Περι μουσικής > Μουσικά νέα και συζητήσεις

"The History and Evolution of the Blues" video series

(1/5) > >>

Panos1984:
Γεια χαρά! Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά από βίντεο που έφτιαξα σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη των Μπλουζ (και γενικά της Αφροαμερικάνικης μουσικής) μέσα στους αιώνες. Έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο πριν την γέννηση των Μπλουζ (16ος-19ος αιώνας) και στον τρόπο που διαφορετικές μουσικές παραδόσεις αλληλεπίδρασαν και εξελίχθηκαν εν μέσω των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια πολλά επεισόδια αφορούν στη γέννηση και εξέλιξη της Μπλουζ μουσικής καθώς και στις εμβληματικότερες μορφές της, ξεκινώντας από το Proto-Blues στυλ που αναπτύχθηκε στον Αμερικάνικο Νότο, μέχρι τα “ηλεκτρικά” Μπλουζ του Σικάγο που έδωσαν ζωή σε νέα είδη μουσικής και στις δυο πλευρές του ωκεανού.

Ελπίζω να βρείτε κάτι χρήσιμο σε αυτή την εργασία!

Πάνος Χαραλαμπίδης

https://www.youtube.com/watch?v=Gv7MBTK7kpw&list=PLnafBBFyC1Qgv7VvvaoDtRE990nebjspB&index=2&t=0s

Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, θα εστιάσουμε στη ζωή και τις μουσικές παραδόσεις κατά τους πρώτους δυο αιώνες της αποίκησης του Νέου Κόσμου. Θα δούμε τον ρόλο που έπαιξαν τα “Work Songs” και τα “Field Hollers” τη περίοδο της σκλαβιάς, και πως αυτές οι μουσικές εκφράσεις βοήθησαν να κρατηθούν κάποιες Αφρικάνικες παραδόσεις ζωντανές.

Υ.Γ. Αγγλικοί και ελληνικοί υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι

Βραζίλης:
Πολύ καλό βίντεο, εύγε!  Το παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένω το επόμενο επεισόδιο!  :up

Panos1984:
The History and Evolution of the Blues p.2 [18th-19th century]

Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την γέννηση των Spirituals μετά τον εκχριστιανισμό πολλών σκλάβων στα τέλη του 18ου αιώνα. Επίσης θα δούμε πως η αναπόφευκτη μουσική ανταλλαγή μεταξύ διάφορων λαών κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων είχε ως αποτέλεσμα η μαύρη και η λευκή παραδοσιακή μουσική να εξελιχθούν πλάι πλάι.

https://www.youtube.com/watch?v=j7z4pRaZNIM&list=PLnafBBFyC1Qgv7VvvaoDtRE990nebjspB&index=3&t=0s

Panos1984:
The History and Evolution of the Blues p.3 [Gospel, Minstrelsy & Vaudeville]

Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για τη περίοδο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο όταν οι πρώην σκλάβοι, περιορισμένοι από τους νόμους, αποκομμένοι από την κοινωνία των λευκών, άρχισαν να αναζωογονούν την  δικιά τους κουλτούρα. Θα δούμε πως η Gospel μουσική έγινε δημοφιλής από το γκρουπ “Fisk Jubilee Singers” ενώ άλλοι Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες βρήκαν τον δρόμο τους μέσα στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας συμμετέχοντας σε Minstrel shows και Vaudeville shows.

https://www.youtube.com/watch?v=c4HJp5BpKCA&list=PLnafBBFyC1Qgv7VvvaoDtRE990nebjspB&index=4&t=0s

panixgr:
Πανο, έχεις τσεκάρει ποτε τις παρακάτω μουσικές?

- αλβανική
- βορειο-ηπειρωτική / νοτιο-ηπειρωτική
- Κορεατική (βόρεια και νότια Κορέα)

Τι μας λέει οτι κάποιες 100άδες χρόνια πριν αυτες οι μουσικές της Κορέας/Κίνας και του Καυκάσου δεν έφτασαν στην Αφρική?

Γιατί θα πρέπει ντε και καλά η πήγη να είναι πάντα η Αφρική?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View