Σελίδες:
  • #126 από Uriah στις 21 Aug 2018
  • Χμ. Ακούγεται εξυπνη πατεντα. Θα το δοκιμασω. Τα φιλμ θα τα στείλω στην Ελλαδα, υπαρχει ενα και μοναδικο φωτογραφείο το οποιο παρέμεινε ανοιχτο στη γειτονια μου και ειναι παλιοσειρα ο φωτογράφος. Πιστεύω να βγει καποιο αποτελεσμα.
  • #127 από panixgr στις 21 Aug 2018
  • Vegos, πολύ αισιοδοξία μαν, γενικά θετικό είναι αυτό, αλλά η σκληρή πραγματικότητα άλλα λέει  :

    Νεκροταφείο storage media :
    http://www.obsoletemedia.org/data/

    με το software/hardware τα πράματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα

    SUN κανείς? SPARC κανείς?? SOLARIS κανείς? https://arstechnica.com/information-technology/2017/01/oracle-sort-of-confirms-demise-of-solaris-12-effort/

    ο ρυθμός με τον οποίο το software θα πεθαίνει στο μέλλον θα είναι ακόμα υψηλότερος. Οι τεχνολογίες θα γίνουν πιο εφήμερες. Αν συνυπολογίσουμε το obscurity που θα προστεθεί μέσω κρυπτογραφίας, virtualization, etc... αν τα δεδομένα θαφτούν σήμερα σύμφωνα με την παραδοχή της κλασικής ιστορικής διαδικασίας, και μετά απο 500+ χρόνια (πολλά λέω) βρεθούν κάποια media στα οποία είναι γραμμένα τα σημερινά data, δεν θα μπορέσουν να ανακαλέσουν τίποτε. Δηλ στις όποιες πιθανότητες δεν δίνω ούτε μια να ανακληθεί το οτιδήποτε. Θα είναι απίστευτα ασύμφορο, γιατί δεν θα υπάρχει στόχευση.
    Ακόμα και αν ανακαλέσουν κάποια μέσα, θα εχουν τον κώδικα απο το (προϊστορικό) filesystem για να τα διαβάσουν?

    Δηλαδή οι μελλοντικοί ερευνητές θα χρειαστούν :
    1) context - για τι πραμα ψάχνουμε - αδύνατο
    2) άθικτα media - πολύ χλωμό
    3) drives/readers για αυτα τα media - απείρως χλωμό
    4) virt container sw/system/file system για τα (vm) images/media - απείρως χλωμό
    5) software για να διαβάσουν τα data files - απείρως χλωμό

    Οκ, θα κλεψω λίγο (ως προς όφελος του Βέγγου) και θα πώ οτι παραβλέπω το context .
    Μπορούμε καθένα απο τα 2) -> 5) να τα αποτιμήσουμε με μια πολύ-πολύ μικρή πιθανότητα.
    Η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι η τομή των 2) -> 5) αρα η πιθανότητα επιτυχίας θα είναι το γινόμενο των σχετικών πιθανοτήτων.

    Μαντέψτε μετα το 0. πόσα μηδενικά ακολουθούν.
  • #128 από vegos στις 21 Aug 2018
  • Μπορώ να βρω σε όλα αντεπιχειρήματα.
    Ένα όμως τα υπερνικά.Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον.Και η ιστορία έχει δείξει ότι το μέλλον έλυσε τα προβλήματα που παρελθόντος.
    Πάντως, γιατί ενδιαφέρεσαι για το κόστος και το θεωρείς ασύμφορο ή ότι άλλο;
    Εξίσου ασύμφορη είναι η αποκατάσταση του Παρθενώνα, το να ξεθάψουν μια νέα σφίγγα που βρήκαν πολύ πρόσφατα στην Αίγυπτο, ή το να ψάξουν να βρουν τι ήταν αυτό στην Αμφίπολη.
    Δε νομίζω ότι απασχολεί το κόστος τον ιστορικό.
    Θα κλείσω λέγοντας το εξής:
    Αυτή τη στιγμή έχεις ένα λουκέτο και το κλειδί του.Σε 10000 χρόνια, ακόμα κι αν τα δύο είναι ψιλο-κατεστραμένα, ακόμα κι αν δεν λειτουργούν, θα καταφέρει κάποιος να φτιάξει ακόμα και ένα μοντέλο του πως ήταν. Βλ. Μηχανισμός Αντικηθήρων.
    Το ίδιο ισχύει και τώρα. Με τη διαφορά ότι τα data δεν θα χαθούν ποτέ.
  • #129 από panixgr στις 21 Aug 2018
  • Ένα όμως τα υπερνικά.Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον.

    η υπόθεση είναι σαφής και σταθερή, δεν επιδέχεται υποκειμενικής κρίσεως. Δεν σου είπε κανείς να προβλέψεις τίποτε.
    Μιλάμε για επανάλληψη της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους για Νιοστή φορά και συγκρίνουμε ΠΡΟ-ΨΗΦΙΑΚΗ περίοδο με ΜΕΤΑ-ψηφιακή. Το όλο ερώτημα είναι πλήρως σαφές και εκφρασμένο. Και η μελέτη με τα δεδομένα που έχουμε καταλήγει στο τραγικό συμπέρασμα που εξήγησα.

    Με τη διαφορά ότι τα data δεν θα χαθούν ποτέ.
    μόλις πριν απο λίγο απέδειξα (και σχεδόν με νούμερα) το αντίθετο. (κρατώντας την ιστορική διαδικασία σαν κοινή παραδοχή και στην "παραδοσιακή" προ-ψηφιακή έρευνα και στην μετα-ψηφιακή).
  • #130 από panixgr στις 21 Aug 2018
  • Και η ιστορία έχει δείξει ότι το μέλλον έλυσε τα προβλήματα που παρελθόντος.

    Κάθε μέρα δυστυχώς ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΕΙΡΑ προβλήματα τα οποία δεν υπήρχαν, και αυτό είναι κατα μικρό ποσοστό προϊόν κακής διαχείρησης, γνώσης της πραγματικότητας/μοντέλων,  λαθών σχεδίασης και τυχαίων βλαβών, αλλά στο μεγάλο ποσοστό συνειδητή προσπάθεια.

    Νομίζω ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους φίλε μου, ας περιοριστούμε στα της κιθάρας, μιας και φαίνεται οτι διαφωνούμε στα πάντα. Και αυτό είναι λογικό, αν και μπορούμε να μην κουράζουμε άλλο και να τα πούμε απο PM αν θέλεις .
  • #131 από Απόλλων στις 21 Aug 2018
  • Συγγνώμη panixgr, αλλά δεν απέδειξες απολύτως τίποτα, εκτός του ότι κάποια storage media είναι πλέον "obsolete". So what...?

    Νομίζω ότι το σημαντικό από τα παραπάνω είναι ένα. Αν εξαιρέσουμε κάποιο σενάριο παγκόσμιας βιβλικής καταστροφής, οι πληροφορίες που υπάρχουν σήμερα θα συνεχίσουν να μεταφέρονται από τα εκάστοτε μέσα αποθήκευσης σε άλλα πιο σύγχρονα. Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο, όποιο κι αν είναι το κόστος σε χρήμα ή ενέργεια. Οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τον ιστορικό του μέλλοντος να ανακτήσει πληροφορίες από κάποιο ξεπερασμένο ή απαρχαιωμένο μέσο, όπως ακριβώς δεν έχω ανάγκη εγώ να εξασφαλίσω σήμερα πρόσβαση στις δισκέττες που χρησιμοποιούσα όταν ήμουν φοιτητής (και τις οποίες για κάποιο λόγο έχω κρατήσει 25 χρόνια μετά), αφού όλα αυτά τα αρχεία είναι πλέον στον υπολογιστή μου και σε άλλες πιο εύκολα προσβάσιμες μονάδες αποθήκευσης. Ούτως ή άλλως obsolete δεν σημαίνει απαραίτητα και unreadable. Παράλληλα, όσο περισσότερος κόσμος αποκτά πρόσβαση στην τεχνολογία, η γνώση θα συνεχίσει να μοιράζεται περισσότερο, πιθανώς με πιο άμεσους και αποδοτικούς τρόπους, αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης των δεδομένων.

    Σε περίπτωση κάποιου Αρμαγεδδώνα, φυσικά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τι ακριβώς ξέρουμε σήμερα για όποιους πολιτισμούς υπήρξαν πριν τον κατακλυσμό...;

    ΥΓ: Αν το βρείτε πουθενά, διαβάστε το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «O αιώνιος Αδάμ», το οποίο διαπραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα. Απίστευτα διορατικό και ιδιαίτερα φιλοσοφικό.

    ΥΓΓ: So what if I can't spell "Armageddon"? It's not the end of the world! (έτσι για να γελάσουμε και λίγο...)
  • #132 από panixgr στις 21 Aug 2018
  • δηλ το γεγονός οτι μέχρι στιγμής έχουν θαφτεί και ξεθαφτεί αρχαία άπειρες φορές στην ιστορία, δεν λέει τπτ.
    Απλά δεν πρόκειται να ξανασυμβεί και το καλό μας το ιντερνετ στο οποίο ανήκουμε όλοι μας σαν καλή κοινότητα (και είμαστε καλά) θα φροντίσει για τα data μας ... ok...

    Συγγνώμη panixgr, αλλά δεν απέδειξες απολύτως τίποτα, εκτός του ότι κάποια storage media είναι πλέον "obsolete". So what...?


    ελα τωρα... μας διαβάζει κόσμος.
  • #133 από vegos στις 21 Aug 2018
  • Οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τον ιστορικό του μέλλοντος να ανακτήσει πληροφορίες από κάποιο ξεπερασμένο ή απαρχαιωμένο μέσο.
    Ακριβώς.Το ξανάγραψα νομίζω, εδώ έχουμε την Οδύσσεια πχ, η οποία σώζεται από στόμα σε στόμα, την εποχή που δεν μπορούσε τίποτα να αποθηκευτεί.

  • #134 από hot_sauce (φλουτσ) στις 21 Aug 2018
  • Συγνώμη....αλλά γιατί να χαθούν τα αρχεία και να "ανακαλυφθούν" σε χίλια (πχ) χρόνια;

    Όπως είπε και ο Απόλλων, πλέον απλά μεταφέρονται από τη μια μορφή storage στην άλλη.

    Αν δεν γίνει κάποια καταστροφή, όπως αναφέρθηκε, γιατί να υπάρξει ασυνέχεια στη διατήρηση και τη δυνατότητα ανάγνωσης των αρχείων;
  • #135 από saved στις 21 Aug 2018
  • Οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για τον ιστορικό του μέλλοντος να ανακτήσει πληροφορίες από κάποιο ξεπερασμένο ή απαρχαιωμένο μέσο.
    Ακριβώς.Το ξανάγραψα νομίζω, εδώ έχουμε την Οδύσσεια πχ, η οποία σώζεται από στόμα σε στόμα, την εποχή που δεν μπορούσε τίποτα να αποθηκευτεί.


    Αρα μπορει η οδησσεια που ξερουμε σημερα να μην εχει καμια σχεση με την.οριτζιναλ οδησσεια λογο του "βαλε σαλτσα να χει σασπενς"
  • #136 από vegos στις 21 Aug 2018
  • Αν δεν γίνει κάποια καταστροφή, όπως αναφέρθηκε, γιατί να υπάρξει ασυνέχεια στη διατήρηση και τη δυνατότητα ανάγνωσης των αρχείων;
    Και καταστροφή να γίνει, πλυμμήρα, σεισμός, φωτιά, βόμβα, whatever, ποιος λέει ότι θα χαθούν τα δεδομένα με τα υπερσύγχρονα datacenters;
    Εδώ έχουμε κατασκευάσει την υπέρτατη τράπεζα σπόρων...
  • #137 από vegos στις 21 Aug 2018
  • Αρα μπορει η οδησσεια που ξερουμε σημερα να μην εχει καμια σχεση με την.οριτζιναλ οδησσεια λογο του "βαλε σαλτσα να χει σασπενς"


    Είναι το μόνο σίγουρο. Κανείς δεν ξέρει κατά πόσο είναι το πραγματικό έργο, κι όχι με τις βελτιώσεις που έκανε ο κάθε ερμηνευτής και την μετέφερε στον επόμενο...


    Βλέπεις, δεν είχαν κάνα USB stick τότε  ;D ;D ;D


    Άσε που βαριόντουσαν να σκαλίζουν πέτρες, δεν ήξερε κι ο κόσμος να διαβάζει, οπότε χαμένος χρόνος ήτανε...
    Ακόμα -ελλείψη αποδείξεων- δεν γνωρίζουμε ούτε καν αν ο Όμηρος ήταν πραγματικό πρόσωπο...
  • #138 από atav (φλουτσ) στις 21 Aug 2018
  • Δηλαδή άντε και είχαμε καταστροφές, θεωρούμε ότι το 2500 δεν θα μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή της σημερινής τεχνολογίας για να διαβάσουν αν θέλουν τα σημερινά δεδομένα; Όσα θα έχουν σωθεί δηλαδή.
    Εκεί που θα έχουν φτάσει, μπορεί αν αγριοκοιτάξουν το στικάκι να πάει να κουμπώσει μόνο του και να τα ξεράσει όλα... ;D Εκτός αν συζητάμε για ολική καταστροφή, μηδενισμό και επανεκκίνηση, οπότε το 2500 μάλλον θα ψάχνουν πώς να μιλήσουν μεταξύ τους..

     
  • #139 από Απόλλων στις 21 Aug 2018
  • ελα τωρα... μας διαβάζει κόσμος.

    Αυτό τώρα είναι επιχείρημα; Σιγά τον "κόσμο" που μάς διαβάζει έτσι κι αλλιώς... ::)

    Τέλος πάντων, εγώ τουλάχιστον δεν προτίθεμαι να συνεχίσω τη συζήτηση για το αν η γνώση που έχουμε σήμερα είναι πιθανόν να διασωθεί για 500 ή 1000 χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές, αν και στο μεγαλύτερο μέρος τείνω να συμφωνήσω με όσα ανέφερε ο vegos. Ας μην αναλωνόμαστε στα ίδια συνεχώς. Και το τι θα γίνει σε 1000 χρόνια από τώρα, δεν το ξέρουμε και ευτυχώς ή δυστυχώς δεν θα είμαστε εδώ για να το δούμε. Οπότε η όποια συζήτηση έχει καθαρά φιλολογικό χαρακτήρα.

    Θα ήθελα όμως να κλείσω με κάτι άλλο που θεωρώ σημαντικό. Αυτό που διαβλέπω να είναι διαφορετικό από τον 20 αιώνα και μετά σε σύγκριση με το πιο μακρινό παρελθόν, είναι μια αυξημένη ευαισθησία και επιθυμία να εξασφαλιστεί η επιβίωση κάποιων δεδομένων (και όχι μόνο) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως σε άνα βαθμό γιατί ξέρουμε πλέον πόσα πράγματα έχουν χαθεί για πάντα κατά τον ρού της Ιστορίας, κυρίως όμως γιατί ήταν ο αιώνας κατά τον οποίο ήρθαμε πολύ κοντά σε σενάρια ολικής καταστροφής, όπως παγκόσμιοι πόλεμοι, ψυχρός πόλεμος και πυρηνική απειλή, μόλυνση του περιβάλλοντος, υπερθέρμανση του πλανήτη, κλπ. Και ειδικά σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει πρακτικό ενδιαφέρον να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι γνώσεων για όσους επιβιώσουν. Μια τέτοια νοοτροπία πιθανόν (λόγω διαφορετικών πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών συνθηκών) να μην υπήρχε πριν από 500 χρόνια και μάλλον ακόμα λιγότερο πριν από 2000 χρόνια.
  • #140 από vegos στις 21 Aug 2018
  • Αυτό που διαβλέπω να είναι διαφορετικό από τον 20 αιώνα και μετά σε σύγκριση με το πιο μακρινό παρελθόν, είναι μια αυξημένη ευαισθησία και επιθυμία να εξασφαλιστεί η επιβίωση κάποιων δεδομένων (και όχι μόνο) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως σε άνα βαθμό γιατί ξέρουμε πλέον πόσα πράγματα έχουν χαθεί για πάντα κατά τον ρού της Ιστορίας
    Αργήσαμε (ως πλανήτης) να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε οι περαστικοί από εδώ και για απειροελάχιστο χρόνο.Και τα προβλήματα που συναντήσαμε, θέλουμε να μην τα έχουν οι επόμενοι...
    Ο τελικός σκοπός είναι να υπάρχει συνέχεια. Να μην ξανα-ανακαλύψει τον τροχό από την αρχή ο επόμενος και να υπάρχει βελτίωση/ανάπτυξη στο είδος μας μιας και προς το παρόν, μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό απ' όσους ζούμε εδώ πάνω...
  • #141 από hot_sauce (φλουτσ) στις 21 Aug 2018
  • Και καταστροφή να γίνει, πλυμμήρα, σεισμός, φωτιά, βόμβα, whatever, ποιος λέει ότι θα χαθούν τα δεδομένα με τα υπερσύγχρονα datacenters;
    Κανείς! Γι'αυτό απορώ από πού πηγάζει η συζήτηση!  ;D
  • #142 από saved στις 21 Aug 2018
  • Ε φιλτατε σαλτς..ετσι ειναι τουτα δω τα πραγματα.
    Λεει ενας μπασιστας κατι,και οι κιθαριστες σκοτωνεστε.
    Γιατι αν εισασταν πολιτισμενοι και μορφομενοι (σαν εμενα πχ που φαινετε απο τον τροπο που γραφω) θα παιζατε μπασο :P :P
    Μπαααασσσσσaaaaawwwww

  • #143 από hot_sauce (φλουτσ) στις 21 Aug 2018
  • Αν σου πω πως παίξαμε μπάσο για μία σεβαστή περίοδο αλλά παραμείναμε στην κιθάρα τί θα πεις?  ;D
  • #144 από saved στις 21 Aug 2018
  • Οτι ψευδεσε ασυστολα.
    Once you play bass,you never touch a guitar
  • #145 από hot_sauce (φλουτσ) στις 21 Aug 2018
  • Ε τι να πω...ήταν και μαύρο το μπάσο...

    Παρ'όλ'αυτά...
  • #146 από saved στις 21 Aug 2018
  • Βραζιλη,μπαν τον χοτ σοσ τωρα.
    Καποιοι τετοιοι μας χαλαν την πιατσα  :P :P :P
  • #147 από Uriah στις 21 Aug 2018
  • Αν σου πω πως παίξαμε μπάσο για μία σεβαστή περίοδο αλλά παραμείναμε στην κιθάρα τί θα πεις?  ;D
    Μητσου, μπορει να του επεσε βαρυ το τενσιον των χορδων. Ξερεις αυτοι οι κιθαρίστες εχουν κατι κρινοδαχτυλα....
  • #148 από saved στις 21 Aug 2018
  • Ασε και παρηγκηλα τα καινουργια κουρδιστιρια της χιπσοτ..



    Αλλα μιας και το φερε η κουβεντα..
  • #149 από Uriah στις 22 Aug 2018
  • Χαχαχαχαχαχα Θα αντέξουν λες;  ;D
  • #150 από saved στις 22 Aug 2018
  • Ετσι θελω να ελπιζω
Σελίδες: