Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Wise_One στις 06/12/09, 22:03

Τίτλος: Αρκετό buzzing σε Drop D κούρδισμα
Αποστολή από: Wise_One στις 06/12/09, 22:03
Γεια και χαρά σας φιλαράκια,

πριν μερικές μέρες έριξα την κιθάρα μου σε Drop D από Standard E. Όταν κάνω power chords μ' ένα δάχτυλο, έχω αρκετό buzzing στα πρώτα 5-6 τάστα. Έχω την εντύπωση ότι οφείλεται κυρίως στ' ότι δεν πατάω μάλλον καλά τις χορδές. Έχω παρατηρήσει όμως ότι και καλύτερα να τις πατήσω, πάλι σε φάσεις ακούγεται. Στον ήχο απ' τον ενισχυτή πάντως δεν περνάει.

Λέτε αν σηκώσω λίγο τη γέφυρα να φτιάξει; Ή γενικά τί προτείνεται; Την κιθάρα την είχα πάει για σετάρισμα, τώρα δεν πρόκειται αν είναι κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου... Απλά θα ήθελα ιδέες και προτάσεις γιατί δεν έχω ιδέα από τέτοια πράγματα...
Τίτλος: Απ: Αρκετό buzzing σε Drop D κούρδισμα
Αποστολή από: Dr Bluz (G.K.) στις 06/12/09, 22:08
Ειμαι σχεδον σιγουρος πως εχεις προβλημα με πολυ χαμηλο action μιας και η κιθαρα δεν ηταν σεταρισμενη για αυτο το κουρδισμα.
Τίτλος: Απ: Αρκετό buzzing σε Drop D κούρδισμα
Αποστολή από: Wise_One στις 07/12/09, 09:25
Αχά... Έκανα μια δοκιμή. Πήγα πάλι σε Στάνταρ Ε κι έπαιξα τα Drop D power chords, πάλι έχει λίγο buzzing. Καλά φαντάζομαι δεν είναι και optimal τρόπος να δώ τί παίζει... Anyway, ξαναπήγα σε Drop D. Να δοκιμάσω να σηκώσω λίγο τη γέφυρα; Η να την κατεβάσω;

Να πώ την αλήθεια, σκέφτομαι να πάω και σε Drop C, αλλά επειδή θα χρειαστεί μάλλον να βάλω 11άρες χορδές (10άρες τώρα), μήπως να την πάω σε τεχνικό και να τη σετάρει να τελειώνω; Κάπου μετά τη χειμερινή εξεταστική λέω για χορδές. Παίζει να υπάρξει πρόβλημα αν αφήσω τόσο καιρό την κιθάρα με το buzzing;
Τίτλος: Απ: Αρκετό buzzing σε Drop D κούρδισμα
Αποστολή από: cmguitarz στις 21/12/09, 22:34
Φίλε πρέπει να αποφασίσεις τι κούρδισμα θές και η κιθάρα να σεταριστεί για αυτό.
Αν πηδάς απο κούρδισμα σε κούρδισμα είναι απόλυτα φυσιολογικό να μήν συμπεριφέρεται η κιθάρα το ίδιο.
Το να ξεκουρδίσεις τη Μι σε Ρε εντάξει δέν είναι τραγικό αλλά αν είναι να παίζεις πάντα έτσι πάρε ένα σετ 10-52. Θα παίξει καλύτερα.
Για Drop C δοκίμασε και 12άρι σετ. Καλύτερα να είναι λίγο πιο τσίτα οι χορδές και να γλιτώσεις τριξίματα.

Επαναφέρω το μύνημα γιατί πολλοί κουρδίζουν-ξεκουρδίζουν και ταλαιπορούνται.
Τίτλος: Απ: Αρκετό buzzing σε Drop D κούρδισμα
Αποστολή από: Wise_One στις 22/12/09, 18:46
Έχεις δίκιο. Κι εγώ αυτό κατάλαβα, τα συνεχή κουρδίσματα δημιουργούν μπελάδες. Αποφάσισα προς το παρόν να την έχω σε Standard E (να βάλω και 11άρες) γιατί ψάχνομαι και με διάφορα τραγούδια, αργότερα που θα είμαι πολύ πιο άνετος να την πάω σε Drop D και να την αφήσω εκεί, εκτός αν ψαχτώ για δεύτερη κιθάρα οπότε 1+1 κούρδισμα...
Τίτλος: Απ: Αρκετό buzzing σε Drop D κούρδισμα
Αποστολή από: faser στις 22/12/09, 20:27
Αυτό που σου επισήμανε ο φίλος cmguitarz  είναι σωστό.. Παρόλα αυτά, το να κουρδίζεις από drop D σε standard E και το ανάποδο είναι κάτι το πολύ φυσιολογικό για κάθε κιθαρίστα.. Πάρα πολλά κομμάτια χρησιμοποιούν drop D σαν κούρδισμα (σε αντίθεση με άλλα, πιο περίπλοκα κουρδίσματα) οπότε δεν είναι ανάγκη να αποφασίσεις once and for all ποιο από τα 2 κουρδίσματα θα αφήσεις στην κιθάρα σου.. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για κιθάρα με fixed bridge που φαντάζομαι ότι έχεις δεδομένου ότι είσαι σε θέση να αλλάζεις αυτά τα 2 κουρδίσματα αρκετά εύκολα.. Αν εκτιμώ λάθος και έχεις floating bridge τότε όντως πρέπει να κατασταλάξεις σε ένα κούρδισμα για λόγους ευκολίας κυρίως..

Τώρα όσον αφορά το buzzing που παρατηρείς, αν αυτό σου συμβαίνει μέχρι το 5ο τάστο όπως ανέφερες, απαιτεί την κλασική ρύθμιση neck relief.. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν θα χρειαστείς ούτε ένα εξάρτημα.. Θα ακουμπήσεις τη κιθάρα σου με τις χορδές πάνω, σε ένα κρεβάτι ή κάποιο άλλο απαλό αντικείμενο.. Θα ενώσεις τα 2 σου χέρια (το ένα πάνω στο άλλο) και θα εφαρμόσεις κάθετη πίεση στη περιοχή του 5ου τάστου και λίγο πιο πάνω.. Σκέψου το σαν να κάνεις ανανήψεις.. Δοκίμασε 5-6 δυνατές πιέσεις (πάντα εννοείται με μέτρο) και μετά δοκίμασε να παίξεις.. Αν ακούς πάλι buzz δοκίμασε ξανά.. Εφόσον επαναλάβεις αυτή τη διαδικασία γύρω στις 4-5 φορές και δεν δεις αποτέλεσμα, τότε η κιθάρα σου θέλει ρύθμιση στη βέργα.. Το να σηκώσεις το action δεν θα σε ωφελήσει διότι όπως είπες, το buzz εμφανίζεται στα πάνω τάστα και όχι στα κάτω.. Αν το buzz ήταν σε όλη τη περιοχή της ταστιέρας τότε θα απαιτούσε ρύθμιση action.. Το γεγονός ότι το ακούς στα ψηλά τάστα σημαίνει ότι θέλει ρύθμιση neck relief ή βέργας (την τελευταία δεν θα στη πρότεινα να την κάνεις μόνος σου αν δεν είσαι πολύ σίγουρος ή αν δεν το έχεις ξανακάνει)..

Δεν μας αναφέρεις αν ακούς το buzz όταν παίζεις unplugged ή σε ενισχυτή, αλλά λάβε υπόψη σου ότι αν ισχύει το πρώτο (και όπως φυσικά θα παρατηρήσεις) πολλές φορές το buzz στην unplugged κιθάρα, δεν "περνάει" στον ενισχυτή.. Για παράδειγμα, η MM μου buzzάρει αρκετά unplugged αλλά σε ενισχυτή δεν ακούγεται τίποτα.. Όπως και να'χει, δοκίμασε και μας λες ;)..