Σελίδες:
  • #1 από profsokin στις 06 Jun 2008
  • Ξέρω ότι πρέπει να αλλάζουν οι λάμπες στους λαμπάτους ενισχυτές κάθε χρόνο..
    Έχω κατασταλλάξει ότι ο ήχος των λαμπάτων είναι που θέλω,  και μαζεύω λεφτά, συγκρίνω τιμές κλπ..
    Σήμερα μου είπε κάποιος ότι με τους λαμπάτους θα δίνω 100-150 Ε το χρόνο για αλλαγή λαμπών..
    Ισχύει;
    Δε με παίρνει καθόλου..
    Μιλάω για χρήση κυρίως σε σπίτι..
  • #2 από GreekDudeCovers στις 06 Jun 2008
  • Δεν νομίζω πως σε εντάσεις σπιτιού θα'ναι μονίμως τσιτωμένος ο ενισχυτής έτσι ώστε να χρειάζονται τόσο τακτικά αλλαγή. Έχω έναν thunder 50άρη και όσο τον έχω (αν και πολύ λίγο βέβαια) δεν έχει τσιτώσει ούτε μια φορά, κι οι λάμπες είναι καινούριες ακόμα! Ο ενισχυτής θέλει αλλαγή λυχνιών όταν αυτές τσιτώνουν συνέχεια, άρα και "φαγώνονται".
  • #3 από Johnie Darko στις 06 Jun 2008
  • Δεν ειναι ετσι τα πραγματα... Αλλαγη οι λαμπες θελουν οταν... οντως θελουν αλλαγη και αυτο το καταλαβαινεις απο τον ηχο, απο προβληματα, θορυβους κτλ. Εγω παλιοτερα ειχα λαμπατο που δεν του χα αλλαξει λαμπες 5 χρονια και επαιζε αψογα...
  • #4 από GreekDudeCovers στις 06 Jun 2008
  • Nαι, εφόσον αρχίζεις και βλέπεις διαφορά έντασης εννοείται πως θέλουν αλλαγή, απλά αν δεν το τσιτώνεις συνέχεια είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να θελήσουν αλλαγή μέσα σ'ένα χρόνο. Εκτός αν κάνω λάθος.

    Edit: Εννοείται πως το παραπάνω ισχύει εφόσον γίνεται σωστή χρήση του ενισχυτή, και δεν τον κακομεταχειρίζεσαι (π.χ. επιτόπου κλείσιμο κλπ.).
  • #5 από profsokin στις 06 Jun 2008
  • Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε πότε θα πληρώνω και πόσα;
  • #6 από Johnie Darko στις 06 Jun 2008
  • Μα εξαρταται απο το ποσες ωρες παιζεις καθε μερα, σε τι εντασεις και πως μεταχειριζεσαι τον ενισχυτη και βεβαια (ειδικα αν ειναι κανας vintage) τι bias το εχεις κανει. Αν εχεις πολυ hot bias στις λαμπες, τον τσιτωνεις μονιμως στο 10 και παιζεις 3-4 ωρες καθε μερα, θα χρειαστεις σιγουρα μια φορα τον χρονο αλλαγη. Αν το bias ειναι normal και παιζεις σε πιο λογικες εντασεις μπορει και καθε 3 χρονια.
    Φυσικα αυτο προυποθετει οτι θα τον μεταχειριζεσαι και σωστα (να τον αφηνεις κανα 5λεπτο σε standby πριν και αφου τον χρησιμοποιησεις, να μην τον εχεις καπου με υγρασια, να μην τον μετακινεις οσο οι λαμπες ειναι ζεστες κτλ). Τωρα απο τιμες, παλι εξαρταται απο τι λαμπες θες. Δεν εχουν ολες τις ιδιες τιμες...
  • #7 από PlusYeaR στις 06 Jun 2008
  • και δεν τον κακομεταχειρίζεσαι (π.χ. επιτόπου κλείσιμο κλπ.).

    βγαινω λιγο offtopic
    αλλα... το επιτουπου κλεισιμο δεν θεωρειται κακομεταχειριση απ οσο ξερω... σε αντιθεση με το επι τοπου αναμα
    διορθωστε με αν κανω λαθος
  • #8 από faser στις 06 Jun 2008
  • Πολύ σωστά τα λες Johnie, απλά μέσα από μια πρόσφατη συζήτηση που κάναμε εδώ στο kithara.gr έμαθα ότι το standby δεν χρειάζεται μετά τη χρήση.. Το μόνο που χρειάζεται είναι ακινησία για περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν οι λάμπες σε περίπτωση που θέλουμε να τον μετακινήσουμε.. Αν δεν πρόκειται να τον μετακινήσουμε, δεν απαιτείται το standby.. Το επισημαίνω για να μην το έχουμε έννοια μετά το practice.. ;).. Just turn it off..
  • #9 από Johnie Darko στις 06 Jun 2008
  • Δεν ειναι απαραιτητο (σε αντιθεση με την εκκινηση που ειναι), αλλα ακομα και στα manual της Mesa Boogie που εχω, ακομα και για τον προενισχυτη (ποσο μαλλον για τελικο ή κεφαλη), προτεινει να μπαινει εστω και για λιγο στο standby πριν το κλεισιμο, ή ακομα κι οταν βαζεις/βγαζεις μηχανηματα στο effects loop κτλ. Επισης, μια κακη συνηθεια ειναι οτι αν τον κλεινεις απευθειας, μερικες φορες ξεχνιεσαι και αφηνεις το switch του standby στη θεση on (δλδ λογω κακης συνηθειας και επειδη δεν τρεχει τπτ κλεινεις κατευθειαν απο το power) και μετα οταν πας να ξανανοιξεις τον ενισχυτη, επειδη το standby ειναι απο την προηγουμενη χρηση στο on, ειναι σαν να ανοιγεις τον ενισχυτη με την μια... Αυτο ειναι ενα μαθημα που πηρα οταν ειχα τον 1ο μου λαμπατο πριν καμια δεκαρια χρονια και απο τοτε εμαθα την διαδικασια μπαινω πρωτα λιγο στο standby και μετα κλεινω.  ;)
  • #10 από GreekDudeCovers στις 06 Jun 2008
  • και δεν τον κακομεταχειρίζεσαι (π.χ. επιτόπου κλείσιμο κλπ.).

    βγαινω λιγο offtopic
    αλλα... το επιτουπου κλεισιμο δεν θεωρειται κακομεταχειριση απ οσο ξερω... σε αντιθεση με το επι τοπου αναμα
    διορθωστε με αν κανω λαθος


    Πολύ σωστά τα λες Johnie, απλά μέσα από μια πρόσφατη συζήτηση που κάναμε εδώ στο kithara.gr έμαθα ότι το standby δεν χρειάζεται μετά τη χρήση.. Το μόνο που χρειάζεται είναι ακινησία για περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν οι λάμπες σε περίπτωση που θέλουμε να τον μετακινήσουμε.. Αν δεν πρόκειται να τον μετακινήσουμε, δεν απαιτείται το standby.. Το επισημαίνω για να μην το έχουμε έννοια μετά το practice.. ;).. Just turn it off..

    Λάθος μου τότε... Better to err on the safe side.

    edit: Με πρόλαβε ο Johnie...
  • #11 από The common cunning linguist στις 06 Jun 2008

  • Όταν σταματήσουμε να παίζουμε, κλείνουμε τον ενισχυτή από το on/off, ΔΕΝ τον βάζουμε σε stand-by.

    To πόσο θα αντέξουν οι τελικές λυχνίες εξαρτάται από τη χρήση (σε διάρκεια) καθώς και πόσο ρεύμα περνάει απ'αυτές. Αν έχουμε για παράδειγμα Τάξης Α ενισχυτή που συνεχώς λειτουργούν σε πλήρη τάση, η φθορά είναι μεγαλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για ενισχυτές που οι τελικές τους είναι hot biased (π.χ. Κοch Studiotone, που δεν είναι τάξης Α, αλλά δίνει 380V στις τελικές). Εννοείται ότι οποιαδήποτε κακομεταχείρηση, δεν κάνει καλό.

    Οι προενισχύτριες δεν παθαίνουν τίποτα, μπορείς να τις κρατήσεις χρόνια. Για τις τελικές δεν υπάρχει κανόνας, όταν τις ακούσεις να πέφτουν ή να γίνονται μικροφωνικές, απλά τις αλλάζεις. Δε νομίζω ο τυπικός παίκτης να χρειάζεται να αλλάξει λάμπες αν δεν περάσουν 3 χρόνια τουλάχιστον.

  • #12 από Stel Andre στις 07 Jun 2008
  • ..και μιας και λετε για λαμπες... ποια λαμπα κανει για καθε ενισχυτη ? καθε ενισχυτης "παιρνει" συγκεκριμενες λαμπες? εχω εναν τελικο Mesa Boogie 50/50 λαμπατο. Που ξερω τι λαμπες παιρνει ? τον ειχα παρει μεταχειρισμενο απο το noiz.gr
  • #13 από Stel Andre στις 07 Jun 2008
  • το "μεταχειρισμενος" το αναφερω διοτι δε γνωριζω τι λαμπες εχει, και δεν ξερω επισης τι θα επρεπε να ειχε.. δεν ειμαι κ τοσο σχετικος με το συγκεκριμενο θεμα γι αυτο αλλωστε και ρωτω.
  • #14 από Johnie Darko στις 07 Jun 2008
  • o 50/50 παιρνει 6L6 λαμπες... Τι μαρκα και μοντελο ακριβως εχεις τωρα πανω μπορεις να το δεις αν τις κοιταξεις...
  • #15 από harris68 στις 07 Jun 2008
  • Εγώ έχω εναν Laney LC15R εδώ και ένα χρόνο και δεν του έχω αλλάξει λάμπες. Επίσης δεν έχει standby κουμπί οπότε κλείνω την ένταση και μετά στο off
  • #16 από profsokin στις 07 Jun 2008
  • Αν για παράδειγμα συγκρίνουμε δύο ενισχυτές που ενδέχεται να πάρω: Laney VC15 και Koch Studiotone που αναφέρθηκε..

    Ο Laney είναι ΑΒ, όμως ο άλλος έχει standby.. Με την ίδια (καλή) μεταχείριση ποιος είναι πιθανό να κρατήσει περισσότερο;
  • #17 από Johnie Darko στις 07 Jun 2008
  • Aν ενας λαμπατος δεν εχει standby, ειναι γιατι ετσι σχεδιαστηκε απο την εταιρια που τον εφτιαξε, αρα δεν παιζει καποιο προβλημα. Οποτε ειναι καθαρα θεμα το τι σου αρεσει... Γενικα, κοιτα να δεις, μην πας με σκεπτικο ποιος θα κρατησει και ποιος οχι... Πιστεψε με, θα δεις οτι ετσι κι αλλιως μετα απο καποια χρονια θα θες κατι αλλο... Αποκλειεται να μεινεις στον 1ο σου λαμπατο για παντα.
    Γενικες αληθειες για τους λαμπατους: Εχουν ενα α κοστος συντηρησης το οποιο εξαρταται απο τον ενισχυτη, την χρηση του και την προσοχη που του δινεις εσυ. Επισης ειναι λιγο κυκλοθυμικοι οι λαμπατοι (ενα πραγμα σαν τις γυναικες)... Μπορει μια μερα να παιζουν τελεια και την επομενη με τα ιδια settings να μην ακουγονται τοσο καλα, μιας και ακομα και η υγρασια, θερμοκρασια κτλ επιρεαζουν πολυ περισσοτερο ενα λαμπατο μηχανημα απο οτι ενα τρανζιστορ. Επισης ειναι ολοι πιο ευαισθητοι και εχουν μεγαλυτερο βαρος απο τους αντιστοιχους τρανζιστορατους.
    Απο την αλλη μερια ομως, ενας καλος λαμπατος ενισχυτης βγαζει πιο στρογγυλο ηχο, πιο καλο note seperation και πιο ομαλο saturation και compression, sustain απο εναν τρανζιστορ. Οι δυναμικες επισης ειναι πολυ καλυτερες και γενικα ο ηχος μοιαζει να ειναι πιο γηινος, πιο κοντα στα ανθρωπινα αυτια...
    Οτι και να παρεις λοιπον, αυτα θα τα εχεις. Απο κει και περα ειναι θεμα δικο σου τι ηχο θες να εχεις, τι ευκολιες θες (διαφορετικα καναλια, master volume, reverb, foot switches, effects loop κτλ) και τι απαιτησεις εχεις (ποσα watts, combo ή head, με τι ηχεια κτλ).
    Οτι και να παρεις απο αποψη συντηρησης θα ειναι το ιδιο (αναλογικα παντα... δλδ αν συγκρινεις μια κεφαλη 100w απο την ταδε μαρκα με μια αλλη κεφαλη 100w απο μια αλλη μαρκα και οχι μια κεφαλη 100αρα με εναν combo 20w) και συνηθως και απο αποψης αξιοπιστιας, αρκει εσυ να φαιρεσαι "σωστα" στο μωρο σου...

    Φυσικα υπαρχει και η λυση των modelling ενισχυτων, οπου αν παρεις ενα καλο μοντελο συνδυαζεις και τα καλα των λαμπατων και τα καλα των τρανζιστορ με μικρες παραχωρησεις στο θεμα ηχου (αναλογα ποιο μοντελο θα παρεις, γιατι υπαρχουν μοντελα που ειναι πραγματικα παρα πολυ κοντα στο πραγματικο)
  • #18 από Ikaros στις 07 Jun 2008
  •    Μην αγχωνεσαι με τις λαμπες. Αν θελεις να αλλαξεις απο που το καταλαβαινεις:




                                        Προενισχυτριες:
     
     Α) Μικροφωνικό σφύριγμα ή squealing(πάλι μικροφωνισμος είναι) και σε ένα ή τα δύο κανάλια
     
     Β) Ελαχιστη ή μηδαμινη ενταση του ενισχυτη σε ενα ή και τα δυο καναλια.

     Γ) Υπερβολικός θόρυβος και σε ένα ή τα δύο κανάλια.



       
                                       
                                         Τελικες:

     Α) Δυνατό τρίξιμο που δεν επηρεάζεται από τα μπροστινα controls

     Β) ελαττωματικη ασφαλεια 

     Γ) παραξενο amp που κανει distortion

     Δ) Συνεχεις θορυβος σαν τα χιονια που κανει το ραδιο οταν αλλαζουμε σταθμο( αναλογικο )


     Στειλε μου p.m. να παμε για εναν καφε καποια στιγμη ;)
  • #19 από profsokin στις 07 Jun 2008
  • Οκ, θα σου πω μες στη βδομάδα να πάμε και για ακρόαση του Studiotone στο Ζάχο..
Σελίδες: