Σελίδες:
  • #1 από Wise_One στις 05 Apr 2010
  • Οι Judas Priest είναι απ' τ' αγαπημένα μου συγκροτήματα EVER!!! Μιας κι έχω πιαστεί με κάποια κλασικά κομμάτια τους, μ' ενδιαφέρει τώρα να μάθω και κάποια πιό τεχνικά πράγματα για τα κομμάτια τους. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην 80's εποχή τους, Defenders of the Faith, Point of Entry, Screaming for Vengeance, British Steel (άλλωστε απ' αυτα τα άλμπουμ θα "βγάλω" τραγούδια).

    Άντε τα ρυθμικά μέρη είναι πανεύκολα, βάζεις ένα pedal note και ρίχνεις powerchords, σπουδαίο πράγμα. Τα licks τους όμως σε ποιές κλίμακες βασίζονται; Ας πούμε, Electric Eye, The Sentinel...

    Κάτι διάβασα για Aeolian, αν και δε βρήκα πληροφορίες αποκλειστικά γι' αυτούς, γενικότερα για το metal του 80 έλεγαν.

    Ξέρω ότι κι η Harmonic Minor παίζει πολύ στο metal, είναι όμως νομίζω περισσότερο για πιο power καταστάσεις...

    Αυτά τα ρωτάω κυρίως για όταν κάθομαι στο pc, βάζω ένα drum track κι αρχίζω να παίζω μόνος. Μου βγαίνει περισσότερο 80's metal το παίξιμο και γουστάρω απίστευτα να ρίχνω κανα μικρό lick εδώ κι εκεί. Οι περισσότεροι εδώ μέσα που ξέρετε να παίζετε καλή κιθάρα, πρέπει να έχετε βγάλει αρκετά τραγούδια. Για δώστε τα φώτα σας...
  • #2 από Fourier στις 05 Apr 2010
  • Μέσα είσαι. Αν και δεν έχω ασχοληθεί με priest ιδιαίτερα, είμαι σίγουρος οτι η πλειοψηφία των licks και των solos είναι βασισμένα στην major κλίμακα (ως Aeolian mode συνήθως) και (την αντίστοιχη) minor πεντατονική. Για harmonic minor τσέκαρε malmsteen.
  • #3 από Wise_One στις 05 Apr 2010
  • Ωραία. Η Aeolian μ' αρέσει ηχητικά οπότε θα την παλέψω. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι κι εύκολη στο fingering γιατί βλέπω ότι έχει πολλά ίσα διαστήματα ανάμεσα στις νότες. Κι η Minor Pentatonic πρέπει να είναι έτσι.

    Thanks man \m/
  • #4 από faser στις 05 Apr 2010
  • Όλα όσα ανέφερες είναι σωστά.. Γενικά στο metal χρηαιμοποιείται κατά κόρον η Natural minor (η αλλιώς aeolian) η οποία δημιουργείται ως εξής:
    Ξεκινάς από μια νότα (τονική): Ας πούμε τη ΣΟΛ
    Μετά μετράς Τ, Η, Τ, Τ, Η, Τ, Τ (όπου Τ: τόνος και Η: Ημιτόνιο)
    Επομένως σχηματίζεις την Aeolian της ΣΟΛ σύμφωνα με το παραπάνω μοτίβο: ΣΟΛ, ΛΑ, ΣΙb, ΝΤΟ, ΡΕ, ΜΙb, ΦΑ, ΣΟΛ
                                                                                                                  Τ--Η---Τ-----Τ--Η----Τ---Τ
    Επίσης μια παραλλαγή της Αeolian είναι και η Harmonic minor όπου αντί για T, H, T, T, H, T, T έχεις Τ, Η, Τ, Τ, Η, Τρ, Η (όπου Τρ: Τριημιτόνιο).. Η Harmonic minor έχει πιο oriental ακούσμα και γι'αυτό χρησιμοποιείται λιγότερο από την Natural Minor..

    Επειδή όμως όλα αυτά είναι θεωρία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις (κατά τη γνώμη μου) είναι να προσπαθήσεις να μάθεις κάποιο solo των Priest που σου ακούγεται εύκολο για να δεις πως χρησιμοποιούνται οι νότες της Aeolian στα solos.. Νομίζω ότι έτσι θα πάρεις μια γεύση σχετικά με το πως δημιουργούνται τα licks και γιατί όχι, μπορείς να ενσωματώσεις και μερικά από αυτά στο παίξιμο σου.. Τώρα για το πως θα το μάθεις το solo έχεις 2 επιλογές.. Είτε κατεβάζεις κάποιο guitar pro tab, είτε με το αυτί.. Θα σου πρότεινα το δεύτερο αν έχεις χρόνο, αλλιώς guitar pro tabs για κομμάτια των Priest θα βρεις πάρα πολλά.. Έχω καιρό να ακούσω Priests και δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο κομμάτι που να έχει εύκολο solo (αν και δεν νομίζω να είναι πολλά).. Καλή τύχη..
  • #5 από Wise_One στις 06 Apr 2010
  • Ωραίος ο faser... Δε θα σταθώ τόσο στην εξήγηση του σχηματισμού - γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με θεωρία, ελάχιστα καταλαβαίνω (ελπίζω κάποια στιγμή) - αλλά κυρίως στ' άλλα γιατί με βοηθάνε πολύ. Έμαθα ότι χρησιμοποιούν πολύ την A Aeolian, θα ξεκινήσω απ' αυτή.

    Ειδικά στα σόλο τους έχεις δίκιο, δεν είναι και τα ευκολότερα αλλά τουλάχιστον στο Grinder έχει κάποια εύκολα licks όπως και στο Jawbreaker.

    Guitar Pro φίλε μου, πού να βγάζω με το αυτί... Θέλω ακόμα γι' αυτό...

    Σ' ευχαριστώ
Σελίδες: