Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Εκμάθηση – Πρώτα βήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Guitar Fan στις 13/12/14, 17:19

Τίτλος: Μελωδία, Αρμονία και Ακόρντα
Αποστολή από: Guitar Fan στις 13/12/14, 17:19


έχω κάποιες παρτιτούρες που είναι για ντουέτο, στο πάνω πεντάγραμμο είναι η Μελωδία στο κάτω είναι η Αρμονία και πάνω από την Μελωδία είναι τα ακόρντα.

Εντάξει, τα ακόρντα και την μελωδία τα καταλαβαίνω,
εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι το κάτω πεντάγραμμο που έχει την Αρμονία, και ιδιαίτερα δεν καταλαβαίνω πως δημιουργείται, άλλοτε η νότες της αρμονίας είναι 2 με 4 steps πιο κάτω (πιο μπάσες) από την μελωδία, άλλοτε συμπίπτουν. Υπάρχει κάποια λογική για το πως δημιουργείται η αρμονία; δηλ είναι κάποια Intervals της κλίμακας πιο κάτω από την μελωδία;

Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι όταν παίζουν ντουέτο ο ήχος είναι πιο γεμάτος.

Επίσης έχω δει παρτιτούρες με 3 πεντάγραμμα οπότε παίζουν 3 κιθάρες ταυτόχρονα, εκεί τι ακριβώς γίνεται, τι παίζει ο καθ' ένας, ένας θα παίζει Μελωδία, ο άλλος Αρμονία, ο τρίτος τι παίζει;
Τίτλος: Απ: Μελωδία, Αρμονία και Ακόρντα
Αποστολή από: Lampr0s στις 13/12/14, 18:03
Αμα δεν πεις για τι ειδος μουσικης μιλας δεν θα μπορεσει κανεις να σε βοηθησει!!!
Αν εννοεις τα κοινα ελληνικα βιβλια που κυκλοφορουν για "πιανο-φωνη-αρμονιο-κιθαρα" τοτε δεν υπαρχει καποια σοβαρη διαταξη.. συνηθως τα ακορντα απευθυνονται στην κιθαρα και τα δυο πενταγραμμα που εχει στο πιανο-αρμονιο (το πρωτο απο αυτα ταυτιζεται και με τη φωνη του τραγουδιστη).



Επίσης έχω δει παρτιτούρες με 3 πεντάγραμμα οπότε παίζουν 3 κιθάρες ταυτόχρονα, εκεί τι ακριβώς γίνεται, τι παίζει ο καθ' ένας, ένας θα παίζει Μελωδία, ο άλλος Αρμονία, ο τρίτος τι παίζει;
Ειναι σιγουρα για 3 κιθαρες? Το γραφει αυτο καπου ξεκαθαρα?
Τίτλος: Απ: Μελωδία, Αρμονία και Ακόρντα
Αποστολή από: Guitar Fan στις 13/12/14, 19:35
όχι δεν είναι για άλλα όργανα, όλα τα πεντάγραμμα για κιθάρα είναι, κυρίως κλασσικά κομμάτια αλλά έχω δει και μοντέρνα αλλά έχει γίνει arrangement και παίζονται σαν κλασσικά.
και υπάρχουν βιντεάκια στο utube που παίζουν τρεις κιθάρες μαζί αλλά διαφορετικές παρτιτούρες η κάθε μία αλλά όλες παίζουν το ίδιο κομμάτι.
Τίτλος: Απ: Μελωδία, Αρμονία και Ακόρντα
Αποστολή από: Πέτροc στις 13/12/14, 22:32
Μπορούν να συνυπάρχουν περισσότερες από μία Μελωδικές γραμμές ή και Αρμονικές γραμμές ... Αυτή είναι και η μαγεία της Σύνθεσης  ;)

/Πέτροc  8)
Τίτλος: Απ: Μελωδία, Αρμονία και Ακόρντα
Αποστολή από: Fourier στις 14/12/14, 00:35
Έχεις μπερδευτεί γιατί είσαι εξοικειωμένος με την "απλή" συνθετική πρακτική της mainstream (μη-κλασσικής) μουσικής, που για εκπαιδευτικούς (και πρακτικούς) σκοπούς περιγράφεται ως εξής: "Η μουσική δημιουργείται από το συνδυασμό μελωδίας και συγχορδιών (ακόρντων)". Η περιγραφή αυτή είναι σωστή και επαρκής για την μουσική που αναφέρεται αλλά - όπως διαπιστώνεις και εσύ - αδυνατεί να εξηγήσει "προχωρημένες" μορφές μουσικής όπως η κλασσική.

Αρχικά, πρέπει να καταλάβεις τη σημασία (και διαφορά) των εννοιών "συγχορδία" και "αρμονία". Κατά την δική μου αντίληψη:Ένα παράδειγμα για να καταλάβεις την διαφορά: Πως μπορώ να "παράγω" C major αρμονία?
Ο πιο απλός τρόπος (και αυτός που μαθαίνουμε αρχικά) είναι να παίξουμε στην κιθάρα την συγχορδία C major (και για αυτό πολλοί ταυτίζουν τις έννοιες συγχορδία και αρμονία). Όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος. C major αρμονία μπορεί να παραχθεί και με τους εξης τρόπους (μεταξύ αλλών):
Είναι εμφανές επομένως ότι η αρμονία είναι έννοια γενικότερη της συγχορδίας.

Τα παραπάνω τα έγραψα με αφορμή το διαχωρισμό που κάνεις στο "πενταγραμμο που έχει την αρμονία". Ο όρος αυτός είναι λάθος αφού όλοι οι φθόγγοι, από όλα τα πεντάγραμμα, συμμετέχουν στην παραγωγή της αρμονίας. Πρόσεξε ότι στην αρμονία συμβάλλει και η (βασική) μελωδική γραμμή!

Στην κλασσική μουσική, η αρμονία κατά βάση δεν παράγεται παίζοντας συγχορδίες αλλά με κάθε όργανο (φωνή) να παίζει την δική του μελωδική γραμμή, ο συνδυασμός των οποίων παράγει την αρμονία της στιγμής. Προφανώς για να προκύψει καλό αποτέλεσμα χρειάζεται κάποια μεθοδολογία που συνήθως αναφέρεται ως αντίστιξη (counterpoint): Πως, δηλαδή, συνδυάζω μελωδικές γραμμές που μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους (αν τις ακούσει κανείς μόνες τους) ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο στο αυτί (να παράγεται αρμονία).

Θεωρητικά μπορείς να συνδυάσεις με αντίστιξη όσο μεγάλο αριθμό θες από διαφορετικές μελωδικές γραμμές (φωνές). Στην πράξη πάνω από πέντε διαφορετικές φωνές είναι αδύνατο να τις παρακολουθήσει ο ακροατής και το αποτέλεσμα, αν και τεχνικά σωστό, είναι καλλιτεχνικά αδύναμο (πολύ "βαβούρα"). Συνήθως συνδυάζονται μόνο 2 ή 3 φωνές.

Καταλαβαίνεις ότι το ζήτημα της αντίστιξης είναι μεγάλο και δεν μπορεί να εξηγηθεί σε ένα post (ούτε είμαι και ο καταλληλότερος να το κάνω).  :)
Τίτλος: Απ: Μελωδία, Αρμονία και Ακόρντα
Αποστολή από: Guitar Fan στις 14/12/14, 22:22
ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Fourier του οποίου τα μηνύματα κοσμούν πράγματι αυτό το φόρουμ.