Το Στέκι των Κιθαρωδών

Περι μουσικής => F.A.Q. μουσικής γενικά => Ακόρντα => Μήνυμα ξεκίνησε από: P.D.L. στις 14/04/03, 13:39

Τίτλος: dim, sus, add
Αποστολή από: P.D.L. στις 14/04/03, 13:39
Θα ηθελα να μου εξηγήσετε τι στο καλό είναι αυτοί οι συμβολισμοί, και που μπορ΄ω να βρω τα πιασίματα τους. ???

TKS IN ADV ;D ;D
Τίτλος: Re:dim, sus, add
Αποστολή από: Γιάννης [nOiz] στις 14/04/03, 14:53
Θα ήθελα και εγώ να μάθω αυτούς τους συμβολισμούς...
Τίτλος: Re:dim, sus, add
Αποστολή από: Ο Νέος Κιθαρωδός στις 14/04/03, 16:15
Χμμ...  :-\ :-\ :-\
σας πιάνω αδιάβαστους!

Δείτε εδώ:
Συμβολισμοί για νότες και συγχορδίες (http://portal.kithara.gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=27)

και εδώ:
Λίγη θεωρία πάνω στις συγχορδίες (http://portal.kithara.gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6)
Τίτλος: Re:dim, sus, add
Αποστολή από: Γιάννης [nOiz] στις 14/04/03, 17:03
Μπράβο ρε Κιθαρώδε!!! Να 'σαι καλα!  :D
Τίτλος: Re:dim, sus, add
Αποστολή από: Γιώτα Μή στις 14/04/03, 18:08
gmt exoyn poli wraio hxo tetoies sigxordioyles...alla den borw na tis apomnimoneysw oles!!!!!! ;)!!!!!!! :'( :'(me basanizoyn!!!!!!!!gi ayto exoyme to kithara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Τίτλος: Re:dim, sus, add
Αποστολή από: antonis_t στις 21/04/04, 19:05
Λοιπόν , έχουμε και λέμε , με απλά λόγια για να το καταλάβετε (αχ και να μου τα έλεγαν με απλά λόγια στο ωδείο , πόσα χρόνια θα γλύτωνα).   Dim: στα ελληνικά την προφέρουμε ντιμινουίτα και είναι μια συγχορδία όπου εκτός της τονικής όλες οι άλλες βαθμίδες είναι ελλατωμένες (μειωμένες) κατά ένα ημιτόνιο ή ακόμα πιο απλά αποτελείται μόνο από 3ες μικρές στη σειρά (λίγο μπακαλίστικο αυτό αλλά έτσι πιθανότατα να τις βρίσκετε πιο εύκολα). Παράδειγμα. Έχουμε τη Ντο ματζόρε.
Ντο   - 1η-
Μι     - 3η-
Σολ   - 5η-
Η ντιμινουίτα
Ντο   -1η-
Μιb   -3η μικρή    (ελλατώθηκε-μειώθηκε)
Φα# -5η ελλατωμένη
Αυτή τη συγχορδία θα τη δείτε ως Cdim
Βέβαια συνηθίζεται οι dim να είναι τετράφωνες και αν θέλουμε να είμαστε λεπτομερείς τότε τη γράφουμε Cdim7 η οποία είναι η προηγούμενη συν την έβδομη αλλά και αυτή μειωμένη. Δηλαδή
Ντο                                   -1η-
Μιb                                   -3η μικρή    
Φα#                                 -5η ελλατωμένη
Λα    (παίζουμε στην πραγματικότητα Σιbb -διπλή ύφεση που είναι η μικρή έβδομη της Ντο=Σιb μειωμένη επίσης.Για να σας ξεμπερδέψω παρατηρήστε ότι η Μιb είναι μια τρίτη μικρή από τη Ντο, άλλη μια τρίτη μικρή και μας δίνει Φα# και άλλη μια τρίτη μικρή μας δίνει Λα (ο μπακαλίστικος τρόπος που λέγαμε). Αυτή η συγχορδία είναι ιδιαιτέρως συγγενική σε άκουσμα με την αντίστοιχη  7-9 (επτά ύφεση εννιά) . (Αν παίξετε για παράδειγμα Cdim και C7-9 θα δείτε ότι μοιάζουν πολύ γι αυτό και χρησιμοποιούνται θαυμάσια ως ενδιάμεσες-διαβατικές (χρωματίζουν υπέροχα ανάμεσα σε 2 συγχορδίες) ή βοηθούν πολύ σε μια μετατροπία μέσα στο κομμάτι (λόγω του χαρακτήρα τους -και ιδιαίτερα η ντιμινουίτα- διότι οποιαδήποτε νότα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προσαγωγέας και να λυθεί σε μια νέα τονική. Αυτά μην τα πάρετε ως θεωρία αλλά ως πρακτικούς τρόπους.
Για τις sus (θα προσπαθήσω να είμαι πιο σύντομος) θα μπορούσαμε να τις πουμε εκτεταμένες ή επεκτειμένες ή κάπως έτσι τέλος πάντων πρακτικά πάντα ΝΑ θυμάστε ότι η ομορφιά στις εν λόγω συγχορδίες είναι ότι δεν ξέρεις αν είναι ματζόρε ή μινόρε (αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες sus2  και   sus4) κι αυτό γιατί την τρίτη της συγχορδίας (που αν είναι μεγάλη τότε φτιάχνουμε ματζόρε και αν είναι μικρή τότε φτιάχνουμε μινόρε) την αντικαθιστούμε με τη 2η ή την 4η βαθμίδα αντίστοιχα. Παράδειγμα:
C         =  1η-3η-5η  = C-E-G
Csus2  =   1η-2η-5η =  C-D-G
Csus4  =   1η-4η-5η =  C-F-G

Οι add σημαίνουν να προσθέσεις απλά μια νότα στη συγχορδία. Έτσι Caad9 έχουμε και τις 3 βαθμίδες + τη 9η = 1η-3η-5η-9η =C-E-G-D. Πρακτικά λοιπόν αν η πιο πάνω συγχορδία δεν είχε τη 3η (E) θα ακούγαμε Csus2 και όχι Cadd9 . Επίσης δεν είναι συγχορδία ένατης (C9) γιατί λείπει η 7η βαθμίδα (Βb) Αν λοιπόν δεν ήταν Cadd9 και ήταν C9 θα έπρεπε να ακούμε (να παίζουμε δηλαδή) 1η-3η-5η-7η-9η = C-E-G-Bb-D. Αν μερικά σας φάνηκαν ακαταλαβίστηκα ή πρέπει κάποια στιγμή να βρείτε ή να καταλάβετε γιατί και πως παίζετε κάποια συγχορδία στείλτε μου μήνημα , με χαρα μου να σας εξηγήσω.