101
Εφέ / Απ: Πολυεφέ
« στις: 01/06/18, 10:17 »Βασικά το πρόβλημα μου είναι πως δεν είμαι σίγουρος αν δουλεύει με τον τρόπο που φαντάζομαι. Εγώ μέχρι τώρα δεν ασχολούμουν με εφέ κτλ αλλά αποφάσισα να ασχοληθώ και λέω παρά να αγοράζω ένα ένα πεταλάκι που στο τέλος μπορεί να μου φανεί άχρηστο να το αγοράσω αυτό που είναι και σχετικά οικονομικο, να δω τι χρειάζομαι και στο μέλλον να ξέρω περίπου τι θέλω να αγοράσω από πετάλια
Καμία αντίρρηση σχετικά με αυτή την προσέγγιση. Κάπως έτσι αρχίσαμε όλοι με τα εφφέ. Πάντως για αυτό το σκοπό, ένα οποιοδήποτε πολυεφφέ μπορεί να κάνει τη δουλειά που θέλεις. Το πιο σίγουρο είναι ότι θα βρεις κάποια εφφέ που σού αρέσουν και θα ασχοληθείς με αυτά περισσότερο στο μέλλον.
Από εκεί και πέρα, και εφόσον θέτεις το οικονομικό ως ένα κριτήριο, νομίζω ότι σωστά αρχίζεις με ένα Zoom. Είναι πολύ καλά για την τιμή τους και θεωρώ ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα πιο ακριβότερα. Το ζήτημα με τα πολυεφφέ είναι ότι το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Για τo Ζoom MS-50G θα έλεγα:
Πλεονεκτήματα:
- Χαμηλή τιμή.
- Μικρό μέγεθος - όσο ένα συμβατικό πετάλι.
- Καλή κατασκευή.
- Καλή ποιότητα ήχων.
- Μεγάλος αριθμός εφφέ.
- Μεγάλη δυνατότητα παραμετροποίησης των εφφέ.
- Αρκετά ενδιαφέρουσες προσομοιώσεις ενισχυτών.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις (θεωρητικά) συνδυασμούς έως 6 εφφέ.
- 50 θέσεις μνήμης για αποθήκευση δικών σου συνδυασμών (presets).
- Έχεις τη δυνατότητα να αφαιρέσεις εντελώς από το μηχάνημα τα εφφέ που δεν σού αρέσουν και να προσθέσεις άλλα μέσω του Effects Manage software.
- Δεν χρειάζεται ξεχωριστό τροφοδοτικό (αυτό είναι πλεονέκτημα για όσους θέλουν να το προσθέσουν σε μια υπάρχουσα πεταλιέρα και έχουν ήδη τροφοδοτικό για τα πετάλια τους).
- Σχετικά λίγες προσομοιώσεις ενισχυτών (20 αν θυμάμαι καλά). Βέβαια το μόνο πολυεφφέ που έχει περισσότερες σε αυτή την κατηγορία είναι το Line 6 Pocket Pod που έχει 32 ή με λίγα παραπάνω χρήματα το Digitech RP360 που έχει 55.
- Δεν έχει έξοδο για ακουστικά. Λογικά θα μπορείς να το συνδέσεις στην κάρτα ήχου και να χρησιμοποιήσεις ακουστικά μέσω αυτής.
- Μερικοί συνδυασμοί εφφέ δεν είναι δυνατοί λόγω περιορισμένης επεξεργαστικής ισχύος.
- Λόγω του μικρού μεγέθους και περιορισμένων ρυθμιστικών, δεν είναι ότι πιο φιλικό για τον χρήστη (δες παρακάτω).
- Πρέπει να είσαι σχετικά κοντά στο πετάλι για να δεις επαρκώς την οθόνη (εκτός αν είναι ιδιαίτερα αετομάτης).
- Δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις preset εύκολα κατά τη διαρκεια του παιξίματος. Για κάτι τέτοιο θα ήταν προτιμότερο το G1on ή το G1onX.
- (εν μέρει απόρροια του παραπάνω) Χρειάζεται κάποιος χρόνος εκμάθησης του πολυεφφέ για να μάθεις πλήρως το χειρισμό του και να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές του. Αν είναι το πρώτο σου πολυεφφέ, αυτό ισχύει ό,τι και αν αγοράσεις.