Αποστολέας Θέμα: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...  (Αναγνώστηκε 66666 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Γεια σας...προφανώς έχω εξεταστική, και κάνω δυναμικό come back...Για όσους δεν ξέρουν είμαι και γκαϊντατζής, και δεν μπορώ να φανταστώ το kithara.gr χωρίς την παρουσία της γκάιντας :D Ήρθε λοιπόν η στιγμή να σας την παρουσιάσω....

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι αρχαίοι Έλληνες όπως γνωρίζουμε είχαν για όλα μια ιστορία για να ανάξουν την καταγωγή κάποιου ή ενός αντικειμένου. Έτσι λοιπόν, υπάρχει κι ένας μύθος για την γκάιντα, ελληνιστί μαρσύαυλο ή άσκ**λο ή τσαμπούνα. Μια φορά κι έναν καιρό η θεά Αθηνά έπιασε να μαθαίνει δίαυλο κι άρχισε να παίζει δίπλα από ένα ποτάμι. Επειδή όμως είδε τη μορφή της παραμορφωμένη στο ποτάμι ενώ έπαιζε τον δίαυλο, τα πήρε κράνα και πέταξε τον δίαυλο στο ποτάμι. Το ρεύμα πήρε τον δίαυλο και τον έφερε στα χέρια του σάτυρου (ξέρετε αυτούς που είναι μισοί τραγιά μισοί ανθρώποι και έχουν τρανή...ιδέα για τον εαυτό τους;; ;) ονόματι Μαρσύας.
Ο Μαρσύας το έπιασε στα χέρια του το περιεργάστηκε και αμέσως άρχισε να μαθαίνει. Έμαθε δε τόσο καλά που λέγεται ότι συναγωνίζονταν και το παίξιμο του Ορφέα!
Κάποτε όμως πήραν τα μυαλά του αέρα και άρχισε να λέει ότι είναι καλύτερος από τον Θεό Απόλλωνα. Τ' ακούει ο Απόλλων (θεός της μουσικής γαρ), παίρνει ανάποδες και του λέει: Σε βάζω διαγωνισμό με τις Μούσες κριτές (είχε τις αδεφές του ο τυπάς μέσον :P )! Εάν χάσεις, θα σε γδάρω ζωντανό. Εάν κερδίσεις θα σε κάμω αθάνατο.
Ξεκινάει λοιπόν ο διαγωνισμός ο Απόλλωνας έπαιζε τη λύρα του και ο Μαρσύας τον δίαυλο του. Όμως στον πρώτο γύρο ήρθε ισοπαλλία! Οπότε σκέφτεται και λέει ο Απόλλων...στον επόμενο γύρω θέλω να τραγουδήσεις κι όλας! Αμ έλα όμως που δεν γίνεται να παίζεις πνευστό και να τραγουδάς ταυτόχρονα!!!! Έτσι λοιπόν έχασε ο Μαρσύας.
Ο Απόλλων όπως είπε, τον έγδαρε και πέταξε τα κομμάτια του στον τωρινό Άρδα, Τούντζες και σε ακόμα έναν που πάντα ξεχνάω το όνομα του που είναι παραπόταμοι του Έβρου ποταμού. Λέγεται ότι οι Θρακιώτες συνέλλεξαν τον δίαυλο και το τραγόδερμα του Μαρσύα και φτιάξαν την γκάιντα.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η λέξη γκάιντα είναι σλάβικη (οι τύποι είναι τεράστιοι μάστορες) και σημαίνει ασκί με αέρα. Η ελληνικότερη είναι άσκ**λος (ασκός+αυλός) ή μαρσύαυλος (αυλός του Μαρσύα) ή τσαμπούνα.
Πολλοί από σας μπορεί να πείτε τί λέει αυτός η τσαμπούνα είναι νησιώτικη. Όχι απλά όπως συμβαίνει με όλα τα κλειστά συστήματα, οι νησιώτες δέχθηκαν από τους γείτονες που παίζουν παρόμοια όργανα τη μικρότερη επιρροή με αποτέλεσμα να διατηρήσουν την ονομασία τσαμπούνα.
Η λέξη τσαμπούνα προέρχεται από μια σειρα δανείων και αντιδανείο με την Ιταλία. Ξεκινάει από τη λέξη συμφωνία (ταίριασμα δύο ήχων και στην προκειμένη του ισοκράτη με την γκαιντανίτσα) την πήραν οι Ιταλοί την κάναν symphonia την πήραμε πίσω την κάνα με τσιμφώνια, την πήρανε πίσω την κάνανε τσιμπόνια ε και την ξαναπήραμε πίσω και την κάμαμε τσαμπούνα.
Δεν θα ήτανε υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα η τσαμπούνα κατείχε εξέχουσα θέση κάποτε. Βλάχοι, Ηπειρώτες (βλ. αλβανοί που είναι πιο έξυπνοι και διατήρησαν την γκάιντα), Μακεδόνες, Θρακιώτες, Πόντιοι, Νησιώτες όλοι είχαν γκάιντα. Και μην μου πει κανείς ότι το βιολί και το κλαρίνο προϋπήρχαν της γκάιντας;;; Δέχομαι την συμβολή των Ρομά που έμαθαν στην Ελλάδα τον ζουρνά και μετέπειτα το κλαρίνο!
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #1 στις: 25/01/11, 13:27 »
ΜΕΡΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η γκάιντα αποτελείται από τα εξής κομμάτια:
1)   Από τον ασκό που είναι δέρμα από θυλικό τράγο,  ο αρσενικός μυρίζει   πολύ, επεξεργασμένο και γυρισμένο με την τρίχα από μέσα. Βέβαια μπορεί   να συναντήσετε και με την τρίχα έξω δέρματα αλλά πιο σπάνια.
2) Από τα ξύλινα κεφαλάρια που αποτελούν την εισδοχή του ισοκράτη και της γκαϊντανίτσας
3) Από τον ισοκράτη
4)   Από την γκαϊντανίτσα, στα Πιέρια την λένε και φλογέρα και ζουρνά και   έχω ακούσει κι έναν παππού να την λέει τραγουδίστρια κρατήστε το πρώτο   όνομα εσείς.
Το δέρμα δέχεται την πρώτη επεξεργασία...Αποτελείται   από τα δύο πρώτα πόδια και το κεφάλι του ζώου. Γδέρνεται, κόβεται το   κεφάλι και τα πόδια ως ένα σημείο, κοντοκουρεύεται και το γυρνάμε   ανάποδα (τρίχα από μέσα). Ακολουθεί επεξεργασία με χοντρό αλάτι και   στήψη (για να κλείσουν οι πόροι και να μαζευτούν τα υγρά) μένει καμιά   βδομάδα έτσι, και στη συνέχεια τρίβουμε το δέρμα με γιαλόχαρτο για   μέταλλο. Μετά πάλι αλάτι και στίψη και είναι έτοιμο το δέρμα. Δένεται   από κάτω και είνα έτοιμο.
Για την καλύτερη συντήρηση του δέρματος όταν είναι έτοιμη η γκάιντα το φιλάμε σε άχρωμες πλαστικές σακούλες.
Η   γκαιντανίτσα έχει 8 τρύπες (μία πίσω 7 μπροστά) και βγαίνει στις εξής   τονικότητες: Α, Bb (Έβρος), D E (Βόρειος Έβρος-Ρωμυλία), C, Bb (Πιέρια, η   οποία παρουσιάζει και ιδιαιτερότητα στην κατασκευή ως προς το ότι είναι   σπαστή), F, E (Δράμα) κλπ...
Την τονικότητα στη γκαιντανίτσα τη   δίνει το καλαμάκι που έχει μέσα (αλλιώς πισκιούλι) το οποίο είναι από   καλάμι (πιο παραδοσιακό) ή από άλλα υλικά (πλέον χρησιμοποιούν πολύ τον   πανίτη και πλαστικά και/ή συνδιασμένα με καλαμάκι από κλαρίνο)
Μία ποικιλία ξύλων έχουν δοκιμαστεί για την κατασκευή της γκάιντας. Οι παλιοί χρησιμοποιούσαν πολύ την κρανιά (Έβρος) και το πιξάρι (Πιέρια)...Παρότι κάποια πρότυπα ακόμα διατηρούνται δεν μπορούμε να περιφρονήσουμε την ελιά, την αμυγδαλιά, τον έβενο, τον παλίσανδρο, την κερασιά, το μέλιο κλπ. Κωνοφόρα δέντρα αποκλείονται λόγω ύπαρξης πολλών πόρων. Πάρτε και μερικές φώτο από όλες μου της γκαιντανίτσες:


Από αριστερά προς τα δεξιά είναι: Ρε έβενος, Λα αμυγδαλιά με καπάκι από ελιά, Λα-Βb έβενος (την κουρδίζω σε Bb πλέον), Μι Αμυγδαλιά, Ακόμα δεν την κούρδισα την επόμενη αλλά είναι περίπου Ντο κρανιά νομίζω (Πιερίων) ή επόμενη είναι πιξαρίσια Πιερίων ακόμα ακούρδιστη, και η επόμενη μια Ρε από Βουλγαρία που δεν έχω ιδέα από τη ξύλο είναι.

End   of the first session...θα επιστρέψω δρυμής...Πάω να κάνω μια επανάληψη   γιατί γράφω σε καμιά ώρα ;P Τα λέμε σύντομα με βίντεο και περισσότερο φωτογραφικό υλικό!
« Τελευταία τροποποίηση: 25/01/11, 23:55 από Cuenca_60R »
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #2 στις: 25/01/11, 14:05 »
Καλά οκ επειδή βαριέμαι να διαβάσω συνεχίζω λίγο όσον αφορά τις κλίμακες:

ΚΛΙΜΑΚΕΣ

Η γκάιντα έχει έκταση μία οκτάβα περίπου, και μπορούμε να παίξουμε σε αυτή τις εξής κλίμακες: Μινόρε, Ματζόρε, Χιτζάζ, Ουσάκ (πιο σπάνια χρήση), και Πεντατονική. Μόνο μία τονικότητα όμως ανά γκαϊντανίτσα. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις με μία γκαιντανίτσα ρε και Λα ματζόρε και Ρε ματζόρε, ένα από τα δύο. Για πιο προχωρημένους παίκτες μπορείς να παίζεις την γκαϊντα από χαμηλά οπότε βγαίνει άλλη μια ματζόρε-μινόρε-χιτζάζ κλίμακα, απαιτεί όμως δεξιοτεχνία στο κλείσιμο των οπών προκειμένου να βγουν κάποια διαστήματα. Δηλαδή, μια ρε γκαϊντανίτσα, από χαμηλά περιέχει και μια λα κλίμακα. Για να γίνει πιο κατανοητό σας ποστάρω μια παρτιτούρα που έφτιαξα και μία φώτο που επεξηγεί τα μέρη της γκαιντανίτσας.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΞΙΜΑΤΟΣ

Η γκάιντα έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν μπορεί να παιχτεί ως όργανο με συγκερασμένα (καλά το λέω;) διαστήματα...Ουδέποτε καταφέραμε να κουρδίσουμε ακριβώς και όλες τις τρύπες σωστά μια γκαιντανίτσα. Πάντα, λόγω διαφορών από παίκτη σε παίκτη, θα χάνουμε κάποια μόρια στο παίξιμο. Είναι δυνατόν δηλαδή εγώ με την δικιά μου τη γκάιντα να παίζω κανονικά ενώ άλλος γκαιντατζής να φαλτσάρει γιατί έχει συνηθήσει να δίνει άλλες πιέσεις στο όργανο.
Γενικά η πίεση μέσα στον ασκό πρέπει να διατηρείται σταθερή κι αυτό επιτυγχάνεται είτε με την είσοδο αέρα από το φυσάρι, είτε με την πίεση με το μπράτσο. Βλ. φώτο την αφεντιά μου.Ο τρόπος με τον οποίον παίζεται διαφέρει και από της φλογέρα και από του κλαρίνου είναι ιδιαίτερη (γκαϊντίσια που λέμε) τεχνικη που μαθαίνεται με τον καιρό και δεν μπορώ να σας την εξηγήσω ακριβως δια του λόγου. Από περιοχή σε περιοχή όμως συναντάμε διαφορές. Στα Πιέρια παίζουν διαφορετικά και πιο όμοια με τη φλογέρα.
Οι τρίλιες παίζουν πολύ και γίνονται με την μικρή τριπούλα πάνω αλλα και με τα άλλα δάκτυλα, αναλόγως το κομμάτι. Επίσης υπάρχει ένα χαρακτηριστικό "μπικ-μπικ" (δεν μπορώ να το πω αλλιώς) με την πίσω τρύπα. Πάρτε ένα δείγμα από μένα και την παρέα μου:

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο ήχος επηρεάζεται άμεσα εκτός από την πίεση και από την υγρασία του περιβάλλοντος, γι αυτό και πρόκειται για ένα δύσκολο όργανο όσον αφορά το κούρδισμα. Με λίγα λόγια χρειάζεται συνέχεια κούρδισμα. Το κούρδισμα επιτυγχάνεται με το πείραγμα του καλαμακιού και με άνοιγμα ή κλείσιμο των οπών με φυσικό κερί. Ένας καλός παίκτης πρέπει όχι μόνο να παίζει "γκαϊντίσια" αλλά και να ξέρει να την κουρδίζει σωστά.

Τώρα νιώθω πιο πλήρης...Πάρτε άλλη μια φώτο και εάν σκεφτώ κάτι παραπάνω ή εάν έχετε κάποια άλλη απορία μου την ποστάρετε. Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο το tutorial και ενδιαφέρον...
Εδώ βλέπετε την αφεντιά μου με τον παππού-Κόττα, θρυλικό-δραμινό γκαϊντατζή που μ έκανε την τιμή να παίξω μαζί του...

Να πούμε επίσης ότι πλέον άρχισε να διαδίδεται η γκάιντα και να οργανώνονται φεστιβάλ. Από τα μεγαλύτερα είναι:

Στον Πεντάλοφο Έβρου κάθε αύγουστο

Στα Τρίκαλα Ημαθίας πάλι εκεί κοντά στον Αύγουστο, το Καλέ Παναήρ στο Διδυμότειχο και στην Ορεινή Σερρών καλοκαίρι πάλι.
« Τελευταία τροποποίηση: 25/01/11, 23:50 από Cuenca_60R »
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Fourier

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 615
 • Φύλο: Άντρας
 • Free Amp Sims FTW!
  • Προφίλ
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #3 στις: 25/01/11, 14:37 »
Πολύ ωραίο και καλογραμμένο άρθρο Cuena! :) Μπράβο!

Να κάνω κάποιες ερωτήσεις?:
1. Μπορεί να κατασκευαστεί "βαρύτονη" γκάιντα, δλδ., η οκτάβα της να είναι χαμηλή (κάτι σαν μπάσο)
2. Στο διάγραμμα με τις κλίμακες τι εννοείς "βγαίνουν και συνδυασμένες"? Επίσης, τι ακούγεται με δύο ή περισσότερες τρύπες ανοιχτές? Οι αντίστοιχες νότες, τίποτα, ή κάτι σαν εφέ? (ναι, είμαι άσχετος με τα πνευστά!!! ;D )
3. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικής και σκοτσέζικης γκάιντας?

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #4 στις: 25/01/11, 15:41 »
Πολύ ωραίο και καλογραμμένο άρθρο Cuena! :) Μπράβο!

Να κάνω κάποιες ερωτήσεις?:
1. Μπορεί να κατασκευαστεί "βαρύτονη" γκάιντα, δλδ., η οκτάβα της να είναι χαμηλή (κάτι σαν μπάσο)
2. Στο διάγραμμα με τις κλίμακες τι εννοείς "βγαίνουν και συνδυασμένες"? Επίσης, τι ακούγεται με δύο ή περισσότερες τρύπες ανοιχτές? Οι αντίστοιχες νότες, τίποτα, ή κάτι σαν εφέ? (ναι, είμαι άσχετος με τα πνευστά!!! ;D )
3. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικής και σκοτσέζικης γκάιντας?


1) Βαρύτονες ναι υπάρχουν αλλά μόνο βουλγαρία βγαίνουν σε Φα και Μι συνήθως και λέγονται Kaba...Ψάξε στο youtube...
Στην Ελλάδα σχετικά βαρύτονες είναι η Σολ και Λα αλλά μην φανταστείς τρελά πράματα...
2) Ότι για να βγάλεις την Ντο π.χ. δεν είναι ανάγκη να έχεις όλες τις τρύπες κλειστές και ανοιχτή μόνο τη ντο, αλλά μπορείς και να έχεις συνδιασμένα ανοικτά ή κλειστά τις τρύπες. Αυτό βέβαια σημαίνει απόκλιση μη σημαντική σε μόρια...
3) Τεράστιες...Θα σου παραθέσω την απάντηση σε επόμενο άρθρο μετά το γράψιμο. Τώρα προέχει να δώσω το μάθημα :D
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Fourier

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 615
 • Φύλο: Άντρας
 • Free Amp Sims FTW!
  • Προφίλ
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #5 στις: 25/01/11, 16:57 »
Σε ευχαριστώ! ...Και καλή επιτυχία στο μάθημα! ;D

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #6 στις: 25/01/11, 22:35 »
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΚΑΙΝΤΑΣ

Επειδή συχνά δέχομαι την ερώτηση, <<σκωτσέζος είσαι και παίζεις γκάιντα;>>, θα σας αναλύσω τις διαφορές των γκαϊντων μεταξύ τους.

-Η Σκωτσέζικη και Ιρλανδική από την Ελληνική

Η γκάιντα η Ιρλανδική έχει καταρχήν φυσούνα (το ίδιο και μια αντίστοιχη ουγκαρέζικη που είχα δει κάποτε) με τη βοήθεια της οποίας γεμίζει ο ασκός, πιο μακρύ chanter (γκαιντανίτσα) και ο οποίος φέρει και κλειδιά.
Η σκωτσέζικη εκτός από το ότι είναι ντυμένη με ύφασμα για να μην φένεται το δέρμα, και από το ότι φοράνε φούστες όταν την παίζουνε :p Μοιάζει αρκετά αλλά υπάρχει διαφορά στην τεχνοτροπία...και στο καλαμάκι το οποίο στη σκωτσέζα μοιάζει με ζουρνατζίδικο καλαμάκι και συνεπως τα πράματα στη σκωτσέζικη γκάιντα είναι πιο συγκεκριμένα και όχι σαν τη δική μας...Μιλάμε πλέον για μη συγκερασμένα διαστήματα (επαναλαμβάνω καλά το λέω αυτό;) και για αλλη τεχνική, αν και έχω παρατηρήσει ότι οι δακτυλισμοί είναι ίδιοι. Περισσότερα όταν παίξω μία από τις δύο.

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ

-Ποντιακή (τουλούμ) - Ασκομαντούρα - Τσαμπούνα

Μακράν διαφορετικότερες από την γκάιντα της Ηπειρωτικής Ελλάδας καθότι δεν έχουν ισοκράτη, και η γκαιντανίτσα τους, αποτελείται από δύο παράλλυλα καλάμια που καταλήγουν σε ένα χωνί, κέρατο συνήθως. Αν δεν κάνω λάθος έχουν πέντε τρύπες μπροστά και μία πίσω και όχι ισοκράτη. Επίσης ενδέχεται να διαφέρει το φυσάρι (πιο στενό). Κατά το παίξιμο είναι δυνατόν και οι δύο αυλοί να παίζουν  μελωδία ή ο ένας να παίζει μελωδία και ο άλλος να κρατάει ίσο (δίνονται δυνατότητες και για διφωνίες εδώ). Ασκομαντούρα τη λένε στη Κρήτη, τσαμπούνα γενικότερα τις λέμε στα νησιά, και τουλούμ την λένε οι πόντιοι.

ΤΟΥΛΟΥΜ
ΤΣΑΜΠΟΥΝΑ ή ΣΑΜΠΟΥΝΑ (Μύκονος)
ΑΣΚΟΜΑΝΤΟΥΡΑ

-Σκοπιανή γκάιντα

Η σκοπιανή γκάιντα μοιάζει με την ελληνική Πιερίων (η σπαστή στην άκρη, θα δείτε δύο εάν ανατρέξετε στις παραπάνω photo) απλά διαθέτει και έναν δεύτερο ισοκράτη μικρό κοντά στο φυσάρι.

http://www.youtube.com/watch?v=_jm3UuZQh9U (Embedding disabled, limit reached) ΣΚΟΠΙΑΝΗ

-Βουλγάρικη γκάιντα

Σχεδόν ολόιδια με την ελληνική (άλλωστε πολύ από μας προτιμάμε βούλγαρους κατασκευαστές για νέα και καλά όργανα). Γενικά και η γκάιντα και το παίξιμο των βουλγάρων είναι πιο στακάτο και μοιάζει πιο πολύ με το κλαρίνο παρά το αντίστροφο όπως στην Ελλάδα. Η μόνη διαφορετική βουλγάρικη γκάιντα που μπορεί κανείς να βρει είναι αυτή από τα βουνά του Σμόλεν στη ροδόπη (rodopka gajda) που είναι μεγάλη σπαστή και έχει πολύ μπάσο ήχο (βγαίνει σε ΜΙ και ΦΑ).Στην Ελλάδα πιστεύεται από κλαριτζήδες της Μακεδονίας ότι όσο πιο γκαϊντίσια παίζεις τόσο πιο καλός κλαριτζής είσαι.

http://www.youtube.com/watch?v=elOkNCu9Zbs&feature=related (Embedding disabled, limit reached) KABA GAJDA
http://www.youtube.com/watch?v=7Ht_Vu1D8nc&feature=related (Embedding disabled, limit reached) DJURA GAJDA
http://www.youtube.com/watch?v=sqagN47V9Hw&feature=related (Embedding disabled, limit reached)
Αυτόν τον συμπάθησα διά του βίντεο τον κυριούλη!

-Άλλα είδη

Από την ενασχόληση μου με το αντικείμενο, πέραν των παραπάνω έχω βρει επίσης...Κροάτικη γκάιντα, Ουγγρική, από την Ισπανία-Μαγιόρκα, Κάτω Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία...Όπως βλέπετε, είναι παντού!!!

http://www.youtube.com/watch?v=BR1Od7H4xHM (Embedding disabled, limit reached) ΤΟΥΡΚΙΚΗ (μήπως σας θυμίζει κάποια από τις παραπάνω;;; ;)
http://www.youtube.com/watch?v=e7luY7DoR0k (Embedding disabled, limit reached) ΚΡΟΑΤΙΚΗ
http://www.youtube.com/watch?v=C06FHZRBadE&feature=related (Embedding disabled, limit reached) ΡΟΥΜΑΝΙΑ
http://www.youtube.com/watch?v=h-wUQP5DBNQ&feature=related (Embedding disabled, limit reached) DUDELSACK από Αυστρία αν δεν κάνω λάθος...
http://www.youtube.com/watch?v=VY7hISfsH2Y&feature=related (Embedding disabled, limit reached) ΜΑΓΙΟΡΚΑ
http://www.youtube.com/watch?v=AV7CDK7PBIY&playnext=1&list=PL9DB0A2F9F1517C49&index=29 (Embedding disabled, limit reached) MAGNA GRECIA (CALABRIA)

Αξίζει και προτείνω να δείτε τον κύριο που έχει φτιάξει μια KABA GAJDA ιδιοκατασκευή με διπλές τρύπες για να αυξήσει τις δυνατότητες της και παίζει μέχρι και Hendrix...Αστέρι! Zvetlyo Zhilev!

http://www.youtube.com/watch?v=WklcYJcqiFM (Embedding disabled, limit reached)
Λοιπόν παιδάκια, σας αφήνω νομίζω κάπου εδώ ολοκληρώνεται ο κύκλος του Tutorial...Ότι απορία έχετε με χαρά να σας τις απαντήσω. BTW πρέπει να περνάω και το μάθημα :D
« Τελευταία τροποποίηση: 25/01/11, 23:53 από Cuenca_60R »
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #7 στις: 05/02/11, 19:40 »
Με αφορμή το παρακάτω βίντεο:Ο δάσκαλος μου (Πάνος Ζηκίδης), παρέθεσε κάποιες σκέψεις σχετικά με την γκάιντα Ελληνική-Βουλγάρικη. Κάνω copy paste ακριβώς ότι έγραψε...

<<Με  αφορμη το παραπάνω βιντεο θα ηθελα να μοιραστω μερικες σκεψεις μαζι  σας..οπως ξερουμε ολοι,οι βουλγαροι λογω πολιτικων καταστασεων δωσανε  μεγαλη σημασια στην μουσικη τους παραδοση και στη μουσικη  παιδεια..(ζκαλσαν) σκαλισαν την παραδοση τους μεχρι τον πατο(οπως λεει  και ο γ μπουρμας)αποτελεσμα αυτου να εχουν να επιδ...ειξουν  σημερα μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ δισκογραφια,σε σημειο που να μην υπαρχει κοματι που  να μην το εχουν παιξει σε 10 διαφορετικες εκτελεσεις τουλαχιστον,και  φυσικα δεν εχει μεινει τραγουδι που να μην το χουν εκδοσει..αν  ερθουμε τωρα σε εμας,στην εποχη που οι βουλγαροι κανανε αυτα,εμεις  ακουγαμε μονο μπουρνελη,αρμονιο,καζαντζιδη και μπουζουκι("ζητιανοξυλο"  που λεει και ο βασιλαρας).τωρα τελευταια ξυπνησαμε,και προσπαθουμε,αλλα  διατρεχουμε τον κινδυνο να χαρακτηριστουνε "βουλγαραρικα" τα κοματια μας  ,και εδω θα ηθελα να βαλω ενα ερωτημα...Ειναι  δικαιο να μην μπορω να παιξω τα τραγουδια που επαιζε και ο παππους  μου,επειδη προλαβαν οι γειτονες και τα βγαλαν πρωτοι??κι ας μην γελιωμαστε,με τους βουλγαρους εχουμε περισσοτερα κοινα εμεις οι θρακες (μουσικη,χορο,οργανα,εθιμα,τροπους,συμπεριφορα,φιλοξενια)  παρα με τον πελλοπονησιο και τον κρητικο,(οπως λεει και ο αλεξ)..με τον  κερκυραιο μονο γλωσσα εχουμε κοινη(κι αυτο οχι και τοσο)..Όσοι  εχουν εμπειρια στο χωρο ξερουν οτι λιγα τραγουδια δεν ειναι κοινα στους  2 λαους,απλα ο τροπος παιξιματος διαφερει πλεον( δεν διεφερε παλια)  λογο των βουλγαρικων μουσικων σχολειων,βγαινουν ολοι "καρμπον",ολοι  ιδιοι και δεν μπορουμε να καταλαβουμε απο το παιξιμο τους πιος  γκαιντατζης παιζει,.οταν κυκλοφορησαμε μετα ...απο  πολυχρονη δουλεια το cd "Έβρος" καποιοι νεοι στο χωρο βιαστηκαν να μας  κρινουν οτι καποια τραγουδια μας μοιαζουν με βουλγαρικα...Ειμαι  σιγουρος οτι εχουν ακουσει πολλα βουλγαρικα cds. αλλα και ειμαι  σιγουρος οτι δεν εχουν ακουσει στη ζωη τους τους παλιους καλους  (μαστορες)τριγωνιωτες γκαιντατζηδες(πετρωτα πενταλοφο μηλια  θεραπιο)..γιατι τοτε θα λεγανε "ρε συ,,τα βουλγαρικα μοιαζουν με τα δικα  μας!!!κι οχι τα δικα μας με βουλγαρικα...  Αν  το παμε και πιο πισω δικαιως ειμαστε κατι χιλιαδες χρονια πιο μπροστα  απ τους βουλγαρους στην περιοχη αυτη,εχουμε και εναν θρακα ορφεα και  εναν διονυσο και πλουσια ιστορια...Στο χωριο μου βρεθηκε σε ταφο δυοβολο  με ελληνικα γραμματα απ το 450πχ την εποχη δηλαδη που οι αθηναιοι  χτιζανε την ακροπολη στη θρακη μιλουσανε ελληνικα...Και  για οσους γνωριζουν απο μουσικη,το γεγονος μονο οτι ολη η θρακικη  μουσικη ειναι γραμμενη σε ελληνικες κλιμακες,αυτο και μονο ειναι μεγαλη  αποδειξη για την προελευση της...

Ευχαριστω σας , σορυ μπατ κατσιουρντιθκα  που λεει κι ο χρυσοστομος!!>>
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #8 στις: 16/02/11, 15:52 »
Ο παρακάτω σύνδεσμος είναι για να δείτε ένα από τα αγαπημένα μου εργαστήρια στη Σαλονίκη που φτιάχνουν παραδοσιακά όργανα, και κυρίως γκάιντες...Το δουλεύουν μαζί ο Ζηκίδης Παναγιώτης και ο Καρακούσης ο Βασίλης.

http://www.alistrati-makedonia.de/

Δεν έχει τηλέφωνο στο site, γι αυτό όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω pm.
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Giotis Leomyg

 • Περαστικός
 • *
 • Μηνύματα: 2
  • Προφίλ
Απ: Γκάιντες: Βοήθεια
« Απάντηση #9 στις: 04/09/13, 21:11 »
Γεια σου Cuenca_60R,
εξαιρετικό το κείμενο σου και κατατοπιστικότατο. Ζηλεύω την αφεντιά σου (με την καλή έννοια) ;)  και τα παρμάκια σου.
Να σε πω τον "πόνο" μου μπας και με κατατοπίσεις... ;D
Θέλω να μάθω από έφηβος εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά όλο κάτι δεν βολεύει...διασταυρώνεται η ζωή με γκάιτατζήδες (πχ Πιερία με Ντομπρίδη, Θεσ/νικη, Αθήνα/στην Αλλη Οχθη κλπ) αλλά πάντα κάτι λείπει (χρόνος, χρήματα, δάσκαλος, υπομονή κλπ).


Γενικά δεν ξέρω μουσική...ψιλοπαίζω φυσαρμόνικα, κρουστά (καχόν, τουμπελέκι) αλλά τίποτα το φοβερό. Ξεκίνησα να μαθαίνω μόνος φλογέρα (έμαθα τις νότες αλλά πάλι δεν μπορώ να βγάλω κομμάτι) για να μπορώ να μάθω γκάιντα.
Να αγοράσω γκάιντα, λέω θα χαραμίστει, αφού αν δεν παίξω για 1-2 θα υποβαθμιστεί το δέρμα.
Είμαι τώρα στην Γερμανία οπότε δεν έχω πρόσβαση σε Ελληνες Δασκάλους[size=78%].[/size]


Τι λές θα τα καταφέρω (ρητορική η ερώτηση 8) )?
Τι θα πρότεινες για αρχή?

Αποσυνδεδεμένος Ο Νέος Κιθαρωδός

 • Administrator
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 3378
 • Φύλο: Άντρας
 • ... και καλό τραγούδι!
  • Προφίλ
  • Κιθάρα
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #10 στις: 04/09/13, 22:29 »
Εξαιρετικό άρθρο και πολύ λεπτομερές. Μπράβο!
Όσο πιο πολύ σου αρέσει η μουσική, τόσο πιο πολλή μουσική σου αρέσει...

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #11 στις: 06/09/13, 22:58 »
Φίλε Γιώτη...για αρχή θα πρότεινα να αποφασίσεις εάν θέλεις να μάθεις γκάιντα ή όχι. :p Όχι πέρα πλάκας...εφόσον θέλεις να μάθεις κι έχεις το μεράκι σου, ποτέ δεν πάει κανένα όργανο χαμένο. Αρκεί να μην αποκαρδιωθείς όταν πάρεις το όργανο και βλέπεις ότι δεν παίζει από μόνο του. Η συνταγή είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά...
Η γκάιντα είναι δύσκολη ακόμα και για φτασμένους μουσικούς. Εάν έχεις την όρεξη όμως όχι μόνο δε θα πάνε χαράμι τα λεφτά σου, αλλά θα γλυκαθείς και θα αρχίσεις να ξοδεύεις ολοένα και περισσότερα για το όργανο και στο τέλος θα λες χαλάλι. Ας με διορθώσει κάποιος εάν δεν τα λέω καλά, αλλά οι περισσότεροι πήραμε κάποιο έναυσμα από τον δάσκαλο μας, μας έμαθε να περπατάμε, όμως να τρέχουμε και να κάνουμε κωλοτούμπες μάθαμε μόνοι μας.

Σου προτείνω λοιπόν για να μην χρονοτριβούμε. Επικοινώνησε με έναν κατασκευαστή (δες παραπάνω στο άρθρο), πάρε μια γκάιντα, και ξεκίνα δουλειά. Ξεκίνα με τις κλίμακες (τα διαγράμματα που έχω παραπανω θα βοηθήσουν), και σιγά σιγά ξεκίνα με απλά τραγούδια. Η γκάιντα στην αρχή μέχρι να μάθεις θα σου ξεκουρδίζεται συνέχεια. Μάθε μόνος σου να την φτιάχνεις, δεν υπάρχει άλλη λύση γι αυτό.

Το δέρμα με καλή συντήρηση (στέγνωμα μετά το παίξιμο και σακούλα) δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εγώ με αραιή ενασχόληση λόγω σπουδών, αλλάζω δέρμα περίπου 1-2 χρόνια. Επαγγελματίες που παίζουν καθημερινά μπορεί να αλλάζουν και στο δίμηνο...μακάρι να φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Ελπίζω να σε κάλυψα :)

Εξαιρετικό άρθρο και πολύ λεπτομερές. Μπράβο!

Ευχαριστώ κιθαρωδέ...με κάθε ευκαιρία θα το ανανεώνω-διορθώνω :)
« Τελευταία τροποποίηση: 06/09/13, 23:04 από Cuenca_60R »
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Giotis Leomyg

 • Περαστικός
 • *
 • Μηνύματα: 2
  • Προφίλ
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #12 στις: 07/09/13, 15:56 »
Ευχαριστώ πολύ Cuenca _60R,


Χρόνια με τρώει το σάρακι, και καθε φορά που ακούω δακρύζω...Χτες πέτυχα 2 σάξονες (γκοθο/μεταλ/ μεσαιωνικούς)....Τους άκουσα 3 τετράγωνα πριν τους δω... ;D Θέλω κάποιον να μάθω κάποια πρώτα βήματα...και μετά τα άλλα τα κάνω...


Μήπως είναι καλύτερα να αγοράσω μια γκαιτανίτσα να μάθω εκεί? Μην ξεσηκώσω όλη την γειτονιά (ο γειτόνας μου, ένας τρελογερος με γκάιντα Θουριγγίας το κάνει..και 1,5 χρόνο δεν μπορεί να παίξει έστω κάτι που να μοιάζει με σκοπό.. ::) )...αλλά δείχνω συναδελφική κατανόηση.. ;D . Πόσο κοστίζει μια γκαιτανιτσα?
Είδα ότι ο Π. Ζηκίδης έχει κάτι μικρές (πιθανόν παιδικές) θα βοηθούσαν αυτές στην αρχική εκμάθηση?(λογω χαμηλότερου θορύβου, αλλα συνήθειας να φυσάς, να πιέζεις τον ασκό κλπ). Ποια είναι η γνώμη σου?


Τις παρτιτούρες που ανέβασες δεν μπορώ να τις δω δυστυχώς.
[/size]Υπάρχουν δακτυλισμοί για εύκολα τραγούδια?
[/size](πχ Μιλώ για σένα Μ.Κανα, Η μπαλάντα του νερού της Θαλασσας Οναρ, Διόδια Σιόλας, Αχ να σε δω Περίδης κλπ-αν θεωρόυνται εύκολα...)
[/size]Αν μπορούσες να μου στείλεις κάτι εύκολο θα σου ήμουν υπόχρεος...

[/size]Ευχαριστώ και σόρρυ που σε ζαλίζω...

Αποσυνδεδεμένος Cuenca_60R

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 410
 • Φύλο: Άντρας
 • Gainta lover!!!Ο εραστής του άσκ**λου.
  • Προφίλ
  • Cuenca's web-place!!!
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #13 στις: 11/09/13, 14:54 »
Εάν αγοράσεις μόνο την γκαιντανίτσα, είναι κρίμα γιατί θα αργήσεις (ή και ποτέ δεν θα συνηθίσεις) να πιέζεις το δέρμα και να κρατάς σταθερή την πίεση, και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μακροπρόθεσμα θα βγεις ζημιωμένος γιατί το καλαμάκι της γκαϊντανίτσας υγραίνεται από το σάλιο, και πέφτει τονικότητα ή μπουκώνει. Κατά μέσο όρο δε θα μπορείς να παίξεις πάνω από 20 λεπτά την ημέρα (και λίγο λέω), θα χαλάσεις πιθανώς καλό καλαμάκι και δεύτερον θα κακομάθεις και δε θα μπεις στη νοοτροπία του οργάνου από την αρχή. Μία γκαϊντανίτσα κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ, αλλά μπορεί να βρεις και φτηνότερη στη βουλγαρία (χωρίς αποδεδειγμένα καλή ποιότητα).

Ο Παναγιώτης δεν έχει ούτε παιδικές ούτε μικρές προφανώς εννοείς της γκαϊντούλες που πουλάει σαν σουβενίρ και δεν παίζουν :p Είτε με την γκάιντα είτε με την γκαϊντανίτσα την ίδια φασαρία θα κάνεις, δυστυχώς το όργανο παίζεται σε συγκεκριμένη πίεση και ένταση αυτό είναι το κακό μας.
Εύκολα αυτά τα τραγούδια που μου ανέφερες δεν τα λες...ξεκίνα με κάτι παραδοσιακό αργό για αρχή, όπως το ποδαράκι ας πούμε, το οποίο ψαξε το από τον παππού Χρηστίδη να το παίξεις από χαμηλά. Δεν χρησιμοποιώ παρτιτούρες και ούτε χρησιμοποίησα ποτέ για την γκάιντα... Ότι κάνουμε, με το αυτί...δυστυχώς ή ευτυχώς :/
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να διαφυλάξουμε το παρελθόν μας.

Αποσυνδεδεμένος Erianis

 • Περαστικός
 • *
 • Μηνύματα: 1
  • Προφίλ
Απ: Γκάιντες: όσα πρέπει να ξέρετε...
« Απάντηση #14 στις: 08/12/14, 18:32 »
Φίλε μπράβο για το άρθρο,


θέλω να μάθω και γω γκαιντα έχω κάποιες απορίες όμως. Ξέρω μουσική, ευρωπαική μονάχα δυστυχώς, παιζω χρόνια κιθάρα, ξέρω καλά φλογέρα κατασκευάζω στην ξενιτεία (για μένα μονάχα) σουραύλια παραδοσιακά της Ηπείρου, πειραματίζομαι και με τις κρητικές μαντούρες και παλέυω με τα παραδοσιακά....Η ερώτησή μου είναι η εξής όταν ξέρεις να παίζεις παραδοσιακούς ρυθμούς με τρίλιες και ξόμπλια στη φλογέρα, την εχουμε δει ποιμενικά εδώ πάνω πόσο δύσκολο είναι να μάθεις τη γκαίντα, και πόσο δύσκολη είναι η συντήρηση και το κούρδισμα για έναν που δεν θα βρεί προσωπική βοήθεια απο πουθενα (όπως εγώ..)
Χαιρετίσματα στην πατρίδα απ΄τον Καναδά.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
3007 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18/04/05, 14:25
από giteana
8 Απαντήσεις
4702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26/06/06, 04:31
από FSL
13 Απαντήσεις
6542 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27/10/06, 21:20
από Μάνος Καμπούρης (m.k.)
17 Απαντήσεις
6137 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30/09/08, 19:41
από jaymz21
16 Απαντήσεις
5591 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20/08/10, 13:25
από georgousis
4 Απαντήσεις
8559 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11/02/11, 01:07
από themos
6 Απαντήσεις
33914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13/09/17, 17:50
από Muselove
8 Απαντήσεις
4617 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11/04/14, 22:18
από Απόλλων
4 Απαντήσεις
8962 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 01/06/18, 22:28
από Spyros Delta
7 Απαντήσεις
5221 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 05/07/18, 23:36
από saved