Το Στέκι των Κιθαρωδών

Μουσικά όργανα και εξοπλισμός => Μουσικά όργανα και εξοπλισμός => Μήνυμα ξεκίνησε από: indie-anos laternative στις 18/12/09, 14:21

Τίτλος: 1-ply ή 3-ply pickguard; Παίζει ρόλο;
Αποστολή από: indie-anos laternative στις 18/12/09, 14:21
Τι άποψη έχετε;
Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές;
Τίτλος: Απ: 1-ply ή 3-ply pickguard; Παίζει ρόλο;
Αποστολή από: dread12 στις 18/12/09, 16:01
Αν εννοείς 1-ply για Stratocaster μάλλον μιλάς για τα οκτάβιδα pickguards που χρησιμοποιεί η Fender στις κιθάρες που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1954 και 1959, καθώς επίσης σε ορισμένες επανεκδόσεις (MIA/CIJ 57 reissues, MIM Classic '50s. Custom Shop 50th Anniversary 1954) και US artist/custom artist signatures (Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Eric Johnson).

Το 3-ply είναι εντεκάβιδο και είναι το στύλ που χρησιμοποιείται ευρέως από τα τέλη των 50s και τις αρχές των 60s ως τις μέρες μας. Κυκλοφορούν βεβαίως και 4-ply pickguards σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού (white pearloid shell) και του μαύρου (black shell) καθώς επίσης σε χρωματικούς συνδυασμούς ανάμεσα στο καφετί και το κόκκινο (red/brown tortoise shell).

Αλλά multilayer δεν σημαίνει αναγκαστικά εντεκάβιδο. Υπάρχουν επίσης multilayer pickguards σε οκτάβιδες εκδόσεις και 1-ply σε εντεκάβιδες (π.χ. Jimmie Vaughan Tex-Mex και ορισμένες American Deluxes).

Για τις Telecasters και τις υπόλοιπες κιθάρες καθώς επίσης και τα μπάσα, θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στο Internet για περισσότερες πληροφορίες. Sorry που δεν μπορώ να σε βοηθήσω περαιτέρω.   
Τίτλος: Απ: 1-ply ή 3-ply pickguard; Παίζει ρόλο;
Αποστολή από: indie-anos laternative στις 18/12/09, 16:16
...
Sorry που δεν μπορώ να σε βοηθήσω περαιτέρω.   

Αυτά ήταν λίγα δηλαδή; ;D
Thanx!! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Αν καταλαβαίνω καλά έχει να κάνει (μόνο) με την αισθητική του pickguard. Όσον αφορά τον ήχο;
Τίτλος: Απ: 1-ply ή 3-ply pickguard; Παίζει ρόλο;
Αποστολή από: Απόλλων στις 18/12/09, 16:25
Έχω ακούσει ότι τα pickguards που είναι φτιαγμένα από celluloid με το χρόνο συρρικώνονται και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ραγίσματα και σπασίματα όχι μόνο στο pickguard αλλά και στο ξύλο του σώματος. Γι αυτό κυκλοφορούν και pickguards από non-warping celluloid, το οποίο υποτίθεται ότι συνδυάζει την εμφάνιση του celluloid με την αντοχή του PVC. Eκτός αυτού είναι πολύ εύφλεκτα, και αν το τσιγάρο του κιθαρίστα ακουμπήσει σε λάθος σημείο δεν αποκλείται να ανάψει φωτιές (κυριολεκτικά). Δεν ξέρω αν αυτό έχει άμεση σχέση με το αν το pickguard είναι μονό ή πολλαπλό, αλλά ίσως τελικά να έχει μεγαλύτερη σημασία το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο και όχι πόσα στρώματα έχει.