Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές => Μήνυμα ξεκίνησε από: glambrakop στις 24/01/13, 20:12

Τίτλος: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: glambrakop στις 24/01/13, 20:12
Καλησπέρα,
Πρόσφατα αγόρασα μια Martin D28, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες μου για ένα (περίεργο;) συμβάν. Επειδή γενικά μου αρέσει να κατεβαίνω tunings, μπορεί να είναι και καθημερινό φαινόμενο, 10 λεπτά να παίξω σε Ε, μετά σε Eb, μετά D,  μπορεί και D#, και μετά ξανά σε κανονικό. Υπερέβαλα λίγο, αλλά γενικά, ανεβοκατεβαίνω! Πριν λοιπόν από 4-5 μέρες όπως κούρδιζα μου έσπασε η G. "Εντάξει", λέω, "δεν τις είχα αλλάξει τις χορδές από τότε που την πήρα την κιθάρα, λογικό είναι". Σήμερα, καθώς έσφιγγα πάλι, ΜΠΑΜ, ξανασπάει η G.
Αυτό τώρα δεν νομίζω να είναι φυσιολογικό. Είναι τυχαίο ότι έσπασε και τις δύο φορές η ίδια χορδή;
Οι χορδές είναι 13άρες, Martin Lifespam SP (τρομάρα τους lifespam).

Να σημειώσω επίσης ότι στο D tuning, δεν είμαι σίγουρος αν ΚΑΙ στο Εb, η G buzzάρει πιο πολύ απ' όλες. Οι άλλες μπορεί να buzzάρουν κι αυτές κάποιες λίγο. Δεν έχω προλάβει να το παίξω πολύ το όργανο για να θυμάμαι ποιες και αν buzzάρουν.
Την κιθάρα την έφερα ο ίδιος από Αμερική. Παίζει να έγινε τίποτα με την αλλαγή του κλίματος στο αεροπλάνο; Να καμπύλωσε το μπράτσο; (οι χορδές ήταν βέβαια τελείως λάσκα κατά τη μεταφορά)

Τι λέτε;
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 24/01/13, 20:20
με τις αλλαγές στο κούρδισμα λογικό είναι να buzzάρει η κιθάρα (ειδικά σε χαμήλωμα) μιας και μειώνεται η τάση που ασκούν οι χορδές οπότε, ουσιαστικά, μειώνεται και η καμπύλη που προκαλούν στο μπράτσο....

ένα σεταπάκι θα το χρειάζεται...ρίξ'της το...αλλά ΜΗΝ της ταλαιπωρείς έτσι το μπράτσο...κρίμα είναι....

όσο για τη χορδή που κόβεται....έλεγξε αν κόπηκε και τις 2 φορές στο ίδιο σημείο και αν ναι, έλεγξε αυτό το σημείο μήπως είναι αιχμηρό και τις κόβει (νατ, κλειδί ή καβαλάρης πχ)

τέλος, μια παρουσίαση/ηχογράφηση της D28 δεν θα ταν άσχημα! ;D
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: gas-13 στις 24/01/13, 20:37
Σωστος ο hot sauce, αν θελεις γραψε το σημειο που εσπασαν[αν ειναι το ιδιο] και τεσταρισε τυχον προεξοχες.
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: glambrakop στις 28/01/13, 11:44
Είναι όμως φυσιολογικό μια τόσο καλή κιθάρα να buzzάρει αν την πας σε drop D και να χρειάζεται setup τόσο πρόσφατα από την αγορά της; Βλακεία που δεν την τέσταρα εκεί σε άλλα κουρδίσματα εκτός από το στάνταρντ.
(Δεν βλέπω μάλλον κάτι αιχμηρό)
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: noe13 στις 28/01/13, 11:48
Φυσικα και ειναι φυσιολογικο.Αν καταλαβα καλα,εχεις κανονικο κουρδισμα κ το προβλημα ειναι οτι μπαζαρει οταν ξεκουρδιζεις σε drop d.Δηλαδη η χορδη εχει μια ταση και εσυ πας και τη μειωνεις.Φυσικα πρεπει να σεταρεις λιγο τη κιθαρα
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 28/01/13, 12:17
έχεις παρανοήσει κάτι glambrakop....
η καλή κιθάρα δεν έχει κάποια υποχρέωση να ΜΗ buzzάρει σε αλλαγή κουρδίσματος....
αυτό είναι θέμα του σετάπ....
όταν αλλάζεις κούρδισμα, κατά πάσα πιθανότητα, η κιθάρα θα χρειάζεται και τροποποιήσεις στο σετάρισμά της....

μία λύση είναι να έχεις αρκετά ψηλά το action γενικότερα ώστε όταν μειώνεις την τάση να μην buzzάρει....
αλλά θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό...

και να ξαναπώ...δε φταίει η κιθάρα γι'αυτό...δεν προορίζεται για τέτοια χρήση....
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: adr1anos στις 28/01/13, 12:29
..Είναι τυχαίο ότι έσπασε και τις δύο φορές η ίδια χορδή;
Θα σου κάνω μία εικασία, που στην περίπτωση σου μπορεί να ισχύει, ή και όχι, πάντως άκου την:

Όταν κατεβάζουμε tuning (σε όλες τις χορδές εννοώ, όχι μόνο σε Ε->DropD), σχεδόν όλοι αρχίζουν από την Ε και κατεβαίνουν χορδές.

Κατ αρχάς αυτό είναι λάθος, διότι οι πρώτες 3 χορδές κρατάνε ένα 70% της τάσης του μανικιού (όσοι έχουν Floyd Rοse το ξέρουν πολύ καλά από το πόσο ξεκουρδίζουν οι υπόλοιπες χορδές). Αυτή η τακτική επαφίεται (αστοχα κατά την γνώμη μου) στην στροφική ακαμψία του μανικιού και σε κιθάρες κατώτερης ποιότητας (και με αυτό εννοώ ανεπαρκούς προετοιμασίας του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε στο μανίκι) μπορεί να προκαλέσει συστροφή του μανικιού με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.

Άρα συμπέρασμα: Πρέπει σε κάθε ξεκούρδισμα της κιθάρας, είτε για drop tuning είτε για setup/αλλαγή χορδών να μοιράζουμε την αλλαγή της στροφικής τάσης στο μανίκι από τις πάνω και τις κάτω χορδές, ξεκουρδίζοντας/κουρδίζοντας χορδές και από τις δύο πλευρές εναλλαξ, με έμφαση πρώτα στις ακριανές κατά το ξεκούρδισμα και τις κεντρικές κατά το κούρδισμα.       

Τώρα για σένα: Όταν κατέβεις τις πρώτες 3 χορδές 1-2 ημιτόνια, ολη η τάση του μανικιού και του Truss rod που ανήκε στις κυριότερες χορδές της κιθάρας, έχει περάσει στην αμέσως πιο παχειά χορδή που είναι η G. Νομίζω ότι αυτό σε σχέση με τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες της κιθάρας σου (πχ αυξημένη τριβή στην γέφυρα και τον καβαλάρη) μπορεί να κάνει την G να σπάει.

Λύση: Ξεκούρδιζε πρώτα την G, μετά τις μικρές, και μετά τις Ε, Α και D. Αντίθετα όταν ανεβαίνεις ακολούθησε την αντίθετη τεχνική, πρώτα κούρδιζε τις D, A μετά την G και μετά εναλλάξ τις υπόλοιπες από κάθε πλευρά για να είσαι εντάξει και με την στροφική ακαμψία που συζητήσαμε ανωτέρω. 
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: noe13 στις 28/01/13, 12:37
βασικα μια Variax θα σε σωσει!
Τίτλος: Απ: Απανωτό σπάσιμο χορδής
Αποστολή από: glambrakop στις 28/01/13, 22:17
Έγινε παιδιά, ευχαριστώ πολύ, ανακουφίστηκα τώρα.
@adr1anos...απλά τέλειος!!


BTW έχετε να προτείνετε κάποιον καλό μάστορα στην Αθήνα; Που να μπορώ να εμπιστευτώ άνετα; Αν δεν γίνεται λόγω "διαφήμισης", στείλτε μου pm.


Ευχαριστώ και πάλι :)