Αποστολέας Θέμα: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;  (Αναγνώστηκε 53289 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος s.s.

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1026
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #175 στις: 25/11/09, 02:55 »


 Όπως και να το κάνουμε πολέμησαν και τους Γερμανούς, δε μπορώ να το αρνηθώ. (εν μέρει μπορώ αλλα θέλει πολλή συζήτηση).

 
Εγώ θα ήθελα να την κάνουμε πολύ αυτή την συζήτηση πάντως!

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #176 στις: 25/11/09, 03:07 »
Καμία αντίρρηση s.s. αλλά όχι σε αυτό το θέμα :) Αν ανοίξεις κάποιο καινούριο θέμα ευχαρίστως να συμμετάσχω. Ενημέρωσέ με.
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος Ammon Jerro

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 413
  • Φύλο: Άντρας
  • Chaotic Good
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #177 στις: 25/11/09, 14:47 »
Να καταργηθούν, και πολύ τα φάγαμε στη μάπα...
ναι και εγω το διο θα ελεγα οντας κακιστος μαθητης σε αυτα
αλλα ειναι η ταυτοτητας μας ενα πραγμα....
ισως απλα πρεπει να αλλαξει ο τροπος διδασκαλιας οπως ειπαν πολλοι!
Boys believe nothing can hurt them. Grown men know better.

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #178 στις: 25/11/09, 16:14 »
Διαλλακτικέ μου Vaiking, σε καμμία περίπτωση από αυτές που παρέθεσα δεν κατηγόρησες εμένα προσωπικά, οπότε μην θέτεις το θέμα επί προσωπικού. Άσχετα από αυτό, ποτέ δεν υποστήριξα την μη παροχή στοιχείων από μέρους μου. Μην κρίνεις "εξ ιδίων τα αλλότρια"!

Παρ'ολα αυτά εξακολουθώ να θεωρώ πως χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου επί της Ελληνικής γλώσσας προσπαθώντας να ακυρώσεις την επιχειρηματολογία άλλων συνομιλητών που δεν τη γνωρίζουν τόσο καλά όσο εσύ (αν όμως την είχαν διδαχθεί απο νωρίς στο σχολείο ; ;) )

Δεν έχω πει σε καμμία περίπτωση και σε κανένα διάλογο ότι "προσπαθώ να ακυρώσω την γνώμη των συνομιλητών μου". Πως το κατάλαβες αυτό? Μήπως νομίζεις ότι μ' αυτά που λέω ακυρώνονται? Είπαμε να με θαυμάζεις, αλλά αυτό πια... φτάνει στα όρια της κολακίας!  Δεν ξέρω τι νομίζεις λόγω προσωπικής σου εκτίμησης, αλλά θα σε παρακαλούσα να μην βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει και να μην προϊδεάζεις για τις προθέσεις μου.

Όσο για το "αν την είχαν διδαχθεί νωρίς στο σχολείο", αυτό ακριβώς επιζητώ για τα παιδιά μου. Την διδασκαλία της γλώσσας από νωρίς ως εργαλείο συνενόησης, ως εργαλείο δηλ παρακολούθησης της λογικής συνέχειας των εκφραζόμενων σκέψεων, ως εργαλείο μαθηματικής σκέψης με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία προάγουν την γήινη ζωή. Κάθε άλλη της χρήση με αφήνει παγερά αδιάφορο.

Παράθεση
Για να επιστρέψω στο θέμα. Η άποψή μου, ως μεμονομένο άτομο, ως Έλληνας πολίτης και ως εκπαιδευτικός (του ιδιωτικού τομέα)

Λοιπόν, θα ήθελα να μου περιγράψεις την εμπειρία σου από το ωδείο ή το ιδιωτικό σχολείο όπου διδάσκεις μουσική. (Είπες κάπου ότι είσαι μουσικός).
Φαντάζομαι ότι συμφωνείς με την πρόταση ότι η Αρχαιοελληνική μουσική με την σημειογραφεία της αποτελεί την βάση και τον πρόγονο της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής σύγχρονης μουσικής.

Στα παιδιά που έρχονται για πρωτοβάθμια μουσική εκπαίδευση, ξεκινάς αυτήν την εκπαίδευση σε αρχαιοελληνικά όργανα? Τουτέστιν αυλό, σαμβύκην και λύρα? Διδάσκεις την Αρχαιοελληνική και Ελληνιστική σημειολογεία? Τα Αρχαιοελληνικά και Ελληνιστικά μουσικά κείμενα? Ή απλώς τους ξεκινάς με ένα σύγχρονο όργανο, τους μαθαίνεις την σύγχρονη σημειολογία, την αρμονία, και κατόπιν, όποιος ενδιαφέρεται και επιθυμεί μπορεί να ασχοληθεί και μ' αυτό το είδος μουσικής εφόσον του έχεις δώσει γερές βάσεις?

Αν διδάσκεις Αρχαιοελληνική μουσική από το Δημοτικό, τότε ναι, είσαι αξιόπιστος. Αυτά που πιστεύεις τα κάνεις πράξη και σου βγάζω το καπέλο. Και θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσεις τις λεπτομέρειες.
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Spartan Amplifications

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 234
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #179 στις: 27/11/09, 05:20 »
«Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μαντίδα δάφνην, ου παγάν λαλεούσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ».
 
Δηλαδή:
 
«Πείτε στον βασιλιά, πως έπεσε κατάχαμα του περίτεχνου οικήματος η αυλή, κι ούτε ο Φοίβος Απόλλων έχει πια κατοικία, ούτε δάφνη μαντική, ούτε πηγή ομιλούσα, και το ομιλών νερό στέρεψε».

«Τελευταίος» χρησμός της Πυθίας προς  Ορειβάσιο, ιατρό από την Πέργαμο και φίλο του Αυτοκράτορα Ιουλιανού  το έτος 362 μ.χ.

Και άσχετα αν ο «χρησμός» είναι αληθής διότι ένα περίεργο επεισόδιο συνέβη και σώζεται στον Βίο του Άγιου Αρτέμιου, στο οποίο ο Αρτέμιος φέρεται να συζητά σε έντονο ύφος με τον Ιουλιανό και να λέει στον αυτοκράτορα:

"Γίγνωσκε τοίνυν ως η του Χριστού ακίνητος και αήττητος υπάρχει ισχύς τε και δύναμις, πάντες δε και αυτός τούτο πεπληροφορήσαι εξ ων σοι χρησμών Ορειβάσιος ο ιατρός και κυαίστωρ παρά του εν Δελφοίς Απόλλωνος κεκόμικεν"...

Δηλαδή:

”Γνώριζε λοιπόν ότι η δύναμη του Χριστού είναι ακίνητη και ανίκητη, όλοι δε όπως κι εσύ έχεις πληροφορίες, τις οποίες ο φίλος σου ιατρός Ορειβάσιος σου έφερε από τον Δελφικό Απόλλωνα”...

η’ εφευρέθηκε και καταγράφηκε από τον Βυζαντινό χρονογράφο Γεώργιο Κεδρηνό τον 11ο αιώνα, (δηλαδή 700 χρόνια αργότερα!!!) σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής…

Ένα προαναγγελμένο τέλος που έπηρθε οριστικά με την δολοφονία του Ιουλιανού το 363 μ.χ…

http://www.rassias.gr/9010.html

Με την ανέλιξη του Θεοδοσίου στον Αυτοκρατορικό θωκο του Βυζαντίου το 381 μ.χ. , έχουμε την κατάργηση Ολυμπιακών Αγώνων, το οριστικό κλείσιμο των Μαντείων και Ιερών των «Εθνικών» Ελλήνων, την θανάτωση των αόπλων 7.500 «εθνικών» Ελλήνων μέσα στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και των 15.000 «εθνικών» Ελλήνων έξω από αυτόν.

Με την ανέλιξη του Αρκαδίου και Οναριου  (υιών  του Θεοδοσίου) στον Αυτοκρατορικό θωκο του Βυζαντίου το 396 μ.χ.,

έχουμε την καταστροφή των Ελληνικών πόλεων - Θερμή, Αίγες, Πέλλα, Κόρινθος, Σπαρτή, Ελευσίνα. Αθηνά και Θήβα έχουν μεγάλες ζημιές, τις βίαιες επιμιξίες  και την γενοκτονία του 75% του Ελληνιστικού «Εθνικού» πληθυσμού και από τον Γότθο στρατηγό Αλάριχο με συνεργάτες τους διοικητές των αυτοκρατορικών στρατευμάτων Γερόντιο, Αντίοχο και Ρουφινο και σε πλήρη συνέργεια με τον Χριστιανικό όχλο των «μελανοχιτώνων» εξ Μικράς Ασίας, οι οποίοι συνέδραμαν με τα αυτοκρατορικά στρατεύματα εναντίων των «Εθνικών» και προέβησαν σε απαλλοτριώσεις περιουσιών, επιτάξεις γης, εποικισμό γης, βεβήλωση των Ελληνικών Ναών στους Δελφούς, στην Ολυμπία, στην Ελευσίνα υπό τις διαταγές του Αρκαδίου το 398 μ.χ. (Συγγραφείς Ευναπιος και Ζώσιμος)       

εχουμε την μαρτυρική θανάτωση της νέο-πλατωνικής φιλοσόφου και επιστήμονος Υπατείας της Αλεξανδρινής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον χριστιανικό όχλο υπό την καθοδήγηση του από τον διάκονο Πέτρο και τον επίσκοπο Αλεξάνδρειας Κύριλλο κατά το 416 μ.Χ.,

http://www.nea-acropoli-ioannina.gr/index.php?view=article&catid=6%3A2008-04-09-17-46-10&id=208%3A2009-02-11-15-07-54&format=pdf&option=com_content&Itemid=21&ml=2&mlt=yoo_evolution&tmpl=

http://imerologiokatastromatos.blogspot.com/2006/06/2_24.html

http://www.kapatel.gr/matrix/science/diep/hypatia.htm 

Υπό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού εχουμε
Το κλείσιμο της Ακαδημίας Αθηνών το 529 μ.χ.
 
http://www.parembasis.gr/2007/07_06_02.htm

και αν προσθέσεις και τις Σλαβικές εγκαταστάσεις στην Βαλκανική χερσόνησο της Βυζαντινής περιόδου και τις επιμιξίες με τον «ιθαγενή» πληθυσμό τον 8ο αιωνα μ.χ.… 
 
http://www.matia.gr/7/78/7806/7806_1_05.html

Μπορείς να καταλάβεις ότι οι πιθανότητες να είμαστε γονίδιακα απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων είναι πάρα πολύ μικρές έως ελάχιστες…

Πέρα από όλα αυτά τα ιστορικά δεδομένα…

Όλοι αυτοί οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, επιστήμονες, ποιητές, θεατρικοί συγγραφείς, αρχιτέκτονες, μουσικοί, νομοθέτες (ξέχασες τον Κλεισθένη…) και οι στρατηγοί που παρέθεσες έζησαν, δημιούργησαν και πέθαναν (κάποιοι από αυτούς θανατώθηκαν…) στο πολιτικό, πολιτισμικό, τεχνολογικό, στρατιωτικό, ταξικό (και ότι άλλο μπορείς να προσθέσεις…) της πόλης-κράτους η’ αργότερα (στους ελληνιστικούς χρόνους) του βασιλείου που ανήκαν…

Αυτά τα πολιτικά μορφώματα έδωσαν το εχέγγυο να δημιουργηθεί αυτή η διανόηση…

Και -αν δεν κάνω λάθος…- όλοι αυτοί μίλησαν και έγραψαν στην Ελληνική Διάλεκτο της εποχής τους (και της περιοχής τους…)

Δεν έγραφαν στην Γραμμική Α’…

Σήμερα η Ελληνική Πολιτεία απαιτεί και υποχρεώνει τους μαθητές Γυμνασίου…

1.   Να μιλάνε Αρχαία Ελληνικά στην Αττική διαλεκτό ως Αθηναίοι Ρήτορες της κλασσικής περιόδου…
2.   Να εκκλησιάζονται, να πιστεύουν στο Ορθόδοξο Χριστιανικό Δόγμα, να καταπιέζουν τις γενετήσιες ορμές τους και τον ερωτισμό τους προς το άλλο φύλο ως Βυζαντινοί της εποχής του Θεοδοσίου και της Πλουχεριας…
3.   Να στέκονται «κλαρίνο» όταν ακούνε τον Εθνικό Ύμνο και να λαμβάνουν μετά τιμής μέρος στις Εθνικές Παρελάσεις ως Έλληνες Νεολαίοι της φασιστικής Ε.Ο.Ν. του Μεταξά…
4.   Να είναι τεχνοκράτες μελετητές-επιστήμονες ως σύγχρονοι απόφοιτοι μεγάλου και περιώνυμου πανεπιστημίου…

«Βγάζει» λοιπών όλα τα ιστορικά της κόμπλεξ πάνω τους…
Και αναρωτιέται γιατί αυτά τα παιδιά της δείχνουν το μεσαίο δάκτυλο και της λένε:

“Υπάγετε να συνουσιαστείτε, Ω! Αυνάνες ίνα Λευκαίνετε!...”       

Γιατί θέλει να εθελοτυφλεί και να ξεχνάει η Ελληνική Πολιτεία ότι αυτά είναι παιδιά και ότι αυτός ο κόσμος μας δεν θα είναι κληροδότημα μας προς αυτά, αλλά ένα δάνειο που έχουμε κάμει Εμείς από αυτά…

Οπότε και η αρχαία σοφία των αρχαίων Ελλήνων θα πρέπει και αυτή να μεταδοθεί στη γλωσσά τους…

Τα Νέα Ελληνικά.

Μετά μέγιστης τιμής, Spartan. 
« Τελευταία τροποποίηση: 27/11/09, 05:21 από Spartan Amplifications »

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #180 στις: 27/11/09, 11:57 »
Πολύ καλές οι ιστορικές αναφορές Spartan, και θέλω να τις επεκτείνω. Η ερήμωση και παρακμή του Ελλαδικού χώρου οριοθετείται με την ίδρυση του Μακεδονικού βασιλείου υπό τον Αλέξανδρο και την κατάργηση της αυτονομίας των πόλεων κρατών και την προοδευτική κατάργηση και των Δημοκρατικών πολιτευμάτων.

Έπονται οι Ρωμαϊκοί επεκτατικοί πόλεμοι με ολοκληρωτικές καταστροφές πόλεων εκ βάθρων, όπως της Κορίνθου από τον Μόμιο,και σύληση των αρχαίων ιερών, που δίνουν το τελειωτικό χτύπημα, ενώ είχαν προηγηθεί οι επιδρομές των γαλατών ήδη από τον 3ο αι πΧ.

Οι ρωμαϊκοί εμφύλιοι που εξελίσσονται στον Ελλαδικό χώρο (Φάρσαλα και Άκτιο) και οι εξανδραποδισμοί των περιοχών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Αιτωλίας από τους νικητές, βάζουν το κερασάκι στην τούρτα.

Οι πόλεμοι στην Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Και όμως αυτή η Ελληνική γλώσσα διατηρήθηκε. Με τις εξελίξεις και τα δάνειά της από τους περαστικούς από την περιοχή. Εκτεταμένοι πληθυσμοί εξελληνίζονται (=μιλούν την Ελληνική γλώσσα, αποκτούν Ελληνικά ήθη και έθιμα), απολίτιστοι κατακτητές όπως οι Γαλάτες εξελληνίζονται κι αυτοί, και γενικά η γλώσσα παραμένει μέχρι τις μέρες μας.

Γιατί άραγε?
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #181 στις: 29/11/09, 14:26 »
Ουπς... έχω μέρες να μπω και μαζεύτηκαν πολλά!

Φίλτατε papous:

1ον. Θαυμάζω τη γνώση σου επι της αρχαίας Ελληνικής και όχι τον τρόπο που συζητάς και τη λογική των επιχειρημάτων σου. Όταν για παράδειγμα παραθέτεις ένα αρχαίο κείμενο και "προκαλείς" το συνομιλητή σου (δεν ήμουν εγώ για να το πάρω προσωπικά) να το μεταφράσει επειδή είπε πως τα αρχαία ήταν το αγαπημένο του μάθημα (κι εμένα μου άρεσαν αλλά δεν τα έμαθα όπως είπα και στο παρελθόν. Και τι με αυτό; ) , εκεί κάνεις αυτό ακριβώς για το οποίο σε κατηγόρησα!! Κι ας μη λες επι λέξει: "Τωρα θα σε κάνω ρόμπα (να μιλήσω και λίγο με τη σύγχρονη διάλεκτο) με τις φοβερές μου γνώσεις και δε θα ξαναμιλήσεις παλιοάσχετε!!!" Παρεπιπτώντος το συγκεκριμμένο κείμενο το έχω μεταφρασμένο αλλά επέλεξα να μη σου γράψω τη μετάφραση γιατί θα ήταν ανειλικρινές απο μέρους μου. Το κατάλαβες; Όλα τα άλλα περι κατηγορίας δίχως στοιχείων δεν τα συνεχίζω γιατι μάλλον δεν έχεις πάρει (ή δε θέλεις να πάρεις) το μήνυμα. Δικαίωμά σου είναι όπως και δικαίωμά μου να σε κρίνω επ'αυτού... Επίσης όσον αφορά στις "άδικες" κατηγορίες μου εναντίον άλλων, έχω απαντήσει ήδη σε αυτούς.

2ον. Καλό είναι επίσης όταν με ειρωνεύεστε (όχι μόνο εσύ) για τη "διαλλακτικότητά" μου να κοιτάτε και λίγο τις δικές σας ανασκευές των λεγομένων σας και να μην απαντάτε με "νέες θέσεις" στην τότε κριτική μου επι των παλαιότερων θέσεών σας. Δε θα αρχίσω τις παραθέσεις. Όλοι μας γνωρίζουμε τι έχουμε πει. Όλοι μας λοιπόν γινόμαστε "διαλλακτικότεροι" και αυτό είναι υγιές, όριμο και προάγει τη συζήτηση. Δε χρειάζονται ειρωνίες...

3ον. Είμαι καθηγητής κλασικής/ηλεκτρικής κιθάρας. Το πρόγραμμα σπουδών που πρέπει να ακολουθήσω (της κλασικής) έρχεται απο το Υπ. Πολιτισμού και δε βασίζεται στη δική μου άποψη για το τι πρέπει να διδάξω. Παρ'ολα αυτά, αν και η αρχαία Ελληνική σημειογραφία και η αρχαία ελληνική λύρα και κιθάρα δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη (είτε σημειογραφία είτε κιθάρα) -όπως έχουν τα αρχαία Ελληνικά με τα Νέα- πάντα συζητώ με τους μαθητές μου για την ιστορία του οργάνου απο την αρχαιότητα (Έλληνες, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι) ως σήμερα και τα προτρέπω να διαβάζουν την ιστορία της. Πολύ καλό βιβλίο το οποίο και σου προτείνω είναι "Η Ιστορία Της Κιθάρας" του Χ. Εκμεκτσόγλου. Όπως επίσης επισημαίνω, ιδιαίτερα στους μαθητές της ηλεκτρικής κιθάρας, οτι μεγάλο κομμάτι της μοντέρνας μουσικής βασίζεται σε αρχαιοελληνικούς "τρόπους" (Δώρειο, Ιόνιο, Φρύγιο...)

Δε θα μπορούσα όμως να διδάξω τα παιδιά αρχαία Ελληνική λύρα γιατι η τεχνική της δεν έχει σχέση με την κιθάρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ίσως θα μπορούσα να διδάξω "Νεφέρ" αλλα δεν το έχω διδαχτεί ούτε κι εγώ! Όμως  όλες οι γλώσσες έχουν σχεδόν την ίδια τεχνική για να μιληθούν και να γραφούν. Γλώσσα, χείλη, δόντια, στοματική κοιλότητα, χέρι, μολύβι, χαρτί, πληκτρολόγιο σήμερα, σύμφωνα, φωνήεντα... Γνωρίζεις καμία γλώσσα-πλην της νοηματικής-να χρησιμοποιεί κάποιο άλλο τεχνικό μέσο; Άρα όλες οι γλώσσες μπορούν να διδαχθούν χωρίς κανένα τεχνικό εμπόδιο! Πού βρίσκεται το πρόβλημα στα αρχαία Ελληνικά;

 Καλό είναι όμως επίσης να γνωρίζεις πως στο πρόγραμμα σπουδών της κιθάρας περιλαμβάνονται κομμάτια όλων των εποχών του οργάνου η οργάνων με παρεμφερή τεχνική (λαούτο, βιχουέλα, μπαρόκ κιθάρα) απο το 15ο αιώνα (η.. αρχαιότητα της κιθάρας όπως τη γνωρίζουμε) ως και σήμερα και μάλιστα καλούμαστε να μελετήσουμε και το ύφος και τις ιδιαίτερες τεχνικές της εποχής (π.χ. αποκλειστικά tirando, legato παίξιμο και απόλυτη ισορροπία φωνών σε ένα κομμάτι εποχής Μπαχ). Άρα το ταξίδι μας στο παρελθόν ,για να πάρουμε τις σωστές βάσεις, το κάνουμε και μάλιστα με το παραπάνω!!! Αν και δε διαφωνώ απόλυτα στην άποψή σου περί επιλογής του γονέα για την παιδεία του παιδιού του (σήμερα, με το υπάρχον σύστημα παιδείας δε πιστεύω πως θα λειτουργούσε.. θα ήταν μια "φιλελεύθεριάζουσα" εξαπάτηση γονέων και παιδιών απο το σύστημα), πιστεύεις πως θα μπορούσε ένας γονιός να μου υποδείξει να μη διδάξω στο παιδί του τον Albert και να τον ξεκινήσω απο τον Barrios; Δεν το πολυπιστεύω...

Συμφωνώ σε κάτι με εσένα. Στο οτι όποιος κατακτητής και να πάτησε στην Ελλάδα και όποια προσπάθεια και να έγινε για να αφανιστεί το Ελληνικό πνεύμα, η γλώσσα όχι μόνο επεβίωσε αλλα και απορρόφησε πνευματικά τους "βαρβάρους". Και κατα τη δική μου άποψη, όπου επιβιώνει η γλώσσα και ο πολιτισμός, τότε επιβιώνει και το Έθνος. Και με αυτό, απαντώ και στο Spartan που προσπαθεί με παραπομπές σε διάφορα sites να μου αποδείξει πως το Ελληνικό Έθνος έχει αφανιστεί προ πολλού. Καλά κάνεις Spartan, δε διαφωνώ.  Αλλα κι εγώ σε παραπέμπω στον Παπαρηγόπουλο για να σου αποδείξω τα αντίθετα. Επένδυσε ένα χρονάκο απο τη ζωή σου (κάπου τόσο θέλει) για να τον διαβάσεις και μετά τα ξαναλέμε. Πραγματικά όμως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία..

Αυτά τα περι Γραμμικής Α' τα έχω απαντήσει και στον papous. Μη λέω πάλι τα ίδια...

Συμφωνώ όμως μαζί σου στο τι απαιτεί η κομπλεξική μας πολιτεία απο τα παιδιά μας. Απαιτεί χωρίς να δίνει! Χωρίς να διδάσκει. Χωρίς να εμπνέει. Δε γίνεται έτσι. Δε μπορείς να τιμάς την Ελλάδα όταν αυτή (ως κράτος) σε χτυπά και σε κλέβει καθημερινά. Δε μπορείς να τιμάς το Εθνόσημο όταν ο μπάτσος ή ο στρατιωτικός (έστω και ως μεμονομένο περιστατικό, που δεν είναι καθόλου μεμονομένο!) σου συμπεριφέρεται κατα το γνωστό τρόπο. Γιατί ΑΥΤΟΣ το φοράει το Εθνόσημο αυτό! Δε μπορείς να τραγουδήσεις τον Εθνικό Ύμνο όταν δε γνωρίζεις τίποτα για τους αγώνες αυτού του Έθνους για την ελευθερία του και οι Εθνικές εορτές είναι μόνο ευκαιρία για να χάσεις μάθημα και να κάνεις χαβαλέ στην παρέλαση. Δε μπορείς να αγαπήσεις αυτόν τον τόπο όταν βλέπεις τους πάντες γύρω σου να μην τον αγαπούν, να μη τον σέβονται σε ΚΑΝΕΝΑ επίπεδο και να αισθάνονται "εθνικά υπερήφανοι" όταν βάζει γκολ ο Χαριστέας!!!

Και όλο αυτό είναι τυχαίο; Απλά ρωτώ... είναι τυχαίο που σιγά σιγά ό΄τι έχει σχέση με το αρχαίο Ελληνικό μεγαλείο (ακόμα και αν ΔΕΝ είμαστε απευθείας απόγονοι του Κλεισθένη, που τον θυμήθηκα :P ) αρχίζει και χάνεται; Είναι τυχαίο που ο Έλληνας χάνει σιγά σιγά την εθνική του συνείδηση; Και δεν αναφέρομαι μόνο στα αρχαία Ελληνικά... μήπως τα νέα Ελληνικά διδάσκονται σωστά με συνταγές της Βέφας Αλεξιάδου;;; Αυτό το Έθνος δεν έχασε την ταυτότητά του μέσα σε χιλιετηρίδες και θα την χάσει μέσα σε 3-4 δεκαετίες; Αυτό δε προβληματίζει κανένα; Δεν είναι βολικό για κανένα; Δε θεωρείτε πως κάθε έθνος οφείλει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του και βεβαίως να τα εξελίσσει ΠΑΝΤΑ όμως με σεβασμό στις ρίζες του; Δεν είναι και αυτό ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε αυτή την "εκ του πονηρού" κατα την άποψή μου, αντιανθρώπινη παγκοσμιοποίηση; Και οι "προοδευτικές" δυνάμεις αυτού του τόπου τι κάνουν; Επικροτούν αυτή την κατάσταση; Δηλαδή, ο αφανισμός των έθνών και η πολτοποίηση της ανθρωπότητας είναι προς όφελος των λαών και δη των προλετάριων; Είμαστε τόσο σίγουροι γι'αυτο; Δεν ξέρω... θέτω ένα προβληματισμό. Απαντήστε μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 29/11/09, 16:03 από Vaiking »
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #182 στις: 30/11/09, 11:20 »
Τελικά, Vaiking, λογικά σκεπτόμενοι, θα δεις ότι συμφωνούμε:

Το πρόγραμμα σπουδών που πρέπει να ακολουθήσω (της κλασικής) έρχεται απο το Υπ. Πολιτισμού και δε βασίζεται στη δική μου άποψη για το τι πρέπει να διδάξω. Παρ'ολα αυτά, αν και η αρχαία Ελληνική σημειογραφία και η αρχαία ελληνική λύρα και κιθάρα δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη (είτε σημειογραφία είτε κιθάρα) -όπως έχουν τα αρχαία Ελληνικά με τα Νέα- πάντα συζητώ με τους μαθητές μου για την ιστορία του οργάνου απο την αρχαιότητα (Έλληνες, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι) ως σήμερα και τα προτρέπω να διαβάζουν την ιστορία της. Πολύ καλό βιβλίο το οποίο και σου προτείνω είναι "Η Ιστορία Της Κιθάρας" του Χ. Εκμεκτσόγλου. Όπως επίσης επισημαίνω, ιδιαίτερα στους μαθητές της ηλεκτρικής κιθάρας, οτι μεγάλο κομμάτι της μοντέρνας μουσικής βασίζεται σε αρχαιοελληνικούς "τρόπους" (Δώρειο, Ιόνιο, Φρύγιο...)

Εάν δεν κάνω λάθος η σημειογραφία στην μουσική αναφέρεται στον συμβολισμό των μουσικών φθόγγων και στον τρόπο σύνταξης (στο συντακτικό δηλ) του μουσικού κειμένου. Δεν βλέπω που υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας εάν σκεφτείς ότι και η μουσική δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία γλώσσα.

Άσχετα απ' αυτό, και η σημειογραφία των μαθηματικών έχει αλλάξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διδάξουμε στα παιδιά το Πυθαγόρειο θεώρημα με την αρχαία σημειογραφία των αριθμών, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε το καινούριο Αραβικό σύστημα σημειογραφίας, παρόλο που δεν εφευρέθηκε από Ελληνες. Έτσι δεν είναι?

Παράθεση
Δε θα μπορούσα όμως να διδάξω τα παιδιά αρχαία Ελληνική λύρα γιατι η τεχνική της δεν έχει σχέση με την κιθάρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ίσως θα μπορούσα να διδάξω "Νεφέρ" αλλα δεν το έχω διδαχτεί ούτε κι εγώ!

Θα μπορούσες όμως να τα διδάξεις σύγχρονα μουσικά όργανα, όπως κανονάκι ή ταμπουρά που μπορούν να αποδώσουν αρχαίους τρόπους έκφρασης...

Παράθεση
Όμως  όλες οι γλώσσες έχουν σχεδόν την ίδια τεχνική για να μιληθούν και να γραφούν. Γλώσσα, χείλη, δόντια, στοματική κοιλότητα, χέρι, μολύβι, χαρτί, πληκτρολόγιο σήμερα, σύμφωνα, φωνήεντα... Γνωρίζεις καμία γλώσσα-πλην της νοηματικής-να χρησιμοποιεί κάποιο άλλο τεχνικό μέσο; Άρα όλες οι γλώσσες μπορούν να διδαχθούν χωρίς κανένα τεχνικό εμπόδιο! Πού βρίσκεται το πρόβλημα στα αρχαία Ελληνικά;

Δεν νομίζω ότι ανέφερε κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα στις διεθνείς τεχνικές προδιαγραφές διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Γιατί το αναφέρεις αυτό?

Παράθεση
(π.χ. αποκλειστικά tirando, legato παίξιμο και απόλυτη ισορροπία φωνών σε ένα κομμάτι εποχής Μπαχ).

Θα έπρεπε να αποδώσεις αυτούς τους ξενόγλωσσους όρους, με αρχαιοελληνικές λέξεις για να συνεχίσεις να είσαι Έλληνας?

Παράθεση
Συμφωνώ σε κάτι με εσένα. Στο οτι όποιος κατακτητής και να πάτησε στην Ελλάδα και όποια προσπάθεια και να έγινε για να αφανιστεί το Ελληνικό πνεύμα, η γλώσσα όχι μόνο επεβίωσε αλλα και απορρόφησε πνευματικά τους "βαρβάρους". Και κατα τη δική μου άποψη, όπου επιβιώνει η γλώσσα και ο πολιτισμός, τότε επιβιώνει και το Έθνος.

Οπωσδήποτε συμφωνούμε. Αλλά η γλώσσα του Έθνους που επιβίωσε δεν είναι η αρχαιοελληνική αλλά η σύγχρονη Ελληνική. Νομίζω ότι χρωστάμε κάτι στους σύγχρονους επιβιώσαντες συμπατριώτες μας. Και οπωσδήποτε πολύ περισσότερα απ' όσα χρωστάμε στους Αρχαίους...
« Τελευταία τροποποίηση: 30/11/09, 11:26 από papous »
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #183 στις: 30/11/09, 19:08 »
3ον. Είμαι καθηγητής κλασικής/ηλεκτρικής κιθάρας. Το πρόγραμμα σπουδών που πρέπει να ακολουθήσω (της κλασικής) έρχεται απο το Υπ. Πολιτισμού και δε βασίζεται στη δική μου άποψη για το τι πρέπει να διδάξω........................
............................................................................
............................................................................
...........................................................................
Αν και δε διαφωνώ απόλυτα στην άποψή σου περί επιλογής του γονέα για την παιδεία του παιδιού του (σήμερα, με το υπάρχον σύστημα παιδείας δε πιστεύω πως θα λειτουργούσε.. θα ήταν μια "φιλελεύθεριάζουσα" εξαπάτηση γονέων και παιδιών απο το σύστημα), πιστεύεις πως θα μπορούσε ένας γονιός να μου υποδείξει να μη διδάξω στο παιδί του τον Albert και να τον ξεκινήσω απο τον Barrios; Δεν το πολυπιστεύω...

Πρώτ' απ' όλα, όπως παραδέχεσε κι εσύ πιο πάνω, το πρόγραμμα σπουδών επιβάλεται από το Υπουργείο. Οπότε καταλαβαίνεις τι λες? Δέχεσαι αυτά που σου επιβάλει το υπουργείο, αλλά δεν θα συζήταγες μ' έναν γονιό για το τι θα έπρεπε να διδαχθεί το παιδί του... Δεν θα δεχόσουν υποδείξεις αλλά τώρα δέχεσαι αγόγγυστα επιβολές. Καλόοοοοοο.......

Ανεξάρτητα απ' αυτό, σ' ένα σύστημα επιλογής ο γονιός δεν υποδεικνύει, επιλέγει. Ενίοτε συζητά, συνδιαλέγεται, πείθεται ή πείθει, ανάλογα. (Βλέπε σύστημα Φιλανδίας, ΗΠΑ, Καναδά, Λετονίας, Λιθουανίας κλπ) Δεν λέω θα μπορούσες να με πείσεις αν μου έλεγες σε ποιόν Αλμπερτ και σε ποιόν Μπαχ απ' όλους αναφέρεσαι...


Νομίζω ότι απάντησες μόνος σου στις παρακάτω ερωτήσεις σου ??? ???

Παράθεση
Αυτό το Έθνος δεν έχασε την ταυτότητά του μέσα σε χιλιετηρίδες και θα την χάσει μέσα σε 3-4 δεκαετίες; Αυτό δε προβληματίζει κανένα; Δεν είναι βολικό για κανένα; Δε θεωρείτε πως κάθε έθνος οφείλει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του και βεβαίως να τα εξελίσσει ΠΑΝΤΑ όμως με σεβασμό στις ρίζες του; Δεν είναι και αυτό ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε αυτή την "εκ του πονηρού" κατα την άποψή μου, αντιανθρώπινη παγκοσμιοποίηση; Και οι "προοδευτικές" δυνάμεις αυτού του τόπου τι κάνουν; Επικροτούν αυτή την κατάσταση; Δηλαδή, ο αφανισμός των έθνών και η πολτοποίηση της ανθρωπότητας είναι προς όφελος των λαών και δη των προλετάριων; Είμαστε τόσο σίγουροι γι'αυτο; Δεν ξέρω... θέτω ένα προβληματισμό. Απαντήστε μου.
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Spartan Amplifications

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 234
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #184 στις: 30/11/09, 19:26 »
"Λένγκω, Λένγκω"

Γιάννης Μαρκόπουλος

Στην κυρά μάνα μας μη δίνετε βοήθεια
ούτε μαγκούρα στο προσκέφαλο σιμά
γιατί θα δέρνει κάθε μέρα τα παιδιά της
κι όταν μιλάω θα με λέει αληταρά!...
Κι αν δέρνει κάθε που γουστάρει τα παιδιά της
θα καταντήσουνε εμπόροι δουλικοί…
Τα νιάτα χάνονται στα βρώμικα σοκάκια
για να μετρήσουνε το μπόι τους στη γη!…
 
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, 
πάψε να με κυβερνάς
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω,
πάψε να με τυραννάς
 
Κι αν θέλω τώρα να ακούγεται η φωνή μου
με πιάνει τρόμος από ίσκιους μακρινούς
Χρυσάφι μοιάζει η συντροφιά σου στη ζωή μου
κι η ομορφιά σου μου γιατρεύει τους καημούς...
Ρε μπάρμπα κάτσε να μάς πεις μια ιστορία
πώς ήταν τότες η μανούλα μας παλιά
Έπεφτε ξύλο σα γινόταν φασαρία
ή σάς νανούριζε με χάδια και φιλιά?...

Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω,
μου σπαράζεις τη καρδιά
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω,
μου πληγώνεις τη χαρά

Κι ο μπάρμπας τότε σοβαρεύτηκε λιγάκι
την κούτρα ξύνει και παράγγειλε καφέ
Μητέρα, είπε, ήταν ένα κοριτσάκι
που ορφανό μάζευε άνθη σε μπαξέ
Τα άνθη στόλιζαν τ' αγέρωχο κεφάλι
μα όταν κοιμόταν πάλι πέφτανε στη γη
κι από τα λούλουδα που ο χάρος είχε βάλει
εμένα κράτησε να βλέπω τη ζωή…

Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω,
μου 'χεις φάει την ψυχή
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω,  Λένγκω,
φίλοι θα βρεθούμε όλοι μαζί

Αυτή παιδιά μου ήταν τότες η μανούλα
ο κήπος ύστερα εγέμισε ληστές
Το κοριτσάκι μας το ντύσανε γριούλα
κι απ' τα κουρέλια του φαινότανε οι πληγές!...
Κι αν μάς χτυπάει με μανία και φωνάζει
την βάζουν άλλοι με συμφέροντα πολλά...
Το όνειρο που φεύγει την τρομάζει
ν' αναζητάει μια χαμένη ελευθεριά...

Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, μάνα στο καμίνι της φωτιάς
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω, μάνα πες μας πάλι τι ζητάς?



 
 
 


Αποσυνδεδεμένος Lo.Lee.Ta

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2145
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Venceremos
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #185 στις: 02/12/09, 14:24 »
Spartan, χαίρομαι για τα ποιήματα που βάζεις κάθε τόσο στις απαντήσεις σου.
Adios Muchachos!

Αποσυνδεδεμένος Spartan Amplifications

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 234
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #186 στις: 02/12/09, 14:49 »
Σε ευχαριστώ φίλε XoLiDoXoS…

Χαρά μου να κοινωνώ την Νέο Ελληνική Ποίηση…

Μετά τιμής, Spartan.

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #187 στις: 06/12/09, 15:15 »
Γειά σου αγαπητέ papous!

Εν τέλει μου αρέσει να συζητάμε (αν και το συγκεκριμένο θέμα με κούρασε...) αν και έχουμε διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που επιχειρηματολογούμε.

1ον. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι... Δεν είμαι κανένας μίζερος αρχαιολάτρης που να μισεί τα Νέα Ελληνικά. Ούτε είμαι κανένας ανόητος που θα υποστηρίξει πως άνθρωποι σαν τον Κολοκοτρώνη, τον Καραισκάκη, το Μάρκο Μπότσαρη, το Ν. Ψαρρό ή το Ν. Ζέρβα (μην τους ξεχνάμε και αυτούς...) ήταν άχρηστοι δειλοί ανθέλληνες γιατι δε μιλούσαν αρχαία Ελληνικά (για να αντιστρέψω παλιό επιχείρημα που γράφτηκε εδώ)! Με τα Νέα Ελληνικά επικοινωνούμε, δημιουργούμε, συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Είναι η αναπόφευκτη εξέλιξη της γλώσσας μας, μιας γλώσσας όμως που πηγαίνει πάααρα πολύ πίσω. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει όμως να τα υποβαθμίζουμε (τα αρχαία) και εν τέλει να τα καταργήσουμε ως συστατικό της Ελληνικής παιδείας (προς χάριν των Νέων, ή και άλλων μαθημάτων), παιδεία που προσφέρεται καλύτερα στο Γυμνάσιο παρά στο Λύκειο το οποίο και έχει μετατραπεί σε τριετές στάδιο προετοιμασίας για είσοδο στο πανεπιστήμιο και τίποτα άλλο; Απλά λέω πως θα πρέπει να διδάσκονται ΚΑΙ αυτά μαζί με τα Νέα. Και δε χρειάζεται να γίνουμε αρχαίοι ρήτορες όπως κάποιος έγραψε παλιότερα. Πρέπει όμως να έχουμε  μια αρκετά καλή επαφή για λόγους που έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Αν κάποιος πιστεύει πως είναι παντελώς άχρηστα και δεν έχουν να διδάξουν απολύτως τίποτα με ΟΠΟΙΟ σύστημα και αν διδαχθούν, δικαίωμά του. Εξακολουθώ όμως να διαφωνώ..

2ον. Είπα πως όπου επιβιώνει η γλώσσα και ο πολιτισμός, επιβιώνει και το Έθνος. Δεν είπα πως όπου επιβιώνει η αρχαία γλωσσα επιβιώνει και το έθνος! Όταν κάποιος βρίσκεται κάτω απο κάποιον κατακτητή, λογικό είναι να προσπαθήσει να διαφυλάξει τη γλώσσα που μιλά στη συγκεκριμένη εποχή. Απο την άλλη, ίσως να μη γνωρίζω καλά ιστορία αλλα... επι Ρωμαιοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο ομιλούνταν τα Νέα Ελληνικά; Αυτή ήταν η γλώσσα που μάθαιναν για παράδειγμα οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες; Τα Νέα Ελληνικά έμαθαν οι "βάρβαροι" και εξελληνίστηκαν; Σίγουρα δεν ήταν η Ομηρική διάλεκτος αλλα δε νομίζω να ήταν και τα Νέα Ελληνικά. Λες να κατάφερνα (αν μεταφερόμουν σε εκείνη την εποχή) να συνεννοηθώ στα Νέα Ελληνικά με το Νέρωνα και τον μετέπειθα ώστε να μη βάλει φωτιά στη Ρώμη; :P

3ον. Ανέφερα τις τεχνικές προδιαγραφές διδασκαλίας μιας γλώσσας, αρχαίας η σύγχρονης για να τις αντιπαραβάλλω με τις τεχνικές προδιαγραφές εκμάθησης της κιθάρας... αρχαίας και σύγχρονης. Δεν έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες την κιθάρα όπως την παίζουμε εμείς σήμερα. Οι ίδιες οι τεχνικές προδιαγραφές του οργάνου ήταν παντελώς διαφορετικές και φαντάζομαι αυτό το αντιλαμβάνεσαι. Μη συγκρίνουμε λοιπόν τα μουσικά όργανα με τη γλώσσα... η σύγκριση είναι ατυχής. Αυτό ήθελα να πω.

4ον. Δεν είπα πως διαφωνώ με τον τρόπο που το Υπ. πολιτισμού επιβάλλει στην εκμάθηση της κλασικής κιθάρας. Ούτε οτι δέχομαι αγόγγυστα αυτό τον τρόπο. Άλλωστε το νόμο αυτό τον υπέγραψε μεν η Μ. Μερκούρη αλλα δεν τον συνέταξε η ίδια... Κιθαρίστες τον συνέταξαν. Που κατάλαβες πως διαφωνώ; Απλά είπα πως δε βασίζεται στη δική μου άποψη. Ακόμα και αν διαφωνούσα, θα συμβάδιζα με το νόμο. Με αυτό το νόμο διδάχθηκα κι εγώ και πάνω σε αυτό το νόμο βασίζεται η δουλειά μου. Δε διαφωνώ όμως... σε κάποια ζητήματα ίσως αλλα στη γενική λογική, όχι! Και κυρίως δε διαφωνώ στο οτι ο μαθητής πρέπει να έχει καλή γνώση του οργάνου (ως ρεπερτόριο) σε ΟΛΕΣ τις εποχές του (με αυτή ή παραπλήσια μορφή). Και θεωρώ πως είναι δύσκολο να μου υποδείξει ο γονιός τι θα διδάξω στο παιδί του. Αν είναι γνώστης ο ίδιος ίσως να κάνουμε διάλογο και να ακούσω την άποψή του. Αν όμως είναι μη σχετικός με την κιθάρα τι θα πρέπει να γίνει; Θα έρθει να μου πει πως δε θέλει να διδάξω στο παιδί του τις σπουδες του Carcassi και εγω θα του πω: "Καθίστε να το συζητήσουμε"; Δε νομίζω...

5ον. Όταν κάποιος μουσικός όρος δημιουργήθηκε εκτός Ελλάδας θα πρέπει σώνει και καλά να τον μεταφράσω στα Ελληνικά για να τον χρησιμοποιήσω; Μήπως με περνάς για εκείνο τον ανεκδιήγητο πατέρα στο "My Big Fat Greek Wedding" (η ταινία είναι Αμερικάνικη γι'αυτό και έγραψα τον Αγγλικό τίτλο της); Αν και για παράδειγμα όταν διδάσκω την αποτζιατούρα την αναφέρω και ως "επέρειση"  αλλα δε θεωρώ κακό να αναφέρω και το διεθνή όρο

Τέλος πάντων... έχουμε χάσει ολίγον τη μπάλα (ειδικά όταν για να στηρίξουμε τη θέση μας υπέρ της κατάργησης των Αρχαίων στο Γυμνάσιο, γράφουμε-πολύ όμορφα κατα τα άλλα- Νεοελληνικά ποιήματα). Κρατήστε τις απόψεις σας και εγω τη δική μου. Ο χρόνος θα δείξει ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος όχι. Δε χρειάζεται όμως να χωριστούμε σε "αρχαιοελληνολάτρες " και "αρχαιοελληνομάχους". Το πιο σωστό μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Σεβασμός και στο παρόν αλλα και στο παρελθόν. Όλα έχουν κάτι να μας πουν και να μας διδάξουν

Πάντα φιλικά. Vaiking.
« Τελευταία τροποποίηση: 06/12/09, 15:40 από Vaiking »
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #188 στις: 07/12/09, 12:45 »
Αγαπητέ Vaiking, η γλώσσα που επιβίωσε μετά τις Ρωμαϊκές κατακτήσεις ήταν η Ελληνιστική κοινή. Μιλάμε για τον 1ο αιώνα μΧ.
Από την Ρωμαϊκή κατάκτηση και μετά άρχισε να δημιουργείται ένα κίνημα "επιστροφής στις ρίζες", το περίφημο γλωσσικό ζήτημα που μας κατατρέχει ακόμα.
Η έναρξη του γλωσσικού ζητήματος συμπίπτει με την καταστροφή της Ιουδαίας. ;D ( Το ματάκι είναι σπόντα για τον Αναλόγιο κι όχι για σένα :D )
Όλως περιέργως την επιστροφή στην Αρχαϊζουσα την στήριξαν και στο Βυζάντιο, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ας πούμε, Πατριάρχης της Ανατολικής εκκλησίας κύρητε στην Αρχαϊζουσα, ενώ ο Μ. Βασίλειος, ο μεγαλύτερος θεωρητικός του Χριστιανισμού μίλαγε και έφραφε στην κοινή εφόσον ήταν εξελληνισμένος Καπαδόκης.

Βλέπεις το γλωσσικό ζήτημα δεν είναι σύγχρονο πρόβλημα...

Το πρόβλημά μου είναι ότι εσύ επιθυμείς να επιβάλεις την άποψή σου, ενώ εγώ δέχομαι και την δική σου. Και μάλιστα όπως έχω πει δεν έχω κανένα πρόβλημα να διδάσκει κανείς τα παιδιά του ως πρώτη μητρική τους γλώσσα την Αττική διάλεκτο, ακόμα και να τους μιλά στην Αττική διάλεκτο. Κανένα πρόβλημα.


Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #189 στις: 09/12/09, 02:28 »
 Ούτε διαφωνώ οτι στο οτι το γλωσσικό είναι πολυ πολυ παλιό ζήτημα ούτε αρνούμαι τα στοιχεία που παραθέτεις (πάντως ούτε η Ελληνιστική κοινή έχει και τόσο μεγάλη σχέση με τα Νέα Ελληνικά αν δεν κάνω λάθος. Ούτε η συζήτηση έχει να κάνει με την αντικατάσταση των αρχαίων κειμένων απο Ελληνιστικά αλλα με την κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο γενικώς).

 Ούτε και προσπαθώ να επιβάλω την άποψη μου (δε θα μπορούσα άλλωστε). Αν διαφωνώ όμως σε κάτι θα εκφράσω τη διαφωνία μου. Και αν ακούω απόλυτες απόψεις όπως αυτές που έχουν γραφτεί εδώ κατα καιρούς (περι "Σκοπιανών προπαγανδιστών", "Μη σχέσης των Νεοελλήνων με τους αρχαίους", "'Αρη Βελουχιώτη", τι σημαίνει "αγαπώ την πατρίδα μου" όπως και το ειρωνικό γέλιο ανεγκέφαλων ή ειρωνικά σχόλια συνομιλητών),  θα απαντήσω με επίσης έντονο τρόπο.

 Τώρα, αν εγώ θαυμάζω περισσότερο, θεωρώ πιο σημαντικό τον αρχαικό πολιτισμό και γλώσσα στην Ελληνική και παγκόσμια ιστορία και πιστεύω πως πρέπαι να έχουμε καλύτερη επαφή με αυτή την εποχή παρά με την Ελληνιστική εποχή αυτό είναι ίσως αντικείμενο άλλης συζήτησης. Όπως επίσης και για το πως βλέπω τη σταδιακή αποκοπή των Ελληνων απο τις ρίζες τους, την ιστορίας και του πολιτισμού τους θέλει επίσης πολλή συζήτηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αρχαία ιστορία. Ας κάνουμε μια αναφορά και στα περι ¨συνοστισμού" στη Σμύρνη το '22 για παράδειγμα και ας δούμε που πηγαίνει η Ελληνική παιδεία γενικότερα. Η κατάργηση των αρχαίων στο Γυμνάσιο είναι ίσως μόνο ένα τμήμα της γενικής προσπάθειας. Αυτή είναι η δική μου σκέψη, ο δικός μου προβληματισμός και με βάση αυτά ( η μάλλον και αυτά) σχηματίζω τη δική μου άποψη.

 Και δε προσπαθώ να την επιβάλλω σε κανένα... αλλα και κανείς δε θα μου επιβάλει τη δική του άποψη.
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #190 στις: 09/12/09, 11:08 »
Η νέα Ελληνική γλώσσα κατάγεται απευθείας από την κοινή. Έχει κατα βάση την ίδια περιφραστική σύνταξη, χωρίς υποτακτικές προτάσεις και παρόμοιους γλωσσικούς τύπους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να διδαχθούμε νέα Ελληνικά χρειάζεται να διδαχθούμε πρώτα την κοινή. Η γλώσσα αυτή έχει κλείσει τον κύκλο της. Δεν είναι εκεί η διαφωνία μας, ποιά παλιά γλώσσα δηλ θα διδαχθούμε την Αττική, την Δωρική, την Μακεδονική, την Θεσσαλική, την Μυκηναϊκή ή την κοινή.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι την Αττική διάλεκτο την διδασκόμαστε διότι σ' αυτήν είναι γραμμένα τα περισσότερα αξιόλογα κλασσικά κείμενα και όχι διότι θέλουμε να διδαχθούμε την γλώσσα μας. Γι αυτόν τον λόγο την διδάσκονται και οι μη Ελληνόφωνοι, και όχι λόγω των μυθευμάτων που κυκλοφορούν ότι δήθεν είναι μια απόκοσμη τέλεια γλώσσα. Μια γλώσσα όπως όλες οι άλλες είναι. Αν ήταν η τέλεια γλώσσα τότε για ποιόν λόγο την αλλάξανε οι χρήστες της?

Εν τω μεταξύ πρέπει να καταλάβουμε επίσης ότι ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός σίγουρα έθεσε την βάση πολλών επιστημών, τροποποιώντας και συστηματοποιώντας γνώσεις που είχε δεχθεί από αρχαιότερους απ' αυτόν πολιτισμούς όπως ο Αιγυπτιακός, αλλά από τότε και μετά οι επιστήμες αυτές έχουν εξελιχθεί, δεν έχουν μείνει στα κλασικά επίπεδα κι αυτό οπωσδήποτε δεν θα το ήθελαν ούτε οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες.

Έτσι λοιπόν ακολουθώ κι εγώ το παράδειγμα των προγόνων μας και εξελίσω την συμβολή τους, χωρίς να μένω προσκολημένος με θρησκευτική ευλάβεια σε αγκυλωμένες - φωτογραφικές περιόδους.

Κάθε άλλος μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Αλλά όμως αυτό που ξεχνάς Vaiking είναι ότι η Αττική διάλεκτος διδάσκεται αυτήν την στιγμή. Οι απόψεις σου είναι σε θέση ισχύος και επιβάλλονται ολοκληρωτικά. Οπότε καταλαβαίνεις, αν πεις ότι την διδασκαλία των αρχαίων την προάγει η ίδια φιλοσοφία που προάγει και την παραποιημένη ιστορία, καταλαβαίνεις για ποιόν λόγο διδάσκονται τ' αρχαία και καταλαβαίνεις που θα διολισθήσει το Έθνος μας μ' αυτήν την πρακτική. ;)

  Τώρα, αν εγώ θαυμάζω περισσότερο, θεωρώ πιο σημαντικό τον αρχαικό πολιτισμό και γλώσσα στην Ελληνική και παγκόσμια ιστορία και πιστεύω πως πρέπαι να έχουμε καλύτερη επαφή με αυτή την εποχή παρά με την Ελληνιστική εποχή αυτό είναι ίσως αντικείμενο άλλης συζήτησης. Όπως επίσης και για το πως βλέπω τη σταδιακή αποκοπή των Ελληνων απο τις ρίζες τους, την ιστορίας και του πολιτισμού τους θέλει επίσης πολλή συζήτηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αρχαία ιστορία. Ας κάνουμε μια αναφορά και στα περι ¨συνοστισμού" στη Σμύρνη το '22 για παράδειγμα και ας δούμε που πηγαίνει η Ελληνική παιδεία γενικότερα. Η κατάργηση των αρχαίων στο Γυμνάσιο είναι ίσως μόνο ένα τμήμα της γενικής προσπάθειας. Αυτή είναι η δική μου σκέψη, ο δικός μου προβληματισμός και με βάση αυτά ( η μάλλον και αυτά) σχηματίζω τη δική μου άποψη.

 Και δε προσπαθώ να την επιβάλλω σε κανένα... αλλα και κανείς δε θα μου επιβάλει τη δική του άποψη.

Μήπως δεν έχεις καταλάβει ότι διδάσκονται αυτήν την στιγμή τα αρχαία Ελληνικά στο Γυμνάσιο?
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος IxNiLaTiS

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 254
  • ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
    • Προφίλ
    • ixnilatis33
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #191 στις: 09/12/09, 12:17 »
Είναι ανάγκη να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις? Ιδιαίτερα με τον τρόπο που γίνεται η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, με την μελέτη δηλαδή σκόρπιων ασύνδετων κειμένων, έχουμε οδηγηθεί στην αποκοπή των παιδιών από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Και είναι φυσικό εφόσον η διδασκαλία ενός ξεχασμένου γλωσσικού ιδιώματος χωρίς την κατανόηση της χρησιμότητάς του δημιουργεί μάλλον αποστροφή.

Κι έτσι καταλήγουμε να υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν διαβάσει και το κυριότερο δεν θέλουν να διαβάσουν κλασσικά έργα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας και επιστήμης όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, η Αντιγόνη, και η Πολιτεία έστω και από μεταγλώτιση. Και να υπάρχουν παιδιά που να μην καταλαβαίνουν ποια είναι η αξία "σπασμένων πετρών" όπως η Ακρόπολη.


Δεν περίμενα ποτέ οτι υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσω σε κάτι μαζί σου.   ;D

Πιστεύω και εγώ οτι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος, ώστε τα παιδιά να αποκομίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο αντίληψης. Αντ΄  αυτού τους βγάζουν την Παναγία με την μετάφραση δύσκολων κειμένων και τελικά τα παιδιά αντιλαμβάνονται το μάθημα των αρχαίων ώς βασανιστήριο.

Και ρωτάω τώρα εγώ ο βλάκας ... αυτό γίνεται τυχαία;
ή αποσκοπούσε στο να μισηθούν και τελικά να αποβληθούν από την λίστα των μαθημάτων;
https://soundcloud.com/ixnilatis-1   -  ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ

Αποσυνδεδεμένος papous

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2467
  • Φύλο: Άντρας
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #192 στις: 09/12/09, 16:49 »
έλα τώρα βρε Ιχνηλάτη....

Αφού συμφωνούμε σε πολλά! Βρε, μήπως είσαι κι εσύ ;) δικός μας?
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος IxNiLaTiS

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 254
  • ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
    • Προφίλ
    • ixnilatis33
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #193 στις: 10/12/09, 21:36 »
έλα τώρα βρε Ιχνηλάτη....

Αφού συμφωνούμε σε πολλά! Βρε, μήπως είσαι κι εσύ ;) δικός μας?
Μπαινοβγαίνω παντού, αλλά δεν ανήκω πουθενά. Είμαι ελεύθερος.
https://soundcloud.com/ixnilatis-1   -  ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΝ, ΕΣΤΙΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #194 στις: 13/12/09, 16:05 »
Ένα e-mail που μου έστειλαν μόλις σήμερα.. Το παραθέτω όπως το παρέλαβα. Ίσως δώσει και μια άλλη διάσταση στη συζήτηση...



Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. 
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του
Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.
 
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της
οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα
εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που
θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει
καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο
άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.
 
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του
παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
 
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα
στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή
σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.
 
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών
ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές
ικανότητες.
 
Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή
τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..
 
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της
Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του
προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι
καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.
 
Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας
μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς
όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο
ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο
συνεχίζεται.
 
Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα
εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής
απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ'
αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .
 
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι
θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων
πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται
ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις
χαρακτήρισαν σημειολογικές .
 
Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη,
και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα,
κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η
γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο)
εννοείται με το αμ (σημαίνον).
 
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις
έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές,
σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που
την χρησιμοποιούν.
 
ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,
γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο
αρθρώνων λόγο).
 
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις
άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων
αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε
τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες
γλώσσες..
 
Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική
γεωμετρική τους απεικόνιση.
 
< BR>
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη
=....LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο....,
ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,
ΣΥΜ...., κ.λπ..
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ
 
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή
ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες
επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.
 
Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές
εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί
να προχωρήσει.
 
Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η
Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για
Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για
χρώματα.
 
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος draned

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 222
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #195 στις: 13/12/09, 19:47 »
« Τελευταία τροποποίηση: 13/12/09, 21:36 από draned »
Κλειστον λογω κρισης.

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

  • Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 3331
  • Φύλο: Άντρας
  • A.C.A.B.=Always Carry A Banana
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #196 στις: 14/12/09, 00:34 »
Πωπω... Συγνωμη αλλα αυτα που λεει περι σημαινοντως και σημαινομενου σχετικα με την αρχαια ελλληνικη ειναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ.
Over large parts of the continent other people prefered to make money without working at all, and since the Disc had yet to develop a music recording industry they were forced to fall back on older, more traditional forms of banditry

Αποσυνδεδεμένος draned

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 222
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #197 στις: 14/12/09, 03:43 »
Ειπαμε Roufus, θα δωσει αλλη διασταση στη συζητηση ;D. Καλα ρε Vaiking δε μπορουσες να ψαξεις πρωτα στο Internet (CNN, Apple) να δεις αν αληθευει, τοσο αθωος εισαι; ::)
Κλειστον λογω κρισης.

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 881
  • Φύλο: Άντρας
  • Why should I sit and sigh...
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #198 στις: 14/12/09, 14:27 »
Παιδιά δεν είχα χρόνο να το ψάξω γι'αυτό και δεν πήρα θέση. Απλά το παρέθεσα για να συζητηθεί. Έχετε δίκιο, προφανώς είναι φάρσα ή όπως το αποκαλούν "Λερναίο" κείμενο. Παρ'ολα αυτά υπάρχει μεγάλη μερίδα ξένων που μαθαίνουν αρχαία ελληνικά και μιλούν γι'αυτά με θαυμασμό παρ'όλο που δεν είναι γλώσσα του διεθνούς εμπορίου και επικοινωνιών και ουσιαστικά η εκμάθησή της δε θα τους προσφέρει απολύτως τίποτα στην καθημερινή τους ζωή και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Γιατί το κάνουν άραγε;
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος YmiRLinG

  • Μπασίστας
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 3331
  • Φύλο: Άντρας
  • A.C.A.B.=Always Carry A Banana
    • Προφίλ
Απ: Nα καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο;
« Απάντηση #199 στις: 14/12/09, 19:34 »
Ετερον εκατερον. Πρωτον δεν ειναι μεγαλη η μεριδα ξενων που μαθαιουν αρχαια ελληνικα. Ας μην υπερβαλουμε κιολας. Επειδη σε καποια σχολεια η σε καποια πανεπιστημια διδασκονται για οσους το επιλεγουν δεν σημαινει οτι εινια κανενας τεραστιος ο πληθυσμος της ευρωπης που γνωριζει τα αρχαια ελληνικα. Εδω αρχαιολογοι που σκαβουν στην Ελλαδα δεν γνωριζουν νεα ελληνικα. Αυτο για να μην εχουμε τις γνωστες αυταπατες σχετικα με την "ανωτεροτητα" του εξωτερικου. Τωρα για το οτι πολλοι μιλανε με θαυμασμο για τα αρχαια ελληνικα και για την αρχαια ελλαδα. Ενταξει, λογικο ειναι, ηταν ενας τεραστιος πολιτισμος, το ιδιο καινουν και για τον Αιγυπτιακο. Δεν αρνηθηκε κανεις το μεγαλειο του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου.

Τωρα για αυτο που παρθεσες, πιστεψε με δεν εχει πολλα για να συζητηθει :P Εννοω, μπορω να σου απαντησω σε καθε παραγραφο και να σε παραπεμψω κιολας σε πηγες για ολες τις μπουρδες που γραφει, δεν εχω και προβλημα να το κανω αν θες, απλα μπορει αν το ψαξεις και εσυ αν το διαπιστωσεις.
Over large parts of the continent other people prefered to make money without working at all, and since the Disc had yet to develop a music recording industry they were forced to fall back on older, more traditional forms of banditry

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
86 Απαντήσεις
47692 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29/09/06, 21:53
από stavros75
88 Απαντήσεις
23574 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21/10/07, 13:10
από andy I
30 Απαντήσεις
16992 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12/02/08, 19:42
από Jezus
0 Απαντήσεις
1555 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23/06/12, 03:59
από MACMISIAS
1 Απαντήσεις
2127 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19/01/14, 17:03
από Βραζίλης
0 Απαντήσεις
1739 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 08/01/17, 13:47
από ivikos