Σελίδες:
  • #1 από ΣΤΕΛIOS στις 25 Mar 2010
  • Μπορεί να ακούγεται κάπως αστείος αυτός ο τίτλος, αλλά θα ήθελα πραγματικά πάρα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά με την κιθάρα!
    Αλλά είμαι λιγάκι διχασμένος ως προς τις γνώσεις που έχω μέχρι στιγμής για την κιθάρα και δεν ξέρω τι πρέπει να γνωρίζω...

    Έκανα 2-3 χρονια κλασική κιθάρα, μετά πήρα μια ακουστική και σταμάτησα το ωδείο (μεγάλη βλακεία που ακόμα τη μετανιώνω) μετά απο 2 χρόνια μου ήρθε ξανά η "κάψα" για να ασχοληθώ με την κιθάρα ξανά!
    Έτσι ξεκίνησα να παίζω μόνος μου, έμαθα πάρα πολλά ακκόρντα και ρυθμούς δεξιού χεριού στην κιθάρα (αυτό γιατί άρχισα να παίζω κομμάτια Ελληνικα κυρίως και μόνο τα ακκόρντα)

    Και από τον Οκτώβριο ξεκίνησα κανονικά μαθήματα σε ωδείο (ηλεκτρική κιθάρα)
    Ομολογώ οτι με έχει κερδίσει για τα καλά η κιθάρα και θέλω πάρα πολυ να ασχοληθώ και επαγγελματικά αλλά όπως προείπα δεν ξέρω αν θέλω πολλή η λίγη δουλειά ακόμα...

    Μέχρι στιγμής είμαστε στο δεύτερο σόλο απο το βιβλίο "Troy stetina lead metal guitar" (έχουμε κάνει αρκετές κλίμακες, τρίηχα, βιμπράτο, κλισέ, σηκώματα, τέταρτα, όγδοα, δέκατα έκτα, αρμονικές) και απο ότι μου λέει και ο δάσκαλος πάμε πολύ καλά.

    Το θέμα είναι τί πρέπει να μάθω ακόμα για να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα;

    Θέλω πολύ να παίζω κιθάρα σε κάποια μπάντα και να γίνω δάσκαλος κιθάρας...αλλά τί πρέπει να κάνω για να φτάσω σε αυτά τα επίπεδα;

    Να σημειώσω οτι είμαι 15 χρονών μαθητής Α΄Λυκείου.
  • #2 από sofitia στις 25 Mar 2010
  • Α ρε Στέλιο  :hmm
  • #3 από Μητσάκος στις 25 Mar 2010
  • Προς το παρόν, ασχολήσου λίγο παραπάνω με το σχολείο, γιατί ρε παιδάκι μου, παραείσαι ανορθόγραφος...  ;D

    Πηγαίνεις σε μουσικό λύκειο? Πάντως, όπως και να 'χει το πράγμα, συνέχισε τη μελέτη και όλα θα γίνουν.  ;)

    (και το σχολείο, είπαμε  :P)
  • #4 από Eagle Of Kamelot στις 25 Mar 2010
  • Παντως, εγω στην Α' Λυκειου ουτε ποσες χορδες εχει η κιθαρα δν ηξερα...συνεχισε ετσι Στελιο, εισαι σε καλο δρομο, αρκει να μην αφησεις παλι την κιθαρα...
  • #5 από Vaiking στις 26 Mar 2010
  • Γειά σου φίλε Στέλιο και καλώς ήλθες στην παρέα μας! Ως επαγελματίας της κιθάρας έχω να σου πω τα εξής...

    1ον. Στην Α' Λυκείου, το μόνο στο οποίο υπερτερούσα απο εσένα είναι... η ορθογραφία!!! Κιθάρα αγόρασα στα 16 μου! Να ξέρεις πως όποιο επάγγελμα και να ακολουθήσεις, ένα καλό επίπεδο μόρφωσης χρειάζεται άρα βάλε το σχολείο σε προτεραιότητα στη ζωή σου μαζί με την κιθάρα

    2ον. Αν θες να γίνεις επαγγελματίας δάσκαλος, χρειάζεσαι κάποιο πτυχίο. Στην Ελλάδα αναγνωρισμένο είναι μόνο το πτυχίο κλασικής κιθάρας, άρα καλό είναι να την ξαναρχίσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να παρατήσεις την ηλεκτρική! Ίσα ίσα που θα δεις το παίξιμό σου να βελτιώνεται σε πολλά επίπεδα.

    3ον. Χρειάζεσαι και κάποιες καλές γνώσεις θεωρίας και αρμονίας όπως και γενικές γνώσεις πάνω στη μοντέρνα κιθάρα, τα οποία ο Stetina σε αυτά τα βιβλία δε θα σου τα δώσει. Είναι πολύ καλός στο να σου δώσει ιδέες για να παίξεις σύντομα κάποια πράγματα πάνω στο Hard/Heavy αλλα μέχρι εκεί. Γι' αυτό κι εγώ στους μαθητές μου διδάσκω παράλληλα το βιβλίο του Berklee όσο και αν δεν τους αρέσει. Καλά τα σηκώματα και οι λοιπές τεχνικές αλλα χωρίς μουσικό υπόβαθρο δε θα σε βοηθήσουν και πάρα πάρα πολύ.

    4ον. Μην τα παρατήσεις με τίποτα! Όποιες δυσκολίες και αν βγούν στην πορεία, όσοι και αν διαφωνήσουν με αυτή σου την επιλογή... αν το αγαπάς τόσο πολύ προχώρα ακάθεκτος!!!!!!

  • #6 από edgar_jp ♫ στις 26 Mar 2010
  • vaiking, συμφωνώ με όσα είπες εκτός απο το 2ο.
    Τι να το κάνει το πτυχίο κλασικής κιθάρας? Αν κατάλαβα καλά ηλεκτρική θέλει να διδάξει.
  • #7 από Vaiking στις 27 Mar 2010
  •  Για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω αν και κατα πόσο μπορεί να διδάξει (τουλάχιστον επίσημα σε ωδείο) ηλεκτρική κιθάρα χωρίς να έχει πτυχίο (το οποίο και δεν υπάρχει). Ίσως και να μπορεί. Δε γνωρίζω το νομικό πλαίσιο πάνω σε αυτό... Τώρα βέβαια αν τον απασχολεί να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σίγουρα μπορεί να το κάνει και χωρίς πτυχίο και αν γίνει και πάρα πολύ καλός δε θα έχει και πρόβλημα. Σίγουρα η ύπαρξη ενός πτυχίου (κλασικής κιθάρας) προσφέρει και μεγαλύτερες πιθανότητες μιας κάποιας επαγγελματικής αποκατάστασης και σιγουριάς, αλλα αν το παιδί βλέπει κλασική κιθάρα και του γυρίζουν τ'άντερα... ε εντάξει μην το κάνει και αναγκαστικά!!!

    Τώρα όσον αφορά στα οφέλη μιας σοβαρής ενασχόλησης με την κλασική κιθάρα, οι απόψεις διίστανται. Εγώ προσωπικά είμαι φανερά υπέρ αλλα αυτή είναι απλά η άποψή μου
  • #8 από parlats στις 27 Mar 2010
  • Φίλε Στέλιο, καλωσόρισες στο φόρουμ.

    Σου διόρθωσα το κείμενό σου, γιατί πραγματικά είχε πολλά ορθογραφικά και είναι κρίμα για παιδί Α λυκείου να μη ξέρει ορθογραφία. :/

    Τέσπα, για να σου απαντήσω και στο θέμα.

    Οταν κάποιος μαθαίνει να παίζει κιθάρα ή οποιοδήποτε μουσικό όργανο, δεν πρέπει να φτάνει ποτέ στο σημείο να σκέφτεται ότι έχει πολλές γνώσεις ή ότι είναι σε ψηλό επίπεδο.

    Η κιθάρα ποτέ δεν μαθαίνεται πλήρως, ποτέ δεν είναι κανείς τέλειος γνώστης και άρα δε χρειάζεται να επιμένει πάρα πολύ.

    Ένα απ'τα μυστικά λοιπόν, είναι ότι μόνιμα μελετάς, μόνιμα μαθαίνεις κάτι καινούριο, μόνιμα συνεχίζεις να τελειοποιείς αυτά που ήδη έχεις μάθει.

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Vaiking που σου λέει να συνδυάσεις σχολείο και κιθάρα.

    Ο κόσμος της μουσικής και ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.
    Πολλοί μουσικοί έχουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα δυστυχώς.

    Πρέπει να δεις πρώτιστα να τελειώσεις το σχολείο, παράλληλα να μελετάς κιθάρα και όταν τελειώσεις το σχολείο, τότε βλέπεις που βρίσκεσαι και τι πρέπει να κάνεις.

    Βέβαια το όλο θέμα μου δημιουργεί μια απορία:

    Όλες αυτές σου τις απορίες θα πρέπει να στις απαντήσει ο δάσκαλός σου της κιθάρας, όχι κάποιοι άγνωστοι από ένα φόρουμ.
    Πιστεύω ότι ο δάσκαλος δεν είναι μόνο να σου δείχνει κιθάρα, να τον πληρώνεις και τέλος.
    Ο δάσκαλος είναι παιδαγωγός, είτε είναι δάσκαλος σε δημοτικό, είτε μαθηματικός, είτε δάσκαλος κιθάρας.

    Αυτές σου οι απορίες, πρέπει πρώτιστα να τις συζητήσεις με το δάσκαλό σου. Μη ντρέπεσαι ποτέ να τον ρωτάς για ό,τι σε απασχολεί γύρω από τέτοια θέματα.

    Καλή συνέχεια σου εύχομαι.
  • #9 από Vaiking στις 27 Mar 2010
  • Σωστός parlats. Ο δάσκαλος Στέλιο, μπορεί να λύσει τις όποιες απορίες σου και να σε καθοδηγήσει. Αν δεν καλυφθείς απο εκεί τότε ζητάς μια δεύτερη γνώμη απο εδώ. Πάντως όλοι μέσα στο forum στο βαθμό που μπορούν και γνωρίζουν θα σε βοηθήσουν αν και όποτε το χρειαστείς  :)
  • #10 από ΣΤΕΛIOS στις 27 Mar 2010
  • Καλημέρα παιδιά!
    Καλώς σας βρείκα!
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σας!

    Να σας πω ότι στην ορθογραφία δεν είμαι και τόσο άσχετος όσο στο παραπάνω κείμενο,απλά το κείμενο πιο πάνω το έγραψα πολύ γρήγορα και παρέβλεψα κάποια ορθογραφικά αλά δεν είμαι και αστέρι στην ορθογραφία αλά ούτε και τελείως άσχετος  ;D

    Και βέβαια το έχω συζητήσει το θέμα αυτό και με τον δάσκαλο!
    Είμαστε φιλαράκια δεν ντρέπομαι να του πω τι θέλω  ;D

    Εκείνος μου είπε ότι ξεκίνησε κιθάρα σχεδόν στην ηλικία μου και σιγά - σιγά ήρθανε όλα!
    μου είπε επίσης ότι αν το θέλω πραγματικά θα γίνει,με συμβούλεψε και ο ίδιος να ασχοληθώ παράλληλα και με το σχολείο και να δω και κάτι άλω πέρα από αυτό το επάγγελμα!
  • #11 από Rosstrobon στις 27 Mar 2010
  • Mην παρατας το σχολειο.Διαβαζε οσο μπορεις,να εχεις μια αξιοπρεπης πορεια ωστε να μπορεις να μπεις σε καποια σχολη.Μπορει η καψα να σου φυγει και να θες να ασχοληθεις με κατι αλλο σε λιγο καιρο.Ποτε δεν ξες.Για αυτο διαβαζε οσο μπορεις.Μην το αφηνεις το σχολειο... ;)
  • #12 από ΣΤΕΛIOS στις 28 Mar 2010
  • Ενοείτε πως δεν αφίνω το σχολείο!
  • #13 από Dr Bluz (G.K.) στις 28 Mar 2010
  • Φιλε Στελιο αν θες να ζεις απο την κιθαρα πρεπει ειτε να πιασεις την καλη (να εισαι μελος μπαντας, η να παιζεις στα μπουζουκια) η να γινεις δασκαλος σε ωδειο.
    Αυτοι που ζουν με διασπαρτα ιδιαιτερα, ειναι μετρημενοι στο δαχτυλο του ενος χεριου και εχουν καταφερει σιγουρα να γινουν πρωτα γνωστοι. Και ΔΕ ζουν βεβαια μονο απο αυτο...
    Αρα μην παιρνεις ως παραδειγμα καποιον δασκαλο ηλεκτρικης που πιθανον να σου δειχνει καποια πραγματα...

    Δυστυχως στην Ελλαδα τα πραγματα για τους μουσικους δεν ειναι τοσο ευκολα στον επαγγελματικο τομεα. (Οχι πως στους αλλους ειναι, αλλα θα ξεφυγει η κουβεντα)

    Μην παρεις την απαντηση μου αυτη με αρνητικο και αποτρεπτικο τροπο. Ασχολεισου με την ηλεκτρικη, γινε πειθαρχημενος και καλος παικτης και αν ειναι, θα ερθει απο μονο του.

    Ομως ακου και τις παροτρυνσεις των φιλων σε αυτο το φορουμ. Κανε και κατι αλλο στη ζωη σου. Εχε δηλαδη και ενα Plan B (=κατι απο το σχολειο) σε περιπτωση που δεν ακολουθησεις αυτο που θες (το οποιο απευχομαι).

    Καλη σου τυχη. ;)
  • #14 από Kosthrash στις 29 Mar 2010
  • Στελιο, μια μερα ειχα περασει εξω απο το μουσικο λυκειο Πειραια με το αυτοκινητο και μου εκανε εντυπωση (δεν γνωριζα οτι υπαρχουν τετοια!!!)

    Αν θες να συνδυασεις το σχολειο σου με την αγαπη σου για την μουσικη, ψαξε και αυτη την περιπτωση... σου ευχομαι ποτε να μην παρατας τα ονειρα σου ;)

    http://www.ypepth.gr/el_ec_page1713.htm
  • #15 από ΣΤΕΛIOS στις 05 Apr 2010
  • Στελιο, μια μερα ειχα περασει εξω απο το μουσικο λυκειο Πειραια με το αυτοκινητο και μου εκανε εντυπωση (δεν γνωριζα οτι υπαρχουν τετοια!!!)

    Αν θες να συνδυασεις το σχολειο σου με την αγαπη σου για την μουσικη, ψαξε και αυτη την περιπτωση... σου ευχομαι ποτε να μην παρατας τα ονειρα σου ;)

    http://www.ypepth.gr/el_ec_page1713.htm



    Ευχαριστώ για την πληροφορία αλα δεν θα είθελα να αλάξω σχολείο (όλα τα χρόνια με τους ίδιους συμμαθητές,σε δύο χρόνια τελιώνουμε,δε θα είθελα να αλάξω σχολείο και παρέες συναμα)
    Ακολουθώ μαθήματα κιθάρας και θεωρίας σε ωδειό.
  • #16 από ΣΤΕΛIOS στις 05 Apr 2010
  • Γειά σου φίλε Στέλιο και καλώς ήλθες στην παρέα μας! Ως επαγελματίας της κιθάρας έχω να σου πω τα εξής...

    1ον. Στην Α' Λυκείου, το μόνο στο οποίο υπερτερούσα απο εσένα είναι... η ορθογραφία!!! Κιθάρα αγόρασα στα 16 μου! Να ξέρεις πως όποιο επάγγελμα και να ακολουθήσεις, ένα καλό επίπεδο μόρφωσης χρειάζεται άρα βάλε το σχολείο σε προτεραιότητα στη ζωή σου μαζί με την κιθάρα

    2ον. Αν θες να γίνεις επαγγελματίας δάσκαλος, χρειάζεσαι κάποιο πτυχίο. Στην Ελλάδα αναγνωρισμένο είναι μόνο το πτυχίο κλασικής κιθάρας, άρα καλό είναι να την ξαναρχίσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να παρατήσεις την ηλεκτρική! Ίσα ίσα που θα δεις το παίξιμό σου να βελτιώνεται σε πολλά επίπεδα.

    3ον. Χρειάζεσαι και κάποιες καλές γνώσεις θεωρίας και αρμονίας όπως και γενικές γνώσεις πάνω στη μοντέρνα κιθάρα, τα οποία ο Stetina σε αυτά τα βιβλία δε θα σου τα δώσει. Είναι πολύ καλός στο να σου δώσει ιδέες για να παίξεις σύντομα κάποια πράγματα πάνω στο Hard/Heavy αλλα μέχρι εκεί. Γι' αυτό κι εγώ στους μαθητές μου διδάσκω παράλληλα το βιβλίο του Berklee όσο και αν δεν τους αρέσει. Καλά τα σηκώματα και οι λοιπές τεχνικές αλλα χωρίς μουσικό υπόβαθρο δε θα σε βοηθήσουν και πάρα πάρα πολύ.

    4ον. Μην τα παρατήσεις με τίποτα! Όποιες δυσκολίες και αν βγούν στην πορεία, όσοι και αν διαφωνήσουν με αυτή σου την επιλογή... αν το αγαπάς τόσο πολύ προχώρα ακάθεκτος!!!!!!



    Και βέβαια κάνουμε και από το βιβλίο του Berklee (το A modern method for guitar 1).

    Είπατε πως "(ο Stetina) Είναι πολύ καλός στο να σου δώσει ιδέες για να παίξεις σύντομα κάποια πράγματα πάνω στο Hard/Heavy αλλα μέχρι εκεί."
    Εγώ ενδιαφέρομαι να μάθω να παίζω rock κομμάτια,το Troy Sttina lead metal guitar καλύπτει αυτές τις απετίσεις που χριάζωμαι για rock κομμάτια;
    Ο δάσκαλός μου μου είπε ναί,αλα και μια δεύτερη γνώμη δεκτή!
  • #17 από edgar_jp ♫ στις 05 Apr 2010
  • Το μουσικό λύκειο θα ήταν χρήσιμο αν ήθελες να ακολουθήσεις το τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου (αν και στα ωδεία υπάρχουν ειδικά μαθήματα προετιμασίας).



    Είπατε πως "(ο Stetina) Είναι πολύ καλός στο να σου δώσει ιδέες για να παίξεις σύντομα κάποια πράγματα πάνω στο Hard/Heavy αλλα μέχρι εκεί."
    Εγώ ενδιαφέρομαι να μάθω να παίζω rock κομμάτια,το Troy Sttina lead metal guitar καλύπτει αυτές τις απετίσεις που χριάζωμαι για rock κομμάτια;
    Ο δάσκαλός μου μου είπε ναί,αλα και μια δεύτερη γνώμη δεκτή!

    Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα τόσο μεγάλο είδος μουσικής σαν το ροκ. Σίγουρα όμως τα βιβλία του stetina καλύπτουν ένα ικανοποιητικό μέρος. Νομίζω είσαι σε καλό δρόμο.

    Αυτό που θα πρότεινα είναι να αρχίσεις να κάνεις transcribe. Δηλαδή να αρχίσεις να βγάζεις με το αυτί είτε τις συγχορδίες από κομμάτια, είτε φράσεις από αγαπημένους σου κιθαρίστες. Είναι τρομερά χρήσιμο.
  • #18 από ΣΤΕΛIOS στις 30 Apr 2010
  • Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας!Πραγματικά,με βοηθεισατε πολύ!
  • #19 από ΣΤΕΛIOS στις 21 May 2010
  • Αν π.χ μια μπάντα ή τραγουδιστής ζητάει μουσικό για ηλεκτρική κιθάρα και πάω να με ακούσουνε,τι θα θέλανε να ακούσουνε για να διαπιστόσουν αν κάνω ή όχι και τι απετήσεις μπορεί να έχουνε;
    (για μπάντα που να πέζει Ελληνικό έντεχνο-ροκ)
  • #20 από Χιτζασκιάρ στις 22 May 2010
    • Στέλιο είσαι φοβερός! και τα θεμελιώδη ερωτήματα σου είναι επίσης φοβερά! ένα ρητό λέει πώς για ότι έχει να κάνει με την μουσική μια ζωή δεν φτάνει, σε όποιο επίπεδο λοιπόν και να βρίσκεσαι πάντα θα έχεις περιθώριο βελτίωσης, έτσι μπαίνεις σε αυτόν το δρόμο και προχωράς για μια ζωή, και δεν θα φτάσεις ποτέ,  όλο το ζουμί είναι ο δρόμος, όλα είναι δρόμος!

      Όσο για την μπάντα που λες, και τι απαιτήσεις μπορεί να έχουν από εσένα, είναι σχετικό, αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να φτάσεις σε ένα τέτοιο επίπεδο που να απαιτείς εσύ από τους όλους και όχι το αντίθετο, αυτό να έχεις στο μυαλό σου,  η καλές μπάντες φτιάχνονται από φίλους και όχι από επαγγελματίες, γ αυτό μαζευτείτε και ξεκινήστε τη φασαρία και όλα θα γίνουνε! ;D ;D
  • #21 από athws στις 01 Jun 2010
  •  Φίλε Στέλιο, σου αρέσει να παίζεις, σου αρέσει να μαθαίνεις, λοιπόν ασχολήσου και θα δεις που θα σε βγάλει.
    Προβληματισμοί για το "επάγγελμα" δεν είναι της ηλικίας και της φάσης που βρίσκεσαι, άσε που το επάγγελμα δεν είναι ένα αλλά καμμιά δεκαριά (δάσκαλος σε ωδείο ή σχολείο, νυχτομάγαζα, αρχηγός γκρουπ κλπ μέχρι και συνθέτης δηλαδή) όπου σε κάποια από αυτά οι συνθήκες αλλά και το ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς είναι πιθανό ούτε λεφτά να σου εξασφαλίζουν αλλά ούτε και ευχαρίστηση..
     
    ΥΓ όσο για το τι θα θέλανε για να σε βάλουνε στο γκρουπ να σου πω πώς γινότανε σε μας παλιά, έπιανε ο φίλος ένα μοτίβο κι έλεγε στον καινούργιο άρχισε να σολάρεις, στη πορεία αλλάζανε ρόλο, μετά σολάρανε ταυτόχρονα, κάπως έτσι δηλαδή
  • #22 από Spyros Delta στις 19 Jun 2010
  • Μικρε μου φιλε, δεν ειναι δυσκολο να γινεις επαγγελματιας.
    Δυσκολο ειναι να παραμεινεις στο επαγγελμα.
     :)
  • #23 από TheVrachnoprofiter στις 19 Jun 2010
  • Το μουσικό λύκειο θα ήταν χρήσιμο αν ήθελες να ακολουθήσεις το τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου (αν και στα ωδεία υπάρχουν ειδικά μαθήματα προετιμασίας).

    Ως απόφοιτος μουσικού σχολείου και νυν φοιτητής Πληροφορικής, διαφωνώ κάθετα. Τα μουσικά σχολεία δίνουν βάσεις που θα χρησιμεύσουν με όποιον τρόπο κι αν ασχοληθείς με τη μουσική στο μέλλον και σου επιτρέπουν να συναναστρέφεσαι σε καθημερινή βάση με άτομα  που έχουν το ίδιο μεράκι με σένα. Είναι πολλά περισσότερα από αρμονίες και ντικτέ... Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι ο φίλος μπορεί να πάει σε ΜΣ σε αυτή την ηλικία, απλά κυριαρχεί η αντίληψη ότι εκεί πας μόνο για να περάσεις σε κάποιο τμήμα Μουσικών Σπουδών...

    Τώρα αυτό που έχω να πω εγώ στον φίλο (αν διαβάζει ακόμα γιατί όπως βλέπω είναι παλιό το θέμα) είναι να βρει άτομα της ηλικίας του και να παίζουν μαζί. Καλά τα μαθήματα και οι τεχνικές, αλλά όλη η ουσία είναι όταν συνεργάζεσαι και συνδημιουργείς με άλλους μουσικούς...
Σελίδες: