Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Αγορά πολυεφέ ή ξεχωριστά πεταλάκια?

(1/4) > >>

Giannis P:
Καλησπέρα σε όλους! Είμαι καινούργιος στο φόρουμ και έχω ενθουσιαστεί από τις γνώσεις και την όρεξη να βοηθήσετε σε προβλήματα που απασχολούν τον καθένα.
Είμαι κάτοχος μιας Jackson dk2 dinky skulls και από εξοπλισμό έχω έναν ενισχυτή 65w transtube Peavy express 112, έναν Anax 100w λαμπατο ελληνικής κατασκευής (αντιγραφή του fender twin), ένα σπάνιο πετάλι distortion της Proco το Brat, ένα cry baby 535q και ένα πολυεφέ της Korg το ax1g. Σκέφτομαι να δώσω τα 2 πετάλια (εκτός από το cry baby) μιας και δεν με ικανοποιούν και να επενδύσω σε κάτι καινούργιο. Δεν έχω συγκεκριμένο στυλ μουσικής που παίζω, παίζω από Hendrix και Steve Ray μέχρι Metallica και Slayer. Θέλω να μπορώ να παίζω σε χαμηλή ένταση ή με ακουστικά για πάρτη μου στο σπίτι αλλά να είναι ο ήχος σχετικά ποιοτικός.
Η μία σκέψη είναι να αγοράσω το Mxr EVH 5150 overdrive καθώς έχει εξαιρετικό ήχο και μεγάλη κλίμακα distortion για να παίξεις ότι είδος θες. Επίσης πιστεύω θα μου αναστήσει τον ξερό τρανζιστορατο ήχο του peavy. Μετά από αυτό σιγά σιγά μπορώ να αγοράσω 2-3 πεταλάκια (chorus, delay κλπ) για να συμπληρώσω.
Η άλλη σκέψη είναι να αγοράσω ένα οικονομικό πολυεφέ όπως το mooer ge150 ή το zoom g3xn που έχουν και προσομοίωση ενισχυτών και καμπίνων αλλά δεν έχω γνώσεις πάνω σε αυτά και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βγάλω ικανοποιητικό ήχο ειδικά στον Peavy.
Θα ήθελα την βοήθεια σας στο συγκεκριμένο θέμα και φυσικά οποιαδήποτε άλλη ιδέα είναι δεκτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το σεντόνι.

saved:
Κοιτα.οι (σιχαμενοι) κιθαριστες θα σου πουν καλυτερα,εγω παιζω μπασο,αλλα οταν πηρα ενα πολυεφε ζουμ,ειπα, "τι εκανα τοσα χρονια"

Απόλλων:
Γειά σου Γιάννη και καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Κατ' αρχήν το πολυεφφέ που έχεις είναι πολύ παλιό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν αγοράσεις ένα καινούργιο θα δεις μεγάλη διαφορά τόσο στη χρηστικότητα όσο και στην ποικιλία ήχων που μπορείς να πάρεις. Τα περισσότερα σύγχρονα πολυεφφέ σού δίνουν δυνατότητες που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από 10 ή 20 χρόνια. Βέβαια χρειάζεται κάποιος χρόνος εξοικείωσης και πειραματισμού, μπορείς όμως να ξεκινήσεις με τα έτοιμα preset που έχει το πολυεφφέ, ή να κατεβάσεις άλλα από σχετικές ιστοσελίδες και forum, μέχρι να μάθεις πως μπορείς να φτιάξεις τους δικούς σου ήχους. Αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς, πιστεύω ότι θα αξίζει τον κόπο, έστω και σαν εμπειρία μάθησης.

Όσο για τον δικό σου υπάρχοντα εξοπλισμό, δεν ξέρω αν οι ενισχυτές που έχεις είναι καλή πλατφόρμα για πολυεφφέ, όμως από τη στιγμή που ο Peavey έχει FX loop μπορείς να συνδέσεις το πολυεφφέ σου εκεί με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:

1. Κατευθείαν απο το πολυεφφέ στο FX return αντί για το input του ενισχυτή.

2. Με την μέθοδο των τεσσάρων καλωδίων (4 cable method), υπό την προϋπόθεση ότι έχει και το πολυεφφέ FX loop.Κάθε μια από τις παραπάνω μεθόδους έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορείς να πειραματιστείς και να βρεις τι σού αρέσει περισσότερο.

Όσο για το αιώνιο δίλημμα "πολυεφφέ ή πετάλια", κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα πολυεφφέ. Αυτή η λύση είναι πιο οικονομική, καθώς η αγορά πεταλιών σε βάζει σε ένα δρόμο ο οποίος είναι μεν συναρπαστικός, αλλά είναι και χρονοβόρος και πολυέξοδος. Αργότερα μπορείς να δεις αν χρειάζεσαι συγκεκριμένα πετάλια για να συμπληρώσεις τον εξοπλισμό σου. Και βέβαια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχεις και τα δύο, αρκεί να βρεις τον κατάλληλο συνδυασμό...

GVen:
Αν και δεν είναι κανένας έμπειρος, θα σου πω αυτά που έχω μάθει ως τώρα τόσο απ το φόρουμ μας, όσο και γενικώς απ τα διάφορα site.
H GT 100 είναι πολύ καλή επιλογή και μπορείς να τη βρεις και σε Μεταχειρισμένη σε αρκετά καλή τιμή. Εγω έχω την me80 και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.  Πολλές επιλογές και πολύ εύκολη στο χειρισμό. Καλά λόγια έχω διαβάσει και για τη  zoom 5gn.
Μπορείς να συνδέσεις είτε απ ευθείας στο καρφί του ενισχυτή ή και με το fx loop, αλλά όχι ακριβώς 4 cable method...εγω τη λέω 3 cable method.... ;) ;) ;)

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον πολύ πιο έμπειρο Απόλλωνα...κι εγώ τα λεγόμενα του ακολούθησα και δεν έχασα....πεταλιέρα για αρχή για να μάθεις τα εφέ και όταν αργότερα καταλήξεις τι θες, ξεκινάς με πεταλακια. Αν βέβαια ξέρεις ήδη τι θες και σε παίρνει να ξοδέψεις παραπάνω χρήμα...πεταλακια και τελείωσες. Όλα είναι θέμα budget.  Βέβαια κάποια στιγμή πρέπει να αναβαθμίσεις και τον ενισχυτή σου, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Giannis P:
Απόλλωνα ο ΑΝΑΞ που είναι ελληνικής κατασκευής είναι ακριβές αντίγραφο του Fender twin reverb. 100watt λάμπα με 2x12 ηχεία,απίστευτα καθαρός και γλυκός ήχος με όγκο και φανταστικό reverb. Το κακό για μένα είναι ότι όπως και ο πρωτότυπος δεν έχει κανάλι gain.
Αν πάω στην επιλογή πεταλιών πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσω με ένα αξιόλογο distortion γι' αυτό και κατέληξα στο mxr evh 5150 που παίζει σχεδόν τα πάντα και έπειτα να συμπληρώσω σιγά σιγά με delay, chorus κλπ.
Αν από την άλλη πάω σε πολυεφέ μου αρέσει η ιδέα του πειραματισμού ώστε να φτιάξω τους δικούς μου ήχους αλλά θα ήθελα πραγματικά βοήθεια γιατί δεν έχω την παραμικρή ιδέα όσων αφορά τα καινούργια μοντέλα και τις δυνατότητες τους. Από λίγο που έχω ψάξει θέλω να φτάσω μέχρι τα 200 ευρώ για καινούργιο ή μεταχειρισμένο και έχω υπόψιν το mooer ge150 στα 130 ευρώ καινούργιο και τα zoom το g3xn και g5n στα 200 ευρώ περίπου (το g5n μιλάμε για μεταχειρισμένο). Όσο για το boss gt100 που ανέφερε ο άλλος φίλος ακόμα και μεταχειρισμένο ξεφεύγει σε τιμή και δεν θέλω να δώσω τόσα για ένα πολυεφέ.  Αν γνωρίζετε κάτι για τα παραπάνω ή έχετε να προτείνετε κάτι ανάλογο σε αυτό το μπάτζετ θα με βοηθούσε πολύ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View