Αποστολέας Θέμα: “Microtonal Blues Scales” video series  (Αναγνώστηκε 4783 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
“Microtonal Blues Scales” video series
« στις: 09/03/20, 16:33 »
Γεια χαρά! Είμαι ο Πάνος και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα της έρευνας μου πάνω στις μικροτονικές μπλουζ κλίμακες.

Microtonal Blues Scales p.1 [Introduction]  https://www.youtube.com/watch?v=NVWX10c0bNc&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=2&t=0s

    Για πολλά χρόνια έπαιζα Μπλουζ μουσική με το μυαλό ενός τζαζίστα, χρησιμοποιώντας μινόρε και ματζόρε πεντατονικές, τρόπους, και αρπέζ πάνω σε ματζόρε μπλουζ φόρμες, αλλά δεν κατάφερα να ακουστώ ποτέ “αυθεντικός”. Κάτι έλειπε… Πριν μερικά χρόνια γνώρισα τον Γιώργο Ζήκο (κιθαρίστα της μπάντας Zero Zero) ο οποίος με εισήγαγε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης για τις μπλουζ κλίμακες που με οδήγησε σε αυτή την έρευνα και τελικά στη δημιουργία δυο σειρών από βίντεο (“Microtonal Blues Scales” & “Blues History”). Αν και κάποια από αυτά που θα παρουσιάσω για τις μπλουζ κλίμακες είναι γνωστά στους ακαδημαϊκούς, δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στη διδασκαλία της Αμερικάνικης μουσικής. Οπότε, θα προσπαθήσω να κάνω ένα πρώτο βήμα με αυτά τα μαθήματα, όχι επειδή είμαι κάποιος ειδικός, αλλά για να ξεκινήσω μια συζήτηση πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

   Στη πρώτη σειρά από βίντεο που θα ανεβάζω κάθε εβδομάδα, ονόματι “Microtonal Blues Scales”, θα προσπαθήσω να αντιμετωπίσω το “πρόβλημα” πολλών μουσικών (συμπεριλαμβανομένου εμού) να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε Blues ή Blues-based μουσική και να ακούγονται “πειστικοί”. Βέβαια ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι οι κλίμακες που χρησιμοποιούμε. Πρέπει να παίξουμε μια ματζόρε κλίμακα? Μήπως πρέπει να παίξουμε μια μινόρε? Και αν ναι, γιατί να παίξουμε μια μινόρε κλίμακα πάνω από ματζόρε συγχορδίες?
    Όπως θα εξηγήσω σε αυτά τα βίντεο, οι μπλουζ κλίμακες ΔΕΝ είναι σαν τις κλασσικές κλίμακες, όπου οι νότες έχουν ένα συγκεκριμένο και σταθερό τονικό ύψος. Μια μπλουζ κλίμακα είναι πιο πολύ σαν ένα Αραβικό Maqam ή μια Ινδική Raga (όπου οι νότες παρεκκλίνουν από το Ευρωπαϊκό συγκερασμένο σύστημα). Ωστόσο οι Μπλουζ κλίμακες έχουν την ιδιαιτερότητα όχι μόνο να έχουν Δυτικά στοιχεία στο DNA τους (λόγω μουσικής ανταλλαγής μεταξύ Αφρο-αμερικάνων και Ευρω-αμερικάνων) αλλά επίσης να έχουν εξελιχθεί, εξηγηθεί και διδαχτεί σε μια κοινωνία λευκών. Ίσως ήταν η αναπόφευκτη ερμηνεία από τη οπτική ενός αφομοιωμένου τονικού συστήματος, ή ίσως ήταν απλά για παιδαγωγική διευκόλυνση, το αποτέλεσμα είναι ότι οι λευκοί υπεραπλούστευσαν την Αφροαμερικάνικη μουσική χρησιμοποιώντας Κλασσικά εργαλεία και έννοιες για να την εξηγήσουν (τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα).
   Βέβαια πολλοί μελετητές έχουν προσπαθήσει να αναλύσουν τη φύση των μπλουζ κλιμάκων. Είναι σαφώς ένα δύσκολο έργο δεδομένου ότι οι μπλουζίστες παίζουν τις μπλουζ κλίμακες λίγο διαφορετικά ο ένας από τον άλλο, ανάλογα τις επιρροές τους, το όργανο που χρησιμοποιούν, και τη προσωπικότητα τους. Επίσης ερμηνεύουν τα τραγούδια διαφορετικά κάθε φορά. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πιο επιδραστικών μπλουζ μουσικών και να βγάλει κάποια άκρη μέσα σε αυτή τη πολύπλοκη παράδοση. Αυτό που θα παρουσιάσω είναι μια περιγραφή αυτών των μικροτονικών κλιμάκων (θεωρία) που πιστεύω ότι είναι αρκετά συνεπής με το πραγματικό μπλουζ παίξιμο, δηλαδή, εξηγεί τα περισσότερα πράγματα τις περισσότερες φορές. Κρατήστε στο νου σας ότι αυτή είναι η προσωπική μου ερμηνεία και η δικιά σας μελέτη μπορεί να παράξει διαφορετικά αποτελέσματα.

   Από την άλλη, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι τα Μπλουζ είναι ένα στυλ που θα πρέπει να μαθαίνεται μόνο ακούγοντας δίσκους και δεν θα έπρεπε να προσπαθούμε να το εξηγήσουμε και να το περιγράψουμε, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις το “μπλουζ συναίσθημα” για να το ερμηνεύσεις πειστικά. Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι αλήθεια για οποιοδήποτε είδος μουσικής, όχι μόνο για τα Μπλουζ. Κάποιος με μεγάλο ταλέντο θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει και να μάθει κάθε μουσική γλώσσα και τις προφορές της μόνο ακούγοντας τη, αλλά για μας τους υπολοίπους χρειάζεται μια κατευθυντήρια γραμμή (θεωρία) για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε που να δώσουμε προσοχή όταν μελετάμε τα Μπλουζ. Μη ξεχνάτε μόνο, ότι οι θεωρίες φτιάχνονται για να εξηγήσουν υπάρχουσες μουσικές πρακτικές, και επομένως δεν πρέπει να μας περιορίζουν στην έκφραση και τη δημιουργία νέας μουσικής.

   Στη μια δεύτερη σειρά από βίντεο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την “Ιστορία & Εξέλιξη των Μπλουζ” σε σχέση με άλλες Αμερικάνικες μουσικές και τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις μέσα στους αιώνες. Έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη περίοδο πριν τη γέννηση των Μπλουζ (16ος-19ος αιώνας), αφού έχει ενδιαφέρον να δούμε πως διάφορα μουσικά στυλ εξελίχθηκαν μέσα στον χρόνο και επηρέασαν το ένα το άλλο, οδηγώντας στη δημιουργία νέων μουσικών ειδών. Θα δημοσιεύω αυτά τα μαθήματα Ιστορίας κάθε εβδομάδα παράλληλα με τα μουσικά.

https://www.youtube.com/watch?v=Gv7MBTK7kpw&list=PLnafBBFyC1Qgv7VvvaoDtRE990nebjspB&index=2&t=0s


Ελπίζω να βρείτε κάτι χρήσιμο σε αυτή την εργασία!

Πάνος Χαραλαμπίδης


P.S. Το παραπάνω βίντεο είναι μια αναγκαία εισαγωγή σε αυτόν τον νέο τρόπο σκέψης. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα για τη παρουσίαση της πρώτης κλίμακας :)
P.S.2 Αγγλικοί και ελληνικοί υπότιτλοι διαθέσιμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 13/04/20, 19:27 από Panos1984 »

Αποσυνδεδεμένος BitCollector

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 509
  • Φύλο: Άντρας
  • 11110101110
    • Προφίλ
Απ: “MICROTONAL BLUES SCALES” video series
« Απάντηση #1 στις: 10/03/20, 23:02 »
Ενδιαφέρον θέμα και βίντεο! Μπράβο για την πρωτοβουλία.

Ωστόσο, όσο ενδιαφέρον βρίσκω το ερευνητικό κομμάτι αυτού που παρουσιάζεις δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει η προσέγγιση του blues (από την εκτελεστική σκοπιά) με τον συγκεκριμένο «αποστειρωμένο» τρόπο. Να βάλουμε δηλαδή τα bends του Albert King ή το βιμπράτο του B.B. King, το «ξεζούζισμα» της νότας από τον Freddie King ή την κακοποίησή της από τον Collins κάτω από το μικροσκόπιο του εργαστηρίου, να δούμε τι ακριβώς κάνουν, στην ανάγκη να βρούμε και την ανάλογη σημειολογία για να καταγράψουμε με ακρίβεια όλα τα προηγούμενα και... voila! να γίνουμε όλοι μπλουζίστες;

Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν έχει κάποιος ψυχή κι αυτιά να ακούσει και να νιώσει όλη αυτή τη μαγεία που κρύβεται ανάμεσα σε δυο γειτονικά τάστα και δεν έχει την υπομονή και τη θέληση να ματώσει τα χέρια του προσπαθώντας να την αναπαραγάγει, όση θεωρητική ανάλυση κι αν κάνει δύσκολα θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.   

Παρά την επιφύλαξη, περιμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια...   8)

Αποσυνδεδεμένος Guitar Fan

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 945
    • Προφίλ
Απ: “MICROTONAL BLUES SCALES” video series
« Απάντηση #2 στις: 11/03/20, 08:46 »
το περιεχόμενο του βίντεο δεν μπορώ να το κρίνω γιατί δεν έχω τόσες μουσικές γνώσεις αλλά θα κάνω ένα σχόλιο για την παρουσίαση.
Επειδή η προφορά σου στα Αγγλικά δεν είναι καλή, όπως συμβαίνει σε πολλούς από εμάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα όπου εσύ πληκτρολογείς τα λόγια και αυτό τα προσθέτει με την σωστή Αγγλική/Αμερικάνικη προφορά.
Είναι σαν ρομπότ αλλά είναι πολύ αποδοτικό.
I play the guitar because I like it not because I am good at it

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “MICROTONAL BLUES SCALES” video series
« Απάντηση #3 στις: 11/03/20, 10:35 »
Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν έχει κάποιος ψυχή κι αυτιά να ακούσει και να νιώσει όλη αυτή τη μαγεία που κρύβεται ανάμεσα σε δυο γειτονικά τάστα και δεν έχει την υπομονή και τη θέληση να ματώσει τα χέρια του προσπαθώντας να την αναπαραγάγει, όση θεωρητική ανάλυση κι αν κάνει δύσκολα θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.   

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Νομίζω ότι κανείς δεν το αμβφισβητεί.
Αλλά... υπάρχουν πάρα πολλοί κιθαρίστες (όπως ήμουν εγώ) που ενώ έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό τα παραπάνω, τους "σαμποτάρει" το υπάρχον θεωρητικό/διδακτικό πλαίσιο (τρόπος σκέψης). Πάνω σε αυτό κάνω την πρόταση μου.

Θα ήθελα να το συζητήσουμε περαιτέρω μετά τη δημοσίευση μερικών ακόμα βίντεο  :)
« Τελευταία τροποποίηση: 11/03/20, 10:51 από Panos1984 »

Αποσυνδεδεμένος BitCollector

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 509
  • Φύλο: Άντρας
  • 11110101110
    • Προφίλ
Απ: “MICROTONAL BLUES SCALES” video series
« Απάντηση #4 στις: 11/03/20, 12:19 »
ΟΚ, το καταλαβαίνω. Προέρχομαι από την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Πρώτα άρχισα να «σκαλίζω» στην κιθάρα blues φράσεις και στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με τη θεωρία της jazz. Κατά συνέπεια γνώριζα γενικώς και αορίστως ότι αυτά που παίζω είναι «πεντατονικές», αντιλαμβανόμουν διαισθητικά τη διαφορά και τη σχέση ανάμεσα στις μινόρε και ματζόρε πεντατονικές αλλά έμαθα γι' αυτές πολύ αργότερα. Ωστόσο είχα στο μυαλό μου την απορία γιατί ενώ το ακόρντο είναι Λα ματζόρε κι εγώ πατάω Ντο στην Σολ χορδή και την κάνω λίγο προς τα κάτω με το δάχτυλο, αυτό αντί για φάλτσο ακούγεται ωραία!  ;D (Η ορολογία, η σημειολογία και ο τρόπος σκέψης είναι της εποχής).

Υπόψη ότι τελικά (λόγω απουσίας υπομονής για μάτωμα των χεριών) δεν έγινα παρά μια μετριότητα, τόσο στο Blues όσο και στη Jazz, την οποία εξίσου γουστάρω...
Σίγουρα θα τα πούμε στη συνέχεια. Θέλω να δω πού το πας!  ;D

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #5 στις: 16/03/20, 14:59 »
Microtonal Blues Scales p.2 [“Majorish 4-7” scale]

https://www.youtube.com/watch?v=73ejjQ37WLc&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=3&t=0s

Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζω τη πρώτη Μικροτονική Μπλουζ Κλίμακα (την “Ματζορούτσικη” εκδοχή της για την ακρίβεια), δείχνοντας κάθε βαθμίδα που την αποτελεί. Την ονομάζω “Majorish 4-7” αφού έχει 'ματζορούτσικη” 3η και η χαρακτηριστικές νότες της είναι η 4η και η 7. Στο τέλος παίζω φράσεις της κλίμακα; πάνω από ένα κλασσικό 12-μετρο μπλουζ για να δείξω τον χαρακτήρα της.
« Τελευταία τροποποίηση: 16/03/20, 16:43 από Panos1984 »

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #6 στις: 23/03/20, 19:04 »
Microtonal Blues Scales p.3 [8 ways to approach the “Majorish 3rd” sound]

https://www.youtube.com/watch?v=YAzLg9hNqiM&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=4&t=0s

Σε αυτό το επεισόδιο θα εξετάσουμε οκτώ τρόπους που οι μπλουζίστες μιμούνται το bluesy σήκωμα της 3ης βαθμίδας (“ματζορούτσικη” 3η – μάθημα 2) χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνικές. Παρόλο που χρησιμοποιώ κιθάρα για την επίδειξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα όργανα (πιάνο, πνευστά κλπ).

Αποσυνδεδεμένος Fourier

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 617
  • Φύλο: Άντρας
  • Free Amp Sims FTW!
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #7 στις: 27/03/20, 09:33 »
Πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά, μπράβο! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες και παρατηρήσεις, ξεκίνησα με το pt.2 χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, κατέληξα να δω και το pt.3  :D

Στο θέμα των εναλλακτικών τεχνικών, μου ήρθε στο μυαλό ο Jeff Beck και ο τρόπος που χειρίζεται το tremolo bar. Παίζει ένα φθόγγο (π.χ., 3 της κλίμακας) σε μία νέα χορδή έχοντας από πριν πιέσει το τρέμολο ώστε ο φθόγγος να ακουστεί ένα ημητόνιο χαμηλότερα (b3) και στην συνέχεια φέρνει το tremolo στην φυσική του θέση σαν να κάνει slide b3->3.

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #8 στις: 27/03/20, 10:56 »
Σε ευχαριστώ Fourier για τα καλά σου λόγια! Αν έχεις όρεξη και χρόνο τσέκαρε και το pt.1 σχετικά με τη γενικότερη φιλοσοφία αυτής της "θεωρίας-μεθόδου" και τη διαφοροποίηση της από τη καθιερωμένη προσέγγιση.

Πάρα πολύ σωστός! Μου διέφυγε η τεχνική με το tremolo bar!

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #9 στις: 30/03/20, 17:56 »
Microtonal Blues Scales p.4 [“Majorish 2-6” scale]

https://www.youtube.com/watch?v=IJRMnAoy-mA&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=5&t=0s

Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε μια ακόμα Μικροτονική Μπλουζ κλίμακα, την “Majorish 2-6”. Την αποκαλώ έτσι διότι έχει “ματζορούτσικη” 3η και οι χαρακτηριστικές της νότες είναι η 2η και 6η βαθμίδα. Θα παρουσιάσω κάθε μία από τις νότες που την αποτελούν, και επιπλέον θα παίξω κάποιες φράσεις παραδείγματα. Στο τέλος του βίντεο αυτοσχεδιάζω πάνω σε ένα 12-μετρο μπλουζ χρησιμοποιώντας μόνο αυτή τη κλίμακα για να δείξω τον χαρακτήρα της.
« Τελευταία τροποποίηση: 31/03/20, 11:16 από Panos1984 »

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #10 στις: 06/04/20, 19:29 »
Microtonal Blues Scales p.5 [Extension of “Majorish 4-7” & “Majorish 2-6” scales]

https://www.youtube.com/watch?v=5FQOazWzAv0&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=6&t=0s

Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για την ιδέα της επέκτασης των δύο “Mατζορούτσικων” κλιμάκων που έχουμε μάθει, προσθέτοντας επιπλέον βαθμίδες. Επίσης, θα παίξω κάθε μία από αυτές τις επεκταμένες κλίμακες πάνω από ένα 12-μετρο μπλουζ, επιδεικνύοντας το γεγονός ότι κάθε επέκταση παράγει μια διαφορετική κλίμακα με ένα μοναδικό “ήχο”.

« Τελευταία τροποποίηση: 13/04/20, 19:27 από Panos1984 »

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #11 στις: 13/04/20, 19:26 »
Microtonal Blues Scales p.6 [Mixing “Majorish 4-7” & “Majorish 2-6” phrases]

https://www.youtube.com/watch?v=uFn0f3CsTi0&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=6

Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την ιδέα της ανάμειξης φράσεων των δύο “Ματζορούτσικων” κλιμάκων που έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Όπως πάντα, θα επιδείξω αυτή τη δημοφιλή πρακτική αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε ένα κλασσικό 12-μετρο μπλουζ.


Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #12 στις: 20/04/20, 19:40 »
Microtonal Blues Scales p.7 [“Minorish” scale]

https://www.youtube.com/watch?v=tg8xGUwQtoM&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=7

Σε αυτό το επεισόδιο θα παρουσιάσω μια μπλουζ κλίμακα που έχει “Μινορούτσικη” 3η βαθμίδα και χρησιμοποιείται κυρίως σε Μινόρε μπλουζ κομμάτια. Θα μιλήσω επίσης για τις εξαιρέσεις που έχω συναντήσει σε Μινόρε μπλουζ περιβάλλοντα.

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #13 στις: 27/04/20, 18:31 »
Microtonal Blues Scales p.8 [Extension of “Minorish” scale]

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να επεκτείνουμε τη “Μινορούτσικη” Μπλουζ Κλίμακα χρησιμοποιώντας επιπρόσθετες βαθμίδες. Όπως πάντα, κάθε βαθμίδα που θα προσθέτουμε θα αλλάζει το “χρώμα” της κλίμακας δημιουργώντας έτσι έναν καινούργιο ήχο. Θα παρουσιάσω επίσης την ιδέα της ανάμιξης φράσεων από τη “Μινορούτσικη” Μπλουζ Κλίμακα με διάφορους Μινόρε Τρόπους, χρησιμοποιώντας διάσημα παραδείγματα. Στο τέλος του μαθήματος αυτοσχεδιάζω πάνω σε ένα Μινόρε 12-μετρο Μπλουζ χρησιμοποιώντας τις προαναφερθείσες τεχνικές.

https://www.youtube.com/watch?v=s29rGyqwRGE&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=8

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #14 στις: 04/05/20, 22:21 »
Microtonal Blues Scales p.9 [E7#9 – E7b10 & the “Neutral” scale]

Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο της σειράς διαλέξεων για τις Μπλουζ Κλίμακες θα μιλήσουμε για τη “Συγχορδία του Hendrix” και τις χρήσεις της. Επίσης θα παρουσιάσω την “Ουδέτερη” Μπλουζ Κλίμακα η οποία έχει “Ουδέτερη” 3η. Στο τέλος του επεισοδίου συνοψίζω τις διαφορετικές αποχρώσεις της 3ης βαθμίδας της Μπλουζ Κλίμακας και τις χρήσεις της στην Μπλουζ μουσική.

*Αν έχετε κάποια παρατήρηση, απορία, σχόλιο κλπ σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται αυτή η σειρά και τη προσέγγιση μου, θα χαρώ να το συζητήσουμε.

https://www.youtube.com/watch?v=R3GRexoD6a0&list=PLnafBBFyC1Qg2kGpp2YeiiKjmMPiYz2s5&index=9

Αποσυνδεδεμένος Fourier

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 617
  • Φύλο: Άντρας
  • Free Amp Sims FTW!
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #15 στις: 09/05/20, 07:56 »
Συγχαρητήρια και πάλι, παρακολούθησα όλη την σειρά και όλα τα επεισόδια ήταν απολαυστικά.

Ελπίζω να βρεις το χρόνο και την ενέργεια και για άλλα παρόμοια βίντεο

Αποσυνδεδεμένος Panos1984

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 274
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: “Microtonal Blues Scales” video series
« Απάντηση #16 στις: 10/05/20, 13:13 »
Σε ευχαριστώ Fourier!  :)

Αν θες τσέκαρε και αυτή τη σειρά από βίντεο που ανεβάζω κάθε εβδομάδα για την ιστορία της Αφροαμερικάνικης μουσικής. Αν και ανεξάρτητη θεωρώ ότι είναι συμπληρωματική αυτής με τις κλίμακες.

https://www.youtube.com/watch?v=Gv7MBTK7kpw&list=PLnafBBFyC1Qgv7VvvaoDtRE990nebjspB&index=2&t=0s


 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
5543 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17/06/08, 15:49
από rudi
5 Απαντήσεις
3729 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 01/02/09, 13:49
από Theodore Ziras
5 Απαντήσεις
6215 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23/12/09, 19:31
από Κ.Dee
3 Απαντήσεις
3978 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15/04/10, 18:05
από G&B
4 Απαντήσεις
4214 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 09/11/15, 12:59
από bathan
1 Απαντήσεις
4904 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17/11/15, 13:53
από vagtanplan
6 Απαντήσεις
8064 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 06/03/16, 13:51
από James Basdanis
8 Απαντήσεις
3647 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12/11/16, 20:06
από panixgr
0 Απαντήσεις
1981 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27/01/17, 11:21
από el enano
23 Απαντήσεις
8521 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14/05/20, 17:44
από Panos1984