Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Τρόποι παιξίματος, τεχνικές => Μήνυμα ξεκίνησε από: saved στις 01/07/15, 20:25

Τίτλος: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: saved στις 01/07/15, 20:25
Καλησπεριζω το φορουμ και ξεκηναω το τοπικ σχετικα με το drop κουρδησμα που ειχα υποσχεθει.Για οσους το ξεχασατε δεν πειραζει,για οσους το περιμενατε,καλα να παθετε  :P

Παιζεις κιθαρα?σου αρεσει ο low,γεματος,δυναμικος ηχος..?
Τοτε φιλαρα η λυση ειναι μια..γινε μπασιστας

Οκ,ξενερωτο το αστειακι οποτε ξεκηναω πιο σοβαρος.

Η καθε νοτα που θα βγει απο την κιθαρα,μπασο,και καθε εγχορδο καθοριζετε απο 3 παραγοντες.Εαν αλλαξει ο ενας απο αυτους βγαινει αλλη νοτα.

1.TENSION ειναι η δυναμη που ασκει η χορδη στο καθε οργανο.Εαν μικρενει (χαλαρωσει) κατεβαινουμε σε νοτες,εαν μεγαλωσει (τεντωσει) ανεβαινουμε.
ΑΛΛΑ εαν χαλαρωσει πολυ απλα η χορδη δεν παλετε,εαν τεντωσει πολυ,θα σπασει η χορδη

2.GAUGE ειναι η διαμετρος της χορδης εξωτερικα (εσωτερικα ολες εχουν το ιδιο εξαγωνο σιρματακι).Εαν μεγαλωσει η διαμετρος τοτε η νοτα ειναι πιο χαμηλη,εαν μικρενει τοτε πιο ψηλη

3.SCALE ειναι η αποσταση φεγυρας-καβαλαρη (nut) εαν μεγαλωσει,το κουρδισμα κατεβαινει εαν κοντενει τοτε το κουρδισμα ψηλωνει.

Χαρακτιριστικο παραδηγμα ειναι το πιανο με ουρα.Ολες οι χορδες εχουν ιδιο tension και gauge ομως για τις μπασες νοτες μεγαλωνει το scale.
Επισεις η βαρυτονη κιθαρα που εχει scale πολυ κοντα στα short scale μπασα με διαφορετικο gauge εχει τελειως διαφορετηκες κλημακες.
Το tension μπορουμε να το αλλαξοθμε με κατι τετοιο http://www.dtuna.com/images/dtuna2-240.jpg (http://www.dtuna.com/images/dtuna2-240.jpg) οπου σε χρονο μηδεν καναμε ενα drop στο κουρδησμα μας και εχουμε και την καβατζα να το κανουμε οποτε θελουμε διχως κοπο-χρονο-πονο(ενταξη το παρακανα.. :-X ).

Ολα αυτα φυσικα,δεν αλλαζουν με την παραμηκρη αλλαγη αλλα με καποια σχετικα εμφανη.

Τι πρεπει να κανω για να κουρδισω Χ ημιτονια την κιθαρα μου πιο χαμηλα?
Να αλλαξεις χορδες και να βαλεις πιο χοντρες(ομως οχι οτι gauge να ναι,αλλα το καταλληλο) θα χρειαστει και ο καβαλαρης ενα περασμα με λημα για να χορεσουν στα αυλακια οι χορδες αλλα εαν εχουν ιδιο tension με τις πρωηγουμενες δεν θελει καποιο σουπερ σεταρισμα.

Οπως εχω αναφερει ξανα στο παρελθον χρεισημοποιω ενα μπασο που ειναι 10 ημιτονια κατω.Αυτο με συνιθησμενες χορδες δεν θα γινοταν.Οποτε οποιος θελει ενα drop κουρδησμα το μονο που πρεπει να κανει ειναι να αλλαξει χορδες και ολα κομπλε.

Εαν ομως εισαι στην κατηγορια που θελει καθε τοσο να αλλαζει κουρδησματα,παρε 1-2-5-10 κιθαρουλες ολες με το καθε κουρδισμα και..καλο κουβαλημα  ;D

Ωριστε και ενα πινακακει με ιδιο cauge-scale και διαφορετικο tension πως επιδρα στις νοτες.
Τίτλος: Απ: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: modfori στις 01/07/15, 20:56
ωραιος .χρησιμοτατες οι συμβουλές σου ;)

μια παρατήρηση :  η λέξη "CAUGHE" δεν περιγράφει αυτό που περιγράφεις , δηλαδή τη διάμετρο . "Gauge" είναι η σωστή
Τίτλος: Απ: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: saved στις 01/07/15, 21:05
Ρεζιλι εγινα :-X ..μηπως να μην γραψω ποτε τιποτα ξανα?
Τίτλος: Απ: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: modfori στις 01/07/15, 21:16
 μην το παίρνεις έτσι.
το ανέφερα για να κάνεις edit και να το διορθώσεις

Τίτλος: Απ: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: saved στις 01/07/15, 21:29
 :up
Τίτλος: Απ: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: Βραζίλης στις 25/10/15, 23:58
Ωραία επεξήγηση για τις μεταβλητές: Τάση, Διάμετρος, Μήκος.

Αν κατάλαβα καλά, το πινακάκι διαβάζεται ως εξής: Για να κουρδίσεις μια χορδή Χ διαμέτρου στη συγκεκριμένη νότα (κάθετη στήλη), θα έχεις την Τάση που αναφέρεται στο σημείο που συμπίπτει η αντίστοιχη γραμμή και στήλη. Ή... αν θες να κρατήσεις την Τάση σταθερή όταν θες να κουρδίσεις σε άλλη νότα, θα πρέπει να επιλέξεις το πάχος χορδής που εμφανίζεται στην αντίστοιχη γραμμή.
Τίτλος: Απ: Drop tuning-the know how
Αποστολή από: saved στις 26/10/15, 00:27
Ακριβως αυτο.Και εδω φαινετε πεντακαθαρα πως μπωρεις να πετιχεις δροπ κουρδισμα με μεγαλη διαφορα,χωρις να κανεις σετ απ την κιθαρα παρα μονο να ανοιξεις το νατ για να χορεσουν οι χορδες.Αλλωστε,οταν η πρωτη και η εκτη χορδη εχουν πανω απο 20 ημιτονια διαφορα,εχουν ομως ιδιο τενσιον..