Σελίδες:
  • #26 από kotsos_ESP στις 26 Jun 2017
  • 5W λαμπάτος για χρήση στο σπίτι είναι υπερ-αρκετός - βασικά, και το 1W είναι παραπάνω από αρκετό για τέτοια χρήση (με άλλα λόγια, δε θα χρειαστεί το volume να περάσει το 4-5 σε καμία περίπτωση).


    Τώρα, θεωρητικά, 4σμός της ισχύος σημαίνει 2σμός της αντιληπτής ακουστικής έντασης (αν δεν κάνω λάθος). Με άλλα λόγια, πηγαίνοντας από το 1W στα 5W, η ακουστική ένταση στη δεύτερη περίπτωση θα είναι χονδρικά διπλάσια από αυτή στην πρώτη περίπτωση, για την ίδια θέση του επιλογέα volume. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη σύγκριση ανάμεσα στα 5W και στα 15W.


    Αυτά από εμένα, κάποιος πιο έμπειρος ας με διορθώσει αν έχω κάνει κάπου λάθος.
  • #27 από modfori στις 26 Jun 2017
  • στην ένταση η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά στο headroom είναι
  • #28 από Kosthrash στις 27 Jun 2017
  • στην ένταση η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά στο headroom είναι


    Το Headroom το "ψαχνουμε" οταν θελουμε να παιξουμε κρυσταλλινα καθαρα χωρις παραμορφωση σε μεγαλες εντασεις (προβα με δυνατο drummer, συναυλια κτλ), ειδαλλως ειναι κατι το... επιθυμητο και ευηχο στους λαμπατους ενισχυτες (εννοω το breakup των τελικων) ;)
  • #29 από modfori στις 27 Jun 2017
  • το headroom δεν έχει να κάνει μόνο με τα καθαρά αλλά και το πόσο "καλά" θα παίρνει τα πετάλια , πόσο μπορεί να μπουσταριστεί ο ήδη βρώμικος ήχος χωρίς να λασπώσει και να πλαδαρέψει κτλ . νομίζω είναι πολύ σημαντικό ειδικά για μέταλ ήχους
  • #30 από saved στις 27 Jun 2017
  • Ναι,οκ,nothing cant beat headroom που λεν και στου χ'ργιομ,αλλα αν θες βρωμα πιστευω δεν θες χεντρουμ
  • #31 από Archangel στις 27 Jun 2017
  • GVen.

    Be a man...
    Combos are for the weak...

    Buckle up & man it up.
    ps: you'll have to buy new lawn...

    a) https://www.matamp.co.uk/product-category/green-matamp-amplifiers/?v=79cba1185463

    b) http://verellenamplifiers.bigcartel.com/product/meatsmoke
  • #32 από adr1anos στις 27 Jun 2017
  • #33 από panixgr στις 27 Jun 2017
  • Ναι,οκ,nothing cant beat headroom που λεν και στου χ'ργιομ,αλλα αν θες βρωμα πιστευω δεν θες χεντρουμ

    αυτός είνι και ου λόγους π'οι μιταλάδις βάζν μόνου μινια 9-βουλτ μπαταρία στζ EMG!
  • #34 από vegos στις 27 Jun 2017
  • Τώρα, θεωρητικά, 4σμός της ισχύος σημαίνει 2σμός της αντιληπτής ακουστικής έντασης (αν δεν κάνω λάθος). Με άλλα λόγια, πηγαίνοντας από το 1W στα 5W, η ακουστική ένταση στη δεύτερη περίπτωση θα είναι χονδρικά διπλάσια από αυτή στην πρώτη περίπτωση, για την ίδια θέση του επιλογέα volume. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη σύγκριση ανάμεσα στα 5W και στα 15W.

    Ακριβώς. Να συμπληρώσω πολύ χοντρικά:

    Κάθε διπλασιασμός των watts αυξάνει την ακουστική ένταση ανά 3dB.
    Κάθε τετραπλασιασμός των watts -> ανά 6dB.

    Κάθε 6dB αυτό που ακούμε είναι διπλάσιο.

    Δηλαδή 5W = Ακούμε X ένταση
    20W = Ακούμε διπλάσια ένταση από την Χ
    80W = Ακούμε διπλάσια ένταση από τα 20W.

    Όμως τα 5W ενός ενισχυτή δεν είναι ίδια με τα 5W ενός άλλου. Και ο λόγος είναι το μεγάφωνο.

    Η ευαισθησία του μεγαφώνου παίζει τρομερά μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

    Δύο ολόιδιοι ενισχυτές, με 2 διαφορετικά μεγάφωνα όπου πχ το ένα είναι 94dB και το άλλο 100dB, θα ακούγονται ο δεύτερος με διπλάσια ένταση.

    Γενικά, τα Watts δεν λένε κάτι ιδιαίτερο, απλά έχει καθιερωθεί να ορίζονται έτσι οι ενισχυτές.
    Όπως αντίστοιχα έχει καθιερωθεί να αξιολογούμε φωτογραφικές μηχανές βάση των megapixels (που είναι το πιο άκυρο πράγμα που μπορεί να μετρήσουμε), να αξιολογούμε αυτοκίνητα βάση των ίππων (και όχι της ροπής) και πάει λέγοντας...
  • #35 από kotsos_ESP στις 27 Jun 2017
  • Συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά την ευαισθησία του μεγαφώνου, παίζει μεγάλο ρόλο.


    Επιπλέον, μιας που μου δίνεται η ευκαιρία, θα ήθελα - ως καινούργιος στο χώρο - να ρωτήσω κάτι "χαζό":


    Γιατί ένας λαμπάτος  ενισχυτής 1W ακούγεται πιο δυνατά από έναν τρανζιστοράτο; (Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το μεγάφωνο είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις). Θέλω να πω, 1W είναι 1W, τέλος - μοιάζει με την ερώτηση-παγίδα "τι είναι πιο βαρύ, 1 κιλό βαμβάκι ή ένα κιλό σίδηρος;": 1 κιλό είναι 1 κιλό! Παρόλα αυτά, όλοι θα σου που 1-5W λαμπάτος ενισχυτής είναι μια χαρά για bedroom playing, ενώ για solid-state θα σου πουν πάρε κανένα 30W ή έστω 15W στη χειρότερη περίπτωση.


    Υποθέσεις που κάνω: (1) Συνηθίζουμε να ανοίγουμε πιο πολύ (και πιο συχνά) έναν λαμπάτο σε σχέση με έναν solid-state ενισχυτή. (2) Ο λαμπάτος αντιδρά διαφορετικά στο παίξιμό μας. (3) Ενδεχομένως ο λαμπάτος ενισχύει πιο πολύ, από κατασκευής, συχνότητες στις οποίες το αυτί μας είναι πιο ευαίσθητο (π.χ. μεσαία;) και αυτό δίνει την αίσθηση της μεγαλύτερης ακουστικής έντασης.


    Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι πατάτες. Έχει κανείς πιο έμπειρος κάποια εξήγηση;
  • #36 από vegos στις 27 Jun 2017
  • Γιατί ένας λαμπάτος  ενισχυτής 1W ακούγεται πιο δυνατά από έναν τρανζιστοράτο; (Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το μεγάφωνο είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις). Θέλω να πω, 1W είναι 1W, τέλος - μοιάζει με την ερώτηση-παγίδα "τι είναι πιο βαρύ, 1 κιλό βαμβάκι ή ένα κιλό σίδηρος;": 1 κιλό είναι 1 κιλό! Παρόλα αυτά, όλοι θα σου που 1-5W λαμπάτος ενισχυτής είναι μια χαρά για bedroom playing, ενώ για solid-state θα σου πουν πάρε κανένα 30W ή έστω 15W στη χειρότερη περίπτωση.

    Το ότι θα σου πούνε, δε σημαίνει κι ότι ισχύει  ;D
    Την ίδια ένταση θα ακούσεις. Ως ένταση.

    Απλά τον λαμπάτο μπορείς να τον γκαζώσεις και να κλιπάρει πιο ωραία ηχητικά, ενώ από κάποιο σημείο και πέρα πιθανότατα να "σπάει" άσχημα ο ήχος στο τρανζίστορ. Τουλάχιστον στα αυτιά μου αυτό ακούω, χωρίς να είμαι ειδικός.
  • #37 από kotsos_ESP στις 27 Jun 2017
  • ΟΚ, λογικό ακούγεται.
  • #38 από saved στις 27 Jun 2017
  • βεβαια υπαρχουν και οι mosfet,δηλαδη τρανζιστορ με συμπεριφορα λαμπας.
    Αλλα ολα ειναι γουστα.
    Για μενα τα τρανζιστορ ταιριαζουν καλυτερα.
    Δεν θελω αυτο το "σπασιμο" της λαμπας (απο οτι εχω καταλαβει,γιατι ποτε μου δεν το εχω ακουσει) οποτε τα εχω ολα φουλ τρανζιστορ (οκ,εχω ενα υβριδικο κομπο) και ολα κομπλε
  • #39 από GVen στις 27 Jun 2017
  • Πάντως οφείλω να το ομολογήσω....είστε πηγή μάθησης και τροφής για διαβασμα-ψαξιμο...και δεν κάνω πλάκα....σοβαρά μιλάω....ευχαριστώ πολύ  για τις απαντήσεις σας παίδες...ειλικρινά.


    Το θέμα είναι πως θα ψήσω τη γυναίκα για νέο ενισχυτή...μετά βίας την κατάφερα για τη νέα κιθάρα που θα έρθει λίαν συντόμως.... :P
  • #40 από saved στις 27 Jun 2017
  • Μην σκας.Το 99.999999% των μουσικων,πρωτα περναει απο το τεστ της γυναικας πριν αγορασει κατι.
    Ειναι για να δουμε ποσο πολυ το θελουμε και να το εκτιμησουμε.
    Χωρις παντοφλα δεν θα ειχε γουστο βρε αδερφε
  • #41 από vegos στις 28 Jun 2017
  • βεβαια υπαρχουν και οι mosfet,δηλαδη τρανζιστορ με συμπεριφορα λαμπας.
    Αλλα ολα ειναι γουστα.
    Για μενα τα τρανζιστορ ταιριαζουν καλυτερα.
    Δεν θελω αυτο το "σπασιμο" της λαμπας (απο οτι εχω καταλαβει,γιατι ποτε μου δεν το εχω ακουσει) οποτε τα εχω ολα φουλ τρανζιστορ (οκ,εχω ενα υβριδικο κομπο) και ολα κομπλε

    Mosfet είναι τύπος transistor. Το M είναι από το metal, το FET από το Field Effect Transistor, τα υπόλοιπα δε θυμάμαι  ;D

    Αλλά μη νομίζεις ότι οι ενισχυτές πλέον χρησιμοποιούν transistors. Δεν αξίζει τον κόπο, πλέον υπάρχουν ωραιότατα ολοκληρωμένα για αυτή τη χρήση. Δεν αξίζει τον κόπο να σχεδιάσει πλέον κάποιος τόσο πολύπλοκο κύκλωμα, όταν υπάρχουν άπειρα ολοκληρωμένα για κάθε χρήση.

    Πχ ο Marshall MG15CD που έχω, έχει έναν OpAmp (νομίζω TL072) και στο τελικό στάδιο έναν TDA2030 (ολοκληρωμένο/hifi amplifier/driver).
  • #42 από kotsos_ESP στις 28 Jun 2017
  • Έτσι για πληρότητα της απάντησης, απευθυνόμενος κυρίως σε νέους στο χώρο που μπορεί να μη γνωρίζουν κι ενδεχομένως να θέλουν να μάθουν από περιέργεια τι είναι το MOSFET (vegos και saved, προφανώς τα παρακάτω δεν απευθύνονται σε εσάς): MOSFET σημαίνει metal-oxide-semiconductor FET. Η ονομασία έχει να κάνει με το ότι μιλάμε για ένα FET τρανζίστορ - δηλαδή ουσιαστικά για μια διάταξη ημιαγωγού με τρεις ακροδέκτες της οποίας η αγωγιμότητα ελέγχεται από την τάση που εφαρμόζεται στο μεσαίο ακροδέκτη που ονομάζεται πύλη (Gate) - όπου η πύλη χωρίζεται από το σώμα του τρανζίστορ μέσω ενός μονωτικού στρώματος.


    Επίσης, όντως στην πράξη οι ενισχυτές (όπως και οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα) χρησιμοποιούν ολοκληρωμένα κυκλώματα και τα διακριτά στοιχεία περιορίζονται σε αντιστάσεις, πυκνωτές και πηνία.


    Πάντως, και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα αποτελούν υλοποιήσεις MOSFET τρανζίστορς - για αυτό άλλωστε η αντίστοιχη αρχιτεκτονική λογικής υλοποίησης ονομάζεται CMOS (Complementary MOS) - καθώς φυσικά και αντιστάσεων, διόδων, πυκνωτών κ.λ.π., κατάλληλα διασυνδεδεμένων, πάνω σε ένα κομμάτι ημιαγωγού (συνήθως πυρίτιο). (Τα πηνία, από όσο γνωρίζω, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα). Επομένως, κάτω από αυτό το πρίσμα, ένας ενισχυτής που δε χρησιμοποιεί λυχνίες είναι τρανζιστοράτος. (Στα Αγγλικά ο όρος είναι πιο γενικός και πιο σωστός: solid-state amplifier, δηλαδή ενισχυτής στερεάς κατάστασης.Έτσι, περιλαμβάνει ενισχυτές που χρησιμοποιούν ημιαγώγιμες διατάξεις είτε σε διακριτή μορφή είτε υπό μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος.)


    Τα παραπάνω χωρίς καμία δόση ξερολίασης, 1ον γιατί κάπου εκεί πάνω-κάτω σταματούν ούτως ή άλλως οι όποιες γνώσεις μου επί του θέματος, και 2ον γιατί στα πρακτικά κιθαριστικά θέματα που έχουν να κάνουν με ενισχυτές κ.λ.π. (και τα οποία έχουν σημασία για το εν λόγω forum το οποίο λέγεται κιθάρα κι όχι ελέκτορ ή ξέρω γω "Το PCB μου κι εγώ"  ;D ) έχω μαύρα μεσάνυχτα σε σχέση με τους περισσότερους εδώ μέσα - ειδικά τους παλαιότερους. Απλά θεώρησα πως κάποιος που δεν είχε ιδέα για τα παραπάνω μπορεί να τα βρει ενδιαφέροντα, κι επιπλέον είχα και όρεξη να γράψω!  :)


    Και με αυτά κι αυτά, πήγα 19 χρόνια πίσω, στο 1ο έτος της σχολής... Να' ταν τα νιάτα 2 φορές αδέρφια! ;D
  • #43 από GVen στις 28 Jun 2017
  • Έτσι για πληρότητα της απάντησης, απευθυνόμενος κυρίως σε νέους στο χώρο που μπορεί να μη γνωρίζουν κι ενδεχομένως να θέλουν να μάθουν από περιέργεια τι είναι το MOSFET (vegos και saved, προφανώς τα παρακάτω δεν απευθύνονται σε εσάς): MOSFET σημαίνει metal-oxide-semiconductor FET. Η ονομασία έχει να κάνει με το ότι μιλάμε για ένα FET τρανζίστορ - δηλαδή ουσιαστικά για μια διάταξη ημιαγωγού με τρεις ακροδέκτες της οποίας η αγωγιμότητα ελέγχεται από την τάση που εφαρμόζεται στο μεσαίο ακροδέκτη που ονομάζεται πύλη (Gate) - όπου η πύλη χωρίζεται από το σώμα του τρανζίστορ μέσω ενός μονωτικού στρώματος.


    Επίσης, όντως στην πράξη οι ενισχυτές (όπως και οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα) χρησιμοποιούν ολοκληρωμένα κυκλώματα και τα διακριτά στοιχεία περιορίζονται σε αντιστάσεις, πυκνωτές και πηνία.


    Πάντως, και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα αποτελούν υλοποιήσεις MOSFET τρανζίστορς - για αυτό άλλωστε η αντίστοιχη αρχιτεκτονική λογικής υλοποίησης ονομάζεται CMOS (Complementary MOS) - καθώς φυσικά και αντιστάσεων, διόδων, πυκνωτών κ.λ.π., κατάλληλα διασυνδεδεμένων, πάνω σε ένα κομμάτι ημιαγωγού (συνήθως πυρίτιο). (Τα πηνία, από όσο γνωρίζω, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα). Επομένως, κάτω από αυτό το πρίσμα, ένας ενισχυτής που δε χρησιμοποιεί λυχνίες είναι τρανζιστοράτος. (Στα Αγγλικά ο όρος είναι πιο γενικός και πιο σωστός: solid-state amplifier, δηλαδή ενισχυτής στερεάς κατάστασης.Έτσι, περιλαμβάνει ενισχυτές που χρησιμοποιούν ημιαγώγιμες διατάξεις είτε σε διακριτή μορφή είτε υπό μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος.)


    Τα παραπάνω χωρίς καμία δόση ξερολίασης, 1ον γιατί κάπου εκεί πάνω-κάτω σταματούν ούτως ή άλλως οι όποιες γνώσεις μου επί του θέματος, και 2ον γιατί στα πρακτικά κιθαριστικά θέματα που έχουν να κάνουν με ενισχυτές κ.λ.π. (και τα οποία έχουν σημασία για το εν λόγω forum το οποίο λέγεται κιθάρα κι όχι ελέκτορ ή ξέρω γω "Το PCB μου κι εγώ"  ;D ) έχω μαύρα μεσάνυχτα σε σχέση με τους περισσότερους εδώ μέσα - ειδικά τους παλαιότερους. Απλά θεώρησα πως κάποιος που δεν είχε ιδέα για τα παραπάνω μπορεί να τα βρει ενδιαφέροντα, κι επιπλέον είχα και όρεξη να γράψω!  :)


    Και με αυτά κι αυτά, πήγα 19 χρόνια πίσω, στο 1ο έτος της σχολής... Να' ταν τα νιάτα 2 φορές αδέρφια! ;D

    Ρε φιλε....δεν κατάλαβα το χριστό μου...αλλά για να δεις ότι σε ασπάζομαι, σου αφιερώνω την φωτό που θα δεις στο link...έτσι για για να γουστάρουμε.... :P (btw....αυτο το κιθαρόνι περιμένω να μου έρθει...σύντομα ελπίζω... ;D )

    https://www.thomann.de/gr/esp_ltd_ec_256fm_dbsb_lh.htm
  • #44 από kotsos_ESP στις 28 Jun 2017
  • Μεγάλη αγάπη οι ESP κιθάρες για εμένα, όπως φαίνεται άλλωστε και από το nickname μου (άσχετα από το ότι κατέληξα να πάρω τελικά άλλη κιθάρα - αλλά ποιον κοροϊδεύω, κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάρω και μια ESP / LTD, θα χτυπήσει το άτιμο το GAS πάλι!). Οι πιο value-for-money κιθάρες για εμένα μαζί με τις Schecter, τόσο στο low-end όσο και στο high-end range.


    Με το καλό να σου έρθει το μωρό σου λοιπόν, καλόπαιχτη! Το τι πρέπει να κάνεις με αυτή, σου αφήνω να σου το εξηγήσει ο @saved;)


    Υ.Γ. Θα σου πει να πάρεις και μπάσο. Μη ψαρώσεις!  ;D
  • #45 από saved στις 28 Jun 2017
  • Τι εκανε παλι ο saved ρε παιδια;
    Εγω..το καλο σας θελω μονο..
Σελίδες: