Σελίδες:
  • #1 από mleo στις 22 Jan 2008
  • Παίζω ακουστική εδώ και 6-7 χρόνια και μου μπήκε μια μανία για ηλεκτική. Έχω αγοράσει μια OLP Petrucci και μου χάρισαν ένα ενισχυτή AXL thin Amp. Όμως ακούεται κάποιος θόρυβος όταν παίζω. Νομίζω φταίει ο ενισχυτής ή το καλώδιο που ενώνει την κιθάρα με τον ενισχυτή. Υποψιάζομαι περισσότερο το καλώδιο, όμως, πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το σύρμα? Επίσης ποιό σύρμα θα ήταν καλά να αγοράσω? Ευχαριστώ
  • #2 από Απόλλων στις 22 Jan 2008
  • Κατ' αρχήν όταν λές "σύρμα" εννοείς φυσικά το καλώδιο που συνδέει την κιθάρα με τον ενισχυτή, σωστά; Το καλώδιο μπορεί να επηρρεάσει τον ήχο και ίσως θα ήταν ένα καλό σημείο για να αρχίσεις. Αγόρασε ένα καλύτερης ποιότητας και δες αν βελτιώνεται η ποιότητα του ήχου. Αν όχι, τουλάχιστον θα έχεις ένα δεύτερο καλώδιο.

    Δεύτερον δεν μας λες τι θόρυβος είναι αυτός που ακούγεται. Εφόσον έχεις κιθάρα με humbuckers δεν μιλάμε για το γνωστό θόρυβο που βγάζουν οι μονοί μαγνήτες. Ακούγεται μόνο όταν όταν παίζεις ή όταν ο ενισχυτής είναι ανοιχτός ανεξαρτήτως αν παίζεις ή όχι; Μπορείς να μειώσεις ή να αυξήσεις το θόρυβο με κάποιον τρόπο, π.χ. αν απομακρυνθείς λίγο από τον ενισχυτή;

    Τέλος έχε υπόψη σου τα εξής δύο πράγματα. Σε κριτικές του συγκεκριμένου ενισχυτή είναι πολλοί που αναφέρουν ότι ο ενισχυτής αυτός προτείνεται κυρίως για κιθάρα με μονούς μαγνήτες και όχι humbuckers, ή τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης του, αν και στην πράξη οι απόψεις διίστανται. Επίσης μερικοί αναφέρουν ότι ο ενισχυτής παράγει κάποιο θόρυβο, ίσως λόγω των μικρών ηχείων που έχει (4 ιντσών), οπότε μπορεί αυτό να εξηγεί το πρόβλημα που έχεις.
  • #3 από mleo στις 22 Jan 2008
  • [quote author=Απόλλων link=topic=59316.msg465962#msg465962 date=1200985029
    Δεύτερον δεν μας λες τι θόρυβος είναι αυτός που ακούγεται. Εφόσον έχεις κιθάρα με humbuckers δεν μιλάμε για το γνωστό θόρυβο που βγάζουν οι μονοί μαγνήτες. Ακούγεται μόνο όταν όταν παίζεις ή όταν ο ενισχυτής είναι ανοιχτός ανεξαρτήτως αν παίζεις ή όχι; Μπορείς να μειώσεις ή να αυξήσεις το θόρυβο με κάποιον τρόπο, π.χ. αν απομακρυνθείς λίγο από τον ενισχυτή;


    [/quote]

    Ναι είναι το καλώδιο που ενώνει τη κιθάρα με τον ενισχυτή, το έχω διορθώσει στο αρχικό μύνημα. Ευχαριστώ. Επίσης, ο θόρυβος ακούγεται όταν ο ενισχυτής είναι ανοιχτός ανεξαρτήτως αν παίζω ή όχι
  • #4 από Johnie Darko στις 22 Jan 2008
  • Θορυβος μπορει να ακουγεται για πολλους λογους.
    Καταρχην, κοιτα να εχεις τον ενισχυτη σε μια πριζα που να εχει γειωση, μπορεις να δοκιμασεις σε καποια που εισαι σιγουρος οτι εχει γειωση για να δεις τι γινεται.
    Επισης, μπορει να ειναι θεμα ρυθμισεων, αν εχεις βαλει και παραμορφωση ενα φυσημα ειναι φυσικο να υπαρχει.
    Επισης αν ο ενισχυτης ειναι κοντα σε καποια αλλη ηλεκτρικη συσκευη (ειδικα κοντα σε tv κτλ) μπορει να βγαζει θορυβο απο ηλεκτρομαγνητικες παρεμβολες. Δοκιμασε να τον πας καπου που να μην εχει διπλα του αλλες συσκευες.
    Εννοειται οτι απο κει και περα μπορεις να δοκιμασεις καλωδιο αλλο καθως και ελεγχο της γειωσης της κιθαρας.
    Επισης αν η κιθαρα σου εχει δυνατοτητα split στους διπλους μαγνητες με καποιο διακοπτακι (ή με push-pull ποτενσιομετρα), κοιτα μηπως το θορυβο στον κανει οταν λειτουργουν σαν μονοι (που ειναι φυσικο, ειδικα σε χαμηλοτερης ποιοτητας μαγνητες).
    Φυσικα πανω απο ολα, πρεπει να εχεις υποψην σου αυτο που σου ειπα στην αρχη: Αν ειναι ενα φυσημα που ακουγεται οταν εχεις ενεργοποιησει την παραμορφωση ειναι φυσικο. Μπορεις να το ελαττωσεις με καταλληλες ρυθμισεις (πχ λιγοτερα πριμα ή gain).
    Επισης φροντισε οταν παιζεις να μην εισαι μπροστα απο καμια tv κτλ γιατι λογω ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας που "ακουν" οι μαγνητες της κιθαρας, εχεις θορυβο.
  • #5 από faser στις 22 Jan 2008
  • Πολύ σωστά τα είπε ο Johnie, απλά θα ήθελα να ανακεφαλαιώσω διότι το "φύσημα" με ακολουθούσε από τα πρώτα χρόνια που έπαιζα κιθάρα :D..

    Πιθανά αίτια του φυσίματος:

    i) Single-coil μαγνήτες (αν έχεις τέτοιους θα πρέπει να το υποστείς, δυστυχώς, αλλά βέβαια θα κερδίσεις σε άλλους τομείς ;))

    ii) Shielding στα ηλεκτρικά μιας κιθάρας (αν η κιθάρα δεν είναι ακριβή, πιθανώς να μην έχει γίνει καν shielding)..

    iii) Καλώδια (υποτίθεται ότι τα καλώδια με χρυσές ίνες προκαλούν το μικρότερο δυνατό φύσημα).. Επίσης φρόντισε να τροποποιήσεις το καλώδιο σου (ή να αγοράσεις κάποιο καινούργιο) έτσι ώστε να έχει το μικρότερο δυνατό μήκος.. Δεν έχει νόημα αν παίζεις στο σπίτι σου να έχεις καλώδιο 3 μέτρων.. Αν υπάρχει φύσημα από την αρχή του σήματος (κιθάρα) φαντάσου ότι αυτό θα μεγεθυνθεί από τον τελικό ενισχυτή και θα ακούγεται σαν φάμπρικα.. Στις συναυλίες μπορείτε να έχετε ένα 20μετρο καλώδιο για να αλωνίζετε την σκηνή χωρίς να φοβάστε για φύσημα, διότι το κοινό σας, θα καλύπτει αυτόν τον ενοχλητικό θόρυβο ;D..

    iv) Υψηλό gain.. Μπορεί να θέλουμε να παίξουμε το riff που μας αρέσει με τέρμα gain, αλλά τι να το κάνεις αν ακούγεται ίσα-ίσα λόγω του φυσήματος..

    v) Πολλά πρίμα ή υψηλά μεσαία.. Αν και αυτή η μέθοδος δεν πιάνει πάντοτε, καλό θα είναι να ελαττώνουμε τα πρίμα μας (treble) και τα μεσαία μας (middle ή σε μερικούς ενισχυτές contour) μέχρι του σημείου που παράγουμε ένα ήχο που δεν μας ικανοποιεί καθόλου..

    vi) Πολύ hot μαγνήτες.. Ίσως να κατεβάζαμε το ύψος των μαγνητών ;);

    vii) Γειώσεις των πριζών.. Αν η ηλεκτρική εγκατάσταση δεν έχει γίνει με μεράκι, πολύ πιθανό είναι η γείωση των φώτων να είναι η ίδια με τη γείωση των πριζών..

    viii) Απουσία noise gate.. Θεωρείται η έσχατη λύση αλλά μερικές φορές είναι αποτελεσματική.. Ένα noise gate εξαλείφει κυρίως το θόρυβο όταν δεν παίζουμε.. Δηλαδή στην ουσία του λες όταν ο ήχος πέσει κάτω από μια ένταση τότε χαμήλωσε την ένταση έτσι ώστε να μην ακούγεται τίποτα.. Βέβαια πολλές φορές, και ειδικότερα αν οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν υψηλό threshold (δηλαδή την ελάχιστη ένταση στην οποία ενεργοποιείται το noise gate) ή αν το decay time είναι γρήγορο (δηλαδή αν η ένταση πέσει κάτω από το threshold τότε ρίξε την ένταση αλλά γρήγορα) απλά σκοτώνουν το sustain.. Φανταστείτε ότι παίζετε το South of Heaven και περιμένετε μετά την τελευταία συγχορδία να ακουστούν οι αρμονικές.. Με ενεργοποιημένες "βάρβαρες" ρυθμίσεις στο noise gate απλά ξεχάστε το ::)..

    Τι μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό.. Μάλλον λίγα πράγματα.. Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν πριν, ένα power conditioner βοηθάει ίσως (το σίγουρο είναι ότι προστατεύει τα μηχανήματα μας).. Επίσης κυκλοφορούν κάποια grounding adapters τα οποία όμως δεν τα έχω δοκιμάσει και ούτε γνωρίζω κάποιον που να έχει.. Επίσης μπορούμε να παίζουμε σε μέρη τα οποία θα είναι μακριά από τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και γενικά μηχανήματα που εκπέμπουν ακτινοβολία..
Σελίδες: