Το Στέκι των Κιθαρωδών

Διάφορα => Περί παντός => Άνθρωπος και ζωή => Μήνυμα ξεκίνησε από: Kosthrash στις 29/07/13, 10:45

Τίτλος: Alzheimer και Μουσική
Αποστολή από: Kosthrash στις 29/07/13, 10:45
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί πιστεύω θα ενδιαφέρει πολλούς που πιθανόν να έχουν κάποιον συγγενή που πάσχει από την νόσο (ή γιατί πολύ απλά όλοι μας είμαστε πιθανοί μελλοντικοί ασθενείς).

Κατά πόσο πιστεύετε ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της νόσου η ενασχόληση με την Μουσική (από απλή ακρόαση έως και η ερασιτεχνική ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο/α); Είναι εμπειρικά μόνο τα έως τώρα συμπεράσματα ή υπάρχει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία με μετρήσιμα αποτελέσματα?

http://en.wikipedia.org/wiki/Music_therapy_for_Alzheimer%27s_disease (http://en.wikipedia.org/wiki/Music_therapy_for_Alzheimer%27s_disease)
Τίτλος: Απ: Alzheimer και Μουσική
Αποστολή από: freemind στις 29/07/13, 11:21
Απο τη πλευρα της "ερευνας", πρεπει να κοιταξεις αντιστοιχες δημοσιευσεις σε ιατρικα περιοδικα. Δεν γνωριζω εαν η μουσικη κανει καλο σε μια νοσο που αποτελει εκφυλισμο του εγκεφαλου, ομως σιγουρα δρα ως "παυσιπονο" σε πολλες ασθενειες.

Η μουσικη συνηθως ειναι χρησιμη σε ψυχιατρικου τυπου ασθενειες κι οχι τοσο σε παθολογικες.
Τίτλος: Απ: Alzheimer και Μουσική
Αποστολή από: modfori στις 29/07/13, 12:45
Δεν γνωριζω εαν η μουσικη κανει καλο σε μια νοσο που αποτελει εκφυλισμο του εγκεφαλου, ομως σιγουρα δρα ως "παυσιπονο" σε πολλες ασθενειες.

έχω την εντύπωση πως η επίδραση της μουσικής στο Αλτσχάιμερ (όπως αναφέρει το άρθρο) έγκειται στο γεγονός οτι η ενασχόληση με κάποιο τομέα ο οποίος απαιτεί σκέψη, μνήμη και φαντασία (κ επομένως δε μιλάμε για άκουσμα μουσικής)  αλλά και άλλες δραστηριότητες οι οποίες κρατάνε τον εγγέφαλο σε "εγρήγορση" , εμποδίζουν ως ένα βαθμό τον εκφυλισμό του.
Τίτλος: Απ: Alzheimer και Μουσική
Αποστολή από: Απόλλων στις 29/07/13, 23:02
Kατ' αρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι λέξη therapy στα Αγγλικά δεν έχει την ίδια σημασία όπως στα Ελληνικά, δηλαδή δεν υποδηλώνει ίαση (cure), αλλά μάλλον αντιμετώπιση ή αγωγή, τουλάχιστον κάτα μία έννοια αυτών των όρων. Καλό είναι επίσης να επισημάνουμε ότι η μουσική θεραπεία (music therapy) δεν είναι το ίδιο με τη μουσική γενικά και αόριστα, πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Eντάσσεται στον τομέα της art therapy, κατά την οποία ένας ειδικευμένος τεχνοθεραπευτής (υπάρχει τέτοιος όρος στα Ελληνικά;) χρησιμοποιεί τη ζωγραφική, τη μουσική και άλλα παρόμοια μέσα για να βοηθήσει με ποικίλους τρόπους άτομα που πάσχουν κυρίως (αλλά όχι μόνο) από ψυχοσυναισθηματικές παθήσεις ή νοητικά προβλήματα. Θεωρείται περισσότερο ψυχοθεραπεία και γι αυτό βρίσκεται πιο κοντά στην Ψυχολογία. Ως εκ τούτου διαφοροποιείται ως προς την εφαρμογή της από τους περισσότερους άλλους κλάδους που συμπεριλαμβάνονται στα λεγόμενα therapies (φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, διαιτολογία κλπ) και οι οποίες έχουν πολύ πιο ευρύ πεδίο εφαρμογών.

Με αυτά κατά νου, εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι η μουσική θεραπεία μπορεί να μεταβάλει κατά σημαντικό τρόπο την πορεία της ασθένειας του Alzheimer. Σίγουρα ενεργεί καταπραϋντικά σε ασθενείς που έχουν άγχος ή εκνευρισμό, με τον ίδιο τρόπο που θα είχε παρόμοια επίδραση σε οποιονδήποτε. Πιθανολογείται ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες γενικά (όχι μόνο στο Alzheimer), αλλά οι έρευνες σε αυτό το θέμα έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες, χωρίς να συνεπάγονται αναστροφή του εκφυλισμού που προκαλούν αυτού του είδους οι ασθένειες.

Πάντως όποιος ενδιαφέρεται για αυτό ή άλλα παρόμοια θέματα, το καλύτερο είναι να ψάξει στο Google Scholar. Eκεί μπορεί να βρει δημοσιεύσεις από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και όχι τις ανοησίες που βγάζει κατά κόρον μια συνηθισμένη έρευνα στο Google. Βέβαια το κατά πόσον τέτοια άρθρα μπορεί να είναι κατανοητά από κάποιον που δεν έχει στοιχειώδεις ιατρικές γνώσεις είναι άλλο ζήτημα...