Περι μουσικής > Αρμονία και θεωρία της μουσικής

Κλειδιά/Κλίμακες??

(1/10) > >>

mleo:
Τι θα πει:"Αυτό το τραγούδι παίζεται στο κλειδί (ή στην κλίμακα) Λα ή Φα ή Σολ κλπ"??

Ο Νέος Κιθαρωδός:
Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα:

1) Αν ένα τραγούδι είναι στην κλίμακα Ντο ή Ρε ή Μι κλπ. μας δείχνει πρώτα "πόσο ψηλά ή χαμηλά το τραγουδάμε", για να το πω πρακτικά. Επίσης, αν ξέρουμε ότι η κλίμακα είναι ματζόρε ή μινόρε, αυτό μας δείχνει αν το κομμάτι έχει χαρούμενη ή λυπητερή χροιά.

2) Τα κλειδιά είναι ένας τρόπος να γράφονται οι νότες στο πεντάγραμμο. Επειδή οι νότες είναι περισσότερες από όσες μπορούν να χωρέσουν στις πέντε γραμμές, όταν βγαίνουμε έξω από το πεντάγραμμο, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, "αλλάζουμε κλειδί", δηλ. μετατοπίζουμε το πεντάγραμμο ώστε οι νότες να γράφονται πάλι μέσα στις γραμμές (το λέω πολύ χονδρικά... ;D).

Συνήθως χρησιμοποιείται το κλειδί του Σολ για τις νότες στην συνηθισμένη περιοχή (π.χ. τραγούδι) και το κλειδί του Φα για τις πιο μπάσες νότες. Υπάρχουν και άλλα κλειδιά, άλλα χρησιμοποιούνται σπάνια.

mleo:
Ωραία! Ευχαριστώ για την απάντηση. Πως όμως καταλαβαίνουμε σε ποια κλίμακα παίζεται το κομμάτι? Απο τις συγχωρδίες?

D@ve Murray:
Πραγματι το καταλαβαινουμε απο τις συγχορδιες και τις περιοστερες φορες απο την πρωτη συγχορδια του κομματιου.

Πέτροc:
... Επειδή όμως ... έχουν δει πολλά τα μάτια μου  ;D ... μια πιο σίγουρη μέθοδος για να το καταλάβει κανείς, είναι από την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ !! συγχορδία του κομματιού !!! (δουλεύει ίσως στο 100% των περιπτώσεων, ενώ η πρώτη συγχορδία δουλεύει στο 95%-πχ, ο Μάλαμας συχνά "αρχίζει" τα κομμάτια του από άλλη συγχορδία).

Η τελευταία (ή η πρώτη) συγχορδία ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ που παίζεται το κομμάτι (πολύ χονδρικά, και μόνο για τις "κλασικές" κλίμακες). Π,χ. αν ένα κομμάτι αρχίζει από Ρε ματζόρε, τότε και η κλίμακα είναι η Ρε ματζόρε, και ανατρέχουμε στα άρθρα του κιθάρα.γρ και βρίσκουμε τις υπόλοιπες συγχορδίες ... ;D
/nEwBiE  8)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View