Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Δοκιμές και συγκρίσεις μουσικών οργάνων και εξοπλισμού

Blackstar HT5R Mkii - σύντομη παρουσίαση

(1/2) > >>

BitCollector:
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο της χρόνιας GASίτιδας που με ταλαιπωρεί οδήγησε στην απόκτηση του ενισχυτή του θέματος.

Ήθελα εδώ και καιρό να πάρω έναν λαμπάτο. Βέβαια ο συγκεκριμένος δεν αποτελεί τυπικό δείγμα, δεδομένου ότι στην προενίσχυση έχει μια υβριδική σχεδίαση που συνδυάζει SS με λάμπα κι από την άλλη στο τελικό στάδιο υπάρχει μια μόνο λάμπα και μάλιστα όχι συνηθισμένη σε ενισχυτές κιθάρας. Βέβαια τα παραπάνω ήταν λεπτομέρειες που άκουσα/διάβασα κι ελάχιστο ρόλο έπαιξαν στην τελική επιλογή. Το κυριότερο στοιχείο ήταν το ότι τον άκουσα και μου άρεσε. Ήμουν μάλιστα αρκετά τυχερός να δοκιμάσω κι άλλους 3 στην ίδια περίπου κατηγορία, οπότε σχημάτισα όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα.

Αρχικά λοιπόν πήγα σχεδόν αποφασισμένος να πάρω τον VOX AC15C1. Με την πρώτη νότα κατάλαβα ότι ο ενισχυτής αυτός δεν είναι για μένα, δεδομένου ότι για τη δουλειά που τον θέλω (παίξιμο στο σπίτι) θα χαραμιζόταν το 90% των δυνατοτήτων του. Ο ήχος ήταν πολύ καλός, αλλά σε εντάσεις που δεν επρόκειτο να παίξω για πολλή ώρα. Παραπλανήθηκα από τα 35 Watt S/S που είχα μέχρι τώρα, τα οποία όμως δε φτουράνε μία μπρος στα 15W του VOX, ο οποίος παίζει πραγματικά δυνατά. Από την άλλη ο AC4 (δεν τον δοκίμασα) ήταν εντελώς «γυμνός» και με μικρό μεγάφωνο (δεν ήθελα μικρότερο από 10' που είχα μέχρι τώρα). Ο Bassbreaker 007 μου άρεσε επίσης, αλλά δεν έχει reverb. Η δοκιμή του VOX απέκλεισε όλους τους Fender των 15W (ή παραπάνω) για τους ίδιους λόγους. Άλλη επιλογή ήταν κι ο Laney CUB12R (βάθος, μεγάφωνο 12άρι, Fx loop, μείωση ισχύος) αλλά δεν με ενθουσίασε ηχητικά. Τον DSL5 δεν τον δοκίμασα, αλλά σε σύγκριση με τον HT5 στο διαδίκτυο προτίμησα τον 2ο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: 2 κανάλια, 2 voicing ανά κανάλι, μόνο gain και tone στο καθαρό (προφανώς η Blackstar περιμένει όποιος θέλει να γκαζώσει το καθαρό να καταφύγει στο volume control της κιθάρας), gain, volume, 3 way Eq και ISF ποτενσιόμετρο (πατέντα της Blackstar που αλλάζει τον χαρακτήρα από εγγλέζικο σε αμερικάνικο) στο O/D κανάλι και φυσικά reverb. Από κει και πέρα Fx loop, emulated output, USB output, cab out, footswitch για επιλογή καναλιού και voicing (4 συνδυασμοί συνολικά, αλλά όχι ενεργοποίηση του βάθους) και 12άρι μεγάφωνο. Ωραία εμφάνιση (με vintage κοτοκέφαλα ποτενσιόμετρα, βεβαίως βεβαίως), αλλά καθόλου πρακτικό πάνελ συνδέσεων, χαμένο κυριολεκτικά στο πίσω μέρος του ενισχυτή.

Η τιμή του δεν είναι χαμηλή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κάθε άλλο μάλιστα, αν συγκριθεί με τον προκάτοχο HT5R. Θα ήθελα πολύ να τον αγοράσω από το εγχώρια μαγαζί όπου τον δοκίμασα. Όμως η διαφορά των 100 σχεδόν ευρώ από τον συνήθη ύποπτο Γερμανό φίλο μας (δεν ξέρω πώς τα κατάφερε, ακόμα και οι Εγγλέζοι τον πουλάνε κοντά 500 λίρες) δεν άφηνε περιθώριο. Το προηγούμενο μοντέλο είχε κάποια θεματάκια αξιοπιστίας παλιότερα, ελπίζω να έχουν επιλυθεί και να μην έχουμε επιστροφές και τέτοια.

Η πρώτην δοκιμή με ενθουσίασε! Δεν είχα άλλοτε λαμπάτο για τόση να τον επεξεργαστώ με την ησυχία μου. Πραγματικά άλλη αίσθηση σε σχέση με τον γερο-Peavey. Μου έδωσε την εντύπωση πως οτιδήποτε συμβαίνει στην ταστιέρα μεταφέρεται στο μεγάφωνο και, παραδόξως, μεταφέρθηκαν και θετικά πράγματα κι όχι μόνο η coolαμάρα μου. Κάποια κομμάτια που με ζόριζαν και έπρεπε να κοπανήσω δυνατά για να ακουστούν κάποια σημεία (με αποτέλεσμα συχνά να ξεφεύγει η πένα και να γίνονται λάθη) βγήκαν με χαρακτηριστική ευκολία. Το gain για τα γούστα και τις απαιτήσεις μου είναι πάνω από αρκετό, ενώ τα bluesy ηχοχρώματα έρχονται πολύ εύκολα. Ελπίζω ο αρχικός ενθουσιασμός να συνεχιστεί... Μοναδική παρατήρηση - πράγμα που το διάβασα και σε σχόλια στο YT - είναι ότι το βρόμικο κανάλι «ζουζουνίζει» αρκετά και μάλιστα με H/B. Με strat δε δοκίμασα ακόμα αλλά στοιχηματίζω ότι θα είναι χειρότερα.

Περισσότερα σε βίντεο που ελπίζω να ανεβάσω σύντομα.

ΥΓ Είχα σκοπό να γράψω κάτι στο θέμα για το μέλλον του φόρουμ. Προτίμησα να γράψω αυτό επειδή... νομίζω ότι τέτοιου είδους θέματα λείπουν και μπορούν να ξαναδώσουν ζωή στο φόρουμ.

Καθόδιος (φλουτσ):
Μεγειές, να τον χαρείς. 3 ερωτήσεις
Τί επίπεδα headroom έχει;
Πως τα πάει με πετάλια;
Η ισχύς του είναι ικανή να παίξει σε live ή πρόβα;

BitCollector:
Ευχαριστώ...
Το δυνατότερο που έπαιξα ήταν στο 5 (μαύρα μεσάνυχτα δηλαδή) με 6. Με S/C ήταν καθαρός ο ήχος (με μια υποψία «αρπάγματος»). Με διπλούς αρπάζει πιο εύκολα. Φυσικά αυτά είναι ανάλογα και με το παίξιμο, γενικά εγώ χτυπάω αρκετά δυνατά. Επίσης το ένα voicing έχει πιο καθαρό χαρακτήρα από το άλλο. Τέλος το μοναδικό tone control έχει πιο δραματική επίδραση στον ήχο και σε ακραίες ρυθμίσεις επηρεάζει την καθαρότητα. Πάντως νομίζω πως η Blackstar δεν είχε στο μυαλό της π.χ. μουσικούς country ή παίκτες μπασοκίθαρου σε πανηγύρι της Βοιωτίας, όταν σχεδίασε τον ενισχυτή! ;D

Πεταλάκι έχω ένα και μοναδικό, ένα Tubescreamer. Το δοκίμασα λίγο στο καθαρό κανάλι... δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη ωστόσο. Σύνδεσα κι ένα αρχαίο multi effect που έχω στο loop και μπορώ να πω ότι ακούστηκε πολύ καλύτερα απ' ό,τι στον παλιό μου ενισχυτή. Μιλάμε φυσικά για time based effects, που είναι υποφερτά. Το Σ/Κ θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα βίντεο με διάφορες δοκιμές. 

Για το αν κάνει για πρόβα... μια-δυο γειτόνισσες έπιασαν σήμερα τη σύζυγο (η οποία έλειπε όταν το παρέλαβα κι έχασε το πάρτι  ;D ) και της έλεγαν πόσο ωραία παίζω (τόσο ξέρουν τόσο λένε)... αυτή τους κοίταξε παραξενεμένη και μουρμούρισε κάτι  >:D. Συμπέρασμα: παίζει δυνατά, μιας και μιλάμε για σπίτια σε απόσταση 10+ μέτρα από εκεί που έπαιζα. Και το 12άρι κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του. Αν ο ντράμερ δεν είναι εκείνος ο τύπος που πριν ανακαλύψει την κλίση του στη μουσική έκοβε ξύλα στην Πίνδο, νομίζω πως ναι θα βγάλει μια πρόβα.

Περισσότερα στο βίντεο...

GVen:
Με το power reduction τι παίζει? Το voiceing σε κάθε κανάλι τι ακριβώς είναι ρε παιδια? Έχω το προηγούμενο μοντέλο,  απ το οποίο ειμαι πολυ ευχαριστημένος αλλα θελω να δω τις διαφορές τους, αν ξέρει καποιος

BitCollector:
Εκτός από τις πρώτες μέρες που έπαιζα πιο δυνατά, καθημερινά παίζω με το reduction ενεργοποιημένο. Ένταση στο 5 στα καθαρά και 3-4 στο «βρόμικο» κανάλι, ανάλογα με το gain. Διαφορετικά, ακούγεται αρκετά δυνατά στις ίδιες ρυθμίσεις.
Τα voiceings δεν είναι παρά δυο κουμπάκια - ένα για κάθε κανάλι - που αλλάζουν τον ήχο. Να πω κάτι σαν booster;
Επίσης έχει έξοδο USB (δεν τη χρησιμοποίησα ποτέ και ούτε πρόκειται) και νομίζω ότι νέο είναι και το line out.

Προσωπικά πάντως, με την εικόνα που έχω σχηματίσει από το ψάξιμο που έκανα, αν είχα το πρώτο μοντέλο δύσκολα θα πήγαινα για το Mkii. Αν έχω καταλάβει καλά η βασική σχεδίαση του ενισχυτή παραμένει η ίδια, οπότε...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View