Το Στέκι των Κιθαρωδών

Μουσικά όργανα και εξοπλισμός => Ενισχυτές => Μήνυμα ξεκίνησε από: BitCollector στις 25/11/17, 17:56

Τίτλος: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 25/11/17, 17:56
Έχω ένα Peavey Backstage Plus 35 Watt, ηλικίας 30+ χρόνων και με αρκετά live στην πλάτη του. Ένα καλόπαιδο μου έκλεψε το μεγάφωνο κάποια στιγμή και, μετά από πολλά χρόνια παροπλισμού, έβαλα ένα no name. Παίζει αρκετά καλά στα βρόμικα, αλλά δεν βγάζει καθόλου καθαρά. Ειδικά με humbuckers αρπάζει με πολύ χαμηλή ένταση. Πέρα από μεγάφωνο, ο ίδιος ο ενισχυτής έχει αρκετά χράτσα-χρούτσα, τα οποία ελπίζω να ξεφορτωθώ με σπρέι. Αξίζει τον κόπο να δώσω 50-100 ευρώ για αγορά μεγαφώνου; Τι ενισχυτή θα μπορούσα να πάρω εναλλακτικά με κάνα 200άρι; (Παίζω στο σπίτι σε χαμηλές σχετικά εντάσεις).
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: STEFANOS604 στις 25/11/17, 18:32
VOX mini 5
Με πολλές δυνατότητες
https://www.youtube.com/watch?v=GdpQhMQYeyg (https://www.youtube.com/watch?v=GdpQhMQYeyg)

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: Απόλλων στις 25/11/17, 19:14
O Vox Mini 5 είναι καλός ενισχυτής, αλλά πολύ μικρός. Αν θέλεις φορητότητα, δεν είναι καθόλου άσχημη λύση. Αν όμως πρόκειται να παίζεις κυρίως στο σπίτι, εγώ θα πρότεινα κάτι όπως ο Vox VX II (https://www.thomann.de/gr/vox_vx_ii.htm) (με ηχείο 8 ιντσών και 30W ισχύ, ενώ ο Μini 5 έχει ηχείο 6.5 ιντσών και βγάζει μόνο 5W). Επίσης ο VX αν και δεν είναι τόσο μικρός όσο o Mini 5, είναι αρκετά μικρός και ελαφρύς (γύρω στα 4 κιλά) αν θέλεις να τον πάρεις εκτός σπιτιού. Ειδικά από τη στιγμή που αυτοί οι δύο ενισχυτές έχουν παρόμοια τιμή, νομίζω ότι ο VX II είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή.

Εναλλακτικά κοίτα τον Fender Mustang I v2 (https://www.thomann.de/gr/fender_mustang_i_v_2.htm) ή και τον Μustang GT40 (https://www.thomann.de/gr/fender_mustang_gt_40.htm)(αν μπορείς να τον βρεις σε αυτά τα λεφτά). Στην ίδια κατηγορία παίζει και ο Roland Cube 10 GX (https://www.thomann.de/gr/roland_cube_10gx.htm), o oποίος αντικειμενικά είναι καλός ενισχυτής, αλλά μοιάζει μάλλον περιορισμένος από πλευράς δυνατοτήτων και ευελιξίας σε σχέση με τους άλλους.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: STEFANOS604 στις 25/11/17, 20:30
Δεν θα διαφωνήσω απλά:
Με τα amp models του VOX mini 5, προσομοιάζει και τα 50W .
Απλά το μεγάλο πλεονέκτημα (επειδή είπε ότι τον θέλει για σπίτι) είναι και με μπαταρίες (που κάποια στιγμή από την τροφοδοσία μέσω ΔΕΗ να υπάρχει κάποιος βόμβος ενώ με τις μπαταρίες δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα) που διαρκούν για πάνω από 20 ώρες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο συνημμένο Video. Εγώ τον χρησιμοποίησα πρώτη φορά σε μια γιορτή ΚΑΠΗ σε αίθουσα με πολύ κόσμο και η φυσαρμόνικα μέσω MIC και τραγούδι αλλά και η κιθάρα κάλυπτε πολύ καλά το χώρο
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 25/11/17, 20:38
Να πω κατι ασχετο με την ευκερια.
Ποτε δεν θα μπορουσα να παιζω 2 οργανα ταυτοχρονα.Στεφανε,για μενα εισαι ηρωας (και δεν ειρωνευομαι καθολου)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: Απόλλων στις 25/11/17, 23:27
Με τα amp models του VOX mini 5, προσομοιάζει και τα 50W.

Δεν έχω ιδέα τι προσπαθείς να πεις με την παραπάνω φράση. Οι δύο ενισχυτές έχουν πολύ παρόμοια amp models, σίγουρα κάποια είναι ακριβώς τα ίδια (Βoutique Clean, Tweed 4x10, Vox AC30TB και κάποιες προσομοιώσεις Marshall οι οποίες έχουν διαφορετικά ονόματα σε κάθε ενισχυτή αλλά είναι οι ίδιες). Τι είναι αυτό που κάνει μια προσομοίωση στον ενισχυτή των 5W με το 6άρι ηχείο να ακούγεται πιο δυνατά από ότι σε έναν της ίδιας εταιρίας με ισχύ 30W και 8άρι ηχείο...;

Αν έλεγες ότι το πλεονέκτημα του Mini 5 είναι το ενσωματωμένο drum machine και η υποδοχή για μικρόφωνο, θα συμφωνούσα απόλυτα. Αν κάποιος τα βρίσκει χρήσιμα, είναι πολύ σοβαροί λόγοι να τον προτιμήσει.

Κατά τα άλλα, ο Vox VXII:
Μια δοκιμή θα σάς πείσει... ;)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 26/11/17, 09:55
Ευχαριστώ για τις προτάσεις.

Να υποθέσω ότι προσπερνώντας την πρώτη επιλογή μου (αντικατάσταση του μεγαφώνου) θεωρείτε ότι ο ενισχυτής είναι "τελειωμένος" και ότι αυτά που προτείνετε θα παίζουν καλύτερα, σωστά; Από ό,τι διαβάζω, αρκετά από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν έχουν πρόβλημα με τον χρόνο, όμως κάποια, όπως οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές, έχουν μεγάλο θέμα. Όμως αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ο ήχος ή απλώς υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή εντελώς ξαφνικά να παραδώσει το πνεύμα;  ???
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 26/11/17, 10:14
Το ηλ.κικλωμα δεν παθενει τιποτα.
Το θεμα ειναι ποσο κοστιζει ενα μεγαφωνο που θα ακοθγετε ωραια+κοστος επισκευης κτλ
Αλλιως,με 200€ παιρνεις καινουριο με εγγυηση κτλ και ξεμπερδεψες
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 26/11/17, 10:29
Δεν έχει τίποτα ο ενισχυτής, δεν υπάρχει θέμα επισκευής!  ;D Τα χράτσα χρούτσα τα ξεπάστρεψα με σπρέι χθες βράδυ και σήμερα που τον δοκίμασα είναι πεντακάθαρος. Δεν δουλεύει το βάθος του, πρέπει να το βγάλω για να δω τι γίνεται, αλλά έχω συνηθίσει εδώ και χρόνια και παίζω ξερά. Εξάλλου έχω ψηφιακά εφέ σε rack. Ουσιαστικά είναι η αγορά ενός Jensen πχ με κάνα 60άρι ή κάποιου Eminenence που πάει γύρω στο 100άρι.

Αν όντως δεν τίθεται θέμα ηλικίας των εξαρτημάτων, δεν έχω σκοπό να παροπλίσω το vintage ενισχυτάκι και Made in USA μάλιστα...
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: modfori στις 26/11/17, 10:35
κατά τη γνώμη μου, αν σ' αρέσει ο συγκεκριμένος ενισχυτής και έχεις κάποιο "δέσιμο" μαζί του , αξίζει να βρεις κάποιο μεγάφωνο μεταχειρισμένο και να το αλλάξεις μόνος σου.

όταν αρχίζουν να στεγνώνουν οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές , ανάλογα το που βρίσκονται στο κύκλωμα , μπορούν να αλλοιώνουν τον ήχο ή και να μην έχεις καθόλου ήχο.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 26/11/17, 12:31
Σκέφτομαι να του δώσω μια ευκαιρία ακόμα... Βρήκα κάτι βίντεο για να ψάξω τι τρέχει με το βάθος κι ένα Jensen σχετικά φθηνό. Τους ηλεκτρολυτικούς υπάρχει τρόπος να τους ελέγξει κανείς; (π.χ. με πολύμετρο)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: Απόλλων στις 26/11/17, 12:54
Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο να ρίξεις λεφτά σε έναν ενισχυτή 35 χρονών και ούτως ή άλλως περιορισμένων δυνατοτήτων, ακόμα κι αν το μόνο ζήτημα που έχει αυτή τη στιγμή είναι το ηχείο. Κατ' αρχήν δεν ξέρεις πότε μπορεί να σού βγάλει άλλο πρόβλημα. Αυτό που λέει ο modfori για τους πυκνωτές είναι πολύ σωστό, και είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε παλιούς ενισχυτές. Βέβαια διορθώνεται σχετικά εύκολα, αλλά από ειδικευμένο τεχνικό. Και μιλάμε για ένα μονοκάναλο ενισχυτή με reverb. Δεν θα έλεγα ότι είναι ό,τι πιο ευέλικτο, μάλλον το αντίθετο. Αν πάλι (όπως είπαν και οι προλαλήσαντες) σού αρέσει τόσο πολύ ο ήχος του ή υπάρχουν συναισθηματικοί λόγοι για τους οποίους δεν θέλεις να τον ξεφορτωθείς, πήγαινέ τον σε κάποιο τεχνικό να σού πει πιο έγκυρα τι συμβαίνει και αν αξίζει τον κόπο να τον επισκευάσεις.

Από την άλλη πλευρά, με λίγα παραπάνω λεφτά παίρνεις έναν ολοκαίνουργιο ενισχυτή νέας τεχνολογίας, με πολύ περισσότερους ήχους, με εφφέ, με μνήμες, με δυνατότητα σύνδεσης στον υπολογιστή, με drums (αν καταλήξεις στον Mini 5) και άλλα καλούδια, που θα σού προσφέρει κάτι διαφορετικό και θα δώσει νέα ώθηση στο παίξιμό σου.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: johnjohn στις 26/11/17, 12:56
ερώτηση για τους γνώστες


δεν θα υπαρχει κάποιο ηχειο που θα ακούγετε πιο δυνατα σε αυτά τα watt σε σχέση με κάποιο άλλο; (πιστεύω υπάρχει άλλα δεν το έχω ψάξει πολύ με τα ηχεία)
πιστευω θα μπορύσες να τον κάνεις να ακούγετε πιο δυνατα και στα καθαρά
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: adr1anos στις 26/11/17, 15:24
Σαφώς αξίζει η επισκευή και μάλιστα με ένα καλό επώνυμο μεγάφωνο, ειδικά της χροιάς που σε ενδιαφέρει.

Να επιλέξεις ένα μεγάφωνο τουλάχιστον 60wrms ώστε να έχεις καλό headroom, ειδικά αν σε νοιάζει να μένει καθαρός σε αρκετή ένταση φια το είδος της μουσικής που παίζεις.

Για γήρανση των πυκνωτών, από την στιγμή που δεν είναι λαμπάτος με υψηλή τάση τροφοδοσίας, μην σε ανησυχεί, αυτοί οι πυκνωτές είναι που ίσως έχεις ακούσει ότι χαλάνε μετά από καιρό.

Ναι μπορεί να ακούγεται πιο δυνατά με ένα μεγάφωνο υψηλότερης ευαισθησίας, πχ 3db πάνω θα κάνουν αρκετή διαφορά στην ένταση.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 26/11/17, 21:48
@adr1anos
Αυτό που λες είναι πολύ ενδιαφέρον... Αφού δεν είναι ξεγραμμένος θα κοιτάξω για μεγάφωνο... θέλει αρκετό ψάξιμο από ό,τι βλέπω μιας και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον χαρακτήρα του καθενός. Σε κάποια φόρουμ βλέπω ότι προτείνεται το Ragin Cajun (αν και ολίγον τσουχτερό σε τιμή)... Οποιαδήποτε πρόταση μεγαφώνου για bluesy ήχο ευπρόσδεκτη...

@Απόλλωνα
Όντως πολύ ελκυστικά τα καλούδια, όμως στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζομαι. Θέλω ένα ενισχυτή να παίζει αξιοπρεπώς με το Tubescreamer (και όποτε αποφασίσω το πολυεφέ που έχω). Εξάλλου υπάρχει πάντα και το software. Σας ευχαριστώ για τις προτάσεις πάντως, στα υπόψη να με κρεμάσει ο Peavey το γερόντι...

Το οποίο (αφού βρήκα και επιδιόρθωσα τη βλάβη στο reverb) παίζει έτσι (σόρι για τις ακουρδισιές και τις πρασινάδες  ;D )
! No longer available (http://youtube.com/watch?v=Jq4CJ6rKmuU#)
 
Τίτλος: Σύνδεση μεγαφώνου...
Αποστολή από: BitCollector στις 10/12/17, 13:19
Βρίσκεται καθ' οδόν ένα Jensen MOD 10-50 για τον Peavey. Το θέμα είναι ότι τα καλώδια για το μεγάφωνο δεν έχουν πολικότητα κι απ' ό,τι θυμάμαι ούτε στην πλακέτα μπόρεσα να δω κάποιο σημάδι. Το μεγάφωνο που έχω τώρα είναι συνδεμένο στην τύχη.

Παίζει ρόλο η σύνδεση, όταν έχουμε ένα και μοναδικό μεγάφωνο; Η λογική η δική μου λέει πως όχι, όμως διαβάζω σχόλια στο internet από αληθοφανή έως "ελοχίμ" (του στιλ "η σωστή πολικότητα δίνει περισσότερο sustain ή ζεστό ήχο ή ..."). Μια δοκιμή που έκανα δεν μπορώ να πω ότι με διαφώτισε ως προς το ακουστικό κομμάτι. Για θέμα λειτουργίας του ενισχυτή;

Τι λέει η ομήγυρη;

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 13:32
Το κοκκινο ειναι το +
Για ενα μεγαφωνο δεν εχει σημασια.Για 2 και παραπανω,η ολα σωστα η ολα αναποδα.
Η διαφορα ειναι στην "φαση"
Ο κωνος παει μπρος και πισο.
Θες ολοι να πανε με την ιδια κατευθινηση.
Λογικα με ενα πολυμετρο μπορεις να βρεις τα καλιδια αλλα δεν σε απασχωλει τωρα
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 10/12/17, 13:49
Κι εγώ αυτό σκέφτηκα (με το πολύμετρο), αλλά είναι εναλλασσόμενο το ρεύμα, έτσι δεν είναι; Μπορεί να δείξει το πολύμετρο πολικότητα; Στο youtube κάτι σχετικό που βρήκα μιλάει για παλμογράφο (που φυσικά δεν έχω).  Καθαρά εγκυκλοπαιδικά λέμε...

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: Guitar Fan στις 10/12/17, 15:01
κάποιοι παλαιοί ενισχυτές με λάμπες σαν τον Dublex κάνουν για κιθάρα;;


Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 15:17
Λογικα κανα τετοιο οργανο θα χρειαζετε για να βγαλεις ακρη.Αλλα δεν εχω γνωσεις πανω σε αυτο για να σε βοηθησω περισοτερο.Και ναι,το ρευμα ειναι εναλασομενο,γιατι οι συχνωτιτες ειναι σε Hz.


Guitarfan,ο ρνισχυτης κανει μια δουλεια.
Παιρνει ενα συμα και του ανεβαζει την δυναμη.Ολοι οι ενισχυτες κανουν αυτο ακριβως.Οποτε και αυτος ο dublex,κανει
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 18:14
Φυσικά και υπάρχει πολικότητα στα μεγάφωνα.

Αν συνδεθεί ανάποδα, θα έχεις 180 μοίρες διαφορά φάσης.
Πρακτικά θα δουλέψει, αλλά δεν θα έχεις καλό μπάσο μάλλον (χαμηλές συχνότητες).

Πολύ χοντρικά σκέψου το ότι ναι μεν το ηχείο θα πάλλεται, ανάποδα δε.

Δεν έχουν χρώματα τα καλώδια;

Edit:

Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, ένα τεστ που μου ήρθε τώρα στο μυαλό και μπορείς να κάνεις είναι το εξής:
Συνδέεις το μεγάφωνο.
Βάζεις ένα καλώδιο στην είσοδο.
Ακουμπάς το HOT του καλωδίου (άκρη του βύσματος) ώστε να βγάλει θόρυβο.
Κοιτάς το μεγάφωνο.
Αν είναι σωστά συνδεδεμένο, θεωρητικά θα πρέπει ο κώνος να μετακινηθεί προς τα έξω και μετά προς τα μέσα.

Αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος στη σκέψη μου, αυτός ο τρόπος θα σου βρει την πολικότητα...
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 18:36
Εγω παντος εχω σε ενα πεταλι διακοπτη 180 phase switch και δεν καταλαβαινω διαφορα με τιποτα.Ο τυπος το εχει βαλει στο πεταλι για να ταιριαζει piezo με μαγνιτη η μικροφωνο.
Θα μου πεις τοτε γιατι βαζουν + και - στα μεγαφωνα; Οκ περαν απο το για να ταιριαξεις 2 και παραπανω,δεν νομιζω να εχει αλλη συμασια.Τα μεγαφωνα οσο πανε μπροστα πανε και πισο και γιαυτο το λενε peak to peak linear excrusion αλλιως θα ελεγαν παει τοσα mm μεσα και τοσα mm εξω.
Να το θεσω αλλιως.Βαραμε μια χορδη μονη της,εχει διαφορα το down stroke με το up stroke? Εχει 180° διαφορα φασης,αλλα το ακουμε;
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 18:46
Εγω παντος εχω σε ενα πεταλι διακοπτη 180 phase switch και δεν καταλαβαινω διαφορα με τιποτα.Ο τυπος το εχει βαλει στο πεταλι για να ταιριαζει piezo με μαγνιτη η μικροφωνο.
Θα μου πεις τοτε γιατι βαζουν + και - στα μεγαφωνα; Οκ περαν απο το για να ταιριαξεις 2 και παραπανω,δεν νομιζω να εχει αλλη συμασια.Τα μεγαφωνα οσο πανε μπροστα πανε και πισο και γιαυτο το λενε peak to peak linear excrusion αλλιως θα ελεγαν παει τοσα mm μεσα και τοσα mm εξω.
Να το θεσω αλλιως.Βαραμε μια χορδη μονη της,εχει διαφορα το down stroke με το up stroke? Εχει 180° διαφορα φασης,αλλα το ακουμε;

Σαφώς και έχει διαφορά και δεν έχει να κάνει αν θες να συνδέσεις περισσότερα από ένα μεγάφωνα.

Το μεγάφωνο είναι ηλεκτρομαγνήτης. Κινεί τον κώνο προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν τον κινήσεις ανάποδα, αντί να σπρώξει τον αέρα προς τα έξω θα τον σπρώξει προς τα μέσα και αντιστρόφως.
Στις ψιλές συχνότητες πιθανότατα δεν θα ακούσεις κάτι. Στις χαμηλές θα φανεί η διαφορά.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 19:05
Ναι ομως ο ηχος (το σημα βασικα) ειναι εναλασομενο ρευμα.Οσο εχει στο + το ιδιο εχει και στο -
Σχεδον ολα τα σαμπγουφερ εχουν διακοπτη φασης για να τα ταιριαξουμε με τα μιντ και τα τοιτερ.Αν ηταν θα βαζαν τον διακοπτη στα μιντ η τα τουιτερ.
Εξαλλου ο ηχος ειναι η διαφορα στις ταλαντωσεις του κωνου σε σχεση με τον χρονο.
Οχι το προς τα πια μερια θα παει πρωτα.
Εξαλλου ο ηλεκτρομαγνιτης (πινιο του κωνου) με το - ζμπρωχνει εξω ενω με το + τραβαει μεσα.
Δηλαδη εχει ασπρο και μαυρο.Οχι ασπρο και γκρι που αν το βαλουμε αναποδα θα εχουμε μαυρο και γκρι.
Οπως ενα μοτερ αν το βαλεις στην μπριζα εχει μια κατευθινση και αν το βαλεις το βιζμα αναποδα,παλι εχει την ιδια,ομως στο συνεχες εχει αντιθετη.
Αν ειχαμε συνεχες και στο μεγαφωνο θα ειχε σημασια.
Ο μονος τροπος ειναι να στειλεις συνεχες ρευμα και να δεις που παει,η να κοψεις με κανα διοδακι το - και να ξες οτι παει μονο +
 ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΗΜΑΖΑ

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 19:15
Πολύ χοντρικά:
Αν συνδεθεί ανάποδα το μεγάφωνο: αντί να σπρώχνει, θα ρουφάει. Στα μπάσα θα το καταλάβεις.

Δεν θα καεί τίποτα, αλλά δεν θα αποδίδει σωστά.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 19:20
Ναι μα παντα οσο ζμπρωχνει,τοσο ρουφαει.οποτε δεν εχει διαφορα.Γιαυτο και οταν εχεις μονο εναν μαγνητη,ειτε εντως,ειτε εκτως φασης,το ιδιο ειναι
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 19:27
Οχι, δεν είναι το ίδιο πράγμα το να σπρώξεις και το να ρουφήξεις.

Σκέψου το διαφορετικά.

Έχεις μια κυμματομορφή, την έξοδο του ενισχυτή.

Η οποία ξεκινάει από το 0 και ανεβαίνει.
Υπάρχει λόγος που είναι έτσι και δεν κατεβαίνει.

Συνδέεις ένα μεγάφωνο, ανάποδα. Θα κάνει το αντίθετο από την κυμματομορφή.
Δεν πρέπει.

Ακριβώς γι' αυτό υπάρχει κι η πολικότητα.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 20:03
Γιαυτο μπερδευεσε.
Δεν ειναι ζμπροξε η τραβα,ειναι ζμπροξε τραβα.
Και ειναι 100% το ιδιο.Οση δυναμη ζμπροχνει,τοση και τραβαει
Το οτι γραφουν τα σχεδιαγραμματα με αυτον τον τροπο ειναι γιατι απλα γραφουμε απο αριστετα προς τα δεξια και απο πανω προς τα κατω.
Εμενα η καμπινα μου εχει 2 μεγαφωνα με διαφορα φασης 180°
Αρα ακυρωνετε το σχεδιαγραμα του ενως μεγαφωνου;
Μου λεει καποιος ποτε ο μαγνητης ξεκηναει με + και ποτε με - ?
Τα up stroke και down stroke εχουν διαφωρα 180° αρα δεν κανει να παιζουμε και απο τις 2 φορες αλλα μονο απο την μια.Ομως ποια;
Το μονο που προβλιματιζει τα μεγαφωνα και τα ζοριζει (περαν θερμοκρασιες κτλ που δεν εχει να κανει με την αποδοση στον ηχο) ειναι η αδρανια.Ποσο γρηγορα μπορει με λθγη δυναμη να αλλαξει κατεφθηνση
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 20:16
Εξακολουθώ να διαφωνώ.
Παίζει ρόλο η πολικότητα και είναι υπαρκτή.

Αν δεν χρειαζόταν, δεν θα αναφερόταν σαν + και - αλλά σαν 1 & 2 ή ότι άλλο.

Και δεν πιάνω καν τους ενισχυτές και τις εξόδους τους και το πως δημιουργείται το σήμα, όπου παίζει τρομερά μεγάλο ρόλο η πολικότητα.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 20:20
https://www.techwalla.com/articles/what-happens-if-i-reverse-my-speaker-wires (https://www.techwalla.com/articles/what-happens-if-i-reverse-my-speaker-wires)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 20:26
Εξακολουθω να επιμενω πως δεν εχει σχεση γιατι οι δυναμεις ειναι ιδιες.
Το + και - ειναι γιατι το ρευμα το μευραμε με + και -
Και οπως λεει αυτος στο αρθο,αλλαζωντας φαση το μπασο "χανει" τοτε γιατι σαμπγουφερ αξιας 2000€ εχουν διακοπτη να αλλαζεις φαση;
Μηλαμε για σαμπγουφερ που εχουν γινει μελετες πανω κτλ.Θα σου ελεγε φιλαρακι,αλλαξε την φαδη στα αλλα ηχεια
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: STEFANOS604 στις 10/12/17, 20:32
Για 1 μεγάφωνο ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα


(https://2.bp.blogspot.com/-KnSN6rVsyLo/Wi1758Yv9oI/AAAAAAAAIF0/i06b3c8q-a8IZv9MmMqCad9UVYwHO_GNwCLcBGAs/s640/%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25B1.jpg)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 20:32
Για να έχει διακόπτη, δε μιλάμε για μεγάφωνο, αλλά για ηχείο.
Πιθανολογώ ότι έχει και κάποιο ενεργό στοιχείο ή κάτι άλλο που επηρρεάζεται από την αλλαγή πολικότητας.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 20:34
No BassBass response always suffers when polarity is reversed. Bass tones are generated in part by the pressurization of the air in the space surrounding the speaker. When the signal is out of phase, the bass speaker moves in when it should move out. Bass drum notes become virtually inaudible, and the music loses its muscularity and impact in the process. A simple swap of leads at the speaker or amplifier can remedy this.
Αυτό που γράφει ο κυριούλης στο παραπάνω άρθρο, προσωπικά μου αρκεί.

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 20:45
Εχει διακοπτη γιατι αφου ειναι σαμπγουφερ εχει κροσοβερ και για να αποδοσει πρεπει να ειναι 180° διαφορα με τα αλλα ηχεια.
Οποτε αφου δεν ξερει ο κατασκευαστεις αν οντως πεσει 180° διαφορα,το βαζει για να το αλλαξεις εσυ.
Τοτε αυτο ο κυριουλης ας μας εξηγησει τι γινετε με το μπας ριφλεξ που βγαζει ηχο απο το πισο μερος του ηχειου.
Ειπαμε,με οσα βατ ζμπρωχνει,με τοσα τραβαει.
Ο ηχος ειναι η ταχητιτα που ειναι απι τερμα μπρος σε τερμα πισω.
Οταν δηλαδη παει εξω το ηχιο,και βγαζει ηχο γιατι ζμπροχνει,πηγενοβυας μεσα,θα επρεπε να ακιρωνει τον ηχο,γιατι τραβαει αναποδα,αρα δεν θα ειχαμε ηχο.
Αν ο ηχος ηταν.μονο η κηνηση προς την μια κατευθηνση,τα μεγαφωνα θα ηταν προπελες να στελνουν αερα προς την μια κατευθινση.
Εμεις θελουμε το μεσα εξω.
Ολες οι ηλ.ακουστικες εχουν διακοπτακι για την φαση,γιατι ποτε το βαζουμε στην μια μερια,και στην αλλη;θα επρεπε ολα τα μηχανηματα,αυστιρα να δουλευουν με συγκεκρημενο τροπο για να μην εχουμε απολιες
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 20:50
Εχει διακοπτη γιατι αφου ειναι σαμπγουφερ εχει κροσοβερ και για να αποδοσει πρεπει να ειναι 180° διαφορα με τα αλλα ηχεια.
Οποτε αφου δεν ξερει ο κατασκευαστεις αν οντως πεσει 180° διαφορα,το βαζει για να το αλλαξεις εσυ.
Παράθεση

Ναι, γιατί το crossover είναι ενεργό στοιχείο, και με ανάποδη πολικότητα δεν θα λειτουργήσει.

Παράθεση
Τοτε αυτο ο κυριουλης ας μας εξηγησει τι γινετε με το μπας ριφλεξ που βγαζει ηχο απο το πισο μερος του ηχειου.

Το bass-reflex υπάρχει για να αναπνεύσει το ηχείο, όχι για να βγάλει τον ήχο.


Θεωρείς δηλαδή, ότι η σήμανση για +/- στα μεγάφωνα και τους ενισχυτές υπάρχει άνευ λόγου;
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 21:28
Eμενα στην καμπινα εχει παθιτικο κροσοβερ,και γυρναει την πολικοτιτα απο το μεγαφωνο των μεσαιων και 2 μεγαφωνα 8Ω συνδεδεμενα παραλληλα,ενω θα επρεπε να ειναι 4Ω παραμενουν 8Ω,και το ιδιο θα συνεβενε αν εβαζα και το τουιτερ,με ακομα ενα κροσοβερ,παλι 8Ω θα ηταν.
Τα συμβωλα δεν ειναι περιτα.Ειναι περιτα σε καποιες περιπτωσεις,οπως αυτην εδω.Το να οδηγουμε ολοι δεξια η αριστερα,δεν ειναι περιτο.Ομως στον μονοδρομο,δεν μου λεει και κατι.Ειτε εδω,ειτε αγγλια,στον μονοδρομο πας το ιδιο.
Σκεψου σε αυτο το μεγαφωνο να μην υπιρχε σημανση
(https://i.ytimg.com/vi/YGDqU3smCm4/maxresdefault.jpg)

θα μπορουσε κανεις να το συνδεσει σωστα?Εχει 2 πινια.Αν εχουν διαφορα φασης,πιστευω θα καταστραφει σε κλασματα δευτερολεπτου,αφου ενας κονος θα τραβιετε ταυτοχρονα σε 2 αντιθετες κατευθηνσεις,αρα τα πινια θα καουν.
Οσο για το μπας ριφλεξ,κανει πολλα περισοτερα..
(http://www.basscentre.com/user/Bass%20Collection/Bass%20Collection%20-%20Phil%20Spalding%20-%20Rock%20of%20Ages%201.jpg)

εδω ακουμε την πισο (αρα λαθος ? )πλευρα

(http://www.legacycaraudio.com/el/LBF127.jpg)
Και σε electro voice
(http://salestores.com/stores/images/images_747/PX2181.jpg)

και σχεδιο για scooped οπου το ανοιγμα ειναι μεγαλιτερο και απο το ιδιο το μεγαφωνο

(https://www.speakerplans.com/superscoopa.jpg)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 21:38
Μπερδεύεις πολλά πράγματα μαζί...
Ξέχνα τις πολύπολοκες υλοποιήσεις και πάμε από το μηδέν.

Ενισχυτής -> μεγάφωνο.

Όλα πρέπει να δουλεύουν σε αρμονία.
Όταν η κυμματομορφή του ήχου που βγαίνει από τον ενισχυτή δείχνει προς τα επάνω, θα πρέπει και ο κώνος να μετακινηθεί προς τα έξω.

Δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει ανάποδα. Δεν θα αποδώσει το ίδιο όμως.

Πρόσεξε, δεν λέω αν θα καταλάβεις ή όχι τη διαφορά. Αυτό είναι άλλη ιστορία, καθώς τα αυτιά του καθενός μας δεν είναι πιστοποιημένες συσκευές ελέγχου της ποιότητας του ήχου...

Αυτό που λέω είναι ότι για κάποιον λόγο υπάρχει η πολικότητα στα μεγάφωνα και τους ενισχυτές και θα πρέπει να την ακολουθούμε...
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 21:57
Φυσικα και για καποιον λογο υπαρχει.Στην συγκεκρημενη περιπτωση ομως δεν μας επιρεαζει σε τιποτα.Σκεψου το παραδειγμα με τον μονοδρομο που ανεφερα
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 22:02
Θα στειλω αυριο μεηλ στην εμινενς να ρωτησω.Λογικα αυτοι θα ξερουν
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 22:03
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα...
Μην μπλέκεις ρεύματα, φάσεις, οδήγηση..
Τίποτα.

Σκέψου το πάρα πολύ απλά.
Πρέπει η κυμματομορφή του ενισχυτή να γίνει ήχος.

Αν ξεκινάει έτσι από το 0 και ανεβαίνει (έξοδος από τον ενισχυτή), θα πρέπει το μεγάφωνο να ξεκινήσει από το μηδέν (floating) και να σπρώχνει τον αέρα προς τα έξω (σωστή πολικότητα)...

Δε νομίζω ότι μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα...
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 22:21
Εγω δεν μπλεκω.Οκ καταρχην η σωστη λεξη ειναι "πολικοτιτα" αφου μηλαμε για + και -
Το μεγαφωνο ομως αν παει μπρος πισω και πισω μπρος δεν εχει διαφορα στον ηχο ουε στις αποδωσεις.Κανει πχ 3mm μπρος και 3mm πισω.Με ιδια δυναμη,ταχυτητα,ρυθμο κτλ επανηλημενα πολλες φορες.
Με ποια σειρα θα κανει τις κηνισεις (πρωτα μπρος η πρωτα πισω) δεν εχει καμια σημασια,γιατι και εμει μπορει να κανουμε up stroke την χορδη,η down stroke (πχ στο up stroke το μεγαφωνο ξεκηναει πηγενοντας προς τα εξω,ενω στο down stroke προς τα μεσα αφου στελνουμε αναποδη φαση)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 10/12/17, 22:29
ΟΚ θα το δοκιμάσω αύριο σε μεγαλύτερη ένταση για να προσπαθήσω να ακούσω διαφορές στα μπάσα. Χτες βράδυ το δοκίμασα αργά σε χαμηλή ένταση.
@saved αν και θα με βόλευε η άποψη να μην παίζει τον παραμικρό ρόλο, τελικά αρχίζω να πείθομαι ότι αυτό που λέει ο vegos δεν είναι αβάσιμο. Η κυματομορφή σίγουρα δεν είναι απολύτως συμμετρική ως προς τον άξονα του χρόνου, δηλαδή το περιεχόμενο (+) είναι διαφορετικό από το περιεχόμενο του (-) κι αυτό μπορούμε να το δούμε εύκολα σε έναν wave editor. Τώρα το κατά πόσο ένα μεγάφωνο αποδίδει τα δυο μέρη ακριβώς το ίδιο είτε ωθώντας είτε έλκοντας τον κώνο αυτό δεν το γνωρίζω μιας και δεν είμαι ειδικός. Ωστόσο το γεγονός ότι όπως λες υπάρχει διακόπτης αναστροφής φάσης μάλλον σημαίνει ότι υπάρχει ηχητικό αποτέλεσμα... μπορεί για κάποιον λόγο να θέλει κάποιος να πετύχει τον ήχο που βγαίνει από την ανάποδη φάση.

@vegos αυτό που λες θέλει αρκετά μεγάλη ένταση ώστε να φανεί η κίνηση. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβω... μιλάμε για κλάσματα του δευτερολέπτου... έχω και κάποια στραβωμάρα λόγω ηλικίας...  ;D

@STEFANOS604 αυτό που λες είναι για πολικότητα μεγαφώνου. Εγώ ψάχνω πολικότητα των καλωδίων του ενισχυτή.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: vegos στις 10/12/17, 22:31
αυτό που λες θέλει αρκετά μεγάλη ένταση ώστε να φανεί η κίνηση. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβω... μιλάμε για κλάσματα του δευτερολέπτου... έχω και κάποια στραβωμάρα λόγω ηλικίας...  ;D

Video :) Το γράφεις με το κινητό και παρατηρείς μετά... Ρίχνεις και την ταχύτητα :)
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 10/12/17, 22:39
Oδιακοπτης υπαρχει για να "ταιριαξει" το ενα μεγαφωνο με το αλλο.
Εσυ εχεις μονο ενα,αρα δεν εχει κατι που να πρεπει να ταιριαξει
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 10/12/17, 23:06
saved για τον διακόπτη που είπες για τις ηλ. ακουστικές λέω. Αν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει σωστό ή λάθος με την άποψη ότι τίποτα δεν μας απαγορεύει να αλλάξουμε τη φάση. Υπάρχει ωστόσο "κανονικό" από την άποψη της σχεδιαστικής συνέπειας... Πάντως αν στείλεις στην eminence γράψε οπωσδήποτε την απάντηση... μη σου πω ότι θα στείλω κι εγώ στην Jensen.

@vegos... σωστός. Κώνος σε απολαυστικό slow motion  ;D   

edit Και για την ιστορία: ένας καλός κυριούλης υπέδειξε σε έναν άλλον ταλαίπωρο σαν την αφεντιά μου να κάνει continuity test ανάμεσα στα επίμαχα καλώδια και στην γείωση του σούκο. Το μπιπ μάς δείχνει το αρνητικό. Το έκανα και δούλεψε.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 11/12/17, 07:00
Αυτο με το μπιπ το σκεφτομουν.Υποτιθετε ολα τα - ειναι συνδεδεμενα.Απλα δεν ημουν σιγουρος
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: adr1anos στις 11/12/17, 09:24
edit Και για την ιστορία: ένας καλός κυριούλης υπέδειξε σε έναν άλλον ταλαίπωρο σαν την αφεντιά μου να κάνει continuity test ανάμεσα στα επίμαχα καλώδια και στην γείωση του σούκο. Το μπιπ μάς δείχνει το αρνητικό. Το έκανα και δούλεψε.
..Επίσης για την ιστορία, το continuity test αυτού του τύπου λειτουργεί με τρανζιστοράτους ενισχυτές μόνο (και όχι όλους) διότι στους λαμπάτους το μεγάφωνο είναι συνήθως ηλεκτρολογικά απομονωμένο από την γείωση της τροφοδοσίας λόγω του μεταασχηματιστή εξόδου.

Αντίθετα το τεστάκι με την μπαταρία 9volt της οποίας όταν ενώνεις στην είσοδο το σύν, το μεγάφωνο πρέπει να κινηθεί (και να μείνει) στην εμπρός θέση, λειτουργεί με όλους τους ενισχυτές.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 11/12/17, 09:54
Επίσης για την ιστορία, το continuity test αυτού του τύπου λειτουργεί με τρανζιστοράτους ενισχυτές μόνο (και όχι όλους) διότι στους λαμπάτους το μεγάφωνο είναι συνήθως ηλεκτρολογικά απομονωμένο από την γείωση της τροφοδοσίας λόγω του μεταασχηματιστή εξόδου.

Αντίθετα το τεστάκι με την μπαταρία 9volt της οποίας όταν ενώνεις στην είσοδο το σύν, το μεγάφωνο πρέπει να κινηθεί (και να μείνει) στην εμπρός θέση, λειτουργεί με όλους τους ενισχυτές.
Το τεστάκι με την μπαταρία πώς γίνεται; Συνδέεουμε την μπαταρία στο μεγάφωνο ή στην είσοδο του ενισχυτή;  ??? Διότι αν είναι στο μεγάφωνο (αυτό έχω καταλάβει) δε δουλεύει στην περίπτωσή μου, αφού την πολικότητα του μεγαφώνου την ξέρω. Του ενισχυτή ψάχνω.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: adr1anos στις 11/12/17, 09:57
Το τεστάκι με την μπαταρία πώς γίνεται; Συνδέεουμε την μπαταρία στο μεγάφωνο ή στην είσοδο του ενισχυτή;  ??? Διότι αν είναι στο μεγάφωνο (αυτό έχω καταλάβει) δε δουλεύει στην περίπτωσή μου, αφού την πολικότητα του μεγαφώνου την ξέρω. Του ενισχυτή ψάχνω.
Στο μεγάφωνο με μπαταρία 9v απευθείας, στον ενισχυτή με μπαταρία 1,5v στην είσοδο.
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 12/12/17, 07:39
Στο μεγάφωνο με μπαταρία 9v απευθείας, στον ενισχυτή με μπαταρία 1,5v στην είσοδο.
ΟΚ, ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 12/12/17, 14:31
Παρακατω θα βαλω πριντ σκριν απο τα μεηλ μου με την εμινενς.Στα πρωτα μηνυματα προσαθουσα να εξηγησω το προβλημα αλλα νομιζαν πως δεν μπορω να βρω τα + και - στο μεγαφωνο.
Μιας και μηλαμε για μπασο εγραψα οτι θελω να συνδεσω ενα 15αρι μεγαφωνο δικης τους κατασκευης ωστε να μην προσπερασουν την ερωτηση μου,αλλα να ασχοληθουν και να μου απαντησουν

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 12/12/17, 14:32
Και το τελευταιο  (δεν μπορουσα να το βαλω με τα προιγουμενα)

Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: BitCollector στις 12/12/17, 14:42
ΟΚ... από επίσημα χείλη μάλιστα.
Πάνω στην ώρα, μόλις που παρέλαβα το μεγάφωνο.
Λες από την Jensen να απαντήσουν το αντίθετο;  ;D
Τίτλος: Απ: Παλιός ενισχυτής: αξίζει τον κόπο;
Αποστολή από: saved στις 12/12/17, 15:29
παντος καλα θα κανεις να κανεις το κολπο με την μπαταρια και να το συνδεσεις με σωστη πολικοτιτα αφου μπορεις