Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 10
1
Εκμάθηση – Πρώτα βήματα / Απ: Εφαρμογές του Κύκλου των 5ων
« Τελευταίο μήνυμα από STEFANOS604 στις Σήμερα στις 11:06 »
...ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ


Θα αναλυθεί, εν καιρώ...,  θεωρία κάποιων προηγουμένων ενοτήτων που χρήζουν περαιτέρω εξήγησης....
2
Εκμάθηση – Πρώτα βήματα / Απ: Εφαρμογές του Κύκλου των 5ων
« Τελευταίο μήνυμα από STEFANOS604 στις Σήμερα στις 11:04 »
.....ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ


Ο ''Κύκλος των 5ων'' και για Μινόρε Αρμονικό
Δείτε πιο πάνω φωτογραφία
Ο ‘’κύκλος των 5ων’’ που δίνεται από όλα τα συγγράμματα και στο Internet είναι όπως αυτός, που μπορείτε να επιλέξετε από τις εκατοντάδες φωτογραφίες του διαδικτύου, στους οποίους απεικονίζονται:
  • Στον εξωτερικό κύκλο οι κλίμακες Ματζόρε και
  • Στον εσωτερικό κύκλο οι αντίστοιχες Σχετικές κλίμακες Μινόρε Φυσικό
Ο κύκλος ισχύει μόνο για το Συγκερασμένο Σύστημα .Στα άλλα συστήματα (με 5ες μη συγκερασμένες), ο κύκλος γίνεται σπείρα των 5ων (Δείτε παρακάτω ενότητα).Στο ισοσυγκερασμένο σύστημα ο κύκλος κλείνει γιατί οι 5ες είναι χαμηλωμένες, έτσι ώστε ξεκινώντας από έναν φθόγγο και προχωρώντας κατά 5ες, μετά από 12 βήματα επιστρέφουμε στον αρχικό φθόγγο.Το Πυθαγόρειο κούρδισμα πχ δεν κλείνει τον κύκλο κατά 23,46 cents(διάστημα γνωστό ως Πυθαγόρειο κόμμα).Πρωτοδημοσιεύτηκε από τον Γερμανό Johann David Heinichen το 1728. (Γι αυτούς που έχουν προτίμηση το ‘’προς τα αριστερά’’ ας διαλέξουν αυτόν ).
Για να καταλάβουμε τον κύκλο των 5ων εξετάζουμε την ιδέα της καθαρής 5ης και καθαρής 4ης στον Κύκλο.Η καθαρή πέμπτη (Perfect Fifth) μετράει 3 Τόνους και 1 Ημιτόνιο , και κινείται κατά τη φορά των δεικτών ωρολογίου,η δε καθαρή τετάρτη (Perfect Fourth) μετράει 2 τόνους και 1 ημιτόνιο και κινείται αντίστροφα της φοράς των δεικτών ωρολογίου.Κύκλος των 5ων και Τρανσπόρτο ακόρντων


Κύκλος των 5ων στις Πεντατονικές Κλίμακες

Σημείωση: Αν π.χ., αναφερθούμε στην Α πεντατονική (Α, C, D, E, G) σημαίνει  ότι οι νότες (Α, C, D, E, G) σχηματίζουν την ΜΙΝΟR πεντατονική. Επειδή όμως Πεντατονική  είναι κάθε κλίμακα που σχηματίζεται από πέντε νότες( ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ πέντε νότες) αν πχ αντικαταστήσουμε τυχαία την E νότα της Α minor πεντατονικής σε F, τότε δεν  θα έχουμε  minor πεντατονική, θα έχουμε την πεντατονική F G A C D F (F major πεντατονική)

Ακόρντα 2-5-1 jazz & Κύκλος των 5ων
Να αναφέρω, πως οι σχέσεις 2-5-1γράφονται σωστά:για τα ματζόρε  2-5-1: iim7     -  V7     -   Imaj7   ή    Ι(triad) καιγια τα μινόρε     2-5-1: iim7b5 -  V7alt -   Im7      ή    Im(triad)Κύκλος των 5ων και Blues με φυσαρμόνικαΚύκλος των 5ων και Πνευστά
  • Τρομπέτες/Κορνέτες/Τρομπόνια/Σαξόφωνα….
Γιατί οι τονικότητες με σημεία αλλοιώσεως είναι συνήθως με υφέσεις (B-flat instruments ??  • Φυσαρμόνικες:
Γιατί οι φυσαρμόνικες με τονικότητες με σημεία αλλοιώσεως ονομάζονται με υφέσεις εκτός από την F# ;

Κύκλος των 5ων σε ασυγκέραστα συστήματα κουρδίσματος ??


Υπάρχει κάποια σχέση του κύκλου με άλλα συστήματα κουρδίσματος; Κύκλο των 4ων & 5ων έχουμε μόνο σε Συγκερασμένο σύστημα. Στα άλλα συστήματα (με 5ες μη συγκερασμένες), ο κύκλος γίνεται σπείρα των 5ων. Στο ισοσυγκερασμένο σύστημα ο κύκλος κλείνει γιατί οι 5ες είναι ''πειραγμένες'' . Δηλαδή είναι χαμηλωμένες, έτσι ώστε ξεκινώντας από έναν φθόγγο και προχωρώντας κατά 5ες, μετά από 12 βήματα  επιστρέφουμε στον αρχικό φθόγγο. Το Πυθαγόρειο κούρδισμα όμως δεν κλείνει τον κύκλο κατά 23,46 cents (διάστημα γνωστό ως Πυθαγόρειο κόμμα). Αξίζει να δείτε το πινακάκι της παρακάτω φωτογραφίας με τίτλο ‘’Pythagoras Intonation’’ στην ενότητα Πυθαγόρειο κούρδισμα και να αφαιρέσετε 2 οποιεσδήποτε εναρμόνιες και θα βρείτε 23,45 cents (πχ B# - C =23,45-0=23,45 cents ή C# - Db = 113,655 – 90,225= 23,46 κλπ….)
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
3
Εκμάθηση – Πρώτα βήματα / Εφαρμογές του Κύκλου των 5ων
« Τελευταίο μήνυμα από STEFANOS604 στις Σήμερα στις 11:03 »‘’Γραμμικός‘’ Κύκλος των 5ων 
Οι αρχάριοι φτιάξτε τον ‘’κανόνα’’ που δείχνω στο Video εκτυπώνοντας τη φωτογραφία απ' την ''περιγραφή'' στο youtube...
! No longer available


Πώς θα βρω τι ακόρντα απαιτεί ένα φωνητικό, οργανικό ή σύνθετο μουσικό κομμάτι που ακούω από CD…ή πώς θα εναρμονίσω μια μελωδία (πάνω στις νότες που εγώ παίζω με τις χορδές Εκαντίνι και Σί της κιθάρας ή ακούγοντας μόνο μελωδία παιγμένη από άλλα όργανα σε CD…)  ώστε να προκύπτουν συγχορδίες που να είναι ακουστικά (τουλάχιστον στην αρχή της εκμάθησης) υποφερτές ; Ακούμε τη μελωδία και προσπαθούμε να βρούμε την τονική (να βρούμε τον τόνο). Το σπουδαιότερο κριτήριο είναι το "καλό αυτί". Πάντως η γνώση αυτή αποκτάται με μελέτη και την εμπειρία σας στο όργανο. Στην αρχή θα κάνετε λάθη (λογικό) απλά να μην υπάρχει εκνευρισμός. Ανάλογα με το "αυτί" μπορεί να σας πάρει από λίγες βδομάδες μέχρι και μήνες.
Δεν γίνεται χωρίς "καλό αυτί" να τα μάθετε από τη μια μέρα στην άλλη. Επιμονή, υπομονή και σύντομα θα βρίσκετε όχι μόνο την τονική αλλά και όλες τις συγχορδίες.
Πολλές φορές ένα τραγούδι μπορεί να ξεκινάει με την τονική συγχορδία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Συνήθως όμως το τέλειωμα του είναι η τονική.
Κύκλος των 5ων στο κλειδί του F (bass)Κύκλος των 5ων και Tονικότητα Κλιμάκων : ΕΔΩ :
Ποιά είναι η τονικότητα της παρακάτω κλίμακας? Εξήγηση για τον οπλισμό
Η κλίμακα αυτή έχει οπλισμό Bb και Eb αλλά και F# μέσα στο μουσικό κομμάτι. Για επεξήγηση δείτε τη φωτογραφία:

Από τη φωτογραφία  φαίνεται:
Οι 2 υφέσεις είναι στο μεσαίο κύκλο στο G (που είναι το Gm φυσικό) και στον εξωτερικό κύκλο φαίνεται ότι έχει τον οπλισμό της ματζόρε κλίμακας Bb , στον δε εσωτερικό κύκλο (που πρόσθεσα εγώ) έχει F# που είναι ο προσαγωγέας .
Άρα η κλίμακα της φωτογραφίας είναι η Gm ΑΡΜΟΝΙΚΟ. (έχει : Bb , Eb , F#). Δηλαδή:
G A Bb C D Eb F# G η ανιούσα Gm Αρμονικό και
G F# Eb D C Bb A G η κατιούσα Gm Αρμονικό.
Κύκλος των 5ων και Σχετικές κλίμακεςΗ κλίμακα της οποίας η 3η και η 6η βαθμίδα σχηματίζει με την τονική μεγάλα διαστήματα (Μεγάλη 3η και Μεγάλη 6η) λέγεται Ματζόρε (μείζων) κλίμακα.
Η κλίμακα της οποίας η 3η και η 6η  βαθμίδα σχηματίζει με την τονική μικρά διαστήματα (Μικρή 3η και Μικρή 6η ) λέγεται Μινόρε (ελάσσων) κλίμακα.
Κύκλος των 5ων και Νότες Συγχορδιών


Διαφορά της Ματζόρε κλίμακας από τη ΣΧΕΤΙΚΗ Μινόρε
Η κλίμακα της οποίας η 3η και η 6η βαθμίδα σχηματίζει με την τονική μεγάλα διαστήματα (Μεγάλη 3η και Μεγάλη 6η) λέγεται Ματζόρε (μείζων) κλίμακα.
Η κλίμακα της οποίας η 3η και η 6η  βαθμίδα σχηματίζει με την τονική μικρά διαστήματα (Μικρή 3η και Μικρή 6η ) λέγεται Μινόρε (ελάσσων) κλίμακα.
Στα ρυθμικά σχήματα με κιθάρα , κυρίως στα ρεμπέτικα 2/4 (χασάπικα , χασαποσέρβικα , μπάλο , τσιφτετέλι, μπαγιό, σούστα..) και στα 9/8 – ζεϊμπέκικα όλων των μορφών (κλασσικά , μοντέρνα , καμηλιέρικα , απτάλικα ) η κιθάρα παίζεταισαν ρεμπετοκιθάρα – Δείτε το  εδώ:

! No longer availableΤότε οι κιθαρίστες κάνουν εναλλαγή των μπάσων χορδών ώστε να μην χτυπιέται μόνο η θεμέλιος αλλά εναλλακτικά να χτυπιέται και η 5η και έτσι να αποφεύγεται η μονοτονία.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται εύκολα στην κιθάρα παίζοντας το ακόρντο της τονικής και συνοδεύοντας και με την άλλη μπάσα χορδή (σε
διάστημα 5ης ) τα ίδια ακομπανιαμέντα.

Έτσι αν παίζουμε πχ χασάπικο σε τονικότητα D τότε χτυπάμε εναλλακτικά και την μπάσα χορδή Α (ή αν σε Α τότε χτυπάμε εναλλακτικά και την μπάσα χορδή Ε).....
Εξαίρεση αν παίζουμε σε τονικότητα C τότε εναλλακτικά χτυπούμε και την μπάσα Ε πατημένη στο G .Δηλαδή στην περίπτωση του C – G όπου η τονική είναι η C και η άλλη μπάσα θα είναι η G , όμως η μπάσα χορδή είναι η Ε άρα πρέπει το ακόρντο C , αν θέλουμε να παίζουμε μπασοκίθαρο, να το μάθουμε με άλλο ‘’πιάσιμο’’ κι όχι αυτό που δείχνουν τα εικονογραφημένα βιβλία με ακόρντα.
Δείτε το εδώ

http://youtube.com/watch?v=mK7648lb8No


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
4
γεια σας παιδια.


ότι θέλεις κανείς και ποιος θα βάλει όριο στο τι γινεται και τι οχι.


το θεμα ειναι ο ηχος. αλλιως θα ακουστει το fingerstyle στην ακουστικη, αλλιως στην ηλεκτρικη. απο εκει και περα, τα ορια τα βαζει μονο η φαντασία μας :)
5
Μουσικά όργανα και εξοπλισμός / Απ: ερώτηση για εκθεσιακό μοντέλο
« Τελευταίο μήνυμα από zanxion72 στις Σήμερα στις 10:13 »
Από εκεί είχε αγοράσει η αδερφή μου τη κιθάρα της. Επίσης εκθεσιακό μοντέλο, αλλά σε άριστη κατάσταση και μισοτιμής. Θ' αγόραζα κι εγώ από εκεί, αλλά είδα μια ibanez που μου έκλεισε το μάτι και με πρόλαβε. Δεν νομίζω πως θα είναι χάλια, αλλά κι αν είναι θα τη δεχτεί πίσω.
6
Φωνή και τραγούδι / Απ: Τραγούδι και κιθάρα
« Τελευταίο μήνυμα από john28 στις Σήμερα στις 09:48 »
Να πω ότι δεν θέλω να γίνω σουπερ τραγουδιστής που να μην χάνει νότα αλλά να μπορώ να τραγουδήσω σχετικά ωραία και να το απολμβάνει ο άλλος που με ακούει
7
Μπάσο / Απ: Γνωμες για ενισχυτη μπασου!!!
« Τελευταίο μήνυμα από saved στις Σήμερα στις 07:48 »
Με ενα ΜΑΠΑ ηχει θα λασπωνει θες να πεις.
Εξαλλου η 2*10,4*10,2*12 κτλ εχουν θεμα διασπορας του ηχου.
Αναλογα που καθεσε,ακουγετε και διαφορετικα.
Συν οτι ολοι ψαχνουν μια 15αρα να ταιριαζει με την 4*10 τους για να παρουν καποια μπασα παραπανο.
Αν βαλουμε και τα μαπα τουιτερ που συνιθος εχουν..
Ργω ψυθιζω 15αρα ακραδαντα.
Μπασο ειναι ρε φιλε.Θελουμε διαδρομη στο ηχιο.Θελουμε χαμηλες και χαμηλομεσαιες.Ολα τα αλλα ειναι για τους αυτους τους ακατονομαδτους (τους κιθαριστες)
8
Μπάσο / Απ: Γνωμες για ενισχυτη μπασου!!!
« Τελευταίο μήνυμα από Uriah στις Σήμερα στις 07:42 »
Εγω ειμαι της παλιας σχολης. Με ενα ηχειο θα λασπωνει και ασε που δεν θα ακούει τι παιζει ο ιδιος.  Μια καλη, φθηνη, μεταχειρισμένη κεφαλη και μια καμπινουλα να παιζει αξιοπρεπώς και εκτος προβάδικου.
9
Μουσικά όργανα και εξοπλισμός / Απ: ερώτηση για εκθεσιακό μοντέλο
« Τελευταίο μήνυμα από saved στις Σήμερα στις 07:41 »
Αρχηγε,και εγω απο επαρχια ειμαι,και οτιδιποτε αγοραζουμε εδω εκτως παραγκελιας,ειναι εξθεσιακο μοντελο.
Δηλαδη,το εχουν στο μαγαζι,το βλεπει ο κοσμος,το δοκημαζει και αν θελει το αγοραζει.
Τα μεγαλα μαγαζια,με αποθηκες και οργανα στο κουτι να περιμενουν τον ιδιοκτητη κτλ μονο αθηνα/θεσσαλονικη.
Στην τελικη δεν τα κοπανανε και στον τοιχο..και αυτοι τα προσεχουν,μπας και τα πουλισουν.
Στην τελικη,ολοι θελουν να δοκημασουν ενα οργανο πριν το αγορασουν.Χωρις τα εκθεσιακα,πως θα γινει αυτο;ειναι ενα αναγκαιο κακο.
Εδω ο uriah heep που μενει στην γερμανια λεει για μαγαζι με οργανα 2000-3000€ που πας και τα δοκιμαζεις (αρα εκθεσιακα) και αυτα τα πουλανε κανονικοτατα και δεν τα εχουν μονο για εκθεσιακα (αλιμονο σε οποιον ειχε 50-60 οργσνα με 2000 και 3000€ μονο για εκθεση)
Απλα μηλα μαζι τους στο τηλεφωνο (ετσι για μια πισινη βρε αδερφε) και πες τους "ρε παιδια,και αν εχει καποιο προβλημα;"


Δεν τα ξερω τα παιδια για να πω οτι πρεπει να εισαι καχηποπτος.Μπορει να ειναι οι καλυτεροι,μπορει και οι χειροτεροι.
Αλλα με ολο το θαρος,μην την παρεις και αρχησεις τιποτα κομπλεξικα τυπου "εχει σκονη στον μαγνητη,νομιζω το κλειδι πως κουνιετε ελαφρα,το ταδε μερος δεν ειναι καλα βαμενο" κτλ γιατι παιζει και αυτα τα κουσουρια να τα εχει απο την μανα του
10
Μουσικά όργανα και εξοπλισμός / Απ: ερώτηση για εκθεσιακό μοντέλο
« Τελευταίο μήνυμα από bc poor στις Σήμερα στις 07:38 »
Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια. Τα εχω ρωτησει αυτα πριν παραγγειλω και μου ειπαν οτι αν δω καποιο εμφανισιακο ελλατωμα θα μπορω να την αλλαξω κ οτι δε θα την εστελναν καν ετσι απο μονοι τους. Απλα επειδη πολλα μ εχουν κατσει οπως λαπτοπ που δε δουλευε το pad κ ο πωλητης να λεει τι να κανω βαλε usb mouse... Μεχρι κ μοτοσυκλετα στη εγγυηση να σκαει ο θερμοστατης και να μου λενε δε στο αλλαζω γιατι κ να το αλλαξω μπορει να ξανασκασει.. Ε απο τοτε εχω μειωσει τις αγορες μου και ειμαι πολυ επιφυλακτικος. Γιαυτο ρωτησα εμπειριες και γνωμες για το καταστημα. Ευχαριστω και παλι. Καλημερα!
Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 10