Αποστολέας Θέμα: Αποκρατικοποίηση Δημ Επιχειρήσεων: Ξεπούλημα ή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση?  (Αναγνώστηκε 23018 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Είναι πλέον εμφανές ότι οι κρατικοί μηχανισμοί δυσκολεύονται να κρατήσουν τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής προσφοράς. Αυτό ίσως οφείλεται πρωτογενώς στην δυσκολία προσαρμογής του σχεδιασμού τους στις νέες προκλήσεις και δευτερογενώς στα πρόσωπα που απαρτίζουν τους μηχανισμούς και στην αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου.

Λόγω αυτών των δυσκολιών και αγκυλώσεων και οι Δημ Επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν ικανοποιητικά στο νέο διεθνές κοινωνικό κλίμα και να λειτουργήσουν με σαφή σχεδιασμό και όραμα για το μέλλον.

Μέσα σ' αυτό το καθεστώς υπάρχει η διεθνής τάση για αποκρατικοποίηση των Δημ Επιχειρήσεων σ' όλον τον πλανήτη, η οποία ορισμένες φορές επιβάλλεται και με την βία.

Μήπως όμως αυτές οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν τελικά να αποβούν προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, κι αν ναι με ποιόν τρόπο?

Πραγματικά θα ήθελα να γνωρίζω τις απόψεις σας!
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 429
  • Make music,not priests!!
    • Προφίλ
Θεωρω πως σε μια χωρα οπως η Ελλαδα, οπου υπαρχει αδυναμια ελεχου και συντονισμου σε ολους τους τομεις του δημοσιου τομεα, οι αποκρατικοποιησεις μαλλον θα ειναι για καλο. Νομιζω πως ειναι πιο ωφελιμο για το μεσο φορολογουμενο να ανεβουν πχ οι τιμες της ΔΕΗ αλλα να παψει να φορολογειται για αυτην. Αν ειναι να εχουμε μια Δημοσια επιχειρηση ηλεκτρισμου που πληρωνουμε ναι μεν χαμηλες τιμες αλλα αυτες αντισταθμιζονται και με το παραπανω με τεραστιες δημοσιες σπαταλες, μαλλον θα μας βγει πολυ οικονομικοτερη μια ιδιωτικη επιχειρηση ηλεκτρισμου. Αυτα βεβαια ισχυουν για χωρες οπως η Ελλαδα.
 
Σε μια χωρα οπου υπαρχει η στοιχειωδης λογικη, οπου οι εργαζομενοι στις δημοσιες επιχειρησεις θα ηταν οσοι πραγματικα χρειαζονταν και οχι οι τριπλασιοι για κομματικους λογους, σε συνδυασμο με τον ελεγχο της παραγωγικης τους ικανοτητας, χωρις να υπαρχει "μονιμοτητα" και αλλα τετοια παραδοξα, θα μπορουσαν να συνυπαρξουν η βελτιστη παροχη υπηρεσιας με την χαμηλη τιμολογηση. Αλλα κατι τετοιο, μαλλον δε μας αφορα.
 
Τωρα για το αν προκειται για ξεπουλημα η οχι, θα δειξει. Επιχειρησεις που αιμορραγουν, δεν ειναι ευκολο να τις πουλησεις για χρυσαφι. Και παλι, σε μια χωρα οπου πρυτανευει η λογικη, βαζεις κατω τα νουμερα και βρισκεις ποια τιμη σε συμφερει και ποια οχι και πουλας ή δεν πουλας. Στη δικια μας χωρα βεβαια, μαλλον θα παιξει ρολο ποιο "γατονι" επιχειρηματιας θα δωσει τα περισσοτερα κατω απο το τραπεζι στον αντιστοιχο λαμογιο δημοσιο λειτουργο.
« Τελευταία τροποποίηση: 04/06/10, 14:34 από Jimi Pap »

Αποσυνδεδεμένος Kiratzoharris

  • Ο παραγωγός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2987
  • Φύλο: Άντρας
  • Να, ένας τέντυμπόης!
    • Προφίλ
Ξεπουλημα μαλλον.Απο την αλλη θα ηθελα ο δημιουργος του θεματος να εκφρασει τη γνωμη του περι της  δευτερης επιλογης(μεγαλυτερης κοινωνικοποιησης) γιατι εγω δεν σκεφτομαι κατι.

Βεβαια για να φτασουμε στην αποκρατικοποιηση δηλαδη στην πωληση δημοσιων επιχειρησεων που ειναι επιβλαβεις για το κρατος ή που απλουστατα τις πουλαει για να βαλει καποια λεφτα στο ταμειο επενεργει ενας μηχανισμος.Ενας μηχανισμος απαξιωσης αυτων των επιχειρησεων ειτε μεσω διεφαρμενων πολιτικων,ειτε μεσω διεφθαρμενων διοικησεων,ειτε λογω ελλειψης οποιδηποτε ελεγχου ωστε να τις φερουν στο σημειο που και η κοινωνικη γνωμη θολωμενη προτιμαει η δημοσια περιουσια να παει στα χερια επιχειρηματιων  και να την παρει μισοτιμης/κοψοχρονιας..

Εχουν γινει βεβαια και ξεπουληματα σε επειχειρησεις που ηταν επικερδεις απλα οι συμφωνιες που καναμε σαν κρατος ηθελανα ανταλλαγμα ;)

Και παλι ομως μια δημοσια επιχειριση δεν θεωρω αναγκαστικο να ειναι επικρεδης.Διοτι η δημοσια επιχειρηση επιτελει κοινωνικο εργο κατα βαση και στην αναγκη πρεπει να επιδοτεται για να το επιτελει.Διοτι αν θελουμε μια ιδιωτικη επιχειρηση να προσφερεις τις υπηρεσεις της δημοσιας θα πρεπει να την επιδοτησουμε..
Απλο παραδειγμα ο ΟΣΕ που σταματησε τα δρομολογια προς τη Καλαματα και τη Κυπαρισια λογς του αυξημενου κοστους σε σχεση με τα εσοδα.
Αλλο παραδειγμα οι αγονες γραμμες οπου οι ιδιωτικες εταιριες επιδοτουνται για να τα κανουν..

Ενδιαφερον εχει το ξεπουλημα που εγινε στην Αργεντινη οπου δημοσιες επειχειρησεις που λειτουργουσαν υπερ του κοινωνικου συνολου(και πολλες ηταν και επικερδεις) ξεπουληθηκαν με αποτελεσμα παρα πολλοι ανθρωποι να χασουν τη δουλεια τους,ο εργασιακος τους κυκλος να μικρυνει(πλεον αποτελουσαν παραρτηματα πολυεθνικων) τα εργασιακα δικαιωματα να κατακερματιστουν,ακομα και καινουρια μηχανηματα να πεταχτουν ή μεταφερθουν σε μητρες επιχειρησεις.
I am capitalism and you will tremble and cry when your boss tells you that they are downsizing, you will promise to work twice as hard.
TOMATOSE MOVIE

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Jimi Pap σ' ευχαριστώ για την προσφορά σου στην συζήτηση.
Καλό πάντως θα ήταν να μην αρχίσουμε από τον τομέα ενέργειας διότι εκεί τα πράγματα είναι πολύ σκοτεινά και η ωφέλεια των πρακτικών δυσδιάκριτη.

Πχ είναι γνωστή η προσφυγή Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας στην Κομισιόν κατά της απόφασης της δεύτερης να διαχωρήσει τις αγορές παραγωγής και διανομής ρεύματος.

Άσχετα απ' αυτό η ΔΕΗ είναι ήδη μια ανώνυμη εταιρία, επιπροσθέτως κερδοφόρος, οπότε ότι ισχύει στην περίπτωση αυτή για την υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει και για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι είναι προς όφελός μας να διαχωρίζουμε την θέση μας προς το χειρότερο.

Αν θυμηθούμε δε το ξεσπάθωμα του Πρωθυπουργού του Βελγίου ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κομισιόν για διπροσωπία, με το αιτιολογικό ότι η απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας όχι απλώς δεν ωφέλησε τον Βέλγο φορολογούμενο αλλά δημιούργησε κι ένα καρτέλ στον ευαίσθητο αυτό τομέα, με αποτέλεσμα όχι απλώς να ανέβουν οι τιμές καταναλωτή αλλά αυτό το καρτέλ να κρατάει όμηρο την Βελγική κυβέρνηση, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σίγουρα μη αφοριστικοί.


Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάτι: Εφόσον η Κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει για διαφάνεια στους διαγωνισμούς και προμήθειες του Δημοσίου, ποιός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάτι που δίνεις κάτω απ' το τραπέζι να μην φαίνεται και πάνω στο τραπέζι?
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Εν ευθέτω χρόνο Κιράτζο θα δώσω το δικό μου στίγμα και πρόταση (αν και νομίζω ότι όλοι οι συμφορουμίτες τα γνωρίζουν). Θα ήθελα όμως πρώτα να ανταλλάξουμε απόψεις περί του τι περιμένουμε από μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η οποία μπορεί να είναι ιδωτική ή δημόσια.

Η παρατήρηση που έκανες ήταν πολύ επικοδομητική. Σίγουρα η κοινωνία επιδοτεί και ιδιωτικές επιχειρήσεις αν θεωρεί ότι το κόστος λειτουργίας μιας εφαρμογής είναι απαγορευτικό για την οικονομική βιωσιμότητά τους αλλά όμως κρίνει ότι το κοινό όφελος είναι πολλαπλάσιο των επιδοτήσεων. Σαφές παράδειγμα οι άγονες γραμμές που ανέφερες, αλλά και οι επιδοτήσεις για την εγκατάσταση πράσινων τεχνολογιών, οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι επιδοτήσεις επιχειρηματικότητας, οι επιδοτήσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση να δοθούν στην νέα διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την διενέργεια μη κερδοφόρων δρομολογίων ή οι επιδοτήσεις της νέας διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την μορφή της διαγραφής των χρεών.
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος MechMech

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 591
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Επειδη οι δημοσιες επιχειρησεις αποτελουν στην πλειοψηφια τους αφενος μονοπωλια, αφετερου μεγαλες εστιες θεσεων εργασιας, για μενα ειναι ξεπουλημα. Αποκρατικοποιωντας μια δημοσια επιχειρηση την αποσυνδεεις απο εκεινους τους μηχανισμους που φροντιζουν για το ανθρωπινο, κοινωνικο της προσωπο, οσον αφορα τοσο στους καταναλωτες, οσο και σε ανθρωπινο δυναμικο εντος της επιχειρησης.

Απο την αλλη, αν συμβει, οπως καλη ωρα στην Ψαροκωσταινα, το κρατος να ειναι πιο διεφθαρμενο απο τον οποιον αλλον υποψηφιο διαχειριστη, μπορει και να ειναι καλυτερα να αποκρατικοποιηθει προκειμενου να εισελθει στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ υγιη ανταγωνισμο (οχι οπως ο ΟΤΕ, που με νυχια και με δοντια και με τη συνδρομη της πολιτειας κραταγε στην ουσια θρασυτατο μονοπωλιο, κι ας ειχανε ξεφυτρωσει παντου εταιριες τηλεφωνιας) με θετικα αποτελεσματα για την ιδια και για τον καταναλωτη.

Γενικα, ειμαι της αποψης οτι το καπιταλιστικο μοντελλο οικονομιας ειναι το βελτιστο. Τα οποια προβληματα εχει επιφερει στη ζωη του ανθρωπου δεν τα αποδιδω στην οικονομια αυτη καθεαυτη αλλα στη γενικοτερη ηθικη καταπτωση κλπ κλπ, ας μην αλλαζουμε θεμα. Αυτο που θελω να πω, εστω λιγο απλοικα και γραφικα, ειναι οτι αν ο ανθρωπος παει κατα διαολου δε φταιει το οικονομικο καθεστως που εχουμε βαφτισει καπιταλισμο, αυτο καθεαυτο.
Την παραπανω μινι τοποθετηση την εκανα για να αποσαφηνισω οτι δε φοβαμαι την αποκρατικοποιηση, οσον αφορα την ασφαλεια των θεσεων εργασιας η την ανταγωνιστικοτητα και φιλικοτητα προς τον πολιτη-καταναλωτη. Θεωρω οτι το πεδιο του υγιους ανταγωνισμου της αγορας ειναι το καλυτερο μερος οπου μπορει να βρισκεται μια εταιρια. Αν μπορει αυτο να γινει με το κρατος για ιδιοκτητη, καλως. Επειδη δεδομενων των συνθηκων, δεν μπορει, ξεπουλατε.

Η τοποθετηση μου ειναι, εν γνωσει μου, κομματι αμφιερειστη. Αν ξεκαθαριζες αν μιλαμε για Ελλαντα η για καποιο ιδεατο κρατος, θα γινομουν πιο σαφης.
« Τελευταία τροποποίηση: 04/06/10, 23:18 από MechMech »

Αποσυνδεδεμένος Kiratzoharris

  • Ο παραγωγός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2987
  • Φύλο: Άντρας
  • Να, ένας τέντυμπόης!
    • Προφίλ
Επισης να δωσω το παραδειγμα της Ολυμπιακης σαν μερος αυτου του μηχανισμου που ανεφερα πριν.

Η Ολυμπιακη επι παρα πολλα χρονια λειτουργουσε ως ψηφοθηρικο εργαλειο της εκαστωτε κυβερνησης απο τη μια πλευρα και ως τροπος να παιρνουν προμηθειες απο την αλλη.Τελικα εφτασε να ειναι εταιρια με πολυ παραπανισιο προσωπικο και αλλους τοσους συμβασιουχους που περιμεναν τη μονιμοποιηση απο τη μια και μια εταιρια με πολυ περισσοτερη χασουρα απο οση επρεπε να ειχε(ναι ο δημοσιος αερομεταφορεας ΔΕΝ γινεται να μην εχει χασουρα).Για αυτο δεν φταιει κανενας αλλος απο την πολιτικη ηγεσια(ο τι περιεργο) απο τη μια και τους υψηλα υσταμενους απο την αλλη(ωιμε επισης περιεργο) και οχι φυσικα ο κοσμος που ζητουσε μια καλη και σιγουρη δουλεια και δουλευε με την ελπιδα της μονιμοποιησης.

Ενω οι ιδιοτικοιποησεις ειχαν γινει μοδα και παραλληλα βρεθηκε επιτελους ενα δυνατο χαρτι να συνεργαστουν(ακουει στο ονομα Βγαινοπουλος) και ενω η κοινωνια μενοντας στην επιφανεια(εγω θα πληρωνω την Ολυμπιακη?να γινει ιδιωτικη και καλυτερη) το ξεπουλημα ηρθε ευκολα.Το πιο αστειο ηταν οτι χρησιμοποιηθηκε το γελοιο επιχειρημα του ανταγωνσιμου για να μας φλομωσουν πιο πολυ ενω ηξεραν απο την πρωτη στιγμη οτι δεν υπαρχει περιπτωση να αντεξουν 2 αερομεταφορεις σε μια τοσο μικρη χωρα.Η συγχωνευση με την aegean δεν αργησε να ερθει και ετσι τωρα εχουμε ενα ωραιοτατο ιδιωτικο μονοπωλιο που κανει οτι θελει οπως το θελει.Πως σας φαινεται?

Μεσα σε μια τετοια ιστορια περιλαμβανονται και οι λογοι που ειδικα τα φυσικα μονοπωλια πρεπει να ειναι κατω απο τον ελεγχο του κρατους.
I am capitalism and you will tremble and cry when your boss tells you that they are downsizing, you will promise to work twice as hard.
TOMATOSE MOVIE

Αποσυνδεδεμένος Kiratzoharris

  • Ο παραγωγός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2987
  • Φύλο: Άντρας
  • Να, ένας τέντυμπόης!
    • Προφίλ
Δειτε και εδω(διαμαρτυριες για τις επικειμενη παυση λειτουργια σχεδον ολων των γραμμων του ΟΣΕ)
http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF

(προφανως καμια σχεση με το κομμα που εκανε τις διαμαρτυριες)

http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-50-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B7%CF%82

Και η σχεση που μπορει να εχει αυτο το ''κλεισιμο'' εκτος απο τη ''ζημιογονα φυση''(χοα) του ΟΣΕ με αλλα οικονομικα συμφεροντα.(ιδιωτικοι δρομοι? ::) )
I am capitalism and you will tremble and cry when your boss tells you that they are downsizing, you will promise to work twice as hard.
TOMATOSE MOVIE

Αποσυνδεδεμένος Joevaicci

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1302
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα πάντα Riff...
    • Προφίλ
Προφανώς μιλάμε για σχεδιασμένο ξεπούλημα. Πέρα απ τις ιδεολογικές ταμπέλες των κομμάτων εξουσίας και τα δύο ακολουθούν καταφανώς νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτό απλούστατα σημαίνει ''ελάχιστο κράτος'' στα πρότυπα του ''ρηγκανισμού'' και του ''θατσερισμού'', όπου δηλαδή το κράτος προτιμά να έχει λιγότερες αρμοδιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων και ιδιωτικοποιεί τα πάντα εκτός απ τον στρατό και την αστυνομία - εξ ου και ο όρος ''κράτος-νυχτοφύλαξ''. Το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις αυτές δε λειτουργούν όταν είναι στο Δημόσιο είναι γελοίο πρώτον γιατί είναι ζήτημα χειρισμού τους απ τις κυβερνήσεις (σα να σπας μια κιθάρα σε ένα μαγαζί και να ζητάς απ τον πωλητή να σου κάνει καλύτερη τιμή επειδή είναι σπασμένη) και δεύτερον επειδή ξεπωλούνται και κερδοφόρες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, λιμάνια). Αυτό βοηθάει και στην περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλιώς μπορεί να χειριστεί τους εργαζόμενους το κράτος κι αλλιώς ένας ιδιώτης. Ο δεύτερος έχει λιγότερους περιορισμούς και μεγαλύτερη ελευθερία στις απολύσεις, στην αλλαγή των ωραρίων, στους μισθούς κτλ.
''My advice to aspiring guitarists? -Always wear sunblock and use a condom!'' - Steve Vai

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Παίδες όταν μιλάμε για τον ΟΣΕ δεν μιλούμε για μια μόνο εταιρεία αλλά για τις θυγατρικές του: ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΒΙΣΥ. Οπότε ας είμαστε όλοι πιο συγκεκριμένοι περί του "ξεπουλήματος" και περί του πρακτέου. Διότι αν πούμε ότι ξεπωλείται ο ΟΣΕ, τι εννοούμε? Ότι ξεπωλείται και η ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία είναι το ΝΠΔΔ που κατέχει την μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα μετά την Ορθόδοξη Εκκλησία?

Οπότε ας προσέξουμε λιγάκι. Αυτήν την στιγμή αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, "διεθνούς κύρους", ο οποίος θα λάβει το 49% των μετοχών της επιχείρησης (οι οποίες αποτιμούνται σε 76.000.000 ευρώ περίπου) και θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Η συνεργασία αυτή επιχειρείται με τον πόθο να γλυτώσει η κεντρική κυβέρνηση από το ποσό του 1δις ευρώ που απαιτούνται τον χρόνο για την λειτουργία και την εξώφληση χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Γιατί όμως 1Δις? Περίεργη τοποθέτηση αν μελετήσει κανείς τον ισολογισμό της επιχείρησης.
http://www.trainose.com/modules/content/openfile.php?id=3

Τέλος πάντων, ας δεχτούμε ότι οι ζημίες της επιχείρησης είναι 1 Δις τον χρόνο. Δύσκολη κατάσταση για επένδυση... Όμως ο κος Σηφουνάκης εμμέσως πλην σαφώς διεμύνησε σε συνέντευξή του στην "Ισοτιμία" στις 24/4/2010 ότι τα χρέη θα διαγραφούν. Οπότε η επένδυση γίνεται ελκυστικότατη ιδίως εάν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον οργανισμό επενδύσεις ύψους 3 Δις (σε βαγόνια, μηχανές, τεχνολογία), οι οποίες μένουν ανεκμετάλευτες και που ο νέος μάνατζερ θα μπορέσει να τις αξιοποιήσει προς όφελος της εταιρείας αν παρακαμφούν οι εγγενείς αγκυλώσεις του Δημ. τομέα.

Και πως όλο αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση?
Αν θεωρήσουμε σοβαρές (χμμμ...) τις κατα καιρούς ανακοινώσεις διαφόρων φορέων που αναφέρουν ότι γνωρίζουν πως θα λειτουργήσει ικανοποιητικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γνωρίζουν δηλ το πως πρέπει να διευθύνουν την επιχείρηση, όπως αυτήν που ανέφερε ο Κιρατζοχάρης ή την παρακάτω:
http://www.xekinima.org/arthra/view/article/ose-agonas-diarkeias-enantia-stin-idiotikopoiisi-kai-1/

με επικέντρωση στην εξής παράγραφο:
"Δημόσιος ενιαίος ΟΣΕ, χωρίς διορισμένους διοικητές από τις κυβερνήσεις, αλλά κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων στον οργανισμό, με πλειοψηφία στη διοίκηση από εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΣΕ, του υπόλοιπου συνδικαλιστικού κινήματος και κοινωνικών φορέων όπως ενώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικών κινημάτων και τοπικής αυτοδιοίκησης."

Και γνωρίζοντας την κατάσταση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το τι μέλλει γεννέσθαι:
http://prinpress.blogspot.com/2010/06/blog-post_2375.html

δεν μπορώ παρά να αναφωνήσω: "Ιδού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδού και το πήδημα". Ποιός είναι ο καλύτερος διεθνούς κύρους μάνατζερ από τους ίδιους τους εργαζόμενους? Ποιός είναι ο καλύτερος διαχειριστής υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας από την ίδια την κοινωνία? Όποιοι λοιπόν νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ιδού!
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Lo.Lee.Ta

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2145
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Venceremos
    • Προφίλ
Παππού, με ποιον αριθμό να διαιρέσω τα 76.000.000 ευρώ ? Για ένα πρόχειρο υπολογισμό ?
Adios Muchachos!

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Τουλάχιστον με τους 6.500 εργαζόμενους σ' όλες τις θυγατρικές του ΟΣΕ, και με όποιον άλλον θεωρεί ότι ο σιδηρόδρομος είναι μια υπηρεσία η οποία πρέπει να κρατηθεί κοινωνικοποιημένη.
Η ατομική οικονομική εισφορά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το πλήθος των μετόχων του λαϊκού fund, η πολιτική του θέληση και όραμα και φυσικά η ικανότητά του να διαχειρίζεται ακραίες καταστάσεις.
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Lo.Lee.Ta

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2145
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Venceremos
    • Προφίλ
Πρώτα από όλα όμως δεν πρέπει να αγοραστεί ? και για να αγοραστεί χρειάζονται τα φράγκα, για να μην την πάρει κάποιος άλλος που έχει τα φράγκα. Οπότε εγώ βλέπω ότι πρέπει να δώσει καθένας από τους 8.000 ας πούμε εργαζόμενος, 10.000 ευρά έκαστος. Θα μου πεις ίσως υπάρξουνε κάποιοι που θα δώσουν περισσότερα και θα αποφασίσουν, να τους εξοφλήσουν αργότερα οι μη έχοντες το μερίδιο τους.
 
Τώρα αυτό που λες περί πλήθους μετοχών του λαϊκού fund δεν το καταλαβαίνω. Όπως είπα παραπάνω, εγω αντιλαμβάνομαι ότι όποιος έχει τα φράγκα και τα δώσει πρώτος, αυτός και παίρνει την εταιρία.
 
Σίγουρα από εκεί και πέρα, χρειάζονται όλα τα περαιτέρω που λες, για να μην πάει τσάμπα η αγορά.
 
Τώρα γενικότερα όσον αφορά, κατά πόσο η αποκρατικοποίηση συμφέρει...έχει να κάνει με το ποιος και πως διαχειρίζεται την επιχείρηση ή θα διαχειριστεί την επιχείρηση. Χρειάζεται χρόνο για να φανεί.
 
Η ερώτηση, θα ήτανε πιο συγκεκριμένη, έαν αναρωτιόμασταν, για 2 επιχειρηματίες που διαχειριζόντουσαν το ίδιο μία επιχείρηση, ο ένας το κράτος και ο άλλος κάποιος ξένος, τι θα συνέφερε περισσότερο ? Αλλά που να ξέρεις, πως θα διαχειριστεί κάποιος στο μέλλον τα πράγματα ? χρειάζεται να διαβάζεις βουλομένο γράμμα. Εκτός και αν το παίξεις ΔΝΤ και του πεις, πουλάμε την επιχείρηση, αλλά με τους εξής απαράβατους κανόνες.
 
Adios Muchachos!

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Χοληδόχε, δεν καταλαβαίνεις περί της ανάγκης ύπαρξης μεγάλου πλήθους μετόχων λόγω του ότι πιθανώς δεν γνωρίζεις από επιχειρηματικό κόσμο. Σ' αυτόν τον κόσμο όταν κατέχεις κάτι που το θέλει πολύ ο άλλος ή όταν προτίθεσαι να το διεκδικήσεις δεν δίνεται καμμία σημασία στους κανόνες. Έρχεται κάποιος σου βάζει ένα πιστόλι στον κρόταφο και σε αφήνει να επιλέξεις.... Ή έρχεται η μαφία και σου αναφέρει λεπτομερώς το ποσό της μίζας και τον τρόπο παράδοσης ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει το προϊόν ή η υπηρεσία σου.

Οπότε όταν είναι μεγάλο το πλήθος αυξάνεται η δύναμη. "Η ισχύς εν τη ενώσει".

Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρησης δεν είναι καθόλου δύσκολος αρκεί να μην βάλεις κανέναν Μαντέλη για μάνατζερ... Το βασικό προσόν του επιχειρηματία είναι να διαλέγει άξιους συνεργάτες. Σχεδόν κανείς επιχειρηματίας δεν γνωρίζει εξ αρχής και εξ ολοκλήρου το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η επιχείρησή του.
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Τώρα γενικότερα όσον αφορά, κατά πόσο η αποκρατικοποίηση συμφέρει...έχει να κάνει με το ποιος και πως διαχειρίζεται την επιχείρηση ή θα διαχειριστεί την επιχείρηση. Χρειάζεται χρόνο για να φανεί.
 
Η ερώτηση, θα ήτανε πιο συγκεκριμένη, έαν αναρωτιόμασταν, για 2 επιχειρηματίες που διαχειριζόντουσαν το ίδιο μία επιχείρηση, ο ένας το κράτος και ο άλλος κάποιος ξένος, τι θα συνέφερε περισσότερο ?

Αυτή η ερώτηση είναι κυριολεκτικά τρομερή Χοληδόχε. Κι αυτό διότι το κράτος δεν είναι μια αφηρημένη ενότητα, αφορά μια δημόσια διοίκηση και τους πολιτικούς της προϊσταμένους οι οποίοι διαχειρίζονται όχι μόνο την υπό εξέταση εταιρεία αλλά και όλες τις δομές, τις λειτουργίες και τις εκφάνσεις ενός κράτους.

Είναι τρομερή διότι απ' αυτήν προκύπτει το εξής τρομερό ερώτημα: Εάν έχουμε ένα κράτος που η διοίκησή του δεν έχει την δυνατότητα και ικανότητα να διαχειριστεί με τον ορθό τρόπο μια απλή επιχείρηση, πως θα καταφέρει να διαχειριστεί ορθά όλες τις λειτουργίες του?

Και από την άλλη, εάν έχουμε έναν λαό ο οποίος δεν έχει την ικανότητα και την θέληση να αναλάβει εξ ιδίων μια απλή επιχείρηση, στην οποία εργάζεται, πως έχει την αξίωση να αναλάβει την διακυβέρνηση ενός ολόκληρου κράτους?
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Και μία ίσως "εμπρηστική" ερώτηση (όχι οτι τη στηρίζω απόλυτα.. απλά τη θέτω για να συνεχιστεί η συζήτηση):

Γιατί να γίνουν οι κρατικοποιήσεις εξ'αρχής;

Γιατί δηλαδή ένας Κ. Καραμανλής να ενδώσει τη δεκαετία του '70 στην περιβόητη "σοσιαλμανία" του και ο λαός να υποχρεωθεί να πληρώσει πάρα πολλά χρήματα για να αγοραστούν επιχειρήσεις καταδικασμένες να μετατραπούν σε "παράδεισο" για υπεράριθμους τεμπέληδες κομματικά διορισμένους με υπερυψηλούς μισθούς τους οποίους πάλι ο λαός πλήρωνε και τώρα λόγω αναπόφευκτης απαξίωσής τους να ξεπουλιώνται με μεγάλο χαμένο πάλι το λαό; 

"Κοινή οφέλεια" θα μου πείτε.. Για ποιόν; Για τον πολίτη που πριν κάποια χρόνια έκανε αίτηση για τηλέφωνο π.χ. και η σύνδεση γινόταν ως και 2 μήνες μετά απο έναν υπερόπτη σχεδόν αγράμματο υπάλληλο ο οποίος σου έδινε την αίσθηση πως σου κάνει και "χάρη" που θα σου συνδέσει το "κοινοφελές" αγαθό; Που για να λάβει υπηρεσίες αξίας 11δρχ. πλήρωνε 888δρχ (Τυχαίο; Δε νομίζω... :P :P :P );

Πότε ήταν αυτές οι επιχειρήσεις πραγματικά "κοινής οφέλειας" με εθνικό χαρακτήρα έτσι ώστε τώρα να μας πειράξει αν περάσουν στα χέρια ιδιωτών;

Μην πέσετε να με φάτε, το δικηγόρο του διαβόλου κάνω (ίσως και το διάβολο τον ίδιο) για να δώσω επιπλέον ώθηση στη συζήτηση. Δεν ασπάζομαι πλήρως αυτά που γράφω αλλά δεν είμαι και ειδικός στο θέμα

Υ.Γ. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσουν τις επιχειρήσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Θα ήταν πράγματι μια μορφή κοινονικοποίησης ή απλώς θα μετέτρεπε τους εργαζόμενους σε μικρούς "καπιταλιστές" που θα ξημεροβραδιάζονταν στο ίντερνετ παρακολουθώντας τη μετοχή της επιχείρησης και βρίζοντας που τελικά "είναι πάρα πολλοί και δε φτάνουν τα κέρδη για όλους"; Αυτή είναι μάλλον η 2η εμπρηστική ερώτηση...
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος Kiratzoharris

  • Ο παραγωγός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2987
  • Φύλο: Άντρας
  • Να, ένας τέντυμπόης!
    • Προφίλ
Μα δεν νομιζω να διαφωνει κανεις οτι θελουμε οι δημοσιες επιχειρησεις να ειναι συγχρονες,να λειτουργουν με διαφανεια και να προσφερουν οντως υπηρεσιες στον πωλητη.Αυτο μπορει να γινει αλλωστε αφου αν πατε προς χωρες του Βορρα που δεν ειναι τα παντα ιδιωτικα θα δειτε οτι ολα λειτουργουν μια χαρα.

Καποιες επιχειρησεις υπηρεσιες πρεπει κατ'εμε να ειναι εξ αναγκης δημοσιες(αναφερομαι στα φυσικα μονοπωλια-δηλαδη σε τομεις που ειναι πολυ δυσκολο να υπαρξει κατι παραπανω απο ολιγοπωλιο εστω) για αυτον ακριβως τον λογο.Ωστε να ειναι απο τη μια περιουσια του κρατους(αν χρειαζεται λεει ;D ) και απο την αλλη αφου το κρατος δεν λειτουργει με σκοπο το μεγιστο κερδος οι υπηρεσιες να προσφερονται ετσι ωστε να εχουν προσβαση ολη.Καταλαβαινεις πιστευω γιατι αυτο δεν μπορει να γινει με ιδιοκτητη εναν ιδιωτη ε.

Καποιες αλλες καλο θα ηταν να ειναι δημοσιες ωστε πρωτον το δημοσιο να εχει καποια περιουσια(παλι) και δευτερον(με πολλα παρακλαδια) να βοηθησει την ανακαμψη καποιου τομεα της οικονομιας η να εκμεταλλευτει φυσικους πορους της χωρας κλπ..
Φυσικα σε μια εποχη σαν τη δικια μας ειναι πολυ δυσκολο να υπαρξουν κρατικες βιομηχανιες για παραδειγμα γιατι η αγορα ειναι πολυ ασταθης και ελαχιστα ανταγωνιστικη ειδικα εδω στην Ελλαδα..

Επισης ξαναλεω οτι δεν καταλαβαινω τι σοι ιδιωτικες ειναι οι περισσοτερες μεγαλες επιχειρησεις οταν συνεχως επιδοτουνται απο το κρατος για το καθε τι.Λες και αυτα τα χρηματα δεν ειναι δικα μας..

Στο πρωτο σου ερωτημα τωρα,φυσικα και οι οποιες δημοσιες υπηρχαν και υπαρχουν εδω δεν ειναι πραγματικα κοινης οφελιας ουτε ο λαος εχει μεγαλη επαφη μαζι τους..Για αυτο ομως ευθυνονται αλλα πολυ πιο θεσμικα πραγματα που αν αρχισουμε να τα συζηταμε θα ξημερωσουμε και θα ξεφυγουμε.
I am capitalism and you will tremble and cry when your boss tells you that they are downsizing, you will promise to work twice as hard.
TOMATOSE MOVIE

Αποσυνδεδεμένος Joevaicci

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1302
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα πάντα Riff...
    • Προφίλ
Και μία ίσως "εμπρηστική" ερώτηση (όχι οτι τη στηρίζω απόλυτα.. απλά τη θέτω για να συνεχιστεί η συζήτηση):

Γιατί να γίνουν οι κρατικοποιήσεις εξ'αρχής;

Γιατί δηλαδή ένας Κ. Καραμανλής να ενδώσει τη δεκαετία του '70 στην περιβόητη "σοσιαλμανία" του και ο λαός να υποχρεωθεί να πληρώσει πάρα πολλά χρήματα για να αγοραστούν επιχειρήσεις καταδικασμένες να μετατραπούν σε "παράδεισο" για υπεράριθμους τεμπέληδες κομματικά διορισμένους με υπερυψηλούς μισθούς τους οποίους πάλι ο λαός πλήρωνε και τώρα λόγω αναπόφευκτης απαξίωσής τους να ξεπουλιώνται με μεγάλο χαμένο πάλι το λαό; 

"Κοινή οφέλεια" θα μου πείτε.. Για ποιόν; Για τον πολίτη που πριν κάποια χρόνια έκανε αίτηση για τηλέφωνο π.χ. και η σύνδεση γινόταν ως και 2 μήνες μετά απο έναν υπερόπτη σχεδόν αγράμματο υπάλληλο ο οποίος σου έδινε την αίσθηση πως σου κάνει και "χάρη" που θα σου συνδέσει το "κοινοφελές" αγαθό; Που για να λάβει υπηρεσίες αξίας 11δρχ. πλήρωνε 888δρχ (Τυχαίο; Δε νομίζω... :P :P :P );

Πότε ήταν αυτές οι επιχειρήσεις πραγματικά "κοινής οφέλειας" με εθνικό χαρακτήρα έτσι ώστε τώρα να μας πειράξει αν περάσουν στα χέρια ιδιωτών;

Μην πέσετε να με φάτε, το δικηγόρο του διαβόλου κάνω (ίσως και το διάβολο τον ίδιο) για να δώσω επιπλέον ώθηση στη συζήτηση. Δεν ασπάζομαι πλήρως αυτά που γράφω αλλά δεν είμαι και ειδικός στο θέμα

Υ.Γ. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσουν τις επιχειρήσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Θα ήταν πράγματι μια μορφή κοινονικοποίησης ή απλώς θα μετέτρεπε τους εργαζόμενους σε μικρούς "καπιταλιστές" που θα ξημεροβραδιάζονταν στο ίντερνετ παρακολουθώντας τη μετοχή της επιχείρησης και βρίζοντας που τελικά "είναι πάρα πολλοί και δε φτάνουν τα κέρδη για όλους"; Αυτή είναι μάλλον η 2η εμπρηστική ερώτηση...

 
Αυτά ακριβώς τα σκηνικά διάλυσης δεν είναι εξορισμού συνυφασμένα με τον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών. Κάποιοι τις διαχειρίστηκαν  κάνοντας ρουσφέτια, χωρίς να έχουν υπόψη τους την έννοια της αξιοκρατίας και στις μέρες μας πλέον γνωρίζοντας ότι ο κόσμος θα βαρεθεί αυτή την κατάσταση και θα συναινέσει στις ιδιωτικοποιήσεις. Για να ξεπουλήσεις κάτι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το αφήσεις στη μοίρα του να παρακμάσει - παρόλο που με σωστή διαχείριση μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά. Τώρα γιατί θέλουν ντε και καλά να ξεπουλήσουν το λέω παραπάνω...
''My advice to aspiring guitarists? -Always wear sunblock and use a condom!'' - Steve Vai

Αποσυνδεδεμένος Joevaicci

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1302
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα πάντα Riff...
    • Προφίλ
Και για το υστερόγραφο, υπάρχουν και στην Ελλάδα επιχειρήσεις (μικρότερες βέβαια απ τον ΟΤΕ πχ) που λειτουργούν και παράγουν υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχεις πολλά ''αφεντικά''. Εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Έχεις εργαζόμενους και μόνο. Αυτοί εκλέγουν μια αιρετή επιτροπή διαχέιρισης. Εάν διαπιστωθούν προβλήματα αυτή η επιτροπή αλλάζει, κάτι που δε γίνεται μετα αφεντικά-ιδιοκτήτες. Το θετικό είναι ότι μέριμνα αυτής της επιτροπής εργαζομένων θα είναι οι καλές συνθήκες εργασίας, οι σοβαροί μισθοί τα σοβαρά ωράρια, η αποφυγή αυθαιρεσιών κτλ. Αυτά είναι που ενδιαφέορυν τους εργαζόμενους κι όχι ο ανταγωνισμός.
« Τελευταία τροποποίηση: 08/06/10, 01:37 από Joevaicci »
''My advice to aspiring guitarists? -Always wear sunblock and use a condom!'' - Steve Vai

Αποσυνδεδεμένος kopaniamento

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 595
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Για εμένα είναι μεγάλη απάτη η "εξυγείανση μέσω ιδωτικοποίησης".
Τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα νοοτροπίας των υπαλλήλων και "ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού υπαλλήλου vs τεμπελιά δημόσιου υπαλλήλου", τα πράγματα στις ιδιωτικοποιημένες πρώην δημόσιες υπηρεσίες είναι τα ίδια και ίσως χειρότερα. Πάλι θα μπαίνουνε τα βύσματα στις θέσεις εργασίας, και μάλιστα χωρίς καμία αξιοκρατία, αφού πλέον προσλαμβάνουν μέσω συνεντεύξεων. Και η μονιμότητα τους θα είναι το ίδιο ισχυρή.
 
Όλος ο κόσμος έχει πάρει χαμπάρι οτι τέτοιες δουλειές συνδιάζουν τον μισθό υψηλόβαθμου στελέχους ιδωτικής εταιρίας, με την μονιμότητα και χαλαρότητα, ωράριο και άδειες του δημόσιου υπαλλήλου.

Αντε να δώ έναν να μπαίνει π.χ στον ιδιωτικοποιημένο πλεον ΟΤΕ χωρίς βύσμα και τα ξαναλέμε.

Όσο για το οικονομικό θέμα, εγώ όταν βλέπω οτι μια ιδιωτικοποιημένη πρώην δημόσια υπηρεσία,  που διατηρεί το ίδιο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών αλλά καταφέρνει να γλυτώσει από την χρεοκωπία, δεν βγάζω σαν συμπέρασμα οτι "ήθελε τον Γερμανό του", αλλά οτι επι δημόσιου καθεστότως είχε την χειρότερη δυνατή διαχείριση οικονομικών. Ε, αν αποδεχτούμε οτι υπο καθεστός δημοκρατίας και κοινωφελούς έργου δεν είναι δυνατόν να έχουμε (τουλάχιστον) βιωσιμότητα και υγειή λειτουργία λόγω "της σαπίλας του δημοσίου", τι την @#$ την κάναμε την δημοκρατία μας και τον πατριωτισμό που μου πιπιλάλαγανε το μυαλό απο το νηπιαγωγείο??? Που πήγε η υπερηφάνειά μας και η αξιοπρέπεια μας ???
Οεο ?
Μήπως απαντάμε μονίμως τις λάθος ερωτήσεις ??

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Αγαπητέ Κιράτζο, συμφωνώ και επαυξάνω στο οτι κάποιες επιχειρήσεις πρέπει να είναι δημόσιες (ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες) έστω και αν όχι σε καθολικό βαθμό (εννοώ πως μπορούν παράλληλα να υποάρχουν και μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις πάνω στο ίδιο αντικείμενο). Πλην όμως γιατί αυτές οι επιχειρήσεις (και κατ'επέκτασιν το κράτος) να μη λειτουργούν με σκοπό ΚΑΙ το κέρδος; Τουλάχιστον όταν αυτό ΔΕΝ συνδέεται με καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων; Απο τη στιγμή που τα κέρδη της (υγιούς πάντα) δημόσιας επιχείρησης είναι αυτομάτως και κέρδη του λαού; Και εν πάσει περιπτώσει, τί στο καλό πια είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης για να οδηγήσει μια επιχείρηση στην επιτυχία και κερδοφορία (πέρα απο απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση ωραρίου) και δε μπορεί να κάνει το κράτος στις δικές του επιχειρήσεις;

Φίλε Joevaicci:

1. Άν εγώ αποφασίσω να ξεπουλήσω κάτι δικό μου θα το κάνω είτε γιατι δε μπορώ πλέον να το συντηρήσω, είτε γιατί το έχω κακομεταχειριστεί και δε θέλω να το έχω πλέον (αλλα δε θα μπόρούσα να το πουλήσω και σε καλή τιμή μιας και η κακομεταχείρηση είναι εμφανής). Δε θα το απαξιώσω επίτηδες μόνο και μόνο για να το ξεπουλήσω. Δε λέω πως έχεις άδικο, απλά βάζω και άλλες παραμέτρους στην εξίσωση μήπως και στο τέλος καταλήξουμε και κάπου άλλού πέρα απο τα αυτονόητα

2. Θα μπορούσες να με ενημερώσεις πιο συγκεκριμένα για τις άλλες μικρότερες αυτοδιοικούμενες επιχειρήσεις; Ανέφερέ μου αν θες μερικές.Έχεις κάποια ιδέα γιατί αυτές οι επιχειρήσεις έμειναν "μικρές";
« Τελευταία τροποποίηση: 08/06/10, 04:18 από Vaiking »
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος Johnie Darko

  • Συναλλαγές: (1)
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2769
  • Φύλο: Άντρας
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
Γενικοτερα πιστευω οτι οποιαδηποτε υπηρεσια/επιχειρηση προσφερει υπηρεσιες κοινης ωφελειας (σωματα ασφαλειας, μεταφορες, ενεργεια, υδρευση, περιθαλψη και φαρμακοβιομηχανια, παιδεια), θα επρεπε να ειναι δημοσια και εντελως δωρεαν για ολους ανεξαιρετως.
Το θεμα ειναι πως να οργανωσεις το δημοσιο ωστε να δουλευει σωστα και αυτο δεν γινεται με ρουσφετια, ξεπουλημενους πολιτικους και "συνδικαλιστες"...
Κατ'εμε ολες αυτες οι υπηρεσιες θα επρεπε να λειτουργουσαν στην εντελεια και να εχουν το απολυτο "μονοπωλιο", με την εννοια να μην μπορει κανεις ιδιωτης να εκμεταλλευτει εμπορικα τετοιες υπηρεσιες, μιας και ειναι υπηρεσιες/επιχειρησεις που προσφερουν στο συνολο του λαου μιας χωρας και καλυπτουν τις βασικες αναγκες στις οποιες θα επρεπε να εχει δικαιωμα καθε πολιτης της χωρας, ανεξαρτητα απο τις πολιτικες του πεποιθησεις, την οικονομικη ισχυ του, τις θρησκευτικες του πεποιθησεις, την παιδεια του, το "χρωμα" του κτλ.
Ακομα πιστευω οτι οι φαρμακοβιομηχανιες θα επρεπε να ειναι αυστηρα δημοσιες και οχι να εκμεταλλευονται απο επιχειρηματιες που βγαζουν χρηματα πανω στην δυστυχια και την αρρωστια των ανθρωπων. Για μενα αυτος ο κλαδος ειναι ισως το πιο αποτροπιαστικο κομματι του καπιταλισμου... Ενω υπαρχει η δυνατοτητα παγκοσμιως για παρασκευη και διαθεση φαρμακων (αλλα και περιθαλψης), η εμπορευματοποιηση του κλαδου αυτου αφηνει εκατονταδες εκατομυρια ανθρωπους να πεθαινουν απο αντιμετωπισιμες ασθενειες... Δεν εχεις λεφτα; Θα πεθανεις σαν το σκυλι... Εχεις φραγκα; Ακομα και Aids ξεπερνας...
Τεσπα, δεν εχει σημασια ουσιαστικη η συζητηση γιατι εφοσων λειτουργουμε σαν χωρα μεσα στα πλαισια του καπιταλισμου (νεοφιλελευθερισμου βασικα), αυτα που λεω εγω φανταζουν αδιανοητα...
Παντως αυτη ειναι η γνωμη μου και ναι, θεωρω οτι η αποκρατικοποιηση στην Ελλαδα μονο ως ξεπουλημα μπορω να την δω, γιατι αυτο γινοταν παντα και αυτο θα γινεται...
Και στην τελικη, ποια η αξια μιας κυβερνησης και ενος κρατους οταν ολα τελικα ελεγχονται απο ιδιωτες; Διακοσμητικο ρολο παιζουν οι πολιτικοι και το κρατος; Γιατι αν ειναι ετσι τοτε να τους καταργησουμε ολους, να μην τους πληρωνουμε και τσαμπα για να τελειωνουμε... Και εκει το πανε ουσιαστικα... αυτο πιστευω οτι ειναι το σχεδιο παγκοσμια και οχι μονο στην Ελλαδα... Μεσα απο τετοιες κρισεις απαξιωνουν δημοσιες επιχειρησεις και υπηρεσιες, χρηματιζουν και διαφθειρουν πολιτικους ωστε και να πετυχαινουν τους στοχους τους αλλα και να απαξιωνουν τους πολιτικους και την δομη του κρατους, ωστε με πλαγιο τροπο να εχουν την δικια τους πραγματικη "κυβερνηση" που κανεις δεν θα εκλεγει, κανεις δεν θα καθαιρει, κανεις δεν θα αμφισβητει...
« Τελευταία τροποποίηση: 08/06/10, 11:23 από Johnie Darko »
People say that tone is in the fingers...
and people also say that Les Pauls have more tone...
Les Pauls must therefore have more fingers...

Αποσυνδεδεμένος Lo.Lee.Ta

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2145
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Venceremos
    • Προφίλ
Με λίγα λόγια παππού, καταλήξαμε στο θέμα άνθρωπος πάλι. Άξιος μάνατζερ και άξιοι συνεργάτες. Μετά από αυτό, μπορείς να κρίνεις κατά πόσο θετικό ή αρνητικό είναι για έναν τόπο να κρατάει τις επιχειρήσεις του κρατικές ή όχι. Αν και η λέξη κράτος, φαίνεται από μόνη της να είναι υπεύθυνη στο να κρατάει, για να μπορεί να είναι κράτος. Οπότε θα βάλουμε στις Αγγελίες, ζητούνται άξιοι επιχειρηματίες και συνεργάτες, εκτός και αν έχουμε κάποιους άξιους Έλληνες να προτείνουμε. Ξέρετε κάποιον ?? Έαν δεν ξέρετε, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν. Απλά εγώ ρωτάω, έαν ξέρετε, να μου τους πείτε. Ή τέλος πάντων να μου πείτε τον τρόπο με τον οποίο όχι θα εκλεχθούν, αλλά θα καταστεί εφικτή η εκλογή τους. Αλλάζοντας έτσι το σκηνικό των ανθρώπων, που διαχειρίζονται σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας.
Adios Muchachos!

Αποσυνδεδεμένος Kiratzoharris

  • Ο παραγωγός
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2987
  • Φύλο: Άντρας
  • Να, ένας τέντυμπόης!
    • Προφίλ
Αγαπητέ Κιράτζο, συμφωνώ και επαυξάνω στο οτι κάποιες επιχειρήσεις πρέπει να είναι δημόσιες (ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες) έστω και αν όχι σε καθολικό βαθμό (εννοώ πως μπορούν παράλληλα να υποάρχουν και μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις πάνω στο ίδιο αντικείμενο). Πλην όμως γιατί αυτές οι επιχειρήσεις (και κατ'επέκτασιν το κράτος) να μη λειτουργούν με σκοπό ΚΑΙ το κέρδος; Τουλάχιστον όταν αυτό ΔΕΝ συνδέεται με καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων; Απο τη στιγμή που τα κέρδη της (υγιούς πάντα) δημόσιας επιχείρησης είναι αυτομάτως και κέρδη του λαού; Και εν πάσει περιπτώσει, τί στο καλό πια είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης για να οδηγήσει μια επιχείρηση στην επιτυχία και κερδοφορία (πέρα απο απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση ωραρίου) και δε μπορεί να κάνει το κράτος στις δικές του επιχειρήσεις;


Χωριζω την απαντηση μου σε 2 μερη.
Πρωτον οι επιχειρησεις που εννοησα ειναι αυτες οι κοινωνικης ευθυνης και οπως ανεφερα και στο πρωτο μου ποστ τις περισσοτερες φορες ειναι δυσκολο να δωθει μια υπηρεσια με κερδος(πχ η γραμμη τρενου για Καλαματα δεν ειχε κερδη αλλα παρηγαγε κοινωνικο εργο)οποτε αναγκαστηκα θα δουλευει με ''σπρωξιμο''.Προσωπικα εμενα αυτο δεν με πειραζει-αλλωστε για αυτο υπαρχει το κρατος και για αυτο πληρωνουμε και φορους-ωστε να ικανοποιουνται οι αναγκες του κοινωνικου συνολου.Απο την αλλη με καλοδιαχειριση σωστη οργανωση κλπ πιστευω οτι καποιες δημοσιες επιχειρησεις μπορουν να εχουν κερδη πουνα χρησιμοποιουνται στη συντηρησ και αναπτυξη τους προς οφελος της κοινωνιας.

Δευτερον εκτος απο αυτα που ειπες,''τα κακα''  συνηθως βασιζεται στην τεραστια διαφημιση,στα ολιγοπωλια κλπ..Γενικα θεωρω πως μια δημοσια επιχειρηση δεν μπορει να επιτυχει το ιδιο ευκολα τα κερδη μιας ιδιωτικης επειδη ειναι επιχειρηση που συγχρονως αποσκοπει και σε αλλα πραγματα εκτος του κερδους και δεν μπορει να διακατεχεται απο τετοιες λογικες και πρακτικες ουτε να διοικειται απο τεχνοκρατες μανατζερ με αριθμους στο κεφαλι τους..Καταλαβαινεις τι θελω να πω..Οτι οπως και να το κανουμε δεν μπορει να ειναι το ιδιο ανταγωνιστικη με μια ιδιωτικη.

Γενικως συμφωνω με τον Τζονι.
I am capitalism and you will tremble and cry when your boss tells you that they are downsizing, you will promise to work twice as hard.
TOMATOSE MOVIE

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 429
  • Make music,not priests!!
    • Προφίλ
Εγω παντως απαιτω το μετρο να περναει κατω απο το σπιτι μου γιατι αλλιως δε με εξυπηρετει.
 
Απαιτω το κοινωνικο κρατος να δωσει μερικα δις ευρω και να φτιαξει μια γραμμη που να περναει το πολυ δεκα μετρα απο την πορτα μου, και φυσικα να τα πληρωσουμε ολοι μαζι.
 
Εαν δεν το κανει, αυτοματως παυει να αποτελει κοινωνικο κρατος στα ματια μου διοτι δεν ενδιαφερεται για το κοινωνικο οφελος, υποσυνολο του οποιου ειναι και το προσωπικο μου οφελος.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
4170 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 09/05/07, 00:56
από Γηγενής
6 Απαντήσεις
2707 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22/03/10, 23:29
από Ιππέας
11 Απαντήσεις
3763 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26/09/09, 10:41
από indie-anos laternative
0 Απαντήσεις
1401 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13/04/11, 15:38
από ΧΩΡΙΑΤΗΣ
4 Απαντήσεις
3912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28/04/15, 11:09
από sfanfan