Σελίδες:
  • #1 από koyote στις 13 Dec 2005
  • Γεια χαρά σε όλους,

    Να ξεκαθαρίσω τη θέση μου,

    Δεν έχω παίξει ποτέ στη ζωή μου κιθάρα…!

    Αυτό δεν με κάνει  εντελώς άσχετο με τη μουσική βέβαια αφού σε νεαρότερη ηλικία  έπαιζα πιάνο και πάντα ήμουνα οπαδός της live μουσικής και των (κυρίως ροκ) συναυλιών. 

    Τώρα βρίσκομαι σε μια φάση που θέλω και μπορώ να ξεκινήσω και ρωτάω:

    Για κάποιον που είναι στο απόλυτο 0, και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι και θέληση να μάθει έχει (δεν τα παρατάει εύκολα!) και την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κάτι καλό, τι είναι προτιμότερο:

    Α) Να αγοράσει μια απλή Epiphone Les Paul Special κι ένα απλό 15άρη για ξεκίνημα (γύρω στα 350 euro)

    Β) Να  αγοράσει ένα καλό σύνολο από την αρχή αφού έχει την οικονομική δυνατότητα (γύρω στα 800 euro).

    Τελικά το καλύτερο σύνολο θα βοηθήσει στην αρχή??

    Μια γενική γνώμη από τα είδη κιθάρας, μάρκες και τιμές την έχω διαβάζοντας το forum και κάποιες κριτικές σε ξένα sites όπως επίσης έχω κάνει και μια αναγνωριστική βόλτα στα μαγαζιά κι έχω ξεχωρίσει κάποια μοντέλα που μου αρέσουν απλά να πάω για ακριβά η για φτηνά? 

    Ζητάω μια φιλική συμβουλή!
     :)
  • #2 από Σιδηρόπουλος στις 13 Dec 2005
  • απτη 1 το φτηνο σετ ειναι καλη λυση σε περίπτωση που αποφασίσεις πως δεν σου αρέσει το άθλημα..
    η άλλη ιδέα ομως ειναι οτι με καλό εξοπλισμό, εχεις ακομα ενα κίνητρο να παίζεις..
  • #3 από djkostas στις 13 Dec 2005
  • Βασικά οι αρχάριοι ξεκινάνε πάντα με φτηνό εξοπλισμό. Γιατι?
    Γιατί μπορεί να τα παρατήσεις τον πρώτο μήνα!
    Γιατί μπορεί απλώς να βαρεθείς και να παίζεις μια φορά τον μήνα κανά εύκολο riffaki.
    Και το κυριότερο?? Γιατί σαν αρχάριος θα ξεχαρβαλώσεις ότι και να πάρεις. Όσο και να το προσέχεις λόγω άγνοιας θα την κάνεις την ζημιά, άσχετα αν συνήθως είναι πολύ μκρή για να νοιαστείς.
  • #4 από ZeeM (ex-user#123) στις 13 Dec 2005
  • Φίλε μου αν είσαι σίγουρος οτι δεν θα τα παρατήσεις καλύτερα να αγοράσεις κατευθείαν ένα (σχετικά) καλό πακέτο.
    Και εγώ αρχάριος είμαι και τώρα ψάχνω για ηλεκτρική να αγοράσω και σκέφτομαι να δώσω αρκετά γιατί ξέρω οτι δεν θα βαρεθώ μιας και έχω την κλασσική εδώ και 2 χρόνια και δεν βαριέμαι με τίποτα. Αν το ίδιο ισχύει και για σένα, δώσε όσα τραβάει η τσέπη σου  ;D
  • #5 από flea στις 13 Dec 2005
  • Επισης αν παρεις τωρα κατι καλο τι θα εχεις να ονειρευεσαι για μετα που θα εισαι καλυτερος και ο εξοπλισμος θα πρεπει να συμβαδιζει με την τεχνικη σου?Ενοω οτι ανεβαζοντας ψηλα τον πηχη μπορει να φτασεις καποια στιγμη σε τοπ εξοπλισμο χωρις να ειναι η ωρα του ακομα!Οσο γινεσαι καλος θα θες και το κατι παραπανω με αποτελεσμα να πιασεις τον αριστο εξοπλισμο πολυ νωρις!Γεγονος που μπορει να σε κανει να βαρεθεις τον ηχο σου.Αν ξεκινησεις απο ''τα αλωνια στα σαλονια'' μου φαινεται οτι καθε καλυτερη αγορα που θα κανεις σε ενα κομματι του εξοπλισμου σου θα το χαιρεσαι περισσοτερο και θα εχει και μεγαλυτερη αξια για σενα!Γνωμη μου παντα...Φιλικα
  • #6 από Conviction στις 13 Dec 2005
  • Πρώτα απ'όλα, εγώ ιστεύω πως και οι δύο περιπτώσεις που ανέφερες, δεν είναι αυτό που λέμε ακριβό... Τα 300 ευρώ είναι μια πολύ φτηνή λύση, και τα 800 ευρώ μια ...λιγότερο φτηνή λύση που όμως θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και στο άκουσμα και στο παίξιμο.

    Η άποψή μου για το θέμα (κρίνοντας από τον εαυτό μου) είναι οτι για αρχή παίρνεις μια καλή κιθάρα και ένα καλό ενισχυτή τόσο καλά (και ακριβά) ωστε να μην αρχίσουν να σου σπάνε τα νεύρα με το που αρχίσεις να μαθαίνεις και οι απαιτήσεις σου μεγαλώνουν.
    Με αυτό το σετ, μένεις για καιρό, βελτιώνοντας τον ήχο σου με κάποια πεταλιέρα ή πεταλάκια τα οποία επίσης είναι τόσο ποιοτικά ωστε να μη σε απογοητεύσουν αμέσως.
    Μετά από κάποιο καιρό, θα έχεις μάθει καλή κιθάρα και θα ξέρεις αρκετά πράγματα γύρω από τα εφέ, θα έχεις στο μυαλό σου τον ιδανικό ήχο που θα θέλεις να έχεις, και θα ξέρεις πολύ καλύτερα από τωρα να κρίνεις κιθάρες, ενισχυτές, εφέ κλπ.
    Έτσι θα ξέρεις τί σου χρειάζεται για να φτιάξεις τον ήχο σου, άρα όταν θα πάς μετά από κάποια χρόνια να δώσεις πολλά λεφτά (κάποια χιλιάρικα ίσως) για ένα ακριβό και πολύ καλό εξοπλισμό θα κάνεις σωστές επιλογές.

    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για τους λόγους που ένας αρχάριος είναι καλό να ξεκινάει με φτηνό εξοπλισμό, και προσθέτω ακόμα έναν σημαντικό λόγο:
    Τα ακριβά μηχανήματα, κιθάρες, ενισχυτές, δύσκολα μπορεί κανείς να τα ταξινομίσει σε καλύτερα και χειρότερα... Ο καθένας παίρνει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο στο χέρι και στο αυτί. Αν θέλεις να σκάσεις, ας πούμε δύο χιλιάρικα για κιθάρα, και πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κιθάρες, πρέπει να έχεις άποψη και να ξέρεις τί θες από την κιθάρα σου. Δε μπορείς να είσαι αρχάριος και να δίνεις τόσα λεφτά για εξοπλισμούς που δεν μπορείς να αντιληφθείς και να εκτιμήσεις τα λεπτά χαρακτηριστικά τους.

    αυτά... ελπίζω να βοήθησα :)
  • #7 από YmiRLinG στις 13 Dec 2005
  • Κατα τη γνωμη μου αν εισαι τελειως αρχαριος καλυτερα πρωτα να παρεις μια μετρια κιθαρα σχετικα φτηνη. Δεν λεω για το γεγονος οτι μπορει να βαρεθεις μιας και απο οσα λες δεν νομιζα. Αλλα το να ξεκινησεις με μια κιθαρα αρχαριου αρα και με εναν παρομοιο ηχο και με οργανο στο οποιο μπορεις να πειραματστεις χωρις να φοβασαι  ειναι αρκετα καλο για να παρεις το κολαϊ. Κρατα τα υπολοιπα λεφτα σου αστα να αυγατισουν και σε κανα χρονο που θα ξερεις κατι παραπανω και θα ξερεις και τι ηχος σου αρεσει πανω κατω παρε εναν καλο ενισχητη(πρωτα) και μια καλη κιθαρα (στη συνεχεια)
  • #8 από Gabriel6th στις 13 Dec 2005
  • Το καλύτερο μου φαίνεται πως είναι για αρχή να πάρεις μια καλή κιθάρα και έναν μέτριο ενισχυτή. Με την κιθάρα σου θα κάνεις Practice στο σπίτι, πρόβα στο στουντιο και όλο και κάποιον φίλο θα έχεις να παίζετε σπίτι του. Μόλις μάθεις τα βασικά και αρχίσεις να ψάχνεις τον ήχο σου, βγες στη γύρα και διάλεξε έναν ενισχυτή που σου ταιριάζει. Η κιθάρα σου θα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει περισσότερο στην επιλογή.

    Άσε που και να βαρεθείς, το πιθανότερο είναι πως περισσότερα από τα λευτά σου θα πάρεις πίσω από την κιθάρα παρά από τον ενισχυτή, ο οποίος παραμένει μια "ηλεκτρική" συσκευή, που το μόνο που κάνει είναι κάθε μέρα να χάνει αξία!
  • #9 από jon στις 13 Dec 2005
  • Όντας -ακόμα- αρχάριος (ένα χρόνο μετά), προτείνω ανεπιφύλακτα Epi Les Paul Standard + Marshall MG30DFX. Ψάξε και στις αγγελίες εντός έχω δει καλά κομμάτια. Νομίζω ότι είναι killer συνδυασμός για αρχάριο. Λίγο το χοντρό neck θα σε κουράσει στην αρχή, αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας... Αν σε ενδιαφέρει rock/metal, ακόμα και blues, είναι άριστη επιλογή με πολύ καλό value for money και σχετικά καλή τιμή μεταπώλησης.
  • #10 από Σιδηρόπουλος στις 13 Dec 2005
  • Όντας -ακόμα- αρχάριος (ένα χρόνο μετά), προτείνω ανεπιφύλακτα Epi Les Paul Standard + Marshall MG30DFX. Ψάξε και στις αγγελίες εντός έχω δει καλά κομμάτια. Νομίζω ότι είναι killer συνδυασμός για αρχάριο. Λίγο το χοντρό neck θα σε κουράσει στην αρχή, αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας... Αν σε ενδιαφέρει rock/metal, ακόμα και blues, είναι άριστη επιλογή με πολύ καλό value for money και σχετικά καλή τιμή μεταπώλησης.

    συμφωνώ.. για αρχάριο ειναι καλός συνδιασμός..
  • #11 από grhgorhs στις 14 Dec 2005
  • +1.Kαι εγω με αυτα ξεκινησα περιπου, epiphone kai marshall vs30r.
  • #12 από koyote στις 14 Dec 2005
  • Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας.

    Περίπου στα ίδια καταλήγω κι εγώ.

    Θα κάνω μια βόλτα το Σάββατο στα μαγαζιά και θα ψωνίσω ανάλογα με το ποιος θα μου δώσει την καλύτερη προσφορά!
     ;)
  • #13 από mleo στις 15 Feb 2006
  • φτηνή, μήπως και τα παρατήσεις. αν γίνεις μανιακός μπορείς να την ανταλάξεις ή να πάρεις άλλη
  • #14 από kots3 στις 18 Apr 2006
  • αγόρασα εχθές μια καινούρια ακουστική, και είμαι πολύ ευχαριστημένος...

    αυτό που παρατήρησα, είναι ότι όταν παίζω συγχορδίες δυνατά, η κιθάρα ταστάρει. φυσικά αυτό ήταν εις γνώσην μου. η κιθάρα είναι σχετικά φθηνή, την πήρα 230 ευρώ. είναι μια fender dg14nat.

    αυτό που σκέφτηκα είναι να βάλω χορδές από ηλεκτρική, πολύ λεπτές... υπάρχει κάποιο πρόβλημα? να αποφύγω να βάλω άλλες χορδές?

    το μαγαζί που την πήρα μου είπε να του την πάω σε δυο μήνες για να την φτιάξει - να την φέρει στα μέτρα μου... αφού παιχθεί πρώτα... επειδή όμως είναι σε άλλη πόλη το σκέφτομαι... πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο?
  • #15 από CK στις 18 Apr 2006
  • Να βαζεις 10ρες για ακουστικη παντα. Μπορεις να αλλαξεις την wounded χορδη ΣΟΛ με μια ΣΟΛ απο χορδες ηλεκτρικης, να προσεχεις ομως το παχος να ειναι περιπου ιδιο.
  • #16 από P.D.L. στις 18 Apr 2006
  • Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού παίζεις να την κουρδίζεις και την αφήνεις κανένα δύωρο εκτός θήκης και με το ηχείο ανοιχτό... ;)
  • #17 από kotsos_ee στις 18 Apr 2006
  • Να βαζεις 10ρες για ακουστικη παντα.
    Γιατί ρε παιδιά; Αυτές έρχονται όλες απο τη μάνα τους με δωδεκάρες άντε μερικές εντεκάρες για τον απλούστατο λόγο ότι έχεις φυσικό ήχο και με το μεγαλύτερο νούμερο έχεις και περισσότερο όγκο. Η κάθε εταιρεία άλλωστε συστήνει για κάθε μοντέλο το κατάλληλο νούμερο καθώς και το μέγιστο νούμερο που μπορεί να αντέξει το μπράτσο. Τις δεκάρες θα στις σύστηνα μόνο αν σου φαίνεται σκληρή η ταστιέρα ή θέλεις bend κλπ,και νομίζω οτι δεν θα δεις διαφορά στο τρίξιμο. Αυτό ωφείλεται κυρίως στο ότι η κιθάρα δεν έχει σεταριστεί καλά και είναι άπαιχτη. Σε δύο μήνες θα παρατηρήσεις μια ηχητική "πτώση" της κιθάρας και τότε θα την πάς στο μάστορα να τη σετάρει στα μετρα σου και θα πετάει το όργανο (αν γίνει φυσικά καλή δουλειά). Το ταστάρισμα δεν έχει σχέση με το κόστος της κιθάρας. Με σωστό setup ακόμα και 50€ κιθάρα δεν έχει πρόβλημα.
    Υ/Γ ωραία κιθαρίτσα τσίμπησες  καλή για τα λεφτά της (είναι αυτή με το μασίφ καπάκι ε;)
    Υ/Γ2
    Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού παίζεις να την κουρδίζεις και την αφήνεις κανένα δύωρο εκτός θήκης και με το ηχείο ανοιχτό... ;)
    Μήπως μπορείς να το εξηγήσεις;

    φιλικά
  • #18 από P.D.L. στις 18 Apr 2006
  • Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού παίζεις να την κουρδίζεις και την αφήνεις κανένα δύωρο εκτός θήκης και με το ηχείο ανοιχτό... ;)
    Μήπως μπορείς να το εξηγήσεις;

    φιλικά
    Παράθεση


    Τι ακριβώς να εξηγήσω    ??? ??? ???
  • #19 από Μαρμελακι στις 18 Apr 2006
  • (σχολιο διαγραφηκε)
  • #20 από kots3 στις 19 Apr 2006
  • να χρησιμοποιήσω κάποιο καθαριστικό ή είναι νωρίς ακόμη?
    και αν ναι πιο καθαριστικό προτείνεται?
    από χορδές έχετε να προτείνεται καμιά καλή μάρκα?

    διευκρίνηση: όταν λέμε δωδεκάρες χορδές 12 είναι το πάχος της λεπτής χορδής? γιατί από ότι έχω προσέξει, πάντα όταν δίνουν μεγέθη λένε το πάχος της λεπτής χορδής + το πάχος της χοντρής
  • #21 από kotsos_ee στις 19 Apr 2006
  • Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού παίζεις να την κουρδίζεις και την αφήνεις κανένα δύωρο εκτός θήκης και με το ηχείο ανοιχτό... ;)
    Μήπως μπορείς να το εξηγήσεις;

    φιλικά
    Παράθεση


    Τι ακριβώς να εξηγήσω ??? ??? ???
    Τι εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια....
  • #22 από P.D.L. στις 19 Apr 2006
  • Όταν είχα πάρει την δικιά μου, αυτό μου είχαν πει να κάνω για να "δέσει" καλύτερα το σκάφος με τις χορδές. Και μάλιστα από τότε, κάθε φορά που αλλάζω χορδές, κάνω το ίδιο...Τώρα, αν μου είπαν μαλ***α, τότε sorry, αλλά λέω και εγώ μαλ***ες με την σειρά μου.... ;D
  • #23 από kots3 στις 20 Apr 2006
  • παιδιά μήπως μπορεί να μου απαντήσει κάποιος στις ερωτήσεις για το καθαριστικό?

    θέλω να ξέρω αν είναι να αγοράσω από τώρα ή να το αφήσω.

    βρήκα αυτό το luthiers choice, γύρω στα 10 ευρώ, για fretboard condition. είναι καλή τιμή.
  • #24 από Μαρμελακι στις 20 Apr 2006
  • (σχολιο διαγραφηκε)
  • #25 από Dr Wolf στις 30 May 2006
  • Γεια σου φίλε,

    καλώς ήλθες στην παρέα  :) και καλορίζικη και η ακουστική  ;)

    Εγώ στη δική μου έχω 11άρες χορδές αφού 11 άρες είχε από την αρχή, έχω δοκιμάσει και 10άρες όμως που με χάλασαν γιατί έχασε πολύ σε γεμάτο ήχο.. Για αρχή ίσως βέβαια είναι πιο εύκολο για τα δάκτυλά σου γιατί οι 10άρες είναι πιο λεπτές και χρειάζονται λιγότερη δύναμη..

    Για καθαριστικό για τις χορδές εγώ χρησιμοποιώ το FAST FRET (θα το βρεις σε όλα τα καταστήματα με μουσικά) και κάνει πολύ καλή δουλειά αν το χρησιμοποιείς πάντα και από την αρχή (όταν οι χορδές είναι καινούργιες). Για το σασί ρώτησε επίσης σε κάποιο κατάστημα γιατί κυκλοφορούν πολλά και διάφορα..

    Ελπίζω να βοήθησα  :)
Σελίδες: