Σελίδες:
  • #1 από taxfreesax στις 07 Mar 2008
  • υπαρχουν δηλαδη standard μαρκες χορδων για π.χ. blues,rock,metal η απλα ο καθενας διαλεγει τ στυλ που του ταιριαζει ?
    αν υπηρχαν θεωρω οτι θα ηταν πιο βολικο για εναν μουσικο να προσανατολιστει καλυτερα,καθως προκειμενου να δοκιμασει διαφορες και αρκετες μαρκες και μεγεθη χορδων(9αρες,10αρες κλπ) θα πρεπει να περασει καποιος χρονος δοκιμης και φυσικης φθορας... :-\
  • #2 από Crossroad στις 07 Mar 2008
  • Oi 9αρες χορδες ειναι καλες για μεγαλα bends γιατι ειναι μαλακες με μικροτερο tension.Αλλα αυτο προκαλει μεγαλη δονηση του κεντρου τους , και ευκολα καταληγουν σε buzz, οποτε καταφευγουμε σε υψηλοτερο action.Οι 9αρες ειναι συνηθως απαραιτητες σε κιθαρες με τρεμολο γιατι οι δυναμεις τρεμολου-χορδων σχεδιαζονται με αυτες.(Ατυπος κανονας φυσικα).Τις θεωρω σολο χορδες και κυριως για μπλουζ αλλα και ρυθμικο παιξιμο για οσους εχουν ελαφρυ picking(με επιφυλαξη λογω buzz).Δυστυχως μειονεκτουν σε τονο και διαρκεια,κατι που προσφερουν οι παχυτερες χορδες(10αρες ,11αρες κλπ).Αυτες λογω μεγαλυτερης και δυνατοτερης τανυσης, δονουνται λιγοτερο,εχουν ελαχιστο buzz,εχουν καθαρο και παχυ τονο και sustain.Η μειωση του buzz επιτρεπει χαμηλωμα του action.Μειονεκτημα, η δυσκολια των μεγαλων bends για μπλουζ.Aλλα για απλα σολος,ρυθμικα μερη κλπ ειναι καλυτερες.Νομιζω για γρηγορα σολος ειναι καλυτερες γιατι ειναι πιο σταθερες στο picking και δεν ταλαντευονται.Στα χαμηλα tunings που χρησιμοποιει το μεταλ, αναγκαστικα παμε σε χοντρες χορδες για να εχουμε καλο και παχυ τονο αλλα και λογω οτι χαλαρωνουν οι χορδες και πρεπει να διατηρησουν λιγο τεντωμα(κατι που δε γινεται με 9αρες).Ο Χεντριξ ανακατευε διαφορα μεγεθη και δεν ειχε ποτε στην κιθαρα του τα κλασικα μεγεθη (9, 10 κλπ).O Stevie Ray επαιζε με 13αρες ,κατι που για τον απλο θνητο μπλουζιστα ειναι καλος λογος για αυτοκτονια!   ::)
    Ενας αλλος τομεας στις χορδες ειναι το ειδος μεταλλου που εχουν,το σχεδιο της περιελιξης κλπ.Διαβαστε στο λινκ περισσοτερα για τις χορδες.    http://en.wikipedia.org/wiki/Strings_%28music%29

    Εν κατακλειδι, καθε ειδος και παχος χορδων εχει το ρολο του και το σκοπο του.Εχοντας κανεις μονο μια κιθαρα με 1 ειδος χορδων δεν μπορει να τα εχει ολα δυστυχως.
  • #3 από harris68 στις 28 Jul 2008
  • Δηλαδή αν βάλω 10άρες (βασικά την ψάχνω για να αυξήσω το sustain) αντί 9άρες θα φανεί μεγάλη διαφορά στα bends;
  • #4 από Nexis στις 28 Jul 2008
  • Εγω αλλαξα προσφατα απο 9ρες σε 10ρες σε μια Ibanez που εχω. Η διαφορα ειναι αρκετα μεγαλη στα bends. Ο Τζιμης που πηγα την κιθαρα για το σεταπ μου ειπε οτι λογω αυτου πολλοι τις γυρνανε πισω και του ξαναζητανε 9αρες γιατι δεν το αντεχουν..
  • #5 από GreekDudeCovers στις 28 Jul 2008
  • Καλά, το θέμα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Είναι το πως έχει συνηθίσει ο καθένας, τι παίζει, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο και το set up... Υπάρχουν όμως μερικά στάνταρ παραδείγματα. Π.χ. σε LP κιθάρα ΠΟΤΕ 9άρες. Όσες φορές έχω ακούσει (και δοκιμάσει και στη δικιά μου) 9άρες ακουγόταν σαν τενεκές, εντελώς άδειος ήχος, και χάνει κάθε καλή ιδιότητα που έχει μια LP. Προσωπικά παίζω με 10άρες ή 11άρες (για πιο χαμηλά κουρδίσματα 12άρες), και ο ήχος είναι πολύ καλύτερος, και στο παίξιμο είναι πολύ άνετες με το κατάλληλο σετάρισμα (βέβαια έχω συνηθίσει κι απ'το μπάσσο, οπότε δεν νιώθω πολύ, άλλους ίσως να τους δυσκολέψει). Πέραν αυτού όμως, και με 9άρες γίνεται η δουλειά, αλλά γενικώς 9άρες δεν θα'βαζα πουθενά.
  • #6 από Raz στις 28 Jul 2008
  • Και εγώ άλλαξα πριν κανά εξάμηνο σε 10άρες. Ναι είναι κάπως πιο δύσκολο αλλά συνιθίζεις μετά από καμια διο εβδομάδες δεν θα το καταλαβαίνεις καν.. Και ο ήχος είναι σημαντικά καλύτερος..
  • #7 από teo_gp στις 28 Jul 2008
  •  Εναλλακτικά υπάρχουν εταιρίες όπως η GHS που βγάζουν κάποια σετ χορδών 9,5 - 46 κλπ που είναι και αυτά ενδιαφέροντα... Γενικά πάντως σε ηλεκτρική προτιμώ τις δεκάρες τόσο σε αίσθηση όσο και σε ήχο.
Σελίδες: