Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - adr1anos

Σελίδες: 1 [2] 3
26
Koch Twintone II: Γνωριμία - Εσωτερικό Tour

Πριν από λίγο καιρό, αγόρασα δεύτερο χέρι από τον εξαιρετικό φίλο Γιώργο (marillion) έναν Koch Twintone II σε κεφαλή.
Έμεινα εντυπωσιασμένος από την απόδοση του, την χροιά και την ευελιξία του, τόσο που στήριξα όλο το ηχοσύστημα μου πάνω του στο πρόσφατο ετήσιο Live Party μας.

Θέλησα σαφώς να κάνω την γνωστή "γνωριμία" μου μαζί του και να δω λίγο περισσότερο το εσωτερικό του, αλλά και να τον μετρήσω και να του αλλάξω κάποιες προενισχύτριες λάμπες. Στα επόμενα post θα παραθέσω λίγες φωτογραφίες από αυτές τις διαδικασίες και θα προαθέσω κάποια σχόλια σε θέματα που μου τράβηξαν την προσοχή.

Εδώ είμαστε λοιπόν, μία σχετικά στενή και ευκολομεταφερόμενη κεφαλή, αλλά μην σας ξεγελάει το μικρό μέγεθος, είναι εξαιρετικά ευέλικτη από πλευράς ρυθμίσεων. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει αναλογικό Reverb με αληθινό spring tank και όχι ψηφιακό:



Προσεγμένη από παντού, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η προσοχή της κατασκευής, με γρίλια να προστατεύει τις τελικές λάμπες, και λάστιχα όπου έχει βίδες για να αποφεύγονται οι κραδασμοί και οι τριγμοί:



Αφαιρούμε το πίσω καπάκι για να αποσυνδέσουμε το Reverb tank και να αφαιρέσουμε την κεφαλή:



Αφαιρούμε και την γρίλια που προστατεύει τις τελικές λυχνίες:



Εδώ έχουμε λοιπόν όλο το εσωτερικό του μηχανήματος σε πλήρη θέα. Πολύ τακτοποιημένα όλα, τα καλώδια με clips και όλη η κατασκευή εξαιρετικά προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια. Η ποιότητα κατασκευής είναι άψογη, και φαίνεται σε κάθε βήμα που πάνε τα αρκετά λεφτά που κοστίζει το μηχάνημα:



Η τροφοδοσία έχει ιδιαίτερα μεγάλους πυκνωτές, δείγμα της προσοχής του κατασκευαστή στην σωστή τροφοδοσία:



Πολύ καλής ποιότητας πυκνωτές ERD, ποιοτικά υλικά παντού και επίχρυσες επαφές σε όλα τα sockets μπροστά και πίσω στον ενισχυτή:



Ρελέδες για το (τεράστιο και πολύ ευέλικτο 5 διακοπτών) footswitch και σημασία στην ποιότητα των ολοκληρωμένων Buffers/OpAmps που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι είναι socketed, ώστε να αλλάζουν εύκολα αλλά και σύμφωνα με τις ηχητικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη!..:



Και τέλος, εδώ έχουμε την εσωτερική αντίσταση 8Ohm που εξυπηρετεί τρείς στόχους, προστατεύει τον ενισχυτή απόλυτα σε περίπτωση που ξεχάσουμε να συνδέσουμε μεγάφωνο, επιτρέπει την λειτουργία του μόνο με ακουστικά, και τέλος χαμηλώνει τα watt από 50 σε 25, με απλή σύνδεση τύπου attenuator. Μπράβο στην Koch!..:




Επόμενο ποστ: Μετρήσεις.


27
Οι Once Upon A Week (OUAW) καλούν τους φίλους, γνωστούς και αγαπημένους fans τους στο υπαίθριο Θέατρο Παλαιάς Φώκαιας στην Ανάβυσσο, Σάββατο 16 Ιουλίου, 21:00, για μία απολαυστική βραδιά ζωντανής μουσικής διασκέδασης, για να στηρίξουμε όλοι μαζί τον Παιδικό Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο «Πυθέας». Το θέατρο είναι χωρητικότητας 800 ατόμων και η προσέλευση είναι ελεύθερη.




Οι OUAW δημιουργήθηκαν το 2004 με την ευκαιρία της επανένωσης μίας ομάδας συμμαθητών από την Λεόντειο, παλαιών ερασιτεχνών μουσικών και νυν επιχειρηματιών. Τα μέλη, από “once upon a time” ερασιτέχνες μουσικοί, προβάροντας μέσα στα χρόνια σταθερά μία φορά την εβδομάδα μετεξελίχθηκαν στους “Once Upon A Week”. Παράλληλα εμπλουτίστηκαν με νέα μέλη ίδιας νοοτροπίας και αγάπης για την μουσική και εξελίχθηκαν σε ένα έμπειρο ερασιτεχνικό σχήμα, που εστιάζει στην διασκέδαση, την έκφραση και την δημιουργικότητα μέσα από την ζωντανή μουσική. Το ρεπερτόριο του group εστιάζεται στο μοντέρνο Βρετανικό Rock χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον και την δημιουργικότητα των μελών του.

Τα μέλη των Once Upon A Week είναι τα εξής:
•   Αδριανός Πρωτόγερος – Κιθάρα, Φωνητικά
•   Ανδρέας Στασινόπουλος – Κιθάρα
•   Κυριάκος Ορφανάκος – Μπάσο, Φωνητικά
•   Λήδα Αγγελάκη – Φωνητικά
•   Δημήτρης Φροσύνος – Πλήκτρα, Φωνητικά
•   Δημήτρης Κολιοθωμάς – Drums

28
Οι Once Upon A Week (OUAW) καλούν τους φίλους, γνωστούς και αγαπημένους fans τους στο ετήσιο Live Music Party τους, για μία απολαυστική βραδιά ζωντανής μουσικής διασκέδασης.

Οι OUAW δημιουργήθηκαν το 2004 με την ευκαιρία της επανένωσης μίας ομάδας συμμαθητών από την Λεόντειο, παλαιών ερασιτεχνών μουσικών και νυν επιχειρηματιών. Τα μέλη, από “once upon a time” ερασιτέχνες μουσικοί, προβάροντας μέσα στα χρόνια σταθερά μία φορά την εβδομάδα μετεξελίχθηκαν στους “Once Upon A Week”. Παράλληλα εμπλουτίστηκαν με νέα μέλη ίδιας νοοτροπίας και αγάπης για την μουσική και εξελίχθηκαν σε ένα έμπειρο ερασιτεχνικό σχήμα, που εστιάζει στην διασκέδαση, την έκφραση και την δημιουργικότητα μέσα από την ζωντανή μουσική. Το ρεπερτόριο του group εστιάζεται στο μοντέρνο Βρετανικό Rock χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον και την δημιουργικότητα των μελών του.

Τα μέλη των Once Upon A Week είναι τα εξής:
  • Αδριανός Πρωτόγερος – Κιθάρα, Φωνητικά
  • Ανδρέας Στασινόπουλος – Κιθάρα
  • Κυριάκος Ορφανάκος – Μπάσο, Φωνητικά
  • Λήδα Αγγελάκη – Φωνητικά
  • Δημήτρης Φροσύνος – Πλήκτρα, Φωνητικά
  • Δημήτρης Κολιοθωμάς – Drums


29
Παιδιά, αν ξέρετε κάποιο καλό live stage προτιμητέον προς τα Βόρεια Προάστια θα με υποχρεώσετε..

Το Concept είναι να έρθουμε σε συμφωνία με κάποιο χώρο, να κάνουμε ένα παρτυ/συναυλία με δικό μας ακροατήριο, γύρω στα 250 άτομα. Δεν μας απασχολεί να είναι κλειστό event, μπορούν να είναι και οι συνήθεις θαμώνες του μαγαζιού.

Επίσης δεν μας ενδιαφέρει να πληρωθούμε, απλά το μαγαζί να καλύψει από τα έσοδα της βραδυάς (που θα είναι πολλά) το κόστος των ηχητικών (~300€) και να έχει μία λογική είσοδο, να μην αισθανθούν οι φίλοι μας ότι τους σκίσανε στο ποτό.

Μέχρι τώρα το κάναμε σε ετήσια βάση στο Jazz Club στην Κηφισιά, αλλά θέλουμε μία αλλαγή χώρου.
Παρακαλώ γράψτε οτιδήποτε ιδέα έχετε και οποιοδήποτε μέρος ξέρετε, θα μας βοηθήσετε ιδιαίτερα. 

30
Παραθέτω ένα videακι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς παρακάμπτει τελείως κάθε θέμα εξοπλισμού και εστιάζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα παικτικής ικανότητας.

Η ηχητική σύγκριση είναι απίστευτη και θα σας κάνει να αναθεωρήσετε αρκετές απόψεις και αρκετές παικτικές συνήθειες.

Bugera TRIREC news & How to get a great lead tone.


Επικεντρωθείτε στα λεγόμενα του μετά το 2:50.. (όχι ότι ο Bugera Trirec δεν είναι πολύ ενδιαφέρων ενισχυτής..)
Enjoy!.

31
REVIEW: PREamp Tubes

Με αφορμή το παρόν ποστ με τις αλλαγές λυχνιών, σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να ποστάρω και εδώ ένα αναλυτικό Review που είχα ποστάρει πολύ καιρό πριν στο forum της Cornford, με αφορμή μία δική μου έρευνα, σχετικά με τις προενισχύτριες και τελικές λάμπες που είχα τότε στην διάθεση μου.
 
Στο πρώτο μέρος, θα γράψω λίγα λόγια για τις προενισχύτριες λάμπες που έχω δοκιμάσει, επεκτείνοντας λίγο ακόμα το πεδίο, καθώς ο καιρός που έχει μεσολαβήσει μου έχει επιτρέψει να δοκιμάσω ακόμα μερικές μάρκες/μοντέλα. Οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και υποκειμενικές, αν και σε γενικές γραμμές, οι δικές μου εντυπώσεις συνάδουν λίγο-πολύ με αρκετά από τα γραφόμενα σε έγκριτα Tube Reviews που έχω κατά καιρούς διαβάσει.
 

 

Προενισχύτριες Λάμπες:



Sovtek 12AX7 / ECC83 WA
Η πιο κοινή «Κινέζικη» προενισχύτρια λάμπα που κυκλοφορεί. Εάν αγοράσατε οικονομικό ενισχυτή πρόσφατα, μάλλον έχει τέτοιες μέσα. Τίμιες για τα λεφτά τους, λίγο τραχείς στην χροιά.  Βγάλτε τις από τον ενισχυτή σας, και κρατήστε τις στο συρτάρι για δεύτερες (ή τρίτες..)
 

EH 12AX7 / ECC83 V1
ElectroHarmonics, επιλεγμένες με χαμηλά microphonics για την θέση V1. Kαλύτερες από τις Sovtek, λίγο πιο ραφιναρισμένες στην χροιά και κάπως λιγότερο τραχείς. Απλές και τίμιες. Από αυτές παίρνει και επιλέγει ο Tube Amp Doctor και βγάζει τις TAD.
 

EH 12AX7 / ECC83 Gold
Κλασσικές ElectroHarmonics με επίχρυσα pins. Λίγο περισσότερο προσεγμένες από τις απλές EH, χωρίς πάντως σημαντικές διαφορές στην χροιά από τις επιλεγμένες V1 χωρίς επίχρυσα πόδια.
 

Tung-Sol 12AX7 / ECC83 Reissue V1
Ίσως οι καλύτερες non-NOS προενισχύτριες που κυκλοφορούν. Πολύ γεμάτος ήχος, δίνουν κάτι σαν “loudness” effect, γεμίζοντας τα μπάσα και καθαρίζοντας τα πρίμα. Εξαιρετικές για την V1 και για καθαρά κανάλια, χωρίς όμως να υστερούν σε distortion. Πολύ ισορροπημένες, χωρίς έμφαση στα μεσαία,  με όμως αποτέλεσμα να μην κόβουν στην μίξη τόσο καλά όσο οι JJ.
 

JJ 12AX7 / ECC83 Selected GOLD
Πολύ καλή, rock προενισχύτρια λυχνία, με μεσαία που κάνουν θαύματα. Επιλεγμένες, προσεγμένες, με επίχρυσα pins. Καθαρότατος ήχος, πολύ ωραίο smooth distortion με ολοκληρωμένη χροιά, που κόβει στην μίξη και βγάζει μπροστά τα μεσαία χωρίς αγριάδες, με τρόπο λαμπερό και κρυστάλλινο. Κόβουν καλύτερα από τις TungSol αλλά δεν έχουν αυτό το “loudness” effect τους.
 

JJ ECC803 Selected GOLD
Μία έκδοση της ECC83 με μεγαλύτερο Plate. Την δοκίμασα στις θέσεις V1 και V2, αλλά μου άρεσε καλύτερα στην V2. Καλή για να ζωντανέψει λίγο περισσότερο ο ήχος. Εξαιρετική για να ανεβάσει λίγο το distortion σε καθαρά κανάλια και να προσδώσει λίγη λαμπερότητα. Δεν έχει παρόλα αυτά τις διαφορές με την ECC83 Selected GOLD που θα σε εντυπωσιάσουν.
 

Phase Inverter Λάμπες:
 

JJ 12AX7 / ECC83S Balanced
Η έκδοση της καλής JJ, με μετρημένα τα δύο στάδια ώστε να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ώστε να κάνει καλύτερη δουλειά στην θέση του Phase Inverter. Πολύ καλή επιλογή για PI, γενικά αξίζει μία Balanced λυχνία πριν τις τελικές. Από χροιά είναι το ίδιο με τις JJ 12AX7.
 

Sovtek 12AX7 / ECC83 LPS
Η κλασσική Sovtek με LPS (Long Plate Spiral Heater). Κάτι περίεργο συμβαίνει με αυτήν την λυχνία στην θέση Phase Inverter. Δίνει κάτι ξεχωριστό στον ήχο, είναι μία τραχύτητα σε όμως σωστή ποσότητα πριν τις τελικές, είναι κάτι που δεν περιγράφεται εύκολα, αλλά σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσει κανείς εκεί ειδικά. H Elmwood βάζει συγκεκριμένα αυτήν την λυχνία στον PI των Modenna για την ιδιαίτερη χροιά της και το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό.
 
Επόμενο ποστ: Review POWERamp Tubes με audio samples και μετά επιλέγουμε λυχνίες ειδικά για τον LH50 και συζητάμε το γιατί μπαίνει που η κάθε μία.

EDIT: Η συνέχεια που αφορά το πως επιλέγουμε τις λυχνίες που θα βάλουμε, έχει διαχωριστεί από το παρόν θέμα και θα το βρείτε εδώ:

Επιλογή Λυχνιών για τον LH50

32
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όταν αγοράζω έναν ενισχυτή, ειδικά λαμπάτο, έχω την συνήθεια να τον ανοίγω για να «γνωριστούμε» !..

Η «γνωριμία» περιλαμβάνει πολύλεπτη προσεκτική παρατήρηση των εσωτερικών εξαρτημάτων και καλωδιώσεων του ενισχυτή, και φυσικά, σε ένα επόμενο στάδιο, μέτρηση κάποιων βασικών λειτουργικών παραμέτρων του κατασκευαστή, όπως το Plate Voltage και το Bias Current των λυχνιών τελικής ενίσχυσης.

Δεν είναι πολύ διαφορετικό από ένα φίλο σας, που πήρε ένα καινούργιο αυτοκίνητο επιδόσεων, και μετά από μία διασκεδαστική βόλτα ανοίγετε το καπώ, να δείτε τι συμβαίνει και «πιο μέσα». 





Ξέρω ότι λίγοι φίλοι γενικά έρχονται σε επαφή με το εσωτερικό των ενισχυτών τους, και πόσο μάλλον με αλλαγές λυχνιών και ρυθμίσεις παραμέτρων σε αυτό.

Με σκοπό λοιπόν να δείτε λίγο περισσότερο τι συμβαίνει μέσα στον ενισχυτή, θα κάνω μία μικρή σειρά από άρθρα, με φωτογραφίες.

Θέλω να δείξω μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ένα Full Retube με ρύθμιση του Bias, καθώς και την DIY προσθήκη LED στο footswitch του Laney το οποίο δυστυχώς είναι «τυφλό».



Σε πρώτη λοιπόν φάση θα γράψω κάποιες εντυπώσεις από τον ενισχυτή, τον ήχο και την χροιά του.

33
Πρόσφατα έκανα μία αλλαγή στους μαγνήτες στην ESP Horizon FRII από  Seymour Duncan '59 reissue και Custom-Custom σε BareKnuckle Cold Sweat Neck 50mm και HolyDiver Bridge 53mm, both zebra, short leg.
 
Όταν αγόρασα την κιθάρα, έκανα ένα ακουστικό τεστ σε συνδυασμό με την PRS στον Elmwood Modena 60, με την custom 2x12 καμπίνα που έχω σαν σημείο αναφοράς. Μετά την PRS έβαλα την ESP: με τον  Seymour Duncan '59 reissue είπα, -χμμ, ωραίος μαγνήτης, ολοκληρωμένος, αλλά PRS Vintage δεν είναι, ενώ για τον Custom-Custom σκέφτηκα, –καλή χροιά, μπράβο στον JD που τον διάλεξε, αλλά προσωπικά θέλω κάτι πιο γεμάτο από το bridge, και βέβαια με τον HFS μικρή σχέση.

Flash forward μετά την αλλαγή με τους μαγνήτες και βάζω πάλι την PRS για να ακούσω τον πολύ γνώριμο ήχο της και μετά βάζω την ESP με τους Bareknucle και μόλις παίζω τις πρώτες νότες στον ColdSweat, σταματάω απρόσμενα και σκέφτομαι:
-ΟΧΙ ΡΕ Π@ΥΣΤ# ΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΥΣ ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ PRS..!!!!....

Οπως έγραψα και αλλού, ο ColdSweat είναι ο καλύτερος μαγνήτης που έχω παίξει ποτέ, και το λέω έχοντας σαν σύγκριση την PRS Custom 24, με τους Vintage/HFS σε καθημερινή χρήση, τα τελευταία 3 χρόνια!.. Επίσης ο HolyDiver έχει πολύ γεμάτη χροιά, κάτι που χρειαζόταν η ESP και με τραβάει να τον χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο από τον HFS στην PRS.
 
Για όσους ζητήσουν sound clips, θα ξαναπώ ότι αμφιβάλω αν θα μπορούσα να ηχογραφήσω κάτι που να μεταφέρει την βιωματική μου εμπειρία από τους μαγνήτες, διότι είναι πολύ σχετικό με την συγκεκριμένη κιθάρα και τα ακούσματα του καθενός.
 
ΟΜΩΣ από το 2011, η BareKnuckle έχει ένα νέο site, όμου έχει προσθέσει πολλές, εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες, όπως EQ charts για τους μαγνήτες, και audio clips τα οποία βρήκα αρκετά πιστά στο άκουσμα που βίωσα εγώ.
 
Όσοι θέλετε να τους ακούσετε ρίξτε μία ματιά εδώ: http://www.bareknucklepickups.co.uk/main/
..και μπείτε στα Sound Clips σε κάθε μαγνήτη που σας ενδιαφέρει.

Στην συνέχεια οι φωτο..
 

34
Το νέο πετάλι της Eventide, που μοιάζει με VerbFactor αλλά δεν είναι:



Έχει από Reverb ότι καλύτερο υπάρχει και το συνδυάζει με Delay, Modulation, Tremolo, Pitch shifting και ότι άλλο σκεφτήτε, και αυτά στο Version 1.0 για ξεκίνημα!...

Πληροφορίες:
http://www.eventide.com/AudioDivision/Products/StompBoxes/Eventide_Space.aspx

Χιουμοριστικό video teaser:


Forum Thread:
http://forum.eventide.com/cs/forums/t/4433.aspx?PageIndex=6

35
Ακούω τις εναγώνιες κραυγές πάρα πολλών φίλων στο φορουμ που ψάχνουν απεγνωσμένα να "ακούσουν" και να "δοκιμάσουν" κάποιον εξοπλισμό, πετάλια, ενισχυτές, κλπ.
Αλλους επίσης πάρα πολλούς διαβάζω/ακούω που παραπονούνται για την έλλειψη service από τα υπάρχοντα καταστήματα..
 
Θα ήθελα λοιπόν να ρίξω την εξής ιδέα και θα διευκρινήσω εξ'αρχής ότι αναφέρομαι στην ιδέα καθαρά ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ για την έρευνα του ενδιαφέροντος και μόνον. Επαγγελματικά έχω άλλη κατεύθυνση και δεν ενδιαφέρομαι προσωπικά να δημιουργήσω κάτι τέτοιο, εάν κάποιος φίλος ενδιαφερθεί να το υλοποιήσει, δώρο η ιδέα από εμένα, με όλη μου την αγάπη και καλή επιτυχία, χρειαζόμαστε νομίζω ειδικά νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά να κάνουν την διαφορά στους καιρούς που διανύουμε.
 
Η Ιδέα:
Μαγαζί Δοκιμαστήριο που ΔΕΝ που πουλάει εξοπλισμό, παρά προσφέρει εξοπλισμό για ΔΟΚΙΜΗ, επί πληρωμή..
 
To Concept:
Πηγαίνετε αφού κλείσετε ένα ραντεβού για να δοκιμάσετε συγκεκριμένο εξοπλισμό. Εχετε προσδιορίσει από πρίν τι θέλετε να δοκιμάσετε και το μαγαζί τα έχει διαθέσιμα όπως τα θέλετε.
Για ενισχυτές, υπάρχει μία χρέωση ανά κάποιο χρονικό διάστημα. Το ίδιο και γα τα πετάλια, πελαλιέρες, κλπ.
Εάν θέλετε να αγοράσετε κάτι, το μαγαζί ΔΕΝ σας πουλάει τον εξοπλισμό του, παρά απλά σας προτείνει τρόπους και σας συστήνει προμηθευτές να το παραγείλετε από το εξωτερικό (ή το εσωτερικό αν συμφέρει) σε χαμηλό κόστος.
 
Η Ουσία:
Θα πληρώνατε για την υπηρεσία αυτή? Για να μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι πριν το αγοράσετε από μακρυά?
 
Πόσο θα πληρώνατε για ένα τέταρτο της ώρας, αποκλειστικής δοκιμής σε ιδιαίτερο χώρο:
  1. Για Ενισχυτή
  2. Για Πεταλιέρα
  3. Για Πεταλάκια
  4. Για Κιθάρες
 
Ανοίγω το θέμα προς γενική συζήτηση, χωρίς κανένα πλαίσιο ή περιορισμό, απλά αν θέλετε απαντήστε ειλικρινά μαζί με τα σχόλια σας και στην   ερώτηση.

ΕΧΕΤΕ 3 ΨΗΦΟΥΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, χρησιμοποιήστε τους όλους.
 
   
 
 
 

36
Πολλές φορές στις αγγελίες έχω δεί φίλους να πουλάνε Eventide Timefactors ή Modfactors.



ΓΙΑΤΙ ??? ?? Δεν μπορώ να καταλάβω..  :eee

Τα πετάλια αυτά είναι ότι πιο κορυφαίο υπάρχει αυτή την στιγμή σε ψηφιακό πετάλι effects για το pedalboard.  :up

Μία εξήγηση υπάρχει: Ο κόσμος δεν ξέρει να τα δουλέψει!..  %( :wall


Αποφάσισα λοιπόν να δημoσιεύσω κάποια από τα δικά μου Presets για να δείξω ότι:

1. Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις χρήσιμους ήχους που έχουν πραγματική εφαρμογή και όχι μόνο αξία επίδειξης και εντυπωσιασμού χωρίς καμία πρακτική χρηστικότητα όπως δυστυχώς είναι τα περισσοτερα έτοιμα presets από την πλειοψηφία των πολυeffects.

2. Ότι με ένα πετάλι xFactor κάνεις τελικά πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νόμιζες ότι κάνει το πετάλι.


Στην συνέχεια θα βάλω κάποια presets από το Τimefactor μου που χρησιμοποιώ στην πράξη και τα βρίσκω χρήσιμα, και αργότερα θα τα εμπλουτίσω με ακόμα περισσότερα, και για το Τimefactor και για Modfactor.

Είστε ελεύθεροι να συνεισφέρετε δικά σας και να τα συζητήσουμε όσο μπορούμε.
Αρχίζουμε λοιπόν:

37
Ανοίγω ένα νέο θέμα με αφορμή ένα PM από φίλο, που θίγει κάτι που πιστεύω ότι ενδιαφέρει αρκετό κόσμο:

.. Θα ηθελα να σε ρωτησω κατι. Στα live  που παιζω, κλεινω το ηχειο του ενισχυτη ( για να μην ενοσχλω ) και μεσω  recording στελνω στην κονσολα. Ο ηχος που παιρνω απο το monitor, ειναι  καπως αδειος να το πω, σα να μην εχει ογκο. Σε ενα μαγαζι που ρωτησα,  μου ειπαν οτι χρειαζομαι μια συσκευη , το palmer. Εχεις εμπειρια σε κατι  τετοιο;


Κώστα κατ αρχάς δεν συμφωνώ με το να κλείνεις το μεγάφωνο όπως λες στα Live.
Η καμπίνα διαμορφώνει τον τελικό ήχο του μουσικου, και οι ηχολήπτες  πρέπει κανονικά να παίρνουν από εκεί με μικρόφωνο το σήμα για την  κονσόλα.
 
Πολλοί ηχολήπτες όμως βαριούνται να στήνουν και να ρυθμίζουν μικρόφωνα, και πολλές φορές, χωρίς να σε ρωτήσουν, παίρνουν σήμα απ ευθείας από κάποια έξοδο  του ενισχυτή. Τις περισσότερες φορές αυτή η έξοδος δεν έχει προσομοίωση  καμπίνας της οποίας η χροιά είναι αναπόσπαστο μέρος της διαμόρφωσης της  τελικής χροιάς της κιθάρας, με αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται όπως  είπες.

Οι ενισχυτές κιθάρας είναι φτιαγμένοι να παράγουν σήμα που ταιριάζει με την χροιά των καμπινών και μεγαφώνων κιθάρας. Χωρίς το μεγάφωνο να διαμορφώσει την τελική χροιά, το σήμα του ενισχυτή ακούγεται αφύσικο και άδειο, γιατί δεν είναι σωστά διαμορφωμένο από το μεγάφωνο. Δες εδώ μία τυπική απόκριση μεγαφώνου κιθάρας, δεν είναι σε καμμία περίπτωση γραμμική:



Υπάρχουν λοιπόν ηλεκτρονικοί προσομοιωτές καμπίνας, των οποίων ο ρόλος είναι να παίρνουν το σήμα από τον ενισχυτή και να του δίνουν την σωστή διαμόρφωση με κατάλληλα φίλτρα, ώστε να μοιάζει με την τελική χροιά που θα άκουγες από ένα μεγάφωνο κιθάρας.


H Palmer τώρα που ανέφερες, είναι μία εταιρεία που ειδικεύεται σε προϊόντα σχετικά με το DI (δηλαδή την επεξεργασία σήματος από μία μορφή στην άλλη, κατάλληλη για κονσόλες):
http://www.thomann.de/gr/palmer.html

Η συσκευή που σε ενδιαφέρει εσένα είναι αυτή:
http://www.thomann.de/gr/palmer_pdi09.htm


 
 Είναι ένα κουτί που παρεμβάλλεται μεταξύ του ενισχυτή και του μεγαφώνου,  και δίνει παράλληλα σήμα και στην κονσόλα. Έχει από μόνη της  προσομοίωση καμπίνας, και μάλιστα με κάποιες ρυθμίσεις και έτσι ο ήχος που ακούγεται  από την κονσόλα είναι πιο αυθεντικός.

Συνδέεται έτσι:


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αντικαθιστά το μεγάφωνο, δηλαδή δεν έχει dummy load, χρειάζεται απαραίτητα και το μεγάφωνο για να μην καεί ο ενισχυτής.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.palmergear.com/pdi09.shtml

Manual:
http://www.palmergear.com/images/manuals/pdi09.pdf


 Πάντως και πάλι θα σου πω ότι οι ηχολήπτες πρέπει κανονικά να παίρνουν  με μικρόφωνο το σήμα από μπροστά από το μεγάφωνο σου για την κονσόλα, έτσι ώστε να αναπαράγεται ο τελικός ήχος που έχεις εσύ επιλέξει και διαμορφώσει, με όλη την προσπάθεια και την επένδυση σου σε εξοπλισμό και ειδικά στην περίπτωση αυτή, σε καμπίνες και μεγάφωνα.

Παιδιά, το θέμα είναι ανοιχτό, στις απόψεις και τις εμπειρίες σας..

38
Ολοκαίνουργιος Ενισχυτής της ENGL, λαμπάτος στα 15W με PowerSoak.

http://www.dv247.com/guitars/engl-gigmaster-15-guitar-amplifier-head--75834



ΔΕΝ τον έχω ακούσει, αλλά για μένα, σχεδιαστικά φαίνεται να έχει όλες τις σωστές επιλογές για ευέλικτη χρήση σε πολλές περιστάσεις, και θα γράψω αναλυτικά γιατί:

1. Έχει PowerSoak 15w, 5W και 1W που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κρεβατοκάμαρα, στο σπίτι, στην πρόβα, και σε μικρά live. Με το PowerSoak στο speaker Off, κάνεις εσωτερική ηχογράφηση από το Balanced Line Output με έτοιμη προσομοίωση καμπίνας!
2. Έχει Master Volume που σημαίνει ότι μπορείς να αυξήσεις το συνολικό volume που παίζεις, χωρίς να επηρρεάσεις την ρύθμιση της παραμόρφωσης που έχεις κάνει και σου αρέσει.
3. Έχει Input Gain που σημαίνει ότι μπορείς να ρυθμίσεις το αρχικό clean/crunch επίπεδο σου και από εκεί να χτίσεις το Lead.
4. Έχει Lead Volume που είναι ότι πιο σημαντικό, για να περνάς σε solo με ξεχωριστό volume.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά:

The ENGL Gig Master 15 (Type E315) Guitar Amplifier Head.
The Gig Master 15 is 2-channel 15W valve amplifier with shared EQ,   separate gain, mid boost, FX loop, balanced line out with speaker   simulation, built in power soak and speaker outputs.
The ENGL Gig Master 15 Head Features:
 
  • 2 channels: Clean and Lead
  • two Gain control knobs: Input Gain and Lead Drive
  • EQ: Bass, Middle, Treble
  • Mid Boost sound option: switchable via front panel button or via foot-switch
  • Channel switching via front panel button or via foot-switch
  • Lead Volume control
  • Master Volume control
  • Stand By switch
  • 1/4” Stereo jack for connecting a Z-4 foot-pedal: Channel switching and Mid Boost
  • F.X. Loop: Send - Return
  • Line Out: frequency compensated and balanced, featuring a speaker simulation
  • Power-amp Output 8 ohms and 1x 16 ohms for several speaker options
  • 15 Watts output power, 2x EL84 power tubes
  • Build-in Power Soak (Full Power, 5 watts, 1 watt and Speaker off)
  • Dimensions (HxWxD): 200x425x225mm
  • Weight: 8.9 kg

Demos/Reviews:






39
Όσοι φίλοι επισκέπτεστε το thread αυτό για πρώτη φορά ή για να βρείτε κάτι που ψάχνετε πάνω στο Κιθαριστικό DIY πατήστε εδώ για να πάτε στο:
Το καλοκαίρι έρχεται, μαζί και οι διακοπές.
Θα έχουμε πιο πολύ χρόνο για πειραματισμούς, με τον ήχο μας και τον εξοπλισμό μας.

Η Ιδέα:
Έχω στο PC ένα directory που λέγεται Various Schematics όπου ρίχνω τα τελευταία χρόνια ότι μικρό κύκλωμα βρίσκω για πετάλια/κατασκευές.
Κοίταξα πρόσφατα και υπάρχουν περισσότερα από 700 αρχεία!..
Γιατί να κάθονται?
Πολλά από αυτά είναι πολύ απλά κυκλώματα που υλοποιούνται με λίγα και φθηνά εξαρτήματα, και μπορούν όλοι που έχουν λίγη όρεξη και ένα κολλητήρι να τα φτιάξουν εύκολα.
Ας φτιάξουμε λοιπόν κάτι να χαρούμε την διαδικασία αλλά να χαρούμε και το αποτέλεσμα!..

Η Ψηφοφορία:
  Διαλέξτε τι κατηγορία κυκλώματος θέλετε να φτιάξουμε.
'Εχω ορίσει να επιτρέπονται μέχρι και 3 ψήφοι για τον καθένα!..γιατί θέλουμε πάντα και κάτι άλλο.
  Μετά εγώ θα διαλέξω από όλο το υλικό που έχω συγκεντρώσει, ότι πιο απλό   αλλά αποδεδειγμένα πετυχημένο υπάρχει, και θα σας προτείνω πάλι διάφορα   κυκλώματα στην κατηγορία αυτή, να διαλέξουμε κάτι να φτιάξουμε.

Η Υλοποίηση:
Θα βασιστούμε σε απλά κυκλώματα, με λίγα και φθηνά υλικά που μπορούμε να βρούμε σχεδόν παντού.
Επίσης θα κρατήσουμε το κόστος πολύ χαμηλά.
Δεν θα αγοράσουμε έτοιμα κιτ, ή έτοιμες πλακέτες, θα βασιστούμε σε κατασκευές προσαρμοσμένες σε veroboard που είναι πολύ απλό να γίνουν, και η κατασκευή γίνεται απλά ακολουθώντας μία φωτογραφία με αριθμούς και γράμματα, όπως χρωματίζαμε με νούμερα όταν είμασταν παιδιά.
Όσοι θέλουν, μπορούν να συνασπιστούν και να κάνουν μία group αγορά από πχ το Banzai.
Για ότι επιλέξουμε να φτιάξουμε, θα σας κάνω αναλυτική και επιβεβαιωμένη λίστα με τα σωστά υλικά σε links για να γίνεται εύκολα η παραγγελία.

Η Κατασκευή:
Θα βοηθήσω μέσα από το forum όλους τους φίλους που θα επιχειρήσουν την κατασκευή, με ότι γνώσεις και όσο χρόνο μπορώ να διαθέσω.
Όταν υπάρχουν προβλήματα θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε όλοι μαζί, μοιράζοντας μεταξυ μας τις εμπειρίες μας με το κύκλωμα και την κατασκευή του! Μπορούμε να ανεβάσουμε φωτο, κλιπς κλπ από κατασκευές μας για να βοηθηθούν και οι υπόλοιποι.

Το Ορεκτικό:
Να κάτι που έχω στο μυαλό μου σαν παράδειγμα, για να πάρετε μία ιδέα και να σας ανοίξει η όρεξη:



ΜΗΝ ΕΠΗΡΡΕΑΣΤΕΙΤΕ από το παραπάνω όμως!
Υπάρχουν αξιόλογα τέτοια κυκλώματα για κάθε μία από τις κατηγορίες που παρέθεσα:
Ψηφίστε απρόσκοπτα και θα διαλέξουμε κάτι καλό παρέα!

Επόμενο Βήμα:
Εάν όλα πάνε καλά, όσοι πάρουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και έχουν όρεξη, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μεγαλύτερου και πολυπλοκότερου κυκλώματος, που θα επιλέξουμε πάλι μαζί!

Περιμένω τα σχόλια και τις ιδέες σας!

Χαιρετώ όλους!

40
Μιλάμε για ίσως τους 2 κορυφαίους Ευρωπαϊκούς ενισχυτές αυτή την στιγμή.

Ανοίγω το παρόν θέμα προς ευρεία συζήτηση, και ευγενώς αναμένω γνώμες, εμπειρίες και ότι προαιρείσθε από υλικό για την ανωτέρω σύγκριση.


Cornford MK50H II
http://www.cornfordamps.com/5011.htm



Elmwood Modena 60
http://www.elmwood.se/htm/modena/prod_modena.htm




41
Μετά από ιδιαίτερα εκτενή έρευνα, αποφάσισα να φτιάξω έναν από τους πιο δημοφιλείς ενισχυτές σε κιτ που υπάρχουν, τον High Octane από το συνεργατικό forum AX84.
http://www.ax84.com/hioctane.html

Ο συγκεκριμένος ενισχυτής εκτός από το ότι είναι ένα κύκλωμα πολύ ώριμο και βελτιωμένο μέσα από τον χρόνο, με καταπληκτικό ήχο (είναι στο revision 10!),  αποτελεί και μία ιδιαίτερα ευέλικτη πλατφόρμα πειραματισμού και βελτιώσεων, ικανή με λίγες μετατροπές και ελάχιστες ρυθμίσεις να φιλοξενήσει όλες σχεδόν τις λάμπες που υπάρχουν. 

Είναι Τάξη Α  με τρία στάδια προενίσχυσης και ένα στάδιο cathode follower για το Tone Stack. Δίνει 5w με λυχνίες EL84, ανεβαίνει σε 6w με 6V6, σε 7-10w με EL34, 6L6, ΚΤ66 κλπ, και τέλος μπορεί να ανέβει σε 20w με τις μεγάλες λυχνίες KT88, 6550 (για τις οποίες όμως θέλει μεγαλύτερο μετασχηματιστή τροφοδοσίας). Ο ενισχυτής έχει τα εξής ρυθμιστικά:
•   Gain 1 και Gain 2 (ξεχωριστά gain για κάθε ένα από τα δύο πρώτα στάδια ενίσχυσης, γεγονός που δίνει απίστευτη ευελιξία στην διαμόρφωση της παραμόρφωσης)
•   Treble, Mid, Bass
•   Master Volume
•   Option για Rhythm-Lead switch

Το πλήρες σχεδιάγραμμα υπάρχει στο AX84:
http://www.ax84.com/static/hioctane/AX84_Hi-Octane_080507.pdf

To kit, το παράγγειλα από τον Doberman, ένα συνεργατικό site με το AX84, το οποίο προσφέρει κάποια από τα σχέδια του AX84 σε κιτ με όλα τα υλικά.
http://shop.dobermanamps.com/ProductDetails.asp?ProductCode=KIT-HO

To kit, όπως ήρθε από το Doberman. Έχει τα πάντα, ακόμα και τις λάμπες (Sovtek), εκτός από καλώδια και εργαλεία. Εγώ παράγγειλα και τα τρια options που προσφέρονται και αφορούν:
•   μία βελτιωμένη έκδοση του μετασχηματιστή εξόδου για 20w και καλύτερο ήχο,
•   ένα κύκλωμα χειροκίνητης ρύθμισης του bias της λυχνίας εξόδου, και
•   μία επέκταση στο κύκλωμα της λυχνίας εξόδου, με ένα δεύτερο μεγαλύτερο socket, από όπου το κύκλωμα μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε τελική λυχνία, EL84, 6V6, 6L6, EL34 ΚΤ66 κλπ.


Εδώ είναι το κουτί, με περασμένους τους 2 μετασχηματιστές (τροφοδοσίας και εξόδου), τα ποτενσιόμετρα, τα βύσματα και τις βάσεις για τις λυχνίες. Είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές καλωδιώσεις.


Ότι καλώδιο μεταφέρει ρεύμα υψηλής τάσης σε ζεύγη, πρέπει να συστραφεί, για να ελαττώσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του προς άλλα καλώδια που μεταφέρουν σήμα, και να μειωθεί ο θόρυβος του ενισχυτή, ειδικά σε μεγάλες εντάσεις.
Εδώ φαίνεται η αρχική καλωδίωση του ρεύματος τροφοδοσίας από την πρίζα, μέσω της ασφάλειας, έως τον πρώτο διακόπτη και η αρχική γείωση του σασί.


Ότι καλώδιο μεταφέρει σήμα κιθάρας, κυρίως στα αρχικά στάδια, πρέπει να παραμείνει μονωμένο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από άλλα καλώδια, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ομοαξονικό καλώδιο, γειωμένο στην μία άκρη.
Εδώ φαίνεται η καλωδίωση του σήματος της κιθάρας, από το βύσμα ευθεία μέχρι την πρώτη λυχνία.  Η γείωση εδώ επιτυγχάνεται από το ίδιο το βύσμα το σασί.


Η καλωδίωση του δευτερεύοντος του μετασχηματιστή εξόδου, καi η καλωδίωση του στα τρία βύσματα για μεγάφωνα, 4, 8 και 16 Ohm, μαζί με μία αντίσταση προστασίας κατά του ανοίγματος του ενισχυτή χωρίς φορτίο.


Από την άλλη μεριά, το πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου, προσφέρει τρία καλώδια, που αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά ωμικά φορτία, και επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες και προδιαγραφές  της τελικής λυχνίας ενίσχυσης. Εγώ που φιλοδοξώ να μπορώ να βάζω όλες τις πιθανές λυχνίες, εγκατέστησα επιπλέον ένα περιστροφικό επιλογέα, με τον οποίο μπορώ να επιλέγω από έξω από το κουτί, το  πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου που αρμόζει σε κάθε τελική λυχνία που τοποθετώ.


Ίσως η σημαντικότερη καλωδίωση που θέλει την μέγιστη προσοχή διότι είναι υπεύθυνη για πολύ από τον θόρυβο που μπορεί να έχουμε στο τέλος, είναι η καλωδίωση των heaters (filaments) των λυχνιών, που «ανάβουν» τις λάμπες ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρόνια για την ενίσχυση. Η τάση δεν είναι μεγάλη, μόνο 6-7v, αλλά επειδή στο συγκεκριμένο κύκλωμα είναι AC, πρέπει να γίνει άριστη συστροφή του καλωδίου, και ωραίες ορθές γωνίες που μειώνουν  την  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η συστροφή του καλωδίου γίνεται με ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι-τρυπάνι χειρός. Είναι πολύ εύκολο, άπαξ και το κάνεις μία φορά.


Η σύνδεση στην ενδεικτική λυχνία λειτουργίας (pilot) και τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας.


Πάμε στο κύριο κύκλωμα. Τα εξαρτήματα, τοποθετημένα πάνω στο eyelet board. ΔΕΝ έχουν κολληθεί ακόμα, κολλιούνται μαζί με τα καλώδια, ένα-ένα. Ολοκληρωτική προσοχή και πολλά τσεκαρίσματα θέλουν οι πολικότητες των πυκνωτών, διότι εάν μπουν ανάποδα, με τα υψηλά voltage που δέχονται δυστυχώς (βράζουν και) εκρήγνυνται στην μούρη μας και μπορεί να μας χαλάσουν όλο το χτένισμα!


Όλα τα καλώδια πλέον είναι περασμένα και κολλημένα πάνω στο eyelet board. Είναι έτοιμο να μπει πάνω στο σασί. Τα καλώδια είναι
•   Κόκκινα υψηλού voltage
•   Κίτρινα και μαύρα μονόκλωνα με διπλή κάλυψη
•   Μαύρα με γράμματα, ομοαξονικά με shielding για γείωση και αποφυγή θορύβου στα πιο ευαίσθητα μέρη μεταφοράς σήματος


42
Εφέ / Review DIY Pedal KITs 2009-12
« στις: 16/01/10, 11:41 »
Review DIY Pedal KITs 2009-10

To 2009 αποδείχθηκε για μένα πολύ παραγωγικό έτος όσον αφορά τον μουσικό εξοπλισμό.
Αιτία: Δυστυχώς η αιτία δεν ήταν πολύ ευχάριστη. Μετά το Πάσχα, από ένα γελοίο γλίστρημα (!!..) είχα ένα ιδιαίτερα σοβαρό κάταγμα, έσπασα το αριστερό χέρι μου μέσα στον ώμο (η επίφυση έγινε 4 κομμάτια!..)..

Αποτέλεσμα:
4½ ώρες χειρουργείο, 5 ημέρες νοσοκομείο, 8 καρφιά και μέταλλο στο κόκαλο (στα αεροδρόμια όμως δεν χτυπάει τελικά όπως νόμιζα, περίεργο!..), 1½ μήνας εκτός γραφείου, 2½ μήνες χωρίς κιθάρα, 3 μήνες χωρίς οδήγηση και πρόβες, 6 μήνες φυσιοθεραπεία σε 30 συνεδρίες και πολύς πόνος.

Side Effect: Χρόνος για έρευνα και ενασχόληση με τα καθαριστικά (για να ξεχνώ τον πόνο μου) και ιδιαίτερα με τα DIY Kits.

Δευτερεύον αποτέλεσμα: Ολοκλήρωση 12 DIY kit πεταλιών μέσα στο 2009:



Θέλω λοιπόν να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από όλο αυτό το ταξίδι, που εμένα μου έδωσε πολύ χαρά σε δύσκολες στιγμές, μου άλλαξε τελείως την οπτική όσον αφορά τα pedal effects, μου ξαναθύμισε την παλιά μου τέχνη στις παλιές καλές μέρες του Πολυτεχνείου στην Αγγλία, μου ακόνισε τις γνώσεις στα αναλογικά ηλεκτρονικά και μου πρόσφερε πολύ εμπειρία, πολύ χαρά και διασκέδαση, ένα hobby πραγματικό κόλλημα και άψογο καθαριστικό εξοπλισμό. 

Ήθελα να κάνω λοιπόν ένα Review των kits που έφτιαξα, ένα-ένα, αναλύοντας κάποια κοινά πράγματα, για να δώσω το έναυσμα και σε άλλους φίλους να ασχοληθούν και ιδιαίτερα να ξέρουν τι κάνει το κάθε ένα kit και να μπορούν να βρουν εύκολα αυτό που τους ταιριάζει στον ήχο και την χροιά που επιθυμούν να αποκτήσουν. Το Review αυτό το ετοιμάζω αρκετό καιρό και νομίζω είναι σε καλό στάδιο να ανέβει στο Forum.

Σχετικά με τους Παράγοντες της Βαθμολογίας, που ομολογώ ότι είναι τελείως αυθαίρετοι και προσωπικοί, εξηγώ τι είναι:

1.   Χροιά = ως Χροιά ορίζω την ακουστική μορφολογία του ήχου που παράγεται από το κύκλωμα του πεταλιού, αυτό καθεαυτό, και όχι την κιθάρα. Αφορά αποκλειστικά την ακουστική συμμετοχή του κυκλώματος στην διαμόρφωση του τελικού ηχητικού αποτελέσματος και τις ιδιαιτερότητες που αυτό προσδίδει.

2.   Ευελιξία =  ως Ευελιξία ορίζω την προσφορά δυνατοτήτων από τον σχεδιασμό του πεταλιού, με την μορφή ρυθμιστικών, διακοπτών, κλπ, εσωτερικών ή εξωτερικών, για την μορφοποίηση από τον χρήστη των παραμέτρων της χροιάς του ήχου που παράγεται και για την όσο το δυνατόν εγγύτερη προσέγγιση προς τον ιδανικό ήχο-στόχο.

3.   Διαύγεια = ως Διαύγεια (transparency) ορίζω την πιστότητα της τελικής χροιάς που παράγεται από το κύκλωμα του πεταλιού, σε σύγκριση με την αρχική χροιά που εισάγεται από την ίδια την κιθάρα. Αφορά καθαρά την σύγκριση του Bypassed σήματος με το Παραγόμενο. Περισσότερη αλλοίωση της αρχικής χροιάς του οργάνου, λιγότερη διαύγεια.

Όπου έχουν γίνει μετατροπές (Mods) και επεκτάσεις πέραν του αρχικού σχεδιασμού (Stock) που προσφέρεται από το Kit, έχω παραθέσει ξεχωριστά αναλυτικές βαθμολογίες ώστε να είναι ξεκάθαρα αντιληπτή η αξία της επιπλέον προσπάθειας για την κατασκευή των μετατροπών και η συμμετοχή τους στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε λοιπόν:

43
Έχω τον Screamer περίπου ένα χρόνο και ο ενισχυτής αυτός με έκανε να αγαπήσω τον ήχο των Engl, τόσο πολύ που ο επόμενος μου φαίνεται να είναι ο Powerball.

Έχω γράψει κατά καιρούς διάφορα για τον Screamer, σε posts ή PMs:
«Είναι πολύ καλός ενισχυτής, ίσως ο καλύτερος στην κατηγορία αυτή. Παίζει πολλά είδη, κάνει εξαιρετικά για hard rock και για όλα τα στυλ, κάνει τέλεια για σόλα τύπου Gary Moore, SRV, ΖΖ (Gibbons), Gilmour, Knopfler»
«παίζει πολύ καλά και σε χαμηλότερες εντάσεις»
«από πλευράς λυχνιών, είναι στην "άλλη" σχολή, των 6L6. Ο ήχος είναι διαφορετικός, λιγότερο βρετανικός και περισσότερο mid-Atlandic. Συγκεκριμένα οι 6L6 έχουν περισσότερο κρυστάλλινα καθαρά, λίγο καλύτερα πρίμα, που ταιριάζουν περισσότερο με humbuckers, και στην παραμόρφωση την μεγάλη μπορεί αρχικά να σε ξενίσουν και να ακούσεις λίγο περισσότερο "γρέζι" και χαλαρότερα μπάσα από ότι έχεις συνηθίσει, που όμως στην πραγματικότητα είναι απλά μεγαλύτερη διαύγεια και λιγότερο compression» 
«Έχει πολλά πρίμα, και στην παραμόρφωση βγάζει ένα "γρέζι" που όσους ειδικά έχουν συνηθίσει στις EL34 και δεν έχουν hands on εμπειρία από τις 6L6/5881 λάμπες που φοράει ο Screamer, μπορεί να ξενιστούν. Εμένα μου αρέσουν πολύ τα πρίμα, πολλές φορές βρίσκω τις EL34 λίγο "σκούρες" για τα γούστα μου, και δεν με χαλάει. Άλλοι τρελαίνονται για τον ήχο αυτό.»

Ξεκίνησα πρόσφατα μία έρευνα για να δω τι λέγεται διεθνώς για το περίφημο "γρέζι" του Screamer και αν υπάρχουν κάποιοι που να έκαναν κάτι για να το αλλάξουν ή να το μειώσουν, είτε με Mods είτε με αλλαγή λυχνιών. Βρήκα αρκετά πράγματα όσον αφορά σχόλια, αλλά όχι κάτι τo χειροπιαστό για κάποιο Mod.

O Screamer προσφέρει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ρύθμιση των πρίμων αποκλειστικά για το Lead κανάλι, πέραν του γνωστού Treble, το “Lead Presence” pot το οποίο ρυθμίζει τα πρίμα στο τελικό στάδιο ενίσχυσης (και όχι της προενίσχυσης όπως το Treble). Είδα λοιπόν ότι πολύς κόσμος ανέφερε ότι μειώνοντας το “Lead Presence” έφευγε το "γρέζι", όμως παράλληλα μειώνονταν οι δυναμικές και δεν ήταν καλή λύση, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσα και εγώ, δοκιμάζοντας διάφορες ρυθμίσεις με το Treble και το Lead Presence.
Όμως πήρα από τα σχόλια αυτά δύο χρήσιμες πληροφορίες σαν συμπεράσματα:
1.   Ότι το γρέζι δεν προέρχεται αποκλειστικά από το στάδιο της προενίσχυσης αλλά και από το τελικό στάδιο καθώς φαίνεται να ρυθμίζεται καλύτερα από το Lead Presence.
2.   Ότι το γρέζι είναι αρκετά έως πολύ ψηλά σε συχνότητα, καθώς το Lead Presence, από το οποίο φαίνεται να ρυθμίζεται καλύτερα, είναι ρυθμιστικό που επηρεάζει υψηλότερες συχνότητες από το Treble. 

Την δεύτερη αυτή πληροφορία, την επιβεβαίωσε κάποιος που ανέφερε σε κάποιο forum ότι το γρέζι φαίνεται να είναι περίπου στα 8-9KHz και μάλιστα πρότεινε να βάλει κανείς ένα EQ πετάλι πολλών περιοχών στο Effects Loop και να κόψει την standard περιοχή των 8,5KHz και το γρέζι φεύγει.
Έκανα ακριβώς αυτό, έβαλα ένα EQ πετάλι στο Effects Loop, και πράγματι είδα ότι μερικώς δίνει κάποια λύση, πράγματι το γρέζι μειώνεται πολύ, οπότε θέλησα να κάνω ένα πιο μόνιμο MOD που να κόβει το γρέζι, όσο ήθελα.

Άνοιξα λοιπόν τον ενισχυτή και κοίταξα μέσα, ψάχνοντας ένα κατάλληλο σημείο να κάνω κάποιου είδους ρύθμιση προσθέτοντας ίσως κάποιο πυκνωτή, ή μειώνοντας την πάνω συχνότητα κάποιου low pass filter που υπήρχε. Το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκε στο “Bright” switch το οποίο έχει τέτοια φίλτρα, αλλά η αλλαγές δεν ήταν εύκολες, χωρίς τουλάχιστον να κόψω και να κολλήσω εξαρτήματα πάνω στο board.
Τέλος, σκέφτηκα ότι κάθε αλλαγή πριν το τελικό στάδιο, είτε στην προενίσχυση είτε στο Effects Loop δεν θα είναι βέλτιστη γιατί δεν θα κόβει το γρέζι από το τελικό στάδιο. Έτσι, αποφάσισα να κόψω το γρέζι εκεί που πονάει: Στο Μεγάφωνο!

44
Αυτό είναι ένα post όπου περιγράφω την κατασκευή ενός Amp Extender/Loop Switcher για όσους ενδιαφέρονται για κάτι παρόμοιο.



Το Κίνητρο:
Όλα αυτά είναι τα καλώδια που κουβάλαγα κάθε φορά στην πρόβα: Βαρέθηκα να τα στήνω, να τα κουβαλάω και να τα μαζεύω!... Κάθε φίλος που έχει βιώσει και επιδιώκει την ευελιξία και την ποιότητα ήχου που προσφέρει το να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα πετάλια στην κατάλληλη θέση, στον προενισχυτή ή το Effects Loop, περνάει αυτό το μαρτύριο. Πολλοί απλά εγκαταλείπουν το Effects Loop απλά και μόνο από την πολύ φασαρία των καλωδίων..



Γιατί το έφτιαξα:
Γιατί δεν βρήκα στο Internet να αγοράσω κάτι παρόμοιο (φαίνεται απίστευτο!.. και όμως κάτι τόσο χρήσιμο δεν πωλείται…)

Τι είναι και τι κάνει:
Μία απλή προέκταση των εισόδων/εξόδων του ενισχυτή, ώστε να μην χρειάζονται όλα αυτά τα καλώδια για να συνδέω τα πετάλια και την κιθάρα στον ενισχυτή μπροστά και στο Effects Loop.

Αποτελείται από δύο κουτιά, ένα για τον ενισχυτή (Local) και ένα για το πόδι (Remote) που συνδέονται με ένα πολύ-καλώδιο.

Στην πορεία, η ιδέα επεκτάθηκε να περιλάβει και ένα ποδο-διακόπτη (footswitch) ώστε να αλλάζω και κανάλια από το Remote  (το κουτί που έχω στα πόδια μου) και να μην χρειάζομαι ούτε το καλώδιο του footswitch.

Ακόμα καλύτερα, σκέφτηκα να βάλω και ένα διακόπτη, να μου επιτρέπει να ενεργοποιώ το Effects Loop είτε μόνιμα (ON) είτε σε συνδυασμό με την αλλαγή στο Κανάλι Lead από το ίδιο  footswitch (SW), ώστε όλη η σειρά τα πετάλια που είναι συνδεδεμένα στο Effects Loop να ενεργοποιούνται όλα μαζί, με την αλλαγή στο Lead, χωρίς να χρειάζεται να πατάω όλους τους διακόπτες έναν-έναν ενώ συγκεντρώνομαι να περάσω σε κάποιο σόλο.

Πρώτα έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο Καλώδιο:
Χωρίς αυτό δεν κάνουμε τίποτα.  Χρειαζόμαστε ένα πολύ καλής ποιότητας πολύκλωνο καλώδιο, με πολύ καλό shielding για να μην περνάει ο θόρυβος μέσα και να μην έχει υψηλό crosstalk μεταξύ των καλωδίων. Παράλληλα, δεν θέλουμε πολύ μακρύ καλώδιο, για να κρατήσουμε τον θόρυβο σε χαμηλά επίπεδα.

Βρήκα αυτό το καλώδιο από τον Thomman το οποίο έχει 4 ζευγάρια κλώνους, το κάθε ζευγάρι έχει δικό του shielding, και όλο το καλώδιο μαζί έχει ένα συνολικό shielding με γείωση: Τέλεια!!.
http://www.thomann.de/gr/cordial_cms_4.htm
Εσωτερικά είναι έτσι:



Μετά έρχεται η συνδεσμολογία:
Εδώ είχα απλά να σκεφτώ πως θα συνδέσω το Effects Loop στο Remote ώστε το Effects Loop:
1.   Να παίζει (να κλείνει το κύκλωμα) όταν δεν είναι τίποτα συνδεδεμένο πάνω του στο Remote
2.   Να είναι μόνιμα ενεργό (ON) όταν θέλω
3.   Να παρακάμπτεται (SW)  όταν παίζω στο Clean/Crunch και να ενεργοποιείται όταν πατάω το footswitch για να περάσω στο Lead


Κατέληξα στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα:




Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:
1 x http://www.banzaimusic.com/Low-Cost-SPDT-on-on.html
1 x http://www.banzaimusic.com/Lumberg-jack-closed-Stereo.html
6 x http://www.banzaimusic.com/Lumberg-jack-closed-Mono.html
1 x http://www.banzaimusic.com/Taiwan-DPDT-Switch.html
2 x http://www.banzaimusic.com/Hammond-1590A.html
1 x http://www.banzaimusic.com/LED-5mm-blue-ultrabright-8000mcd.html
1 x http://www.banzaimusic.com/LED-Socket-5-IN-VERT-CHR.html
1 x http://www.banzaimusic.com/4-7k-MF-0-25W.html
4 μέτρα x http://www.thomann.de/gr/cordial_cms_4.htm

Το καλώδιο και τα επιμέρους ζευγάρια τα ομαδοποίησα ως εξής:



Για την κατασκευή:
Δεν θα επεκταθώ εδώ στην μέθοδο με τα Laser Water Decals, δεν είναι της παρούσης, απλά έφταιξα και κόλλησα στα κουτιά δύο πολύ απλά layers με Labels για να θυμάμαι τι πάει που. Το τρύπημα ήταν  λίγο μπελαλίδικο, ειδικά στο Remote, το οποίο έχει πολλά υλικά μέσα και θέλει πολύ καλό planning στο τι θα πάει που και πως θα χωρέσει.

Εδώ φαίνονται οι συνδεσμολογίες στην πράξη:
Το Local (που μένει πάνω και συνδέεται με τον ενισχυτή):







Και το Remote (που μένει στο πόδι):







Το τελικό αποτέλεσμα στην πράξη:
Λίγα καλώδια, μεγάλη ευελιξία!. :



Ξαναδείχνω αυτήν την φωτογραφία, γιατί στην πραγματικότητα είναι ακριβώς και συγκεκριμένα ΟΛΑ τα καλώδια και το footswitch που ΓΛΥΤΩΣΑ από το κουβάλημα/στήσιμο/μάζεμα!!!...



 





45
Μία ενδιαφέρουσα κατασκευή DIY για όσους χρησιμοποιούν BOΟSTER, αλλά σαν και εμένα, εύχονται αντί για ποτενσιόμετρο και διακόπτη on/off-bypass,  να υπήρχε ένας τρόπος να έχουν ένα πετάλι αναλογικό, που να ρυθμίζει σταδιακά την ενίσχυση.
Δηλαδή ένα ΕΝΕΡΓΟ VOLUME ΠΕΤΑΛΙ BOOSTER/BUFFER.

Το μικρό κύκλωμα που χρησιμοποίησα λέγεται Confidence Booster και προσφέρεται δωρεάν με όποια πρώτη αγορά κάνουμε από την BYOC (build your own clone, έχω περιγράψει αναλυτικά την κατασκευή ενός Phaser και ενός Flanger σε Kit από την εταιρεία αυτή σε αυτό το post:  Κατασκευή DIY: BYOC Classic Phaser – με φωτογραφίες και πλήρη περιγραφή). Εάν το αγοράσει κανένας μόνο του, κάνει μόνο 10$.






Πέραν όμως από το συγκεκριμένο κύκλωμα, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα kit για DIY κατασκευή ενός απλού γραμμικού Booster/Buffer, κατάλληλου για Ενεργό πετάλι, ειδικά αυτά που βασίζονται σε Mosfet:  (http://www.pedalpartsplus.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=PPP&Product_Code=4007&Category_Code=TRANSF)
ή/και καλής ποιότητας OP Amps, όπως το καταπληκτικό Burr Brown OPA2134PA (http://www.pedalpartsplus.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=PPP&Product_Code=4019&Category_Code=TRANSIC)

‘Ένα τέτοιο εναλλακτικό kit είναι και αυτό, το οποίο είναι εξαιρετικά διαφανές και κρυστάλλινο, σχεδιασμένο να μην αλλοιώνει καθόλου το σήμα:
http://www.muzique.com/pcb.htm
http://www.muzique.com/schem/mosfet.htm

Χρειαζόμαστε ένα πετάλι, το ποτενσιόμετρο του οποίου θα αντικαταστήσει το pot του Volume του όποιου Booster κυκλώματος χρησιμοποιήσουμε. Εγώ είχα ένα παλιό πετάλι με δύο ποτενσιόμετρα, ένα κανονικό και ένα side volume και το χρησιμοποίησα, αφού αφαίρεσα το δικό του κύκλωμα.

Έτσι, αφού έκανα τις απαραίτητες συνδέσεις, κατέληξα με αυτό:











Το Side Volume είναι ένα έξτρα ωραίο χαρακτηριστικό, καθώς προστίθεται στο κανονικό volume και καθορίζει το minimum της έντασης (το maximum παραμένει σταθερό) όταν το πετάλι είναι τελείως πίσω (heel).
 




Το μικρό διαγραμματάκι που έφτιαξα κατωτέρω θα διαφωτίσει καλύτερα για το τι εννοώ για το Side Volume και την συνδεσμολογία του:



Με το πετάλι στο Minimum και το side volume στο 4, έχουμε Unity Gain, δηλαδή το πετάλι ούτε ενισχύει ούτε μειώνει το σήμα.

Από εκεί και πέρα όμως, αρχίζουν τα ωραία:
1.   Εάν χρησιμοποιηθεί μπροστά στον ενισχυτή, δίνει μία ξεκάθαρη κλωτσιά στο Gain, και ενώ το ίδιο το πετάλι παραμένει γραμμικό, το αποτέλεσμα είναι μία καταπληκτική αύξηση στο Overdrive που παίρνουμε από τον ενισχυτή.
2.   Εάν χρησιμοποιηθεί στο Effects Loop, έχουμε ένα πολύ χρηστικό συνεχές Volume control που μας επιτρέπει να ελέγξουμε την τελική στάθμη (τύπου Master Volume) του ενισχυτή.

Το ίδιο πετάλι γίνεται πολύ εύκολα και True Bypass με LED με ένα απλό διακόπτη 3DPT και την κατάλληλη συνδεσμολογία:



Και οι δύο εφαρμογές που ανέφερα είναι τόσο χρήσιμες που σκέφτομαι να φτιάξω ακόμα ένα!... Έχω πάθει εξάρτηση!!!!..
Σκεφτείτε το σοβαρά!





46
Όπως είχα γράψει και πρόσφατα, με έτρωγαν τα χέρια μου να φτιάξω κάποια πετάλια από kit που χρειάζομαι και έτσι παράγγειλα 2 DIY κιτς από τον Ευρωπαίο αντιπρόσωπο της BYOC, δύο πετάλια που ήθελα εδώ και καιρό, ένα Phaser και ένα Flanger.

Τα κιτ αυτά είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα, υπερέχουν σε σχεδιασμό, υλικά και ευελιξία από τα πετάλια στα οποία έχουν βασιστεί και επιπλέον ως ιδιο-κατασκευαζόμενα, είναι πολύ πιο οικονομικά από τα έτοιμα. Παράλληλα, με την προσοχή που βάζει κανείς στις δικές του κατασκευές, μπορούν να είναι πιο αξιόπιστα και προσεγμένα, έως επίσης και πολύ πιο όμορφα, χωρίς να υπολογίσουμε την προσωπική ικανοποίηση που παίρνει κανείς φτιάχνοντας τα, η οποία αγγίζει τα όρια του εθισμού!..

Κατωτέρω, περιγράφω για όσους ενδιαφέρονται, όλη την διαδικασία κατασκευής ενός BYOC Classic Phaser. Το Phaser αυτό είναι βασισμένο στο κλασσικό MXR Phase 90, όμως είναι επιπρόσθετα: πρώτον είναι True Bypass, δεύτερον εκτός του κλασσικού RATE έχει ένα επιπλέον ρυθμιστικό για το DEPTH που δεν υπάρχει στο original και τρίτον επιπλέον υποστηρίζει ταυτόχρονα Μπαταρία και Power Supply  9-18v χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της μπαταρίας.

Τέλος, στις απίθανα εκτενείς οδηγίες από site και στο forum της εταιρείας, για το ίδιο κιτ του BYOC Classic Phaser, για ακόμα πιο τρελούς «Modάκηδες», υπάρχουν προτάσεις με συγκεκριμένα κυκλώματα για την πρόσθεση 4άρων ακόμα MODS, για pot FEEDBACK, για pot ΜΙΧ και για διακόπτες 45/90 και για ήχο Vibe/Phase. Σχεδιάγραμμα και links από αυτά τα mods από το forum της BYOC παραθέτω στο τέλος.

Λίγα Links για να σας βάλω στην κουβέντα:
Ο κατασκευαστής των κιτ, BYOC που σημαίνει Build Your Own Clone
De Gier, ο Ευρωπαίος αντιπρόσωπος της BYOC
Το συγκεκριμένο πετάλι που κατασκευάζουμε, BYOC Classic Phaser
Οι αναλυτικές οδηγίες του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο πετάλι
Reviews από το Harmony Central για το συγκεκριμένο πετάλι

ΞΕΚΙΝΑΜΕ:
Το πετάλι στο κιτ, όπως το παρέλαβα από τον Ευρωπαίο αντιπρόσωπο:



Τα περιεχόμενα του κιτ. Όλα όσα χρειάζεται κανείς για να φτιάξει το πετάλι, πλην των εργαλείων συγκόλλησης και των απαραίτητων για τον χρωματισμό του κουτιού:



Τα υπόλοιπα εργαλεία που χρειάζονται και δεν περιέχονται στο κιτ: Κολλητήρι, Καλάι (καλής ποιότητας), πενσούλα κοπής, τσιμπίδα, τανάλια απογύμνωσης καλωδίων, και για τους προχωρημένης ηλικίας «ΠΟΥΡΟΚΕΡΣ» (δική μου λέξη!..) σαν και εμένα με πρεσβυωπία, γυαλιά, φώς και λάμπα μεγέθυνσης:



Τα υπόλοιπα υλικά που χρειάζονται για την βαφή του αλουμινένιου κουτιού: Αστάρι αλουμινίου (γκρι), διαλυτικό ειδικό για αστάρι (προσοχή το αστάρι δεν διαλύεται σε νέφτι ή κοινό διαλυτικό, την πάτησα στην αρχή και δεν μπορούσα να καθαρίσω το πινέλο!.., όμως το ειδικό αυτό διαλυτικό κάνει και για τα χρώματα), τα βασικά χρώματα για μέταλλο, Άσπρο, Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε (από τα οποία, με ανάμιξη μπορούμε να φτιάξουμε όποιο άλλο χρώμα θέλουμε) και πινέλα.



Με τις οδηγίες ανά χείρας, ξεκινάμε την προσαρμογή των υλικών πάνω στην πλακέτα και την σταδιακή συγκόλληση τους, όπως προτείνει ο κατασκευαστής, με την σειρά ύψους τους που εξέχουν από την πλακέτα, πρώτα δίοδοι, μετά αντιστάσεις, ολοκληρωμένα (op-amps) πυκνωτές, τρανζίστορ, κλπ.
Η αναγνώριση των τιμών των διαφόρων εξαρτημάτων είναι πολύ απλή, καθώς οι οδηγίες περιγράφουν όχι μόνο πως πχ διαβάζουμε τις τιμές με τα χρώματα στις αντιστάσεις, αλλά και για όσους βαριούνται να μαθαίνουν απ’ έξω χρώματα, περιγράφονται και κατευθείαν τα χρώματα κάθε εξαρτήματος. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος λάθος στην τοποθέτηση. (Μπορεί όμως κάποιος να κάνει μία αστοχία στην συγκόλληση, όπως πχ έκανα εγώ!..) Συγκολλούμε λίγα-λίγα, και στην συνέχεια κόβουμε τα περισσεύματα από τους ακροδέκτες από όλα τα εξαρτήματα μας.

 

Στην συνέχεια προσαρμόζουμε καλώδια στην πλακέτα, και προχωράμε στην σύνδεση της με τα βύσματα και τα ποτενσιόμετρα. Και πάλι οι οδηγίες είναι καταπληκτικά αναλυτικές.





Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας! Δουλεύει το πράγμα? Ώρα να το συνδέσουμε με την κιθάρα, την μπαταρία και το ενισχυτή και να δούμε τι γίνεται.



Ωραία, δουλεύει το Bypass, το κύκλωμα όμως? ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Δεν ακούγεται τίποτα!!.. Κάτι έχω κάνει λάθος.. δεν είναι στην τοποθέτηση των υλικών, την έκανα με προσοχή (και δεν περίσσεψε και τίποτα (!), καλό σημάδι) κάτι μάλλον στραβό έγινε στο κόλλημα, κάπου υπάρχει μία μικρή αστοχία, ένα μικρό βραχυκυκλωματάκι.. Ώρα για το εργαλειάκι της «ΑΠΟΛΑΘΩΣΗΣ!!!!..» (debugging!..) 



Αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό εργαλειάκι το οποίο έφτιαξα με βάση οδηγίες και πάλι από το site της BYOC. Αυτοί το λένε Signal Tester. Στην πραγματικότητα όπως φαίνεται και στις οδηγίες κατασκευής του  είναι ένας απλός πυκνωτής σε σειρά με ένα βύσμα κιθάρας. Εγώ το βάσισα σε ένα παλιό χαλασμένο δοκιμαστικό κατσαβίδι, απλά για να έχω κάτι μυτερό. Θα μπορούσε να έχει στο τέλος του και ένα απλό καρφί..



Το βύσμα του Signal Tester μπαίνει στον ενισχυτή, το κροκοδειλάκι στην γείωση της μπαταρίας και με την ακίδα μπορούμε να ακουμπήσουμε όπου θέλουμε στο κύκλωμα και να «ακολουθήσουμε» το σήμα της κιθάρας, μέχρι όπου σταματάει, και εκεί θα είναι λογικά το πρόβλημα. Ο πυκνωτής κόβει οποιοδήποτε σταθερό voltage (DC) από το να πάει και να κάνει ζημιά στον ενισχυτή και επιτρέπει μόνο το εναλλασσόμενο voltage (ΑC), δηλαδή το σήμα της κιθάρας να περάσει και να ακουστεί.



Μετά από ακριβώς 2 λεπτά δοκιμές, περιόρισα το «πρόβλημα» σε μία μικρή περιοχή της πλακέτας. Και να ο ΈΝΟΧΟΣ: Μία μικρή τριχοειδής γραμμούλα καλάι από το κόλλημα βραχυκύκλωσε δύο σημεία. Μία μικρή επέμβαση και λίγο ξύσιμο και..



..ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!.. To σήμα ακούγεται, και το Phaser Phaseάρει (!!!..) μία χαρά. Ρυθμίζω το μικρό pot πάνω στην πλακέτα (το οποίο ρυθμίζει το bias των JFETs) με προσοχή, και πολύ ακρόαση, μέχρι να πετύχω ακριβώς την χροιά του Phase effect που μου αρέσει περισσότερο!.. Να κάτι ακόμα που δεν σου δίνουν τα εργοστασιακά πετάλια..



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ >>>>


47
Κατόπιν ερώτησης από καλό φίλο στο Forum, έγραψα λίγα λόγια για τον Cornford RoadHouse 30 Head και σκέφτηκα ότι ίσως θα ενδιέφεραν και το ευρύτερο ακροατήριο.
Τα παραθέτω κατωτέρω:
===================================================================
Τον πήρα από το Coda Music και κόστισε ~730 λίρες σύνολο με τα μεταφορικά. Βγαίνει περιπου 850 ευρώ. Μου ήρθε μέσα σε 4 ημέρες.
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από λαμπάτους hign end και δεν έχω ακούσει Cornford P2P για να κάνω σύγκριση, αλλά εμένα με εντυπωσίασε ο ήχος και η χροιά του.
Πήρα τον 30άρη επίτηδες, που είναι Cathode biased, σχεδόν σε κλασσική τάξη Α.
Καίει πολύ τις λάμπες, ακόμα και σε εντάσεις δωματίου.
Εξαιρετικά smooth, χωρίς καθόλου γρέζι (όπως πχ έχει λίγο ο Screamer μου, τους έβαλα σε Α/Β mode και τους αντιπαρέθεσα) είναι λιγότερο πριμαριστός και θέλει γκάζι για να βγάλει αρμονικές αλλά έχει απίστευτα στρωτό, σχεδόν βελούδινο distortion.
Αφού τον συνήθησα, βρήκα μετά στον Screamer το distortion να είναι λίγο πλαδαρό.
Επίσης ο Rοadhouse έχει πολύ καλύτερη note-to-note ανάλυση. Ακόμα και σε πολύ υψηλές ρυθμίσεις του Distortion, η αλλαγή από neck σε bridge μανγήτες κάνει μεγάλη διαφορά στην χροιά (ένα test που χρησιμοποιώ πολύ για να καταλαβαίνω την παρεμβατικότητα του ενισχυτή στην χροιά μου και πόσο κομπρεσαρισμένος είναι).
Τα μεσαία του είναι θεϊκά, αλλά εγώ συνηθισμένος άπό τον Screamer βρήκα την καλύτερη ρύθμιση στο Trebble +2, Mid -2 Bass +2 κάνοντας λίγο Scooping (προς το παρόν).
Εϊναι γενικά medium gain ενισχυτής.
Το Boost δουλεύει πολύ καλά ακόμα και σαν ψευδο-δεύτερο κανάλι, αλλά για πολλά γκάζια χρειάζεται σίγουρα κάποιο micro amp μπροστά (τουλάχιστον), το οποίο παίρνει πολύ αρμονικά.
Όλα τα πετάλια που δοκίμασα μπροστά και στο loop δούλεψαν πολύ καλά.
Επίσης με την καμπίνα της Engl που φαίνεται στην φωτογραφία ταίριαξαν απίστευτα.
Με δύο GT12-75 που τον δοκίμασα, σε open back μου άρεσε λίγο λιγότερο.
===================================================================
Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται, μπορώ να επεκταθώ περισσότερο σε συγκεκριμένα θέματα ή απορίες.
Αλλιώς, θα γράψω αναλυτικότερα όταν θα έχω μεγαλύτερη οικοιότητα με την κεφαλή για μεγαλύτερο χρόνο και σε πιο "μάχιμες" συνθήκες.


48
"Φλάουτα από κόκαλα πουλιού και ελεφαντόδοντο, που είναι ηλικίας τουλάχιστον 35.000 ετών και πιθανότατα αποτελούν τα παλαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο, ανακάλυψαν Γερμανοί αρχαιολόγοι.

Ο σχεδιασμός των φλάουτων και η μελέτη των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία, μαρτυρούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η μουσική συνιστούσε οργανικό τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση των οργάνων έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ, του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της νότιας Γερμανίας.

Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν βρεθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήταν ηλικίας κάτω των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την ίδια εποχή που οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens), με προέλευση την Αφρική, αποίκισαν μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.

Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο έχει δημιουργηθεί από τα οστά της φτερούγας ενός γύπα. Έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές σε σχήμα "V" στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά της φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα. Στην τοποθεσία βρέθηκαν ακόμα απομεινάρια και από άλλα φλάουτα, κατασκευασμένα από δόντια μαμούθ, που θεωρούνται πιο δύσκολα στην κατασκευή τους. Εκτιμάται ότι φτιάχνονταν αρχικά σε δύο ξεχωριστά τμήματα και μετά κάπως συγκολλούνταν."


Πηγή: Ναυτεμπορική 25/6/2009

49
Ήρθε (.. σχεδόν, καθώς οι πρώτες παραγγελίες θα φθάσουν σε 2-3 μήνες) ο απίστευτος Oragne Dual Terror σε κεφαλή.
Αποτελεί την μετεξέλιξη του Orange Tiny Terror με δύο κανάλια (αντί για ένα) και 30w (αντί για 15w), με ένα κανάλι καθαρό τύπου Tiny Terror και ένα κανάλι FAT.



Ρίξτε μια ματιά:
http://www.proguitarshop.com/product.php?ProductID=1437&CategoryID=663
http://www.thomann.de/gr/orange_dual_terror_head.htm
http://www.dv247.com/invt/61878/
http://www.orangeamps.com/features.asp?ID=54

http://news.harmony-central.com/Product-news/Orange-Amplification-Dual-Terror-Amplifier-.html
http://www.guitargearheads.com/modules/news/article.php?storyid=635

Όποιος έχει μία καλή καμπίνα 1χ12 με ένα Vintage 30 (που είναι το σύνηθες μεγάφωνο της Orange) αλλά και οποιαδήποτε άλλη καλή καμπίνα, με περίπου 600€ έχει 30w, Class A, και 2 κανάλια Λαμπάτο Head.
Δεν κρατέμαι να τον ακούσω από κοντά!


50
Οι καιροί δυσκόλεψαν.. ειδικά για πρίγκηπες - μουσικούς.
Πλέον μία καμπίνα χειροποίητη φτιαγμένη από εμάς με φροντίδα φαίνεται καλύτερη και σαφώς είναι οικονομικότερη λύση από την αγορά.

Επειδή υπήρχε ενδιαφέρον από αρκετούς φίλους σε άλλο post ( συγκεκριμένα αυτό ) για μονώσεις ώστε να μην τρίζουν οι καμπίνες μας, είτε είναι χειροποίητες από εμάς είτε είναι έτοιμες, μεταφέρω εδώ κάποιες πληροφορίες και προσθέτω ακόμα περισσότερες με φωτογραφίες ώστε να επεκταθούμε στο θέμα όσο τραβάει η ψυχή σας.

Έλεγα λοιπόν ότι:
Κάθε καμπίνα από ξύλο (και γενικότερα κάθε κλειστός χώρος που δημιουργείται από ένα υλικό), ανεξάρτητα από το πόσο καλά φτιαγμένος/κολλημένος/μονταρισμένος είναι, έχει μία ιδιοσυχνότητα, δηλαδή μία συχνότητα όπου συντονίζεται και παράγει δονήσεις.

Η ιδιοσυχνότητα ποτέ δεν μπορεί να αναιρεθεί σε κανένα αντικείμενο καθώς είναι αρχή της φυσικής. Όμως, με την χρήση περαιτέρω υλικών, η ιδιοσυχνήτητα αυτή μπορεί να "σπάσει" ή/και να κατανεμηθεί σε περισσότερες συχνότητες, με λιγότερο έντονες δονήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάφωνα hifi έχουν εσωτερικά μόνωση και άλλα ακουστικά και ηχοαπορροφητικά υλικά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά? -Ότι είναι καλό να βάλουμε περισσότερα υλικά μέσα στην καμπίνα ώστε να "χαλάσουμε" την ιδιοσυχνότητα της και να "σπάσει" η δόνηση.

Τι μπορούμε να βάλουμε? -Εάν η καμπίνα σου είναι κλειστή (δηλαδή χωρίς τρύπα για μπάσα) καλό είναι να βάλουμε ακουστικό υαλοβάμβακα για να απορροφά την ήχο εσωτερικά. Άκόμα και ανοιχτή να είναι, μπορούμε να βάλουμε λίγο ακουστικό υαλοβάμβακα κολλημένο στα τοιχώματα.
Εδώ φαίνεται ο υαλοβάμβακας, καρφωμένος με συρραπτικά στα τοιχώματα. Προσοχή: Δεν είναι κοινός θερμομονωτικός μονωτικός υαλοβάμβακας.



Η ποσότητα καθορίζεται από τημ μορφολογία του μεγαφώνου. Εάν είναι με bass reflex (με τρύπα για τα μπάσα) όπως δηλαδή στην ανωτέρω εικόνα, τότε ο υαλοβάμβακας πρέπει να μπεί πάνω στα τοιχώματα. Το ίδιο ισχύει, εάν η καμπίνα είναι μικτού τύπου, δηλαδή μπορεί να είναι κλειστή αλλά ανοίγει και νατά ένα μέρος της, αφαιρώντας κάποια μέρη από την πλάτη.

Ένα δεύτερο υλικό που μπορούμε να βάλουμε είναι φύλλα καουτσουκ στην εσωτερική πλευρά των ξύλων. Αυτά τα φύλλα είναι βαριά, μαύρα φύλλα καουτσούκ, αυτοκόλλητα, τα οποία συνήθως τα πουλάνε μεγάλα καταστήματα εργαλείων, (όπως η leroy merlin στο αεροδρόμιο) και προορίζονται για να σταματάνε τις δονήσεις σε οικοιακές συσκευές όπως πλυντήρια. Εϊναι ιδανικά για μεγάφωνα, καθώς με την μάζα τους και την απορροφητικότητα τους σπάνε τις δονήσεις.
Φαίνονται καλύτερα στην επόμενη φωτο. Το πάχος τους είναι περίπου μισό εκατοστό (5mm) δηλαδή είναι αρκετά παχιά.



Εάν δεν βρίσκουμε φύλλα καουτσουκ, μπορούμε ιδανικά να χρησιμοποιήσουμε μονωτικό καουτσούκ για ταράτσες. Εϊναι ότι πρέπει, διότι είναι παχύ, βαρύ, απορροφητικό και σπάει τελείως τον ήχο και τις δονήσεις. Κολλάει εύκολα, είτε με θέρμανση με ένα καμινέτο (καλύτετο γιατί γίνεται σώμα με το ξύλο και προσθέτει την μάζα του στο τοίχωμα) είτε με συρραπτικό σε αρκετά σημεία.

Μία ακόμα λύση που επίσης έχει μεγάλη επιτυχία είναι το υγρό καουτσούκ, πάλι από τέτοιου τύπου καταστήματα, ή χρωματοπωλεία. Αυτό είναι καουτσούκ σε υγρή μορφή, κάτι σαν μέλι, το οποίο "βάφεται" εσωτερικά στο μεγάφωνο, και όταν στεγνώσει έχει φτιάξει μία επιφάνεια λαστιχένια που απορροφά τους ήχους και αναιρεί τις δονήσεις. Φαίνεται καλά στην επόμενη φωτο:



Αυτό που φαίνεται μαύρο και γυαλίζει είναι το υγρό καουτσούκ.

Γενικότερα, ότι και να βάλουμε μέσα στην καμπίνα που απορροφά τον ήχο, ακόμα και φύλλα φελλού που είναι και φθηνά, θα βοηθήσει να φύγει η δόνηση.

Στην διάθεση σας..


Σελίδες: 1 [2] 3