Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - Tempus

Σελίδες: [1] 2 3 4 5
1
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 05/12/11, 19:15 »
Vai, παλι ατεκμηριωτο σε βρισκω....


[...]
Πάντως κι εγώ για το ένστιγκτο επιβίωσης μιλάω! Μόνο που.. όταν βρεθεί τρόπος να εξασφαλίσεις (απο σήμερα) την επιβίωσή σου (έστω μέσω τεχνολογικής προόδου) και για αύριο, μεθ'αύριο/ την άλλη εβδομάδα, θα το κάνεις!

Γιατί αν έχεις σκοτώσει (με το καινούριο σου τόξο) ένα βουβάλι σήμερα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση τη δική σου και της οικογένειάς σου για 10 ημέρες και σκεπτόμενος πως σε 10 ημέρες μπορεί να μη βρείς κανένα βουβάλι να σκοτώσεις (όσο καλό και αν είναι το τόξο σου), ε, θα κρατήσεις το βουβάλι για τον εαυτό σου, ή αν κάποιος σου ζητήσει ένα κομμάτι, θα ζητήσεις  κάποιο αντάλλαγμα! Και για ένα κιλό κρέας που θα δώσεις, δε θα ζητήσεις ένα κιλό σιτάρι... θα ζητήσεις 3 κιλά, ή 5 κιλά ή... όσα θέλεις! Ή άλλο ένα τόξο για να πας και με το γιό σου για κυνήγι και να σκοτώσετε 2 βουβάλια!!!  Άλλωστε, εσύ κρατάς το κρέας που είναι πιο σημαντικό (και πιο δύσκολο να αποκτηθεί) για την επιβίωση!

Όπως και να έχει, εσύ, θα επιβιώσεις για πολύ περισσότερο καιρό απο αυτόν που δεν έχει καινούριο τόξο, ή δεν ξέρει καλό σημάδι! Και όταν εξασφαλίσεις την επιβίωσή σου, τι άλλο θα θελήσεις απο... καλύτερες συνθήκες διαβίωσης; Ίσως και..... πολυτέλεια;;; Ίσως και... αρχηγική θέση στην ομάδα;

Και έτσι γεννιέται ο καπιταλισμόοοος!!!!

Έτσι κινήθηκε η ανθρωπότητα για κάμποσες χιλιάδες χρόνια. Μέσα απο μια πλεονεξία που έχει τη ρίζα της στο ένστικτο της επιβίωσης. Τώρα, αν υπήρξαν και μερικές φυλές που για τον ένα ή τον άλλο λόγο (πάντως όχι απο ιδεολογική πεποίθηση) έκριναν πως η επιβίωση εξασφαλίζεται μόνο μέσω της συνεργασίας και της κοινοκτημοσύνης των αγαθών που παρείχε απλόχερα η φύση μέσα και απο σχέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της φυλής, δε διαφωνώ. Αλλά όπως είπε και κάποιος άλλος... "αυτά είναι απλώς δείγματα και μάλιστα σπάνια"!

Και αλήθεια... όταν επετέθη σε αυτή την ιδανική φυλή μια άλλη φυλή που διεκδικούσε και αυτή τον πλούτο που παρείχε η συγκεκριμένη τοποθεσία (πχ. δίπλα στο ποτάμι και στην εύφορη γη) στην ιδανική φυλή, αυτή τι θεωρείς πως έκανε; Μοιράστηκε τα πάντα με τη φυλή που της επετέθη ή αντιστάθηκε με ανηλεή πόλεμο για να διατηρήσει αυτά που ΚΑΤΕΙΧΕ ως φυλή;;;

Είσαι ακόμα τόοοσο σίγουρος πως ο άνθρωπος ως όν, είναι πλασμένος "κατ'εικόνα και ομοίωσιν" του φιλέυσπλαχνού Θεού της μοιρασιάς του ενός εκ των δύο χιτώνων και της κοινοκτημοσύνης;;; Και αυτός ο τέλειος άνθρωπος διαβρωθηκε απο ένα... "ΣΥΣΤΗΜΑ" για το οποίο το ανθρώπινο είδος δε φέρει καμμία ευθύνη;

Και ποιοί φέρουν; Οι κάτοικοι του Α- Κενταύρου; Οι Νεφελίμ; Ποιοί;;;

Οι άνθρωποι φταίνε και αν δεν αλλάξουν οι άνθρωποι (προφανώς μέσω "the hard way" ), κανένα σύστημα δεν πρόκειται να αλλάξει!!! Και ΑΝ αλλάξει ποτέ, αυτό το "Κάτι άλλο" που θα το αντικαταστήσει, θα πρέπει να σέβεται την ανθρώπινη φύση και με τα ελαττώματά της, να της βάζει όμως και κανόνες προκειμένου να μη δρα "παρα φύσιν"! Πράγμα το οποίο, καμία απο τις επικρατούσες θρησκείες (παίζουν και αυτές πολύ μεγάλο ρόλο)-οικονομικοκοινωνικοπολιτικά συστήματα δεν κατάφεραν ποτέ!

Όλοι προσπάθησαν να "σκοτώσουν τον παλαιό άνθρωπο και να φέρουν τον ΝΕΟ άνθρωπο"! Ε λοιπόν, ο άνθρωπος είναι ΕΝΑΣ! Είτε μας αρέσει είτε όχι! Είτε ανήκει στους "χορτάτους" είτε στους "πεινασμένους" Διότι, αν δώσεις στον "πεινασμένο" και "καταπιεσμένο" την ευκαιρία να γίνει "χορτάτος" και "καταπιεστής", μην παίρνεις όρκο πως θα το αρνηθεί  ;) Άλλωστε, οι μεγαλύτεροι "χορτάτοι καταπιεστές" του σήμερα, είναι οι "πεινασμένοι καταπιεσμένοι" του χθές! Μια βόλτα στη λωρίδα της Γάζας, θα σε πείσει!!! Έχω άδικο;;;

Τον άνθρωπο λοιπόν, μπορείς με ήπιο τρόπο (ή η ίδια η φύση με πιο βίαιο τρόπο όπως προείπα) να τον πείσεις να επιθυμήσει να κάνει μια βελτίωση στη συμπεριφορά του ή οποία έστω και μέσω του συνόλου θα ευνοεί ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ!!! Αν δεν τον ευνοεί, μην περιμένεις να πειστεί!  Να τον αλλάξεις όμως, ή να του επιβάλλεις ένα νέο σύστημα το οποίο δημιούργησες καταστρέφοντας (με κάποιο μαγικό τρόπο) το προυπάρχον χωρίς να τον ρωτήσεις... μη φανώ αγενής αλλά... δεν το βλέπω εύκολο να γίνεται...




Το τι είναι φύση του ανθρώπου είναι πολύ hardcore κοινωνικοψυχολογικοανθρωπολογικοβιολογικό  :P ή και φιλοσοφικό θέμα. Πάντως ο Βέμπερ στο κλασσικό σύγγραμμά του "η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού" αναφέρει ότι από την προκαπιταλιστική κοινωνία οι χωρικοί δούλευαν για να αποκτήσουν μόνο τα βασικά, όπως είχαν μάθει. Ακόμα και το κίνητρο της επιπλέον αμοιβής δεν τους άγγιζε ιδιαίτερα, απεναντίας το έβλεπαν σαν λόγο για να εργαστούν λιγότερες ώρες, απλά μέχρι να εξασφαλίσουν αυτά στα οποία είχαν συνηθίσει. Η νοοτροπία που κυριαρχεί σε μια κοινωνία επηρεάζει και το οικονομικό μοντέλο που θα διαμορφωθεί. Για αυτό κιόλας, στα πλαίσια της τωρινής προπαγάνδας που δεχόμαστε, υπάρχει και μια συγκεκριμένη ηθικολογία για να δεχτούμε το σύστημα "ανάπτυξης" που επέλεξαν για μας (να ζήσουμε λιτά, να γίνουμε "εργατικοί",  πρέπει να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε κλπ).




2
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 21/11/11, 17:13 »
Τις τελευταίες μέρες, σε αυτή την παράσταση που διοργάνωσε ο Παπανδρέου, ο ίδιος, η Μπακογιάννη και άλλοι πολιτικοί δήλωσαν ξεκάθαρα ότι "αυτό  που διακυβεύεται είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευροζώνη".
Καταρχάς προβλέπεται η έξοδος μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ; Μπορούν να συνεδριάσουν οι υπόλοιποι και μόλις τελειώσουν να βγει η Μέρκελ και να πει "λοιπόν, αποφασίσαμε ότι δεν είστε καλά παιδιά και για αυτό από αύριο φεύγετε από την ευρό"? Ή άμα γίνει έξοδος θα είναι "εθελοντική", όπως εθελοντικές ::) είναι και μέχρι τώρα οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα, όπως αυτή της 26ης Οκτ ::) ;

3
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 12/11/11, 09:47 »
Παράθεση
Νέα κυβέρνηση παπαδήμου. Εντάξει θέλετε κι άλλα ανέκδοτα? 5 μέρες καραγκιόζ μπερντές κι έχουμε επιτέλους πάπα. Ο τυπάκος που ο ΓρΑΠ παρακαλάει εδώ και δύο χρόνια να πάρει μέρος στην κυβέρνησή του κι αυτός αρνείται. Ο καραγκιόζης που θεωρεί καταστροφή το κούρεμα των ομολόγων και ισχυρίζεται πως το χρέος πρέπει να πληρωθεί ολόκληρο. Ο άνθρωπος που μαγείρευε τα greek statistics καλύτερα από όλους, ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών που μας έφεραν ως εδώ έγινε πρωθυπουργός. Δάκρυα συγκίνησης στο έθνος. Αλλά ας απλώσουμε το στρατηγικό τραχανά.

(...)H συνέχεια εδώ
http://techiechan.com/?p=1458 (ειναι λιγο μεγαλο αλλα δινει μπολικες πληροφοριες)



Μα τι λες τώρα..Οι τραπεζίτες είναι οι ευεργέτες μας..Αυτοί καλύτερα από όλους κατέχουν την εξειδικευμένη τεχνοκρατική γνώση για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη μας, πόσο θα συρρικνωθεί ο φύσει παρασιτικός δημόσιος τομέας, πόση απόδοση θα φέρει η μείωση κονδυλίων σε υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος, πώς θα μεταβούμε σε 100% ιδιωτική ασφάλιση, πώς θα απελευθερωθεί πλήρως η αγορά εργασίας για να περάσουμε από την αναξιοκρατία στην παραγωγικότητα και πώς θα αποκαταστήσουμε την υπόληψή μας πληρώνοντας το χρέος μέχρι τελευταίας δεκάρας. Η μοναδική μας ελπίδα ώστε να ανακάμψουμε και να μπορέσουμε κάποιο Σάββατο πρωί που θα έχουμε ρεπό να πάμε να αγοράσουμε plasma TV και αυτοκίνητο SUV (όσοι έχουμε προσαρμοστεί στην ανάπτυξη).

4
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 09/11/11, 16:18 »
Μα.... Tempus,  δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει αυτό είναι και το δίλημα από την αρχή της κρίσης: Πληρώνεις τα χρέη που λήγουν (τουτέστιν κουπόνια, ομόλογα κλπ) και ζεις φυσιολογικά ή δεν τα πληρώνεις οπότε επέρχεται πτώχευση, διαλύεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, εισέρχονται οι εκτελέστές των... τοκογλύφων.

Εννοείται ότι αυτό συζητάμε τόσον καιρό και κανείς δεν λέει ψέματα, απλά δεν δίνει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες  ;D

Τι θα έλεγες αν, ας πούμε, σου έλεγα ότι τον Φεβρουάριο - Μάρτιο λήγουν ιδιωτικά ομόλογα εταιρειών για τις οποίες όμως έχει εγγυηθεί το Ελληνικό δημόσιο και ως εγγυητής πληρώνει?

Εν τω μεταξύ, κλασικά, τον δανειστή μέχρι να δανειστούμε τον γλείφουμε και όταν μας ζητήσει πίσω τα χρήματα τον λέμε τοκογλύφο. Αν δε αρνηθεί να μας δανείσει ο τοκογλύφος τον λέμε "εγκάθετο παράγοντα σκοτεινών κέντρων". Πάρε παράδειγμα από την "Ε".


Αν τα λεφτά δε φτάνουν (που επιμένω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να υποστηρίξει τη θέση του δείχνοντας στοιχεία από επίσημα έγγραφα όπως ο προϋπολογισμός), είναι πια θέμα προτεραιοτήτων το πού θα δοθούν. Αλλά από τη μία πλευρά πέφτει εκβιασμός. Γιατί ο Παπαντρέου και οι προπαγανδιστές λένε "Άμα δεν...δε θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς" και δε λένε "άμα δεν...δε θα έχουμε να ξεπληρώσουμε τα δάνεια"; Και τα δύο μπορεί να είναι αληθή αλλά εξαρτάται από ποια πλευρά επιλέγεις να το δεις. Αν μισθοί και συντάξεις δεν πληρωθούν, τότε άνθρωποι θα πεινάσουν, δε θα έχουν αρκετά χαρτονομίσματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Αν δεν πληρωθούν οι δανειστές (τράπεζες, ΔΝΤ και το κακό συναπάντημα) από ποιους θα λείψουν τα λεφτά; Είναι κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι δε θα έχουν να φάνε ας πούμε; Για να καταλάβουμε κι εμείς οι μλκ, που λένε.. Υπάρχει σκοπίμως κάποια ασάφεια, και την έχουμε δεχτεί σαν φυσιολογική. Άλλο η πραγματική, καθημερινή οικονομία και άλλο τα τεράστια ποσά της τάξης των δις που υπάρχουν μόνο στην μνήμη κάποιων υπολογιστών. Άλλο να μην πληρωθεί η γριούλα και άλλο να μειωθεί το ποσοστό κέρδους του μεγαλομετόχου της τράπεζας. Κι αφού μια τράπεζα όταν δανείζει χρήμα, το δημιουργεί από το μηδέν, γιατί να της λείψει άμα δεν επιστραφεί, αφού δεν προϋπήρχε πριν; Αλλά φαίνεται πως οι καπιταλιστές διαμόρφωσαν μια κατάσταση αυτοπροστασίας του συστήματος όπου προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες και λοιποί μεγαλοδανειστές, άμα αυτοί δε λάβουν τα υπερκέρδη τους μεταφέρουν με κάποιο μηχανισμό τη χασούρα στους λαούς.   

5
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 08/11/11, 17:47 »
Προσωπικα monoxeira δεν ξερω κανεναν 30+ που να μενει με τους δικους του επειδη θελει να εχει ανεσεις.
Εχεις την λογικη του παραλογου ή βλεπεις πολυ tv και διαφημισεις και εχεις σχηματισει μια εικονα, που αν υπαρχει, υπαρχει ισως σε πολυ μικροτερη μεριδα πληθυσμου απο αυτη που φανταζεσαι.
Πιθανως να εχεις και προσωπικα παραδειγματα, αλλα δεν ισχυουν οσα λες για την πλειοψηφια.
Περα απο αυτο ομως, εξακολουθω να μην καταλαβαινω το σκεπτικο δεν διεκδικω κατι καλυτερο για ολους, αλλα συμβιβαζομαι με οτι μου δινουν.
Αυτη ειναι η Ελληνικη νοοτροπια που πρεπει να αλλαξει btw...
Και μετα το off-topic:

το ότι “η 6η δόση χρειάζεται για μισθούς και συντάξεις”,
 
 δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρέπει να πληρωθούν 15,5 δις ευρώ σε τοκοχρεωλύσια και έντοκα γραμμάτια (3,3 δις ευρώ για τον Νοέμβριο και 12,2 δις ευρώ για τον Δεκέμβριο). Γι’ αυτά νοιάζονται.
 
 Μην τυχόν και αναγκαστεί το ελληνικό κράτος και προβεί σε αναστολή ή παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους επενδυτές από τους οποίους ορισμένοι ανήκουν και στο επίσημο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
 
 Όλα μπορούν να τα ανεχθούν, όλα μπορούν να τα υπομείνουν (αρκεί τα βάρη να τα φορτώνονται τα γνωστά υποζύγια), αλλά να χάσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι, ποτέ.
 
 Γι’ αυτό κόπτονται για την 6ηδόση, η οποία ισούται με 8 δις ευρώ.
 8 δις ευρώ για να πληρωθούν 15,5 δις ευρώ στους τοκογλύφους ντόπιους και ξένους.
 μέσα στο τρέχον δίμηνο! Αντιλαμβάνεσθε την απάτη; Κατανοείτε το ψέμα;.
 
 Η 6η δόση δεν έχει καμιά σχέση με πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά με την πληρωμή των δανειστών της χώρας. Καταλαβαίνετε γιατί δεν πρόκειται να «μας» την στερήσουν; Διότι πολύ απλά γυρίζει μέσω ημών σ’ αυτούς και στα συμφέροντα που τους στηρίζουν.
 
 απόσπασμα του άρθρου του Δημήτρη Καζάκη¨(7 Νοεμβρίου 2011)


Για μένα το νούμερο 1 ερώτημα της κρίσης. Όπως έχω ξαναγράψει οι απόψεις διίστανται. Προσπαθώ να βγάλω άκρη βλέποντας έναν προϋπολογισμό που βρήκα, αλλά είμαι άσχετος από οικονομικά. Αν ισχύει η θέση του Καζάκη τότε αυτομάτως αποδεικνύεται πως μας δουλεύουν κανονικότατα και χρησιμοποιούν το ψέμα για να εκβιάσουν και να περάσουν τα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού. 

6
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 07/11/11, 20:23 »
Εννοείται πως και τώρα είναι χάλια η κατάσταση. Θα το επεκτείνω και θα σου πω ότι ήμουν δυσαρεστημένος με την κατάσταση και προ της κρίσης. Ποτέ δε με έπεισε η δήθεν αφθονία του 2004. Επειδή προβάλλονταν ο νεοπλουτισμός και οι χλίδες δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πολίτες άνεργοι, φτωχοί, με υψηλή εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς μέλλον κλπ

Τα χάλια δεν αντανακλούν μόνο στην τσέπη. Χάλια ήταν η κατάσταση σε πολλούς τομείς του κοινωνικού βίου με πολυδιάστατες ανισότητες.
Ενα απλό παράδειγμα: Το παιδί που έπρεπε να πάει σε ειδκο σχολείο έπρεπε να περνά από επιτροπή κάθε εξάμηνο λες και θα άλλαζε η κατάστασή του, βάλε τώρα με τον νού σου το κόστος για το ίδιο και τους οικοίους του, ενώ αυτός που έπαιρνε μαϊμού αναπηρική σύνταξη μπορεί να μην πέρναγε και ποτέ!

Χάλια διότι επικρατούσε ο νόμος της κομματικής ζούγκλας της ανηθικότητας.

Συμφωνώ. Αν και πιστεύω ότι είναι πιο πολύ θέμα νοοτροπίας παρά κομματικού συστήματος. Η ευθύνη των κομμάτων εξουσίας για τον ατομικισμό, την ανευθυνότητα, τη λαμογιά και την καφρίλα πολλών Ελλήνων βρίσκεται στο ότι δεν προσπάθησαν να προάγουν την παιδεία και να αλλάξουν την κατάσταση. Μάλιστα άτομα από 'κει μέσα συμπεριφέρονταν με βάση αυτά τα ελαττώματα, αντί να σεβαστούν και λίγο τη θέση τους.
Παράθεση
Για παράδειγμα η κατάργηση των θέσεων του δημοσίου (10 προς 1 μέχρι νεωτέρας κλπ) δεν έχει φανεί ακόμα τι αναστάτωση θα φέρει στην αγορά εργασίας. Από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο αυτοί οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες (μέχρι πριν 2 χρόνια δηλ) θα δούλευαν στο δημόσιο, έστω και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, απλά θα εισέρχονται στην ανεργία ή θα αυξάνουν τον ανταγωνισμό για τις ελάχιστες θέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Παράθεση
Από την άλλη μπορεί και να τους έσωσε την ζωή. Από τις συζητήσεις μου παλιότερα με ανθρώπους, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωναν έτοιμοι "να πάρουν ένα καλάσνικωφ, να μπουν σ' ένα υπουργείο και ν' αρχίσουν να καθαρίζουν αδιακρίτως". Δεν ξέρω τι είχαν κάνει στους ανθρώπους αυτούς αλλά φαντάσου αν δεν είχε έρθει το σοκ της κρίσης τι αναταραχές θα είχαμε.


Φαίνεται ότι το πήραν από την αρχή της κρίσης απόφαση ότι θα είναι από τους πρώτους που θα κοπούν.

7
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 06/11/11, 23:14 »
Δηλ πόσο μεγαλύτερη πτώση περιμένεις? Η ανεργεία είναι ήδη στο 20%, το να πάει 25% δεν έχει και μεγάλη διαφορά.... Τι 1 στους πέντε, τι ένας στους τέσσερεις!

Εκτός κι αν εννοείς ότι θα επιστρέψουμε στην δραχμή...


Εννοείται πως και τώρα είναι χάλια η κατάσταση. Θα το επεκτείνω και θα σου πω ότι ήμουν δυσαρεστημένος με την κατάσταση και προ της κρίσης. Ποτέ δε με έπεισε η δήθεν αφθονία του 2004. Επειδή προβάλλονταν ο νεοπλουτισμός και οι χλίδες δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πολίτες άνεργοι, φτωχοί, με υψηλή εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς μέλλον κλπ Άλλωστε το τι πιάνει το μάτι μας δεν είναι και τόσο αξιόπιστος τρόπος για να καταλάβουμε την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας.
Τα χειρότερα όμως δεν έχουν έρθει. Και δεν εννοώ ότι θα έχουμε ακρότητες του τύπου λεηλασία των σουπερμαρκετ (τέτοια υπερβολικά σενάρια πιστεύω ότι σκοπεύουν στο να καλλιεργούν το φόβο για να δεχτούμε τους "σωτήρες" μας). Τα μέτρα όμως θα λειτουργήσουν αθροιστικά   και οι συνέπειες τους θα φανούν στην πληρότητα τους έπειτα από χρόνια. Για παράδειγμα η κατάργηση των θέσεων του δημοσίου (10 προς 1 μέχρι νεωτέρας κλπ) δεν έχει φανεί ακόμα τι αναστάτωση θα φέρει στην αγορά εργασίας. Από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο αυτοί οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες (μέχρι πριν 2 χρόνια δηλ) θα δούλευαν στο δημόσιο, έστω και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, απλά θα εισέρχονται στην ανεργία ή θα αυξάνουν τον ανταγωνισμό για τις ελάχιστες θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης πολλοί ακόμα την παλεύουν μόνο επειδή τρώνε από τις όποιες αποταμιεύσεις τους ή επειδή εκποίησαν κάτι από την περιουσία τους. Αυτές οι πηγές όμως θα εξαντληθούν.     

8
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 06/11/11, 13:33 »
Ο Παπανδρέου πλανάται αν νομίζει ότι με τη φασαρία των προηγούμενων ημερών και τη δήθεν φοβερή επιτυχία της 26ης Οκτωβρίου εκτονώθηκε η κατάσταση. Τα περισσότερα από τα μέτρα έχουν μεν δρομολογηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα...Η πτώση στο βιοτικό επίπεδο θα είναι μεγάλη, μακροχρόνια, θα αφορά ολοένα και περισσότερους πολίτες και θα προκληθούν μεγάλες αναταραχές. 

9
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 30/10/11, 00:43 »
Αυτές τις μέρες προετοιμάζονται στην Ιταλία νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Ήθελα να ήξερα πώς θα τα υποστηρίζουν οι εκεί νεοφιλελεύθεροι. Άραγε θα λένε κι αυτοί "δεν παράγουμε τίποτα (!)", ή ότι "έχουμε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους". Ή αυτά βρήκαν πέραση μόνο εδώ;

Μέτρα λιτότητας νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας προωθούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (απλά σε μας στη χειρότερη μορφή). Η κυριότερη ένδειξη για να δούμε το δικό μας θέμα ως μέρος ενός γενικότερου συστημικού προβλήματος.

http://www.bbc.co.uk/news/10162176


ΥΓ http://en.wikipedia.org/wiki/Austerity_measures

10
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 23/10/11, 13:22 »
Ένα άρθρο που αναφέρεται σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε και δείχνει πως κάποιες πολυεθνικές ελέγχουν άλλες επιχειρήσεις και κατ'επέκταση μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.


 http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed--the-capitalist-network-that-runs-the-world.html


Κατά τα άλλα η επαναληψιμότητα του εκβιασμού κάθε φορά που θέλουν να πάρουν νέα μέτρα είναι πασιφανής. "Πάμε για πτώχευση, από τη Δευτέρα γινόμαστε Ζιμπάμπουε, σε 10 μέρες δε θα έχουμε για συντάξεις, να τώρα συνεδριάζουν για να μας πετάξουν έξω" και λοιπά καταστροφολογικά. Και "κούρεμα" να γίνει, το ίδιο βιολί θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμη..Νέα μέτρα, νέο κούρεμα, νέα μέτρα και πάει λέγοντας. 
Την Πέμπτη βράδυ παρακολούθησα το κανάλι της βουλής. Αν είναι σωστή η κριτική της Κατσέλη για το άρθρο 37, τότε έχουμε μία ακόμη περίπτωση ενός μέτρου που είναι αναποτελεσματικό ακόμα και από καθαρά τεχνοκρατική-λογιστική προσέγγιση. Η κυβέρνηση βέβαια φροντίζει να δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, ακόμα και για μέτρα που δε ζητήθηκαν άμεσα από τους δανειστές.
 

11
Άμα είσαι αρχάριος, ξεκίνα καλύτερα από Βαμβακάρη, είναι πιο εύκολος (πχ μαύρα μάτια , μαύρα φρύδια, όσοι έχουνε πολλά λεφτά, οι πρωθυπουργοί, αντιλαλούν οι φυλακές, μάνα με μαχαιρώσανε, ο αλανιάρης). Έχουν λίγα ακκόρντα και είναι αργά τα περισσότερα, ό,τι πρέπει για μελέτη. Ή κάποια του Παπαϊωάννου (Φαληριώτισσα, ραντεβού σαν περιμένω). Μετά θα περάσεις στον Τσιτσάνη και στους υπόλοιπους.



 

12
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 15/10/11, 12:44 »
Η επιστροφή ή όχι στη δραχμή είναι ένα από τα ερωτήματα της κρίσης για τα οποία ακούγονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Προσωπικά με έχει πείσει η πλευρά ότι αν επιστρέφαμε άμεσα θα ήταν καταστροφικό γιατί οι τιμές των εισαγόμενων θα έφταναν στα ύψη εν μια νυκτί, χωρίς να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Συν του ότι έτσι θα έχαναν λεφτά οι τράπεζες και οι αγορές θα μας απομόνωναν άμεσα (η εξουσία αυτού που δανείζει, η υποδούλωση κρατών και κατ επέκταση των λαών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα). Ωστόσο δε δέχομαι μια γενικότερη ταύτιση του τύπου εθνικό νόμισμα=πείνα, εξαθλίωση, γιατί θυμάμαι πως πχ το 1998, επι δραχμής ήμασταν καλύτερα από ότι τώρα. Ούτε μπορώ να παραβλέψω το επιχείρημα που έχει ακουστεί ότι με εθνικό νόμισμα έχει το κράτος το "χαρτί" της υποτίμησης για δύσκολες καταστάσεις. Επίσης χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν την είσοδο στο ευρώ δε βλέπω να έχασαν κάτι σε σχέση με χώρες που μπήκαν. Θεωρώ λοιπόν ότι μακρυπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι αν σχεδιάσουμε μια έξοδο από το ευρώ και πιστεύω ότι τελικά αποδείχτηκε λάθος η είσοδος μας σε αυτό.       

13
Τον τελευταίο καιρό ο Στιβ Τζομπς είχε δεχθεί μεγάλη προβολή, με την οποία δε συμφωνώ. Άμα κάποιος καταφέρει να πουλήσει πολύ δε νομίζω ότι αυτό πρέπει να τον κάνει άξιο θαυμασμού. Όσο για τα διάφορα γκατζετάκια του με αφήνουν αδιάφορο και δεν τα θεωρώ σπουδαία. Αλλά δε με αφήνει αδιάφορο το γεγονός ότι στην εταιρία του εργάζονται υπό δουλικές συνθήκες.   

14
Το casio δεν το έχω δοκιμάσει. Έχω παίξει τα stage pianos Korg sp-170, korg sp-250 και yamaha p95 και προσωπικά μου άρεσε πιο πολύ το τελευταίο, με μικρή διαφορά από το 250. Το 170 υστερούσε κυρίως σε ποιότητα ήχου αλλά για μια πρώτη αγορά σαν τη δική σου ίσως αξίζει. Πάντως στα καταστήματα είδα μια τάση να κάνουν προσφορές πιο πολύ από ότι στα synthesizer.
Μεταχειρισμένα πιάνα εκτός από αγγελίες (πχ Χρυσή Ευκαιρία), μπορείς να βρεις και σε εμπόρους-αντιπροσώπους (πχ Διαμαντόπουλος, Νικοτιαν, Νάκας, Σπύρος Νάκας). Αλλά μάλλον σε μεγαλύτερες τιμές από όσο είναι το παρόν  budjet σου. Άλλωστε θα έχεις και έξοδα μεταφοράς και κουρδίσματος σε μια τέτοια περίπτωση.   

15
Αν θες ποικιλία ήχων και να παίζεις ζωντανά, μόνος ή με άλλους, το x50 είναι μια καλή επιλογή. To χ5d ήταν ίδιας κατηγορίας (μεσαία), αλλά αρκετά παλιό.
Αν σε ενδιαφέρουν μόνο οι ηλεκτρονικοί ήχοι, τότε ψάξε στην κατηγορία των virtual analog synths όπως roland sh-201, m audio venom, novation ultranova, alesis micron κά 

16
Τι ακριβώς θέλεις να παίξεις τώρα που θα ξεκινήσεις; Θέλεις να μάθεις πιάνο ή "πλήκτρα" (να παίζεις σε συγκρότημα με άλλους); Ή να χρησιμοποιήσεις τους ηλεκτρονικούς ήχους ενός συνθεσάιζερ; Το budjet είναι γύρω στα 500 δηλαδή;
Για σκέτο πιάνο σκέψου να πάρεις απλά ένα μεταχειρισμένο κλασσικό πιάνο. Κατά την άποψη μου ο ήχος του δε συγκρίνεται σε όγκο και φυσικότητα με τα ψηφιακά υποκατάστατα. Αλλά ανάλογα με τι κατάσταση είναι θα χρειαστεί και σέρβις, οπότε θέλει ψάξιμο.   

17
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 24/09/11, 13:04 »


[...]
 Ενώ το νόμισμά μας είναι διεθνές το έλλειμα εγγράφεται στην εθνική οικονομία. Αν συμπεριλαμβανόταν στην Ευρωπαϊκή οικονομία τότε απλώς δεν θα υπήρχε, θα διαγραφόταν ως δια μαγείας!

Οπότε η μόνη λύση, δεδομένου του συστήματος που ακολουθούμε τόσα χρόνια, είναι η Ευρωπαϊκή ενοποίηση. ;)

Δηλαδή να φορτώσουμε το έλλειμμα μας στο πλεόνασμα των άλλων ώστε η συνισταμένη να βγει πλεόνασμα; Γιατί μου φαίνεται σαν λαμογιά κάτι τέτοιο;  ???

18
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 20/09/11, 16:17 »
Είσαι τόσο σίγουρος ότι δανειζόμαστε για να πληρώσουμε μισθούς και όχι για να πληρώσουμε τους τόκους στις τράπεζες ή άλλα κερατιάτικα (πχ εκβιαστικές αγορές πολεμικού εξοπλισμού, Ολυμπιακούς 2004);
Ναι, δανειζόμαστε εκτός βοηθείας τρόικας για να πληρωθούν οι τρέχουσες ανάγκες μας.
Τα λεφτά της τρόικας (που δεν είναι δάνειο αλλά "έντοκη" βοήθεια) πάνε αποκλειστικά στην εξόφληση των παλιών μας δανειακών υποχρεώσεων.

"Έντοκη Βοήθεια"; Σιγά μην είναι και ελεημοσύνη. Εσύ μπορεί να είσαι σίγουρος, εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν δύο κύριες και αντίθετες απόψεις. Δεν είμαι οικονομολόγος για να μπορέσω να το ελέγξω. Με βάση το τι διαβάζω από δω και από 'κει, κρίνω και επιλέγω τι θα πιστέψω.

Παράθεση από: Tempus
Παράθεση από: elrich
Επίσης αν το φορολογικό σύστημα δεν ήταν σκανδαλωδώς άδικο και αποτυχημένο, αν δεν άφηνε ανέγγιχτο το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα χρειαζόταν να δανειστούμε τέτοια ποσά.
Χωρίς να υποστηρίζω ότι είναι δίκαιο, το φορολογικό μας σύστημα είχε τόσους πολούς έμμεσους φόρους που πρακτικά δεν μπορούσε σχεδόν κανείς να φοροδιαφύγει, από τη στιγμή που έκανε αγορές εντός Ελλάδας.
Μπλέκουμε την ανυπαρξία & ανικανότητα του εισπρακτικού μηχανισμού με το φορολογικό καθεστώς.

Φοροδιαφεύγουν από τους άμεσους φόρους. Αυτό και μόνο αρκεί. Δεν είναι μόνο η απροθυμία του εισπρακτικού μηχανισμού. Γενικά πρέπει να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης. Το μεγάλο κεφάλαιο έπρεπε να φορολογείται περισσότερο. Ειδικά τώρα με τις έκτακτες εισφορές (κοινώς χαράτσια), είναι προκλητικότατο που εξακολουθούν να πέφτουν στα μαλακά.   
 
Παράθεση από: Tempus
Βέβαια το χειρότερο είναι πως όλο αυτό το σύστημα δανεισμού, στο οποίο έχουν εμπλακεί λίγο πολύ όλα τα κράτη, είναι τελείως τοκογλυφικό, εκβιαστικό και διεφθαρμένο. Όλοι είμαστε όμηροι των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης.
Παράθεση από: elrich
Αυτό βέβαια το διαπιστώσαμε αφού δανειστήκαμε και ξεκοκαλίσαμε τα λεφτά τους... δηλαδή μήπως έπρεπε να μας τα χαρίσουνε?

Άρε Πάγκαλε τι φωτιές άναψες με τον πρώτο πληθυντικό.
Ξέρεις, δεν περίμενα την "κρίση" για να διαμορφώσω άποψη. Αλλά υποθέτω από την απάντηση σου ότι σου αρέσει όλο αυτό το σύστημα, οπότε, ουδέν σχόλιο... ::)

 
Παράθεση από: Tempus
Όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων και την συνακόλουθη ανεργία τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με την προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο "κακό κράτος" που φορολογεί, αποκρύπτοντας άλλες αιτίες για τις οποίες μπορεί να κλείσει μια επιχείρηση όπως να μην αντέξει τον ανταγωνισμό από μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή να γίνουν λάθος επιλογές και ανοίγματα. Άσε που πολλές επιχειρήσεις μπορεί απλά να κλείσουν επειδή οι επενδυτές δεν έφτασαν το κέρδος που προσδοκούσαν. Κάνει ας πούμε μια γερμανική αλυσίδα σουπερμαρκετ άνοιγμα σε μια βαλκανική χώρα, δεν φτάνουν το συγκεκριμένο στόχο κέρδους που είχαν, απολύουν, τα μαζεύουν και φεύγουν για να επενδύσουν αλλού που θα κερδίσουν περισσότερα. Αλλά υποτίθεται ότι για όλα φταίει το κράτος, ενώ ο τρόπος λειτουργίας των αγορών είναι άψογος και αν αφεθεί χωρίς κρατική παρέμβαση, θα αυτορυθμιστεί και θα ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι...
Παράθεση από: elrich
Εδώ αρχίζει και γίνεται γραφικό... "η προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού"...
Ο λόγος που μια σοβαρή επιχείρηση κλείνει είναι ένας και μοναδικός: τέθηκε εκτός στόχων και δεν είναι πλέον κερδοφόρα.
Γιατί συνέβη αυτό? διότι απλά αλλάξανε οι κανόνες του παιχνιδιού από πλευράς κράτους και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η επιχείρηση με την ίδια τιμή προϊόντος... γιατί είναι τόσο δύσκολα κατανοητό ένα τόσο απλό πράγμα? Εκτός αν θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις είναι κοινωφελείς οργανισμοί και πρέπει να βοηθούνται από το κράτος προκειμένου παρά τις ζημίες τους να διατηρούν θέσεις εργασίας.
θέλουμε δεν θέλουμε, η αγορά παγκοσμίως δουλεύει έτσι και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει, παρά χρειαζόμαστε παντου κρατική βοήθεια και παρεμβατισμό.
Υπάρχει κανείς σε αυτή την χώρα που να μην είναι 1000% σίγουρος ότι αν υπήρχε μόνο ο ΟΤΕ και όχι Vodafon, wind κλπ, το κινητό τηλέφωνο θα είχε πάγιο 1000€ το μήνα?

Τι γίνεται με τις α-σόβαρες επιχειρήσεις δε μας είπες. Επιμένεις ότι όσες επιχειρήσεις κλείνουν φταίει το κράτος. ΟΚ. 

19
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 20/09/11, 13:24 »
Χμμμμ.... δηλαδή είναι καλύτερα να δανείζομαι από το εξωτερικό με υψηλό επιτόκιο για να τους δίνω μισθούς για να μου τα δίνουν μετά αυτοί πίσω και να φαντασιώνομαι ότι αυτό είναι υγιής αγορά.
Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι καλός ο Σοσιαλισμός, αλλά τα μαθηματικά δεν είναι σοσιαλιστικά, είναι αμείλικτα.


Είσαι τόσο σίγουρος ότι δανειζόμαστε για να πληρώσουμε μισθούς και όχι για να πληρώσουμε τους τόκους στις τράπεζες ή άλλα κερατιάτικα (πχ εκβιαστικές αγορές πολεμικού εξοπλισμού, Ολυμπιακούς 2004) ; Επίσης αν το φορολογικό σύστημα δεν ήταν σκανδαλωδώς άδικο και αποτυχημένο, αν δεν άφηνε ανέγγιχτο το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα χρειαζόταν να δανειστούμε τέτοια ποσά.
Βέβαια το χειρότερο είναι πως όλο αυτό το σύστημα δανεισμού, στο οποίο έχουν εμπλακεί λίγο πολύ όλα τα κράτη, είναι τελείως τοκογλυφικό, εκβιαστικό και διεφθαρμένο. Όλοι είμαστε όμηροι των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης.

Όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων και την συνακόλουθη ανεργία τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με την προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο "κακό κράτος" που φορολογεί, αποκρύπτοντας άλλες αιτίες για τις οποίες μπορεί να κλείσει μια επιχείρηση όπως να μην αντέξει τον ανταγωνισμό από μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή να γίνουν λάθος επιλογές και ανοίγματα. Άσε που πολλές επιχειρήσεις μπορεί απλά να κλείσουν επειδή οι επενδυτές δεν έφτασαν το κέρδος που προσδοκούσαν. Κάνει ας πούμε μια γερμανική αλυσίδα σουπερμαρκετ άνοιγμα σε μια βαλκανική χώρα, δεν φτάνουν το συγκεκριμένο στόχο κέρδους που είχαν, απολύουν, τα μαζεύουν και φεύγουν για να επενδύσουν αλλού που θα κερδίσουν περισσότερα. Αλλά υποτίθεται ότι για όλα φταίει το κράτος, ενώ ο τρόπος λειτουργίας των αγορών είναι άψογος και αν αφεθεί χωρίς κρατική παρέμβαση, θα αυτορυθμιστεί και θα ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι...
 

20
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 16/09/11, 15:19 »
Ακομα εχω τα ιδια ερωτηματα που ειχα κανα 2 χρονια πριν ομως:
Γιατι κανεις δεν φορολογει τα τεραστια εισοδηματα (πχ τους γνωστους-αγνωστους 6000 που εχουν περιουσια συνολικα πανω απο 1 τρισ);

[...]


Νομίζω ότι το επιχείρημα του καπιταλισμού είναι "μα αυτοί κάνουν τις επενδύσεις!".
Το δικό μου ερώτημα είναι και "ποιος" τους αναγκάζει να κάνουν επενδύσεις; Υποχρεωτικό είναι; Μήπως το περιμένουμε από την καλή τους τη διάθεση; Και μετά μαθαίνουμε για Ελβετίες, για τζόγο χρήματος σε χρηματιστήρια κλπ
Αλλά ακόμα και όταν γίνει μια επένδυση, ο σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, με οποιοδήποτε μέσο. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει μέγιστη αποδοτικότητα στα κέρδη αλλά όχι μέγιστη αποδοτικότητα στον αριθμό θέσεων εργασίας που θα προκύψουν ας πούμε. Ούτε στη διαδικασία λαμβάνονται υπόψη άλλες παράπλευρες συνέπειες που τυχόν θα προκύψουν πχ περιβαλλοντική επιβάρυνση. 

21
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 13/07/11, 13:46 »
Tempus,
Ενδιαφέρον το κείμενο. Γράφτηκε 12 χρόνια πριν... φαντάζομαι πόσο πιο πολλά θα είχε να πει τώρα. Αρκετά τα στοιχεία για την Μεγάλη Βρετανία και τις αποκρατικοποιήσεις επί Θάτσερ, που φυσικά δεν έγιναν για την βελτίωση της οικονομίας της χώρας ούτε για το κοινό καλό. Το ίδιο είδαμε, βλέπουμε, και θα δούμε, και στην περίπτωση της Ελλάδας.


...Κι ενώ η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι ειδικά και μόνο η Ελλάδα έχει το πρόβλημα. Τότε πώς εξηγείται ότι μέτρα παρόμοιας φιλοσοφίας έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες; Διάφορες χώρες για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην οικονομία τους. Είτε επειδή ως πιο αδύναμες φορτώνονται τις κρίσεις του καπιταλισμού (κύκλοι ύφεσης κλπ) είτε για άλλους λόγους (διαφθορά, φοροδιαφυγή, μλκιες των τραπεζών κά). Και τότε έρχονται με το βαλιτσάκι τους οι τύποι από το ΔΝΤ να επιβάλλουν τη "λύση" τους, η οποία παρουσιάζεται σαν μονόδρομος, παρότι αποδεδειγμένα επιζήμια για τους λαούς, παραβιάζοντας συντάγματα, κανόνες δικαίου και λαϊκή βούληση. Στημένο παιχνίδι. 

22
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 10/07/11, 15:21 »
Παρακάτω, μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για το νεοφιλελευθερισμό και τις σάπιες αξίες του.

 http://www.globalexchange.org/campaigns/econ101/neoliberalism.html

23
Λοιπά / Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« στις: 30/06/11, 17:26 »
Νομιζω οτι ο xoly εννοουσε οτι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ με οσα μας κανουν θα ειμαστε σαν το Μπαγκλαντεζ και οπως και αυτοι ετσι και εμεις θα συνεχισουμε να ζουμε, πολυ πολυ δυσκολα μεν, αλλα θα επιβιωνουμε δε.
Καταλαβαινω τι λεει, δεν συμφωνω με την αποψη αυτη (εχει ο Θεος), αλλα ειναι ενα κακιστο παραδειγμα μιας και δεν λαμβανει υποψην πραγματα οπως:
Το Μπαγκλαντεζ εχει χαμηλους μισθους, αλλα εχει εξισου φθηνη αγορα (αρα ο καταναλωτης εχει μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη για ενα καλαθι νοικοκυρας)
Το Μπαγκλαντεζ εχει και βιομηχανιες και μεγαλη γεωργικη παραγωγη (σε μερικα προϊοντα ειναι απο τους μεγαλυτερους παραγωγους παγκοσμιως), αρα εχει και δουλειες περισσοτερες αν και σε αθλιες συνθηκες, χωρις δικαιωματα εργατων κτλ.
Οποτε φαινομενικα, αν και μοιαζει με ενα "θαυμα της Ασιας", (απο τριτοκοσμικη χωρα ειναι μεσα στις top υπο αναπτυξη), στην πραγματικοτητα ειναι ακομα μια περιπτωση φτωχου λαου οπου του ορμησανε οι πολυεθνικες. τα χρηματιστηρια και οι διεφθαρμενες κυβερνησεις και τελικα τον εχουν αναγκασει να ειναι υπο ομηρια με μισθους σκλαβων, χωρις δικαιωματα κτλ.
Αυτο με λιγα λογια μπορει να σημαινει υπο αναπτυξη χωρα με βαση τους οικονομικους δεικτες κτλ, αλλα την πραγματικοτητα δεν την δειχνουν οι οικονομικοι δεικτες αλλα η καθημερινοτητα.
Το ιδιο συμβαινει και στην Ελλαδα πανω κατω, οχι με ιδιους μισθους και δικαιωματα κτλ, αλλα εκει θελουν να μας φτασουν.
Οποτε, η φαινομενικη αναπτυξη κτλ μιας χωρας, δεν θα πρεπει να λαμβανεται υποψην μονο απο τους οικονομικους δεικτες και χρηματιστηριακες προβλεψεις (μιας και αυτες δειχνουν μονο τα πιθανα κεδη οσων επενδυουν), αλλα κυριως απο την ποιοτητα του βιωτικου επιπεδου του πληθυσμου αυτης της χωρας. Και εκει το Μπαγκλαντεζ δεν παει καθολου καλα. Ειναι στις top χωρες με διαφθορα, φτωχεια, πεινα και εξαθλιωση, ενω πλεον και οι δουλειες εχουν γινει κατι σπανιο μιας και εχουν κορεστει οι βιομηχανιες.
Κατα τα αλλα, παραδειγμα αντιστοιχο που δειχνει οτι δεν εχει σημασια ποσο πλουσια μπορει να ειναι μια χωρα και ποσο μπορει καποιος να την εκμεταλλευτει, ειναι σχεδον το συνολο της βορειας Αφρικης με χαρακτηριστικοτερο παραδειγμα αυτος της Νιγηριας.
Η Νιγηρια υπο φυσιολογικες συνθηκες ειναι απο τις πλουσιοτερες χωρες του κοσμου, εξαιτιας του ορυκτου της πλουτου, αδαμαντορυχειων, πετρελαιου κτλ. Ο λαος της ομως ειναι απο τους πιο φτωχους και το περιβαλλον της εχει καταστραφει σχεδον ολοκληρωτικα απο τις πρακτικες των πετρεαλαιο-βιομηχανιων (πολυεθνικων κυριως) που το μονο που κανουν ειναι να απομυζουν τον πλουτο της χωρας για ψιχουλα (τα οποια λυμαινονται οι διεφθαρμενες κυβενρησεις και η αυλη τους), εχοντας τακτικες που στρεφονται εναντιον του περιβαλλοντος (αλλα υπερ των κερδων).
Οπως βλεπουμε, η "αναπτυξη", οι οικονομικοι δεικτες και αλλες "εφευρεσεις" των αγορων και του καπιταλιστικου συστηματος, εχουν μονο σαν σκοπο να μπορουν να δικαιολογησουν τις πρακτικες που ακολουθουνται, ετσι ωστε εντεχνως να κρυβουν το πραγματικο προβλημα, που δεν ειναι αλλο απο το αθλιο βιωτικο επιπεδο του απλου λαου.


Συμφωνώ απόλυτα. Η τεχνοκρατική θεώρηση επικεντρώνεται στα νούμερα μόνο, χρησιμοποιώντας μια έννοια της "ανάπτυξης" που είναι αποκομμένη από τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετές χώρες σαν το Μπαγκλαντές, όπου γίνονται πολλές επενδύσεις, υπάρχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, υπάρχει βιομηχανία, διάφοροι δείκτες οικονομικής κατάστασης παρουσιάζονται "καλοί". Όμως κυριαρχεί η ανισότητα, με την πλειοψηφία των πολιτών να έχει χαμηλό βιοτικό επίπεδο, που φτάνει ακόμα και στην εξαθλίωση. Φαίνεται λοιπόν ότι το μοντέλο "ανάπτυξης" που οι νεοφιλελεύθεροι θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα, και στην έλλειψη του οποίου αποδίδουν την κακοδαιμονία μας, είναι αποτυχημένο. Προφανώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο μέγεθος της παραγωγής του πλούτου, αλλά στην άνιση κατανομή του (συσσώρευση κεφαλαίου σε λίγους).


24
Αγαπητέ Roufus, ποιός ο λόγος να ζητάς εξηγήσεις? Εφόσον βλέπεις ότι ο άνθρωπος προσπαθεί σ' όλον τον πάπυρο να επιχειρηματολογήσει πάνω στην πρόταση "τα αρχαία βοηθούν στην εκμάθηση των νέων Ελληνικών" και όταν φτάνει η στιγμή να κλάσει τους λόγους για τους οποίους θα καταργηθούν:

Για το τέλος οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα αρχαία :
1) Λαϊκισμός : "Άντε βρε , σας καταργούμε και τα αρχαία για να παίζουν τα κανακάρια σας περισσότερο playstation"
2) Τεχνοκρατική αντίληψη : "'Ό,τι δε μας κάνει περισσότερο παραγωγικούς στην εργασία μας είναι άχρηστο να διδάσκεται"
3) Διάφορες αντιλήψεις σχετικά με την εθνική ταυτότητα , πόσο σχέση έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες και λοιπά...

δεν αναφέρει το βασικό του επιχείρημα περί διδασκαλίας. Δεν λέει δηλ "η κατάργηση της διδασκαλίας των αΕ θα γίνει για να μην μαθαίνουμε Νέα Ελληνικά" ;D ;D :D :D :D

Θεωρώ ότι έσεται και δι' αυτόν τον λόγον ήμαρ... Σύμφωνα, τουλάχιστον, με την εσφαίδριαν προτέρα επίσκεψη...


Το ότι δε θα μαθαίνουν οι μαθητές-μελλοντικοί πολίτες καλά τα ελληνικά είναι το αποτέλεσμα , δεν είναι το κύριο κίνητρο τους , απλά μια παράπλευρη απώλεια.Δε μπορείς να σκεφτείς λογικά , προφανώς.
Και σου έχω γράψει ότι η ειρωνεία σου είναι εκνευριστική (όπως έχουν διαπιστώσει και άλλοι).Είναι ο τρόπος για να τραβάνε την προσοχή τα κείμενα σου , αφού από ουσία μηδέν.


Επειδή δε βρίσκεις ουσιαστικά αντεπιχειρήματα , προσπαθείς να ακυρώσεις τα γραφόμενα μου επειδή δεν ξέρω λεπτομέρειες για τις διαλέκτους.
Σε παραπέμπω σε αυτό που έγραψα κάτω από την παράθεση του papou.

Όσο για το σύστημα διδασκαλίας , τότε να καταργήσουμε γενικά το σχολείο.Εκτός κι αν πιστεύεις ότι στα άλλα μαθήματα η κατάσταση είναι ιδανική.



Για το τέλος οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα αρχαία :
1) Λαϊκισμός : "Άντε βρε , σας καταργούμε και τα αρχαία για να παίζουν τα κανακάρια σας περισσότερο playstation"
2) Τεχνοκρατική αντίληψη : "'Ό,τι δε μας κάνει περισσότερο παραγωγικούς στην εργασία μας είναι άχρηστο να διδάσκεται"
3) Διάφορες αντιλήψεις σχετικά με την εθνική ταυτότητα , πόσο σχέση έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες και λοιπά...


Με το να καταργήσουμε τα αρχαία , σκάβουμε για άλλη μια φορά το λάκκο μας.Στα θέματα παιδείας δε βρίσκω καμία δικαιολογία (σε αντίθεση με εθνικά ή εξωτερικής πολιτικής θέματα , όπου υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από άλλα κράτη , εξωτερικούς παράγοντες και παίζονται τεράστια παιχνίδια).

Αυτά λοιπόν.   

 
Πραγματικα θεωρεις οτι τα επιχειρηματα μου δεν ειναι ουσιαστικα? Αν ναι σε παρακαλω να μου πεις ποια ειναι τα μη ουσιαστικα επιχειρηματα μου. Δεν εχω καμια διαθεση να απαξιωσω τα επιχειρηματα σου λογω των ελλιπων σου γνωσεων. Εγω αυτο που ειπα απλα, ειναι οτι, εφοσον αναφερουμε κατι το οποιο δεν γνωριζεις, αλλα παιζει σημαντικο ρολο στην συζητηση, καλυτερα να ρωτησεις για αυτο παρα να παρεις θεση απο τη στιγμη που δεν εχεις ξερεις σε τι ακριβως αναφερομαστε.

Τωρα για το "ας καταργησουμε το σχολειο". Ξαναλεω, δεν εχω πει πουθενα "να καταργησουμε τα αρχαια". Το μονο που εχω πει ιεναι οτι τωρα δεν προσφερουν τιποτα. Φυσικα και δεν λεω οτι τα αλλα μαθηματα βρισκονται σε καλυτερη μοιρα. Αλλα εδω συζηταμε για τα αρχαια. Αν εχεις δει μια τετοια απολυτη θεση απο μενα (δηλαδη να εχω πει "πρεπει να καταργηθουν τα αρχαια") ας μου το λινκαρεις σε παρακαλω. Γιατι 7 σελιδες τωρα μαλλιαζουν τα δαχτυλα μου να λεω, οτι πρεπει να αναμορφωθουν και μαλιστα αμεσα τα αρχαια και οχι να καταργηθουν.

Σχετικα με το τελευταιο και το γιατι τελικα θα καταργηθουν τα αρχαια δεν εχω να πω κατι. Δεν εχουν γενικα καμια σχεση με το θεμα, και ο 3ος λογος που λες μαλλον δεν καταλαβαινεις γιατι ακριβως τον λες.

Αν τωρα μπορεις να μου δειξεις ποια ειναι τα ανουσια επιχειρηαμτα που εχω (γιατι εν παση περιπτωση καθε ποστ μου αναφερω αρκεταα επιχειρηματα και καμια φορα δεν τολμησα να απαντησω μονολεκτικο και απαξιωτικα χωρις επιχειρηματα σε καποιον) καντο σε παρακαλω. Και επισης μην ξεχασεις να μου δειξεις που ακριβως λεω να καταργηθουν τα αρχαια.


Το ότι γενικά θες αλλαγή αντί για κατάργηση το έχω υπ'όψη μου.(Άλλο αν εδώ σου ξέφυγε και υποστηρίζεις κατάργηση)  :
Παράθεση
Πιστευω οτι απο το να βαζουμε τα παιδια του γυμνασιου να αντιμετωπισουν αυτο "διδακτικο συστημα" που καποιοι θελουν να λενε οτι ειναι και καλο, απο τοσο μικρη ηλικια σε ενα τοσο δυσκολο  υλικο οπως η αττικη διαλεκτος και τα κειμενα της ΠΟΛΥ καλυτερα να μην το διδασκονται καθολου και να μπει κατι αλλο. Γιατι στην συντιριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων τα παιδια σιχαινονται τα αρχαια, τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο, τα κειμενα της αρχαιοτητας και την ιστορια. Και αυτο δεν εινια λογια του αερα, ειναι γεγονος. Επομενως απο κατι που θα εχει αρνητικες συνεπειες στο παιδι, καλυτερα καθολου
.
Αλλά δεν έχω καταλάβει τι είδους αλλαγή θα είναι αυτή.Από τα λίγα που έχεις αναφέρει εμένα μου κάνει σαν μάθημα "ιστορία της ελληνικής γλώσσας".Δε σου λέω να προτείνεις αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας αλλά τελικά ποιες διαλέκτους προτείνεις όπως και τι είδους γραμματική , συντακτικό και λεξιλόγιο.
Βέβαια και πάλι η διαφωνία μας παραμένει όταν απαξιώνεις το παρόν μάθημα , ενώ εγώ επιμένω ότι έχει λόγο ύπαρξης και έχω γράψει επιχειρήματα ή και παραδείγματα για να το υποστηρίξω.

Επίσης με προβληματίζει και το άλλο : Εσύ τελικά γιατί πιστεύεις ότι ετοιμάζουν την κατάργηση ; Ενώ θεωρείς χάλια το εκπαιδευτικό σύστημα , πιστεύεις ότι ειδικά για τα αρχαία βρέθηκαν κάποια πεφωτισμένα μυαλά και έχουν ένα ωραίο όραμα για την παιδεία μέρος του οποίου είναι η κατάργηση των αρχαίων για το καλό της μαθητιώσας νεολαίας ;







25
Αγαπητέ μου tempus, πέρα απ' όλα τελειώνω την συζήτηση με το δεδομένο ότι ούτε εσύ ούτε κάποιος άλλος απάντησε στο ερώτημα: "Γιατί η διδασκαλία της "αρχαίας Ελληνικής" γλώσσας βοηθάει στην μάθηση της Νέας Ελληνικής γλώσσας?"

Και είναι λογικό να μην μπορεί κανείς να απαντήσει εφόσον αυτή η θέση είναι δογματική και δεν υποστηρίζεται από κανέναν επιστήμονα, από καμμιά επιστημονική σχολή, αλλά ούτε και από την λογική έστω την "κοινή". Αυτή η θέση εξυπηρετεί απλώς σκοπιμότητες διαφόρων κέντρων τις οποίες δεν έχω τον χρόνο και την διάθεση να τις αναλύσω.

Ακόμα και το εισαγωγικό σημείωμα του αναλυτικού προγράμματος του Γυμνασίου που προσπαθεί να εκλογικεύσει την επαναφορά της διδασκαλίας της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας δεν τολμά να αναφέρει ένα τέτοιο επιχείρημα.

Παραθέτω πιο κάτω τον σκοπό της διδασκαλίας, όπως αναφέρεται

"Επαναφορά στο Γυμνάσιο των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο (1992) (επιμέλεια Ν. Βαρμάζης - Τ. Γιάννου)


1. Σκοπός

Με τη συστηματική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας επιδιώκεται:

    * Να εξοικειωθούν οι μαθητές βαθμιαία με τον αρχαίο ελληνικό λόγο συνολικά, τόσο στο επίπεδο του γλωσσικού συστήματος (γραμματική και σύνταξη), όσο και στο επίπεδο του λεξιλογίου και της κατανόησης κειμένου.
    * Να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής αλλά χωρίς επέκταση σε λεπτομέρειες, ώστε να εξοικειωθούν με τις ιδιαιτερότητές της και να μπορούν να διακρίνουν τις αντιστοιχίες αλλά και τις διαφορές τους με τη νέα ελληνική γλώσσα.
    * Να συνειδητοποιήσουν ότι η νέα ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαία και αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της, να αποκτήσουν έτσι μια βαθύτερη γνώση της γλώσσας και να διευρύνουν το γλωσσικό τους κώδικα.
    * Να εξοικειωθούν τέλος, με κείμενα της αρχαίας ελληνικής, κυρίως της αττικής διαλέκτου, κλασικά και μεταγενέστερα, και να ασκηθούν στην κατανόησή τους με τη βοήθεια πάντοτε ενός κατάλληλου γλωσσικού υπομνημα­τισμού, χωρίς να επιδιώκεται βαθύτερη ερμηνεία τους ."
(τα παχειά γράμματα, δικά μου)

στον σύνδεσμο: http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/education/translation/handbook_interlingual/pop20.html





Εγώ έγραψα συγκεκριμένα επιχειρήματα για το πώς η τωρινή διδασκαλία των αρχαίων βοηθάει την εκμάθηση της νέας ελληνικής.Τώρα άμα κάποιοι δε θέλετε να τα δείτε , δε μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό.
Αλλά να τονίσω κι εγώ από το απόσπασμα του υπ.παιδείας κάτι :
Να συνειδητοποιήσουν ότι η νέα ελληνική γλώσσα έχει τις ρίζες της στην αρχαία και αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της, να αποκτήσουν έτσι μια βαθύτερη γνώση της γλώσσας και να διευρύνουν το γλωσσικό τους κώδικα.[/i]  ;)



Roufus λέω σε τόσα posts ότι η γραμματική-λεξιλόγιο και συντακτικό (σε μικρότερο ίσως βαθμό) που διδάσκονται βοηθάει για τα νέα και είναι πολύ προτιμότερη από το τίποτα.Αν κατάλαβα καλά λες ότι υπάρχουν άλλες διάλεκτοι που θα βοηθούσαν περισσότερο.Μπορεί να είναι έτσι , όπως είπα δεν ξέρω τις διαφορές σε διαλέκτους και δεν έχω άποψη (αν το υποστηρίζεις πάντως θα ήθελα να μας πεις ποια συγκεκριμένη διάλεκτος θα ωφελούσε περισσότερο και γιατί).Εμένα το πρόβλημα μου είναι η σύγκριση της τωρινής διδασκαλίας με την "καθόλου διδασκαλία".Και να μην ακυρώνουμε το τωρινό σύστημα λες και είναι άχρηστο.


Αρχικά, εφόσον δεν γνωρίζεις τα περι διαλεκτων, θα μπορουσες να το πεις εξ αρχης, και οχι να προσπαθεις να κανεις μια συζητηση και να φερεις αντεπιχειρηματα χωρις να εχεις το γνωστικο υποβαθρο. Και δνε το λεω για να σε προσβαλω, αλλα καλως η κακως, δεν μπορεις να επιχειρηματολογεις για κατι οταν δεν το γνωριζεις καθολου η ελαχιστα.

Συνεχιζω τωρα. Επιμενω οτι ο,τιδηποτε μαθαινουν σημερα στα αρχαια στο γυμνασιο δεν βοηθαει στο να μιλησουμε καλυτερα τα νεα ελληνικα. Μιλαμε για τελειως διαφορετικη γραμματικη, για τελειως διαφορετικο συντακτικο και εν μερει για τελειως διαφορετικο λεξιλογιο. Αν αυτο δεν το αποδεχεσαι μαλλον σημαινει οτι δεν εχεις καλη γνωση του τι διδασκεται στα σχολεια ή δεν εχεις καλη γνωση της νεας ελληνικης γλωσσας.


Για να ειμαι ακριβης. Δεν λεω οτι καποια συγκεκριμενη "διαλεκτος" θα βοηθουσε περισσοτερο. Λεω απλα, οτι το επιχειρημα σου, οτι δηλαδη τα αρχαια μας βοηθανε να μαθουμε καλυτερα τα νεα, θα ισχυε αν τα μαθαιναμε τελειως αλλιως. Και φυσικα οχι μελετωντας μονο την αττικη διαλεκτο, η μονο την ελληνιστικη κοινη, αλλα αν βλεπαμε την εξελιξη της μεσα στους αιωνες. Με τον περιορισμο στην αττικη διαλεκτο το μονο που συμβαινει ειναι να μαθαινουμε μια σχεδον ξενη γλωσσα, χωρις να προσπαθουμε καν να ερμηνευσουμε τα κειμενα της εποχης εκεινης που διδασκομαστε απο το πρωτοτυπο.

Και εμενα το προβλημα μου ειναι η συγκριση της τωρινης καταστασης διδασκαλιας με την καθολου. Πιστευω οτι απο το να βαζουμε τα παιδια του γυμνασιου να αντιμετωπισουν αυτο "διδακτικο συστημα" που καποιοι θελουν να λενε οτι ειναι και καλο, απο τοσο μικρη ηλικια σε ενα τοσο δυσκολο  υλικο οπως η αττικη διαλεκτος και τα κειμενα της ΠΟΛΥ καλυτερα να μην το διδασκονται καθολου και να μπει κατι αλλο. Γιατι στην συντιριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων τα παιδια σιχαινονται τα αρχαια, τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο, τα κειμενα της αρχαιοτητας και την ιστορια. Και αυτο δεν εινια λογια του αερα, ειναι γεγονος. Επομενως απο κατι που θα εχει αρνητικες συνεπειες στο παιδι, καλυτερα καθολου. Και για να σε προλαβω, οι ελαχιστες περιπτωσεις που ΚΑΘΑΡΑ απο προσωπικο ενδιαφερον θα ασχοληθουν με τα αρχαια ειναι μονο εξαιρεσεις που επιβεβαιωνουν τον κανονα. Επομενως ναι, ακυρωνω το σημερινο συστημα διδασκαλιας γιατι ειναι αχρηστο.



Επειδή δε βρίσκεις ουσιαστικά αντεπιχειρήματα , προσπαθείς να ακυρώσεις τα γραφόμενα μου επειδή δεν ξέρω λεπτομέρειες για τις διαλέκτους.
Σε παραπέμπω σε αυτό που έγραψα κάτω από την παράθεση του papou.

Όσο για το σύστημα διδασκαλίας , τότε να καταργήσουμε γενικά το σχολείο.Εκτός κι αν πιστεύεις ότι στα άλλα μαθήματα η κατάσταση είναι ιδανική.



Για το τέλος οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα αρχαία :
1) Λαϊκισμός : "Άντε βρε , σας καταργούμε και τα αρχαία για να παίζουν τα κανακάρια σας περισσότερο playstation"
2) Τεχνοκρατική αντίληψη : "'Ό,τι δε μας κάνει περισσότερο παραγωγικούς στην εργασία μας είναι άχρηστο να διδάσκεται"
3) Διάφορες αντιλήψεις σχετικά με την εθνική ταυτότητα , πόσο σχέση έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες και λοιπά...


Με το να καταργήσουμε τα αρχαία , σκάβουμε για άλλη μια φορά το λάκκο μας.Στα θέματα παιδείας δε βρίσκω καμία δικαιολογία (σε αντίθεση με εθνικά ή εξωτερικής πολιτικής θέματα , όπου υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από άλλα κράτη , εξωτερικούς παράγοντες και παίζονται τεράστια παιχνίδια).

Αυτά λοιπόν.   

 

Σελίδες: [1] 2 3 4 5