Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - ΚΕΠΕΜ

Σελίδες: [1] 2 3
1
Με χαρά ανακοινώνουμε την διαδικτυακή παρουσίαση των δύο νεοεκδοθέντων αναστασιματαρίων, Κυριάκου Κουλιδά & Δανιήλ Πρωτοψάλτου.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 19.00

– ΔΩΡΕΑΝ μέσω ZOOM –

Πρόκειται για μία σημαντικότατη εργασία μουσικολογικού και ψαλτικού ενδιαφέροντος από τον Κυριάκο Τζουραμάνη, καθώς φέρνει στο φως και καθιστά προσιτά δύο παλαιά αναστασιματάρια που ανήκουν στο νέο στιχηραρικό είδος. Με το Αναστασιματάριο του Κουλιδά εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χειρόγραφη παράδοση (το 1ο τέταρτο του 18ου αιώνα) το νέο στιχηραρικό είδος μελοποιίας, ενώ με το Αναστασιματάριο του Δανιήλ καταγράφεται για πρώτη φορά (μέσα 18ου αιώνα) η ψαλμώδηση των αναστάσιμων στιχηρών κατά το ύφος της Μ.τ.Χ.Ε στο νέο είδος μελοποιίας.

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

- Εισαγωγή από τον επιμελητή της έκδοσης, Κυριάκο Τζουραμάνη, Msc Βυζαντινής Μουσικολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης και λαμπαδάριο του Ι. Ν. Παντανάσσης Πατρών.

- «Χίλια ἔτη ὡς ἡμέρα ἡ ἐχθές…: Συντήρηση καὶ ἀνανέωση στὴν παράδοση τοῦ στιχηραρικοῦ μέλους», του Γρηγορίου Γ. Αναστασίου, Δρ. Bυζ. Μουσικολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονικού συνεργάτη Ιδρύματος Bυζ. Μουσικολογίας.

- «Η παράδοση του νέου στιχηραρίου και τα Αναστασιματάρια Κυριακου Κουλιδά και Δανιήλ Πρωτοψάλτου», του Ιωάννη Αρβανίτη, Διδάκτορος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή βυζαντινής μουσικής.

Η έκδοση συνοδεύεται από CD, στο οποίο περιέχονται οι χειρόγραφοι κώδικες των δύο Αναστασιματαρίων στην παλαιά γραφή (Ιβήρων 1992 & Παντελεήμονος 942) καθώς και μια συγκριτική μελέτη που εκπόνησε ο εκδότης σχετικά με την σημειογραφία, τις θέσεις και την εξήγηση του μέλους.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΑ 2 ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΑ: https://kepemshop.gr/product/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AE%CE%BB-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%88%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%BF%CF%85/

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ
Για να εγγραφείτε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZArfu-ppj8uE9PR_KmcpSstN1U2s1lXz3nO

Αφού εγγραφείτε, θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης με τον προσωπικό σας σύνδεσμο συμμετοχής, με τον οποίο θα συνδεθείτε στην εκδήλωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην εκδήλωση θα διατεθεί στους συμμετέχοντες ειδικό εκπτωτικό κουπόνι 15% για την έκδοση “Αναστασιματάριον Δανιήλ Πρωτοψάλτου – Αναστασιματάριον Κυριάκου Κουλιδά“ (https://kepemshop.gr/product/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AE%CE%BB-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%88%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%BF%CF%85/)

2
Το ΚΕΠΕΜ και το kepemShop παρουσιάζουν σε 1η πανελλήνια αναμετάδοση, την Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου και ώρα 11.00-11.30, την ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ (1.1.1959) σε ένα αφιέρωμα στα κάλαντα Πρωτοχρονιάς, με τη μουσική επιμέλεια και διεύθυνση του Σίμωνα Καρά.62 χρόνια μετά, ξανά στον αέρα!

Δείτε την ΠΡΕΜΙΕΡΑ εδώ: https://youtube.com/watch?v=yDgbHE-Z7SA

Η εκπομπή προέρχεται από το αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά και αναμεταδίδεται στο πλαίσιο του Bazaar Εγκαινίων του kepemShop (https://kepemshop.gr/event/bazaar-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD-kepemshop/)

Δείτε την έκδοση “Ανοίξετε την πόρτα σας!” με 61 κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων από όλη την Ελλάδα (https://kepemshop.gr/product/%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%8c%cf%81%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82/)

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube για να μαθαίνεται για τις εκδηλώσεις μας​ (https://www.youtube.com/user/karaskepem?sub_confirmation=1)[/size]

3


Tο ΚΕΠΕΜ και το διαδικτυακό περιοδικό ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ, σε συνεργασία με τον καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Στανίση, παρουσιάζουν, το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, την εορταστική κωμωδία “Τα κάλαντα“, με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σίμωνα Καρά.

Μία πρωτότυπη σύμπραξη του ΚΕΠΕΜ με έναν από τους σημαντικότερους σήμερα καραγκιοζοπαίχτες, μαθητή του μεγάλου Ευγένιου Σπαθάρη.

Η παράσταση θα προβληθεί μέσω YouTube και είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δείτε την πρεμιέρα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=XC7VKnToZTU.

Η παράσταση γίνεται με αφορμή το Bazaar Εγκαινίων του kepemShop.gr, ενός e-shop της παράδοσης. To Bazaar θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου: www.kepemshop.gr

4
Καλωσήρθατε στο Bazaar Εγκαινίων του kepemShop https://kepemshop.gr/, του ηλεκτρονικού καταστήματος του ΚΕΠΕΜ.Το bazaar πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα 7 έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.
 • Αγοράστε τα γιορτινά σας δώρα!
 • Εγγραφείτε στο newsletter μας εδώ: https://kepemshop.gr/eggrafi-newsletter/
 • Συστήστε μας στους φίλους σας!
Εγγραφείτε εδώ https://kepemshop.gr/eggrafi-newsletter/ και παραλάβετε το εκπτωτικό σας κουπόνι για το Bazaar.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παρακολουθήστε και κερδίστε επιπλέον έκπτωση για τις αγορές σας!

Ανοίξετε την πόρτα σας! – Διαδραστική εκδήλωση (Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020, 19.00-20.00 - Απαιτείται εγγραφή! )
https://kepemshop.gr/event/ανοίξετε-την-πόρτα-σας-διαδικτυακή-πα/Διαδικτυακή παράσταση καραγκιόζη (Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020, 19.00-20.00)
https://kepemshop.gr/event/διαδικτυακή-παράσταση-καραγκιόζη/


5
Με πολλή χαρά παρουσιάζουμε στους φίλους του forum το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα του ΚΕΠΕΜ!!!

kepemShop.gr​ΟΡΑΜΑ
Να αποτελέσει το κατάστημα αυτό την αφετηρία ή τον κρίκο σύνδεσης κάθε ενδιαφερόμενου με τον πλούτο του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού.

ΣΤΟΧΟΙ
 • Να είναι το κατάστημα αυτό ο χώρος όπου κάποιος θα μπορούσε να βρει όλα εκείνα τα προϊόντα που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την ελληνική παράδοση.
 • Η πεποίθησή μας ότι θα αναγνωρίσετε σε κάθε της αντικείμενο αυτού του καταστήματος την αγάπη και την φροντίδα μας, τόσο για τα προϊόντα του αλλά και για τους φίλους-επισκέπτες μας.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Εδώ θα βρείτε CD | Βιβλία | Βινύλια που έχουν σχέση με την ελληνική μουσική παράδοση - και όχι μόνο. Κάθε βδομάδα ανανεώνουμε με νέες εκδόσεις απ’ όλην την Ελλάδα.

9 ΛΟΓΟΙ για να μπεις στο kepemShop
 • Αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα σε κάθε έκδοση.
 • Εύκολη αναζήτηση με βάση 7 δημοφιλή κριτήρια: Καλλιτέχνης, Εκδότης, Γεωγραφικό διαμέρισμα, Νομός/Νησί, Χωριό, Θεματική ενότητα.
 • Αναζήτηση ακόμα και απλών λέξεων μέσα σε κάθε έκδοση. Π.χ. δυνατότητα να πληκτρολογήσει κανείς έναν οργανοπαίκτη και να έρθουν οι εκδόσεις στις οποίες παίζει ή να αναζητηθούν οι εκδόσεις που περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο όργανο.
 • Αναλυτικά στοιχεία για κάθε έκδοση (όργανα, οργανοπαίκτες, περιεχόμενα, τεχνικά χαρακτηριστικά κ.λπ.)
 • Περιέχει τις εκδόσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική, τη βυζαντινή μουσική, καθώς και τη λόγια μουσική παράδοση.
 • Δισκοπωλείο και Βιβλιοπωλείο μαζί και έπεται συνέχεια...
 • 30 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Αναλυτική κατηγοριοποίηση των εκδόσεων, που βοηθάει στον γρηγορότερο και ευκολότερο εντοπισμό τους.
 • Μία βάση δεδομένων / αρχείο, όλων των μουσικών παραδοσιακών εκδόσεων, ακόμα και εκείνων που πλέον έχουν εξαντληθεί ή που ποτέ δεν διατέθηκαν προς πώληση.
 • Μοντέρνα αισθητική. Ένας όμορφος και ξεκούραστος μουσικός χώρος περιήγησης

Δες στα συνημμένα τί θα βρεις στα κεντρικά μενού του kepemshop.gr...

6
Στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης Οργανοποιίας του ΚΕΠΕΜ, θα λάβει χώρα εισήγηση του δασκάλου οργανοποιίας του ΚΕΠΕΜ, Μανώλη Γιαννουλάκη, με θέμα: “Βασικές αρχές οργανοποιίας“

Θα ακολουθήσει μικρή συζήτηση επί θεμάτων οργανοποιίας και μικρή συναυλία παραδοσιακής μουσικής, με συμμετοχή των καθηγητών και των μαθητών του Ωδείου Σίμων Καράς, με σκοπούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού.
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 6.30 – 8.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

(Μ. Βασιλείου 15, Γκάζι, κοντά στον σταθμό ΜΕΤΡΟ “Κεραμεικός” – Έξοδος ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ)

-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-

7
Με όρεξη και ανανεωμένη διάθεση, σας περιμένουμε και φέτος με χαρά!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!
www.kepem.org
11 λόγοι για να γίνεις μαθητής στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ!

- Πτυχία και διπλώματα βυζαντινής μουσικής
- Παραδοσιακά όργανα
- Φωνητική
- Εργαστήρια Παραδοσιακού τραγουδιού
- Φωνητική αγωγή με βάση το δημοτικό τραγούδι
- Μαθήματα χειρισμού φωνής σας όργανο
- Μουσικά σύνολα
- Οργανοποιία
- Μαθήματα για παιδιά
- Σεμινάρια χορού
- Διαδικτυακά μαθήματα / σεμινάρια

Πληροφορίες:Γραμματεία Ωδείου, 210 823 7447 (Δευτέρα - Παρασκευή, 14.00-21.00).

8

Kυκλοφόρησε η νέα έκδοση του ΚΕΠΕΜ "Ανοίξετε την πόρτα σας!" με 59 αυθεντικές ηχογραφήσεις καλάντων σε δύο ψηφιακούς δίσκους. Υλικό ηχογραφημένο από τον Σίμωνα Καρά στο διάστημα 1958-1976.


Εκτός του ότι αποτελεί την πρώτη έκδοση που αποτελείται αποκλειστικά από αυθεντικές ηχογραφήσεις καλάντων, με σχόλια που προέκυψαν μέσα από την επικοινωνία με ανθρώπους και φορείς σε κάθε τόπο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι για τις περισσότερες από αυτές τις περιοχές έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα λίγες, ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου αυθεντικές ηχογραφήσεις γενικώς. Έτσι πρωτογνωρίζει κανείς ή γνωρίζει καλύτερα τις περιοχές αυτές μέσα από τα κάλαντά τους. Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω: Μάκρη Λυκίας, Αίγινα, Καρδάμαινα Κω, Καβακλί Μακράς Γέφυρας Ανατολικής Θράκης, Υπάτη Φθιώτιδας, Κάτω Γαρούνα Κέρκυρας, Πετρικάτα Κεφαλλονιάς, Κάτω Παναγιά Ερυθραίας, Λειψοί (τσαμπούνα), Μέτσοβο, Εμπορείο Σαντορίνης (κλαρίνο-βιολί-λαούτο), Αιγιάλη Αμοργού, Καλυθιές, Μονόλιθος και Σιάνα Ρόδου, Γέροντας Σωκίων, Λιτόχωρο Πιερίας, Εξωγή και Σταυρός Ιθάκης, Κάψαλα Στύρων Εύβοιας, Τσερνίτσα Μεσσηνίας, Πινακάτες Πηλίου, Βελεστίνο Μαγνησίας, Μεγάλο Σειρήνι, Σπήλαιο και Σιταράς Γρεβενών, Εράτυρα και Πεντάλοφος Κοζάνης.


Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης βιβλίο 190 περίπου σελίδων με πρωτότυπα εισαγωγικά κείμενα μέσα από την έρευνα και υπό την επιμέλεια του ΚΕΠΕΜ, με τους στίχους των τραγουδιών και με σχόλια σε κάθε κομμάτι.


Τα κείμενα αφορούν την ιστορία των αγερμικών εθίμων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την πράξη των καλάντων στην παραδοσιακή κοινωνία, την πράξη του εθίμου σήμερα, τη σχέση του εθίμου με τα μεταμφιεστικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου, την ερμηνεία των δυσνόητων καλάντων "Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά" σύμφωνα με το φαινόμενο των τσακισμάτων, τη σχέση Αη-Βασίλη και Santa Claus, καθώς και την ποίηση και τη μουσική των καλάντων.


Πάρτε μία μικρή γεύση στο παρακάτω βίντεο:


https://www.youtube.com/watch?v=tO-9VsYBA5g
Πληροφορίες-παραγγελίες στο 6936774638 (Σταύρος Σταμάτης, υπεύθυνος πωλητηρίου ΚΕΠΕΜ) και στο kepem.sales@gmail.com.

9
Οι παλαιές εκδόσεις του Σίμωνα Καρά, που μέχρι σήμερα είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, θα διατεθούν μετά από χρόνια για 1η φορά:
 
 Βιβλία – Βινύλια – CD
 
 Παράλληλα, θα διατίθενται σε έκπτωση όλες οι μουσικές εκδόσεις του πωλητηρίου του ΚΕΠΕΜ:
 
 Εκδόσεις ΚΕΠΕΜ | Σπάνιες τοπικές εκδόσεις | Εκδόσεις άλλων σημαντικών φορέων
 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------
 Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΚΕΠΕΜ, “Ανοίξετε την πόρτα σας” με 59 αυθεντικές ηχογραφήσεις καλάντων από το αρχείο του Σίμωνα Καρά.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Πότε: Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017, 10.00-22.00
 
 Πού: Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5, Αθήνα).
 
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
 Πληροφορίες: 693 677 4638, info@kepem.org
 
 Διοργάνωση: ΚΕΠΕΜ | Χορηγός επικοινωνίας: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ
 
 https://kepem.org/event/έκθεση-παραδ...ζαντινής-μουσ/

10
Το ΚΕΠΕΜ με το συντονισμό του δασκάλου οργανοποιίας Μανώλη Γιαννουλάκη οργανώνει την 1η έκθεση των τμημάτων οργανοποιίας.

Θα εκτεθούν:

• Κατασκευές από τα τμήματα οργανοποιίας (Όργανα ολοκληρωμένα & ημιτελή σε όλα τα στάδια) και
• Παλαιά όργανα από το αρχείο του Σίμωνα Καρά.

ΠΟΤΕ: 27 έως 30 Δεκεμβρίου 2016, 16.00 - 22.00

ΠΟΥ: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό ταχυδρομείο), Καραολή & Δημητρίου 14, Πειραιάς, 185 31, τηλ. 210 410 1402

Επιμέλεια, συντονισμός έκθεσης: ΚΕΠΕΜ  |  Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ

Πληροφορίες: 210 823 7447,  info@kepem.org

11
Το ΚΕΠΕΜ ξεκινά από φέτος εργαστήρι εκμάθησης και σπουδής του παραδοσιακού τραγουδιού, προσεγγίζοντάς το με συστηματικότητα ανά περιοχή και ανιχνεύοντας τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του σε κάθε τόπο αλλά και τον «άλλο τρόπο» του παραδοσιακού ανθρώπου να τραγουδά.


Αναλυτικά το τι περιλαμβάνει το εργαστήρι μπορεί κανείς να το δει εδώ.


Μερικά αποσπάσματα από την πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου, που ήταν στην πραγματικότητα ένα τραγουδιστικό γλέντι, εδώ και εδώ!
12


Μετά το τέλος της ενότητας 1000 του online προγράμματος της ολιστικής προσέγγισης της ελληνικής μουσικής, ξεκινά η ενότητα 2000 με εισηγητές τους Ιωάννη Αρβανίτη και Γεώργιο Λυκούρα.

Θεματικές:

- Βυζαντινή Μουσική – Παλαιογραφία | Ιωάννης Αρβανίτης
- Αρμονικά & Συστηματικά της Ελληνικής Μουσικής – Μακάμια | Γεώργιος Λυκούρας

Το συνολικό αντικείμενο θα είναι διάρκειας 2,5 μηνών (1 δίωρο μάθημα την εβδομάδα – 4 φορές το μήνα).

Έναρξη: Ενδεικτικά η ημερομηνία έναρξης καθορίζεται στις 14 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες: http://kepem.org/ολιστική-ενότητα-2000/

13
Νέο εκπαιδευτικό έτος, με νέα μαθήματα, νέους καθηγητές, νέες μειωμένες τιμές. Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Έναρξη μαθημάτων την Δευτέρα, 3/10.
 
 Στο Ωδείο γίνονται μαθήματα βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, παραδοσιακού χορού, σε ατομικά ή ομαδικά τμήματα, για μεγάλους και παιδιά.
 
 Χρήστος Ζώτος | Περικλής Παπαπετρόπουλος | Γιώργος Κωτσίνης | Παναγιώτης Λάλεζας | Πάνος Δημητρακόπουλος | Περικλής Αλλιώπης | Θοδωρής Γεωργόπουλος | Φραγκίσκος Τζιωτάκης | Κωνσταντίνος Μπιλάλης | Γιάννης Αρβανίτης | Iğor Zirojevic | Μανώλης Χανιώτης | Γιώργος Λυκούρας | Βασίλης Οικονόμου
 
 και πολλοί ακόμα καταξιωμένοι μουσικοί, οργανοπαίκτες, χορευτές, μοιράζονται τα βιώματα και τις γνώσεις τους μαζί μας στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ.
 
 Από φέτος, διαθέσιμο και το Χειμερινό Διαδικτυακό Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών της ολιστικής προσέγγισης της Ελληνικής Μουσικής.
 
 Και για όσους δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε σχολή ή δάσκαλο, ή για τους φίλους μας στο εξωτερικό, γίνονται διαδικτυακά μαθήματα μέσω skype.
 
 Ευχόμαστε σε όλους η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη και δημιουργική!
 
 - Μειωμένα δίδακτρα σε όλα τα μαθήματα.
 - Παιδικά ατομικά μαθήματα παραδοσιακών οργάνων με 50€.
 - Ευκολίες σε πολυτέκνους, ανέργους, φοιτητές και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 
 Εγγραφές / πληροφορίες:
 
 • info@kepem.org
 • facebook/Σίμων Καράς ΚΕΠΕΜ
 • 210 82 37 447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)

14
Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι το θέμα των βίντεο αυτών. Στο πρώτο τραγουδούν το "Μια πέρδικα καυχήστηκε" τα παιδιά των παιδικών τμημάτων του ΚΕΠΕΜ στο φετινό μνημόσυνο του Σίμωνα Καρά και στο δεύτερο χορεύουν μαζί με τους μεγάλους και το κάνουν με τον δικό τους, κατάδικό τους τρόπο.

Μια πέρδικα καυχήστηκε

Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ - Συρτό στα τρία

15

Το νέο CD του Περικλή Παπαπετρόπουλου "ΜΙΚΑ" έφτασε στο ΚΕΠΕΜ και άμεσα σε όλα τα δισκοπωλεία!


Ένας δίσκος εξαιρετικός, με τη σφραγίδα του δεξιοτέχνη στο σάζι και δασκάλου μας Περικλή Παπαπετρόπουλου και τη στήριξη του ΚΕΠΕΜ.


Καλοτάξιδο!


Πληροφορίες και παραγγελίες στο πωλητήριο του ΚΕΠΕΜ: 6936774638, kepem.sales@gmail.com

16

Φίλες και φίλοι, το φθινόπωρο μπήκε πια κι εμείς κάνουμε όπως κάθε τέτοια εποχή ένα νέο ξεκίνημα.
 
Νέο εκπαιδευτικό έτος λοιπόν, με νέα μαθήματα, νέους καθηγητές, νέες μειωμένες τιμές. Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Έναρξη μαθημάτων την Πέμπτη, 1/10.
 
Στο Ωδείο γίνονται μαθήματα βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, παραδοσιακού χορού, σε ατομικά ή ομαδικά τμήματα, για μεγάλους και παιδιά.


Χρήστος Ζώτος | Περικλής Παπαπετρόπουλος | Γιώργος Κωτσίνης | Παναγιώτης Λάλεζας | Πάνος Δημητρακόπουλος | Περικλής Αλλιώπης | Θοδωρής Γεωργόπουλος | Φραγκίσκος Τζιωτάκης | Κωνσταντίνος Μπιλάλης | Γιάννης Αρβανίτης | Iğor Zirojevic | Μανώλης Χανιώτης | Γιώργος Λυκούρας | Βασίλης Οικονόμου


και πολλοί ακόμα καταξιωμένοι μουσικοί, οργανοπαίκτες, χορευτές, μοιράζονται τα βιώματα και τις γνώσεις τους μαζί μας στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ.


Και για όσους δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε σχολή ή δάσκαλο, ή για τους φίλους μας στο εξωτερικό, γίνονται διαδικτυακά μαθήματα μέσω skype.


Ευχόμαστε σε όλους η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη και δημιουργική!


Από φέτος, μειωμένα δίδακτρα σε πολλά μαθήματα κατά 10%-30%.

Παιδικά ατομικά μαθήματα παραδοσιακών οργάνων με 50€ μόνο.

Ευκολίες σε πολυτέκνους, ανέργους, φοιτητές και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εγγραφές / πληροφορίες:
- www.simonkaras.gr
- karaskepem@gmail.com
- facebook/Σιμων Καράς ΚΕΠΕΜ
- 210 8237447 (Γραμματεία, 5-9 μ.μ. καθημερινές)

17
...το καθιερωμένο γλέντι μας. Σας περιμένουμε!

Με κλαρίνο, βιολί, τσαμπούνα και σαξόφωνο θα γλεντήσουμε όπως κάθε χρόνο και φέτος την Τσικνοπέμπτη, 12-2-2015, 20.00, όλοι μαζί μία παρέα, χωρίς μικρόφωνα, με ζωντανή μουσική, με μεζέδες ρεφενέ, στη σχολή μας, στον Λόφο του Στρέφη.

Θα μαζευτούμε στις 8, θα φάμε και θα ξεκινήσουμε το τραγούδι και τον χορό.

Ορχήστρα:
 • τραγούδι: Παναγιώτης Λάλεζας
 • κλαρίνο: Κωστής Κοπανιτσάνος
 • βιολί, τραγούδι: Μανώλης Κόττορος
 • λαούτο: Χρήστος Ζώτος
 • σαντούρι: Κλέαρχος Κορκόβελος
 • κρουστά: Ανδρέας Νιάρχος
Μαζί μας η θερμιώτικη ζυγιά με τον αγαπημένο μας μπαρμπα-Φραγκίσκο Τζιωτάκη στην τσαμπούνα, το βιολί και το τραγούδι, και τον Γιώργη Παπαϊωάννου στο λαούτο.

Στη Μακεδονία των χάλκινων θα μας ταξιδέψουν με το σαξόφωνό του ο Γιάννης Δίσκος και την τρομπέτα του ο Περικλής Αλιώπης, κι οι δυο δάσκαλοι της σχολής μας.

Σας περιμένουμε όλες και όλους σε ένα αυθεντικό, ανεπιτήδευτο γλέντι!

Όσοι μπορούν, εκτός από το μεράκι τους, ας φέρουν μαζί τους και μεζέδες για το γλέντι.

http://simonkaras.com/anakoinoseis/anakoinoseis-mas/554-tsiknopempti-2015.html

18
Το ΚΕΠΕΜ - Ωδείο "ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ" σας προσκαλεί, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015, στο ετήσιο μνημόσυνο του δασκάλου μας Σίμωνος Ι. Καρά, το οποίο θα τελεσθεί στο παρεκκλήσιο του Κέντρου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, Εξάρχεια).
 
 Πρόγραμμα:
 • 06.00 πμ: Όρθρος
 • 08.30 πμ: θ. Λειτουργία
 • 10.00 πμ: Ακολουθία μνημοσύνου
Θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά η παρουσία σας.
 
http://simonkaras.com/anakoinoseis/anakoinoseis-mas/549-etisio-mnimosyno-siminos-kara-2014.html

19
Ωδείο "ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ" | Τραγουδάμε –σα μια παρέα– παραδοσιακά τραγούδια απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Αυθόρμητα και βιωματικά, με γνώση, με μεράκι!

Μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού με τον Παναγιώτη Λάλεζα, κάθε Τρίτη, για ενήλικες και παιδιά από 8 ετών και άνω.
Τα μαθήματα είναι είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Ο καταξιωμένος τραγουδιστής μας μεταφέρει με αυθεντικότητα την παράδοση, όπως τη βίωσε από παιδί, αλλά και με ακρίβεια και συστηματικότητα, όπως την υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Πρώτη συνάντηση: Τρίτη, 14/10, 19.00

Γνωρίστε τον Π. Λάλεζα από το βιογραφικό του:

"Το πάθος του για το τραγούδι οφείλεται στον πατέρα του, ο οποίος του δίδαξε τον τρόπο να ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια. Μελετώντας ηχογραφήσεις γραμμοφώνου από τους Γ. Παπασιδέρη, Κ. Ρούκουνα, Δ. Αραπάκη, Ρ.Εσκέναζυ, Ρ.Αμπατζή, Γ. Μηττάκη, Γ. Κάβουρα και Σ. Καζαντζίδη μυήθηκε στον αμανέ, στο σμυρναίικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα και την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών, γνωρίζοντας τα τοπικά μουσικά ιδιώματα."

"Συνεργάστηκε με το ΤΕΙ Ηπείρου για δυο διδακτικά έτη, όπου δίδαξε το μάθημα της φωνητικής και τον τρόπο ερμηνείας του παραδοσιακού τραγουδιού από διαφορετικά διαμερίσματα του Ελλαδικού χώρου."

Πληροφορίες / Εγγραφές:
- 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)
- karaskepem@gmail.com
- http://www.simonkaras.gr

20
Φίλοι και φίλες, το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε, κι εμείς αποχαιρετίσαμε την ανεμελιά του - όσοι καταφέραμε να τη ζήσουμε :)

Ξεκινάμε λοιπόν τη νέα μας χρονιά με μαθήματα βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, παραδοσιακού χορού, για μεγάλους και παιδιά.

Οι εγγραφές άρχισαν, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη, 1/10.

Και για εσάς που δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε σχολή ή δάσκαλο, ή για τους φίλους μας στο εξωτερικό, διαδικτυακά μαθήματα μέσω skype.

Εγγραφές / πληροφορίες:
Σας περιμένουμε κι ευχόμαστε σε όλους μια νέα δημιουργική χρονιά!

21
Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) παρουσιάζει τον δίσκο "Λύρες του Σαμμακοβιού" τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου (Κυπριακή Πρεσβεία, Ξενοφώντος 2Α, 10557, Αθήνα).
 
 Η έκδοση περιλαμβάνει αυθεντικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά το 1958 και το 1964 στο Ν. Σιδηροχώρι Κομοτηνής από δύο σημαντικούς λυράρηδες, πρώτης γενεάς πρόσφυγες από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης, τον Γιώργη Γκόρε και τον Χαράλαμπο Μενίδη.
 
www.simonkaras.com

Οι καταγραφές του Σ. Καρά (1948-1964) και οι λαογραφικές αποστολές του ΚΕΠΕΜ (2010-2013) στα χωριά όπου εγκαταστάθηκαν Σαμμακοβλήδες πρόσφυγες φέρνουν στο φως μία εξαιρετικά σημαντική, κατ’ εξοχήν θρακική, μουσικοχορευτική παράδοση, φανερώνοντας ένα άλλο πρόσωπο της Ανατολικής Θράκης, που στιγματίζεται από την έντονη παρουσία της θρακιώτικης λύρας. Η έρευνα αυτή προσφέρει την ευκαιρία για επανεξέταση της εικόνας που κυριαρχεί για τη μουσική και τον χορό ολόκληρης της Θράκης και δίνει το έναυσμα για συστηματικότερη έρευνα, ειδικά στους προσφυγικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Θράκης.
 
| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ |
 
 19.00: Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΚΕΠΕΜ, Μιχαήλ Μαντζούρη.
 
 19.05: «Θράκη - Αέναος ήχος», από τη διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου.
 
 19.20: «Οι πρώτες ηχογραφήσεις σαμμακοβιανών τραγουδιών από τη Μέλπω Μερλιέ. Ο λύρατζης Δημήτριος Φτουχίδης», από τον Μάρκο Δραγούμη, μουσικολόγο και υπεύθυνο του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου της Μέλπως Μερλιέ.
 
 19.30:Σύντομος σχολιασμός της μουσικής παράδοσης του Σαμμακοβιού από την λαογράφο Μιράντα Τερζοπούλου, μέσα από την προσωπική της έρευνα.
 
 19.40: «Αναζητώντας τη λύρα του Σαμμακοβιού μέσα από τις ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά», από τον εθνομουσικολόγο Χάρη Σαρρή.
 
 19.55: «Η αποκάλυψη μίας παράδοσης. Το χρονικό της έκδοσης και οι νέες καταγραφές του ΚΕΠΕΜ στα χωριά Αγία Παρασκευή Δράμας, Μικρόκαμπος Κιλκίς και Ν. Σιδηροχώρι Κομοτηνής», από τον επιμελητή της έκδοσης Δημήτριο Μαντζούρη.
 
 20.10: Παρουσίαση μικρού δείγματος από τον τραγουδιστικό και χορευτικό πλούτο του Σαμμακοβιού, μέσα από την έρευνα του ΚΕΠΕΜ.
 
 Δημήτρης Αρβανίτης: θρακιώτικη λύρα
 Χάρης Χαριτωνίδης: γκάιντα
 Βασίλης Ι. Οικονόμου: νταούλι
 
 Τα τραγούδια θα τραγουδηθούν και θα χορευτούν από ομάδα χορευτών, η οποία απαρτίζεται από μαθητές στο τμήμα χορού του ΚΕΠΕΜ και από συμμετέχοντες στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο τον Δεκέμβριο του 2013, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μουσικοχορευτική παράδοση του Σαμμακοβιού.
 
 Την παρουσίαση συντονίζει ο Βασίλης Ι. Οικονόμου.
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

22
Το ΚΕΠΕΜ - Ωδείο "ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ" σας προσκαλεί, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, στο ετήσιο μνημόσυνο του δασκάλου μας Σίμωνα Καρά, το οποίο θα τελεσθεί στο παρεκκλήσιο του Κέντρου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, Εξάρχεια).
 
 Πρόγραμμα:
 
 06.30 πμ:   Όρθρος
 
 08.30 πμ:    θ. Λειτουργία
 
 10.00 πμ:    Ακολουθία μνημοσύνου
 
 Θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά η παρουσία σας.
 
 Στους παρευρισκομένους θα παρατεθεί γεύμα, το οποίο θα πλαισιώσει η ορχήστρα των δασκάλων του Κέντρου με σκοπούς και τραγούδια.

23
Αγαπητοί φίλοι,


μετά από 3 χρόνια έρευνας και καταγραφών του ΚΕΠΕΜ στα χωριά όπου έχουν εγκατασταθεί οικογένειες από το Σαμακόβι της Αν. Θράκης, έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την πρώτη παρουσίαση της άγνωστης αυτής θρακικής παράδοσης στο 3ο για φέτος σεμινάριο χορού του ΚΕΠΕΜ, την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου (πρωινό-απογευματινό τμήμα). Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι ο Δημήτρης Μαντζούρης (ερευνητής του ΚΕΠΕΜ) και ο Γιώργος Καλαβρινός (χοροδιδάσκαλος και ερευνητής).


Στο σεμινάριο θα διδαχθεί τραγούδι και χορός (με στόχο να τραγουδούν οι ίδιοι οι χορευτές, αντιφωνικά ή μη) και θα παρουσιαστεί το τοπικό αποκριάτικο έθιμο και η φορεσιά των Σεϊμένηδων.


Καθ' όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα υπάρχει ζωντανή μουσική, με προεξάρχον όργανο την θρακιώτικη λύρα. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το πνεύμα και το περιεχόμενο του σεμιναρίου εδώ.


Πριν το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο σπίτι και στο αρχείο του Σίμωνα Καρά.


Σας περιμένουμε!


Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6972261442 (Δημ. Μαντζούρης)

24
Η νέα χρονιά άρχισε...
 
 Στο αναγνωρισμένο πλέον Ωδείο του ΚΕΠΕΜ "Σίμων Καράς" διδάσκεται το σύνολο της παραδοσιακής μας μουσικής: βυζαντινή μουσική, φωνητική, ανώτερα θεωρητικά της ελληνικής μουσικής, παραδοσιακό τραγούδι, όργανα, χορός, οργανοποιία.
 
 Για λεπτομέρειες δείτε εδώ   .
 
 Στο ωδείο γίνονται μαθήματα ατομικά και ομαδικά, ενώ κάθε μαθητής μας με την εγγραφή του σε κάποιο μάθημα έχει το δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής στα παρακάτω μαθήματα, προκειμένου να αποκτά συνολική άποψη της ελληνικής μουσικής:
 
 • Βυζαντινή σημειογραφία, με τον Μιχαήλ Μαντζούρη
 • Θεωρία μακαμιών/οκτωηχίας, με τον Γιώργο Λυκούρα
 • Πρακτική μακαμιών/ρυθμολογίας, με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο
 • Συμμετοχή σε μουσικά σύνολα, με τον Μανώλη Καρπάθιο.
 • Παραδοσιακός χορός, με τον Βασίλη Οικονόμου
 
 Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται σεμινάρια που αφορούν σε όλο το φάσμα που καλύπτουν τα μαθήματα.
 
 Καλή χρονιά σε όλους…

25
Από φέτος στη σχολή μας διδάσκεται ο ζουρνάς, ένα πανελλήνιο όργανο, με πλούσιο ρεπερτόριο, το οποίο ωστόσο σιγά-σιγά χάνεται.
 
 Σε μία προσπάθεια να γνωρίσουν οι μαθητές μας το σημαντικό αυτό όργανο με τον αυθεντικό και υποβλητικό ήχο, τα μαθήματα μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι εντελώς δωρεάν.
 
 Δάσκαλος του ζουρνά ο Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος | Μαθήματα ατομικά και ομαδικά.
 
 Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ. Επεξεργασία / Διαγραφή μηνύματος Απάντηση με παράθεση

Σελίδες: [1] 2 3