Το Στέκι των Κιθαρωδών

Μουσικά όργανα και εξοπλισμός => Ενισχυτές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:26

Τίτλος: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:26
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όπως λέει και ο τίτλος, θα επιχειρήσω ένα συγκριτικό τέστ ανάμεσα σε διάφορους modelling ενισχυτές ισχύος 30 Watt. Οι ενισχυτές που θα συγκριθούν είναι οι εξής:

• Vox VT30
• Peavey Vypyr 30
• Roland Cube 30X
• Line 6 Spider III 30
• Ibanez MiMX30

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα που γραφόταν αυτό το συγκριτικό τεστ, υπήρχαν σχέδια για την κυκλοφορία της νέας σειράς modelling ενισχυτών Prism από τη Laney. Oι ενισχυτές αυτοί έχουν παρουσιαστεί στο Musicmesse στη Φρανκφούρτη το Μάρτιο καθώς και στο International Music Show του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στα καταστήματα και δεν υπάρχει ακόμα καμία απολύτως σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα της Laney.

Mερικά επιπλέον επεξηγηματικά σχόλια για το συγκριτικό τεστ...

Θεώρησα ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσω με μια σύγκριση ενισχυτών ισχύος 30 Watt για διάφορους λόγους:
• Οι modelling ενισχυτές έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι κιθαρίστες τους προτιμούν.
• Είναι πολύ συνηθισμένη επιλογή για αρχάριους αλλά και για κάποιον που θέλει έναν practice amp με δυνατότητες για μικρό live.
• Όλοι οι κατασκευαστές διαθέτουν ένα μοντέλο σε αυτή την ισχύ και η σύγκριση είναι πιο δόκιμη όταν συγκρίνονται παρόμοια μηχανήματα.
• Είναι ιδιαίτερα προσιτοί από πλευράς τιμής καθώς όλοι κοστίζουν μέχρι 200 Ευρώ. Πάνω από αυτή την τιμή υπάρχουν πολύ πιο εξελιγμένα μοντέλα και άλλες επιλογές.
• Tα αντίστοιχα μοντέλα μεγαλύτερης ισχύος έχουν συνήθως παρόμοια χαρακτηριστικά.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι τα όσα έχω γράψει σε αυτό το υποτυπώδες συγκριτικό τεστ αποτελούν προσωπικές απόψεις και τίποτα περισσότερο. Δεν είμαι ούτε κατά διάνοια ειδικός σε θέματα μουσικού εξοπλισμού, ούτε έχω περισσότερες γνώσεις ή εμπειρία από πολλά άλλα μέλη αυτού του forum. Aπλά παραθέτω τις εντυπώσεις μου από τη χρήση ή τη δοκιμή κάποιου gear, με την ελπίδα αφ’ ενός να βοηθήσω κάποιους που θέλουν να προχωρήσουν σε μία αγορά και αφ’ ετέρου να ξεκινήσω μια συζήτηση με άλλα άτομα τα οποία θα αναφέρουν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο, αλλά ίσως είναι καλό να διευκρινίσω ότι δεν παίρνω μίζα από κανέναν για να διαφημίσω ένα προϊόν ή να «θάψω» κάποιο άλλο. Για να βρείτε ποιός ενισχυτής σάς ταιριάζει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον δοκιμάσετε οι ίδιοι. Τα αυτιά, τα δάχτυλα, οι γνώσεις και το γούστο του καθενός είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό που αρέσει σε εμένα μπορεί σε κάποιον άλλον να φανεί απαίσιο και το αντίθετο. Όσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε ενισχυτή, τα ανέφερα με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια, αλλά δεν αποκλείεται να έχω κάνει κάποια λάθη. Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο λάθος, ανακρίβεια ή παράλειψη, παρακαλώ να το υποδείξει ώστε να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις. Και φυσικά όποια άλλα σχόλια υπάρχουν, θα χαρώ να τα ακούσω.

Αρχίζουμε λοιπόν...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:27
VOX VT30
 
(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/VoxVT30-Front.jpg?t=1247842326)

H νέα σειρά VT της Vox είναι βασικά μια πιο εξελιγμένη έκδοση της γνωστής και δημοφιλούς σειράς AD, με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά:

• 22 προσομοιώσεις ενισχυτών (αντί για 11 στη σειρά AD)
• 11 επιλογές εφφέ, με ξεχωριστό reverb το οποίο δεν υπήρχε στη σειρά AD
• 22 song presets βασισμένα στον ήχο γνωστών κιθαριστών
• 8 θέσεις για αποθήκευση ήχων από το χρήστη (user presets) έναντι 2 στη σειρά AD
• Ρυθμιστής power level (attenuator) σε όλα τα μοντέλα

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/VoxVT30-Panel.jpg?t=1247847719)
Vox VT30 - Control Panel

Το κύριο χαρακτηριστικό των modelling ενισχυτών της Vox είναι το κύκλωμα Valve Reactor, που χρησιμοποιεί μια λυχνία 12AX7. Χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση του συγκεκριμένου κυκλώματος (δεν είμαι και ειδικός για να επιχειρήσω κάτι τέτοιο), θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μάλλον επιτυχημένη προσπάθεια να δοθεί στον ψηφιακό ήχο κάτι από το χαρακτήρα ενός λαμπάτου ενισχυτή. Κρίνω την προσπάθεια ως επιτυχημένη γιατί στα δικά μου αυτιά ο ήχος που επιτυγχάνεται από τις διάφορες προσομοιώσεις του ενισχυτή είναι πιο ζεστός και «οργανικός» (μάλλον αυθαίρετος όρος που κυκλοφορεί πολύ στα διεθνή fora), με καλύτερη ανταπόκριση και περισσότερες δυναμικές στο παίξιμο, και δεν έχει την έντονη ψηφιακή χροιά που χαρακτηρίζει άλλους ενισχυτές αυτού του είδους.

Σαν αποτέλεσμα οι ήχοι του Vox είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί για έναν modelling ενισχυτή. Όπως με τους περισσότερους ενισχυτές αυτού του είδους, όλοι θα βρούν κάποια μοντέλα που τούς αρέσουν περισσότερο και άλλα όχι. Αν και δεν πρόκειται να πετύχει κανείς τον ήχο της λάμπας με κάποιον από τους σημερινούς modelling ενισχυτές, εν τούτοις ο VT προσφέρει κατά τη γνώμη μου την καλύτερη προσέγγιση από πλευράς προσομοίωσης. Από την εμπειρία μου με τον AD15VT, βρίσκω τους καθαρούς και low gain ήχους ιδιαίτερα πετυχημένους και πειστικούς, με τα τρία πρώτα κατά σειρά μοντέλα στον επιλογέα (Βοutique Clean, Blackface και Tweed) να είναι αυτά που χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο. Kαι οι VT προσφέρουν ακόμα περισσότερες επιλογές προσομοιώσεων, αν και ομολογουμένως πολλές από τις καινούργιες είναι απλά διαφορετικές εκδόσεις των παλιών 11 μοντέλων. Aξίζει να σημειωθεί ότι οι προσομοιώσεις έχουν τοποθετηθεί κατά σειρά gain, αρχίζοντας από τις πιο καθαρές και προχωρώντας σταδιακά σε πιο οverdriven και βρώμικους ήχους, πράγμα που ίσως να είναι χρήσιμο για έναν αρχάριο ο οποίος δεν είναι γνώστης των χαρακτηριστικών του κάθε ενισχυτή.

Τα εφφέ επίσης είναι αρκετά καλά, αν και οι δυνατοί συνδυασμοί είναι περιορίζονται στα ήδη υπάρχοντα preset. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει setting που έχει Compression και Chorus ή Compression και Phaser ή μόνο Delay, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιλέξει π.χ. Compression με Delay, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο preset. Τουλάχιστον στους VT υπάρχει ξεχωριστό Reverb το οποίο δεν είχαν οι AD και μπορεί να συνδυαστεί ανεξάρτητα με τα υπόλοιπα εφφέ. Aπό την άλλη πλευρά, μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα παραμετροποίησης, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν τρείς διαφορετικές παράμετροι στα περισσότερα εφφέ, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να φτιάξει τον ήχο του όπως θέλει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όσο για τα song presets (τουλάχιστον αυτά που μπόρεσα να αναγνωρίσω), άλλα είναι αρκετά κοντά στο τραγούδι που προσομοιώνουν ενώ άλλα μάλλον χρειάζονται κάποια ρύθμιση για να ακουστούν πιο πειστικά. Αποτελούν πάντως ένα αρκετά καλό starting point για να πλησιάσει κανείς τον ήχο του αγαπημένου του κιθαρίστα, πράγμα το οποίο σίγουρα θα εκτιμήσουν πολλοί χρήστες. Σημαντικό είναι το ότι τα 22 αυτά presets είναι ανεξάρτητα από τις 8 θέσεις για user presets στις οποίες ο χρήστης μπορεί να σώσει δικούς του ήχους.

Οι βασικές λειτουργίες του Vox είναι πολύ εύκολες, χωρίς να χρειαστεί κανείς να καταφύγει στο manual. Oι 22 προσομοιώσεις είναι χωρισμένες σε 2 banks και η επιλογή προσομοίωσης γίνεται από έναν επιλογέα 11 θέσεων (όπως στους AD) ενώ ένα κουμπί κάτω από τον επιλογέα χρησιμεύει για την επιλογή bank. Ένας άλλος επιλογέας στο κάτω δεξιό μέρος του panel επιλέγει τα εφφέ, ενώ υπάρχει ξεχωριστό reverb. Tα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα στην ρύθμιση των τριών παραμέτρων του κάθε εφφέ, κυρίως γιατί απαιτείται λίγη εξάσκηση αν πρέπει κάποιος να κάνει αυτές τις ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι, αλλά και πάλι τίποτα εξαιρετικά δύσκολο. Καλό είναι να έχει ο χρήστης πρόχειρη μια λίστα με την παράμετρο που αντιπροσωπεύει κάθε μια από τις τρεις ρυθμίσεις για κάθε εφφέ (εγώ ποτέ δεν μπορώ να τις θυμηθώ). Οι υπόλοιποι επιλογείς είναι για το Gain, Volume, 3 ΕQ και Master Volume. Επίσης υπάρχει και ρυθμιστής power level στο πίσω μέρος του ενισχυτή, ο οποίος ρυθμίζει την ισχύ από 0 μέχρι 30W. Αυτό επιτρέπει στο χρήστη να κάνει καλύτερη χρήση του volume και του master, πράγμα που στην πράξη βοηθάει να αναδειχτούν τα ηχητικά χαρακτηριστικά της κάθε προσομοίωσης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται υπερβολικά μεγάλες εντάσεις.

Το μόνο που λείπει από τους VT και που υπήρχε στη σειρά AD είναι το line out, το οποίο ήταν η άλλη χρήση της υποδοχής των ακουστικών. Στα χαρακτηριστικά των VT δεν αναφέρεται αν η υποδοχή ακουστικών συνεχίζει να επιτελεί και αυτό το σκοπό και μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στα μειονεκτήματα του VT θα πρέπει να αναφερθεί και το φύσημα/βουητό που ακούγεται από το ηχείο στις περισσότερες προσομοιώσεις. Δεν είναι τόσο έντονο όσο στη σειρά AD (λογικά έχουν χρησιμοποιήσει άλλο ηχείο), παραμένει όμως αντιληπτό. Μια αλλαγή ηχείου (ένα από τα πιο συνηθισμένα και εύκολα upgrade για τον συγκεκριμένο ενισχυτή) θα βοηθούσε σε αυτό τον τομέα και θα βελτίωνε ακόμα περισσότερο την ποιότητα του ήχου.

Για πολλούς ο Vox AD ήταν κλασσικά η καλύτερη επιλογή σε αυτή την κατηγορία. Ο VT δεν έχει να προσφέρει κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό, ωστόσο κάνει ακόμα καλύτερο ένα μηχάνημα που ήταν ήδη πολύ καλό. Ένας σοβαρός διεκδικητής για τον τίτλο του καλύτερου entry level modelling ενισχυτή.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:28
PEAVEY VYPYR 30

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/PeaveyVypyr30-Front.jpg?t=1247842781)

Μια καινούργια και αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση από την Peavey, η οποία μπαίνει στο παιχνίδι των modelling ενισχυτών με τη σειρά Vypyr.

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/PeaveyVypyr30-Panel.jpg?t=1247842835)
Peavey Vypyr 30 - Control Panel diagram

Tα χαρακτηριστικά των Vypyr είναι άκρως εντυπωσιακά, τουλάχιστον στα χαρτιά. 12 μοντέλα ενισχυτών, αναλογική προενίσχυση, παραμετροποιήσιμα “stompbox” (pre-gain) και “rack” (post-gain) εφφέ, 12 θέσεις για preset οι οποίες μπορούν να φτάσουν τις 400(!!!) με τον ποδοδιακόπτη Sanpera II, κουρδιστήρι, looper(!!!), MIDI, 12άρι “custom voiced” ηχείο και όλα τα απαραίτητα (aux in, υποδοχή για ακουστικά κλπ) που χρειάζεται ο επίδοξος bedroom guitarist. Και ένα feature που θα το ζήλευαν και οι Spinal Tap: Το Master Volume φτάνει μέχρι το 13!!!

Στην πράξη οι ήχοι δεν είναι καθόλου άσχημοι. Υπάρχει μια πολύ καλή γκάμα μοντέλων για όλα τα γούστα και όλα τα μουσικά είδη, ειδικά από τη στιγμή που κάθε μία από τις 12 προσομοιώσεις προσφέρεται σε δύο εκδοχές, μία σχετικά καθαρή και μία πιο βρώμικη. Οι περισσότερες από αυτές, χωρίς να είναι (απ’ όσο μπορώ να κρίνω) ακριβείς εκδόσεις των ενισχυτών που προσομοιώνουν, είναι παρ’ όλα αυτά αρκετά πειστικές ακουστικά. Ομολογουμένως οι δυναμικές του ήχου και η “αίσθηση” του ενισχυτή δεν μού φάνηκε είναι στο επίπεδο του Vox, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι έχω δουλέψει τον Vox πολύ περισσότερο ώστε να καταφέρω να βγάλω καλούς ήχους. Οι προσομοιώσεις που μού άρεσαν ιδιαίτερα ήταν ο Bad Kat, ο Τwin και περιέργως (γιατί δεν είμαι fan του high gain) ο JSX και ο Diezel. Γενικά τα μοντέλα που αντιστοιχούν σε Peavey ενισχυτές ακούγονται κάπως πιο προσεγμένα, ενώ γενικά φαίνεται να υπάρχει μια τάση προς high gain ήχους. Το σίγουρο είναι ότι αμέσως ο ενισχυτής προσφέρει ιδιαίτερη ευελιξία, πριν αρχίσουμε καν να εξερευνούμε τα επιπλέον εφφέ. Παρεμπιπτόντως ο επιλογέας προσομοιώσεων ενεργοποιεί και το κουρδιστήρι.

Στα εφφέ, όσον αφορά στα stompboxes, το Tube Screamer δίνει μια αρκετά πιστή απομίμηση του γνωστού πεταλιού. Το Wah μού φάνηκε αρκετά καλό και σίγουρα επαρκές, αν και πρόκειται για ένα εφφέ το οποίο ποτέ δεν με γοήτευσε. Το Fuzz είναι αρκούντως fuzzy και το Squeeze δίνει ένα πολύ ωραίο και αρκετά smooth compression, το οποίο με τις κατάλληλες ρυθμίσεις είμαι σίγουρος ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του επιθυμητού tone. Επίσης υπάρχει και boost, το οποίο σίγουρα θα φανεί χρήσιμο για solo. Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να ψάξω πολύ τα rack effects, πολλά από τα οποία δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ούτως ή άλλως. Πάντως το Octaver που δοκίμασα από περιέργεια ήταν αρκετά εντυπωσιακό (ίσως βέβαια να μιλάει και η άγνοια), αν και λίγο «φευγάτο» και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα το χρησιμοποιούσα σε αυτά που παίζω, ενώ το Chorus (χωρίς καμία ρύθμιση) μού φάνηκε λίγο «ξερό». Aντίθετα τόσο το delay όσο και το reverb που ελέγχονται ξεχωριστά είναι πολύ ικανοποιητικά.

Σχετικά με τα εφφέ, το manual αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 5 εφφέ ταυτόχρονα. Με μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται αδύνατο. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα «πετάλι» (stompbox), ένα rack εφφέ, και μετά επιπλέον delay και reverb. Δεν είμαι σίγουρος αν ως 5ο εφφέ εννοούν το looper (αν μπορεί να θεωρηθεί εφφέ), το οποίο όμως ήδη αναφέρθηκε είναι διαθέσιμο μόνο μέσω του ποδοδιακόπτη, άρα χωρίς αυτόν υπάρχει δυνατότητα για μέχρι 4 εφφέ ταυτόχρονα.

Ο ενισχυτής, παρά τα πολλά καλούδια που προσφέρει, είναι αρκετά απλός στη χρήση του. Τα κουμπιά έχουν δύο διαφορετικές λειτουργίες το καθένα και κάθε μία είναι προσβάσιμη με ένα απλό πάτημα του κουμπιού. Κάθε εφφέ έχει δύο παραμέτρους που ρυθμίζονται από τα αντίστοιχα κουμπιά. Επιπλέον υπάρχει tap tempo.  Ο Vypyr έχει και 12 preset, τα οποία ο χρήστης μπορεί να αλλάξει προκειμένου να σώσει κάποιον ήχο δικής του έμπνευσης, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με ένα απλό πάτημα των preset buttons. Φυσικά διαθέτει και equaliser τριών περιοχών. Ο Vypyr 30 δεν έχει USB έξοδο όπως τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Όλα τα ρυθμιστικά και έξοδοι (με τη λογική εξαίρεση του footswitch και της εξόδου για καμπίνα) βρίσκονται στην μπροστινή πλευρά του ενισχυτή για εύκολη πρόσβαση.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο ο Vypyr διαφέρει από τον Vox είναι το θέμα της έντασης. Ενώ ο Vox χρειάζεται αρκετά υψηλή ένταση (volume και master) για να επιτευχθεί μια πιο πειστική απόδοση από πλευράς πιστότητας των προσομοιώσεων, ο Vypyr φαίνεται ικανός να δώσει αρκετά καλή ποιότητα ήχου ακόμα και σε χαμηλές εντάσεις, πράγμα πολύ θετικό για όποιον δεν μπορεί να «ανοίξει» τον ενισχυτή μέχρι το τέρμα. Η ύπαρξη attenuator σε όλα τα μοντέλα VT (κάτι που είχαν μόνο τα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς ΑD) βοηθάει σημαντικά σε αυτό τον τομέα, αλλά ο Vypyr έχει τη δική του ηχητική ταυτότητα σε αυτό το θέμα.

Μια λεπτομέρεια αρκετά σημαντική για όσους σκέφτονται να αγοράσουν τον Vypyr είναι το γεγονός που ήδη αναφέρθηκε ότι το looper δεν λειτουργεί χωρίς τον ποδοδιακόπτη, τον οποίο πρέπει να αγοράσει κανείς ξεχωριστά. Δεν είμαι σίγουρος αν το ενσωματωμένο looper κάνει καλή δουλειά, αλλά ίσως ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να εξετάσει αν τον βολεύει περισσότερο η αγορά του ποδοδιακόπτη για το looper και άλλες λειτουργίες ή να αγοράσει ξεχωριστό looper πετάλι το οποίο σίγουρα θα τού προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για πιο ευρεία χρήση. Σημαντικό επίσης είναι ότι ο ενισχυτής δεν δέχεται άλλο ποδοδιακόπτη εκτός από τον Santera της Peavey, οπότε δεν μπορεί κανείς να επιλέξει κάτι φτηνότερο ως εναλλακτική λύση. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι από τις μέχρι στιγμής κριτικές στο διαδίκτυο φαίνεται να υπάρχουν αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας στους συγκεκριμένους ενισχυτές και ειδικά στα μοντέλα πιο μεγάλης ισχύος. Πάνω σε αυτό φυσικά δεν μπορώ να έχω άποψη, είναι όμως κάτι που ο υποψήφιος αγοραστής οφείλει να γνωρίζει.

Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση στο χώρο του modelling, με έμφαση κυρίως σε high gain ήχους, που κατά τη γνώμη μου υπερτερεί σαφώς σε σχέση με πολλά άλλα προϊόντα που έχει τύχει να ακούσω, τόσο από πλευράς ποιότητας ήχων όσο και ευελιξίας. Με λίγο ψάξιμο και τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να γίνει ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο για τον εκολλαπτόμενο κιθαρίστα. Αν ξεπεραστούν τα προβλήματα αξιοπιστίας που φαίνεται να έχει, μπορεί να συναγωνιστεί ανοιχτά τον Vox, αν και είναι μάλλον ενισχυτής με διαφορετική νοοτροπία και για διαφορετικά γούστα.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:29
ROLAND CUBE 30X

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/RolandCube30X-Front.jpg?t=1247843278)

Ο Roland Cube 30X είναι ένας άλλος δημοφιλής modelling ενισχυτής που φαίνεται να έχει κατακτήσει ένα μερίδιο της αγοράς.

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/RolandCube30X-Panel.jpg?t=1247843446)
Roland Cube 30X - Control Panel

Ο Roland προσφέρει σχετικά λίγες αλλά αρκετά καλές προσομοιώσεις, που καλύπτουν βασικούς «διάσημους» ενισχυτές. Η προσομοίωση του Jazz Chorus (JC120) στο καθαρό κανάλι είναι καλύτερη απ’ ότι δικαιούται να περιμένει κανείς από έναν ενισχυτή αυτής της κατηγορίας (δηλαδή έναν που κοστίζει λιγότερο από το 1/5 του αυθεντικού μοντέλου), ενώ ο Blackface (Black Panel) με τις κατάλληλες ρυθμίσεις δίνει έναν υπέροχο ήχο που σε ωθεί να παίξεις blues riffs. O Marshall (Brit Combo) είναι μάλλον ο λιγότερο επιτυχημένος, τουλάχιστον στα αυτιά μου καθώς δεν μού ακούγεται κοντά στον αυθεντικό ήχο. Απ’ όσο μπορώ να κρίνω, τα πιο high gain μοντέλα είναι κι αυτά ιδιαίτερα πειστικά και αληθοφανή, όχι ιδιαίτερα ψηφιακά. Επιπλέον υπάρχει και μία προσομοίωση ακουστικής κιθάρας την οποία δεν προσφέρει κανένας από τους άλλους ενισχυτές. Όπως έγραψε και κάποιος σε μια κριτική που διάβασα, είναι ικανή να προκαλέσει κρίση ταυτότητας στην ηλεκτρική σας κιθάρα. Αν υπάρξει ανάγκη για ακουστικό ήχο, το συγκεκριμένο setting είναι επαρκές και σίγουρα για ένα μικρό gig μπορεί κάλλιστα να καταστήσει την ακουστική κιθάρα άχρηστη. Eνδιαφέρoυσα προσομοίωση είναι και το Dyna Amp, το οποίο προσφέρει μεταβαλλόμενη παραμόρφωση ανάλογα με την ένταση του παιξίματος. Χτυπώντας τις χορδές απαλά έχουμε έναν αρκετά καθαρό ήχο, ενώ με περισσότερη δύναμη αυξάνεται και το distortion, δίνοντας μια πολύ καλή αίσθηση ανταπόκρισης του ενισχυτή στο παίξιμο που συνήθως είναι εφικτή μόνο με λαμπάτο ενισχυτή.

Tα εφφέ είναι κι αυτά πολύ καλά, αλλά επίσης περιορισμένα σε αριθμό και συνδυασμούς, καθώς υπάρχουν μόνο 6 συνολικά και μπορούν να προστεθούν μόνο δύο ταυτόχρονα. Επίσης δεν είναι δυνατόν να έχεις ταυτόχρονα delay και reverb, καθώς αυτά τα δύο εφφέ ελέγχονται από τον ίδιο ρυθμιστή. Προσωπικά θα προτιμούσα να έχω αυτή τη δυνατότητα και να μην έχω π.χ. flanger ή phaser τα οποία δεν χρησιμοποιώ τόσο πολύ. Aπό το ίδιο πρόβλημα πάσχουν ο Ibanez MiMX και ο Spider, ενώ ο Vox και ο Peavey έχουν ξεχωριστά ελεγχόμενο delay και reverb. Τέλος δεν υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης των εφφέ όπως σε άλλους ενισχυτές, το ποτενσιόμετρο απλά σού δίνει «περισσότερο» ή «λιγότερο» από το κάθε εφφέ. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι λόγω των παραπάνω ο ενισχυτής είναι εξαιρετικά απλός και εύχρηστος. Μπορεί κανείς εύκολα να τον εξερευνήσει πλήρως χωρίς καν να χρειαστεί να συμβουλευτεί το manual, οπότε κερδίζει πόντους στο θέμα της ευκολίας χρήσης. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι ο ενισχυτής είναι πολύ ήσυχος, χωρίς καθόλου θόρυβο ακόμα και στις high gain προσομοιώσεις.

Το Power Squeeze είναι ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό του Roland. Αυτό επιτρέπει να μειωθεί δραστικά η ισχύ του ενισχυτή σε μια προκαθορισμένη ένταση, ώστε να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του ήχου σε εντάσεις που δεν θα ενοχλούσαν κάποιον στο διπλανό δωμάτιο. Δεν είναι μεταβαλλόμενο attenuator όπως αυτό που έχει ο Vox και το οποίο ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει ακριβώς στην ισχύ που θέλει ανάμεσα στο 0 και στην μέγιστη ισχύ του ενισχυτή. Στον Roland το Power Squeeze ουσιαστικά μειώνει την ισχύ από τα 30 στα 1-2 Watt (τουλάχιστον απ’ όσο υπολογίζω, μπορεί να μην είναι ακριβώς τόσο), παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά βολικό για νυχτερινή εξάσκηση ή για κάποιον που έχει γενικά πρόβλημα έντασης. Επίσης υπάρχει equalizer τριών περιοχών, κουρδιστήρι, υποδοχή ακουστικών η οποία χρησιμεύει και ως line out, aux in για σύνδεση mp3 ή άλλης παρόμοιας συσκευής και υποδοχή για ποδοδιακόπτη.

Γνώμη μου είναι ότι ο Cube 30X συγκρινόμενος με τον Vox ή τον Peavey μπορεί να θεωρηθεί ότι υπολείπεται σε αρκετά σημεία. Έχει σχετικά μικρό αριθμό προσομοιώσεων και εφφέ, με περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης, δεν έχει presets ή επιλογή για αποθήκευση ήχων, κλπ. Όλα αυτά τον φέρνουν σε μάλλον μειονεκτική θέση δεδομένου ότι είναι λίγο (πολύ λίγο) πιο ακριβός από αυτούς τους δύο ανταγωνιστές του (Vox και Peavey), οπότε δεν υπάρχει το πιθανό κίνητρο της καλύτερης τιμής. Δεν παύει όμως αντικειμενικά να είναι ένας καθ’ όλα αξιόλογος modelling ενισχυτής. Ίσως να είναι ιδανικός για έναν αρχάριο ο οποίος χρειάζεται έναν practice amp με κάποια έξτρα χαρακτηριστικά ή για κάποιον που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του modelling με ένα σχετικά απλό και εύχρηστο μηχάνημα που θα τού επιτρέψει να παίξει και να πειραματιστεί αντί να αναλωθεί σε ατέλειωτες ρυθμίσεις διαφόρων παραμέτρων εφφέ και προσομοιώσεων που δίνουν άλλοι ενισχυτές. Ή μπορεί απλά να είναι ο ιδανικός ενισχυτής για κάποιον που ενδιαφέρεται κυρίως για την ποιότητα του modelling και λιγότερο για τις άλλες δυνατότητες, ειδικά αν προορίζεται για χρήση μαζί με μια πεταλιέρα. Θεωρώ ότι αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή. Από την άλλη πλευρά, αν αναλογιστεί κανείς πόσο δημοφιλείς είναι τέτοιοι ενισχυτές και πόσο έχει ανέβει ο πήχυς σε αυτή την κατηγορία, ίσως η Roland θα πρέπει να αρχίσει να σκεφτεται την επόμενή της κίνηση. Ξεκινώντας με τον Cube ως βάση θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύ πιο εξελιγμένο και ελκυστικό στο εγγύς μέλλον.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:30
Line 6 Spider III 30

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/Line6SpiderIII30-Front.jpg?t=1247843759)

Οι διάφορες εκδόσεις της σειράς Spider από τη Line 6 είχαν παραδοσιακά αρκετά μεγάλη επιτυχία και φανατικούς υποστηρικτές. Η κριτική του συγκεκριμένου ενισχυτή θα είναι σύντομη και ίσως ελλιπής σε σχέση με τους προηγούμενους, καθώς τον έχω δοκιμάσει μόνο 1-2 φορές και δεν μού άφησε καλές εντυπώσεις.

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/Line6SpiderIII-Panel.jpg?t=1247843784)
Line 6 Spider III 30 - Control Panel Diagram

O Spider III 30 διαθέτει 4 βασικά “κανάλια” προσομοιώσεων: Clean, Crunch, Metal και Insane. Δυστυχώς καμία από αυτές δεν ακούγεται τόσο καλή όσο π.χ. του Vox ή του Peavey. Σαν προσέγγιση γνωστών ενισχυτών, με πιθανή εξαίρεση μερικούς από τους πιο καθαρούς ήχους, η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων θυμίζουν μεν αρκετά τον ενισχυτή που υποτίθεται ότι προσομοιώνουν αλλά μού ακούγονται τόσο ψηφιακοί και ψεύτικοι ώστε να είναι άχρηστοι. Ειδικά οι πιο high gain στα αυτιά μου είναι πραγματικό μαρτύριο. Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τα ηχητικά δείγματα στην ιστοσελίδα της Line 6. Ακούγοντας το “Bark at the moon” ευχόμουν να είχα ένα λυσσασμένο σκυλί να γαυγίζει στα αυτιά μου αντί για αυτόν τον αποκρουστικό θόρυβο. Είχα την ελπίδα ότι ακούγοντας τον ίδιο τον ενισχυτή αντί για samples θα μπορούσα να πάρω διαφορετικούς ήχους, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ακόμα και για τους πιο αποδεκτούς ήχους, θα προτιμούσα κάποιον άλλον ενισχυτή για να προσεγγίσω το οποιοδήποτε tone. Βέβαια αν οι συγκεκριμένοι ήχοι είναι αυτό που ψάχνει κανείς, τότε οι Spider προσφέρουν μια αρκετά μεγάλη ποικιλία, ειδικά τα πιο μεγάλα μοντέλα της σειράς (από 75 Watt και πάνω).

Όπως και ο Roland, ο Spider έχει 6 εφφέ από τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει μέχρι 2 ταυτόχρονα. Τα εφφέ έχω την αίσθηση ότι δεν είναι άσχημα, απλά χάνονται μέσα στην ψηφιακή λάσπη που προκαλούν οι προσομοιώσεις. Ένα θετικό σημείο του είναι ότι έχει Noise Gate για τη μείωση του ανεπιθύμητου θορύβου και Distortion Boost, τα οποία ενεργοποιούνται από το κουμπί του Tap Tempo. Αν και το πρώτο είναι σίγουρα χρήσιμο, το Distortion Boost ίσως να είναι το μόνο που δεν χρειάζεται ο συγκεκριμένος ενισχυτής, δεδομένης της ποιότητας του modelling.

To άλλο πρόβλημα που έχω με τον Spider είναι ότι το manual που τον συνοδεύει είναι απελπιστικά ανεπαρκές. Aποτελείται ουσιαστικά από 4-5 σελίδες που δεν προσφέρουν ιδιαίτερη βοήθεια σε κάποιον ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη χρήση παρόμοιων ενισχυτών. Δεν δίνει αρκετές συμβουλές και παραδείγματα σχετικά με τις διαθέσιμες ρυθμίσεις για να διαμορφώσει κανείς τον ήχο που θέλει όπως άλλα manual και σίγουρα έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Προσωπικά δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί κάποιος θα προτιμούσε τον Spider αντί για τον Vox, τον Peavey, ή ακόμα και τον Roland, ειδικά αν ψάχνει για κάτι ευέλικτο, πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το ζητούμενο και το κύριο πλεονέκτημα ενός modelling ενισχυτή. Πολύ δε περισσότερο γιατί οι Spider είναι τόσο δημοφιλείς (ο 15άρης είναι ο πρώτος σε πωλήσεις modelling ενισχυτής στον Thomann). Φαντάζομαι ότι για κάποια από τα μοντέρνα παρακλάδια του metal, ένας τέτοιος ενισχυτής μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Η μουσική και καλλιτεχνική αξία αυτών των ιδιωμάτων είναι θέμα για μια άλλη συζήτηση. Και όπως έχουμε ξαναπεί, περί ορέξεως (και αυτιών)...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:31
IBANEZ MiMX 30

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/IbanezMIMX30-Front2.jpg?t=1247844279)

Άλλη μια πρόσφατη συνεισφορά από την Ibanez στην παρέα των modelling ενισχυτών, η οποία δεν φαίνεται να έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους μουσικούς κύκλους και δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν τον έχω πετύχει πουθενά για να τον δοκιμάσω, και η γνώμη που έχω σχηματίσει γι αυτόν προέρχεται κυρίως από το Youtube και τα ηχητικά/οπτικά δείγματα στην ιστοσελίδα της Ibanez. Η αναφορά σε αυτόν αποσκοπεί κυρίως στο να κάνει γνωστή την ύπαρξη και αυτού του μοντέλου που δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα υπόλοιπα, και όχι σε μια ουσιαστική κριτική.

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/IbanezMIMX30-PanelCloseup.jpg?t=1247844324)
Ibanez MiMX 30 - Control Panel

Η αρχική εντύπωση είναι ότι με τον ΜιΜΧ η Ibanez ήθελε να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τους ήδη υπάρχοντες ενισχυτές. Το panel του φαίνεται εκ πρώτης όψεως μάλλον παραφορτωμένο, πολύπλοκο και όχι ιδιαίτερα user friendly.

Ο ΜiMX έχει 11 προσομοιώσεις οι οποίες εξηγούνται αναλυτικά στο manual (πράγμα που εγώ τουλάχιστον βρίσκω αρκετά χρήσιμο και ενδιαφέρον), και τα οποία ελέγχονται από τον πρώτο κατά σειρά επιλογέα (Αmp selection). Ακολουθούν οι τα ρυθμιστικά για το gain και τα equalizer, ενώ υπάρχει και master volume. Επίσης έχει και 4 preset (Kαθαρός ήχος με echo, Overdrive με flange, Distortion με delay και Metal Distortion με Chorus), τα οποία ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει με δικά του όπως στον Vypyr.

Το τμήμα των εφφέ του είναι κάπως πιο πολύπλοκο και απαιτεί προσεκτική ανάλυση. Δείτε κατ’ αρχήν την παρακάτω εικόνα από το panel.

(http://i162.photobucket.com/albums/t247/Apollwn/IbanezMIMX30-Paneleffects.jpg?t=1247844423)
Ibanez MiMX 30 – Effects section

Όπως βλέπετε υπάρχουν βασικά δύο ζευγάρια ποτενσιόμετρων. Το δεύτερο ζευγάρι ελέγχει το delay-echo-reverb, ενώ το πρώτο όλα τα άλλα εφφέ. Το κάθε ζευγάρι περιλαμβάνει ένα ρυθμιστή για επιλογή του εφφέ και έναν για ρύθμιση του mix, δηλαδή πόσο έντονα εμφανίζεται το εφφέ στον τελικό ήχο. Επίσης για κάθε ένα από αυτά τα ζευγάρια υπάρχει από κάτω ένα κουμπί tap που επιτελεί και επιλογέα για τα bank, καθώς οι 16 προεπιλογές εφφέ που ελέγχει ο πρώτος ρυθμιστής είναι κατανεμημένες σε 4 bank. Πατώντας διαδοχικά το πρώτο tap button ο χρήστης αποκτάει πρόσβαση στα διάφορα banks. Π.χ. στο πρώτο bank τα εφφέ που αντιστοιχούν στον ρυθμιστή είναι FX1-Chorus, FX2-Flanger, FX3- Vibrato και FX4-Step, κοκ. Κρατώντας το tap button πατημένο για 3 δευτερόλεπτα έχουμε πρόσβαση σε ένα επιπλέον εφφέ...

Μπερδευτήκατε; Κι εγώ το ίδιο. Aπευθυνθείτε στο manual για περισσότερες πληροφορίες, καθώς εγώ απογοητεύτηκα. Θα μπορούσαν να είχαν βάλει 1-2 κουμπιά παραπάνω και η όλη δουλειά θα γινόταν πολύ πιο απλά. Έχω την αίσθηση ότι η καλή πρόθεση που είχε σκοπό να κάνει τα εφφέ πιο ευέλικτα και χρήσιμα, με μια διαφοροποίηση από το κλασσικό στυλ που θέλει όλα τα εφφέ να ελέγχονται από ένα διακόπτη, μάλλον οδήγησε σε controls τα οποία είναι υπερβολικά μπερδεμένα. Ελπίζω ειλικρινά στην πράξη η διαδικασία επιλογής και ρύθμισης των εφφέ να αποδειχτεί λιγότερο περίπλοκη απ’ ότι φαίνεται διαβάζοντας το manual και επιφυλάσσομαι να επανέλθω μετά τη δοκιμή.

O ΜiΜΧ είναι ο μόνος ενισχυτής αυτής της κατηγορίας που έχει drum machine με 26 διαφορετικά patterns. Απ’ ότι άκουσα στα ηχητικά δείγματα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ibanez, τα drums δεν είναι κάτι εξαιρετικό ούτε ιδιαίτερα αληθοφανή. Πάντως κάποιοι αναμφισβήτητα θα βρούν αυτό το χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο. Επίσης έχει τα υπόλοιπα στάνταρ όπως κουρδιστήρι, υποδοχή για ακουστικά που χρησιμεύει και ως line out, CD input και υποδοχή για ποδοδιακόπτη.

Δεδομένου ότι είναι ο πιο ακριβός από τους ενισχυτές σε αυτό το συγκριτικό τεστ, αυτά που προσφέρει είναι μάλλον λίγα. Το θέμα της έλλειψης εργονομίας μού φαίνεται σημαντικό, καθώς εμένα τουλάχιστον δύσκολα θα με κερδίσει ένα μηχάνημα που απαιτεί τόσο ψάξιμο για να καταλάβεις τις λειτουργίες του. Σε σχέση με τους άλλους ενισχυτές, ο ΜιΜΧ φαίνεται πιο δύσχρηστος καθώς το control panel του (ειδικά τα εφφέ) είναι εντελώς παράλογα διαρθρωμένο, και το manual δεν είναι αρκετά κατατοπιστικό για να διαφωτίσει τον υποψήφιο αγοραστή. Ακόμα και το drum machine μοιάζει λίγο «απάτη». Δεν αποτελεί κάτι που θα περίμενε κανείς σαν στάνταρ σε έναν τέτοιο ενισχυτή, ενώ θεωρητικά η έλλειψή του θα μπορούσε να αφήσει περισσότερο χώρο στο control panel για την πιο εργονομική διάρθρωση των εφφέ και παράλληλα να κρατήσει την τιμή του ενισχυτή σε χαμηλότερα επίπεδα. Εξάλλου μπορεί κανείς να αγοράσει μια φτηνή Digitech ή Ζοom πεταλιέρα που έχει πιο καλά και ευέλικτα drums (καθώς και ένα σωρό αξιοπρεπή εφφέ) προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει σε έναν πιο αξιόλογο ενισχυτή. Περισσότερες πληροφορίες όταν βρεθεί κάποιο κατάστημα που να τον έχει σε στοκ...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 17/07/09, 19:33
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Για μια ακόμα φορά γίνεται εμφανές ότι οι κιθαρίστες σήμερα έχουν στη διάθεσή τους μια αξιοζήλευτη ποικιλία εξοπλισμού χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Οι ενισχυτές που παρουσιάστηκαν σε αυτό το συγκριτικό τεστ αποτελούν προϊόντα μιας τεχνολογίας την οποία αρκετοί πιο παραδοσιακοί κιθαρίστες δεν βλέπουν με καλό μάτι, το σίγουρο όμως είναι ότι έχει ανοίξει καινούργιους ορίζοντες ειδικά για αρχάριους κιθαρίστες. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και προσελκύει άτομα με διαφορετικά γούστα και απαιτήσεις.

Ανάμεσα στους 5 αυτούς ενισχυτές, η τελική μου εντύπωση είναι ότι ο Vox VT αποτελεί την καλύτερη επιλογή και σίγουρα είναι μια αγορά που μάλλον δεν θα μετανιώσει κανείς. Η ευελιξία του από πλευράς προσομοιώσεων, εφφέ και preset, η ποιότητα των ήχων, η δυνατότητα ρύθμισης της ισχύος με το ενσωματωμένο attenuator και η χαμηλή του τιμή (159 λίρες Αγγλίας*), τον καθιστούν ασυναγώνιστο. Σε αυτόν οφείλω να απονείμω το “Best Buyer’s Choice”, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοια τεστ. Από την άλλη πλευρά, ο Vypyr και ο Cube αποτελούν επίσης εξαιρετικές λύσεις για κάποιον που ψάχνει έναν modelling ενισχυτή και επίσης δεν απογοητεύουν. Ο Spider προσωπικά δεν μού άρεσε τόσο όσο οι άλλοι τρεις, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που ορκίζονται στο όνομά του, ενώ ο MiMX και ο Laney Prism που θα κυκλοφορήσει σύντομα ουσιαστικά αποτελούν ακόμα άγνωστες δυνάμεις στη μάχη των modelling ενισχυτών.

Κυκλοφορεί η άποψη στα κιθαριστικά fora ότι ένας modelling ενισχυτής δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Με βάση την ποικιλία, τις ανταγωνιστικές τιμές και κυρίως την ποιότητα που υπάρχει πλέον σε αυτό το χώρο, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί αυτή η άποψη κερδίζει συνεχώς έδαφος...


*ΕDIT: Η τιμή του ενισχυτή για το 2010 έχει διαμορφωθεί περίπου στις 109 λίρες Αγγλίας (125 Ευρώ).
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: zeromancer στις 17/07/09, 20:26
wow...πρεπει να καρφιτσωθει το θεμα...σιγουρα θα βοηθισει πολλους,ειδικα νεους,κιθαριστες...Απολλων απλα τελεια η δουλεια σου...μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Holyshock στις 18/07/09, 00:05
+1 να καρφιτσωθει....

ωραιο αθρο, ωραιο τεστ και φυσικα θα προτεινα να συνεχισεις και με αλλα τετοια τεστ αν φυσικα σου ειναι αυτο δυνατο γιατι θεματα σαν αυτο λυνουν πολλες απορειες.

μπραβο Απολλων
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: VampireLestrat στις 18/07/09, 01:41
Συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ για τον χρόνο σου και την όρεξη σου φίλε μου!!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 18/07/09, 02:29
Ενα μπραβο και απο εμενα για το κουραγιο σου και για τον χρονο που αφιερωσες να γραψεις ενα τοσο κατατοπιστικο αρθρο! Ακρως χρησιμο, ειδικα απο τη στιγμη που υπαρχουν δεκαδες θεματα που ρωτουν για αυτους τους ενισχυτες!
Θα ηθελα να διαβασω και κριτικη απο προσωπικη εμπειρια σχετικα με τον Ιμπανεζ καποια στιγμη, αν εχει καποιος!
Ευχαριστουμε και παλι για το αρθρο  :)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: indie-anos laternative στις 18/07/09, 09:49
Πάρα πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο (και όχι απλό ποστ). Συγχαρητήρια.
Επιβάλλεται να καρφιτσωθεί!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: jim.ni στις 19/07/09, 02:18
συμπεράσματα:

1) κάτι μου έλεγε οτι θα κατέληγε στον vox  :P
2) τελικά δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι ένα V-Amp2  ;D

λίγο χιούμορ και μια μικρή δόση αλήθειας, ελπίζω να μην χάλασα την ωραία προσπάθεια που έκανες Απόλλων  :)

Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Dr Bluz (G.K.) στις 19/07/09, 13:46
+1 να καρφιτσωθει!!
Μπραβο Απολλωνα για το κουραγιο και τη γλαφυροτητα σου.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Eagle Of Kamelot στις 19/07/09, 15:28
Ενα σχολιο για τον Spider...ανεκαθεν μισουσα τη digital αισθηση του ηχου του, αλλα το footswich που εχει ειναι πολυ μπροστα...σου επιτρεπει ενα κουμπι για καθε μνημη, χωρις να χρειαζεται να τις αλλαζεις κυκλικα. Συν τις αλλοις, σε 2 live με εβγαλε ασπροπροσωπο, καθως παρα τη χαλια ακουστικη του χωρου, ειχε πολυ καλη αποδοση, με την εννοια του οτι ο ηχος του δεν αλλοιωνοταν (μετριος, καλος ή κακος, εμεινε ιδιος!)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 19/07/09, 16:47
Kατ’ αρχήν να σάς ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω κι εγώ ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει κάποιους και θα ήθελα να δω και άλλες τέτοιες προσπάθειες στο forum.

Jim.ni, ίσως ένα λόγος που κατέληξα στον Vox είναι η εμπειρία μoυ από τον AD15VT. Δοκιμάζοντας τον VT15 που είναι πολύ παρόμοιος, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω κάποιους καλούς ήχους πολύ γρήγορα καθώς τα περισσότερα χαρακτηριστικά μού ήταν ήδη γνωστά, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει για τους υπόλοιπους ενισχυτές. Οπότε εκεί μπορεί να υπεισέρχεται κάποια μεροληψία υπέρ του Vox, ή τουλάχιστον ένας προϊδεασμός. Εν πάση περιπτώσει, αλλιώς μπορείς να εξερευνήσεις και να μάθεις τα χαρακτηριστικά ενός ενισχυτή όταν τον έχεις στο σπίτι σου και αλλιώς όταν τον δοκιμάζεις σε ένα μαγαζί ή μια έκθεση. Αντικειμενικά όμως βρίσκω ότι με τον Vox μπορεί κανείς να πετύχει τους καλύτερους και πιο αληθοφανείς ήχους. Πιστεύω πάντως ότι το μέλλον των modelling ενισχυτών είναι πιο κοντά σε αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο Vypyr με την διαφορετική διάρθρωση των προσομοιώσεων (πετάλι --> ενισχυτής --> εφφέ --> delay --> reverb). Η σειρά Vypyr περιλαμβάνει και κάποια μοντέλα με λάμπα, με ισχύ 60 και 100 Watt, τα οποία δεν έχω δοκιμάσει. Λογικά όμως, λόγω μεγάλης ισχύος και υψηλής τιμής, αυτά τα μοντέλα δεν θα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα έναν αρχάριο ερασιτέχνη κιθαρίστα ή κάποιον που παίζει μόνο στο σπίτι. Ένα παρόμοιο μοντέλο γύρω στα 20-30 Watt ή και λιγότερα, σίγουρα θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Όσο για το V-amp, το έχω και αυτό αν και σπάνια το χρησιμοποιώ πλέον. Οι προσομοιώσεις των ενισχυτών είναι πολύ καλές, αλλά βρήκα τα εφφέ του κάπως περιορισμένα στις επιλογές και επιπλέον βγάζει έναν ενοχλητικό φύσημα σε υψηλές εντάσεις. Πάντως για τα λεφτά του (γύρω στις 70 λίρες) είναι πολύ καλό μηχάνημα.

Kamelot
, η απόδοση των ενισχυτών σε συνθήκες live είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να σχολιάσω. Είναι όμως σίγουρα ένα επιπλέον πλεονέκτημα το ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας ζωντανής εμφάνισης, αν και οι περισσότεροι κάτοχοί τους μάλλον δεν θα τούς χρησιμοποιήσουν γι αυτό το σκοπό. Και όταν μιλάς για τον ποδοδιακόπτη, φαντάζομαι ότι εννοείς ένα διακόπτη για κάθε ένα από τα τέσσερα preset, πράγμα το οποίο φυσικά είναι καλό, αν και δεν το έψαξα για να σχηματίσω άποψη. Από την άλλη πλευρά τέσσερα preset είναι μάλλον λίγα σε σχέση με άλλους ενισχυτές και δεν προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευελιξία.

Παντως είναι καλό που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση ώστε να εξελιχθεί το θέμα σε ανταλλαγή απόψεων αντί για καταγραφή εμπειριών εμός μόνο ατόμου. Ελπίζω να παρατεθούν κι άλλα σχόλια για το τεστ, καθώς και  εμπειρίες άλλων μελών από αυτούς τους ενισχυτές.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: adr1anos στις 20/07/09, 13:33
Ίσως το πιο εμπεριστατωμένο και ουσιώδες post στην ιστορία του forum, δείχνει όχι μόνο τις ευρείες γνώσεις, την μέθοδο και την οργανωμένη σκέψη του συγγραφέως αλλά και την ιδιαίτερη πρόθεση για μεθοδική, ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση των μελών, με ίδια επένδυση σε πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο.
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από όλους μας!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: BluesMe στις 20/07/09, 13:43
Πολύ χρήσιμο!! Thanks!!!  ;)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Eddie~Maiden στις 20/07/09, 17:05
+1 να καρφιτσωθει!! ;)  .Μπραβο που βρηκες το κουραγιο κ τα εγραψες.!!!!!!!
Δινω κ εγω +1 στον νox τον έχει φιλος μου κ τον εχω λιωσει.!!!!!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Μαργαρίτα Π. στις 20/07/09, 17:26
Είναι γνωστό ότι δεν είμαι μουσικός αλλά μουσικόφιλη και είναι η πρώτη φορά που γράφω σ' αυτόν τον πίνακα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μουσικός για να εκτιμήσει την χρησιμότητα αυτού του άρθρου και να καταλάβει πόσο χρόνο αφιέρωσε ο συγγραφέας του.

Εννοείται ότι πρέπει να καρφιτσωθεί.

Ανεκτίμητη η προσφορά σου Γιώργο! Να 'σαι καλά!  :)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Eagle Of Kamelot στις 20/07/09, 18:47


Kamelot
, η απόδοση των ενισχυτών σε συνθήκες live είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να σχολιάσω. Είναι όμως σίγουρα ένα επιπλέον πλεονέκτημα το ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας ζωντανής εμφάνισης, αν και οι περισσότεροι κάτοχοί τους μάλλον δεν θα τούς χρησιμοποιήσουν γι αυτό το σκοπό. Και όταν μιλάς για τον ποδοδιακόπτη, φαντάζομαι ότι εννοείς ένα διακόπτη για κάθε ένα από τα τέσσερα preset, πράγμα το οποίο φυσικά είναι καλό, αν και δεν το έψαξα για να σχηματίσω άποψη. Από την άλλη πλευρά τέσσερα preset είναι μάλλον λίγα σε σχέση με άλλους ενισχυτές και δεν προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευελιξία.

Παντως είναι καλό που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση ώστε να εξελιχθεί το θέμα σε ανταλλαγή απόψεων αντί για καταγραφή εμπειριών εμός μόνο ατόμου. Ελπίζω να παρατεθούν κι άλλα σχόλια για το τεστ, καθώς και  εμπειρίες άλλων μελών από αυτούς τους ενισχυτές.


Ισως να μην ειναι πολλες, αλλα ο Spider είναι ενας ενισχυτης περισσοτερο προσανατολισμενος στο metal...δε νομιζω καποιος φιλος που παιζει metal να χρειαστει πανω απο 4 μνημες σε ενα live, ισως και να κανω λαθος...κι αυτο να επαναλαβω, το λεω χωρις καμια διαθεση να δικαιολογησω εναν ενισχυτη που δε μου αρεσει καθολου ηχητικα...αλλα ειναι σκυλος!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: themos στις 20/07/09, 20:24
Συγχαρητήρια Απόλλωνα...τώρα ξέρουμε που θα παραπέμπουμε όταν πέσει για πολλοστή φορά η ερώτηση "ποιον modelling ενισχυτή να προτιμήσω;"  ;D
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 20/07/09, 20:32
Ίσως το πιο εμπεριστατωμένο και ουσιώδες post στην ιστορία του forum, δείχνει όχι μόνο τις ευρείες γνώσεις, την μέθοδο και την οργανωμένη σκέψη του συγγραφέως αλλά και την ιδιαίτερη πρόθεση για μεθοδική, ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση των μελών, με ίδια επένδυση σε πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από όλους μας!

Eυχαριστώ πολύ Αδριανέ, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι το άρθρο μου είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα τέτοιο τίτλο. Ίσως όμως να είναι το πιο μακροσκελές άρθρο στην ιστορία του forum. Ούτε θεωρώ ότι οι γνώσεις μου είναι τόσο μεγάλες. Απλά όπως είπα, ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας που ζω είναι η εύκολη πρόσβαση σε παντός είδους εξοπλισμό για αγορά ή απλά δοκιμή. Πάντως είναι σημαντικό για μένα να έχω παρόμοιες κριτικές σε αυτή μου την προσπάθεια, ειδικά από άτομα που με τη συμμετοχή τους στο forum έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι διαθέτουν και γνώσεις και μεθοδικότητα.

Και πάλι ευχαριστώ όλους σας για τα ευγενικά σχόλια.

Ισως να μην ειναι πολλες, αλλα ο Spider είναι ενας ενισχυτης περισσοτερο προσανατολισμενος στο metal...δε νομιζω καποιος φιλος που παιζει metal να χρειαστει πανω απο 4 μνημες σε ενα live, ισως και να κανω λαθος...κι αυτο να επαναλαβω, το λεω χωρις καμια διαθεση να δικαιολογησω εναν ενισχυτη που δε μου αρεσει καθολου ηχητικα...αλλα ειναι σκυλος!

Σαφώς έχεις δίκιο ως προς τον metal προσανατολισμό του Spider, αυτό είναι κάτι που επεσήμανα κι εγώ. Kαι εδω θίγεις κάποιες άλλες σημαντικές παραμέτρους οι οποίες σίγουρα πρέπει να απασχολήσουν τους υποψήφιους αγοραστές, και στις οποίες δεν μπορεί να ρίξει φως μια απλή δοκιμή ενός ενισχυτή: ποιότητα κατασκευής, ανθεκτικότητα και αξιοπιστία. Δεν έχει καμία αξία να έχεις ένα μηχάνημα που επιτελεί άριστα τη λειτουργία του αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να το πράττει για ένα ικανό χρονικό διάστημα.

Συγχαρητήρια Απόλλωνα...τώρα ξέρουμε που θα παραπέμπουμε όταν πέσει για πολλοστή φορά η ερώτηση "ποιον modelling ενισχυτή να προτιμήσω;"  ;D

Με αυτό το σκοπό ξεκίνησα το άρθρο. Γιατί όπως σωστά ανέφερες, θα είναι για πολλοστή φορά που τίθεται αυτή η ερώτηση στο forum.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: adr1anos στις 21/07/09, 13:49
Εδώ λοιπόν με τον VOX VT30 έχουμε μία σαφή απόδειξη ότι η VOX συνεχίζει να κάνει σωστές επιλογές και καταφέρνει να παραμένει σε αρμονία με τις τεχνολογικές εξελίξεις, από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα!..
(για την ιστορία, η φωτογραφία είναι The Beatles - Can't Buy Me Love, Empire Pool, Wembley 1964).
-Ναι ζούσα τότε!.. (εντάξει ήμουν 2 χρονών ΜΟΝΟ! ;D) - Όχι δεν την πήρα εγώ!!... (είπαμε ήμουν 2 χρονών... επιπλέον δεν είχα πάει ακόμα Αγγλία.. χαχα!  :king)

(http://i527.photobucket.com/albums/cc359/adr1anos/TheBeatles-CantBuyMeLoveEmpirePoolW.jpg)

Η ερώτηση που θέλω να κάνω στον Απόλλωνα:
Τώρα που έχεις μία εμπεριστατωμένη εμπειρία πρώτο χέρι από τα ψηφιακά μοντέλα της οικονομικής κλίμακας των modelling ενισχυτών, πως κατά την γνώμη σου συγκρίνονται αυτά σε ποιότητα και πιστότητα με τα μοντέλα που βρίσκει κανείς σε ψηφιακές πεταλιέρες επίσης χαμηλότερου budget (από τις οποίες επίσης γνωρίζω ότι έχεις εμπειρία), δεδομένου ότι για τις δεύτερες μιλάμε για πιο εξειδικευμένα μηχανήματα με ίσως ισχυρότερους επεξεργαστές σήματος?

Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 22/07/09, 10:28
Η ερώτηση που θέλω να κάνω στον Απόλλωνα:
Τώρα που έχεις μία εμπεριστατωμένη εμπειρία πρώτο χέρι από τα ψηφιακά μοντέλα της οικονομικής κλίμακας των modelling ενισχυτών, πως κατά την γνώμη σου συγκρίνονται αυτά σε ποιότητα και πιστότητα με τα μοντέλα που βρίσκει κανείς σε ψηφιακές πεταλιέρες επίσης χαμηλότερου budget (από τις οποίες επίσης γνωρίζω ότι έχεις εμπειρία), δεδομένου ότι για τις δεύτερες μιλάμε για πιο εξειδικευμένα μηχανήματα με ίσως ισχυρότερους επεξεργαστές σήματος?

Mε προκαλείς να κάνω επίδειξη της άγνοιάς μου...

Σοβαρά τώρα, η ερώτησή σου έχει πολλές παραμέτρους και ίσως απαιτεί ξεχωριστό άρθρο για να απαντηθεί έστω και επιφανειακά. Εν συντομία πάντως, θα έλεγα ότι οι modelling ενισχυτές γενικά προσφέρουν μια ικανοποιητική ποικιλία και ποιότητα προσομοιώσεων ενισχυτών, αν και στο θέμα των εφφέ δεν έχουν την ίδια ευελιξία. Τα πολυεφφέ και οι πεταλιέρες, ακόμα και αυτά που βρίσκει κανείς με λιγότερο από 100 λίρες, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό αυτό το κενό και δεν είμαι σίγουρος αν (στο θέμα των προσομοιώσεων αυτών καθ' αυτών) εκτός από μεγαλύτερη ποικιλία προσφέρουν στο σύνολό τους σημαντικά υψηλότερη ποιότητα.

Όσο για το θέμα της πιστότητας των προσομοιώσεων, είναι αρκετά πιο δύσκολο στην ανάλυση γιατί είναι σε κάποιο βαθμό υποκειμενικό. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα έχουμε ποτέ τη δυνατότητα να βάλουμε έναν modelling ενισχυτή δίπλα στους κλασσικούς ενισχυτές που προσομοιώνει για να δούμε πόσο πιστά ανταποκρίνεται η προσομοίωση στο αυθεντικό μοντέλο. Ίσως θα ήταν πιο πρακτικό να βάλουμε όλους τους παραπάνω ενισχυτές σε ένα δωμάτιο και να συγκρίνουμε τις μεταξύ τους αντίστοιχες προσομοιώσεις. Πάντως προσωπικά θα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος με την ποιότητα και ίσως την πιστότητα των προσομοιώσεων στους περισσότερους modelling ενισχυτές, ειδικά τον Vox, αλλά και τον Vypyr και τον Cube. Πιστεύω όμως ότι το μέλλον σε αυτό τον τομέα ίσως να βρίσκεται αλλού. Έχοντας πάρει μια γεύση από κάποια modelling software όπως το Revalver, το Jamvox και το TH1 της Overloud, νομίζω ότι η πιστότητα που προσφέρουν ίσως είναι ήδη καλύτερη από αυτή των modelling ενισχυτών. Ειδικά στο Revalver, οι προσομοιώσεις του Marshall Bluesbreaker και του Fender Βassman (αν θυμάμαι καλά) ίσως να είναι οι καλύτερες που έχω ακούσει από οποιονδήποτε ενισχυτή ή πολυεφφέ.

Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια άλλη συζήτηση για να αναλύσουμε αυτό το θέμα σε βάθος...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Crazy Heart στις 24/07/09, 15:24
τέλειο!!
αν υπάρχει η περίπτωση please να μπει στη λίστα και o Orange Crush 30R !
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 24/07/09, 15:37
αν υπάρχει η περίπτωση please να μπει στη λίστα και o Orange Crush 30R !

Μπορεί να μού έχει διαφύγει κάτι, αλλά δεν νομίζω ότι ο Orange Crush 30R είναι modelling ενισχυτής... ???
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: m@ster k@frer στις 24/07/09, 15:50
Μπα δεν ειναι modelling ο orange....
Παντως μπραβο Γιωργο για το χρονο σου.. :up..τωρα αξιωθηκα να το διαβασω ολοκληρο... :P :P
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Crazy Heart στις 25/07/09, 11:57
αν υπάρχει η περίπτωση please να μπει στη λίστα και o Orange Crush 30R !

Μπορεί να μού έχει διαφύγει κάτι, αλλά δεν νομίζω ότι ο Orange Crush 30R είναι modelling ενισχυτής... ???
whoooooops! σωστός! sorry
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: themos στις 27/07/09, 14:46
αν υπάρχει η περίπτωση please να μπει στη λίστα και o Orange Crush 30R !
Μπορεί να μού έχει διαφύγει κάτι, αλλά δεν νομίζω ότι ο Orange Crush 30R είναι modelling ενισχυτής... ???
whoooooops! σωστός! sorry

Θα μπορούσε όμως κάποια στιγμή να γίνει και ένα συγκριτικό (σχετικά οικονομικών) solid-state ενισχυτών ;).
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 28/07/09, 21:43
Θα μπορούσε όμως κάποια στιγμή να γίνει και ένα συγκριτικό (σχετικά οικονομικών) solid-state ενισχυτών ;).

Σίγουρα κάτι τέτοιο θα ήταν ενδιαφέρον. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι ενισχυτές, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, οπότε η επιλογή κάποιων για σύγκριση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Στο χώρο των modelling, oι διαθέσιμοι ενισχυτές είναι ακόμα σχετικά περιορισμένοι και ένα τέστ το οποίο συγκρίνει 4-5 από αυτούς πιστεύω ότι καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα των επιλογών που έχει ο υποψήφιος αγοραστής. Πάντως ίσως θα ήταν μια ιδέα να κάνουμε ένα είδος δημοψηφίσματος για τους πιο δημοφιλείς solid state ενισχυτές με σκοπό να γίνουν κάποια στιγμή, αν όχι ακριβώς συγκριτικά τεστ, τουλάχιστον κάποια review μερικών από αυτούς.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: themos στις 29/07/09, 16:26
Προφανώς στην κατηγορία των modelling η επιλογή των υποψήφιων ενισχυτών είναι πολύ πιο εύκολη.
Συμφωνώ για το δημοψήφισμα. Επίσης θα μπορούσαν να μπουν κάποιοι περιορισμοί (π.χ. watt, μέγεθος ηχείου, τιμή) ώστε να μειωθούν οι επιλογές και να συγκριθούν μόνο παρόμοια μοντέλα.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: adr1anos στις 30/07/09, 17:23
Απόλλων, έχω παρατηρήσει την τάση να προσφέρονται περισσότερα μοντέλα με προσομοιώσεις metal την τελευταία περίοδο των 1-2 ετών, ειδικά από την οικονομική κατηγορία των modelling ενισχυτών. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να εξηγείται καθώς οι νέοι μουσικοί έχουν μία αυξημένη τάση για στροφή προς metal ενώ παράλληλα έχουν περιορισμένο χαρτζηλίκι. Σου λέει εσένα κάτι αυτό?
Αν ήταν να συνοψίσουμε τον κοινό τόπο των μοντέλων των ενισχυτών που μελέτησες, ποιά θα ήταν τα περισσότερο δημοφιλή μοντέλα που προσφέρουν οι κατασκευαστές, έτσι για να δούμε και τα εμπορικά trends που υπονοούνται την τρέχουσα περίοδο για την ζήτηση της αγοράς και των μουσικών από την συγκεκριμένη κατηγορία ενισχυτών?
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 30/07/09, 23:45
Απόλλων, έχω παρατηρήσει την τάση να προσφέρονται περισσότερα μοντέλα με προσομοιώσεις metal την τελευταία περίοδο των 1-2 ετών, ειδικά από την οικονομική κατηγορία των modelling ενισχυτών. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να εξηγείται καθώς οι νέοι μουσικοί έχουν μία αυξημένη τάση για στροφή προς metal ενώ παράλληλα έχουν περιορισμένο χαρτζηλίκι. Σου λέει εσένα κάτι αυτό?

Σίγουρα κάτι τέτοιο συμβαίνει. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το κομμάτι της αγοράς στο οποίο στοχεύουν οι περισσότεροι από αυτούς τους ενισχυτές. Τα μοντέρνα παρακλάδια του metal που απαιτούν τέτοιους ήχους έχουν μεγάλη απήχηση στη νεολαία, δηλαδή σε άτομα που θέλουν έναν ενισχυτή πολύπλευρο και ευέλικτο, κατάλληλο για αυτά τα μουσικά ιδιώματα και σε χαμηλή τιμή. Πάντως ακόμα και ο Tech21 Trademark που έχω μάλλον σε τέτοιες ηχητικές αποχρώσεις δείχνει την αξία του. Ίσως τελικά να είναι πιο δύσκολο αλλά και πιο επιθυμητό να προσομοιώσει κανείς με κάποια σχετική πιστότητα τον ήχο ενός αρκετά παραμορφωμένου κλασσικού ενισχυτή παρά ενός καθαρού.

Παράθεση
Αν ήταν να συνοψίσουμε τον κοινό τόπο των μοντέλων των ενισχυτών που μελέτησες, ποιά θα ήταν τα περισσότερο δημοφιλή μοντέλα που προσφέρουν οι κατασκευαστές, έτσι για να δούμε και τα εμπορικά trends που υπονοούνται την τρέχουσα περίοδο για την ζήτηση της αγοράς και των μουσικών από την συγκεκριμένη κατηγορία ενισχυτών?

Aπ' όσο μπόρεσα να συγκρατήσω, τα πιο δημοφιλή μοντέλα που προσομοιώνουν σχεδόν όλοι οι ενισχυτές είναι κάτι Fender Twin Deluxe και Bassman, οι κλασσικοί Vox AC15 και AC30, αρκετοί Marshall (Plexi, JMP, κλπ), και μερικοί Mesa Boogie για τις πιο high gain προσομοιώσεις. Βέβαια ο Vypyr έχει περισσότερα μοντέλα Peavey, ο VT30 έχει πολλά μοντέλα Vox κ.ο.κ. Πάντως οι παραπάνω τέσσερις μαρκες είναι αυτές που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις με διάφορα μοντέλα. Τώρα το αν και κατά πόσο αυτό αντανακλά τη ζήτηση της αγοράς από τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είμαι σε θέση να το πω με βεβαιότητα, ειδικά αν ληφθούν υπόψη όσα αναφέραμε προηγουμένως σχετικά με τον metal προσανατολιμσό των περισσότερων ενισχυτών.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: apressas στις 31/07/09, 14:05
Εγω θα ηθελα να δω reviews για παραμελημενους ενισχυτές οπως ο Flextone η ο Spider Valve
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 01/08/09, 21:37
νομιζω οτι και οι σολντανο ειναι αγαπημενοι ενισχυτες για να τους κανουν μοντελινγκ  :)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tech21man στις 01/08/09, 22:36
Ενταξει ολοι πανω κατω θε δεν θε θα κανουν ενα δυο καθαρα fender, λιγο Plexi, εννοειται jcm 800, vox, mesa rectifier, soldano slo κτλ. Roland jc-120!
Αντε και να δεις hiwatt, diezel, και αλλα ψαγμενα και μη. Τα ειδες. Οχι,τιποτα δεν εκανες. Ολη μου η γκρινια για το modelling ωχρια μπροστα στο γεγονος οτι οι ρουφιανοι μαρκετινιστικα, χρησιμοποιουν τα original ονοματα που ομως δεν πρεπει να συγχεονται με τα μοντελα τους (ευτυχως που εληξαν οι πατεντες...). Τι με πειραζει ομως πραγματικα???Εχεις εναν diezel vh4. Πραγματικο. Ετσι χορταστικο ρε παιδι μου σα χωριατικο λουκανικο!!! Και λες παιζω στο τριτο καναλι, με το deep control στην μεση γιατι ταιριαζει με την fender μου, πριμα εδω το ταδε switchακι εκει, κτλ, μπλα μπλα...ρυθμιζεις ενα σκασμο, πραγματακια που εχει ο ενισχυτης. Πας στο modeller. Βλεπεις λεει diezel καναλι 3. Ωραια!!! Το 1,2 και 4 καναλι???Στα αγυριστα...Τελος παντων...Πας να ρυθμισεις το deep control, δεν εχει η το εχει μονιμα σε μια θεση? Ποτς γκεγκεν ατο!!!? ΡΕ????

Το ξεπερνας αν κ βλεπεις οτι η κιθαρα σου πλεον δεν ταιριαζει...Πας στο pod να βρεις diezel καμπινα. Δεν εχει!!!αααα....


Τι να το κανω το emulation οταν μου δινουν μια ρυθμιση ενισχυτη σε ενα καναλι με το ταδε switch on και ΜΟΝΟ. Αυτο δεν ειναι emulation ειναι οπως μου ειπε ο andrew barta της tech21 (που του αρεσει το ουζο!!!) digital snapshot ενος ενισχυτη και μαλιστα απο ενα μικροφωνο σε μια θεση...(αλλη μονιμη γκρινια).

Εκει παραδεχομαι εταιρειες σαν την tech21 (9 μικροφωνα παντου, για να δημιουργησουν τον ηχο του ενισχυτη που περιπου θελουν να ποιασουν) και δε βαζει ονοματα επανω. Οκ θα πει california, αλλα δε λεει mesa boogie markIII με τον 105 μετασχηματιστη κτηνος και τη δευτερη εκδοση graphic eq σε V καμπυλη και το ταδε pull bright πατημενο...οπως κανει η Line6 και αλλες...Στο ιδιο υφος και η yamaha με τη σειρα dg καποτε. Ουτε καν ελεγε british-j800 slo treadplate clone. Crunch και τελος. Lead και τελος. Οπως ειπε και ο allan holdsworth που τα χρησιμοποιησε αυτα τα yamaha live, δε χρειαζομαι να μου πει καποιος τι ειναι για να το ευχαριστηθω...

Παραδεχομαι και την axe-fx γιατι λεει το ιδιο. Γιατι λεει οτι τα eq της δεν ειναι αντιγραφη των original tonestack αλλα κατα βαση ενα μουσικο post eq για να κανεις τη δουλεια σου σαν ανθρωπος και το πως αυτη η εταιρεια τελικα ονειρευεται οτι ακουγονται καποιοι θρυλικοι ενισχυτες. Οχι κανουμε 100% recorded αντιγραφα. Και γιατι δεν εχει περασει ενας χρονος που βγηκε σαν προιον και ο,τι ζητανε οι χρηστες σαν μοντελο ενισχυτων καθεται και το βγαζει!!!Mark IV με Push deep και το pressence στα 3/4? ok!!!αλλα θα ειναι νεο μοντελο σε σχεση με το προηγουμενο mark IV!!!Συνεχης αναβαθμιση. Η Line6 κοντευει να βγαλει το Pod σε java για τα κινητα...αλλα τιποτα της προκοπης καινουριο. Λεγεται οτι θα βγαλει νεο high end προιον εντελως διαφορετικο. Αει να δουμε...

Παραδεχομαι ομως και την εταιρεια που βγαζει το revalver, που τωρα ανηκει στην peavey γιατι εχει κανει emulation ουτε 10 ενισχυτων, πολλοι απο αυτους peavey, αλλα σου δινει τα ΠΑΝΤΑ. Ολα τα καναλια ολα τα διακοπτακια, ολα τα στοιχεια του κυκλωματος, μπορεις να πειραξεις το tonestack μπορεις να βαλεις αλλο τυπο λαμπας, plate voltage, sag, negative feedback. Και οταν κανεις χαζομαρα το ακους οπως αν εκανες χαζομαρα σε πραγματικο ενισχυτη. Αν δε δουλευει η modα σου δε θα βγει ηχος!!!

Τωρα αν καποιος θεωρει το pod κτλ πιο ευκολα, και οτι τελικα φτανει που κανουν τη δουλεια τους(και την κανουν καλα, κ βγαζουν ωραιους ηχους, οκ!) κανενα προβλημα. Αλλα μη πατας πανω σε μαρκετινγκ και ονοματα που αλλοι τα εχτισαν...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: groovymood στις 02/08/09, 01:12
Ειλικρινά δεν κατάλαβα σε τι διαφέρει η tech21 απο την line6 στο θέμα ονομασίας των ενισχυτών που κάνουν modelling...

Αν θυμάμαι καλά το pod έχει ονομασίες όπως...brit classic, brit high gain, black panel, modern high gain κλπ,κλπ...

Αν θες να συζητηθεί το θέμα ποιός προσφέρει το καλύτερο modelling ηχητικά, οκ ίσως είναι ενδιαφέρον.

Το τί λέξεις ή φράσεις βρίσκει ο καθένας απο αυτούς για να περιγράψει τo modelling που κάνει γιατί πιστεύεις οτι είναι τόσο σημαντικό?
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 02/08/09, 09:50
Φίλε tech21man, δεν διαφωνώ με αυτά που λες, θα μού επιτρέψεις όμως να σού πώ ότι μάλλον αποτελούν φιλολογική συζήτηση και σίγουρα είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους που θα ενδιαφερθούν για ένα τέτοιο μηχάνημα. Το θέμα για έναν αρχάριο κιθαρίστα είναι ότι με 150-200 Ευρώ έχει έναν ενισχυτή ευέλικτο, πολύπλευρο, με καλή ποιότητα ήχου και με διαφορετικά voices και εφφέ που θα τον καλύψει για πολλά είδη μουσικής και θα κρατήσει το ενδιαφέρον του αμείωτο για πολύ καιρό... σίγουρα περισσότερο από κάτι ενισχυτές που κυκλοφορούσαν στην εποχή μου και ακούγονταν σαν βραχνιασμένα γαϊδουράκια. Όσο για την ποιότητα και πολύ περισσότερο την πιστότητα των προσομοιώσεων, ίσως να απασχολήσει κάποιον πιο έμπειρο κιθαρίστα που έχει ψάξει το θέμα σε βάθος.

Και επ' αυτού, το αν η κάθε εταιρία που επιδίδεται στο modelling, είτε σε ενισχυτές είτε σε πολυεφφέ, "πατάει" πάνω σε γνωστά ονόματα, μπορούμε να το συζητήσουμε σε άλλη βάση. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό έχει σχέση με το αν χρησιμοποιείται το ίδιο το όνομα του ενισχυτή που προσομοιώνεται (Fender, Marshall, Mesa Boogie) ή κάποια άλλη περιγραφή (Βlack panel, UK 80s, California, κλπ) που παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς στον ίδιο ενισχυτή. Αυτό που βρίσκω εγώ περίεργο είναι ακριβώς το γεγονός ότι σε κάποια manual (π.χ. του Ibanez MiMX) αναφέρονται τα μοντέλα που προσομοιώνονται με το όνομά τους ενώ σε άλλα δίνεται μια περιγραφή όπως American-made tweed-covered 2x12" combo amp (δηλαδή τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια). Από τη στιγμή όμως που μιλάμε για "προσομοίωση", κάπου πρέπει να βασιστείς για να βγάλεις έναν ήχο.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tech21man στις 02/08/09, 12:53
Αυτό που βρίσκω εγώ περίεργο είναι ακριβώς το γεγονός ότι σε κάποια manual (π.χ. του Ibanez MiMX) αναφέρονται τα μοντέλα που προσομοιώνονται με το όνομά τους ενώ σε άλλα δίνεται μια περιγραφή όπως American-made tweed-covered 2x12" combo amp (δηλαδή τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια). Από τη στιγμή όμως που μιλάμε για "προσομοίωση", κάπου πρέπει να βασιστείς για να βγάλεις έναν ήχο

Πες τα ρε μεγαλε!!! Δε διαφωνω πρεπει να βασιστεις καπου. Ολοι λιγο κλεβουν κ απο την παραλλαγη βγηκαν τοσα ωραια πραγματα στην τελικη. Η Line6 ομως στο manual της μονο που δεν εβαλε φωτογραφια του Leo fender και του jim marshall!!!

Αυτο το διαχωρισα εξ αρχης(δλδ το αν κανει καλο modelling η οχι. Εκει που με ζωνουν τα φιδια ειναι η εντονη εκμεταλλευση, συγκεκριμενων μοντελλων ενισχυτων, ενω κατα βαση δε σου δινει τη δυνατοτητα να παιξεις και να αλλαξεις πολλες ρυθμισεις οπως στον...πραγματικο ενισχυτη. Οποτε τι κανει καλα??? Θα μου πεις και η tech21 το ιδιο κανει. Δλδ για καθε "ενισχυτη" αλλαζεις τις παραμετρους που σου δινει αυτη. Ναι αλλα ψαξε παιξε με τα character series η το trademark10 και πες μου τελικα: Οκ κανει εναν ηχο που θυμιζει marshall. Ποιον marshall??? plexi bassman style? jcm800 cascaded???jcm 800 clipping diode με master volume? jcm2000 dsl full tube με deep switch? jtm 45? Δεν λεει. Λεει British και βαλε το μυαλο σου να δουλεψει να το φερεις οσο γινεται στα μετρα σου.  Η Line6 σου πεταει ονοματα και νομιζεις οτι εισαι accurate!!!Εκει. Τωρα παιzω με ενα soldano SLO100. Πας στο Pod xt και σου εχει 5-6 μοντελλακια marshall, επειδη ολα αυτα ειναι διαφορετικα μεταξυ τους, και κατα βαση, δεν μπορεις να πειραξεις ο,τι θα πειραζες σε εναν κανονικο ενισχυτη(τελος παντων, τα marshall ειναι λιγο ατυχες παραδειγμα...δεν εχουν κ τοσα πολλα να πειραξεις!!!) . Ο fender super reverb silverface εχει ενα Pull ποτενσιομετρο στο master volume, που αρπαζει ο ηχος καλυτερα. Θα την βαλει καπως αυτη τη λεπτομερεια η Line6? Σιγουρα οχι. Καυχιεται ομως για το accurate modelling και μου κοτσαρει φωτογραφιες ενισχυτων στο manual. Μπορει να το ειχα, και να μου αρεσε ο ηχος που εβγαζα αλλα αυτο το θεωρω απαραδεκτο. Για κανε το ιδιο στο rectifier του revalver???Ολα εκει ειναι φιλε μου. switchakia ολα. Μεχρι κ το power section πειραζεις.

Mε αλλα λογια δε θιγω το modelling της Line6(εχει μεινει στην ιστορια μεν, αλλα προπερσινα σταφυλια σε σχεση με τα τωρινα modellers...) και πλεον ειναι σε προσιτη τιμη, αλλα το marketing της αν θελεις. Και για να δει κανεις ποσο βασιζεται στο μαρκετινγκ, ας ψαξει να δει την περιγραφη του spinal puppet μοντελλου της(απο τα αγαπημενα μου) Μη ρωτησετε τι ειναι που βασιζεται και τι συνδυασε: Σε καθε manual (pod xt, hd147 κτλ) γραφει πραγματα διαφορετικα μεταξυ τους...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 02/08/09, 14:06
Εκει που με ζωνουν τα φιδια ειναι η εντονη εκμεταλλευση, συγκεκριμενων μοντελλων ενισχυτων, ενω κατα βαση δε σου δινει τη δυνατοτητα να παιξεις και να αλλαξεις πολλες ρυθμισεις οπως στον...πραγματικο ενισχυτη. Οποτε τι κανει καλα??? Θα μου πεις και η tech21 το ιδιο κανει. Δλδ για καθε "ενισχυτη" αλλαζεις τις παραμετρους που σου δινει αυτη. Ναι αλλα ψαξε παιξε με τα character series η το trademark10 και πες μου τελικα: Οκ κανει εναν ηχο που θυμιζει marshall. Ποιον marshall??? plexi bassman style? jcm800 cascaded???jcm 800 clipping diode με master volume? jcm2000 dsl full tube με deep switch? jtm 45? Δεν λεει. Λεει British και βαλε το μυαλο σου να δουλεψει να το φερεις οσο γινεται στα μετρα σου.  Η Line6 σου πεταει ονοματα και νομιζεις οτι εισαι accurate!!!Εκει. Τωρα παιzω με ενα soldano SLO100. Πας στο Pod xt και σου εχει 5-6 μοντελλακια marshall, επειδη ολα αυτα ειναι διαφορετικα μεταξυ τους, και κατα βαση, δεν μπορεις να πειραξεις ο,τι θα πειραζες σε εναν κανονικο ενισχυτη(τελος παντων, τα marshall ειναι λιγο ατυχες παραδειγμα...δεν εχουν κ τοσα πολλα να πειραξεις!!!) . Ο fender super reverb silverface εχει ενα Pull ποτενσιομετρο στο master volume, που αρπαζει ο ηχος καλυτερα. Θα την βαλει καπως αυτη τη λεπτομερεια η Line6? Σιγουρα οχι. Καυχιεται ομως για το accurate modelling και μου κοτσαρει φωτογραφιες ενισχυτων στο manual. Μπορει να το ειχα, και να μου αρεσε ο ηχος που εβγαζα αλλα αυτο το θεωρω απαραδεκτο. Για κανε το ιδιο στο rectifier του revalver???Ολα εκει ειναι φιλε μου. switchakia ολα. Μεχρι κ το power section πειραζεις.

Και πάλι δίκιο έχεις. Αυτό όμως που προσπαθούσα να πω στο προηγούμενο μήνυμά μου είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες αυτού του επιπέδου δεν θα έχουν τις γνώσεις να το ψάξουν τόσο πολύ το θέμα. Απλά θα ξέρουν ότι έχουν 5, 10 ή 20 διαφορετικούς ήχους, πράγμα που δίνει αρκετή ευελιξία στον ενισχυτή. Και φυσικό είναι να χρησιμοποιούνται κυρίως για προσομοιώσεις κάποιοι συγκεκριμένοι ενισχυτές της Fender, της Marshall, της Mesa Boogie, της Vox κλπ, αφού αυτοί είναι οι ενισχυτές που χρησιμοποιήθηκαν για κλασσικά κομμάτια στην πρόσφατη ιστορία της μουσικής. Εξάλλου μήπως είναι άτοπο να ζητάς τόσο λεπτομερή και διεξοδική παραμετροποίηση από ένα μηχάνημα που κοστίζει 200 Ευρώ ή έστω και πολύ περισσότερο; Στο κάτω-κάτω, όπως σωστά ανέφερες, αν θέλω να το ψάξω σε τέτοιο βαθμό και να έχω τόσο εξεζητημένο έλεγχο της προσομοίωσης, παίρνω το Revalver και ένα ζευγάρι καλά ηχεία και φτιάχνω ότι ενισχυτή μπορεί να φανταστεί το αρρωστημένο μου μυαλό.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: themos στις 02/08/09, 15:00
+1 Απόλλων.
Είναι δυνατόν να έχεις τέτοιες απαιτήσεις από ένα φτηνό μηχάνημα; Γιατί εδώ μιλάμε για entry-level μοντέλα, αν κατάλαβα καλά. Οι αρχάριοι όχι μόνο δε θα ωφελούνταν, αλλά μάλλον θα μπερδεύονταν παραπάνω αν σε κάθε προσομοίωση ενισχυτή υπήρχαν και 25 διαφορετικά settings με push-pull, switches κλπ.
Όσον αφορά στο marketing, χαίρω πολύ. Από τη στιγμή που είναι νόμιμο να το κάνουν, εννοείται ότι θα χρησιμοποιούν τα ονόματα των μεγάλων "κλασικών" στα manual, στις διαφημίσεις, παντού. Η μόνη "άμυνα" του ενδιαφερόμενου αγοραστή είναι να κάνει καλή έρευνα αγοράς, ώστε να μην περιμένει ότι με 100-200 Ευρώ θα αγοράσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ήχων κλασικών ενισχυτών.
Αυτό που αγοράζει, όπως το βλέπω εγώ, είναι ίσως ένας "μπούσουλας" για μελλοντικές αγορές- πειραματίζεσαι με το modelling για 1-2 χρόνια, καταλήγεις στον "χ" τύπο ενισχυτή και όταν έχεις τη δυνατότητα πας για το "real thing".
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: groovymood στις 02/08/09, 15:11
Στο θέμα modelling δεν είμαι και expert και ευελπιστώ να συνεχίσω να μην είμαι*...

Είμαι όμως της γνώμης οτι μηχανηματάκια σαν το pod έχουν ως βασικό πελατολόγιο...
1. Παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της ηλεκτρικής κιθάρας
2. Επαγγελματίες session μουσικούς που δουλεύουν σε παραγωγές όπου ο χρόνος είναι χρήμα λόγω budget αλλά και λόγω νοοτροπίας (πχ Ελληνική δισκογραφία..)

Ίσως κανέναν απο τους 2 να μην τον ενδιαφέρουν όλα αυτά που συζητιούνται...

Ο πρώτος ούτε έχει δει καν τους πραγματικούς ενισχυτές απο κοντά και απλά θέλει κάτι φθηνό και με ποικιλία ήχων για να αρχίσει να παίζει,
Ο δεύτερος το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γλυτώσει χρόνο και να μην κουβαλήσει 2 ή 3 ενισχυτές στο studio...

Ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου αν το μηχανηματάκι παραήταν tweakable ίσως να προσπερνούσε...

*Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω του home recording πέρασαν απο τα χέρια μου και v-amp pro και tech21 gt2 και αρκετά κιθαριστικά  software...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tech21man στις 02/08/09, 16:50
Φυσικα συμφωνω με ολα τα παραπανω, αλλα το Pod δεν ηταν καθολου φτηνο οταν ξεκινησε...Ακομη θυμαμαι το Pod 1.0 κοντα στα 390 ευρω...Μετα το xt...Θα μου πεις το axe fx παει στα 1700 σημερα, αλλα ελπιζω να πεσει καποια στιγμη!!!

Παρεμπιπτοντως μια κ λεμε για φτηνα modelling, εχω παθει αρκετη πλακα με ενα παμφθηνο μηχανακι ονοματι zoom g2! Δειτε τον τυπα, που ομολογουμενως το εχει σε ολους τους τομεις!!!

http://www.youtube.com/watch?v=pTPEpRsD5T0
http://www.youtube.com/watch?v=jrW21fNDG6c&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=OFKuTJ2NVqM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9krAt29YaY8&feature=related (επιτελους mark!)
http://www.youtube.com/watch?v=jt5b6bFrEMo&feature=channel (εδω τον εκραξα γιατι εβαλε το τραγουδι απο πισω αλλα την πατησα ειναι backing track χωρις κιθαρες και με καλο τραγουδιστη...) και γενικα ολα του τα κλιπακια ειναι...
και αλλος ενας τυπος με zoom g2...
http://www.youtube.com/watch?v=sqe67OB2JMg&feature=related
Οχι κ ασχημα για μηχανακι των 120 ευρω με το usb και το wah! Και μαλιστα, κορυφαιες τεχνικες προδιαγραφες και 100db s/n!!!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 02/08/09, 21:45
Τα Zoom είναι φοβερά μηχανήματα για τα λεφτά τους. Eγώ πήρα το G2.1u πριν από δύο χρόνια περίπου, τότε που ήταν πολύ πιο φτηνό, και μπορώ να πω ότι είναι το πιο εύχρηστο πολυεφφέ που έχει περάσει από τα χέρια μου. Οι προσομοιώσεις του θα έλεγα ότι είναι μέτριες έως απλά καλές, αλλά τα εφφέ του είναι εξαιρετικά. Εκτός αυτού προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, ξεχωριστού ελέγχου του κάθε εφφέ, έξτρα EQ, και πολλά άλλα. Όμως ξεφεύγουμε από το άρχικό μας θέμα...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 21/08/09, 09:31
καλημέρα και καλώς σας βρήκα.

Επειδή αυτό τον καιρό είμαι σε ψάξιμο ενός μικρού ενισχυτή, ψάχνοντας έπεσα πάνω σ' αυτό το πραγματικά χρήσιμο άρθρο. Ενα μπράβο στον συγγραφέα ! και γενικά σε όλη την παρέα.

Εχω  για κύριο ενισχυτή ένα σετ κεφαλή-καμπίνα (Marshall DSL100-1960) χρησιμοποιώντας για εφφέ την Digitech GNX4. Επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να κουβαλάω οπουδήποτε το "γομάρι" σκέφτομαι την αγορά ενός ευέλικτου μικρού ενισχυτή που να ενσωματώνει πάνω και εφφέ για να μην κουβαλάω την Digitech.

Χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία από τους νέους αυτούς ενισχυτές, δεν σας κρύβω ότι η πρώτη μου επιλογή ήταν ο Marshall MG30FX λόγω ονόματος. Διαβάζω όμως και εδώ και σε άλλα reviews ή ακόμα και στα σχόλια στο youtube ότι ο συγκεκριμένος ενισχυτής είναι δείγμα προς αποφυγήν!! και γενικά όλη η MG σειρά. Μάλιστα σκόπευα να σας ρωτήσω όταν διάβαζα το συγκριτικό πως και δεν συμπεριλάβατε και τον Marshall, αλλά κατάλαβα αργότερα τον λόγο....περίεργο πάντως...τόσο χάλια είναι;

Τέλος πάντων, να σας πω ότι παίζω κατά 95% metal 80'ς, και το υπόλοιπο 5 κανά rock, ούτε καθαρά μ' ενδιαφέρουν ούτε και thrash. Από τα γραφόμενά σας, αλλά και από αυτά που διάβασα γενικότερα έχω πεισθεί για τον VOX αλλά η ερώτησή μου είναι , θα με καλύψει στο κομμάτι του distortion ή το κυριότερό του ατού είναι οι clean ήχοι; Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όσοι επικροτούν τον VOX , δεν παίζουν metal κατά κύριο λόγο, παίζουν λίγο απ' όλα.

Εν τω μεταξύ έκανα και μια ερώτηση στον thomann μεταξύ Line6 Spider IV30-Marshall MG30FX -Peavey VYPYR 30 και μου απάντησαν ότι ο Line6 έχει τους καλύτερους metal ήχους.

Οι γνώμες βέβαια είναι αμφιλεγόμενες για τον Line6 , είναι άλλοι που ορκίζονται στ' όνομά του και άλλοι που ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να τον δουν λόγω της έντονης ψηφιακίλας.

Τέλος, είναι εις γνώσην μου ότι με 200-250 ευρώ δεν περιμένω να πάρω και το απόσταγμα των ενισχυτών, ούτε περιμένω με 30watt και ένα 10ιντσο να "σκάβει", εξάλλου όπως σας είπα άλλος είναι ο βασικός μου ενισχυτής. Απλά θα ήθελα ένα μηχανάκι που να έχει αξιοπρεπείς metal ήχους (π.χ. Accept-Judas Priest κλπ)  χωρίς να είναι "τζιτζίκι" ή "τενεκές". Από κιθάρες απ' όλα έχει ο "μπαχτσές"....PRS, Gibson, BCRich

Σας ευχαριστώ και συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε  ;)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 21/08/09, 09:48
ξέχασα να σας πω ότι ο πρώτος μου ενισχυτής πριν 20 χρόνια ήταν ένας Roland Jazz-chorus 50 ο οποίος εννοείται ότι δουλεύει μέχρι και σήμερα , απλά κάνουν χράτσα-χρούτσα τα ποντεσιόμετρα από την πολυκαιρία και την σκόνη. Ομως παρόλο που είναι δυνατός, δεν τον ευχαριστήθηκα διότι από distortion μηδέν! Θα μου πείτε τώρα τι περιμένεις πριν 20 χρόνια.....Σωστό, απλά θέλω να σας πω ότι δεν θα τον ξανάπαιρνα σήμερα για τα γούστα μου.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 21/08/09, 13:10
Κατ' αρχήν, ακόμα και με έναν πιο μικρό ενισχυτή, δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την Digitech GNX4 που είναι μια πεταλιέρα με τρομερές δυνατότητες. Από τη στιγμή που δεν θα έχεις να κουβαλάς το "γομάρι", το βάρος της πεταλιέρας μάλλον θα είναι αμελητέο. Έτσι θα μπορείς να έχεις όλα τα preset που έχεις σώσεις στη μνήμη και να τα χρησιμοποιείς στα live.

Σχετικά με την επιλογή ενισχυτή, όπως θα είδες και από την κριτική μου, πιστεύω ότι ο Line 6 δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια στο επίπεδο ποιότητας των άλλων ενισχυτών και ειδικά του Vox VT και του Peavey Vypyr. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο, οι ήχοι του Vox μου φάνηκαν πιο αυθεντικοί, πιο γεμάτοι και τελικά πιο πειστικοί απ' ό,τι του Vypyr. Έχω την αίσθηση ότι για αυτό μπορεί να ευθύνεται και το ηχείο του Vypyr, το οποίο φαίνεται μάλλον φτηνιάρικο παρά το γεγονός ότι το διαφημίζουν σαν "custom-voiced" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), ενώ είμαι πεπεισμένος ότι και η λάμπα του Vox παίζει ρόλο στην τελική ποιότητα του ήχου.

Όσο για τα καθαρά και τα βρώμικα του Vox, πιστεύω ότι όλες οι προσομοιώσεις είναι αρκετά καλές. Ελπίζω ότι αυτό που ανέφερα στο review σχετικά με τις πιο καθαρές προσομοιώσεις του να μη σε οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα. Απλώς τα είδη που παίζω δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερα high gain ήχους με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιώ τις αντίστοιχες προσομοιώσεις τόσο όσο τις πιο καθαρές.  Για τα είδη που παίζεις εσύ, ο Vox έχει αρκετές κατάλληλες προσομοιώσεις (Μarshall, Peavey, Diezel, VHT, Mesa Boggie και άλλες) και είμαι σίγουρος ότι δεν θα σε απογοητεύσει. Πάντως επιβάλλεται να δοκιμάσεις κι εσύ ο ίδιος τους συγκεκριμένους ενισχυτές για να δεις ποιός σού αρέσει περισσότερο.

Και αν ποτέ αποφασίσεις να ξεφορτωθείς τον Roland, εδώ είμαστε πάλι... ;) :P
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 21/08/09, 13:20
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Αν θα μπορούσα να αποφύγω και την Digitech θα το ήθελα. Δεν είναι μόνο το κουβάλημα. Είναι καλώδια ρεύματος βάλε τροφοδτικά κι άλλα καλώδιο send-receive κλπ.
 
Τέλος πάντων, ίσως εγώ το εξέλαβα λάθος ότι ο VOX δεν είναι τόσο κατάλληλος για distortion ήχους. Αυτό που είπες για γεμάτο ήχο, ακριβώς αυτό θέλω. Δεν μ' ενδιαφέρει τόσο η ένταση, όσο να μην είναι άδειος ο ήχος. Οντως μπορεί να οφείλεται στην λάμπα στην προενίσχυση. Από αυτά που διάβασα το μόνο που με απογοητεύει κάπως είναι το "φύσημα" που είπες.  :-\   Φαντάζομαι εννοείς κάτι σαν βόμβο σε ελαφριά μορφή ε; Είναι τόσο ενοχλητικό;

Μήπως η λάμπα φταίει γι αυτό με την έννοια ότι ο ενισχυτής είναι πιό ευαίσθητος στις μετακινήσεις; Μήπως είχε φάει κάνα ταρακούνημα γερό την ώρα που ήταν ανοικτό;
Οσο να 'ναι άλλη προσοχή χρειάζεται ένα λαμπάτο μηχάνημα και άλλη ένα τραντζιστοράτο.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 21/08/09, 14:17
Το φύσημα που ακούγεται στον Vox VT είναι απλά φύσημα (αυτό που περιγράφουν στα Αγγλικά ως “hiss”) και όχι βόμβος που τείνει να είναι πιο ενοχλητικός. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι τόσο έντονο όσο στους αντίστοιχους ενισχυτές της σειράς ΑD που είχα εγώ. Φαντάζομαι ότι στην καινούργια σειρά έχουν χρησιμοποιήσει καλύτερα ηχεία.

Όσο για τη λάμπα στην προενίσχυση, σίγουρα δεν κάνει το συγκεκριμένο ενισχυτή «λαμπάτο» με την σωστή έννοια του όρου, ούτε τον καθιστά πιο ευπαθή σε μετακινήσεις κλπ. όπως οι πραγματικοί λαμπάτοι. Γενικά απ’ όσο γνωρίζω οι προενισχύτριες λάμπες τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές στις μετακινήσεις αλλά και στη φυσιολογική φθορά που προκαλείται με το χρόνο. Και φυσικά δεν ευθύνεται η λάμπα για το φύσημα, γιατί όπως ανέφερα (αν θυμάμαι καλά) όταν χρησιμοποιείς ακουστικά το φύσημα εξαφανίζεται, πράγμα που με κάνει να υποπτεύομαι το ηχείο ως υπεύθυνο.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 21/08/09, 15:40
Υπάρχει λέτε κανά κατάστημα Αθήνα που να τους έχει όλους δίπλα δίπλα ή add to cart τον VOX με το footswitch από τον thomann να ξεμπερδεύουμε;
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 21/08/09, 18:24
Mάλλον απίθανο να τους βρεις όλους μαζί στο ίδιο κατάστημα. Κι εγώ όσους κατάφερα να δοκιμάσω τους βρήκα σε διάφορα μέρη μέσα σε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Πάντως αν αποφασίσεις να πάρεις τον Vox, μη διανοηθείς να τον αγοράσεις από τον Thomann ή γενικά από Γερμανία γιατί οι τιμές των Vox γενικά είναι πολύ υψηλές. Μπορείς να τον βρεις πολύ φτηνότερα στο DV247 (http://www.dv247.com/guitars/vox-vt30-valvetronix-30w-guitar-amp-combo--57458)... ;)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: faser στις 21/08/09, 18:37
Βρε συ Απόλλων, στα reviews που έγραψες μου έκανε κλικ ο Vypyr.. Για practice amp φαίνεται μια χαρά μιας και το πρόβλημα με τον MG15 είναι ότι δεν μπορώ να κάνω λίγο modeling όταν κάνω practice.. Μια ερώτηση.. Ο 15άρης έχει τις ίδιες modeling δυνατότητες (αριθμός προσομοιώσεων, εφφέ, κλ.π) με τον 30άρη ή είναι "κομμένος";
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 21/08/09, 19:36
Αυτά που δεν έχει ο 15άρης σε σχέση με τον 30άρη είναι τα pre-amp (stompbox) effects.  Τα amp models και τα post-amp (rack) effects είναι ακριβώς τα ίδια και στα δύο μοντέλα. Επίσης ο 15άρης δεν έχει looper όπως τα μεγαλύτερα μοντέλα, και απ' ό,τι έχω διαβάσει, δεν παίρνει ποδοδιακόπτη. Κάτι άλλο που ξέχασα να αναφέρω στο άρθρο είναι ότι τα μοντέλα από 30W και πάνω έχουν και υποδοχή για midi, κάτι που ο 15άρης δεν έχει. Τέλος ο 15άρης έχει ηχείο 8 ιντσών ενώ τα πιο μεγάλα μοντέλα έχουν 12άρι ηχείο.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: faser στις 21/08/09, 20:08
Αυτά που δεν έχει ο 15άρης σε σχέση με τον 30άρη είναι τα pre-amp (stompbox) effects.  Τα amp models και τα post-amp (rack) effects είναι ακριβώς τα ίδια και στα δύο μοντέλα. Επίσης ο 15άρης δεν έχει looper όπως τα μεγαλύτερα μοντέλα, και απ' ό,τι έχω διαβάσει, δεν παίρνει ποδοδιακόπτη. Κάτι άλλο που ξέχασα να αναφέρω στο άρθρο είναι ότι τα μοντέλα από 30W και πάνω έχουν και υποδοχή για midi, κάτι που ο 15άρης δεν έχει. Τέλος ο 15άρης έχει ηχείο 8 ιντσών ενώ τα πιο μεγάλα μοντέλα έχουν 12άρι ηχείο.
Thx, πολύ κατατοπιστικός ;).. Απ'ότι φαίνεται είναι αρκετά "κομμένος".. Anyway, ίσως πάω για τον 30αρι..
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 24/08/09, 09:12
Mάλλον απίθανο να τους βρεις όλους μαζί στο ίδιο κατάστημα. Κι εγώ όσους κατάφερα να δοκιμάσω τους βρήκα σε διάφορα μέρη μέσα σε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Πάντως αν αποφασίσεις να πάρεις τον Vox, μη διανοηθείς να τον αγοράσεις από τον Thomann ή γενικά από Γερμανία γιατί οι τιμές των Vox γενικά είναι πολύ υψηλές. Μπορείς να τον βρεις πολύ φτηνότερα στο DV247 ([url]http://www.dv247.com/guitars/vox-vt30-valvetronix-30w-guitar-amp-combo--57458[/url])... ;)


Δεν το ήξερα το site από Αγγλία. Μεγάλη διαφορά για τό μέγεθος του ποσού αυτού. Σ' ευχαριστώ πολύ !  ;)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 24/08/09, 09:54
μακάρι να είχε και ένα πενταλάκι στο footswitch του όπως η Line6.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 18/09/09, 10:52
λοιπόν, χτες παρέλαβα τον VT30 (από dv247). Εντάξει αξιοπρεπής ήχος, ωραία τα κολπάκια με το modelling , παιχνιδιάρικο μηχανημα. Για μέσα στο σπίτι για practicing και όχι μόνο είναι μια χαρά. Πριν 10 χρόνια θα ήταν ασύλληπτο με τόσα χρήματα να παίρνεις τέτοια σκηνικά. Ενα πράγμα μου την σπάει, μάλλον δύο.
Το ένα είναι ο απαράδεκτος "θόρυβος" -φύσημα ειδικα αν το πίσω ποντεσιόμετρο είναι στο τέρμα. Είναι δυνατόν το 2009 να υπάρχει τέτοια ατέλεια; Αυτό θυμίζει ξύλινο ραδιόφωνο της κατοχής. Υπάρχει τρόπος με καμιά αλλαγή μεγαφώνου που λέγατε; Στην μέση το ποντεσιόμετρο μειώνεται αισθητά, αλλά και πάλι είναι σπαστικό (για τα γούστα μου).
Το δεύτερο είναι ότι δεν έχει κουρδιστήρι. Θα βόλευε σε ένα μηχανάκι του στυλ all-in-one.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 18/09/09, 11:39
Το ένα είναι ο απαράδεκτος "θόρυβος" -φύσημα ειδικα αν το πίσω ποντεσιόμετρο είναι στο τέρμα.


Όταν λες το "πίσω ποτενσιόμετρο" εννοείς το attenuator; Η αλήθεια είναι ότι όταν εγώ τον δοκίμασα, το είχα σχετικά χαμηλά για να μπορώ να ανοίξω περισσότερο την ένταση από τα volume. Aπό τον AD15VT είχα διαπιστώσει ότι σε υψηλότερες εντάσεις του νolume / master volume η πιστότητα και η ανταπόκριση του ενισχυτή ήταν καλύτερη, αλλά φυσικά η συνολική ένταση αυξανόταν σε απαγορευτικά επίπεδα. Οπότε στον VT30 έβαλα το attenuator γύρω στα 10 Watt (ίσως και λιγότερο) και έπαιξα με την ένταση από το panel. Στο σπίτι κάπως έτσι θα τον χρησιμοποιούσα. Ίσως λοιπόν γι αυτό να μού φάνηκε ότι το φύσημα δεν ήταν τόσο έντονο.

Πάντως επειδή το ηχείο σίγουρα ευθύνεται για το πρόβλημα, κάποια στιγμη ίσως θα ήταν καλό να το αλλάξεις. Μπορείς να βρεις αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο για αλλαγή ηχείου στα παλιά μοντέλα της σειράς AD. Mια σχετική σελίδα που έχω υπόψη μου είναι αυτή (http://duhvoodooman.com/ad30vt/spkr_swap.htm), είμαι όμως σίγουρος ότι αν ψάξεις στο Google για "Vox AD30VT speaker replacement" θα βρεις αρκετές πληροφορίες και προτάσεις.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: adr1anos στις 18/09/09, 11:43
Mια σχετική σελίδα που έχω υπόψη μου είναι αυτή ([url]http://duhvoodooman.com/ad30vt/spkr_swap.htm[/url]), είμαι όμως σίγουρος ότι αν ψάξεις στο Google για "Vox AD30VT speaker replacement" θα βρεις αρκετές πληροφορίες και προτάσεις.


Ενδιαφέρουσα αλλαγή, και το Celestion G10 που τοποθετεί ο φίλος στο link είναι πολύ καλό μεγάφωνο, και κατάλληλο για τον χαρακτήρα του ενισχυτή:
http://professional.celestion.com/guitar/products/classic/detail.asp?ID=31 (http://professional.celestion.com/guitar/products/classic/detail.asp?ID=31)

Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 18/09/09, 13:15
Ναι το attenuator εννοώ. Οπως βγήκε από το κουτί ήταν στο τέρμα, τον ανοίγω και μου πέσαν....τ' αυτιά!  :-[
Οπως είπα διορθώνεται πολύ η κατάσταση βάζοντας το στην μέση και χαμηλότερα.
Καλή η περίπτωση του celestion. Thanks για το link  ;) Φαντάζομαι θα κάνει για τον VT30, δεν πιστεύω να τα βρει "σκούρα" η ενίσχυση του VT30 και να μην το οδηγεί καλά....

Κάτι άλλο, έχει πάρει το μάτι σας κανά πλαστικό κάλυμμα; βγάζει η VOX τίποτα; η χρήση δεν θα είναι καθημερινή, κρίμα είναι να μπαίνει σκόνη στα ποντεσιόμετρα.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: tasoik στις 18/09/09, 14:19
Βλέπω ότι το celestion κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις 8 και 16 oms.
Ποιό από τα δύο είναι κατάλληλο για τον VT30; Βλέπω όμως στα specs ότι το original είναι 4ohms !
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: dark-side στις 14/12/09, 00:00
Για αρχάριο τελείως που δεν ξέρει τι ήχους θέλει να παίζει ποιον θα προτείνατε.

Βασικά ενδιαφέρομαι για 15w και είμαι ανάμεσα στους vt15, cube 15 και vypir 15.

Ειλικρινά δεν ξέρω ποιον να πάρω και θέλω κάποιες γνώμες.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Μητσάκος στις 14/12/09, 02:06
Έχοντας ακούσει πάντως τον Line6 Spider III 15W (τον οποίο και τελικά αγόρασα), το Marshall MG15 και το VOX που παρουσίασε ο Aπόλλων, θα έλεγα πως, αν ενδιαφέρεσαι για metal ήχο, ο πρώτος σου δίνει με αρκετή διαφορά το καλύτερο αποτέλεσμα, με τον VOX να ακολουθεί.

Δεν είναι και τπτ τρελό πάντως...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Απόλλων στις 14/12/09, 02:44
Αν δεν είσαι σίγουρος τί ήχο θέλεις, τότε είναι καλύτερα να προτιμήσεις έναν ενισχυτή με όσο το δυνατόν περισσότερους ήχους και εφφέ ώστε να έχεις ένα μεγάλο φάσμα επιλογών. Από αυτή την άποψη ο Vox και ο Vypyr είναι μάλλον οι πιο σοβαροί διεκδικητές, καθώς έχουν αρκετές προσομοιώσεις (22 ο καθένας) και αρκετά εφφέ. Ο Cube έχει μόνο 4 προσομοιώσεις και δεν έχει εφφέ, οπότε σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 17/02/10, 10:44
Συγχαρητηρια Απολλων και απο μενα για το πολυ ωραιο αρθρο σου!

Σκεφτομαι και εγω τον τελευταιο καιρο να επενδυσω στον Vox (αλλα τον αντιστοιχο 15w), και θα ηθελα την συμβουλη σου: Εχω καταληξει στους ηχους που θελω και χρησιμοποιω ενα zoom G2 για τα εφε και το 'γκαζι', απλα χρειαζομαι εναν ενισχυτη με λαμπα ειτε στην προενισχυση (οπως ο Vox VT15) ή και στο τελικο σταδιο (οπως ο Harley Benton GA15 http://www.thomann.de/gr/harley_benton_ga15.htm ) ετσι ωστε να <ζεστανει> την ψηφιακη χροια του zoom. Απο την αλλη θα μου αρεσε να επεκτεινω την ηχητικη  μου συλλογη με τους ηχους/προσομοιωσεις του Vox.

Το ερωτημα μου ειναι: πώς συμπεριφερεται ο Vox με ενα πολυεφε μπροστα του (μιας και δεν εχει effects send/receive)? Εχει καλο καθαρο καναλι? Ή καλυτερα να στραφω στον full λαμπατο Harley Benton?

Harley Benton GA15 Full Tube Guitar Combo - 15W, 1x 10" speaker, 1-channel, 3-band EQ, volume control, 2x 12AX7 preamp valves, 2x EL84 power-amp valves, line out (jack), FX loop, 3x speaker outputs (4/8/16ohms), headphone output. Dimensions: 42.5 x 39 x 25.5cm (WxHxD). Weight: 15.7kg.

VT15 - VT30 - VT50 - VT100 SPECIFICATION
[Amp Models]
BOUTIQUE CL,DELUXE TWEED,SUPER 4X10,AC15TB,AC30HH,EXPRESS TRAIN,AC50CP2,UK 25TH,US ’90S,UK MODERN,BOUTIQUE METAL,MODDED CL,TWEED 2X12,TWEED 4X10,AC15,AC30TB,BOUTIQUE OD,AC30BM,UK ’80S,CALI METAL,UK ’90S,METAL BULL

[Effect Models]
DELAY,TAPE ECHO,CHORUS,COMP,OCTAVE,FLANGER,PHASER,ROTARY,TREMOLO,PITCH,REVERB, NR(Noise Reduction)

Number of amp types: 22
Number of effects: 12
Number of programs: 66 preset, 8 user
Input/output jacks:
1x INPUT,1 x FOOT SW jack, 1 x PHONE jack, 1 x EXTERNAL SPEAKER OUT jack(only  VT50/VT100), 1 x LOOP RETURN jack(only VT100), 1 x LOOP SEND jack(only VT100)
Power amp output: VT15=maximum 15W RMS @4 ohms, VT30=maximum 30W RMS @4 ohms, VT50=maximum 50W RMS @8 ohms, VT100=maximum 100W RMS @8 ohms
Speaker: VT15=1 x VOX original (8 inch,4 ohm), VT30=1 x VOX original (10 inch,4 ohm ),   VT50=1 x VOX original (12 inch,8 ohm), VT100=2 x VOX original (12 inch,8 ohm)
Signal processing A/D conversion: 24-bit, D/A conversion: 24-bit, Sampling frequency: 44.1 kHz
Power supply requirements: AC, local voltage
Power consumption: VT15=28W, VT30=40W,VT50=XXW, VT100=XXW
Dimensions: VT15=428(W) x 224(D) x 395(H) mm / 16.85”(W) x 8.82”(D) x 15.55”(H) , VT30=456(W) x 224(D) x 430(H) mm  / 17.95”(W) x 8.82”(D) x 16.93”(H), VT50/ VT100(not confirmed yet)
Weight: VT15=10kg /  22.05lbs., VT30=12kg / 26.43lbs, VT50/ VT100(not confirmed yet)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Ammon Jerro στις 17/02/10, 11:37
Φοβερο αρθρο Απολλωνα!
Κατατοπιστικο και εχω να πω πως τετοια reviews ουτε σε περιοδικο δεν εχω διαβασει!
Πολυ καλη δουλεια.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 18/02/10, 13:04
Μολις ειδα στο site της Peavey οτι οι Vypyr μπορουν να αναβαθμιζονται με firmware uploads απο το site.

http://www.peavey.com/products/vypyr/extras/index.cfm

Βεβαια αφορα τα μοντελα με USB & Midi ports (νομιζω απο το Vypyr 30 και πανω).
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 19/02/10, 22:59
Φιλε Kosthrash, το αποτελεσμα του να βαλεις το Ζουμ πανω στον Βοξ ή στον Πιβι πιστευω θα ειναι πολυ ασχημο. Εχεις το σημα τις κιθαρας, το κανεις ψηφιακο και περνας μοντελα πανω απο το Ζουμ, το κανεις αναλογικο και το βαζεις στον Πιβι π.χ., και ο Πιβι το ξανακανει ψηφιακο, το περναει απο τα δικα του μοντελα, και μετα το ξανακανει αναλογικο για να το ενισχυσει και να το βγαλει απο το μεγαφωνο... δεν ξερω αν κατι τετοιο θα δουλεψει σωστα, συνηθως δεν εχεις καλο αποτελεσμα, ειδικα σε high-gain ηχους, που απ'οτι καταλαβαινω θελεις.

Επισης εχει αναφερθει αρκετες φορες στο φορουμ οτι στον Βοξ η λαμπιτσα δεν ειναι στην προενισχυση, αν κανεις μια αναζητηση θα βρεις αναφορες στο πως ακριβως δουλευει. Και τον ηχο του δεν θα τον ελεγα "λαμπατο".
Επισης, βλεπωντας το ψευδονυμο σου, θα ελεγα οτι ουτε ο GA15 θα σου κανει. Η λαμπα δεν εχει παντα τη "ζεστασια" (πολυ μικροι λαμπατοι ειναι ξυραφι π.χ.) που λες οτι ψαχνεις, και γενικοτερα αν ο ηχος που εχεις φτιαξει εχει εντονο ψηφιακο χαρακτηρα, αυτος δεν θα φυγει αν τον ενισχυσεις απο λαμπατο, ειδικα δε αν τον περασεις μονο απο μια λαμπα προενισχυσης.
Αυτο που προτεινω ειναι παρε ενα μικρο τρανζιστορατο με μεγαλο μεγαφωνο, π.χ.
http://www.thomann.de/gr/kustom_12_gauge.htm

σουπερ για σπιτι,
ή και αυτο αν χρειαζεσαι την εξτρα ενταση
http://www.thomann.de/gr/kustom_double_barrel.htm

υπαρχουν πολλες ακομα λυσεις, αν πεις καποια τιμη και ειδος μουσικης, καθως και για τι χρηση το θες, ισως μπορεσουμε να προτεινουμε κατι αλλο.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 22/02/10, 10:56
Φιλε Jesus σ'ευχαριστω καταρχας για την απαντηση σου και για τις προτασεις σου.

Παιζω κυριως Thrash 80's (Annihilator, Overkill, Metallica κτλ) και ενιοτε πιο ελαφρια ακουσματα (Santana, Gary Moore, Guns'&'Roses 80's, παλευω και λιγο Dire Straights τωρα τελευταια).
Με το Zoomaki εχω πλησιασει πολυ (στο δικο μου αυτι) τους παραπανω ηχους  αλλα σιγουρα τη <ζεστασια> του ηχου και το response στο χτυπημα της χορδης μεσω των λαμπατων μηχανηματων δεν την εχω σε καμια περιπτωση...
Δεν εχω ακουσει πολλα μηχανακια, αλλα θα μου μεινουν αξεχαστα τα ακολουθα (απο παλια): ADA MP1 (ποιος εχει? Το αγοραζωωωωωω! ;D), Peavey Bandit 80w (δεν θυμαμαι μοντελο).

Στα σημερινα τωρα, Αναρωτιεμαι εαν οι ενισχυτες modeling εχουν καθαρο καναλι (ουδετερο, ωστε να βαλει καποιος μπροστα το πεταλακι/πεταλιερα/πολυεφε του) και να μην χασει τους ηχους που εχει φτιαξει ηδη, και δευτερον κατα ποσο οι ανωτερω 2 ενισχυτες (Peavey Vypyr 15, Vox VT15) εξομοιωνουν το feeling των λαμπατων μοντελων που κανουν modeling οσο αφορα στο response τους χτυπηματος της χορδης ή του volume της κιθαρας.

Α, και το budget μου ειναι στα 140 euro (δεν ψαχνω φυσικα για τρανζιστορατο - εχω ηδη τετοιον)
Χιλια Ευχαριστω παιδια εκ των προτερων!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Johnie Darko στις 22/02/10, 11:40
Οι modelling ενισχυτες δεν εχουν αυτοι που λες "καθαρο" καναλι, απλουστατα γιατι δεν εχουν καν καναλι. Αυτο που εχουν ειναι τα συμβατικα controls που εχουν πανω κατω ολοι οι ενισχυτες (eq section, master volume, gain) και απο κει και περα εξομειωνουν συγκεκριμενα καναλια γνωστων ενισχυτων, πχ εξομειωση rectifier orange καναλι. Μετα με τα controls του modelling ενισχυτη απλα προσπαθεις να φερεις τον ηχο εκει που τον θες εχοντας σαν βασικο ηχοχρωμα την εξομειωση του καθε ενισχυτη. Οι κατασκευαστες προσπαθουν να εξομειωσουν και την αλληλεπιδραση που θα εχει το eq section κτλ καθε ενισχυτη που εξομειωνεται, οποτε οι ρυθμισεις που κανεις δεν ειναι standard για καθε μοντελο που εξομειωνεται. Πχ σε μια "σωστη" (πιστη αν θες) εξομειωση ενος Mark Boogie, ειναι πολυ πιθανο να πρεπει να βαλεις μπασσα πολυ χαμηλα για να μην γινεται flubby ο ηχος, οπως και τον πραγματικο ενισχυτη, ενω πχ σε εναν Marshall Plexi αν ηθελες γκαζι θα τσιτωνες ολο το eq section για να τα χωσει η προενισχυση και μετα θα τσιτωνες και το volume για να δωσει και το τελικο σταδιο. Σε μια παλι σωστη εξομειωση του plexi λοιπον, αυτο θα πρεπει να συμβαινει επισης (οπως και στο πραγματικο μοντελο).
Αυτο που μπορεις να κανεις για αυτο που θες, ειναι να βρεις μια εξομειωση απο αυτες που εχει πανω το modelling μηχανημα, που να πλησιαζει τον ηχο που εχεις στο μυαλο σου σαν "καθαρο". Πχ (λεμε τωρα) εναν fender tweed και μετα να βαλεις κανα πεταλι πριν τον ενισχυτη για να φτιαξεις τον ηχο σου. βεβαια στα φτηνα modelling μηχανηματα, δεν ξερω κατα ποσο αξιζει να κανεις κατι τετοιο και κατα ποσο θα δουλευουν σωστα τα πεταλια μπροστα του.
Η γνωμη μου, παρε εναν modelling ενισχυτη που να βγαζει για σενα "πειστικους" ηχους και παιζε μονο με αυτον. Οταν θα μαθεις να τον χρησιμοποιεις και κανεις ενα σωστο research πανω στους πραγματικους ενισχυτες που εξομειωνει, θα μπορεσεις να πλησιασεις τους ηχους που θες χωρις εξτρα πεταλακια, πεταλιερες κτλ.
Και οπως ειπε κι ο Jezus, ειναι μαλλον κακη ιδεα να βαλεις ψηφιακη πεταλιερα που να εξομειωνει ηδη καποιους ηχους και μετα να στειλεις τον ηχο σε εναν επισης modelling ενισχυτη... Δεν λεω οτι θα βγαζεις απαραιτητα ασχημο ηχο, αλλα σιγουρα δεν θα ειναι "σωστος" απο την αποψη της πειστοτητας σε σχεση με τον αντιστοιχο πραγματικο ηχο ενισχυτη που προσπαθεις να πετυχεις. Αν ομως αυτο δεν σε ενδιαφερει και απλα θες να φτιαξεις τον δικο σου ηχο, χωρις να νοιαζεσαι σε ποιο μοντελο ενισχυτη βασιζεται κτλ, τοτε τπτ δεν απαγορευεται οπως καταλαβαινεις...
Απλα σιγουρεψου τι εξοδο δινει  η πεταλιερα σου, γιατι συνηθως οι ενισχυτες κιθαρας στο Input δεχονται σημα instrument και οχι πχ line, mic κτλ, οποτε μπορει να εχεις θεμα με τις σταθμες που θα στελνεις στην εισοδο του ενισχυτη σου...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 02/03/10, 10:29
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας! :) Είστε πολύτιμη βοήθεια για κάθε αρχάριο ερασιτέχνη (όπως εγώ)!!!
Τελικά παρήγγειλα και αναμένω τον Vox VT15, καθώς πειραματίζομαι διαρκώς με τον ήχο μου (μ'αρέσει το high gain αλλα θα περάσω και το synth μου - Yamaha SY55 - από τα πολυεφέ για να πετύχω τους ήχους που θέλω, όπως ο πολυμήχανος φίλος Jesus ;))
Ανυπομονώ να ακούσω τους ήχους της κιθάρας μου όταν θα περνώ το σήμα της από το gain του zoom στα καθαρά κανάλια των modeled amps του Vox ;D ;D ;D
(αν και κατι μου λεει οτι θα καταληξω να παιζω καρφι στον ενισχυτη και θα ηχογραφω χωριστα τα parts απο line out ενισχυτη / εξοδο πολυεφε)... αλλα και ετσι να γινει θα εχω μεγαλυτερη παλεττα ηχων να διαλεξω αναλογα με τη διαθεση μου, οποτε ετσι κι αλλιως δεν βλεπω να μετανιωνω για αυτη την αγορα  ;)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: m@ster k@frer στις 02/03/10, 15:02
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας! :) Είστε πολύτιμη βοήθεια για κάθε αρχάριο ερασιτέχνη (όπως εγώ)!!!
Τελικά παρήγγειλα και αναμένω τον Vox VT15, καθώς πειραματίζομαι διαρκώς με τον ήχο μου (μ'αρέσει το high gain αλλα θα περάσω και το synth μου - Yamaha SY55 - από τα πολυεφέ για να πετύχω τους ήχους που θέλω, όπως ο πολυμήχανος φίλος Jesus ;))
Ανυπομονώ να ακούσω τους ήχους της κιθάρας μου όταν θα περνώ το σήμα της από το gain του zoom στα καθαρά κανάλια των modeled amps του Vox ;D ;D ;D
(αν και κατι μου λεει οτι θα καταληξω να παιζω καρφι στον ενισχυτη και θα ηχογραφω χωριστα τα parts απο line out ενισχυτη / εξοδο πολυεφε)... αλλα και ετσι να γινει θα εχω μεγαλυτερη παλεττα ηχων να διαλεξω αναλογα με τη διαθεση μου, οποτε ετσι κι αλλιως δεν βλεπω να μετανιωνω για αυτη την αγορα  ;)
Zoom μπροστα απο τον Vox ειναι σαν να εχεις 2 πεταλιερες σε σειρα.. :-\
δλδ μαλλον δεν θα σου αρεσει και πολυ ο συνδυασμος...
Λογικα εκει που λες θα καταληξεις και πιστευω δεν θα σε χαλασει καθολου ηχητικα...try it
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 02/03/10, 15:21
Ναι και εγω ετσι σε βλεπω να καταληγεις!
Και με το συνθ δοκιμασε το, αν μη τι αλλο θα εχει ενδιαφερον!  :D
Επισης στο μελλον για ηχογραφησεις μπορεις να κανεις αυτο:
Να παρεις ενα ABY Box, και να στελνεις το σημα της κιθαρας ταυτοχρονα και στο ζουμ και στον βοξ, και να ηχογραφεις ταυτοχρονα δυο διαφορετικους ηχους, και μετα να τους μιξαρεις, αμα το ψαξεις λιγο μπορεις να βγαλεις πολυ καλους ηχους με αυτο τον τροπο!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 02/03/10, 15:37
ABY box? Πού μπορώ να βρω ενα τέτοιο?!?
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 02/03/10, 15:49
http://www.thomann.de/gr/morley_aby.htm
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 19/03/10, 12:50
Μολις χθες παρελαβα τον VT30 (φανταστικος ενισχυτης - το ανεφερα και σε αλλο post) και εχω μια απορια - αν γνωριζει κανεις ας μου απαντησει:
Οπως αναφερει το manual του μεσα κατα λεξη: 'PHONES jack
Use this jack if you want to output directly to a mixer or recording device, or when
you want to use headphones. The signal that is output from this jack is taken from
directly before the Valve Reactor power amp
, and the cabinet response of the guitar
amp will be applied to it.'

Αυτο σημαινει οτι το σημα απο την εξοδο ακουστικων ΔΕΝ περναει καθολου μεσα απο το κυκλωμα Valvereactor (με την 12ΑΧ7) ή περναει το Valvereactor stage και απλα δεν περναει απο το τελικο σταδιο ενισχυσης (VariAmp power circuit)?
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 20/03/10, 17:52
Oπως το καταλαβαινω, το σημα για ακουστικα ή κονσολα κτλ το περνει ΠΡΙΝ απο Valve Reactor (οποτε δεν περναει απο αυτο το κυκλωμα), και ταυτοχρονα ενεργοποιει καποιο κυκλωμα προσομοιωσης της καμπινας.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 22/03/10, 12:16
Αν οντως ετσι ειναι το σχεδιο, ειναι ακατανοητο γιατι το εκαναν ετσι στην Vox... γιατι τοτε στην tonelab ST (που εχει και αυτη το ιδιο κυκλωμα valvetronix) να περναει το σημα line out απο το κυκλωμα valve reactor, και να μην κανουν το ιδιο και στους ενισχυτες valvetronix?!?

Παντως σαν ηχητικο αποτελεσμα, το δοκιμασα σε συγκριση Α/Β και δεν εχει και μεγαλη διαφορα (τουλαχιστον στις - σπιτικες - εντασεις που το δοκιμασα...) (εννοω τον ηχο που παιρνω απευθειας απο τον ενισχυτη σε συγκριση με τον ηχο απο την εξοδο των ακουστικων που την ριχνω σε ενα ενισχυτη HiFi 2X30w Yamaha & 1 ζευγος ηχεια B&W 120W). Αντε βγαλε ακρη  :)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 28/05/10, 08:01
Καλημερα φίλε Απολλων!
Μηπως εχεις ακουσει αυτον τον ενισχυτη απο την Fender? Αν ναι, σε παρακαλω πες μας εντυπωσεις (και σε συγκριση με τους προαναφερθεντες modeling ενισχυτες)! ;)

http://www.dv247.com/guitars/fender-g-dec-3-fifteen-guitar-amplifier-combo--70756

Σ'ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: drosatos στις 09/09/10, 00:35
Προχθες παρηγγειλα τον Vox Vt 15 :) (Ημουν αναμεσα σε αυτον και τον Peavey)... Θα ειναι ο πρωτος μου ενισχυτης(Πιστευεται οτι ειναι καλη επιλογη ??? ) Μετα απο αυτο το φυσηματακι που ειπατε αρχιζω να ανχωνομαι λιγο :P


Ο ηχος που μ αρεσει περισσοτερο ειναι Ροκ(Alternative...) και λιγο μεταλ...


Eπισης εχει εξοδο για ακουστικα;; Και τελος ειπατε οτι στον 30αρη μπορεις να ρυθμισεις απο 0-30 watt μπορεις να το κανεις αυτο στον 15αρη;;;


Συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα ειμαι νεος στο χωρο της μουσικης και της κιθαρας :)


ΥΓ. Καταπληκτικος οδηγος!!! Αυτος με ωθησε στην αγορα του vox :)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: eptapsyxos στις 20/10/10, 00:53
να κανω δυο ερωτησεις?


1.με τον ορο loop θελουμε να πουμε οτι παιζουμε καποια ριφ στην κιθαρα και αυτα συνεχιζουν να παιζουν μονα τους στον ενισχυτη ενω εμεις ξεκιναμε ενα σολο?
2.ο ενισχυτης της vox εχει loop?



Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Dr Bluz (G.K.) στις 20/10/10, 01:45
να κανω δυο ερωτησεις?


1.με τον ορο loop θελουμε να πουμε οτι παιζουμε καποια ριφ στην κιθαρα και αυτα συνεχιζουν να παιζουν μονα τους στον ενισχυτη ενω εμεις ξεκιναμε ενα σολο?
2.ο ενισχυτης της vox εχει loop?


Οχι. Αυτο που εννοεις εσυ λεγεται looper και συνανταται σε μορφη πεταλιου ή προγραμματος.


Loop = Effects loop και για να στο εξηγησω απλα ειναι μια ''θυρα'' εισοδου εφφε (που εχουμε ή προκειται να αποκτησουμε) για να συνεργαζονται καλα με τον ηχο του ενισχυτη μας...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: eptapsyxos στις 20/10/10, 10:47
να κανω δυο ερωτησεις?


1.με τον ορο loop θελουμε να πουμε οτι παιζουμε καποια ριφ στην κιθαρα και αυτα συνεχιζουν να παιζουν μονα τους στον ενισχυτη ενω εμεις ξεκιναμε ενα σολο?
2.ο ενισχυτης της vox εχει loop?


Οχι. Αυτο που εννοεις εσυ λεγεται looper και συνανταται σε μορφη πεταλιου ή προγραμματος.


Loop = Effects loop και για να στο εξηγησω απλα ειναι μια ''θυρα'' εισοδου εφφε (που εχουμε ή προκειται να αποκτησουμε) για να συνεργαζονται καλα με τον ηχο του ενισχυτη μας...
οπως δηλαδη μια πεταλιερα η καποιο πεταλακι?
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Vaiking στις 20/10/10, 11:00
Καταρχήν να πω πως το άρθρο είναι πάρα πολύ καλό! Απο εκεί και πέρα το θέμα modelling θέλει κάμποση συζήτηση αλλα το βασικό είναι να ξέρεις τι θέλεις απο ένα μηχάνημα τέτοιας τεχνολογίας. Ως κιθαριστικό παιδί της Line 6 (με έναν Flextone και ένα Pod XT Live- με το οποίο ηχογράφησα ένα ολόκληρο album) έχω κάνει κάποιες σκέψεις...

1. Αν θες ένα μηχάνημα που να μπορεί να σου αποδίδει μια ποικιλία ήχων ευχάριστη για τα αυτιά σου χωρίς να σε πολυνοιάζει η 100% πιστότητα ως προς τα αυθεντικά μοντέλα, επιλέγεις modelling (αφού διαβάσεις το ωραίο άρθρο του θέματος).

2. Αν θες κάτι βολικό, ευκολομετακίνητο που να σου κάνει τη δουλειά σχεδόν παντού χωρίς να παίζεται η καριέρα σου απο την ποιότητα του ήχου σου, πάλι επιλέγεις modelling

3. Αν δεν έχεις πολλές γνώσεις και πείρα γύρω απο τα hi-end λαμπάτα μηχανήματα και θες να πειραματιστείς με μια τεράστια αποθήκη virtual μηχανημάτων, να δεις τι είναι αυτό που σου αρέσει καλύτερα και να στοχεύσεις αργότερα στην απόκτηση των πραγματικών (όταν θα σου το επιτρέπει και ο προυπολογισμός σου) πάλι επιλέγεις modelling

4. Όταν ο χώρος σου δε σου επιτρέπει να τσιτώνεις έναν πραγματικό full tube ενισχυτή, εννοείται πως πάλι επιλέγεις modelling

5. Όταν όμως έχεις την πείρα, τη γνώση, το εξασκημένο αυτί, το χώρο και το κατάλληλο πορτοφόλι (έστω με πολύ κόπο γεμισμένο), τότε επιλέγεις the real thing!! Κανένα μηχάνημα modelling δε θα σε ικανοποιήσει απόλυτα... ακόμα

 Αυτό το τελευταίο το κατάλαβα κι εγώ σχετικά πρόσφατα και μπήκα στον κόσμο της λάμπας (με έναν Bugera λόγω καλών κριτικών και ακόμα πιο καλής τιμής- δεν ήθελα να ανοιχτώ ακόμα) για τις πιο "σοβαρές" δουλειές αλλα στο σαλόνι μάλλον θα μπεί ένας πολύ ωραίος Roland Cube για να περνάω όμορφα την ώρα μου όταν η τηλεόραση παίζει χαζομάρες (δηλαδή την περισσότερη ώρα!!)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Johnie Darko στις 20/10/10, 14:22
Εξαρταται... Αν εισαι αποφασισμενος να σκασεις αρκετα χρηματα, αλλα απο την αλλη θες να εχεις και οσο περισσοτερους ηχους γινεται και καλα εφφε, ο λαμπατος + εφφε δεν ειναι μονοδρομος σε καμια περιπτωση. Πας παλι σε modelling μηχανημα, απλα τα σκας γερα.
Εχουν περασει αρκετοι λαμπατοι απο τα χερια μου και modelling και solid state... ΠΛΕΟΝ, με μηχανηματα τυπου axe fx, πραγματικα δεν βλεπω κανεναν απολυτως λογο να στραφω σε λαμπατο ενισχυτη. Η μονη περιπτωση να το κανω αυτο θα ηταν αν ηθελα 1-2 πολυ καλους ηχους και κανα εφφεδακι και αν ταυτοχρονα ηθελα οπωσδηποτε να εχω το look και τα controls κτλ του αυθεντικου.
Με την εξελιξη που εχει γινει στο modelling, αν παρεις ενα axe fx πχ και μαθεις να το χειριζεσαι, πραγματικα δεν χρειαζεσαι ΚΑΙ λαμπατο...
Τα χεις ολα σε 1 και τα κανει ολα απιστευτα καλα... Για αυτο κι εγω πουλησα ολους τους λαμπατους μου ενισχυτες και προενισχυτες και εμεινα με το axe... Ποτε δεν ειχα καλυτερο ηχο, πιο πιστο σε ηχογραφησεις που ακουγα τοσα χρονια, τοσο παραμετροποιησιμο και κυριως με την ΙΔΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ που εχει ενας λαμπατος...
Δεν ξερω αν ο Cliff που δημιουργησε το axe εχει κανει συμφωνια με το διαολο, αλλα οτι εχει κανει απλα δουλευει...
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: birbillis στις 10/11/10, 14:02
Ελπιζω η νεα σειρα valvetronix+ να μην εχει φυσηματα κ ιστοριες... γιατι μολις παρηγγειλα τον καινουριο μου vox vt40+ !!!!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: truepiece στις 22/12/10, 05:10
Να επαναφέρω το θέμα, μιας και σκέφτηκα ως κάτοχος ενός Vypyr 15 να παραθέσω μερικά μικρά samples από τον ήχο του
συγκεκριμένου ενισχυτή, για να υπάρχει και κάτι παραπάνω απο τα λόγια αφου στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάει ο ήχος.

H κιθάρα που χρησιμοποιήθηκε είναι η Ibanez GAX70, και το λέω μιας είναι από τις beginner guitars (την είχα πάρει
190 ευρώ πριν 3 χρόνια), οπότε δεν τίθεται θέμα πάρα πολύ καλής κιθάρας κλπ. Τον ενισχυτή τον έχω περίπου 5 μήνες, παρόλαυτά
δεν τον έχω ξεψαχνίσει τελείως, οπότε υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ
πως έχω πετύχει τον τέλειο ήχο.
Αν ήταν έυκολο κιόλας να ενσωματωθεί στο αρχικό post, για να φαίνεται πιο εύκολα.

Clean (http://www.box.net/shared/bozv0a28ft)
Rock Rhythm (http://www.box.net/shared/rur425pmu5)
Rock Lead (http://www.box.net/shared/ntazdu0kdx)
Hard Rock Rhythm (http://www.box.net/shared/a9p2898pb1)
Hard Rock Lead (http://www.box.net/shared/yrq6t6myvg)
Πιο Heavy (http://www.box.net/shared/d3me2yrufz)
Και λίγο πιο extreme (http://www.box.net/shared/pplcqu56uy)

Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: adr1anos στις 22/12/10, 10:19
.. ως κάτοχος ενός Vypyr 15 να παραθέσω μερικά μικρά samples από τον ήχο του..
Από εμένα, μπράβο για την όρεξη και την συνεισφορά σου, τα samples είναι πάντα πολύ χρήσιμα, ευχαριστούμε!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: groovymood στις 22/12/10, 15:05
Να επαναφέρω το θέμα, μιας και σκέφτηκα ως κάτοχος ενός Vypyr 15 να παραθέσω μερικά μικρά samples από τον ήχο του
συγκεκριμένου ενισχυτή, για να υπάρχει και κάτι παραπάνω απο τα λόγια αφου στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάει ο ήχος.


Δεν αναφέρεις όμως το πιο σημαντικό...
Πως έγραψες?!


Απο το recording out?
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: truepiece στις 22/12/10, 23:39
Ωχ μου διέφυγε τελείως.
Από το headphones out του ενισχυτή στην Audigy και μετά με Audacity. Μπορω να πω ότι στην ηχογράφηση δεν ακούγεται τόσο καλά, ο ήχος από το ηχείο είναι αρκετά πιο πειστικός και δυναμικός. Το plucking της πένας επίσης αναπαράγεται πολύ καλά (ειδικότερα με distortion). Η αλήθεια είναι ότι ηχογράφησα περιορισμένη γκάμα ήχων, αλλά θα λείψω από αύριο από το παίξιμο για γιορτές και δεν προλάβαινα κάτι παραπάνω, απλά σε περίπτωση που κάποιος ψάχνεται αυτές τις μέρες. Όταν γυρίσω με το καλό, αν προλαβαίνω θα κάνω ολοκληρωμένη παρουσίαση με όλους τους 12 ενισχυτές (τα καθαρά τους + τα βρώμικά τους) και θα κάνω επίδειξη όλων των εφφέ.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: basilmiltos στις 12/01/11, 12:58
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. Με έβγαλες απο την δυσκολη θέση να ψαχνω για practice amp και νομιζω είναι και καλός σε ότι αφορά την τιμή με την απόδωση.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: kirk (IBANEZ RG370) hammet στις 30/08/11, 13:43
Σημαντικο μειον (κατ'εμε) για τον VOX ειναι η θεση των κουμπιων που ειναι στο πισω μερος της πανω πλευρας του ενισχυτη. Αν τον εχεις στο πατωμα καπως παλευεται, αλλα και παλι δεν βολευει. Αν τον εχεις πιο ψηλα πρεπει να βαζω κατι αποκατω ωστε να ειναι σε γωνια για να βλεπω το καντραν με τα κουμπια. Μου εχει δημιουργησει προβλημα και για αυτο και μονο τον λογο σκεθτομαι να παρω τον Peavey.Σε θεμα ηχου γκαμας κλπ ειναι αψογος. Εσας ποια η γνωμη σας γι αυτο το θεμα?

Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: ΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος στις 30/08/11, 15:06
Χμ, εγώ πιστεύω το αντίθετο. Με βολεύει πάρα πολύ να είναι οι ρυθμίσεις στο πάνω μέρος του ενισχυτή, καθώς συνήθως τον έχω στο πάτωμα και δε χρειάζεται να σκύβω τόσο όσο αν τα κουμπιά ήταν στο μπροστινό μέρος. Βέβαια είναι θέμα συνηθειας και δε θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: kirk (IBANEZ RG370) hammet στις 30/08/11, 18:53
Ειναι και πως το βλεπει ο καθενας. Ας πουμε εγω ειχα στησει ειδικα επιπλο για να τον βαζω πανω και να ερχεται απ ευθειας στ αυτι μου ο ηχος, οταν καθομαι στην πολυθρονα του υπολογιστη. Σ αυτη την περιπτωση δεν μπορω ας πουμε να ρυθμισω ενω αν τα ειχε μπροστα θα με βολευε σαφως καλυτερα. Σκεφτομαι καποια στιγμη να τον ανταλλαξω με τον Peavey Vypyr
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: denisgiann στις 30/08/11, 21:18
Υπαρχει κανας χριστιανος να βγαλει moddelling ενισχυτη( η πεταλιερα) που να φορτωνει τα τελευταια moddeling software που κυκλοφορουν στα pc?Αυτο θα ηταν σουπερ.Να εχεις το Overloud η το Revalver μεσα...και μετα ας ερθουν να σου πουν οτι ο ηχος δεν ειναι πειστικός.Κατι σαν το v-pedal αλλα σε ανθρωπινη τιμή.......πλεον τα εργαλεια που εχουν οι κιθαριστες  στην διαθεση τους ουτε τα ονειρευονταν πριν κατι χρονια.Τον ηχο ενος πραγματικου ενισχυτη τον πλησιαζεις πλεον ακομα και με free plugins.To μονο που λειπει πλεον ειναι ενα host μηχανημα να τα τρεχει.....γιατι δεν νοειται να δινεις φραγκα για ενα modelling μηχανημα και να εχεις ενα free plugin  στο pc που του ριχνει ηδη στα αυτια....αλλα ουτε και να κουβαλας ασταθη pc onstage.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: KILLER_TONE στις 15/07/12, 16:04
Ειχα ασχοληθει πριν λιγο καιρο παρα πολυ με τους  modeling amps μεχρι που δοκιμασα τον vypyr . Το μηχανημα ειναι μιλια μπροστα απο τα υπολειπα . Με λιγο ψαξιμο εχεις απιστευτους ηχους που με τραβηγμενη κουρτινα θα σου λεγαν οτι παιζεις με λαμπατο . Για τα λεφτα του ο καλυτερος amp ever.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 02/12/12, 15:44
Τον vypyr15 τον πηραμε δωρο σε ενα φιλο, οποτε εχω ασχοληθει αρκετα μαζι του.
Για το μεγεθος του και τα χρηματα του ειναι απλως ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ, αν ηταν και πιο αυτονοητος/ευκολος ο χειρισμος του θα μου αρεσε πιο πολυ. Καμια σχεση με σκουπιδια στυλ spider2 κτλ.
Δεν θα εφτανα στο σημειο να χαρακτηρισω τον ηχο του λαμπατο, αλλα ειναι ενας ενισχυτης με πολυ καλο ηχο.
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: noe13 στις 02/12/12, 17:20
Ειδικα το μεταλ gain του πολλες φορες το προτιμω απο τη λαμπα που εχω!!!
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Jezus στις 03/12/12, 00:39
Καλα το τι προτιμα ο καθενας δεν εχει να κανει με αν ακουγεται λαμπατο ή οχι  :) και εγω εχω τρανζιστορ ενισχυτες για να περνω συγκεκριμενους ηχους, και απο το torpedo πολλες φορες στελνω και λιγο direct σημα στην ηχογραφιση για να μην θυμιζει λαμπα κτλ  ;)
Τίτλος: Απ: Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών
Αποστολή από: Kosthrash στις 01/03/16, 09:55
Η Marshall εβγαλε modeling amps:


https://marshallamps.com/products/amplifiers/code/