Σελίδες:
  • #1 από profsokin στις 10 Oct 2012
  • Ψάχνω ένα βιβλίο που να καλύπτει αυτό το θέμα, διάφορες chord progressions και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις με modes κλπ

    Δηλαδή λίγο πρακτικό, με παραδείγματα και προτάσεις κλπ..

    Καμιά ιδέα;
  • #2 από Eddie~Maiden στις 10 Oct 2012
  • Η κανενα τσακαλι του κιθαρα να γραψει κανα αρθρακι πανω στο θεμα  0:)
  • #3 από Fourier στις 10 Oct 2012
  • Το "Creative Guitar 1" του Govan έχει ένα ωραίο κεφάλαιο σχετικά με αυτοσχεδιασμό, από την απλή χρήση minor και major πεντατονικών μέχρι arpeggios και modes. Είναι καλογραμμένο βιβλίο με πολλές πληροφορίες, συν ένα CD με example tracks + backing (προερχόμενα από τα άρθρα του Govan στο περιοδικό Guitar Techniques). Με είχε βοηθήσει πολύ, αλλά πιθανόν να υπάρχουν και καλύτερα που δεν γνωρίζω. Ψάξε και λίγο στο Amazon, θα βρεις αρκετά βιβλία για αυτοσχεδιασμό με καλές κριτικές.

    Μέχρι να καταλήξεις, ίσως βρεις ενδιαφέρον ένα post/άρθρο ("βασικές δομές αυτοσχεδιασμού") που είχα γράψει πάνω στα θέματα που αναφέρεσαι (link). :)
  • #4 από profsokin στις 10 Oct 2012
  • Ναι, το έχω διαβάσει το άρθρο σου και αποτέλεσε και βάση για να ψάξω για θεωρία.

    Τελικά "αγόρασα" (δεν κάνει να λέμε δημόσια για παρανομίες) 4 βιβλία του Jody Fisher για Jazz κιθάρα και μου άρεσε πάρα πολύ η δομή τους, έχουν και CD μαζί.
    Λέω να δουλέψω μ'αυτά.

    Θα κοιτάξω και τον Govan όμως για παράλληλη μελέτη, μήπως τα γειώνει καλύτερα..
  • #5 από Fourier στις 10 Oct 2012
  • Α OK, αφού έχεις διαβάσει το άρθρο είσαι μια χαρά ;D :P , πας σε πιο ανεβασμένα πράγματα!

    Είχα αγοράσει πριν χρόνια το δεύτερο βιβλίο της σειράς ("intermediate jazz guitar") και έχω ξεφυλλίσει και τα υπόλοιπα. Πολύ καλά βιβλία, καλύπτουν τα πάντα. Ιδιαίτερα χρήσιμες, θυμάμαι, είχα βρει κάποιες ασκήσεις του "intermediate", όπως σόλο με χρήση μόνο των arpeggios των συγχορδιών και ενσωμάτωση χρωματικών approach tones. Ως άσχετος-έως-αδιάφορος με την jazz εκείνη την εποχή, είχα παρατήσει το βιβλίο μετά από κάποιο καιρό γιατί μου είχε πέσει "βαρύ". Βέβαια, μπορεί το επίπεδο σου και τα μουσικά ενδιαφέροντά σου να μπορούν να το "σηκώσουν".

    Το βιβλίο του Govan, όπως και όλα όσα απευθύνονται σε blues/rock κιθαρίστες, έχει πολύ διαφορετική (και ευκολότερη) προσέγγιση μιας και απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό και το στυλ δεν έχει τις θεωρητικές απαιτήσεις που έχει η jazz. Με αυτή την λογική, ίσως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο, παρά να μπεις απευθείας στα "βαθιά" :) .

    Το σίγουρο είναι πως αν επιμείνεις σε jazz βιβλία (όσο αντέξεις, γιατί όχι μέχρι τέλους!) θα πάρεις πολλές και χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις/ενσωματώσεις σε όλα τα στυλ.
Σελίδες: