Αποστολέας Θέμα: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster  (Αναγνώστηκε 16891 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Ιδού λοιπόν μια πλήρης κριτική αυτού του πεταλιού που παρέλαβα μόλις χτες.

Η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Το πετάλι φαίνεται καλοφτιαγμένο και στιβαρό. Οι ποδοδιακόπτες φέρουν τις ενδείξεις Ch. 1 (στα αριστερά) και Ch. 2 (στα δεξιά) και εκ πρώτης όψεως μού φάνηκαν λίγο πιο θορυβώδεις απ' ό,τι θα ήθελα, αλλά όχι τίποτα τραγικό. Τα τρία knobs (gain για το 1ο κανάλι, gain και volume για το 2ο) έχουν καλή αίσθηση, ούτε πολύ χαλαρά ούτε πολύ σφιχτά. Άνοιξα το πετάλι και κοίταξα στο εσωτερικό του (κάτι που κάνω πάντα με τα περισσότερα μηχανήματα που περνάνε από τα χέρια μου, κυρίως από περιέργεια και όχι για να αποκομίσω κάτι ουσιαστικό, αφού οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες). Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω πολλά καθώς η πλακέτα είναι τοποθετημένη ανάποδα και ανοίγοντας το πετάλι βλέπεις το πίσω μέρος της. Δεν δοκίμασα να την αφαιρέσω, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει ξεβίδωμα των sockets και δεν είχα όρεξη για κάτι τέτοιο. Λόγω των δύο καναλιών που διαθέτει το πετάλι, ο ήχος του χρειάζεται αρκετή ανάλυση, την οποία θα επιχειρήσω ξεκινώντας με το πετάλι στο καθαρό κανάλι του ενισχυτή.

Το κανάλι 1 του πεταλιού δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Είναι ένα καθαρό booster τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν το τέλος της διαδρομής του ποτενσιόμετρου. Ακόμα και με το gain στο μηδέν (7:00) έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση της έντασης και ο ήχος γίνεται λίγο πιο διαυγής, πριμαριστός και sparkly. Γύρω στις 3:00 ο ήχος αρχίζει να σπάει και σε full gain δίνει ένα αρκετά ωραίο crunch που με humbuckers φτάνει στα όρια (και ίσως να τα ξεπερνάει) ενός καθαρού και transparent overdrive. Από τις 7:00 μέχρι τις 3:00 πάντως έχουμε πολύ μικρή συνολική αύξηση της έντασης. Η μεγαλύτερη μεταβολή συμβαίνει προς το τέλος, δηλαδή μετά τις 2:00, όπου η ένταση αυξάνεται δυσανάλογα.

To κανάλι 2 αντίθετα είναι λίγο περίεργο και θα εξηγήσω το γιατί. Κατ' αρχήν με τα ρυθμιστικά για volume και gain στο μηδέν δεν έχουμε καθόλου έξοδο όταν το κανάλι είναι on. Όχι μόνο αυτό, αλλά για να πάρουμε έναν κάποιο ήχο πρέπει να αυξήσουμε αρκετά τόσο το volume όσο και το gain. Για να βρώ τη θέση στην οποία η ένταση με το πετάλι ενεργοποιημένο είναι ίδια με την ένταση όταν το πετάλι είναι σβηστό (πολλοί στα διεθνή fora αναφέρονται στη θέση αυτή με τον όρο unity gain, σωστά ή λανθασμένα δεν ξέρω) χρειάστηκε να φτάσω το volume και το gain στο 2:30 με 3:00. Στη θέση αυτή η ένταση είναι ίδια, αλλά όταν το πετάλι είναι on ο ήχος είναι ελάχιστα πιο λαμπερός και sparkly, όπως περίπου με το πρώτο κανάλι στο μηδέν. Αυτό μού φάνηκε περίεργο και ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό. Πάντως η κύρια αυξητική επίδραση και αυτού του καναλιού στον ήχο του ενισχυτή είναι στο τέλος της διαδρομής των ποτενσιόμετρων, δηλαδή από τις 3:00 μέχρι το maximum (περίπου 5:00) των δύο ρυθμιστικών. Για το λόγο αυτό παίρνω τη θέση του unity gain ως αρχικό σημείο αναφοράς. Από τη θέση αυτή και πάνω έχουμε τα εξής:

1. Αφήνοντας το gain στο 3:00 και ανεβάζοντας το volume παίρνουμε ουσιαστικά μόνο καθαρό volume boost, χωρίς να βρωμίζει ο ήχος.
2. Αφήνοντας το volume στο 3:00 και ανεβάζοντας το gain παίρνουμε έναν crunchy overdriven ήχο παρόμοιο με του καναλιού 1 στο maximum, αλλά με λιγότερη ένταση.
3. Με το volume στο 4:00-5:00 (maximum) και το gain στο maximum έχουμε έναν ήχο παρόμοιο σε ένταση και crunch με αυτόν του πρώτου καναλιού στο full.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο κανάλια του πεταλιού είναι εξαιρετικά ήσυχα με μόνο λίγο θόρυβο στο maximum.

(Συνεχίζεται...)
« Τελευταία τροποποίηση: 17/11/11, 02:29 από Απόλλων »
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #1 στις: 16/11/11, 20:41 »
Στο βρώμικο κανάλι του ενισχυτή (το οποίο ρύθμισα έτσι ώστε να έχει ένα ελαφρό break up) το πετάλι συμπεριφέρεται με ανάλογο τρόπο όπως στο καθαρό κανάλι. Το κανάλι 1 του πεταλιού δίνει παρόμοιο boost. Μάλιστα ακόμα και με το gain στο μηδέν έχουμε μια πιο αισθητή αύξηση της έντασης και περισσότερη διαύγεια στον ήχο όταν ενεργοποιούμε το πετάλι και φυσικά περισσότερο overdrive όσο ανεβαίνει το gain. To κανάλι 2 εμφανίζει επίσης την ίδια συμπεριφορά ως προς το unity gain, με τη διαφορά ότι από εκεί και πέρα το volume δίνει περισσότερο drive, ενώ το gain φτάνει στα όρια του distortion.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο του πεταλιού είναι ο συνδυασμός των δύο καναλιών. Ήδη έχω γράψει πολλά και δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά και με τα δύο κανάλια ενεργοποιημένα έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε ένα ευρύτατο φάσμα διαφορετικών ηχητικών παραλλαγών μεταβάλλοντας ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες μας την ένταση και το gain. Μπορούμε έτσι να πετύχουμε μια μεγάλη γκάμα ήχων, από απλό boost της έντασης ή ένα ήπιο διαυγές crunch μέχρι αρκετά έντονο overdrive ή και distortion αν συνδυάσουμε το πετάλι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ενός λιγότερο ή περισσότερο βρώμικου καναλιού του ενισχυτή. Και όλα αυτά χωρίς να καταργούμε ή να αλλοιώνουμε ουσιαστικά τον βασικό ήχο του ενισχυτή μας, απλά εμπλουτίζοντάς τον με διάφορα στάδια έντασης και gain. Το πετάλι μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τρεις επιπλέον ήχους σε κάθε κανάλι του ενισχυτή μας (1, 2 ή 1&2), οπότε βρίσκοντας τις επιθυμητές ρυθμίσεις μπορούμε να έχουμε 3-4 διαφορετικές ηχητικές παραλλαγές ως προς ένταση και drive. Σε συνδυασμό με έναν ποδοδιακόπτη για αλλαγή καναλιού στον ενισχυτή, οι δυνατότητες διπλασιάζονται, ενώ αν το βάλουμε και μπροστά από ένα κλασσικό overdrive ή distortion, μπορούμε να πετύχουμε ουσιαστικά ότι βαθμό παραμόρφωσης θέλουμε. Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν αρκετά μεγάλη ευελιξία από ένα ταπεινό πετάλι των 50 Ευρώ με λίγα (σχετικά) ρυθμιστικά, που θεωρητικά είναι απλό booster, έστω και σε δύο στάδια, και όχι κανονικό overdrive. Πιστεύω ότι με λίγο ψάξιμο μπορεί κάποιος να βρει τους ήχους που θέλει, σε σχέση φυσικά και με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του. Από εκεί και έπειτα το πετάλι θα χρειάζεται ελάχιστες (ή και καθόλου) επιπλέον ρυθμίσεις.

Τα αρνητικά σημεία του πεταλιού είναι κατ’ αρχήν ότι ο θόρυβος γίνεται σαφώς πιο αισθητός όταν έχουμε και τα δύο κανάλια ενεργοποιημένα, και ειδικά όσο ανεβαίνουν οι εντάσεις. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία από distortion, καθώς χρησιμοποιώ κυρίως low gain πετάλια, ούτε από παράλληλη χρήση τέτοιων πεταλιών, οπότε πιθανολογώ ότι για κάποιους αυτά τα επίπεδα θορύβου μπορεί να είναι μέσα σε φυσιολογικά και ανεκτά πλαίσια. Εγώ πάντως βρίσκω το θόρυβο μάλλον ενοχλητικό, γι αυτό και δεν θα χρησιμοποιούσα το πετάλι σε τέτοια setting. Επίσης τα ποτενσιόμετρα δεν έχουν ιδιαίτερα ομοιόμορφη επίδραση στον ήχο, και η πιο αισθητή μεταβολή είναι στο τέλος της διαδρομής τους. Τέλος η εσοχή για την μπαταρία στο πίσω μέρος φαίνεται να είναι λίγο ερασιτεχνικά κομμένη, χωρίς όμως αυτό να έχει κάποια επίδραση στη λειτουργία του πεταλιού.

Συμπερασματικά, και δεδομένου ότι μού στοίχισε περίπου 50 Ευρώ μαζί με τα μεταφορικά, θα έλεγα ότι είναι μια πολύ καλή αγορά. Είναι γενικά καλοφτιαγμένο, ευέλικτο, και μπορεί άνετα να βρει μια θέση στο pedalboard της πλειοψηφίας των κιθαριστών, εφόσον δεν ψάχνουν για μεγάλες δόσεις distortion (σε τέτοια περίπτωση και δεν θα κοίταζαν ένα τέτοιο πετάλι).  Ανυπομονώ να το εξερενήσω περισσότερο και κυρίως να το συνδυάσω με τα άλλα μου πετάλια και την Tonelab, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα μού αποκαλύψει περισσότερες δυνατότητες.
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος Μητσάκος

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1818
  • Φύλο: Άντρας
  • Κιθαρίστας της κακιάς ώρας...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #2 στις: 16/11/11, 22:42 »
Απ' ότι διαβάζω δηλαδή, θα το συνιστούσες αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν κλασικό overdrive στο ένα κανάλι, για να σφίξει το gain και να γίνει πιο "στακάτος" ο ήχος, και σαν κλασσικό lead boost για solo στο άλλο? Ή θεωρείς ότι είναι καλύτερη επιλογή ένα tubescreamer μαζί?

Ρωτάω γιατί ψάχνομαι για κάτι τέτοιο κι έχω σφιχτό μπάτζετ, αν μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου με 50 ευρώ θα ήμουν πανευτυχής.
If music be the food of love, play on,
Give me excess of it; that surfeiting,
The appetite may sicken, and so die...

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #3 στις: 16/11/11, 23:33 »
Απ' ότι διαβάζω δηλαδή, θα το συνιστούσες αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν κλασικό overdrive στο ένα κανάλι, για να σφίξει το gain και να γίνει πιο "στακάτος" ο ήχος, και σαν κλασσικό lead boost για solo στο άλλο? Ή θεωρείς ότι είναι καλύτερη επιλογή ένα tubescreamer μαζί?

Εγώ τουλάχιστον έχω σκοπό να το χρησιμοποιήσω για όλα αυτά. Δηλαδή το δεύτερο κανάλι σαν overdrive (με volume και gain αρκετά ψηλά) και το πρώτο σαν boost (περίπου στη μέση). Έτσι θα μπορώ να εναλλάσω τα δύο μεταξύ τους ανάλογα με το πόσο overdrive θέλω, ή να κάνω layering και με τα δύο μαζί ώστε το πρώτο να σπρώχνει λίγο παραπάνω το δεύτερο ή ακόμα και για να δώσω περισσότερο gain σε κάποιο άλλο πετάλι στην αλυσίδα. Βέβαια θα πρέπει να ψάξω αρκετά τις ρυθμίσεις ώστε να πετύχω αυτό που θέλω. Τώρα ποιά επιλογή είναι καλύτερη, ο καθένας μπορεί να το κρίνει μόνος του, αλλά νομίζω ότι αν το ζητούμενο είναι η ευελιξία αυτό το πετάλι σίγουρα την προσφέρει.
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος ΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 828
  • Φύλο: Άντρας
  • Το να υπάρχει μονάχα, πάντα του ήταν λίγο.
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #4 στις: 17/11/11, 01:21 »
Πολύ ωραία κριτική, συγχαρητήρια Απόλλων!  :)
Επιβεβαιώνεται ότι όταν η ευελιξία είναι το ζητούμενο, το συγκεκριμένο πετάλι μπορεί να καλύψει πολύ καλά τις όποιες ανάγκες. Πρόκειται για πολύ καλό value for money. Ευχαριστώ, διέλυσες και τις τελευταίες μου αμφιβολίες, πάω καρφί για παραγγελία. Όταν το παραλάβω, και εφόσον το κρίνω χρήσιμο, θα είναι χαρά μου να προσθέσω κάποιες πληροφορίες στο thread.

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #5 στις: 17/11/11, 02:24 »
Eπειδή έκανα λόγο παραπάνω για "ευρύτατο φάσμα" ήχων και επιπέδων έντασης και gain που μπορεί να πετύχει αυτό το πετάλι και για να μην αφήσω λανθασμένες εντυπώσεις, θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα.

Η διαδρομή κάθε ποτενσιόμετρου δεν είναι τόσο ευρεία όσο σε άλλα πετάλια που έχω δοκιμάσει, ή μάλλον δεν είναι καθόλου ευρεία και σίγουρα δεν είναι καθόλου γραμμική. Για μένα τουλάχιστον, το πρώτο 70% της διαδρομής των ποτενσιόμετρων είναι σχεδόν άχρηστο. Η ευελιξία και το εύρος προέρχονται από το γεγονός ότι τελικά έχεις τον ενισχυτή σου (καθαρό κανάλι η βρώμικο) και μετά βάζεις από πάνω το πετάλι με το booster του πρώτου καναλιού, το overdrive του δεύτερου και τον συνδυασμό των δύο. Γι αυτό και ανέφερα ότι όταν βρεις τα sweet spot του πεταλιού, μετά δεν θα χρειάζεται να ασχοληθείς πολύ με τα ποτενσιόμετρα για παραπέρα ρυθμίσεις. Ήδη βλέπω ότι έχω την τάση να αφήνω σταθερό το gain του καναλιού 1 γύρω στο 2:30, σε μία θέση δηλαδή που δίνει αισθητή αύξηση έντασης χωρίς όμως να βρωμίζει. Από εκεί και πέρα, παίζω ακόμα με τις ρυθμίσεις του καναλιού 2 κοντά στο μέγιστο όπως ανέφερα πιο πάνω, χρησιμοποιώντας το δηλαδή με δύο τρόπους:

1. Σαν δεύτερο booster (με το volume τερματισμένο), ώστε να έχω 4 στάδια έντασης (Ενισχυτής καθαρός - Κανάλι 1 - Κανάλι 2 - Κανάλι 1&2), προσπαθώντας στο τελευταίο στάδιο να έχω λίγη παραμόρφωση.

2. Σαν overdrive (με το gain τερματισμένο ή κοντά στο μέγιστο), ώστε να έχω επίσης 4 στάδια με διαδοχική ενεργοποίηση των καναλιών, αλλά με περισσότερη βρωμιά νωρίτερα στην πορεία.

Αυτά προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων και απογοητεύσεων...
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος hot_sauce (φλουτσ)

  • Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 6357
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #6 στις: 17/11/11, 08:54 »
ωραία κριτική Απόλλων....
τον έφτιαξες το Ριχάρδο! :P

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #7 στις: 17/11/11, 09:08 »
Ωραία.  Καλό είναι να φτιαχνόμαστε μεταξύ μας...

Σοβαρά τώρα, πέρα από το ενδιαφέρον για αυτό το πετάλι που φάνηκε στη σχετική συζήτηση και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα review αυτού του πεταλιού στο Internet, ένας άλλος λόγος για την κριτική μου είναι γιατί νομίζω ότι το Dual Booster καταφέρνει κάτι που είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς σε άλλα πετάλια. Υπάρχουν εκατοντάδες overdrive, δεκάδες booster, καθώς και αρκετά booster overdrive, αλλά ελάχιστα booster με δύο στάδια, και όσα έχω βρει είναι πολύ ακριβότερα. Το συγκεκριμένο πετάλι δεν είναι τέλειο, αλλά αυτό που κάνει το κάνει αρκετά καλά για την κατηγορία τιμής.

Σκεφτόμουν αν το ζήτημα που αναφέρω στο προηγούμενο μήνυμά μου είναι πιθανόν να βελτιωθεί με αλλαγή ποτενσιόμετρων, αλλά δεν ξέρω αν ένα τέτοιο εγχείρημα αξίζει τον κόπο...
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος hot_sauce (φλουτσ)

  • Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 6357
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #8 στις: 17/11/11, 09:16 »
για την Artec έχω παρατηρήσει πως βγάζει πολύ ποιοτικά πετάλια, όσον αφορά την κατασκευή τους, σ'αυτή την κατηγορία τιμής φυσικά...
+ το ότι κάνουν "έξυπνες" επιλογές χαρακτηριστικών όπως true bypass, μεγάλο εύρος συχνοτήτων στα equaliser τους κα.

αυτό που με φοβίζει λίγο είναι η ποιότητα των εφέ τους (λόγω τιμής) μιας και δεν έχω δοκιμάσει από κοντά κανένα

Αποσυνδεδεμένος Korgy

  • Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1442
  • Φύλο: Άντρας
  • Q the Filters 2 the F##k!!
    • Skype - korgy-
    • Προφίλ
    • το φάρμακο της περιέργειας..
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #9 στις: 17/11/11, 12:12 »
Όταν το παραλάβω,

 
 
μας εκαψες και μας.  θαρρώ πως θα ειναι μανούλα για πετσόκομα ντραμς και φωνητικών
 
+1 για αγορά.  οποτε παμε αλλη μια για τομαν ;D
Ο μουσικος-καυστήρας   . Ότι αφορά ήχο ,αγορά,πρόβα και ηχογραφήσεις εδώ είμαστε!
http://www.myspace.com/korgyatopon  -> project recording studio for the open minded ears <-

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #10 στις: 03/12/11, 16:13 »
Mετά από 2 εβδομάδες εντατικών, επίπονων και εξαντλητικών (κυρίως για τη γυναίκα μου... :P) δοκιμών με διάφορες ρυθμίσεις των ενισχυτών μου και συγκρίσεων με τα άλλα μου πετάλια, έχω να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από το booster. Kατ' αρχήν είναι πιο διάφανο ακόμα και από το Danelectro Transparent Overdrive (που το είχα και το έχω ακόμα σε μεγάλη εκτίμηση), ακόμα και όταν το τελευταίο χρησιμοποιείται σαν booster. Επιπλέον το Artec δεν προσθέτει απλώς decibel στον ήχο, φαίνεται να τού δίνει ένα presence και μια καθαρότητα. Ειδικά στον Super Champ ακούγεται σαν να έπαιζα πριν με το κάλυμμα πάνω στον ενισχυτή και τώρα κάποιος τον ξεσκέπασε. Ο ήχος έχασε μια κάποια μουντάδα που είχε πριν και έγινε πιο λαμπερός και διαυγής, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αύξηση στην ένταση. Ακόμα και το EQ πετάλι μου δεν τα καταφέρνει τόσο καλά σε αυτό τον τομέα, αν και ομολογουμένως αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ ώστε να βρω τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Επίσης το πετάλι είναι πολύ καλό στο να ενισχύει και να δίνει περισσότερο gain όταν μπαίνει μπροστά από ένα overdrive. Με αυτό τον τρόπο το χρησιμοποίησα σε συνδυασμό με το Transparent Overdrive σε χαμηλές ρυθμίσεις, για να πετύχω διάφορα επίπεδα gain. Μπροστά από ένα distortion πετάλι (Danelectro Cool Cat Drive) η παραμόρφωση που επιτυγχάνεται φτάνει σε υπερβολικά επίπεδα έντασης, gain αλλά και θορύβου (για εμένα τουλάχιστον), αλλά ακόμα και αυτό ίσως να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάποιον lead κιθαρίστα που κινείται σε πιο heavy ιδιώματα.

Eν ολίγοις, αυτό που πιθανολογούσαμε στη σχετική συζήτηση ως προς τη λειτουργία του πεταλιού ισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα, ειδικά με γνώμονα την τιμή του.
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

  • Συναλλαγές: (2)
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 4476
  • Φύλο: Άντρας
  • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • My LinkedIN Profile
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #11 στις: 05/12/11, 10:12 »
Υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να ποστάρεις μερικές φωτο από το εσωτερικό του, να πάρουμε μία ιδέα?..
Πολύ θα με ενδιέφερε να δω λίγο τα εξαρτήματα μέσα..
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.



→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Korgy

  • Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1442
  • Φύλο: Άντρας
  • Q the Filters 2 the F##k!!
    • Skype - korgy-
    • Προφίλ
    • το φάρμακο της περιέργειας..
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #12 στις: 05/12/11, 22:17 »
σε μερικές ώρες θα αρχισουν το ταξίδι 2 πεταλια για 2 ακομα άτομα του φορουμ!

μολις το αγκαλιάσω θα σας εχω και κλιπάκια
Ο μουσικος-καυστήρας   . Ότι αφορά ήχο ,αγορά,πρόβα και ηχογραφήσεις εδώ είμαστε!
http://www.myspace.com/korgyatopon  -> project recording studio for the open minded ears <-

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #13 στις: 06/12/11, 01:21 »
Υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να ποστάρεις μερικές φωτο από το εσωτερικό του, να πάρουμε μία ιδέα?..
Πολύ θα με ενδιέφερε να δω λίγο τα εξαρτήματα μέσα..


Δεν ξέρω αν σε βοηθάει...

Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

  • Συναλλαγές: (2)
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 4476
  • Φύλο: Άντρας
  • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • My LinkedIN Profile
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #14 στις: 07/12/11, 10:15 »
Δεν ξέρω αν σε βοηθάει...
Φαίνεται πολύ προσεγμένο, με καλή σχεδίαση PCB και περιοχές γεμάτες με γείωση για χαμηλότερο θόρυβο.
Για το κύκλωμα από την πλευρά αυτή είναι δύσκολο να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα, αλλά φαίνεται σχετικά απλό, διακρίνω την βάση από ένα IC που είναι σίγουρα OpAmp 2 σταδίων, τις βάσεις των διακοπτών και μερικά ακόμα υλικά που δεν ξέρουμε τι είναι..
Αν είχες την δυνατότητα να ποστάρεις την πλευρά των εξαρτημάτων, πιστεύω θα βγάζαμε πιο πολλά συμπεράσματα.
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.



→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #15 στις: 08/12/11, 23:31 »
Αν είχες την δυνατότητα να ποστάρεις την πλευρά των εξαρτημάτων, πιστεύω θα βγάζαμε πιο πολλά συμπεράσματα.

Δυστυχώς για να αποκαλυφθεί η άλλη πλευρά θα πρέπει να ξεβιδωθούν οι ποδοδιακόπτες και οι υποδοχές, καθώς είναι όλα κολλημένα στην πλακέτα. Ίσως κάποια στιγμή το επιχειρήσω, αν και ομολογώ ότι θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός...
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

  • Συναλλαγές: (2)
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 4476
  • Φύλο: Άντρας
  • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • My LinkedIN Profile
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #16 στις: 09/12/11, 09:55 »
Δυστυχώς για να αποκαλυφθεί η άλλη πλευρά θα πρέπει να ξεβιδωθούν οι ποδοδιακόπτες και οι υποδοχές, καθώς είναι όλα κολλημένα στην πλακέτα. Ίσως κάποια στιγμή το επιχειρήσω, αν και ομολογώ ότι θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός...

Κατάλαβα.. πράγματι δεν αξιζει το ρίσκο. Έχω κάνει μία μικρή έρευνα για το schematics αλλά χωρίς αποτέλεσμα..
Το εμπεριστατωμένο review και τα καλά λόγια σου με έχουν ιντριγκάρει να ασχοληθώ, οπότε όταν βρω λίγο χρόνο θα ψάξω κι άλλο, γιατί αν το βρούμε, θα ήταν ένα πολύ καλό project για το DIY post.

Στο μεταξύ πρόσφατα ο γνωστός μας Jack Orman του οποίου το Mosfet Booster ήταν το πρώτο DIY project που φτιάξαμε, έχει βγάλει μία έτοιμη πλακέτα με την οποία μπορεί κανείς να συνδυάσει δύο στάδια Booster, ακριβώς όπως η Artec, αλλά μπορείς να επιλέξεις στην ίδια πλακέτα, να φτιάξεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς!..
http://www.muzique.com/pcb.htm (Dual Booster PCB)
http://www.muzique.com/schem/dual.htm

Έχω παραγγείλει στο παρελθόν πλακέτες απο εκεί, τα λεφτά είναι ελάχιστα και περιλαμβάνουν τα μεταφορικά..
Παράλληλα σου στέλνει με email όλα τα κυκλώματα που μπορείς να φτιάξεις με την πλακέτα που αγόρασες.
Σκέφτομαι να κάνω μία παραγγελία σύντομα.
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.



→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Korgy

  • Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 1442
  • Φύλο: Άντρας
  • Q the Filters 2 the F##k!!
    • Skype - korgy-
    • Προφίλ
    • το φάρμακο της περιέργειας..
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #17 στις: 17/12/11, 10:26 »
επιτέλους έφτασε το εργαλείο και στα δικά μου χέρια!


πρώτες εντυπώσεις.


-Για τα 50 ευρώ που κοστίζει η κατασκευή του ειναι αψογη. στοιβαρή αίσθηση των διακοπτών και των ποτενσιομέτρων.


-Δεν κάνει θόρυβο κατα την ενεργοποίηση των διακοπτών


-Δεν αλλοιώνει (σχεδόν) το σήμα στο bypass .


Μετά απο βασανισμό ήχων μιας ώρας αναφέρω τα εξής!


>Για ηλ.κιθάρα, η δοκιμή έγινε με  tele και ενίσχυση τον haden mofo 15.  Έδινε ενα πολυ ωραίο "μπροστάρικο" μπουστάρισμα.
Τα γλέντια όμως άρχισαν οταν ρύθμισα τα πάντα στο τέρμα και φόρεσα τις καλές ωτοασπίδες. πανεμορφο nuke mode... επιτόπου πέρασα και φωνητικά απο το ίδιο μονοπάτι και απολαυσα τετράγωνα βιολιά..


>Για ηλεκτρικό πιάνο έδινε ενα ωραίο ανατρίχιασμα, ενώ για μονοφωνικούς ήχους (συνθ και σολο organ) παρέδιδε ενα ήπιο ήχο (που τον καταλαβαίνεις όταν ΔΕΝ είναι εκεί και όχι οταν είναι εκει!).


>Σε μπάσο ένιωσα λίγο να μου τρώει τις πολλά βαρύ και όχι συχνότητες , θα το χρησιμοποιώ παράλληλα και όχι σειριακά για να μου ζεστάνει τις μεσαίες!


οσονούπω και δείγματα 
Ο μουσικος-καυστήρας   . Ότι αφορά ήχο ,αγορά,πρόβα και ηχογραφήσεις εδώ είμαστε!
http://www.myspace.com/korgyatopon  -> project recording studio for the open minded ears <-

Αποσυνδεδεμένος ΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 828
  • Φύλο: Άντρας
  • Το να υπάρχει μονάχα, πάντα του ήταν λίγο.
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #18 στις: 13/03/12, 18:58 »
Λοιπόν, μετά από αρκετό καιρό ενασχόλησης με το εν λόγω πετάλι (πέρασε εδώ και καιρό ο μήνας του μέλιτος  ;D ) αποφάσισα να ποστάρω στο θρέντ, όχι τόσο για να κάνω κριτική στο πετάλι (στα περισσότερα από αυτά που έγραψε ο Απόλλων συμφωνώ απόλυτα) όσο για να μοιραστώ κάποια presets που εγώ χρησιμοποιώ και έχω καλύψει διάφορες ανάγκες με πολύ ενδιαφέροντα απότελέσματα.

1. Σπρώξιμο καθαρού/βρώμικου καναλιού ενισχυτή με δύο ειδών boost.

Είναι κυρίως η λειτουργία για την οποία φτιάχτηκε αυτό το πετάλι.

Στο channel 1 ρυθμίζω το gain στο 1 o'clock και έχω ένα καθαρό σπρώξιμο της έντασης. Στο μεν καθαρό κανάλι δίνω έτσι τη δυνατότητα στην κιθάρα να ξεχωρίζει στη μίξη για ένα καθαρό πέρασμα, και παράλληλα ο ήχος γίνεται λίγο πιο διαπεραστικός και πρίμος. Στο δε βρώμικο κανάλι, διατηρώντας το gain του ενισχυτή (ή ενός overdrive/distortion) ανεβάζω την ένταση για κάποιο lead ήχο.

Στο channel 2, προκειμένου να έχω ένα booster που προσθέτει gain, ρυθμίζω το volume περίπου στο 10 o'clock και το gain λίγο πρίν ή και στο τέρμα της διαδρομής του ποτενσιόμετρου (περίπου 5 o'clock). Έτσι στο καθαρό κανάλι έχω σχετική αύξηση της έντασης και παράλληλα "σπάσιμο" του ήχου, ένα ωραίο και διαυγές ελαφρύ crunch, χρησιμότατο για blues. Στο βρώμικο κανάλι, πάλι μπορώ να μετατρέψω έναν rhythm ήχο σε lead, αυτή τη φορά όμως με σαφή αύξηση της παραμόρφωσης.

2. Χρήση του πεταλιού για 2 στάδια gain, rhythm και lead, πάνω σε καθαρό κανάλι του ενισχυτή.

Αυτή είναι μια αρκετά extreme ρύθμιση που δοκίμασα όταν έπαιξα σε άλλο ενισχυτή σε στούντιο και επιχείρησα να πάρω όλη τη βρωμιά που χρειαζόμουν μόνο από το booster. Προς έκπληξή μου, έβγαλε απότέλεσμα!

Ρυθμίζουμε το channel 1 στο τέρμα (5 o'clock) και στο channel 2 βάζουμε το volume στο τέρμα και το gain στο 2 ο'clock περίπου. Παράλληλα χαμηλώνουμε αρκετά το volume του ενισχυτή. Με αυτή τη ρύθμιση πετυχαίνουμε:

Με ενεργοποιημένο μόνο το δεύτερο κανάλι, έχουμε έναν απόλυτα καθαρό ήχο. Δεν χρησιμοποίησα μόνο το καθαρό του ενισχυτή αλλά πρόσθεσα το clean boost του δεύτερου καναλιού, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία στις εντάσεις.

Απενεργοποιώντας το δεύτερο κανάλι και ενεργοποιώντας το πρώτο έχουμε ένα rhythm βρώμικο ήχο. Δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς overdrive, μάλλον κλίνει περισσότερο προς το fuzz και ταιριάζει γάντι για hendrixοκαταστάσεις! Με την παράλληλη ενεργοποίηση και του δεύτερου καναλιού, έχουμε πλέον έναν αξιοπρεπέστατο lead fuzzy ήχο, χρησιμοποιώντας μόνο το συγκεκριμένο πετάλι! Προσωπικά εντυπωσιάστηκα!

3. Μια τελευταία ρύθμιση στην οποία μου χρησίμευσε το artec dual booster είναι σε περιπτώσεις όπου ο ενισχυτής ή οι μαγνήτες της κιθάρας είναι περισσότερο μουντοί από ό,τι θα ήθελα να ρυθμίσω το channel 1 ελάχιστα πάνω από την αρχή της διαδρομής του ποτενσιόμετρου (σχεδόν στο 8 o'clock) προκειμένου σχεδόν στην ίδια ένταση να προσθέσω διαύγεια και λίγα πρίμα στο καθαρό κανάλι του ενισχυτή. Σε τέτοια περίπτωση, το channel 2 μπορώ να το ρυθμίσω κατά βούληση, είτε όπως στη ρύθμιση 1 αν θέλω gain boost, είτε όπως στη ρύθμιση 2 αν θέλω clean boost.

ΥΓ. Νομίζω ότι από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο αν είμαι ευχαριστημένος ή όχι από την αγορά του συγκεκριμένου πεταλιού...! ;D

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

  • Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 5861
  • Φύλο: Άντρας
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
Απ: Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster
« Απάντηση #19 στις: 13/03/12, 23:18 »
Στα ίδια επίπεδα με τον Ριχάρδο κινείται και η δική μου εμπειρία από το Dual Booster.

O πρώτος τρόπος που αναφέρει είναι μια εξαιρετική μεθοδος για να έχεις δύο διαφορετικά boost, ένα καθαρό και ένα crunchy. Aνάλογα με την κιθάρα, τους μαγνήτες και τις ρυθμίσεις του ενισχυτή (εγώ συνήθως παίζω στο καθαρό κανάλι), βρίσκω ότι το δεύτερο boost του πεταλιού μού δίνει το crunch με το gain στο τέρμα και το volume γύρω στο 12 με 2 (ο' clock). Kαι πράγματι μπορεί να πάρει κανείς αρκετή ποσότητα overdrive (δεδομένου ότι μιλάμε για booster) με τα ρυθμιστικά του πεταλιού στο μέγιστο ή σε πιο χαμηλά επίπεδα σε συνδυασμό με το βρώμικο κανάλι του ενισχυτή, αν και ομολογουμένως όχι χωρίς κάποιο θόρυβο.

Μια άλλη ρύθμιση που χρησιμοποιώ κατά κόρον είναι στο καθαρό κανάλι του ενισχυτή, έχοντας και τα δύο κανάλια του πεταλιού ενεργοποιημένα με το gain και των δύο πολύ χαμηλά και το volume του δεύτερου πολύ ψηλά, γύρω στο 3 ο'clock έως μέγιστο. Παίζοντας με το volume του πεταλιού ή της κιθάρας μπορώ να αυξήσω ή να μειώσω την ένταση κατά το δοκούν, ενώ παράλληλα ο ήχος μου διατηρείται καθαρός και αποκτά σημαντικά περισσότερη διαύγεια και ευκρίνεια χωρίς να χάνει τίποτα από τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι οι ίδιες ρυθμίσεις στο βρώμικο κανάλι του ενισχυτή δίνουν μια μικρή αλλά αισθητή αύξηση του gain, η οποία επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη.

Εν ολίγοις, μετά από αρκετούς μήνες που χρησιμοποιώ το Dual Booster, όχι απλά δεν έχει μειωθεί ο αρχικός μου ενθουσιασμός, αντίθετα θα έλεγα ότι το έχω εκτιμήσει ακόμα περισσότερο. Είναι το πετάλι που "παίζει" περισσότερο στην πεταλιέρα μου και αυτό το οποίο δεν βλέπω να αποχωρίζομαι για κανένα λόγο. Και με δεδομένη την τιμή του, θα έλεγα ότι είναι ίσως το καλύτερο πετάλι που έχω δοκιμάσει από πλευράς ευελιξίας, ευχρηστίας και πάνω απ' όλα value for money.
Διψάς και δεν το ξέρεις...

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
ARTEC pedals??

Ξεκίνησε από Conviction Εφέ

19 Απαντήσεις
5628 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16/11/11, 20:45
από Απόλλων
4 Απαντήσεις
3006 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13/10/08, 21:35
από Jezus
1 Απαντήσεις
2847 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 01/12/08, 20:35
από elsar
11 Απαντήσεις
4484 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 02/08/09, 03:03
από brian
3 Απαντήσεις
2290 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 07/12/10, 18:11
από kirk (IBANEZ RG370) hammet
4 Απαντήσεις
2466 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10/01/12, 11:34
από neeckos
0 Απαντήσεις
1443 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14/03/12, 21:43
από gers
6 Απαντήσεις
4348 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28/03/13, 11:51
από gers
14 Απαντήσεις
6050 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19/07/13, 20:28
από Απόλλων
15 Απαντήσεις
11520 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15/11/13, 20:33
από adr1anos