Ειδικά θέματα > Φωνή και τραγούδι

πως μπορω να κανω 2η φωνη

<< < (2/4) > >>

Guitar Fan:

--- Παράθεση από: adr1anos στις 19/10/14, 23:05 ---
Τις δεύτερες, αν δεν τις ακούμε ενστικτωδώς μέσα στο κεφάλι μας (που θέλει πολύ εξάσκηση και εμπειρία) μπορούμε να τις μελετήσουμε σε οποιοδήποτε όργανο, και αφού επιλέξουμε τι θα πούμε, πρέπει να το τραγουδήσουμε πολλές φορές μόνο του, χωρίς την πρώτη, για να μας εντυπωθεί και να μην μπερδευόμαστε με όταν το τραγουδάμε μαζί με την πρώτη.

--- Τέλος παράθεσης ---

αυτό μου δίνει λίγο θάρρος να ρωτήσω,


αν παίξουμε ένα τραγούδι κάποια ημιτόνια πάω ή κάτω και προσπαθήσουμε να τραγουδήσουμε σε αυτούς τους τόνους τότε κάνουμε δεύτερη φωνή;

ή κατάλαβα λάθος;

adr1anos:
Ναι, σωστά κατάλαβες, υπό όρους.. όχι "κάποια" ημιτόνια, αλλά αυτά τα συγκεκριμένα.

Συνήθως ως κλασσική "δεύτερη" ακούγεται η πάνω τρίτη και η κάτω τρίτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ομως, οι τρίτες δεν είναι θέμα απλά τρανσπόρτου της πρώτης. Για κάθε ακόρντο που είναι σε ισχύ, η τρίτη πρέπει να μεταβάλεται στα σωστά ήμιτόνια για ματζόρε και μινόρε, σε πραγματικό χρόνο καθώς περνάνε τα ακόρντα. Κανονικά πρέπει να είναι και μέρος της κλίμακας, αλλά αυτό υπονοείται από την στιγμή που θεωρούμε ότι η πρώτη φωνή ως μελωδία είναι εξ'αρχής μέρος της κλίμακας. Θέλει λίγο μελέτη, χωρίς να είναι και τίποτα αστρονομικό.

Η πέμπτη πάνω και η έκτη κάτω είναι ακριβώς όπως το είπες, ένα απλό τρανσπόρτο της πρώτης σε παράλληλη εκτέλεση, απλά δεν ακούγεται τόσο σαν "δεύτερη" και δεν είναι τόσο μελωδική όσο οι τρίτες πάνω και κάτω από την πρώτη φωνή.

EDIT: Θα κάνω ένα πμ σε κάποια μέλη με καλύτερη κατάρτιση μουσικής θεωρίας από εμένα, να ελέγξουν και αυτά που γράφω και να μας βοηθήσουν περισσότερο..

Guitar Fan:
πολύτιμη η βοήθειά σου, τουλάχιστον τώρα υπάρχει ένας κανόνας για το πως γίνεται,
ελπίζω να καταφθάσουν και οι άλλοι να μας πούνε δυο λογάκια παραπάνω
σε ευχαριστώ


edit

σε αυτό το κλιπ στο 0:56-1:00 o Paul Simon τι είδους δεύτερη κάνει; πόσο ημιτόνια πάνω;

https://www.youtube.com/watch?v=NAEppFUWLfc

Lo.Lee.Ta:
Ανδριανέ, άντε και είτε το κάνεις αυτόματα εγκεφαλικά , είτε το κάνεις μέσω μελέτης, τι επιπέδου φωνή πρέπει να έχεις για να τις καταφέρεις ? Εννοάω ότι εγώ, όταν πιάνω να τραγουδήσω, πρέπει να τραγουδήσω σε συγκεκριμένο τόνο...αλλιώς ακούγονται κοκόρια σε κάποια σημεία του τραγουδιού ή χαλασμένα 45άρια. Δε θα πρέπει αυτός που θα ασχοληθεί με το θέμα, να έχει εκτός από σωστή και καλή φωνή, με ιδιαίτερα χαρίσματα ? Δηλαδή πως να κάνω 2ες, όταν καλά καλά η 1η μου έχει συγκεκριμένο περιορισμένο εύρος!?

Spyros Delta:
Ή θα γινει απλα εμπειρικα (ακολουθεις τη μελωδια, αναλογα οπου μπορεις και αναλογα και την κλιμακα, με 3ες , 6ες , 4ες, 5ες, 8va), ή θα γινει σοβαρα, μεσω μελετης της Αρμονιας.
Σαν να λυνεις θεματα Αρμονιας ειναι. Σαν να ενορχηστρωνεις.
Δεν πιστευω να μπορουμε να αναλυσουμε την Αρμονια σε ενα ποστ.  ;D

Και φυσικα ακουμε πολυφωνικα σχηματα για παιρνουμε ιδεες και παραδειγματα.
πχ πως αυτο θα γινει οπως παρακατω
Weather Report - Birdland

Manhattan Transfer Birdland

αυτο
The Beatles - Blackbird (official video)

γινεται ετσι
Blackbird - Crosby, Stills & Nash

ή ετσι
The Beatles - Blackbird (Sara Niemietz Cover)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View