Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - STEFANOS604

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 19
1

Τι εννοείται με τη λέξη "λαμπερός" ήχος;
Πράγματι για τον ήχο υπάρχουν δεκάδες συνοδευτικά επίθετα: (Οξύς, μουντός,πλαδαρός,  λαμπερός κλπ). Βέβαια όλα αυτά έχουν μια υποκειμενικότητα.
Ας αναλύσουμε τη λέξη ''λαμπερός'' ήχος (τα άλλα επίθετα είναι μετά πιο κατανοητά), που προσωπικά την χρησιμοποιώ με την εξής έννοια:
Στην κιθάρα οι ίδιες νότες μπορούν να παιχτούν από περισσότερες της μίας χορδές, βέβαια σε διαφορετικό τάστο κάθε φορά.
Για παράδειγμα, ο φθόγγος G της ανοιχτής 3ης χορδής μπορεί να παιχτεί επίσης:
 
 • στο 5ο τάστο της 4ης χορδής,
 • στο 10ο τάστο της 5ης χορδής και
 • στο 15ο τάστο της 6ης  χορδής
Παίζοντας τις νότες αυτές διαπιστώνεις ότι, αν και ίδιες, υπάρχει διαφορά στην χροιά τους.
Τα ανοικτά ακόρντα δίνουν περισσότερες αρμονικές, που σε αργά κομμάτια (πχ μπαλάντες) όπου οι νότες είναι μεγάλης αξίας, είναι λαμπερέςκαι τα ακόρντα ακούγονται υπέροχα, όμως στα ρυθμικά κομμάτια οι αρμονικές θα σου κατέστρεφαν τον ήχο και ειδικά στα metal/rock όπου οι ταχύτητες είναι μεγάλες δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε ανοιχτά ακόρντα ούτε σε ένα μέτρο.
Τότε η λύση είναι τα barre. Δείτε το σχετικό αναλυτικό άρθρο:
‘’Μάθετε εύκολα τα Ακόρντα Barre’’ΕΔΩ:
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=85930.0
Οι διαφορές στον ήχο σχετικά με την πένα, ακούγονται καλύτερα στην ηλεκτρικήκιθάρα .
Η μαλακιά (λεπτή) πένα βγάζει πρίμο ήχο, ενώ όσο σκληραίνει (παχαίνει) η πένα τόσο πιο μπάσο ήχο βγάζει.
Αν το παίξιμο είναι κοντά στην οπή ή αριστερότερα, το ηχόχρωμα είναι λίγο ‘’πλαδαρό’’ απ’ ότι προς τον καβαλάρη (γέφυρα), που εγώ προς τα κει παίζω αν δεν χρησιμοποιώ ενισχυτή και πιστεύω ακούγεται καλύτερα.
 
 
Οι πένες κιθάρας έρχονται συνήθως σε τρεις διαβαθμίσεις: Δείτε το άρθρο εδώ:
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=90799.msg724462#msg724462
 
Σκληρή (Hard), Μεσαία (Medium) και Λεπτή (Light).
 
Προσωπικά (υποκειμενικά) θεωρώ ότι:
 
Οι λεπτές προορίζονται για γρήγορο ή απαλό strumming.
Οι πιο σκληρές πάντως παράγουν πιο λαμπερό ήχο και ελέγχουν περισσότερο κυρίως το τρέμολο αλλά και φθείρονται λιγότερο απ’ ότι οι λεπτές.
Οι διαφορές στον ήχο με κάθε πένα, συγκρίνονται καλύτερα στην ηλεκτρική κιθάρα.
Η μαλακιά (λεπτή) πένα βγάζει πρίμο ήχο, ενώ όσο σκληραίνει (παχαίνει), τόσο πιο μπάσο ήχο βγάζει.
Το ποια θα επιλέξουμε είναι προσωπική επιλογή και καθαρά θέμα της αίσθησης που σου δίνει η κάθε πένα, αλλά το σπουδαιότερο είναι το κατά πόσο κάνει το παίξιμό σου ευκολότερο.
 
Πάντως το ποια πένα θα διαλέξουμε δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο μας διευκολύνει στο παίξιμο, αλλά να έχουμε υπ’ όψη ότι είναι και κύριο συστατικό του ήχου που θα παράγουμε. (Η φωτογραφία από το ανωτέρω αναφερόμενο άρθρο)
https://3.bp.blogspot.com/-NRCLJZTSPM8/Vn2Cn6zM8oI/AAAAAAAAGJw/SyXhNmmw81g/s1600/picks.jpg

   

2
Σίγουρα πρώτα πρέπει να ελεγχθεί η γείωση και κυρίως το πολύμπριζο ειδικά αν είναι με διακόπτη.
Ρίξτε μια ματιά και στο βίντεο μου για περίπτωση βόμβου από piezo:


3
Δεν ειναι μια παραλλαγή των Μακαμ (Μακαμάτ σωστοτερα!) ειναι μια προσπαθεια να αποδωθουν απο ευρωπαϊκα συγκερασμενα οργανα!
Πανω σ' αυτη τη διαδικασια παραλαχθηκαν καποια πράγματα ομως πολλα αλλαξαν λογω αγνοιας και παρανοησης των μουσικων!

Για παράδειγμα η κλιμακα (ειναι ηδη λαθος οταν χρησιμοποιουμε τον ορο κλιμακα για να μιλήσουμε για ενα μακαμ!)

C  Phrygian Mode  : C – Db – Eb  –  F– G – Ab – Bb

που αναφερεται παραπάνω! ΔΕΝ ειναι το Ussak αλλα το Kurdi!
Υπάρχει μπλέξιμο μεταξύ "λαΪκού" ουσάκ και "λαϊκού" κιουρντί…. Για κάποιον αρχάριο φαίνεται μπέρδεμα  λόγω της μη  απόλυτα σταθερής κλίμακας μερικών δρόμων!!!Το Κιουρντί το λένε και … Καρτζιγιάρ….
Με δυο λόγια αυτό που στα  μακάμια λέγεται  Κιουρντί, στους δρόμους λέγεται Ουσάκ !!!
Προσωπικά ασχολήθηκα μόνο (και έχω απλά εγκυκλοπαιδικές γνώσεις) γιατί ήθελα να μετατρέψω μερικές φυσαρμόνικες (Δυτικού τύπου :Ματζόρε – Μινόρε) σε φυσαρμόνικες δρόμου… και τα κατάφερα … Δείτε τα εδώ:

4
Ενισχυτές / Απ: Ποσα spl για μελετη;
« στις: 02/05/18, 07:41 »
Ωραια.Και +3dB παει να πει διπλασια ενταση,σωστα;
Η λογαριθμική (και όχι γραμμική) απόκριση του αυτιού δεν είναι κάτι το παράξενο. Είναι μια φυσιολογική λειτουργία που την πρόβλεψε η φύση ώστε με τον τρόπο αυτό να προφυλάσσεται το αυτί μας από δυνατούς ήχους.
Η σχέση μεταξύ ισχύος εξόδου (watts) και ηχηρότητας (Loudness) ενός ηχείου δεν είναι γραμμική (πχ 10 watt δεν είναι 10 db).
Η τοποθέτηση του ηχείου σ’ ένα δωμάτιο (τοίχοι , ταβάνι, πάτωμα αντανακλούν και ενδυναμώνουν τον ήχο) βοηθάει στο να προστεθούν περίπου 4 db στην ηχηρότητα του.
Να έχετε στο μυαλό σας όταν αγοράζετε ένα ενισχυτή ότι: 2 φορές η ισχύς εξόδου ισοδυναμεί με 3 db αύξηση loudness .
Το SPL που ανέφερες σημαίνει ευαισθησία μεγαφώνου - 'sensitivity'
(db = 10 logP1/P2 ). Έτσι ένα μεγάφωνο με χαρακτηριστικά 90 dB SPL 1W/1M για να ‘παίξει’ στα 93 dB SPL θα χρειαστεί τη 2πλάσια ισχύ από τον ενισχυτή.

5
Ενισχυτές / Εξοπλισμός Djs
« στις: 30/04/18, 13:36 »Ο εξοπλισμός Djs θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με προηγμένα setups ώστε να  είναι ιδανικός για να χρησιμοποιηθεί σε πάρτι , γάμους….


Όταν λέμε  να επιλέξoυμε τον κατάλληλο  εξοπλισμό για Dj ,εννοούμε  συσκευές Audio  και φωτορυθμικά φωτιστικά εφέ, που χρησιμοποιούνται από τον DJ τουλάχιστον σε μόνιμη εγκατάσταση.

Μια πλήρης σειρά εξοπλισμού DJ αποτελείται από :[/size][/size]κονσόλα με AV εισόδους  (δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)
μικρόφωνο ,ασύρματο μικρόφωνο  (δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)
Ακουστικά (δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)
στερεοφωνικά ηχεία (δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)
ηχείο για την έξοδο booth Out  (βλέπε, το τι είναι στη  φωτογραφία),
πικάπ (δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)
CD player και
οθόνη υψηλής ευκρίνειας.Θα πρέπει δε ο εξοπλισμός αυτός να μπορεί να λειτουργεί με προηγμένα setups ώστε να  είναι ιδανικός για να χρησιμοποιηθεί σε πάρτι , γάμους….
Με τη φράση ‘’προηγμένα setups’’ εννοώ να υπάρχει η ευελιξία να  χρησιμοποιήσετε έναν αριθμό διαφορετικών set-ups ανάλογα με το:
σε ποιο μέρος  παίζετε,
τι παίζετε και
με ποιον άλλο παίζετε (που να μπορεί να χρησιμοποιεί τα διαφορετικά set ups).
Έτσι αν σχεδιάζετε ο εξοπλισμός να είναι μόνιμα εγκατεστημένος σ’ ένα μέρος, μπορείτε να δουλέψετε και με παλαιότερο εξοπλισμό.
Φυσικά, ο λιγότερο σύγχρονος εξοπλισμός, το  πιο πιθανό είναι να χρειαστεί κάποια αναβάθμιση  για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ήχου.
Οι κονσόλες μπορεί να είναι:
 • όπως μια αυτόνομη κονσόλα (μη μοντέρνος εξοπλισμός)  ή
 • USB MIDI Controller
 • οι πιο πολλοί από τους σημερινούς midi controlers  δεν έχουν δυνατότητα λειτουργίας σαν αυτόνομη κονσόλα.
 • άλλοι midi controllers απαιτούν το δικό τους software ,
 • άλλοι πάλι δεν διαθέτουν Audio Interface
 • άλλοι έχουν μόνο 1  line input και 1 phono input και
 • άλλοι ούτε  line input , ούτε  phono input.
 • άλλοι διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα, 2 εισόδους (line, 2mic), 2 balanced εξόδους Master και Booth (XLR balanced/RCA unbalanced …..
 • άλλοι έχουν πάνω από 100 ρυθμιστικά που μπορούν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους σε πολλά λογισμικά DJ (αυτοί είναι ότι πρέπει για μέρη και εκδηλώσεις όπου δεν είναι πρακτικό να κουβαλάτε βαρύ εξοπλισμό.). Οι περισσότεροι δεν λειτουργούν ως ένα σύστημα DVS (Dolby Virtual Speaker technology ) εκτός αν χρησιμοποιείτε ένα ειδικό πρόγραμμα DJ.


Ένα Dj set up για αρχάριους Djs , σαν βασικός  οδηγός  (πλάνο που μπορεί να τροποποιηθεί, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μηχανήματα, ανάλογα με τις συνθήκες) που δίνεται από ελληνική εταιρεία [/size]εδώ:


Hybrid κονσόλα (η καλύτερη) :
με δυνατότητα μεταγωγής σε Εxternal Μixer Μode. Τότε τα Main mixer controls της παύουν να ανήκουν στον MIDI Controller και το σύστημα λειτουργεί σαν συμβατική κονσόλα. Σ’ αυτό το δεύτερο mode τα πλεονεκτήματα γίνονται εμφανή όταν θέλετε να περάσετε εξωτερικά σήματα όπως CD , βινύλιο ή άλλες συσκευές ήχου .[size=78%]Πχ δύο κάρτες  ήχου USB καθιστούν τον μίκτη DJ Serato DJ plug-and-play εξαιρετικό.
Αναπαράγετε μαζί με άλλους DJs χρησιμοποιώντας το διακόπτη εισόδου για εναλλαγή μεταξύ των τεσσάρων DJ decks της Serato. Και αν προτιμάτε να παίζετε με[/size] CDJ[/font] ή πικάπ, μπορείτε εύκολα να το κάνετε χάρη στην υποστήριξη DVS.


Ένα πακέτο για διαφορετικά set-ups

Τι είναι το DVS (Dolby Virtual Speaker);
Η τεχνολογία Dolby Virtual Speaker προσομοιώνει ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό περιβάλλον ακρόασης ήχου surround 5.1 με ελάχιστη σύνθεση  από δύο ηχεία, καθιστώντας την ιδανική τεχνολογία για ψηφιακές τηλεοράσεις, στερεοφωνικά μίνι συστήματα, υπολογιστές και διάφορα καταναλωτικά άλλα οπτικοακουστικά μέσα.
Η τεχνολογία Dolby Virtual Speaker δημιουργεί επίσης ένα περιβάλλον δύο καναλιών κατά την αναπαραγωγή στερεοφωνικών δίσκων CD και MP3 και όταν συνδυάζεται με την Dolby Pro LogicR II processing (για παράδειγμα, σε δέκτη audio/video ή υπολογιστή) παρέχει εμπειρία virtual surround listening από οποιαδήποτε στερεοφωνική πηγή υψηλής ποιότητας.
Πέραν της ανωτέρω εμπειρίας , η τεχνολογία Dolby Virtual Speaker ενσωματώνει εξαιρετικά προηγμένους αλγόριθμους και εκτεταμένες τεχνολογίες μοντελοποίησης χώρου  (δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)για την αναπαραγωγή του ηχητικού φάσματος και της δυναμικής ενός σωστά τοποθετημένου συστήματος 5.1 ηχείων σε περιβάλλον δωματίου.
Βασικές γνώσεις για συνδέσεις συσκευών με HiFi, PC , κονσόλα, κονσόλα + PC:
(δείτε το τεχνικό άρθρο μου εδώ :)


Φωτορυθμικά και φωτιστικά εφέ
Τα φωτορυθμικά και φωτιστικά εφέ πρέπει να είναι εύκολα στην χρήση με εσωτερικά μικρόφωνα για συγχρονισμό με τη μουσική. Πρέπει να δημιουργούν ατμόσφαιρα πάρτι (party light effects) σε οποιονδήποτε χώρο. Υπάρχουν:
 φωτορυθμικά led, ντισκομπάλες καθρέπτη και LED, ρομποτικά με καθρέφτη, strobe και black lights...
6
Διασκέδαση / παρτιτούρα...
« στις: 25/04/18, 20:26 »
τι άλλο α δούμε

7
Κρουστά / Handpan Drum
« στις: 19/04/18, 17:36 »
Ένας διαστημικός ήχος που ενθουσιάζει!


8
Μπάσο / Απ: Ενδυμάνωση δακτύλων
« στις: 03/04/18, 21:19 »Περισσότερες πληροφορίες και video ΕΔΩ :

9
18-χορδη κιθάρα από πράγματι ταλαντούχο κιθαρίστα

10
Δείτε πρώτα το άρθρο: ‘’Πώς να σκληρύνετε τα δάχτυλά του αριστερού σας χεριού’’ : ΕΔΩ:
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=91126.0
Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάραςΧρήσιμες πληροφορίες που όμως δεν  αποτελούν οριστική απάντηση, ούτε αμετάβλητη περιγραφή… όμως αποτελούν σημείο εκκίνησης για αρχάριους αλλά και για τους προχωρημένους να αφήσουν ένα σχόλιο για το πώς οι ίδιοι περιποιούνται τα νύχια τους…..
Τα νύχια , όπως και τα δάκτυλα είναι τα βασικά εργαλεία του κάθε κιθαρίστα 
  Ο ήχος της κλασικής κιθάρας χωρίς νύχια δεν συγκρίνεται ούτε κατ' ελάχιστον με του ήχο που θα βγαίνει με νύχια.
 • Με το νύχι πετυχαίνουμε υψηλότερες αρμονικές, ενώ με το δέρμα χαμηλότερες.
 • Υπάρχουν έργα στα οποία το παίξιμο χωρίς νύχια καθίσταται σχεδόν αδύνατον ή αν τελικά παιχτούν η ποιότητα στην ερμηνεία δεν θα προσεγγίζει καν την ποιότητα του παιξίματος με νύχια.
 • Το παίξιμο με νύχια απαιτεί υπομονή και επιμονή για χρόνια.
 • Επειδή δεν έχουμε όλοι μας τα ίδια νύχια (ίδια ποιότητα -αντοχή) , το μήκος τους και το σχήμα τους είναι κάπως διαφορετικά για τον κάθε κιθαρίστα και εξαρτάται από το μήκος των δακτύλων (από την κλίση κατά το άρπισμα της χορδής) .
  Σίγουρα κάτι θα διδαχτείτε από τον τρόπο κρατήματος ρυθμού, τα νύχια των 2 χεριών …..το δείχνει εξ άλλου η των πολλών  εκατομμυρίων επισκεψιμότητα στο συνημμένο Video:

! No longer availableΕίδη μουσικής με κλασική κιθάραH κλασική κιθάρα εκτός από κλασσικά κομμάτια παίζει και παραδοσιακές μουσικές όπως:
 Ισπανική (Flamenco), Latin  (Βραζιλιάνικη - Αργεντίνικη  ..) Aνατολίτικη  ……..
 
Κλασσική κιθάρα από τον πολύ καλό κιθαρίστα Χρήστο Καλαμαρά.Εδώ: Ένα ρεπερτόριο που ακούγεται όλες τις ώρες και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιάσει τους κιθαρίστες κλασσικής και απ' το οποίο έχετε να ''κλέψετε'' πολλές τεχνικές....
 
Τα νύχια του δεξιού χεριού

 
Αυτό που πρέπει να μάθουμε κυρίως είναι να παράγουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο και αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως από το χέρι που χτυπάμε τη χορδή καθώς και με την χρήση του δέρματος και του νυχιού ταυτόχρονα.
Δεν είναι μόνο η κιθάρα, οι χορδές και η τεχνική σας που επηρεάζουν τον τόνο, είναι και τα νύχια σας  που είναι ένας μεγάλος παράγοντας για τους κιθαρίστες κλασσικής.
Γενικά για κρούση με νύχια ,πρέπει τα νύχια του δεξιού χεριού να είναι ομοιόμορφα κομμένα , να ξεπερνούν τις άκρες των δακτύλων και κάθε τόσο να φροντίζουμε να στρογγυλοποιούνται με το ψαλίδι και να λιμάρονται ή με χάρτινη ή γυάλινη λίμα νυχιών (Glass Nail File ) ή με απλό από τα πλέον ψιλά γυαλόχαρτα χρωματοπωλείων.
Δηλαδή ένας καλός ήχος προέρχεται και από καλά λιμαρισμένα νύχια (να μην έχουν σχισίματα).  [Στο αριστερό χέρι δεν αφήνουμε νύχια. Τα ακροδάχτυλα του αριστερού χεριού πατούν στις χορδές καμπυλωτά]
 
Ενώ όμως όλοι συνειδητοποιούν τη σημασία που έχουν τα σωστά νύχια, πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν στο σωστό τους φορμάρισμα…. 
Πολλοί νοιώθουν απογοητευμένοι όταν η κιθάρα τους ακούγεται διαφορετικά κάθε φορά που κόβουν τα νύχια τους.
Πάντως όλοι γνωρίζουν ότι το σχήμα, το τελείωμα και η κατάσταση των νυχιών τους καθορίζουν τον τόνο.
Είναι το σχήμα των νυχιών σας, παρά το μήκος τους, που κάνουν τον ήχο σας.
Άλλοι κιθαρίστες κρατάνε τα νύχια τους 1-2 χιλιοστά από το ακροδάκτυλο τους άλλοι πολύ περισσότερο , όπως φαίνεται στα συνημμένα Video.
Κανένας όμως κιθαρίστας δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο.
Ο τρόπος με τον οποίο ψαλιδίζει και λιμάρει  τα νύχια του κάποιος κιθαρίστας δεν είναι ακριβώς ο ίδιος με τον τρόπο που κάνετε τα δικά σας και εξαρτάται από το πώς αρπίζει ο καθένας την κιθάρα του και φυσικά την προσωπική του προτίμηση για το στυλ παιξίματος και τον παραγόμενο ήχο.
Επομένως οι πληροφορίες αυτές δεν  είναι μια οριστική απάντηση, ούτε αμετάβλητη περιγραφή.
Αυτό το άρθρο ίσως αποτελέσει ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για αρχάριους αλλά και για τους προχωρημένους για να αφήσουν ένα σχόλιο για το πώς οι ίδιοι περιποιούνται τα νύχια τους.
Εγώ απλά έκανα ελεύθερη μετάφραση κάποια αποσπάσματα από τα συνημμένα Video, πήρα πληροφορίες από πολλές άλλες  πηγές αλλά και απ’ την δική μου πριν πολλά χρόνια εμπειρία (καθώς σήμερα παίζω μόνο με πένα).


Προτεινόμενο λιμάρισμα με το σωστό σμυριδόπανοΤο προτεινόμενο λιμάρισμα με το σωστό σμυριδόπανο/ γυαλόχαρτο επί των χορδών της κιθάρας, όπως δείχνει το Video που έχει υπότιτλους στα Γαλλικά/Αγγλικά , από ένα γνωστό κιθαρίστα κλασσικής κιθάρας , τον Thomas Viloteau: είναι τόσο παραστατικό που δεν χρειάζεται πλήρης μετάφραση.
Απλά οι κινήσεις των δακτύλων  επί του σμυριδόπανου να γίνονται με την τοποθέτηση του χεριού στη θέση που συνήθως παίζετε, τα δάκτυλα εναλλάξ όπως θα παίζατε ένα ακόρντο, μετά αρπεζέ ,μετά τρέμολο, μετά δυνατά/σιγανά….. και μετά ένα φινίρισμα με λίμα και χαρτί γυαλίσματος ώστε να μην ακούγεται καθόλου γρατσούνισμα.
Στο Video δεν αναφέρεται το πάχος του γυαλόχαρτου. Πιστεύω ότι πρέπει, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό , να ξεκινήσετε με το Ρ500 - Ρ800. (νερογυαλόχαρτο)
 
! No longer available

 
Προϊόντα για καλά νύχια: Εδώ:·Κυρίως όμως Ασβέστιο και μαγνήσιο ……Συμπληρώματα Μαγνησίου
·Διάφορες φυσικές συνταγές για γερά νύχια: ΕΔΩ:
·Λίμες νυχιών: ΕΔΩ: Με τη λίμα να λιμάρεις λίγο και από το κάτω μέρος του νυχιού , ώστε να δημιουργείται όσο γίνετε λεία επιφάνεια για ήχο χωρίς γρατσουνίσματα.
·Guitar nail kits: ΕΔΩ:
Τρόποι κρούσεως των χορδών:
     a.)   Tirando: Σημαίνει ελεύθερο χτύπημα της χορδής χωρίς όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί σε κάποια πλησιέστερη χορδή. Δείτε το
! No longer available
:
 
     b.)   Appoyando: Σημαίνει χτύπημα της χορδής όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί στην πλησιέστερη χορδή (πχ χτυπώντας με τον δείκτη την χορδή G μετά το χτύπημα το δάκτυλο στηρίζεται στη χορδή D). Δείτε το
! No longer available
:
 
Τεχνικές Legato (Hammer On & Pulling Off)- Staccato –Sliding-Bending - percussiveΜε τον όρο Legato =’’Σύζευξη’’, εννοούμε την ένωση 2 φθογγόσημων διαφορετικής οξύτητας που τα εκτελούμε χωρίς καμιά διακοπή μεταξύ τους. Πχ χτυπούμε με το δεξί χέρι μια χορδή και με το 1ο δάκτυλο του αριστερού χεριού , αφήνουμε να ακουστεί ο ήχος της και απότομα θέτουμε το 2ο δάκτυλο στο επόμενο τάστο χωρίς όμως να ξαναχτυπήσουμε με το δεξί χέρι τη χορδή. Τότε η νότα αυτή ακούγεται ενωμένη με την πρώτη. Αυτό λέγεται και ‘’ανιόν legato’’ ή και Hammer On . Ενώ αν χτυπήσουμε πχ τη νότα G στην 1η χορδή και την αφήσουμε απότομα αυτό είναι το ‘’κατιόν legato’’ ή Pulling Off. Δείτε το
! No longer available
:
Με τον όρο Staccato = ‘’ξερό χτύπημα’’, εννοούμε να ακουστεί μια συγχορδία ξερή και το επιτυγχάνουμε διακόπτοντας τον ήχο της θέτοντας την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στις χορδές ή απομακρύνοντας τα δάκτυλα του αριστερού χεριού που είχαν σχηματίσει το ακόρντο. Δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached):
Sliding = ‘’ολίσθηση’’. Χτυπάμε μια νότα και γλιστράμε σταθερά σε μια άλλη χωρίς να ξαναχτυπήσουμε. Δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :
Bending = ‘’Σήκωμα χορδής’’ (δεν αφορά την κλασική κιθάρα με ναϋλον χορδές). Με την τεχνική αυτή (σπρώχνουμε τη χορδή πλάγια και αφήνουμε το δάκτυλο να επιστρέψει στην αρχική του θέση) παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος (bluesy sound) που μπορεί να είναι οξύτερος από λίγα cents μέχρι και ένα τόνο.( Τέτοιον ήχο παράγουν εύκολα οι διατονικές φυσαρμόνικες). Δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :


‘’Percussive fingerstyle"
‘’Percussive fingerstyle" είναι ένα στυλ  παιξίματος κιθάρας που βασίζεται σε απότομη κρούση των χορδών , καθώς και χτυπήματα με την παλάμη και τα δάχτυλα  τόσο τις χορδές όσο και το σώμα της κιθάρας .
Περισσότερα δείτε στο άρθρο : percussive guitar τεχνικές : ΕΔΩ :
Κλασσική  vsΑκουστικής κιθάρας
Στην κλασσική / Ακουστική κιθάρα τον ήχο τον παράγουμε και με τα δάχτυλά μας (εκτός από το υλικό κατασκευής της κιθάρας που παίζει σπουδαίο ρόλο στον ήχο)  .
Οι χορδές κρούονται είτε με νύχια είτε με πένα.
Όμως άλλο θέμα το να ακομπανιάρουμε jazz, άλλο θέμα το ακομπανιάρισμα σε λαϊκά & ρεμπέτικα με κλασική κιθάρα και άλλο θέμα το παίξιμο ρεπερτορίου κλασικής κιθάρας (πχ  πρελούδιο - φούγκα ).


11
Carbon Fibre Instruments
 
Το ανθρακόνημα (carbon fiber) είναι ένα πολύ ελαφρύ υλικό (συγκρινόμενο με ίδιο βάρος σιδήρου είναι το ίδιο ισχυρό !)

Μερικοί κατασκευαστές (δείτε πχ την : RainSong soundboards)  χρησιμοποιούν λίγες ποσότητες Carbon Fiber με άλλα σύνθετα υλικά για να παράγουν ένα καπάκι που είναι δύσκαμπτο σε όλη την επιφάνεια του .

Έτσι η ενέργεια από τη δόνηση μεταδίδεται σε όλη την επιφάνεια του καπακιού , σε αντίθεση με τα καπάκια με ράβδους αντιστήριξης . Επιπλέον , αυτά τα καπάκια ζυγίζουν ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου ξύλινου με τις ράβδους αντιστήριξης.

Το αποτέλεσμα (σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαφημίσεις των carbon fiber) είναι :
Κιθάρα με μεγαλύτερη ακουστική ένταση και καθαρό , λεπτομερή ήχο .
Μια πχ διαφήμιση είναι: ‘’The all-graphite soundboard will not belly, sink, or crack and the all-graphite neck will not warp with changes in climate……… the correct question is not “Which Bracing Pattern?” but “To Brace or Not To Brace?”’’ Δείτε το σχετικό Video με carbon fiber guitar ΕΔΩ:
Κι ένα άρθρο στα αγγλικά εδώ:

13
Επειδή δεν υπήρξε κάποια απάντηση, δίνω τη δική μου σ' όλα τα τεθέντα ερωτήματα:

14

 Εκπαιδευτικό.....μια προσπάθεια παιξίματος μελωδιών αυλού του Πανός(η πρώτη μελωδία - Negra Sombra - λόγω πνευματικών δικαιωμάτων , το βίντεο έχει αποκλειστεί από την Αγγλία) με διατονική φυσαρμόνικα, με τροποποιημένα τα γλωσσίδια της (από μένα) ώστε να παίζεται μινόρε φυσικό σε straight harp. Δείτε πως μπορείτε να τροποποιήσετε μια φυσαρμόνικα για να παίζει φυσικό μινόρε εδώ:

https://musiciandata.blogspot.gr/2016/05/minor-key.html
 

15
Εγώ πέταξα το iphone και πήρα την παλιά ''μπαχαντέλα'' του 92 και ταυτόχρονα έκανα δημόσια δήλωση στο προφίλ μου για αποχή 1 μηνός που το τήρησα απαρέγκλιτα χωρίς να μου λείψει. Έκτοτε μπαίνω μόνο για χρήσιμες αναρτήσεις (προγράμματα πεζοπορίας...)

16
Η σχέση των μελών με το kithara.gr είναι - τηρουμένων των αναλογιών - όπως και κάθε άλλη προσωπική μας σχέση. Έχει όμορφες, άσχημες αλλά και αδιάφορες περιόδους και το οτιδήποτε συμβαίνει φέρει και την προσωπική μας σφραγίδα και ευθύνη. Άρα διαφωνίες με νηφαλιότητα και όχι προσβολές ή trolling .
Τώρα όπως αναφέρω στο άρθρο μου  για το ‘’π’’ αυτό που ακούμε στα συνημμένα Video για το ‘’π’’  …..  δεν είναι το ‘’π’’ !!!!! αλλά η ερμηνεία του ‘’π’’ ή να το πω καλύτερα η ερμηνεία που δίνουν οι μουσικοί που το ερμηνεύουν στο καθ’ ένα από τα βίντεο αυτά.
Φυσικά θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα και πολλές άλλες ερμηνείες (όπως ο κάθε μουσικός θα ήθελε), για παράδειγμα παίρνοντας το τετράγωνο κάθε ψηφίου του ‘’π’’ , την τετραγωνική του ρίζα του ‘’π’’ , τον λογάριθμο του ‘’π’’ ….κλπ
 

17
https://getcoldturkey.com/
....ένα πρόγραμμα που το ρυθμίζεις, έτσι ώστε να κλειδώνουν για όσο χρόνο επιθυμείτε,  οι ιστοσελίδες που σε ‘’ρουφάνε’’....
Δουλεύει στους  Chrome, Firefox, Opera και Safari (στους macOS),ενώ σε άλλους browsers τα μπλοκάρει πλήρως.
Άπαξ και θέσεις το χρονοδιακόπτη , αν δεν περάσει ο χρόνος, δεν θα μπορείς να τις επισκεφτείς


18
Ας μην δείχνουμε άγνοια και φοβια απεναντι στο νεο. Οταν καποια παγκόσμια ημερα ορίζεται δεν σημαινει πως γιορτάζεται με νταουλια και βιολια! Ειναι μια πρωτης ταξεως ευκαιρια για διοργάνωση φορουμ, σεμιναριων και διαφορων εκδηλώσεων σχετικα το αντικειμενο της εκάστοτε ημερας. Δεν ειναι κακο στη σημερινή εποχη να βλέπουμε μια μερα του χρονου πολλες προβολες για το "π" ή για τον καρκινο του μαστου, για την λευχαιμία, για την παιδικη εργασία ή ακομα και την μπυρα. Για καποια θλιβερά ανθρωπάκια που ξερουν μονο να γκρινιάζουν για τα παντα αυτες οι παγκοσμιες ημερες ειναι σαχλαμαρες. Για αλλους ειναι ενα πιθανο ερεθισμα για καποιον εφηβο να ασχοληθει με κατι που ισως του αλλαξει τη ζωη προς το καλυτερο. Διοτι αν κορυφαίοι μουσικοι ασχοληθηκαν με τη μουσικη επειδη βρεθηκαν σε καποια συναυλια, ας αναλογιστει κανεις ποσο ωφελιμες μπορει να ειναι αυτές οι παγκοσμιες ημερες για καποιο παιδι που θα γινει επιστήμονας ή ο,τι αλλο το κανει ευτυχισμενο. Αν μονο προσπαθουσαμε να γυρισουμε το νομισμα απο υην αλλη. Ουδεν κακο αμιγες καλου.
Συμφωνώ 100% και μακάρι κάποτε να αναγράφεται και στα φύλλα των ημερολογίων ταυτόχρονα με το εορτολόγιο αγίων ή έστω να εκδίδονται ημερολόγια μόνο με τις παγκόσμιες ημέρες. Απλά το Enetything Americanized το έγραψα για συζήτηση επι τέτοιων θεμάτων που τα εκμεταλλεύονται εταιρείες .... πχ την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας την εκφύλισαν με καρδούλες , δώρα μόδας.........


19
Κάθε μέρα, έχουμε και μια ''Παγκόσμια μέρα'' (και μάλιστα από τον ΟΗΕ) για οποιαδήποτε έκφανση της ζωής. Προχθες ''Παγκόσμια μέρα του π=3.14...χθες ''Η Παγκόσμια Ημέρα Επαφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου από τους απανταχού λάτρεις της εξωγήινης ζωής'' .
Σήμερα ''Παγκόσμια ημέρα ύπνου''
Everything Americanized

20

Δώσατε κάποια σημασία στη φράση τουκαθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ??

‘’Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι’’


21
...ωραίες όσες νέες πληροφορίες και αστεία αναφέρετε ,.....
όμως εγώ στο άρθρο μου (τα στοιχεία που μάζεψα) αναφέρονται και δίνουν έμφαση για το πως καθορίστηκε και η μουσική του ‘’π’’, η οποία ομολογουμένως είναι… εξαιρετική! και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει σαν μουσικούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες

22
Σήμερα 14 Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα του π(3.14)
Δείτε ένα σχετικό ενδιαφέρον άρθρο μου εδώ:

23


Ένα πολύ καλό άρθρο ,γενικά, για τους πυκνωτές  εδώ:
https://electricalnews.gr/nea-ylika/diafora-ylika/item/948-pyknotes-ti-einai-pou-xrisimopoioyntai-pos-tous-ypologizoume-vinteo
Το παρών άρθρο, (το έθεσα στην κατηγορία ‘’Ενισχυτές’’ επειδή σ' αυτούς θα βρείτε όλων των ειδών πυκνωτές) περιγράφει τις διαφορές μεταξύ ηλεκτρολυτικών και bipolar:
bipolar =Στο περίβλημα τους δεν δείχνουν πολικότητα = non polar = non polarized​
polarized = Ηλεκτρολυτικοί

Όμως Bipolar = "BACK to BACK" ηλεκτρολυτικών!!
Δηλαδή θα μπορούσες τα ‘’-‘’ δύο ηλεκτρολυτικών να τα συνδέσεις εν σειρά και άρα να έχεις μόνο ‘’+’’ και απ’ τους 2 ακροδέκτες.
Απλά οι κατασκευαστές , το κάνουν αυτό για σένα .... τοποθετούν τους 2 αυτούς ''ηλεκτρολυτικούς'' πυκνωτές σ’ ένα περίβλημα!!
 
Οι ηλεκτρολυτικοί (polarized) είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος για δοθείσα χωρητικότητα (πχ για τιμές πάνω από 1μF οι non-electrolytic έχουν μεγάλο μέγεθος) .
Άρα η μεγάλη χωρητικότητα των ηλεκτρολυτικών σε σύγκριση για ιδίου μεγέθους πυκνωτές τους κάνει κατάλληλους για φιλτράρισμα τροφοδοτικών αλλά κυρίως αποθήκευσης πολύ μεγάλης ενέργειας.
 
Με απλά λόγια: 
 • Αν το κύκλωμα είναι DC (πχ φιλτράρισμα σε τροφοδοτικό) τότε χρήση ηλεκτρολυτικών
 • Αν αφορά εφαρμογές με μεταβαλλόμενο DC θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε ηλεκτρολυτικοί ή Non Polar
 • Αν το σήμα είναι AC (σε δεκάδες εφαρμογές στη μουσικοτεχνολογία - στην 'ηχητική' διαδρομή του σήματος) χρησιμοποιούνται Non Polar.
 • Αν το μέγεθος τους είναι ίδιο με των ηλεκτρολυτικών ,δηλαδή αν δεν ‘’πιάνουν χώρο στο τυπωμένο κύκλωμα, τότε αντικατέστησε τους και δεν θα γίνει ζημιά.
Φυσικά το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η τάση που εφαρμόζεται και φυσικά το μέγεθος που εξήγησα παραπάνω
 Αν λοιπόν αντικαταστήσεις τέτοιους bipolar αντί ηλεκτρολυτικών που υπήρχαν απ' τη μάνα τους στο κύκλωμα σου (τροφοδοτικό)  θα σου ‘’έπιαναν’’ τεράστιο χώρο!! και ίσως θα έκανες ζημιά στο κύκλωμα.

Το επιχείρημά μου είναι ότι, σύμφωνα με την εμπειρία μου, ότι η πόλωση έχει σημασία σε ορισμένες περιπτώσεις (εφαρμογές φιλτραρίσματος ισχύος – τροφοδοτικά – αλλιώς αντικατάσταση τους με Bipolar θα προκαλέσει προβλήματα).. Εξ’ άλλου οι ηλεκτρολυτικοί είναι μικρότεροι και φθηνότεροι για αυτές τις εφαρμογές !!!

24
Απλά λίγο ακριβός.
Εδώ:

25
ΟΚ γίνονται λείοι με τρίψιμό τους με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο, ΜΟΝΟ όμως αν ‘’γρατσουνάνε’’ στο χαϊδεμα τη γυναίκα και παραπονιέται … !!αλλιώς γιατί να τους λειάνεις ή αφαιρέσεις??
Στα 55 χρόνια που παίζω κιθάρα ποτέ δεν τους λείανα ή αφαίρεσα αλλά και δεν θυμάμαι από πότε έχουν να μου πονέσουν τα ακροδάκτυλα , αν και παίζω και κλασσική και ακουστική (πιο συχνά) με 11άρες χορδές

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 19