Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Εκμάθηση – Πρώτα βήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ioannis Anastassakis στις 23/11/14, 19:35

Τίτλος: PODCAST - Επαθα Τενοντιτιδα! Τι να κανω?
Αποστολή από: Ioannis Anastassakis στις 23/11/14, 19:35



Ενα θεμα που (δυστυχως) σχεδον ολοι μας εχουμε αντιμετωπισει καποια στιγμη...


Ask the Guitar Coach, ep 05 - " I have developed Tendonitis... What should I do now?" (http://www.youtube.com/watch?v=pqXvlGYVEKE#ws)



Φιλικά,
            Γιάννης

Ιωάννης Αναστασάκης
Contact Email: anastassakis@gmail.com
Professor of Music   - American College of Greece (Deree College)
G.I.T Tutor               - Musicians Institute (Hollywood, CA))
R.G.T Tutor               - London College of Music


Youtube Channel         - http://www.youtube.com/user/IoannisAnastassakis  (http://www.youtube.com/user/IoannisAnastassakis)
Official WWW Site      - http://www.ioannis.org (http://www.ioannis.org/)
Τίτλος: Απ: PODCAST - Επαθα Τενοντιτιδα! Τι να κανω?
Αποστολή από: Απόλλων στις 23/11/14, 22:25
Ως φυσιοθεραπευτής, μπορώ να πω ότι οι συμβουλές στο παραπάνω podcast είναι γενικά σωστές. Μερικά συγκεκριμένα σημεία που θέλω να θίξω:

Η άσκηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη και τη θεραπεία τέτοιων προβλημάτων, όσον αφορά διατάσεις, ενδυνάμωση των χεριών και άλλες ασκήσεις που έχουν σχέση με την κιθάρα, αλλά και γενικότερη άσκηση με σκοπό την καλή φυσική κατάσταση και σωστή λειτουργία του σώματος.

Η συμβολή της σωστής διατροφής και της αποφυγής του stress είναι (ή μπορεί να είναι) μεγάλη. Σε αυτό πρέπει ειδικά να επισημάνουμε την επαρκή ενυδάτωση που αναφέρθηκε στο podcast (πάρα πολύ νερό και όχι ποτά με αλκοόλ, ζάχαρη, καφεΐνη κλπ) και τη μείωση του καπνίσματος. Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα μειώνει την ταχύτητα επούλωσης από οποιονδήποτε τραυματισμό.

Το θέμα της σταδιακής αύξησης του χρόνου παιξίματος είναι πολύ βασικό ώστε να μην προσβληθεί κανείς από τενοντίτιδες. Αν κάποιος αποφασίσει να τρέξει ένα μαραθώνιο, δεν θα ξεκινήσει την προετοιμασία του τρέχοντας με την πρώτη 42 χιλιόμετρα (πολύ λογικό). Με την ίδια λογική, αν κάποιος παίζει κιθάρα 1-2 ώρες την ημέρα και εντελώς ξαφνικά αυξήσει το χρόνο παιξίματος στις 5-6 ώρες, φυσικό είναι να πάθει τενοντίτιδα ή κάτι παρόμοιο.

Ως προς τη θεραπεία, τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στο αρχικό (οξύ) στάδιο της πάθησης αλλά, όπως σωστά αναφέρθηκε, δεν ενδείκνυνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και το κάπνισμα, έτσι και η χρήση φαρμάκων με αντιφλεγμονώδη δράση έχει αρνητική επίπτωση στην ταχύτητα ανάρρωσης.

Το μόνο σημείο που δεν ανέφερε το podcast είναι ο καλύτερος τρόπος για την επιστροφή στην κιθάρα όταν μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα συμπτώματα. Εκεί χρειάζεται μια επίσης σταδιακή προσέγγιση κατά την οποία θα αυξήσουμε σιγά-σιγά το χρόνο παιξίματος αρχίζοντας με πολύ μικρά χρονικά διαστήματα μελέτης, πολλά διαλείμματα, απαραιτήτως καλό ζέσταμα και διατάσεις. Όλα αυτά αυστηρά και μόνο στο βαθμό που δεν επαναφέρουν τα συμπτώματα, αλλιώς παραμένουμε σε πολύ σύντομες συνεδρίες εξάσκησης.
Τίτλος: Απ: PODCAST - Επαθα Τενοντιτιδα! Τι να κανω?
Αποστολή από: modfori στις 24/11/14, 17:20
ως παθών θα ήθελα να προσθέσω άλλη μια αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα :
το κακο-σετταρισμένο/μη σετταρισμένο όργανο .
είναι πολύ σημαντικό το όργανο να είναι ευκολόπαιχτο για να μην επιβαρύνει τον παίχτη.

επίσης θα'θελα να επισημάνω πως οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεχτικά ειδάλλως μπορούν να προκαλέσουν χειρότερη ζημιά
Τίτλος: Απ: PODCAST - Επαθα Τενοντιτιδα! Τι να κανω?
Αποστολή από: Απόλλων στις 24/11/14, 23:36
Εφόσον μιλάμε για μυικές διατάσεις, ανεξαρτήτως σημείου του σώματος, πρέπει πάντα να γίνονται προσεκτικά. Για το σκοπό που συζητάμε, ποτέ δεν κάνουμε βαλλιστικές διατάσεις. Δες το παρακάτω video για να καταλάβεις τι εννοώ:

Ballistic stretching (http://www.youtube.com/watch?v=eXjK49c69Qg#ws)

Αυτού του είδους οι διατάσεις ίσως έχουν κάποια χρησιμότητα σε αθλητές αν αποσκοπούν στο γενικότερο ζέσταμα και στην κινητοποίηση αρθρώσεων ή στην προετοιμασία συγκεκριμένων κινήσεων που απαιτούν εκρηκτικότητα, π.χ. ρίψεις, εκκίνηση δρόμου ταχύτητας κλπ. Προκειμένου για μυική διάταση, η κίνηση θα πρέπει να γίνεται πάντα σιγά-σιγά. O στόχος είναι φέρουμε σταδιακά το μυοτενόντιο σύνολο μέχρι του σημείου που αρχίζουμε να αισθανόμαστε τη διάταση χωρίς αυτή να είναι επώδυνη. Στη συνέχεια κρατάμε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν επανέρθουμε στη αρχική θέση. Αυτό τo video (http://bcove.me/ply6qv2i) δείχνει μια σειρά διατάσεων για τους καρπούς και το σωστό τρόπο εκτέλεσής τους.