Ειδικά θέματα > Ηχογραφήσεις και Στούντιο

Έφτιαξες τον ήχο που πάντα ήθελες! Έφτιαξες όμως τον χώρο που ακούς ? ? ?

<< < (2/3) > >>

raspygeorge:
Καλησπέρα ((Korgy))
Σκεφτόμαι να κάνω τη πατέντα που προτείνεις και θελω να δω περίπου τι περίπου κάνει το ιζιθερμ(ακόμη δεν έχω βαλει μπασοπαγίδες στο δωματιο).
Κοιτώντας τις μετρήσεις του gobo είδα οτι δεν υπάρχει μετρηση αναφοράς για καθε θεση του μικροφώνου. Χωρίς μετρησεις αναφοράς, δεν μπορεί να βγεί κανένα συμπέρασμα για το τι ακριβώς κάνει το πανελ σου. Δηλαδή πρεπει να στειλεις 2 μετρησεις για καθε θέση μικροφώνου. Μια μετρηση με το gobo και μια χωρίς (μετρηση αναφοράς).
 
Μπορείς να ανεβάσεις μερικες τέτοιες μετρησεις, αν σου είναι εύκολο; 

Korgy:
καλημέρα


η μέτρηση αναφοράς για το φορητό πανελακι που έκανα αφορά την πρώτη  μέτρηση.

πηγή ήχου- μικρόφωνο απευθείας σε αποσταση 50 cm.Για τα υπόλοιπα παραδόξως δεν τα έχω διαθέσιμα.

Αν θελεις μπορεις να ερθεις απο τον χώρο μου να τα ακούσεις  ;)

raspygeorge:
Η επίσκεψη ((Korgy)) δυστυχώς δεν βοηθάει και πολύ, γιατί ειδικά σε χώρους που μπάινεις πρώτη φορά το αυτί ξεγελάει και ξεγελιέται. Γιαυτό σε ρώτησα αν το'χεις μετρήσει ολοκληρωμένα....
Θα ήταν ενδιαφέρον ας πούμε να βλέπαμε το φασμα συχνοτήτων που ανακλά το πανελ σου, εν συγκρίση με αυτό που ανακλά ένας ακάλυπτος τοίχος.   
Τελοσπαντων, αν τυχόν φτιάξω κάτι παρόμοιο θα κάνω εγώ τις μετρήσεις και θα τις ανεβάσω.

Βραζίλης:
Μπορεί κάποιος να μας δώσει ένα μικρό θεωρητικό υπόβαθρο για το πως λειτουργούν αυτά τα πάνελ; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν ο ήχος στο δωμάτιο έχει "πρόβλημα"; Τι διαφορά έχει η χρήση κάποιων τέτοιων πάνελ, με την ηχομόνωση όλου το δωματίου;
Αυτά για αρχή... ;)

raspygeorge:
Ο ήχος έχει....παντα προβλημα, ειδικά στα μικρά δωμάτια.
Τα προβλήματα που διημιουργούνται είναι 2 ειδών:

1) Σε όλα τα δωμάτια ο ήχος που προέρχεται από τις πρώιμες ανακλάσεις των τοιχων του δωματιου, αναμιγνύεται με τον ήχο που ερχεται κατευθείαν από το ηχείο. Η μίξη των δυο αυτών διαφορετικών ήχων, εχει ως αποτέλεσμα να "φιλτράρεται" και να αλλοιώνεται τελικά ο ήχος που φτάνει στα αφτιά μας. Το φαινόμενο ονομάζεται comb filtering. Τα ανακλώμενα ηχητικά κύματα από τις πρώιμες ανακλάσεις είναι διαφορετικά από τα αρχικα διότι αλλες συχνότητες είναι ενισχυμενες, άλλες είναι μειωμένες, και η φαση των κυμάτων αυτών είναι διαφορετική από τη φαση των κυματων της πηγής. Επιπλέον τα κύματα αυτά δεν είναι καθορισμένα, διότι καθε δωμάτιο "αποκρίνεται" διαφορετικά σε κάθε συχνότητα. Το comb filtering δεν πρέπει να συγχεεται με την αντήχηση (reverberation) του δωματίου.

2) Στο δωμάτιο αναπτύσσονται τα λεγομενα στασιμα ηχητικά κύματα. Μια συγκεκριμένη σειρά συχνοτήτων ενισχύεται υπερβολικά στο δωμάτιο ανεξάρτητα απο το τι παίζει ηχητική πηγή. Το ποιες  θα είναι αυτές οι συχνοτήτες καθορίζεται από τις διαστάσεις του δωματίου, και των γωνιών του, ενώ  η διαρκεια αυτού του ήχου καθορίζεται από το υλικό των τοιχων. Το φαινόμενο ειναι γνωστό ώς flutter echo ή modal ringing (οταν αναφέρεται στις χαμηλές συχνότητες). Κλασσικο καθημερινό παραδειγμα flutter echo είναι ο ηχος στα μπάνια και στα πηγάδια.

Αυτό που ακούμε δηλ σε ένα δωματιο δεν ειναι η μόνο η ηχητική πηγή, αλλά το αποτελεσμα των παρακάτω:
 Ηχητική πηγή+ comb filtering + flutter echo+ reverberation

Τα ανεπιθύμητα φαινόμενα που οφείλονται στο comb filtering και στο flutter echo αντιμετωπίζονται με:

1) Καταλληλη διαμορφωση του δωματιου (αποφευγονται οι οξειες γωνίες και οι παραλληλες επιφανειες για να μειωθούν τα στάσιμα)
2) Χρηση διαχυτών.
3) Χρηση ηχοαπορροφητικών υλικών (μπασοπαγίδων οταν πρόκειται για μπασα, η άλλων υλικών οπως το ρικοφόν για τις άλλες συχνότητες)
4) Καταλληλη τοποθέτηση στον χώρο των ηχειων και της θέσης ακρόασης.
 
Τα πανελ "λειτουργούν" είτε με την απευθειας απορρόφηση του ήχου, είτε με την έμμεση απορρόφηση λογω συντονισμού του πάνελ σε κάποιο εύρος συχνοτήτων.
Η ακουστική παρέμβαση σε ένα δωματιο είναι διαφορετικό πράγμα από με την ηχομόνωση του δωματίου, αφού η ηχομόνωση αφορά τη μείωση της διαρροής του ήχου πρός εξω, την απομόνωση εξωτερικών θορύβου κτλ και όχι την ποιότητα της ακουστικής.
Οοσν αφορά τα προβάδικα -τρύπες που συναντάμε καμμια φορά και είναι γεματα ηχοαπορροφητικά (ρικοφόν κ.α.) συνήθως αυτά "στεγνώνουν" το δωματιο από τα πρίμα κ τα μεσαία, ενώ ταυτόχρονα το δωματιο βουίζει στα μπάσσα  :P :P
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View