Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - STEFANOS604

Σελίδες: [1] 2 3 4 5
1
Ενισχυτές / Παθητικοί ‘’ενισχυτές’’
« στις: Σήμερα στις 00:59 »
Δείτε πρώτα το άρθρο : ‘’Προενισχυτής ή DI Box;’’ http://forum.kithara.gr/index.php?topic=91037.msg726652#new

Παθητικοί ‘’ενισχυτές’’
Φυσικά είναι λανθασμένη ορολογία που όμως είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει (όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες λέξεις) , αφού για να γίνει ενίσχυση απαιτείται τροφοδοσία. Στην ουσία είναι κυκλώματα (ωμικά ή επαγωγικά) passive volume control που συνδέονται πριν έναν προενισχυτή ή μετά έναν τελικό ενισχυτή για τους λόγους που αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω.
Μπορεί να υλοποιούνται είτε μέσω αντιστάσεων είτε μέσω μετασχηματιστή με πολλές λήψεις στο δευτερεύον (Μια καλή αναλυτική περιγραφή μέσω μετασχηματιστή εδώ και φωτογραφίες εδώ).
1. magnetic preamp
Ακόμα κι ο καλύτερος πανάκριβος  active preamp θα χρωματίζει, να γιατί χρησιμοποιούνται.
Η πιο χαμηλή παραμόρφωση που θα έχει ο ενισχυτής είναι σημαντικά αντιληπτή με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται καλύτερα τα μουσικά όργανα.
Σήμερα ακόμα και οι καλύτερες εταιρείες , στους ενισχυτές κιθάρας τοποθετούν Power Attenuators με σκάλα (pad switch) ακόμα και στους φορητούς.
Καλύτερος τίτλος θα ήταν : Volume Attenuators vs Power Attenuators
Παθητικός προενισχυτής (Υποβιβασμός Ισχύος /Passive volume control)
preamp

peamp ιδιοτητες
Passive preamp
Παθητικός υποβιβασμός τελικού  (Υποβιβασμός Ισχύος /Power Attenuation)
power attenuation
difference Master-Channel control
Ηχογράφηση χωρίς clipping


attenuator
Αν τώρα ή στο μέλλον σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα ήχου σας σαν laptop DJs ή να συνδέετε για ηχογράφηση ηλεκτρική κιθάρα ή άλλα όργανα με πολύ υψηλή έξοδο και να έχετε δυνατότητα υποβιβασμού της παραμόρφωσης (Clipping) τότε να αγοράσετε κάρτα με pad switch (πχ την Focusrite Scarlett 2i4 ) ή αν ήδη διαθέτετε κάρτα χωρίς pad switch ο ανωτέρω χειροποίητος εξασθενητής θα λύσει το πρόβλημα. Περισσότερα στο άρθρο εδώ:
 Αν δεν πρόκειται να κάνετε τίποτε από τα παραπάνω τότε αγοράστε κάρτα χωρίς pad switch (πχ την
Focusrite solo).

 

2

Δείτε το πλήρες άρθρο , έστω για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις εδώ :

3
Ενισχυτές / Προενισχυτής ή DI Box;
« στις: 11/01/18, 19:12 »

Εδώ: Περισσότερες πληροφορίες που αναφέρονται στα linksτων φωτογραφιών:
D.I 
http://www.avsite.gr/forum/threads/%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-di-direct-box.151777/
προενισχυτή (prep)
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4279
Unbalanced high impedance - Balanced low impedance
https://www.avsite.gr/forum/threads/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-audio.149756/#post-2044093
τροφοδοσία phantom
http://www.avsite.gr/forum/threads/%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-phantom-power.151399/
Baggs
https://www.sweetwater.com/store/detail/ParaDI
ParaDI
https://www.sweetwater.com/store/detail/ParaDI
 Baggs Venue
 http://www.nakas.gr/prd/l-r-baggs-venue-di-preamp-proenisxitis-di-box-5-band-eq-xordistiri

Orchid
https://www.soundonsound.com/reviews/orchid-electronics-di-boxes
Magnetic Pickup

Piezoelectric Pickup

https://www.soundonsound.com/reviews/orchid-electronics-di-boxes

4
Όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά και στέλλουν email για συνέχεια με 120$/έτος. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ που σίγουρα θα υιοθετήσουνκάποια στιγμή ΌΛΟΙ (Google - You tube....). Everything Americanized!!!!
Hello ,We would like to offer a tailored plan for users just like you - our Premium plan for $119.99 / year.The Premium plan will provide 3rd party hosting for non-commercial use on your forums, blogs, and personal websites*. Additionally, you will be able to store up to 300,000 photos.We are working on some exciting changes for 2018. This is our exclusive introductory price and this offer will expire in 7 days.Thank you very much for your continued support.-Sebastian

7
Το ερώτημα επιλογής ακουστικής (με συρμάτινες ή νάϋλον χορδές) κιθάρας ποιότητας είναι κρίσιμο, αφού υπάρχει πληθώρα φθηνών , χαμηλής ποιότητας αλλά και υψηλής ποιότητας από μη γνωστές εταιρείες με εφάμιλλα ξύλα ή σύνθετα υλικά.
A. Εισαγωγή:
 Να διευκρινιστεί απ’ την αρχή ότι τις ακουστικές κιθάρες με νάιλον χορδές, έχει επικρατήσει να τις λέμε κλασσικές ενώ τις ακουστικές κιθάρες με ατσάλινες χορδές έχει επικρατήσει να λέγονται σκέτο ‘’ακουστικές’’.
 Η αξία μιας ακουστικής κιθάρας εξαρτάται από λίστα πάρα πολλών παραγόντων:
 Δεκάδες ερωτήσεις ,όπως οι παρακάτω, κατακλύζουν τα Forums μουσικών ιστοσελίδων.
 

Τι πρέπει να γνωρίζω για να επιλέξω μια ακουστική κιθάρα ποιότητας;
 • Γιατί μερικές ακουστικές κιθάρες είναι πιο ακριβές από τα άλλες ;
 • Ποιο στυλ κιθάρας είναι το καλύτερο;
 • Να είναι cutaway  ή όχι ;
 • Πότε να διαλέξω ακουστική κιθάρα με χαμηλότερη τιμή ;
 • Από τι ξύλο , με τι βερνίκι ,με τι χρώμα, με τι χορδές με….;;
 • Μπορώ μόνος να επιλέξω ακριβή κιθάρα και να πετύχω ή πρέπει να βασιστώ στον πωλητή, σε reviews, σε σχολιασμούς μουσικών forum ,σε φίλο κιθαρίστα…;
Σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές κιθάρες , όπου τυχόν κακή ποιότητα κατασκευής τους,  μπορεί συχνά να καλυφθεί με πετάλια και ένα καλό ήχο ενισχυτή , η ποιότητα της ακουστικής κιθάρας είναι καθοριστική για το παίξιμο σας.
 Το ερώτημα για το πώς μπορώ να επιλέξω μια ακουστική κιθάρα ποιότητας είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι στην αγορά σήμερα ,υπάρχει πληθώρα φθηνών , χαμηλής ποιότητας κιθάρων (μια φτηνή κιθάρα – που πχ δυσκολεύει στο πάτημα των χορδών) ίσως αποθαρρύνει αμέσως τον αρχάριο. Προφανώς , το κόστος των διαφημιστικών μέσων περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του οργάνου. Μπορεί λοιπόν  να καταλήξετε να πληρώσετε περισσότερα για το εμπορικό σήμα , ενώ η ποιότητα να είναι η ίδια πληρώνοντας μια ανταγωνιστική τιμή για κιθάρα μη επώνυμη .
 Η επωνυμία μικρότερων εταιρειών εξαρτάται λιγότερο από τα διαφημιστικά μέσα και περισσότερο στη στήριξη και τη γνώση από τον πωλητή αλλά , από reviews στο διαδίκτυο και από τα Forums των μουσικών ιστοσελίδων.
 Όμως μόνο και μόνο επειδή ακούσατε ή διαβάσατε σε reviews ότι μια καλή ακουστική κιθάρα έχει πχ  ''Indian Rosewood " ή "μασίφ καπάκι" , ή…., δεν θα πρέπει να υποθέσετε αυτόματα ότι θα ακούγεται καλύτερα από μια υψηλής ποιότητας κιθάρα αλλά φτιαγμένη από λιγότερο γνωστά ξύλα . . Έτσι λοιπόν μην αγοράζετε κιθάρα μόνο από το ‘’όνομα’’, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες σας και το στυλ σας και καλόν είναι να επισκεφτείτε το μουσικό  κατάστημα με κάποιον έμπειρο κιθαρίστα που εμπιστεύεστε. Εννοώ ότι όσον αφορά τις ακουστικές μπορεί η Takamine, η Fender , η Yamaha …να είναι οι εταιρίες που κυριαρχούν ,όμως κοστίζουν . Όχι όμως ότι δεκάδες άλλες μάρκες δεν θα σε γοητέψουν και μάλιστα σε πολύ πιο προσιτές τιμές (πχ η LAG).
 Καλόν είναι η κιθάρα που θα αγοράσετε να έχει ‘’truss rod’’  -  ατσάλινη ράβδος στο εσωτερικό του μπράτσου της ταστιέρας που χρησιμεύει να σταθεροποιεί αλλά και να ρυθμίζει (με μπουλόνι που έχει στο εσωτερικό της κιθάρας) την καμπυλότητα της ταστιέρας (αν κάποτε το μπράτσο σκεβρώσει να έχετε δυνατότητα ρύθμισης). Δείτε το πώς στο άρθρο :
’Διορθωτική συντήρηση κιθάρας’’  Συνήθως οι κλασσικές κιθάρες, όπου, λόγω των νάιλον χορδών ,η τάση που ασκούν είναι αρκετά μικρότερη απ’ ότι οι ακουστικές με συρμάτινες χορδές, δεν έχουν truss rods. Όμως μερικές εταιρείες όπως η Takamine κατασκευάζουν κλασσικές κιθάρες και με truss rods.
 Τα Truss rods επίσης επιτρέπουν την κατασκευή του μπράτσου της κιθάρας από λιγότερο ανθεκτικό υλικό ,που αν δεν είχαν Truss rods δεν θα αντέχανε την τάση (τέντωμα) των χορδών.
 Δείτε τα ξύλα
από τα οποία φτιάχνονται οι κιθάρες ΕΔΩ: [/url][/font]
Τα ξύλα έχουν διαφορετικές ‘’ηχοχρωματικές ’’ ιδιότητες, ανάλογα με το είδος , τη δομή των κυττάρων, το κόψιμο από το δέντρο, το στέγνωμα , το κλίμα και τη θερμοκρασία που το ξύλο είναι αποθηκευμένο... Επίσης, η  τεχνική του οργανοποιού αλλά και το παίξιμο του κιθαρίστα επηρεάζουν αυτές τις ιδιότητες του κάθε κομματιού ξύλου που χρησιμοποιεί η ακουστική κιθάρα .
 Τέλος, κιθάρα που όχι μόνο παίζει και ακούγεται καλά , αλλά και σας εκφράζει οπτικά (χρώμα) μπορεί να αποτελέσει επιπλέον  κίνητρο για να μη την παρατήσετε.
 B. Επιλογή ανάλογα με το στυλ

! No longer available
το video θα βοηθήσει καλύτερα απ’ ότι οι φωτογραφίες (στο χρόνο από 0:43).
Υπάρχουν περίπου τόσα πολλά στυλ για το σώμα της ακουστικής κιθάρας, όσες είναι και  οι εταιρείες που τα δημιουργούν !! Οι ακουστικές λοιπόν παράγονται σε τόσα πολλά σχήματα και μεγέθη  γι αυτό και όποια  κάποιος άλλος βρίσκει ελκυστική, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς .
 Αν είστε ενήλικας , σίγουρα απαιτείται αγορά κιθάρας πλήρους μεγέθους . Για τα παιδιά , υπάρχουν κιθάρες στο μισό και στα 3/4 (σε σχέση με το μέγεθος κιθάρας των ενηλίκων) .
 Εάν το παιδί σας θέλει να παίξει κιθάρα και είναι ηλικίας μέχρι 10 χρονών ,προτείνεται  η κλασσική κιθάρα. Οι νάιλον χορδές είναι πιο εύκολες για τα δάχτυλα από ότι οι ατσάλινες χορδές σε ακουστική.
 Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε ακριβά αξεσουάρ κιθάρας , αλλά τοποθετήστε όλα αυτά τα χρήματα στην καλύτερη κιθάρα που μπορείτε να πάρετε .
 Μια φθηνή ακουστική κιθάρα συνήθως μπορεί να μη ακούγεται καλά, αλλά αν μόλις τώρα ξεκινάτε , είναι μάλλον αρκετά καλή . Αν είστε σε ενδιάμεσο ή προχωρημένο στάδιο ίσως να χρειαστεί να δαπανήσετε πάνω από 500 ευρώ (υποκειμενική άποψη) κι αν  θέλετε καλύτερη ποιότητα μπορεί να ξοδέψετε και χιλιάδες ευρώ , ανάλογα με την τσέπη σας .
 Ενώ το στυλ του σώματος της κιθάρας συμβάλλει σίγουρα στον συνολικό ηχόχρωμα της κιθάρας , ο λόγος γιατί το στυλ είναι τόσο σημαντικό έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο άνετη είναι,το πόσο ταιριάζει στο σώμα σας και στο χέρι σας και πιθανόν και άλλες προτιμήσεις σας . Υπάρχουν λεπτές κιθάρες , κιθάρες μικρού μεγέθους , jumbo κ.α

Guitar styles


[/color]
Συνεχίζεται
....

8
Ο φορητός στο χέρι, πόδι…μοντέρνος  δονούμενος μετρονόμος  εδώ:
Εδώ έτοιμοι ρυθμοί ντραμς ….ίσως πιο εξυπηρετικοί

9
Το Ποιμενικό μινόρε λέγεται και :
 • Νικρίζ
 • ή Σουλινάκ
 • ή Ρουμάνικο μινόρε ή
 • D Dorian #4th scale (mode)
 • ή 'Pastorale' D minor

Ωραίος , μελαγχολικός ήχος Ποιμενικής , Ρουμάνικης Λαϊκής και Τσιγγάνικης Μουσικής. Γνωστό σε ποιμενικό είναι το παλαιό σήμα της ΕΡΤ
Κιθάρα + Φυσαρμόνικαhttp://youtube.com/watch?v=Oe_85hH_xz410
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια = Χ.Α.Π
Τα αναφερόμενα αναλυτικά στο video μου και στα άλλα 2 ξενόγλωσσα, ίσως σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα, να γυμνάσετε τους πνεύμονες ή να μάθετε να παίζετε φυσαρμόνικα, ή κάποιο άλλο πνευστό μουσικό όργανο.
Στα πνευστά όργανα (εξαιρείται η φυσαρμόνικα) δεν εισπνέουμε, αλλά μόνο εκπνέουμε.
Σε μερικά άρθρα, για τα πνευστά μουσικά όργανα, τίθενται θέματα κάποιων μολύνσεων από διαφόρους μύκητες που αναπτύσσονται απ’ τα σάλια και συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών (πρέπει να καθαρίζουμε τη στοματική κοιλότητα πριν παίξουμε και καλό είναι να μη είμαστε φαγωμένοι), όμως τα θέματα αυτά ξεπερνιούνται εύκολα απλά με την καθαριότητα και απολύμανση (στη φυσαρμόνικα εγώ εμφυσώ, σαν σπρέϊ, δυνατό τσίπουρο ή ουϊσκυ ή την εμποτίζω ελαφρά με καθαρό οινόπνευμα – το δε επιστόμιο της τρομπέτας το ‘’καίω’’ με μια αναμμένη λαμπάδα).
Τα πνευστά όργανα είναι ατομικά (ειδικά οι φυσαρμόνικες). Δεν τα δίνουμε, αν όμως χρησιμοποιηθούν από άλλους πρέπει να τα απολυμαίνουμε .
Πράγματι υπάρχει επικινδυνότητα στους πνεύμονες των μουσικών από πνευστά, οφείλεται όμως στα μαγαζιά που δουλεύουν, όπου το κάπνισμα "πάει σύννεφο" και όχι  στο πνευστό που παίζουν.
Μια μελέτη που έγινε σε έναν club 2500 ατόμων, σε 2 ώρες με τη στάνταρτ αναλογία καπνιστών και μη καπνιστών της Ελλάδας ισοδυναμούν με 400 (!!!) πακέτα τσιγάρα. Ένας μουσικός φυσαρμόνικας σε τέτοιο club θα εισέπνεε εντελώς διαφορετικά (καπνό με μεγαλύτερη συχνότητα εισπνοών απ' ότι οι θαμώνες).
Το ΧΑΠ διαπιστώνεται σε λίγα δευτερόλεπτα από έναν πνευμονολόγο, με ένα όργανο που λέγεται Spirometer (μετρά τον αέρα που εκπνέουμε το 1ο δευτερόλεπτο –η μέτρηση λέγεται FEV1. Ένας μη καπνιστής πρέπει να εκπνέει περίπου 3 λίτρα αέρα=100% μετά από βαθιά εισπνοή).
{Εγώ διαπίστωσα ότι είχα FEV1 – το 2004 - κυμαινόμενο ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, από 25% -35% (Severe – Moderate). Έκτοτε με άμεσο κόψιμο του καπνίσματος, με πεζοπορία, γυμναστήριο και με το εισπνεόμενο φάρμακο Xoterna βελτιώθηκαν άλλες παράμετροι και σταθεροποιήθηκα στο 33-45% (moderate)}.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο ακινητοποιούνται και κλείνονται στο σπίτι για να αποφύγουν τη δύσπνοια, χειροτερεύουν την κατάσταση τους.

Το 2011 ασχολούμενος με τη φυσαρμόνικα –όπως αναφέρω αναλυτικά στο video- η βελτίωση φτάνει και μερικές φορές ξεπερνά το 45% και εδώ και 5 έτη έχω διακόψει το SERETIDE και σήμερα παίρνω το Xoterna (Κόνις για εισπνοή) και κάπου- κάπου το σταματώ εντελώς. Μπορώ να παίζω ασταμάτητα φυσαρμόνικα και πέραν της 1 ώρας.


Δείτε τη χρήση της φυσαρμόνικας  σε νοσοκομείο (Sinai Hospital of Baltimore, to help pediatric patients who have asthma or pneumonia).
Περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ:
Διαφραγματική αναπνοή
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει την αναπνοή μας σε μεγάλο βαθμό και καλό είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα (στο κρεβάτι ξαπλωμένοι ανάσκελα, ή στη στάση λεωφορείου, ή όπουδήποτε), κάνοντας βασικές ασκήσεις αναπνοής με το διάφραγμα.
Διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει το στήθος από την κοιλιά.
Για καλή εκφραστικότητα από το πνευστό μας και πολύωρο παίξιμο, πρέπει να μάθουμε να αναπνέουμε με το διάφραγμα και όχι με το στήθος.
Όταν αναπνέουμε με το στήθος, το καταλαβαίνουμε γιατί όταν εισπνέουμε, το στήθος φουσκώνει και όταν εκπνέουμε το στήθος ξεφουσκώνει.
Κάντε συχνά την παρακάτω άσκηση και σύντομα θα συνηθίσετε να αναπνέετε με το διάφραγμα:
1. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και αφήστε την κοιλιά να φουσκώσει καθώς εισπνέετε.
2.Σταματήστε για 2 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε από το στόμα αλλά με κανονικό ρυθμό
3.Επαναλάβετε αρκετές φορές
Η ίδια άσκηση, προτείνεται και σαν τεχνική χαλάρωσης από το άγχος.
Βέβαια δεν υπάρχει "αφύσικος" τρόπος αναπνοής στο παίξιμο του πνευστού. Δηλαδή ο αέρας προέρχεται όπως αναπνέουμε (εισπνοή – εκπνοή) ασυναίσθητα:
 
 • είτε από το διάφραγμα
 • είτε από το στήθος
 • είτε από τη στοματική κοιλότητα
 • είτε με συνδυασμό και των τριών.
Απλώς την αναπνοή από το διάφραγμα πρέπει να τη μάθουμε για να τη συνηθίσουμε. Οι αναπνοές αυτές κάνουν καλό στην υγεία, είτε παίζετε, είτε όχι πνευστό.
Αυτές οι ασκήσεις αναπνοής χρησιμοποιούνται μερικές φορές και σαν μια μορφή χαλάρωσης και μπορούν σύμφωνα με τους γιατρούς να οδηγήσουν στην ανακούφιση, ή πρόληψη των συμπτωμάτων που συνήθως συνδέονται με το άγχος, υψηλή πίεση του αίματος, πονοκεφάλους, στομάχι, πονόλαιμους, κατάθλιψη...
Προσπαθώντας να διδαχθείτε τις διαφραγματικές αναπνοές (ή αναπνοές με την κοιλιά), πιθανότατα να μη μπορείτε άμεσα, γιατί το μυαλό σας θα σας μεταφέρει πίσω στο συνηθισμένο τρόπο, που είναι αναπνοές από το στήθος.
Δηλαδή για να κάνουμε διαφραγματικές αναπνοές ΠΡΕΠΕΙ να το σκεφτούμε. Είναι θέμα εξάσκησης.

11
χειροποίητο τραπέζι με παλιές ή φτηνές ακουστικές κιθάρες

12
 
 ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ - ‘’ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ’’
 
http://www.cosmosep.gr/Article/5148/
 

13
Μόλις ανέβασα το video:

 
‘’ ….. η jazz  είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο , μια μουσική που έχει "απορροφήσει" και άλλα είδη μουσικής διατηρώντας με επιτυχία τα χαρακτηριστικά τους (πχ latin jazz , soul jazz….). Αυτή τη μουσική και ειδικά τους αυτοσχεδιασμούς για να τους παίξεις δεν αρκούν τα ακόρντα της κλασσικής αρμονίας και πρέπει να εντρυφήσουμε και στα προσθήκης και extended.
Το ακομπανιάρισμα στην τζαζ, λέγεται Comping, από τις λέξεις accompaniment και Compliment γιατί εκτός από τον το ακομπανιάρισμα έχει και  αυτοσχεδιαστικό και solo χαρακτήρα’’.
Εγώ από τζαζ έχω ελάχιστη εμπειρία , από μελέτη των  άρθρων του μέλους Harpwood αλλά δυστυχώς τα χέρια μου δεν ‘’έπιαναν ‘’ (ηλικία γαρ!!)τέτοια ακόρντα και τα παράτησα , παίζω όμως μερικά κομμάτια συνοδευόμενος από backing tracks  (παλιά τα έπαιζα με την τρομπέτα μου και σήμερα με τη χρωματική φυσαρμόνικα μου και πρόσφατα κάποια ,όπως φαίνεται στο ανωτέρω video, με τη διατονική φυσαρμόνικα σε τονικότητα Em Key).
Ίσως ένας ευρύτερος ορισμός, για την ελληνική τζαζ, είναι η τζαζ  που παίζεται από Έλληνες οργανοπαίκτες  ή, καλύτερα, πως η ελληνική τζαζ παράγεται στον τόπο μας και περιλαμβάνει, ενδεχομένως, ελληνικά στοιχεία , αλλά κυρίως αυτοσχεδιασμούς των εκτελεστών της. Αυτό προσπαθώ να δείξω με το video μου. Δε ξέρω αν τα κατάφερα. Εσείς θα κρίνετε…
Όμως οι παρακάτω σημειώσεις , σύμφωνα και με φίλο μου Harpwood, (που μου επέτρεψε να αναδημοσιεύσω)πιστεύω ότι θα βοηθήσουν , στην αρχή, όσους νέους ασχοληθούν με την  jazz.
 
Αυτό που με το video και το ηχητικό θέλω να μεταδώσω είναι ότι η φυσαρμόνικα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της jazz
Το ηχητικό Em medium Swing Jazz backing track: ΕΔΩ: (Μπορείτε να το κάνετε COPY/PASTE πολλές φορές πχ με το audacity software)
2-5-1 chord progression
Το διάστημα C - F είναι μια 4η ανιούσα ( C - D – E – F) αλλά και μια 5η κατιούσα (F – G – A – B – C ) .
Τη δε σειρά : C - F - Bb - Eb - Ab - Db - Gb - Cb/B - E - A - D - G – C οι τζαζίστες μαθητές και δάσκαλοι την ονομάζουν ‘’Κύκλος των 4ων  ‘’.
Οι δε κλασσικοί την ονομάζουν ‘’Κύκλος των 5ων anticlockwise , Δηλαδή ‘’Κύκλος των 5ων αντίθετος της φοράς των δεικτών ωρολογίου’’
 
Η αντίστροφη σειρά: C - G - D - A - E - B/Cb - Gb - Db - Ab - Eb - Bb - F – C
 
είναι ο ‘’κύκλος των 5ων clockwise . Δηλαδή ’’Κύκλος των 5ων της φοράς των δεικτών ωρολογίου’’ για τους κλασσικούς και πολλοί τζαζίστες χρησιμοποιούν την ίδια ορολογία αλλά αναφερόμενοι στον ‘’Κύκλο των 4ων  ‘’  - αφού το C - G είναι 5η ανιούσα , αλλά και 4η κατιούσα.

 Η σχέση 2-5-1 είναι βασική αρμονική διαδοχή (chord progression) στην jazz μουσική.
Η σχέση δεν είναι τίποτε άλλο από μια αρμονική διαδοχή που συμβαίνει να ηχεί ωραία. Μελετώντας την 2-5-1 βρήκα σε κάποιο ξενόγλωσσο site τη φράση ότι :
’’η εφαρμογή είναι εύκολη και προκύπτει εάν χρησιμοποιήσουμε τους φθόγγους του κύκλου των 5ων ως θεμελίους τονικοτήτων. Ξεκινώντας όμως αριστερόστροφα - κατά την αντίθετη φορά των δεικτών ωρολογίου’’.
 
Πχ αριστερόστροφα από την θεμέλιο C, η σχέση 2-5-1 οδηγεί στην Bb:
Cm7-F7-Bb7
Έτσι έφτιαξα το σχεδιάγραμμα της φωτογραφίας :
http://4.bp.blogspot.com/-K6zW9HYpNjs/Uw3q7RxPalI/AAAAAAAAB2Y/lWhB6OSc4RE/s1600/2-5-1+chords+&+circle.jpg
 
 
Να αναφέρω, πως οι σχέσεις 2-5-1γράφονται σωστά:
 
 • για τα ματζόρε  2-5-1: iim7     -  V7     -   Imaj7   ή    Ι(triad) και
 • για τα μινόρε     2-5-1: iim7b5 -  V7alt -   Im7      ή    Im(triad)

14
Εισαγωγή:
Βέβαια το άρθρο δεν μπορεί να συγκριθεί με την άμεση επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και μαθητή.
 Ειδικά όσον αφορά την κλασσική κιθάρα πρέπει απ’ την αρχή να μαθευτεί με τα δάκτυλα και τα πρώτα τουλάχιστον μαθήματα να γίνουν από δάσκαλο κιθάρας ή τουλάχιστον από δεξιοτέχνη της κλασσικής γιατί αργότερα (εννοώ αν μάθεις πρώτα με πένα,  ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα) θα πρέπει μετά να ‘’γκρεμίσεις’’ για να ‘’χτίσεις’’ στη νέα τεχνική. Αν μαθευτεί η νέα τεχνική από μηδενική βάση θα είναι πολύ ευκολότερα. Μετά αφού μάθετε την κλασσική ο δρόμος προς την ηλεκτρική (ή ακουστική με πένα) είναι πιο εύκολος .
Βέβαια οι τεχνικές , τουλάχιστον της κλασσικής κιθάρας, δεν είναι στάσιμες αλλά εξελίσσονται και οι κιθαρίστες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους κατάλληλους δασκάλους , ωδεία , αξιόπιστες ιστοσελίδες.
 
Τι συνήθως παίζουν τα 3 είδη κιθάρας :
H κλασική εκτός από κλασσικά κομμάτια παίζει παραδοσιακές μουσικές όπως:
 Ισπανική (Flamenco), Latin  (Βραζιλιάνικη - Αργεντίνικη ..) Aνατολίτικη ……..Κλασσική  κιθάρα.
Ακούστε τέτοιες μουσικές στο Θέατρο Απόλλων Ερμούπολης Σύρου από τον πολύ καλό κιθαρίστα Χρήστο Καλαμαρά. Εδώ: Είναι ένα ρεπερτόριο που ακούγεται όλες τις ώρες και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιάσει τους κιθαρίστες κλασσικής και απ' το οποίο έχετε να ''κλέψετε'' πολλές τεχνικές....
Η ακουστική συνήθως ακομπανιάρει συνοδεύοντας τη φωνή του ίδιου του κιθαρίστα ή τραγουδιστή σε πολλά μουσικά είδη :
Λαϊκά, Έντεχνα, pop – Rock  ξένα & ελληνικά ……
Η ηλεκτρική αναδεικνύει πολλά μουσικά είδη, με συνοδευτικές αλλά και σολιστικές κυρίως εκφάνσεις. Σήμερα στην Ελλάδα οι ηλεκτρικοί κιθαρίστες ασχολούνται με  μουσικά είδη  όπως:
Λαϊκά, Έντεχνα ακόμα και παραδοσιακά πολλών λαών αλλά και ελληνικά δημοτικά.
Κυρίως όμως με τα είδη:
Rock , Pop, Blues, Jazz , Heavy Metal , Latin, Country….
 
Συμβουλές
·Αν είστε νέοι ξεκινήστε απ’ την αρχή με τα δάκτυλα και μάθετε τα ακόρντα και αρπεζέ
·Το ακόρντο 7ης θα το συναντήσετε σε πολλά βιβλία και με το όνομα: ‘’Σέτιμο’’.
·Η θέση του δεξιού χεριού να είναι μεταξύ της οπής της κιθάρας και του καβαλάρη. Τότε ο ήχος θα είναι πιο δυνατός
·Η ταστιέρα στην ακουστική κιθάρα είναι στενότερη και πιστεύω ότι διευκολύνει στην εκμάθηση των ακόρντων . Για ακόρντα μπαρέ δείτε το άρθρο εδώ
·Η απόσταση από τάστο σε τάστο είναι 1 ημιτόνιο.
·Για να αποκτήσετε ταχύτητα πρέπει να εξασκείστε αργά.
·Συνηθίστε απ’ την αρχή το ‘’τυφλό σύστημα’’. Δηλαδή να μη βλέπετε την ταστιέρα είτε διαβάζετε παρτιτούρα είτε όχι. Αφήστε το αυτί να ακούει αν τα δάκτυλα πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Έτσι θα αποκτήσετε φυσικότητα αλλά και αυτοπεποίθηση στο παίξιμο σας.
·Ακούτε μουσική με κιθάρα όσο πιο συχνά μπορείτε
·Παίξτε με κάποιον άλλον καλύτερο από εσάς και ζητήστε του να σας μάθει κάποιο κόλπο.
·Αν μαθαίνετε μόνος , στο διαδίκτυο θα βρείτε άφθονα jamming tracks για οποιοδήποτε στυλ μουσικής και οποιαδήποτε τονικότητα επιθυμείτε  ή χρησιμοποιήστε τους δικούς μου έτοιμους drum ρυθμούς για ελληνικά τραγούδια σε mp3 όπως
! No longer available
ή χρησιμοποίησε μετρονόμο για να σολάρετε. Προσοχή στο tempo – να γιατί πρέπει απ’ την αρχή να μάθετε να μετράτε- γιατί είναι καλύτερα να χάνετε μερικές νότες στη μελωδία που παίζετε παρά το ρυθμό.Το videoαυτό ενσωματώνεται στο άρθρο για να σας δείξει στο χρόνο 3:47 – 4:10την ταυτόχρονη χρήση, με την κιθάρα ή σολιστικό όργανο, ''έτοιμων ρυθμών ντραμς'', (που με μεγάλη εργασία απομόνωσα από ελληνικά τραγούδια) αντί της χρήσης μετρονόμου που είναι σαν να έχεις κοντά σου και ντραμίστα!! Πιστεύω πως αν , ειδικά ο αρχάριος, δεν μπορεί να κρατήσει το τεμπο τότε φαντάζομαι ότι βοηθάνε περισσότερο απ’ ότι ένας μετρονόμος (ειδικά αν διαθέτετε softwareπου να μπορείτε να αυξομειώνετε το τέμπο) Για τους δικούς μου έτοιμους drum ρυθμούς για ελληνικά τραγούδια, σε mp3 μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να τους κάνετε downloading  εδώ:

·Κάντε ‘’ζέσταμα’’ με ακόρντα ή σόλο που σας ευχαριστούν.
·Μη προσπαθήσετε ποτέ να αντικαταστήσετε τις χορδές της κλασσικής (ναϋλον)  με χορδές ακουστικής (συρμάτινες).
·Μην αγοράζετε κιθάρα από το ‘’όνομα’’, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες σας και το στυλ σας. Επισκεφτείτε το μουσικό  κατάστημα με κάποιον έμπειρο κιθαρίστα.
·Καλόν είναι η κιθάρα που θα αγοράσετε να έχει ‘’truss rod’’ που είναι μια ατσάλινη ράβδος στο εσωτερικό της ταστιέρας που χρησιμεύει να σταθεροποιεί αλλά και να ρυθμίζει (με μπουλόνι που έχει στο εσωτερικό της κιθάρας) την καμπυλότητα της ταστιέρας. (αν κάποτε σκευρώσει να έχετε δυνατότητα ρύθμισης).
 
Μελετήστε όταν έχετε χρόνο και το άρθρο:
Αρχάριοι και κιθάρα εδώ:
 
Βελτίωση του ρυθμικού παιξίματος στην κιθάρα
Οι χορδές κρούονται είτε με νύχια είτε με πένα. Όμως άλλο θέμα το να ακομπανιάρουμε jazz, άλλο το ακομπανιάρισμα σε λαϊκά & ρεμπέτικα με κλασική κιθάρα και άλλο το παίξιμο ρεπερτορίου κλασικής κιθάρας (πχ  πρελούδιο - φούγκα ).
Τα νύχια , όπως και τα δάκτυλα είναι τα βασικά εργαλεία του κάθε κιθαρίστα
 Στην κλασσική / Ακουστική κιθάρα τον ήχο τον παράγουμε και με τα δάχτυλά μας (εκτός από το υλικό κατασκευής της κιθάρας που παίζει σπουδαίο ρόλο στον ήχο)  . Αυτό που πρέπει να μάθουμε κυρίως είναι να παράγουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο και αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως από το χέρι που χτυπάμε τη χορδή καθώς και με την χρήση του δέρματος και του νυχιού ταυτόχρονα.
 
 • Ο ήχος της κλασικής κιθάρας χωρίς νύχια δεν συγκρίνεται ούτε κατ' ελάχιστον με του ήχο που θα βγαίνει με νύχια.
 • Με το νύχι πετυχαίνουμε υψηλότερες αρμονικές με το δέρμα χαμηλότερες.
 • Υπάρχουν έργα στα οποία το παίξιμο χωρίς νύχια καθίσταται σχεδόν αδύνατον ή αν τελικά παιχτούν η ποιότητα στην ερμηνεία δεν θα προσεγγίζει καν την ποιότητα του παιξίματος με νύχια.
 • Το παίξιμο με νύχια απαιτεί υπομονή και επιμονή για χρόνια.
 • Επειδή δεν έχουμε όλοι μας τα ίδια νύχια (ίδια ποιότητα -αντοχή) , το μήκος τους και το σχήμα τους είναι κάπως διαφορετικά για τον κάθε κιθαρίστα και εξαρτάται από το μήκος των δακτύλων (από την κλίση κατά το άρπισμα της χορδής) .
 • Υπάρχουν και τεχνικές  διόρθωσης (επικόλλησης ) βλαβών στα νύχια
 
 • Για κρούση με νύχια ,πρέπει τα νύχια του δεξιού χεριού να είναι ομοιόμορφα κομμένα και που να ξεπερνούν τις άκρες των δακτύλων και κάθε τόσο να φροντίζουμε να στρογγυλοποιούνται με το ψαλίδι και να λιμάρονται ή με χάρτινη ή γυάλινη λίμα νυχιών (Glass Nail File ) ή με απλό από τα πλέον ψιλά γυαλόχαρτα χρωματοπωλείων.
 
 • Ένας καλός ήχος προέρχεται και από καλά λιμαρισμένα νύχια (να μην έχουν σχισίματα).
 • Στο αριστερό χέρι δεν αφήνουμε νύχια. Τα ακροδάχτυλα του αριστερού χεριού πατούν στις χορδές καμπυλωτά.
 
Όσον αφορά τις πένες (υποκειμενική άποψη):
·Οι λεπτές προορίζονται για γρήγορο ή απαλό strumming.
·Οι πιο σκληρές πάντως παράγουν πιο λαμπερό ήχο και ελέγχουν περισσότερο κυρίως το τρέμολο και φθείρονται λιγότερο απ’ ότι οι λεπτές.
·Αν χτυπάμε τις χορδές με δύναμη κοντά στον καβαλάρη, ο ήχος είναι πιο ‘’λαμπερός’’.
·Οι διαφορές στον ήχο ανάλογα με την πένα, ακούγονται καλύτερα στην ηλεκτρική κιθάρα.
·Έτσι η λεπτή πένα παράγει πρίμο ήχο, ενώ όσο σκληραίνει  (παχαίνει) βγάζει πιο μπάσο ήχο.
·Προσωπικά λοιπόν,  επειδή παίζω κυρίως μπαλάντες και δημοτικά με την ακουστική κιθάρα μου , με ακόρντα κυρίως ανοιχτά χρησιμοποιώ σκληρές πένες για τον παραπάνω λόγο.
·Συνήθως με πένα - στα ελληνικά τραγούδια - ο συνδυασμός της μπάσας χορδής και των συγχορδιών γίνεται με άρπισμα (γλίστρημα της πένας προς τα κάτω)  της συγχορδίας προς τα κάτω αλλά και σε αρκετά τραγούδια (ειδικά σε 6/8 & 8/8) αρπεζέ (arpeggios).
Το ρυθμικό παίξιμο είναι πολύ σημαντικό και η εξάσκηση του απαιτεί συνέπεια , υπομονή και επιμονή.


Συνεχίζεται...

15

Αλγόριθμος "Clarallel"
Ένας "έξυπνος" αλγόριθμος που μετατρέπει το όνομα σας ή οποιαδήποτε άλλη λέξη σε μουσικό μοτίβο, χρησιμοποιώντας λογικές σχέσεις μεταξύ γραμμάτων και μουσικών φθόγγων.
η Δυτική μουσική σημειογραφία χρησιμοποιεί μόνο τα γράμματα Α Β C D E F G (ΛΑ ΣΙ ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ).
Επομένως με ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο γίνεται εύκολα η μετατροπή, με κάθε νότα να αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο γράμμα.
Ένα τέτοιο πολύ γνωστό πρόγραμμα είναι το kithara.vu για τραγούδια με ακόρντα , με δυνατότητα τονικής μεταφοράς (transportation) των, σ’ οποιαδήποτε τονικότητα.
Ο αλγόριθμος "Clarallel" που μετατρέπει το όνομά σας, ή οτιδήποτε άλλο γράφετε στο "κουτάκι" (όπως φαίνεται στη φωτογραφία), σε μια μικρή μουσική φράση Μινόρε ή Ματζόρε .


Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος είναι πολύ χρήσιμος και εκπαιδευτικός γιατί, σαν παιχνίδι, μαθαίνει στους αρχάριους και παιδιά, να διαβάζουν μουσική στο πεντάγραμμο σε διάφορες τονικότητες.

Γράψτε πχ το όνομα "GEORGIA", (που εμπεριέχει και τα γράμματα ‘’Ο’’ , ‘’Ι’’ και ‘’R’’ που δεν αντιστοιχούν σε μουσική σημειογραφία) επιλέξτε Major Mode  - Τρόπο Μείζονα - και δείτε τις νότες της μουσικής φράσης στο πεντάγραμμο σε Α major (ΛΑ ματζόρε) τονικότητα (οπλισμός με 3 διέσεις / ###  ) .

Δείτε το ‘’Clarallel’’ και εφαρμόστε το άμεσα εδώ :
 

16
Το 1ο video είναι απαγορευμένο φορτώνει σε ιστότοπο .
Θεωρείται σωστή τέτοια ανάρτηση σε ιστότοπο, απλά και μόνο για να αυξάνει αυτός που το αναρτεί τα κλικ και τα πιθανά LIKES στο youtube??
Η γνώμη μου είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.

17
Ένα πολύ αναλυτικό και χρήσιμο video μου

Φτιάξτε τον ‘’κανόνα’’, σε μικρογραφία,που δείχνω στο Video εκτυπώνοντας τη φωτογραφία ΕΔΩ : και τοποθετήστε  τον, στο μέρος που παίζετε το μουσικό σας όργανο.
https://app.box.com/s/cwyqy9ssfcochh3sq5he6rmj71h3a6x6
 
Ερώτηση: Πώς όμως θα βρω τι ακόρντα απαιτεί ένα φωνητικό, οργανικό ή σύνθετο μουσικό κομμάτι που ακούω από CD…ή πώς θα εναρμονίσω μια μελωδία (πάνω στις νότες που εγώ προσωπικά παίζω με τις χορδές Εκαντίνι και Σί της κιθάρας) ή ακούγοντας μόνο μελωδία παιγμένη από άλλα όργανα σε CD…….  ώστε να προκύπτουν συγχορδίες που να είναι ακουστικά (τουλάχιστον στην αρχή της εκμάθησης) υποφερτές ;
 
Απάντηση: Ακούμε τη μελωδία και προσπαθούμε να βρούμε την τονική της (να βρούμε τον τόνο). Το σπουδαιότερο κριτήριο είναι το "καλό αυτί". Πάντως η γνώση αυτή αποκτάται με μελέτη και από την εμπειρία σας στο όργανο. Στην αρχή θα κάνετε λάθη (λογικό) απλά να μην υπάρχει εκνευρισμός. Ανάλογα με το "αυτί" μπορεί να σας πάρει από λίγες βδομάδες μέχρι και μήνες.
 
Δεν γίνεται χωρίς "καλό αυτί" να τα μάθετε από τη μια μέρα στην άλλη. Επιμονή, υπομονή και σύντομα θα βρίσκετε όχι μόνο την τονική αλλά και όλες τις συγχορδίες.
 
Πολλές φορές ένα τραγούδι μπορεί να ξεκινάει με την τονική συγχορδία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Συνήθως όμως το τελείωμα του είναι η τονική.
Δηλαδή η τελευταία συγχορδία σχεδόν σίγουρα (η πρώτη με επιφυλάξεις) αποτελεί και την  κλίμακα της μελωδία
 
Αφού βρω τον τόνο μπορώ να συνοδεύσω τη μελωδία μόνο με τα 3 βασικά (σαν αρχάριος) ή και με εμπλουτισμό με τουλάχιστον άλλα 2 ακόρντα. (προσωπικά πχ σε κομμάτι D: Χρησιμοποιώ τα βασικά ακόρντα D – G - A7 και τα εμπλουτίζω με τα Em – Bm )
 
Το ποια είναι αυτά τα βασικά και τα δευτερεύοντα και πώς τα βρίσκουμε περιγράφεται αναλυτικά στο video και στην παρακάτω φωτογραφία:

 Πώς όμως γίνεται και ακούγεται σωστή η εναρμόνιση μελωδίας μόνο με τις κύριες 3 συγχορδίες;
Απαντώ πρακτικά ως εξής στο ερώτημα:
Είμαι παίχτης φυσαρμόνικας και όλες οι διατονικές φυσαρμόνικες παίζουν μόνο στη κλίμακα που είναι η τονικότητα τους (εκτός αν εφαρμόσουμε την τεχνική bendings). Δηλαδή στις διατονικές φυσαρμόνικες χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ 3 ακόρντα. (πχ με φυσαρμόνικα τονικότητας C μπορούμε να παίξουμε μόνο τα ακόρντα: C – G – Dm ,σχετική της F).
Με τη φυσαρμόνικα λοιπόν μπορούμε να συνοδεύσουμε μόνο με τις συγχορδίες I - IV - V άρα και να εναρμονίσουμε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μελωδία χρησιμοποιεί αποκλειστικά τους φθόγγους μιας διατονικής κλίμακας.
Πρακτικά θα τολμήσω να απαντήσω ως εξής:
Τα 3 αυτά ακόρντα περιέχουν ΟΛΕΣ τις νότες της διατονικής κλίμακας. Πχ τα ακόρντα C-G-F περιέχουν ΟΛΕΣ τις νότες της C ματζόρε, γι’ αυτό αυτή η έστω ελλιπής (με 3 μόνο ακόρντα) εναρμόνιση 'ακούγεται' σωστή. Δηλαδή το άκουσμα θα είναι αισθητικά αποδεκτό.
Με την κιθάρα μπορούμε να εναρμονίσουμε (μόλις μάθουμε τα βασικά) και με περισσότερα ακόρντα, όπως ανέφερα παραπάνω..
( Στους δρόμους/modes δεν ισχύουν αυτές οι εναρμονίσεις).
Τα 3 βασικά ακόρντα  (I – IV – V ) -  το V καλύτερα V7 - που τα βρίσκουμε  με τον τρόπο που αναλύω στο Video .
Με καθημερινή εξάσκηση σε μια πολύ βασική αλληλουχία ακόρντων (Chords Progression) όπως πχ: η I – IV – V7 – I για βασικές συνήθεις τονικότητες ( C , D , F , A – Dm , Em , Am ) σύντομα θα συνηθίσετε.
Μετά την επιλογή της αλληλουχίας  πρέπει να επιλέξετε την τονικότητα  στην οποία θα παιχθεί η αλληλουχία. Συνήθως η τονική είναι η πρώτη συγχορδία που παίζεται αλλά αυτό δεν είναι απαράβατος κανόνας.
Η γενική αίσθηση της αλληλουχίας  παραμένει η ίδια ανεξαρτήτως της τονικότητας όμως οι διαφορετικές τονικότητες προσθέτουν διαφορετικές αποχρώσεις.
Έτσι οι τονικότητες ματζόρε δίνουν έναν εύθυμο χαρακτήρα ενώ οι μινόρε έναν πιο λυπητερό.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η εύρεση της τονικότητας ενός κομματιού μας βοηθάει στην διαδικασία εναρμόνισής του καθώς περιορίζει το πλήθος των δυνατών συγχορδιών σε αυτό το κομμάτι που παράγει η αντίστοιχη κλίμακα.
Πριν ξεκινήσετε λοιπόν να βρίσκετε όλα τα  ακόρντα σε ένα τραγούδι καλό είναι να μάθετε τα βασικά πιθανά ακόρντα που μπορούν να παιχτούν με την κιθάρα.
Η εκμάθηση με τη χειροποίητη ‘’συσκευή’’ που δείχνω στο video (που μπορείτε να τη φτιάξετε άμεσα και εύκολα - θα πρότεινα ξύλο ραμποτέ σε κατά βούληση διαστάσεις -και να την έχετε στο χώρο σας) μπορεί να γίνεται και παπαγαλία χωρίς βαθιές γνώσεις των μεταξύ των ακόρντων σχέσεων, απλά με μια ολίσθηση του "κανόνα" της ‘’συσκευής’’...
Σχετικά άρθρα:
Ο κύκλος των 5ων, όπως τον ‘’τροποποίησα’’ να δείχνει και τον προσαγωγέα της αρμονικής κλίμακας μινόρε
 
 
Οδηγός για Ακόρντα Μπαρέ (barre): ΕΔΩ
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=85930.0
 
Αρχάριοι και Κιθάρα: ΕΔΩ
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=87163.0
 

18
Βιβλίο Εντυπώσεων / ''ειδοποίηση''
« στις: 25/09/17, 09:03 »
Καλημέρα
ενώ έχω ενεργοποιημένο το ''ειδοποίηση'' δεν έχω λάβει κανένα μήνυμα στο email ούτε στο νέο ούτε στο παλαιό (έγινε αλλαγή πριν λίγες μέρες) ενώ έκτοτε υπήρξαν αρκετά σχόλια.

19
[size=78%]

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

(Aroma cube amp). Δείτε το Video μου για χρήση του ταυτόχροναμε:
Κιθάρα + Φυσαρμόνικα + Έτοιμους Ρυθμούς Ντραμς
Επίσης για φλογέρα και ζουρνά

Οι έτοιμοι ρυθμοί εδώ:
 
http://youtube.com/watch?v=zI7TVO3vI0k (Embedding disabled, limit reached)[/size]

20

Τη διπλή πένα - διπλή στη μύτη (twin pick - αριθμ' 15) την έλαβα, δωρεάν, με μια παραγγελία φορητού ενισχυτή από Κίνα. Τη βρίσκω πολύ εξυπηρετική ,δίνει λαμπερό ήχο και εύκολο τρέμολο..... Στην Αθήνα σε κάποια μαγαζιά που ρώτησα δεν την έχουν υπ' όψη.

21
Γιατί κάτω από κάθε video υπάρχει η σημείωση : ! No longer available? πχ εδώ:
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=90797.msg724452;topicseen#new
και μερικές φορές εμφανίζεται μόνο το link άνω και κάτω του link

22
1.Εισαγωγή:
Στην ελληνική  λαϊκή και δημοτική μουσική  βρίσκουμε μεγάλο αριθμό αυτοσχεδιαστικών δημιουργημάτων κυρίως στα νανουρίσματα ,μοιρολόγια , τσάμικα , καλαματιανά και κυρίως στα παραδοσιακά μας  τραγούδια στην κλίμακα χιτζάζ….
Ο αυτοσχεδιασμός εξαρτάται από την εμπειρία , την φαντασία , και την καλή  γνώση της μουσικής κλίμακας.
Υπάρχουν όμως και έτοιμα Licks (φράσεις κλισέ) που τα χρησιμοποιούμε αυτούσια ή και παραλλαγμένα ανάλογα με τη φαντασία μας.
Ένα από τα κοινά στοιχεία του μπλουζ και του ρεμπέτικου είναι ο αυτοσχεδιασμός.
Πολλοί νομίζουν πως αυτοί που αυτοσχεδιάζουν (jazz , Blues ,ρεμπέτικο...) είναι μόνο  ταλαντούχοι. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί διέθεσαν  σωστά το χρόνο τους μαθαίνοντας τα εργαλεία που είναι:
Οι κλίμακες , τα ακόρντα , τα Licks & Riffs ,οι παρτιτούρες των τραγουδιών, ακούγοντας ηχογραφήσεις  και εκπαιδεύοντας το αυτί.
Η γνώμη μου είναι ότι  όσα solo από ταξίμια και αυτοσχεδιασμούς και να έχεις καταγράψει στο μυαλό σου, ο πραγματικός αυτοσχεδιασμός θέλει έμπνευση από δική σου εμπειρία.
 
Οι ‘’εισαγωγές’’ είναι απαραίτητες σε ένα τραγούδι. Πολλές φορές το πόσο γνώριμο είναι ένα τραγούδι ‘φαίνεται’ από την εισαγωγή του. Υπάρχουν εισαγωγές τραγουδιών μεγαλύτερες του λεπτού  αλλά και εισαγωγές που διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα.(πχ το ‘’Καϊρο’’ του Ν. Γούναρη έχει εισαγωγή 2:20’ )
Υπάρχουν πολλά τραγούδια που και μόνο από την εισαγωγή τους είναι αρκετό  να διαπερνά τη σπονδυλική μας στήλη  ένα ρίγος!
Το ταξίμι (τουρκική taksim  - αραβική taksīm تقسيم )  στη λαϊκή μουσική είναι ο  αυτοσχεδιασμός στην αρχή ενός μουσικού κομματιού .
Είναι μια μελωδία που έχει ελεύθερο ρυθμό και είναι στη φαντασία του παίχτη.
Αν και το ταξίμι δεν διδάσκεται , αφού είναι αυθόρμητο και δεν είναι προσχεδιασμένο και είναι μία μορφή σύνθεσης της στιγμής , δείχνει πόσο βιρτουόζος είναι ο παίχτης.
Πολλές φορές ούτε καν ο ίδιος ο μουσικός ξέρει πόσο θα κρατήσει ή τι ακριβώς θα παίξει!!
Εμένα παλιά με λέγανε ‘εισαγωγή’. Θέλεις εισαγωγή; Πάρε τον Ζαμπέτα να σου φτιάξει, λέγανε!’’
Σχεδόν το 99% των τραγουδιών έχουν εισαγωγές . Την εισαγωγή στο ρεμπέτικο τραγούδι τη λέμε ταξίμι, που κυρίως γίνεται με ένα σόλο μπουζούκι και μετά μπαίνουν τα άλλα όργανα .
Εγώ σαν ερασιτέχνης μουσικός δεν είμαι υποχρεωμένος αλλά ούτε και πασχίζω να μάθω απ’ έξω τις εισαγωγές και ταξίμια όλων των τραγουδιών , όπως ίσως υποχρεούται ένας επαγγελματίας . Έχω λοιπόν μάθει μερικές εισαγωγές  –τις καλύτερες πιστεύω- ταξινομημένες κατά ρυθμό και σε κάθε ομάδα τραγουδιών χρησιμοποιώ 4  έως 5 τέτοιες εισαγωγές (το ίδιο κάνουν και πολλοί ημι-επαγγελματίες).
Ταξίμια και εισαγωγές σε αρμονικό μινόρε
 
Στο συγκεκριμένο άρθρο τα ταξίμια και οι εισαγωγές  γίνονται με φυσαρμόνικα , ίσως όχι τόσο συνηθισμένο ( Although any melodic instrument can be used to perform taqsīm, those most often used in Arabic music are the ʿūd , buzuq) .
 ! No longer available (Embedding disabled, limit reached)Ακούστε εδώ το ‘’Μινόρε της αγάπης’’ , ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ρεπερτορίου μου , με τραγούδι από μένα και την παρέα μου και με συνοδεία από μένα φυσαρμόνικας τονικότητας  Bbm αρμονικό , παίζοντας (ή καλύτερα χρωματίζοντας)
http://www.dailymotion.com/video/x15uzhw (Embedding disabled, limit reached)
Εισαγωγές σε Ματζόρε
3.
Ακολουθεί video μου με ‘’εισαγωγές ‘’ για ματζόρε ρεπερτόριο.
http://youtube.com/watch?v=ENdvmRQysvo (Embedding disabled, limit reached)
 
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πολύ την hitzaz  (που είναι δρόμος ματζόρε – έχει 3η μεγάλη – και λέγεται και dominant δρόμος) που κυρίως είναι η κλίμακα των οριεντάλς και λυπητερών παραδοσιακών και ρεμπέτικων Ελληνικών τραγουδιών και παρέχει μεγάλες αλλά και εύκολες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού.
Εδώ video μου με διατονική φυσαρμόνικα ‘’Stefanos  hitzaz ‘’ με μελωδίες σε hitzaz:
! No longer available (Embedding disabled, limit reached)
Ενώ εδώ video μου με Χρωματική φυσαρμόνικα με μελωδίες σε hitzaz (hijaz).
! No longer available (Embedding disabled, limit reached)
Software
Αν θέλετε να ακολουθήσετε με τη φυσαρμόνικα σας τις εισαγωγές που παίζω εγώ ή και άλλο ρεπερτόριο από mp3 και δεν διαθέτετε φυσαρμόνικα τονικότητας που είναι παιγμένο το τραγούδι τότε χρησιμοποιήστε ένα από τα παρακάτω γνωστά software για να το μετατρέψετε στην τονικότητα που διαθέτετε:
Audacity
Cyber link wave editor
Adobe audition
Δείτε στο video εδώ ένα τέτοιο  παράδειγμα:
! No longer available (Embedding disabled, limit reached)
Διάφορα χρήσιμα
Κατεβάστε εδώ όλους τους έτοιμους ελληνικούς ρυθμούς drums σε mp3 .
 
20 έτοιμοι ρυθμοί drums 

! No longer available (Embedding disabled, limit reached)
σε 2 σελίδες της ιστοσελίδας – για παίξιμο με κιθάρα ή άλλα όργανα.
 
Δείτε στο video αυτό τη δική μου μικροφωνική σύνθεση για παίξιμο σε παρέα αλλά και σε μικρή ταβέρνα:
http://www.youtube.com/watch?v=InAOnFMBrvs (Embedding disabled, limit reached)
 
Ο μουσικός και ερευνητής Τσάρλς Λίμπ αναρωτήθηκε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια του μουσικού αυτοσχεδιασμού. Δείτε ΕΔΩ το καταπληκτικό αυτό video με υπότιτλους στα ελληνικά.
 

23
Το άρθρο εστιάζεται κυρίως στο αν το υλικό του ξύλου του σώματος και του μπράτσου της ηλεκτρικής κιθάρας παίζει ρόλο στην παραγόμενη ηχητική χροιά. Η ενημέρωση αυτή ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη για την τσέπη σας.
Τα ξύλα στην οργανοποιία
Ο Παλίσσανδρος
Πολύ συχνά , σ’ όλα τα sites για έγχορδα όργανα, ο οποιοσδήποτε , όπως κι εγώ παλιά, το rosewood , το μετέφραζα τριανταφυλλιά (rose = τριαντάφυλλο) .
Όμως τουλάχιστον εγώ στη Ελλάδα δεν έχω δει τέτοια τριανταφυλλιά με κορμό δένδρου. Έψαξα και βρήκα ότι το rosewood είναι ένα δένδρο της Ινδίας , Βραζιλίας και Μαδαγασκάρης κυρίως από το οποίο φτιάχνονται κιθάρες , στέκες μπιλιάρδου , πιόνια σκακιού κλπ , είναι δε και αρωματικό και από το έλαιο του φτιάχνονται αρώματα. Η φωτογραφίες εδώ δείχνουν το δένδρο παλλίσανδρος (rosewood):
Για την τριανταφυλλιά η αντίστοιχη λέξη είναι rose tree. Δείτε εδώ:
 
 


   Ο σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι
Ομοίως η ερμηνεία του maple είναι πράγματι ‘’Σφενδάμι’’ αλλά και η λέξη ‘’Κελεμπέκι’’.
 Όταν διατίθεται κυρίως για μουσικά όργανα (μπράτσα) μπουζουκιών , σάζι κλπ και γενικά όταν συναντάται στηνοργανοποιία λέγεται ‘’Κελεμπέκι’’.
 
Όταν συναντάται στην επιπλοποιία η αντίστοιχη  λέξη που χρησιμοποιείται είναι ‘’Σφενδάμι’’ και ‘’Ψευδοπλάτανος’’.
 
 
 
 Tonewood (ΕΔΩ) ,σαν μια λέξη , αναφέρεται στις ακουστικές ιδιότητες που έχουν ορισμένα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται κυρίως στα έγχορδα αλλά και πνευστά (όπως φυσαρμόνικα,φλογέρα,κλαρίνο,φλάουτο….)
 
 tone color
(ΕΔΩ), δύο ξεχωριστές λέξεις, είναι η χροιά, η ποιότητα του ήχου που μας κάνει να ξεχωρίζουμε ήχους από διαφορετικά όργανα και πιστεύω δεν έχει να κάνει με το χρώμα που είναι βαμμένο το ξύλο του σκάφους του μουσικού οργάνου. Πιθανόν αν το φυσικό χρώμα του είναι κόκκινο ή άσπρο ή μαυριδερό  - όπως τα διάφορα ξύλα από rosewood – επηρεάζει τον ήχο του ακουστικού οργάνου λόγω διαφορετικής πυκνότητας(του ηλεκτρικού όχι αφού στις ηλεκτρικές κιθάρες , μπουζούκια… ενδιαφέρει περισσότερο το ηχόχρωμα των μαγνητών - ο ενισχυτής χωρίς effects- τα μεγάφωνα και ελάχιστα το ξύλο κατασκευής).
 
 Διαλέξτε το χρώμα που θα επιθυμούσατε (set your own colour) στην ηλεκτρική σας SG-Style κιθάρα ΕΔΩ: (περιμένετε λίγο να φορτώσει και πατήστε start).
 
 
 
Φυσικά το χρώμα  σίγουρα επιφέρει αλλαγές στον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας όταν ο κιθαρίστας  έχει κέφια που προκύπτουν από τον χρωματισμό που προσδίδουν οι μαγνήτες και παίζει αποδίδοντας τα μέγιστα , δηλαδή να αισθάνεται καλύτερα και γι αυτό να παίζει καλύτερα.
 
 
 Επομένως διαλέξτε το χρώμα της ηλεκτρικής κιθάρας που σκοπεύετε να αγοράσετε και  που σας άρεσε όχι όμως για τη διαφορετικότητα στον ήχο της σε σχέση με μια ίδια σε τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά γνωστής εταιρείας όπως η Les Paul.
 
 Σίγουρα και επιστημονικά εξακριβωμένο είναι ότι το είδος του ξύλου , η πυκνότητα του , το τι επιπλέον αξεσουάρ θα προσθέσουμε στο σκάφος επηρεάζει λίγο/πολύ το tone.
 
Ας δούμε και λίγα για τη μερική μικροβιακή καταστροφή του ξύλου στην οργανοποιία ακουστικών οργάνων και κυρίως στην κατασκευή βιολιού όπου το Biotech wood – όπως λένε- έδωσε επανάσταση στην τέχνη κατασκευής βιολιών.
Σε άρθρα με αρκετούς  ερευνητές φαίνεται ότι η μερική μικροβιακή καταστροφή του ξύλου έχει απίστευτα ευεργετικές ιδιότητες στην ποιότητα του ήχου και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό ήταν και το μυστικό του Στραντιβάρι.
Η Empa researcher Francis Schwarze  το 2009 χρησιμοποίησε ξύλο επεξεργασμένο με ειδικούς μύκητες -Δείτε στο: Biotech wood, a revolution in the art of violin making ΕΔΩ :
Ακουστική – Κλασσική – Ηλεκτροακουστική – Ηλεκτροκλασσική κιθάρα
Το ακουστικό έγχορδο όργανο χρησιμοποιεί αντηχείο και το είδος του ξύλου καθώς και οτιδήποτε τοποθετηθεί στο σώμα του και ιδίως στο καπάκι του επηρεάζει τον ήχο του.
Σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές κιθάρες, που τυχόν κακή ποιότητα κατασκευής τους μπορεί συχνά να καλυφθεί με  πετάλια και ένα καλό ενισχυτή, η ποιότητα της ακουστικής κιθάρας είναι καθοριστική για το παίξιμο σας.
Δείτε εδώ τα ξύλα των δέντρων από τα οποία φτιάχνονται οι κιθάρες.
Τα ξύλα έχουν διαφορετικές "ηχοχρωματικές" ιδιότητες, ανάλογα με το είδος, τη δομή των κυττάρων, το κόψιμο από το δέντρο, το στέγνωμα, το κλίμα και τη θερμοκρασία που το ξύλο είναι αποθηκευμένο.
Επίσης, η τεχνική του οργανοποιού αλλά και το παίξιμο του κιθαρίστα επηρεάζουν αυτές τις ιδιότητες του κάθε κομματιού ξύλου που χρησιμοποιεί η ακουστική κιθάρα.
Τέλος κιθάρα που όχι μόνο παίζει και ακούγεται καλά, αλλά και σας εκφράζει οπτικά (χρώμα), μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για να μη την παρατήσετε.
Ομοίως, στην ηλεκτροακουστική/ηλεκτροκλασσική με piezo pickup, το καπάκι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λεπτό ώστε το piezo pick up να δέχεται σωστά τις δονήσεις απ’ τις χορδές.
Αν όμως η ηλεκτροακουστική (συρμάτινες χορδές) είναι με magnet pickup, τότε το πάχος και φυσικά το ξύλο του καπακιού και γενικά του σώματος της, θα έχει σχέση μόνο ανάλογα με το πόσο τα ξύλα αυτά επηρεάζουν τη δόνηση των χορδών.
Άρα στα ηλεκτροακουστικά όργανα με μαγνήτες: κιθάρες, μπουζούκια και ΚΥΡΙΩΣ στις ηλεκτρικές κιθάρες ενδιαφέρει περισσότερο το ηχόχρωμα των magnetic pickups, ο ενισχυτής και τα ηχεία.
 
! No longer available (Embedding disabled, limit reached)

 Η κιθάρα στο ανωτέρω Video χρησιμοποιεί μετατροπέα (piezo).
 
Είναι πιστεύω σίγουρο, ότι αυτή η κιθάρα δεν καταστράφηκε λόγω ηλικίας, αλλά σκόπιμα φτιάχτηκε να μοιάζει έτσι για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο κιθαρίστας παίζει με ‘’σπασμένη’’ κιθάρα. Φυσικά ο κιθαρίστας αυτός είναι σίγουρα πολύ ταλαντούχος μουσικός.
 
Είναι επίσης λογικό και οφθαλμοφανές ότι μια κιθάρα σε τέτοια κακή κατάσταση δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει την ένταση των χορδών της.
Υποστηρίζεται ότι αντί για μαγνήτη, ένα δυναμικό μικρόφωνο προσεκτικά τοποθετημένο σε κάποια μικρή απόσταση, μπορεί να δώσει πιο αντιπροσωπευτικό και πιστό ήχο σε ακουστικά όργανα, όπως η ακουστική κιθάρα (το δυναμικό μικρόφωνο δεν είναι ευαίσθητο όπως το πυκνωτικό).
Δείτε από το χρόνο 0:33 ! No longer available (Embedding disabled, limit reached):
... ακόμα και ο John Lennon προτιμούσε δυναμικό μικρόφωνο, αντί magnetic pickup στην ακουστική του κιθάρα.
Βέβαια , Μαγνήτης + Μικρόφωνο = καλύτερη απόδοση.
Δείτε επίσης τη Yamaha SLG που θεωρείται ένα όργανο (με ήχο σαν ακουστική κιθάρα είτε με ναϋλον είτε με συρμάτινες χορδές – δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :) για πρακτική εξάσκηση, για τα ταξίδια ή και για  χρήση στο πάλκο (όταν δεν μπορείτε να κουβαλάτε την ακουστική σας). Διαφημίζεται ότι δίνει απίστευτα φυσικό ήχο μέσω line-out σε ενισχυτή. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε σ’ αυτήν ένα  CD player, στο AUX IN jack και να συνοδεύσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια. Μια παρόμοια είναι και η Bone guitar.
 Συνεχίζεται....

24
Ένα ενδιαφέρον θέμα για ηλεκτρονικούς και μουσικούς εγχόρδων:
Το σχετικό Video εδώ:

! No longer available (Embedding disabled, limit reached)
 
Όπως φαίνεται από τα πρώτα πλάνα του video η απάντηση είναι ‘’ΝΑΙ’’, το ''μαγικό'' όμως καταλήγει να είναι απλή φυσική αρχή λειτουργίας.
 
θα βοηθήσει στην πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει σε φτηνιάρικα MagneticPickups αλλά και πως λειτουργούν ορισμένα ακριβά Magnetic Pickups που συνδυάζουν τον ‘’BodySound’’ με τον ‘’StringSound’’ της κιθάρας
 
Πως με κορυφαίους μαγνήτες (πχ M1 LR Baggs - Guitar Magnetic Pickup) γίνεται και σύλληψη της δόνησης του καπακιού της κιθάρας ?? (ήταν η αφορμή για αυτό το video…..)
Το σώμα της κιθάρας συμβάλλει στον ενισχυμένο ήχο μόνο στο βαθμό που το σώμα (το καπάκι κυρίως) επηρεάζει την κίνηση των χορδών .
Έτσι τα μαγνητικά pickups τείνουν να χάνουν κάτι από την "ακουστική" πτυχή μιας ακουστικής κιθάρας. Γεγονός που σημαίνει ότι ο ήχος μιας ακουστική κιθάρας με μαγνητικό pickup προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κίνηση των χορδών.
• Μπορεί όμως Μαγνήτης έγχορδου να λειτουργήσει σαν Piezo και σαν μικρόφωνο;;
• Υπό ποιες προϋποθέσεις ο Μαγνήτης έγχορδου, μπορεί να ‘’ακούει’’  τις δονήσεις του καπακιού του ;
 
• Μπορεί η δόνηση της πλαστική χορδής κλασσικής κιθάρας να  αλλάξει το μαγνητικό πεδίο του μαγνήτη (αν τοποθετηθεί αντί για piezo)..?

Σήμερα θα βρείτε τέτοια προϊόντα στην αγορά:
Μικρόφωνo ή piezo + magnetic pickup  ΕΔΩ :
Magnetic Pickup με μηχανισμό ‘’πλωτού’’ πηνίου ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :
 
To M1 με το ευαίσθητο αυτό πηνίο είναι ένα συν για τους κιθαρίστες που ασχολούνται με το στυλ παιξίματος ‘’Percussive fingerstyle". Πχ δείτε ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :
‘’Percussive fingerstyle" είναι ένα στυλ παιξίματος κιθάρας που βασίζεται σε απότομη κρούση των χορδών , καθώς και χτυπήματα με την παλάμη και τα δάχτυλα τόσο τις χορδές όσο και το σώμα της κιθάρας . Αυτό το στυλ είναι από χρόνια δημοφιλές στη flamenco και Latin American music αλλά και σήμερα παίζεται από κιθαρίστες ηλεκτρικής και ηλεκτρακουστικής κιθάρας.

Παράρτημα:
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:
 Ακούστε το Μ1 magnet pickup στο σχετικό Video ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) στο χρόνο από 0:44 – 0:55: με τεχνική percussive effects.
Ακούστε και δείτε και το μηχανισμό του ‘’πλωτού’’ πηνίου του Μ80 magnet pickup στην αρχή του Video ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :
Δείτε την εφεύρεση της LR Baggs ΕΔΩ :
Wax Potting ΕΔΩ :
 
 

25

Παρακαλώ διαβάστε το προσεκτικά και θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα ενδιαφέρον θέμα και εγώ απλά ασχολούμαι μόνο με την ΠΡΑΚΤΙΚΗ πλευρά του θέματος .
Για να το ξεκαθαρίσω δε απ’ την αρχή , ποτέ δεν έτυχε να παίξω από τέτοια παρτιτούρα αλλά ούτε έχω καν την ικανότητα να εκτελέσω μια παρτιτούρα σε φανταστική κλίμακα με οποιοδήποτε από τα όργανα που παίζω.πιο σωστός ο κύκλος των 5ων σε σχέση με το πινακάκι (σε σχέσει με τα fx ...Cx)

Οι προσαγωγείς C , D , G φανταστικών Αρμονικών Μινόρε:

•   Ο Προσαγωγέας  Β  σύμφωνα με το πινακάκι ανήκει στην κλίμακα Cm Harmonic
•   Ο Προσαγωγέας C σύμφωνα με το πινακάκι ανήκει στην φανταστική κλίμακα Dbm Harmonic
•   Ο Προσαγωγέας D σύμφωνα με το πινακάκι ανήκει στην φανταστική κλίμακα Ebm Harmonic
•   Ο Προσαγωγέας G σύμφωνα με το πινακάκι ανήκει στην φανταστική κλίμακα Abm Harmonic


Θα μου πείτε καλά ερασιτέχνης και ασχολείσαι με φανταστικές κλίμακες για να μας κάνεις τον έξυπνο και τα τοιαύτα ή να μας πουλήσεις γνώσεις???
ΌΧΙ , σίγουρα και ειλικρινά ΌΧΙ, απλά εγώ παίζω καθημερινά (χωρίς παρτιτούρα) σ’ ΌΛΕΣ  τις κλίμακες Harmonic Minor (άρα και στις φανταστικές)  με την κιθάρα (με καποτάστο) + φυσαρμόνικα μου (στη φυσαρμόνικα αν ξέρεις μια τονικότητα ΑΜΕΣΩΣ ξέρεις και τις άλλες 11 ) και ο λόγος είναι απλός:
Όλες οι εταιρείες φυσαρμόνικων ‘’βγάζουν’’ στο εμπόριο 36 τονικότητες (12 ματζόρε + 12 Nat Minor + 12 Harmonic Minor).
Αν δε βάλεις και τα δικής μου ‘’έμπνευσης’’ κουρδίσματα ‘’Stefanos Ousak + Stefanos Hitzaz +Stefanos Ποιμενικό είναι άλλες 36 τονικότητες:


Πχ ΕΔΩ : με τη ‘’δύσκολη’’ τονικότητα Bbm  ‘’STEFANOS OUSAK’’ : ''Stefanos Ousak''-Φρύγιος Δρόμος - Phrygian Mode- Bbm (Embedding disabled, limit reached)
Και ΕΔΩ : με την ‘’Stefanos hitzaz’’
http://www.youtube.com/watch?v=WSfUFjIAiHU (Embedding disabled, limit reached)Έπρεπε λοιπόν ένας φυσαρμονίστας αν ήθελε να συμμετέχει σε μια ορχήστρα να έχει μαζί του μια βαλίτσα με φυσαρμόνικες όλων των τονικοτήτων (ή διαφορετικά να μάθει τις ειδικές δύσκολες τεχνικές bending-overbending-overdrawing ..)
Όμως , στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τέτοιες δύσκολες τονικότητες δεν ‘’πουλάνε’’ και τα μαγαζιά τις δίνουν μισοτιμής. Έτσι τις απέκτησα όλες.


Διαπίστωσα τότε , μελετώντας  τη θεωρία που δίνω περιληπτικά στις φωτογραφίες  ότι ενώ συναντούσα σε παρτιτούρα πχ την Cm Harmonic να έχει στον οπλισμό Bb η διατονική φυσαρμόνικα Cm Harmonic δεν είχε γλωσσίδιο Bb αλλά γλωσσίδιο Β.


Δηλαδή ένας  φυσαρμονίστας (όπως εγώ) δικαιολογημένα  θα ρωτούσε : ‘’Καλά αφού η παρτιτούρα πχ Cm Αρμονικό , μου δείχνει στον οπλισμό Bb γιατί στη διατονική Cm harmonic φυσαρμόνικά μου (διατονική = παίζει μόνο τις νότες της τονικότητας για την οποία είναι φτιαγμένη) δεν υπάρχει Bb αλλά Β ?? ‘’
Τα υπόλοιπα είναι αυτά που εξηγώ ανωτέρω .Δεν επιμένω να συμφωνήσετε όμως έτσι θεωρώ ότι είναι πιο κατανοητό στην εκμάθηση οργάνου και φυσικά όχι μόνο της φυσαρμόνικας:
Συμπέρασμα:
Αν η παρτιτούρα είναι  :
Cm Harmonic τότε ενώ έχει στον οπλισμό Bb παίζεις Β


Εξήγηση της Cm αρμονικής:
Στην Cm Harmonic ο προσαγωγέας είναι ο Β : Στις παρτιτούρες το σωστό είναι να γράφεται το Bb στον οπλισμό  και στο πεντάγραμμο σαν Β αναίρεση  . Η απορία μου ήταν: Αφού λοιπόν  υπάρχει αναίρεση (το Bb γίνεται Β δεν θα ήταν πιο κατανοητό αν από τον  οπλισμό διαγράφαμε το Bb και εντός της παρτιτούρας σημειωνότανε το Β χωρίς αναίρεση??? Δηλαδή τότε ο οπλισμός της Cm Harmonic να γινόταν (Ab , Eb) και στο πεντάγραμμο όπου συναντάται το Β να είναι Φυσικό (χωρίς αναίρεση) ??
Με πιο απλά λόγια: ‘’Αν παίζεις σε Cm Harmonic η νότα ΣΙ θα είναι Β φυσικό’’ – που έτσι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Το ίδιο ισχύει και για τις 3 φανταστικές
Dbm Harmonic ο προσαγωγέας στην παρτιτούρα γράφεται C και παίζεις  C
Ebm Harmonic ο προσαγωγέας στην παρτιτούρα γράφεται D αναίρεση και παίζεις D
Abm Harmonic ο προσαγωγέας στην παρτιτούρα γράφεται G αναίρεση και παίζεις  GΤο ίδιο εφαρμόζω ΠΡΑΚΤΙΚΑ και στις παραπάνω αναφερθείσες κλίμακες.


αναμένω σχόλια σας.


Σελίδες: [1] 2 3 4 5