Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές => Μήνυμα ξεκίνησε από: ESPlayer στις 12/02/09, 13:24

Τίτλος: Πρόβλημα με ηλ/ακουστική και πάχος χορδών
Αποστολή από: ESPlayer στις 12/02/09, 13:24
Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα τη βοήθειά σας καθώς είμαι νέος στο χώρο της ακουστικής και με το μοντέλο που αγόρασα (http://www.ashtonmusic.com.au/productView.asp?productID=439) έχω κάποια προβλήματα.
Όταν την πήρα ανακάλυψα στο σπίτι ότι τάσταρε και παραμόρφωνε, έτσι την πήγα για set-up. Την πήρα πίσω με νέο κρύσταλλο αλλά πάλι τάσταρε και έτσι την ξαναπήγα.
Και έρχομαι στο πρόβλημα...
Ο τεχνικός μου είπε πως με το που έβαλε καινούργιες χορδές (είχε εργοστασιακές) το πρόβλημα λύθηκε, και όντως δεν ταστάρει.
Τώρα όμως μου φαίνεται υπερβολικά σκληρή! Είχε πάνω 11άρες, υπάρχει περίπτωση λόγω βαρεμάρας να έβαλε 12άρες ή 13άρες για να φύγει το ταστάρισμα; Γνωρίζετε αν με σκληρότερες χoρδές λύνονται τέτοια προβλήματα;
Πως θα καταλάβω πόσες ίντσες είναι οι χορδές (ξέρω μόνο ότι είναι Martin);
Οι ξυλινες κιθάρες σκευρώνουν μόνο στο μανίκι ή και πίσω από τον καβαλάρη; (φούσκωμα της περιοχής ή ανύψωση του καβαλάρη)
ΥΓ. Στην ηλεκτρική παίζω σταθερά με 9άρες, είναι λογικό να μου φαίνονται πολύ σκληρές έστω και οι 12άρες;
Τίτλος: Απ: Πρόβλημα με ηλ/ακουστική και πάχος χορδών
Αποστολή από: Salinas στις 12/02/09, 21:18
Οι ακουστικές κιθάρες για να βγάλουν τον καλό τους εαυτό, απαιτούν συνήθως χοντρές χορδές (11' - 13': εγώ χρησιμοποιώ 13άρες) και κατά συνέπεια και μια περίοδο προσαρμογής από τον κιθαρίστα. Γενικά δεν είναι τόσο ευαίσθητες στο σκεύρωμα όπως οι κλασσικές, και συνήθως το παθαίνουν στο μανίκι και διορθώνονται πιο εύκολα από τις κλασσικές. Φυσικά, όταν αλλάζεις διάμετρο χορδών, απαιτείται και το ανάλογο σετάρισμα.
Από 'κει και πέρα, να σου πω την αλήθεια, δε θα ήξερα να σου πω πολλά περισσότερα σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, αλλά πολλές φορές τα καινούρια όργανα και ιδίως τ'ακουστικά, πρέπει να προσαρμοστούν, "ν'ανοίξουν" στο παίξιμο, στο περιβάλλον (θερμοκρασία και υγρασία επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ'όσο θα μπορούσες να φανταστείς) και σίγουρα οι χορδές παίζουν καθοριστικότατο ρόλο. Ενδεχομένως η αλλαγή χορδών να αποκάλυψε κάποιες αδυναμίες στο σετάρισμα, που εκ των υστέρων σου φαίνονται σαν ελαττώματα.
 Ας περιμένουμε ν'ακούσουμε κι άλλες γνώμες...
Τίτλος: Απ: Πρόβλημα με ηλ/ακουστική και πάχος χορδών
Αποστολή από: Απόλλων στις 12/02/09, 23:16
Θα συμφωνήσω με τον Salinas στο θέμα του πάχους των χορδών προκειμένου για ακουστική κιθάρα. Κι εγώ πάντα έβαζα 12άρες στην ακουστική μου, τις οποίες βέβαια μού πήρε κάποιο διάστημα για να συνηθίσω, και ακόμα και στις ηλεκτρικές μου έχω 10άρες ή 11άρες.

Ο Salinas έχει επίσης δίκιο στο ότι κάθε όργανο χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής μέχρι να "στρώσει" και πολλές κιθάρες, ειδικά ακουστικές, παρουσιάζουν τριξίματα και ταστάρουν όσο είναι καινούργιες. Γι αυτό και κάποια μουσικά καταστήματα προσφέρουν δωρεάν έλεγχο και setup μιας καινούργιας κιθάρας στους 6 και στους 12 μήνες. Αν το πρόβλημα συνέχιζε να εμφανίζεται μετά και την περίοδο προσαρμογής, εγώ προσωπικά θα έκανα το ίδιο που έκανε και ο τεχνικός σου προκειμένου να το διορθώσω, γιατί η άλλη λύση είναι να γίνει ρύθμιση του action στη γέφυρα και στο nut και πιθανόν και ρύθμιση του truss rod. Αυτές οι επεμβάσεις δεν είναι τόσο εύκολες στην ακουστική κιθάρα όσο σε μία ηλεκτρική, και σίγουρα δεν είναι πιο εύκολες από μια αλλαγή χορδών.
Τίτλος: Απ: Πρόβλημα με ηλ/ακουστική και πάχος χορδών
Αποστολή από: ESPlayer στις 17/02/09, 11:27
Σας ευχαριστώ και τους 2

Μέτρησα το πάχος των χορδών με παχύμετρο, είναι 0.11'', οπότε όλα καλά. Έμαθα ότι η κιθάρα αντέχει μέχρι 0.13''. Το ότι είναι σκληρές θα το συνηθίσω, δε βαριέσαι, συμφωνώ με αυτό που λέτε ότι μαλακότερες χορδές "μειώνουν" το όργανο.

Καλή συνέχεια!