Το Στέκι των Κιθαρωδών

Διάφορα => Περί παντός => Επιστήμη και Τεχνολογία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Iroukos στις 01/09/06, 11:33

Τίτλος: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 11:33
Το σκευτομαι πολυ καιρο τωρα να ανοιξω ενα θεμα για την αρχαια Αίγυπτο!!!
είναι κατι με το οποιο ασχολουμε όσο περισσοτερο μπορω τα τελευταια 2 χρόνια  κ θα ηθελα να μαθω αν μεσα σε αυτο Φορουμ υπαρχει κανενας αλλος με την ιδια τρελλα με μενα!!! :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 11:36
Κανενας αλλος! ;D 8)

ε, καλα! δεν ειναι η πρωτη φορα που θα νιωσω μοναξια!!! ;D
σε πειραζω! :-*
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 11:39
ΤΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ - Ιάμβλιχος

Το σύμβολο του νου, κατά τους Αιγυπτίους, ήταν ο λωτός. Ο άνθρωπος στη θέση του λωτού, συμβολίζει την κυριαρχία του νου επί της ύλης.
Ο Φτερωτός Δίσκος ή το Μάτι του Ώρου ήταν ένα Ηλιακό σύμβολο.
Τα μυστικά όμως των συμβόλων αυτών γνωρίζονταν μόνο από τους ιερείς. Αργότερα, μερικά εισέβαλαν στην Ελευσίνα όπως ο ορισμός "Κονξ Ομ Παξ" που προβληματίζει ακόμα τους ειδικούς. Πιστεύεται πως είναι έκφραση της Ανώτατης Αλήθειας από την αρχαία γλώσσα Ακκάδ. Οι μετέπειτα ιερείς της Αιγύπτου όπως ο Ανέβο και οι σύγχρονοί του δεν ακολουθούσαν τις ίδιες θεότητες του Μεσαίου Βασιλείου όταν επικρατούσε στις Θήβες ο Αμμων και η Μάατ.
Στη μελέτη της Αιγυπτιακής φιλοσοφίας και μαγείας βλέπομε τη σημασία των πνευμάτων των τεσσάρων στοιχείων και τη θέση τους στο μαγικό σχήμα των πραγμάτων.
Όσον αφορά την Αστρολογία, αρκεί να πούμε, πως οι Αιγύπτιοι είχαν τις απαντήσεις τους που ήταν περισσότερο φιλοσοφικής φύσης παρά προβλέψεις. Δεν υπήρχαν ευνοϊκοί ή δυσοίωνοι πλανήτες. Τα πνεύματα, υπάρξεις ή ενέργειες που κυβερνούν τις αλλαγές δεν είναι υπηρέτες του κακού αλλά του φυσικού νόμου, που τον εκτελούν χωρίς φόβο ή προκατάληψη. Ο σύνδεσμός μας με τους Θεούς και το Σύμπαν είναι ο Νους.
Κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να ενωθεί με την κοσμική συνείδηση και μέσω των καναλιών που θα ανοίξουν να τραβήξει τις δυνάμεις της ζωής για μία θεραπεία ή εξυπηρέτηση των άλλων. Βέβαια τέτοιες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον κοσμικό νόμο, αλλά αυτές οι δυνάμεις δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Είναι απλά ενέργειες, μόνο η χρήση τους τις χρωματίζει "λευκές" ή "μαύρες".
Ο Ανέβο αναφέρει επίσης, τις "αποκαλύψεις" που γίνονται από διάμεσα σε κατάσταση έκστασης ή ύπνωσης.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν "έπαιζαν" με τέτοιες μαγικές εξασκήσεις και ήταν πολύ απαιτητικοί: "Για το ποίος θα χρησιμοποιηθεί σαν όχημα των θεών".



Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: parlats στις 01/09/06, 11:42
Επιστήμη και τεχνολογία ε? Χαχαχαχαχα!!!  ;D ;D
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 11:44
Επιστήμη και τεχνολογία ε? Χαχαχαχαχα!!!  ;D ;D

δε μπορουσα να βρω αλλη κατηγορια καταλληλη!
ειναι λαθος λες? ???
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Eagle Of Kamelot στις 01/09/06, 11:47
Βουτια στον κουβα!!!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 12:00
Η ΑΙΓΥΠΤΙAΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Πολλές εξατομικευμένες Αιγυπτιακές θεότητες ήταν διαφορετικές όψεις μίας αρχετύπου θεότητας κι οι μικρότεροι θεοί δεν έχουν περισσότερη σπουδαιότητα από τους Αγίους στους οποίους προσευχόμαστε για κάποια χάρη.
Ο Άγιος Χριστόφορος βλέπουμε να έχει πολλά κοινά σημεία με τον Αιγύπτιο Ανούμπις. Τον Άγιο Θωμά τον Ακινάτο, συνηθίζουν να επικαλούνται οι σπουδαστές, όταν πρόκειται να εξεταστούν σε Θεολογικά Θέματα, όπως συνέβαινε και με τον αντίστοιχο Θεό Θωθ.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που τείνουν να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Όλοι έχουμε μία βασική ανάγκη να ξέρουμε ότι πέρα από μας, υπάρχει μία άλλη δύναμη, πιο μεγάλη την οποία θα μπορούμε να την βλέπομε σαν σανίδα σωτηρίας που θα μας σώζει τις στιγμές που θα νιώθομε σαν χαμένοι. Για αυτό και σε αυτή τη δύναμη επόμενο είναι να δείχνομε τον σεβασμό μας και τη λατρεία μας. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν στο ιερατείο, στους ιερείς και σε αυτούς τους θρησκευτικούς άνδρες οι οποίοι με τη δύναμη τους κατάφερναν να κάνουν κάποια πράγματα αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέκλειαν τις γυναίκες από την ιεροσύνη.
Οι ιερείς στην καθημερινή ζωή ήταν το ίδιο εγκρατείς όσο και οι χριστιανοί και χωρίς ιδιαίτερες προκαταλήψεις. Ο αιγυπτιακός λαός έτρεφε έναν υγιή σεβασμό προς στις θρησκευτικές του δοξασίες, που τις είχε κληρονομήσει από ανθρώπους, που οι ιδέες της πνευματικής τους αναγέννησης ήταν πολύ πιο προηγμένες από οποιουσδήποτε άλλους της εποχής εκείνης. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην αφομοίωσαν απόλυτα τα όσα διδάχθηκαν ή ορισμένα πράγματα να τα υιοθέτησαν λανθασμένα. Όμως οι διδάσκαλοι οι οποίοι βρισκόντουσαν σ' ένα πολύ πιο υψηλό πνευματικό επίπεδο, θεωρούσαν ότι σε ολόκληρο το σύμπαν κατοικούσε ο Θεός, σ' ένα άπειρο αριθμό εκδηλώσεων, σε φυσική ή τελείως αφηρημένη μορφή. Τα εσωτερικά μυστήρια των Αιγυπτιακών λαών στην πραγματικότητα, δεν ήταν πολυθεϊστικά, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς. Μία θεότητα μπορεί να είχε πολλές μορφές έτσι εμφανιζόταν σαν γιοι και κόρες του Θεού και σαν υπεύθυνοι για την τύχη του πλανήτη. Η ιδέα μίας τριάδας τους γοήτευε αλλά μέσα στα πλαίσια της λογικής κι όχι της προκατάληψης, όπως συνέβαινε με τους χριστιανούς, έβλεπαν ότι ήταν λογικό να υπάρχει θεός και πνεύμα και με τη συγχώνευση αυτών των δύο να παράγεται μία τρίτη ενέργεια που εξατομικεύτηκε σαν κόρη ή γιος. Έτσι δεν ήταν τόσο η γάτα, το πουλί ή το φίδι που λατρεύονταν αλλά η αρχή που το καθένα από αυτά αντιπροσώπευε. Το ιερατείο πολύ καλά γνώριζε όλα αυτά, αλλά εύρισκε σκόπιμο, να αφήνει τους απλούς ανθρώπους να πιστεύουν στα διάφορα ζώα και φυτά, αφού έτσι τροφοδοτούνταν οι πνευματικές ανάγκες τους. Σε τελευταία ανάλυση οι άνθρωποι εύρισκαν μόνοι τον πνευματικό τους δρόμο, αυτόν που ο καθένας νόμιζε ότι τον αντιπροσώπευε.
Η κατανόηση της αληθινής φύσης της θρησκείας αυτής εκφράστηκε και αναπτύχθηκε από νεότερους μελετητές. Μέσα από τους μύθους και τους θρύλους ίσως υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η Ίσις και η οικογένειά της ήταν αληθινά πρόσωπα, ίσως στην εποχή της Ατλαντίδος ή από κάποιον άλλο προηγμένο πολιτισμό ή ακόμα να προήρχοντο από κάποιο άλλο, μακρινό αστρικό σύστημα.
Επίσης, εξ ίσου άξια ενδιαφέροντος είναι η άποψη ότι η Ίσις και η οικογένειά της μπορεί να αντιπροσώπευαν μία συμβολή ενός κοσμικού γεγονότος, ίσως την μετατόπιση του άξονα της Γης, ίσως μια αλλαγή της θέσης της Σελήνης ή άλλων αστρονομικών γεγονότων που τους έγιναν γνωστά από μία τεχνολογικά προηγμένη φυλή. Με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, στον τομέα της κβαντομηχανικής όλα αυτά που προαναφέραμε είναι πολύ πιθανά να έχουν συμβεί γιατί δεν στερούνται επιστημονικής βάσης. Είναι πλέον γνωστό ότι υποατομικά σωματίδια μπορούν να επικοινωνούν ακαριαία το ένα με το άλλο, από μεγάλες αποστάσεις του εξωδιαστήματος. Γιατί λοιπόν τα ανθρώπινα πνεύματα να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο. Έτσι από την άποψη της μαγείας, το αιγυπτιακό σύστημα αναφέρεται σε μία αυστηρά καθορισμένη εφαρμογή στις σχέσεις των θεοτήτων. Η μαγεία απαιτεί την παραδοχή της ύπαρξης δυνάμεων, πέρα απ’ αυτές που είναι ορατές και απτές στην καθημερινή ζωή. Όποιος δεν πιστεύει σε κάτι τέτοιο είναι καλύτερα να αποφύγει κάθε ενεργό ανάμειξη με τη μαγεία.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 12:00
Άλλωστε, το αν πιστεύει ή όχι κάποιος αυτό δεν διαφοροποιεί τη φύση και την ένταση μιας δύναμης ή ενός ενεργειακού πεδίου. Για παράδειγμα, οι Ελισαβετιανοί δεν πίστευαν στον ηλεκτρισμό, αλλά ο ηλεκτρισμός υπήρχε. Στην αρχή του αιώνα μας οι επιστήμονες θα απέρριπταν θεωρίες αναφορικά με την ατομική ενέργεια, αλλά η ατομική ενέργεια υπήρχε. Η φύση του χρόνου στο διάστημα βρίσκεται ακόμα υπό αμφισβήτηση όμως οι αποκρυφιστές γνωρίζουν πολύ καλά, τα περί χρόνου και πως τελικά ένα καινούργιο τεχνολογικό σύστημα θα αποδείξει, ξεπερνώντας το φράγμα του χρόνου, τόσο εύκολα, όπως ταξιδεύουμε σήμερα με ένα αεροπλάνο από τη μία άκρη της Γης στην άλλη. Όλα αυτά, φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι τα διδάξαν στους πρώτους Αιγυπτίους. Αλλά και εμείς πλησιάζουμε στη συμπλήρωση του κύκλου αυτών των γνώσεων, με τον τρόπο του συνδυασμού της επιστημονικής λογικής και της πνευματικής κατανόησης.
Τα μαγικά αξιώματα είναι τα ίδια, από άκρου εις άκρον της Γης. Μόνο τα ονόματα αλλάζουν μέσα στους αιώνες. Για να αντιμετωπίσομε με επιτυχία, τη θύελλα της θρησκευτικής σύγχυσης και της αβεβαιότητας που σίγουρα θα δημιουργηθεί από την επερχόμενη επιστημονική αναγέννηση πρέπει να προετοιμαστούμε πνευματικά, επανεξετάζοντας τις βαθύτερες όψεις του σύμπαντος κάτω από το φως της γνώσης και να πιστέψομε ότι δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επιστήμη και στον αποκρυφισμό. Στην πραγματικότητα είναι δύο παράλληλοι δρόμοι. Όταν η επιστήμη θα έχει καθορίσει μία παραδεκτή σειρά όρων αναφοράς στη σύγχρονη τεχνολογία, δεν θα είναι τίποτα άλλο από ότι στο παρελθόν είχε ονομασθεί "μαγεία" ή δεισιδαιμονία.
Αποκρυφισμό εννοούσαν τα τέσσερα στοιχεία σαν υπερασπιστές ενάντια στις παραβιάσεις των τάφων. Στο μεσαίο βασίλειο όμως ο αποκρυφισμός των στοιχείων παράκμασε, πιθανόν γιατί οι ιερείς του ΑΜΕΝ δεν μπορούσαν να τον κατανοήσουν. Οι σαλαμάνδρες που έχουν σχέση με το στοιχείο της φωτιάς, ήταν ευνοούμενες των Αιγυπτίων ιερέων στη φύλαξη των τάφων. Γεγονός που εξηγεί γιατί τόσοι τυμβωρύχοι των Αιγυπτιακών χώρων βρήκαν ένα τέλος από φωτιά ή κάποιο βίαιο θάνατο.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι σαλαμάνδρες δεν είναι δολοφόνοι. Ήταν προγραμματισμένοι φύλακες και σαν σύμβολο της φωτιάς, υποδήλωναν ότι η ενέργεια αυτή θα μεταβιβαζόταν σε όποιον θα τολμούσε να παραβιάσει το χώρο.
Έτσι, αυτό που προκαλούσε τελικά, το θάνατο ήταν η πνευματική αποδιοργάνωση του ατόμου. Έτσι που να οδηγείται σε μέρη που υπήρχε φωτιά ή να κάνει βίαια πράγματα που στη γλώσσα του αποκρυφισμού σημαίνει απλά ότι η σαλαμάνδρα που είχε εγκλωβιστεί στο σώμα που παραβιάσθηκε προσπαθούσε να επιστρέψει στο χώρο της. Ο σοφός μάγος που έχει καταφύγει στη χάρη ενός στοιχείου θα πρέπει πάντοτε να το προτρέπει με οδηγίες να επιστρέψει όταν θα έχει επιτελέσει πια το καθήκον του έτσι που να μην παγιδευτεί σε καμία χρονική διάσταση. Στοιχεία που καλούνται κατά τη διάρκεια απόκρυφων εργασιών θα πρέπει μετά να εξανεμισθούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με τα οποία συσχετίζονται. Δηλαδή, η φωτιά στο νότο, η γη στο βορρά, ο αέρας στην ανατολή και το νερό στη δύση.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διδάχθηκαν, από ένα λαό που ήταν αυστηρά γαλουχημένος στην ηθική ενός παγκοσμίου αποκρυφισμού. Ένα σύστημα μαγείας που ήταν μοναδικό στο είδος του. Ένα σύστημα που η δύναμή του μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από το χειρισμό ορισμένων βασικών νόμων και όχι με τη γήινη πίστη.
Οι Αιγύπτιοι Ιερείς της Μέσης Βασιλείας δούλευαν ένα διαφορετικό σύστημα μαγείας από αυτό των προηγούμενων χρόνων. Όπως συμβαίνει αυτό με κάθε αναζήτηση της αλήθειας, που περιπλέκεται σε προσωρινές δυνάμεις, η ικανότητά τους να διαπραγματευθούν με τα πλέον εκλεπτυσμένα πνευματικά πεδία είχε δυστυχώς πάρα πολύ ελαττωθεί. Πάρα πολλά έγιναν τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν να επανορθώσουν την κατάσταση αυτή. Πριν καταπιαστεί με οποιαδήποτε μαγική εξάσκηση ο Αιγύπτιος μαθητής, διδασκόταν τα "Μυστήρια", πολλά από τα οποία πέρασαν στους μεταγενέστερους προφορικά από στόμα σε στόμα σαν μυστική απόκρυφη διδασκαλία και παράδοση μέσα στους αιώνες.
Έτσι, ο κύκλος κλείνει σιγά-σιγά και ο συμβολισμός του φιδιού που τρώει την ουρά του γίνεται όλο και πιο φανερός.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 12:09
http://users.ach.sch.gr/pchaloul/Egypt/ancient-Egypt.htm

κ ενα λινκ αν εδιαφερει καποιον! :)

Πάρη μου δε με πειραζει αν θα το στειλουν κάδο! δε το κανω για να αναπτυξω τα μνμ μου! ;)
μακαρι να βρω καποιον που θα του αρεσει κ ας απανταμε μονο εμας που μας ενδιαφερει...αν ενδιαφερει κανενα τελικα! :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: parlats στις 01/09/06, 12:12
δε το κανω για να αναπτυξω τα μνμ μου! ;)

Τα μηνύματα δεν αναπτύσσονται, απλά αυξάνονται ή μειώνονται  ;D

PS: Δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο  :-\
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 01/09/06, 12:13
δε το κανω για να αναπτυξω τα μνμ μου! ;)

Τα μηνύματα δεν αναπτύσσονται, απλά αυξάνονται ή μειώνονται  ;D

PS: Δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο  :-\

το ξερω βρε! σε πειραζω! :-*

άλλωστε η θεα Μα'ατ ειναι αυτη που εξησοροπει τα παντα! ;)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 05/09/06, 14:12
Οι απόκρυφες επιστήμες στην Αίγυπτο  | Εκτύπωση |  


Η μαγεία θεωρείται ως η συνιστάμενη των επιστημών και η πηγή από την οποία γεννήθηκαν αργότερα όλες οι θετικές επιστήμες. Εκτός από τα μαθηματικά και την αστρολογία από τους κόλπους της μαγείας γεννήθηκε και η χημεία, η νεότερη και πρακτικότερη των φυσικών επιστημών. Στους αιγυπτιακούς παπύρους βρίσκουμε τις πρώτες πηγές της χημείας που περιβαλλόταν από μυστικισμό και θρησκευτική αλληγορία. Μεταξύ των παπύρων αυτών εξαιρετικού ενδιαφέροντος υπήρξε ο πάπυρος του Λέυδεν, που βρέθηκε στις Θήβες το 1828, ο οποίος αποτελεί σημειωματάριο συνταγών παλαιών χρυσοχόων για την σύνθεση χρυσοφανών κραμάτων. Σε αυτό τον πάπυρο και άλλους παρόμοιους περιγράφονται πολλές χημικές μέθοδοι που εφαρμόζονταν τότε στην χημεία και απεικονίζονται διάφορα χημικα όργανα μέσα από τα οποία κατορθώνεται η τήξη, απόσταξη, η εξάχνωση και άλλες χημικές διεργασίες. Αυτές οι τέχνες είχαν σαν σκοπό την μετατροπή, μετάλλαξη, των μετάλλων σε ευγενέστερα είδη και μάλιστα το χρυσό. Οι γνώσεις αυτές πέρασαν μέσω των Προσωκρατικών φιλοσόφων και αργότερα των Αράβων στη Δύση και γέννησαν την Αλχημεία στην εποχή του Μεσαίωνα.

Στις απόκρυφες επιστήμες της Αιγύπτου μπορούμε να εντάξουμε την Αστρολογία και τα Ταρώ. Στην αρχαία Αίγυπτο, λέει η εσωτερική παράδοση, τα σύμβολα Ταρώ ήταν ζωγραφισμένα στους τοίχους, στα άδυτα των πελώριων ναών τους. Εκεί, οι υποψήφιοι στη Μύηση έπρεπε για νύχτες ολόκληρες να διαλογιστούν και να καταλάβουν από την κάθε εικόνα τη σημασία και το μυστικό της. Χωρίς λόγια, οι εικόνες των συμβόλων εξηγούσαν στο μαθητή , τα μυστήρια του Σύμπαντος και του Ανθρώπου. Η λεγόμενη από την αιγυπτιακή παράδοση "Αίθουσα των 99 Ονομάτων του Θεού" στο Ναό του Όσιρη στην Άβυδο, παρίστανε "καρτούς" με παραλλαγές των εικόνων των Ταρώ, η κάθε μία από τις οποίες αποτελούσε ένα "Όνομα του Θεού" ή μία φάση της δημιουργίας του.

Τα Ταρώ είναι η εικονογραφημένη αναπαράσταση των Δυνάμεων της Φύσης, όπως τις αντιλαμβάνονταν οι Αρχαίοι Σοφοί. Ας κάνουμε όμως μία περίληψη της νοοτροπίας των αρχαίων κατασκευαστών της Ταρώ.

Σχετικά με την αστρονομία, για τους Αιγύπτιους ο Ήλιος είναι ένα άστρο. Γύρω του περιφέρονται διάφορα ουράνια σώματα που ονομάζονται πλανήτες, θεωρώντας και τη Σελήνη έτσι, αν και είναι δορυφόρος της Γης. Τα σώματα αυτά ακολουθούν μία μόνο φορά. Το Ηλιακό σύστημα λειτουργικά δεν παρουσιάζεται σαν μία σφαίρα, αλλά σαν ένας τροχός. Οι πλανήτες δεν παραμένουν σε ακριβείς ευθυγραμμίσεις, αλλά ταλαντεύονται μέχρι κάποιου σημείου από την μία ως την άλλη άκρη του αληθινού επιπέδου τροχιάς το οποίο είναι ελλειπτικό.

Οι αρχαίοι φαντάστηκαν τον Τροχό αυτό πολύ πιο καθαρά από όσο συνήθως τον φαντάζονται οι σύγχρονες αντιλήψεις και έδωσαν ειδική σημασία στη φανταστική αυτή περιφέρεια. Μέσα στα όρια της περιφέρειας αυτής θεώρησαν ότι τα σταθερά αστέρια που είναι πιο πέρα, συσχετίζονται με ειδικό τρόπο με τη φαινομενική κίνηση του Ήλιου. Αυτή την περιφέρεια ή Ζώνη ονόμασαν Ζωδιακό Κύκλο. Κατάλαβαν τότε ότι οι αστερισμοί που βρίσκονται έξω από τη Ζώνη αυτή δεν επηρεάζουν τόσο την ανθρωπότητα, γιατί δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη μεγάλη περιστροφική δύναμη του Τροχού.

Το σύνολο λοιπόν του Τροχού αυτού του περιορισμένου Σύμπαντός μας, μας δίνει 12 Αστερισμούς ή Ζώδια, που τοποθετούνται στην περιφέρεια, 7 Πλανήτες ή Κέντρα Αστρικής Ενέργειας στο εμβαδόν του Τροχού και 3 μορφές κυβέρνησης του κόσμου που συνοψίζονται στο Κέντρο-Ήλιο ή Άξονα. Εκεί ριζώνει η Τρισυπόστατη Θεότητα που "στερεώνει" τον Τροχό, εφόσον η ύπαρξη του κέντρου είναι αυτή που ορίζει την ύπαρξη του κύκλου και περιφέρειας σύμφωνα με την Εσωτερική Διδασκαλία.

Η δομή λοιπόν του Ταρώ είναι υπερκόσμια, αγκαλιάζει το Σύμπαν που "ορίζεται" για μας τους ανθρώπους μέσα στον πλανήτη Γη. Το Ταρώ απεικονίζει με βαθιά σύμβολα το λεγόμενο Δένδρο της Γνωσης, δηλ. το ίδιο το Σύμπαν στην εσωτερική του δομή. Αλλά στη μακρινή του μορφική εξέλιξη υπέστη αρκετές μεταλλαγές ερμηνείας. Δεν πρόκειται όμως για ουσιαστικές αλλαγές, αλλά για προσαρμογές καθαρά εποχιακές, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αποφύγουν οι άνθρωποι. Οι ερμηνείες αυτές είναι απατηλές εφόσον εντάσσονται σε συγκεκριμένα χοροχρονικά πλαίσια και διαφεύγουν από την υπερβατική μεταφυσική ερμηνεία των συμβόλων. Έτσι, τα Ταρώ προσφέρουν μαντική ερμηνεία και χρησιμοποιήθηκαν ανέκαθεν αποτελεσματικά στη χαρτομαντεία. Όμως δυστυχώς στις μέρες μας η τράπουλα Ταρώ εκτιμάται περισσότερο από την άποψη αυτή παρά από τη μεταφυσική της όψη.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 05/09/06, 14:13
Η αρχαία Αίγυπτος υπήρξε ο κατεξοχήν τόπος της Μαγείας. Η μαγεία μέσω του μυστικισμού ήταν συνδεδεμένη στενά με την θρησκεία της Αιγύπτου. Ο Φαραώ ήταν ο αρχηγός των μάγων και σύμβουλοί του ήταν οι σοφότεροι των μάγων και ιερέων. Ο Μάγος στην Αίγυπτο έπρεπε να είναι ένας άνθρωπος σοφός, που γνωρίζει την ουσία των πραγμάτων, τις σχέσεις που συνδέουν στον κόσμο τους ζωντανούς οργανισμούς με την νεκρή ύλη και της μεταξύ αυτών συμπάθειες ή αντιπάθειες. Δηλαδή όπως θα λέγαμε σήμερα, τους φυσικούς νόμους. Επίσης ο μάγος έπρεπε να γνωρίζει την ιατρική, τα μαθηματικά και να είναι αστρολόγος. Στην αστρολογία περιλαμβάνονται όλες οι τότε γνώσεις που μας παρέχουν σήμερα οι φυσικές επιστήμες και η εφαρμογή τους.

Θεός και δάσκαλος των γνώσεων αυτών ήταν ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ή Θωθ, ο εφευρέτης της γραφής, προστάτης και εφευρέτης της αλχημείας. Η οποία ονομάζεται και ερμητική τέχνη.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Joef - Über Alles στις 06/09/06, 03:04
εγω το βρισκω αρκετα ενδιαφερον!
και γιατι να παει καδο??
επειδη ειμαστε ελληνες υποστυριζουμε μονο τον λεωνιδα και τον περικλη??
η αιγυπτος ειχε αναπτυξει μια τελειος διαφορετικη κουλτουρα και αρκετα ενδιαφερον για πολλους
μελετητες/αρχαιολογους!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: parlats στις 06/09/06, 03:27
εγω το βρισκω αρκετα ενδιαφερον!
και γιατι να παει καδο??

Προφανώς αστειευόμουν  ;)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 06/09/06, 08:23
βρε παιδια, μη μαλωνεται...  ;D
ο Παρούλης όντως εκανε πλακα! :-*

Joef the-rock : αν γνωριζεις ή αν θες να μαθεις κατι παραπανω εδω είμαι!!!θα χαρω πολυ να δω κ αλλους να ενδιαφερονται! :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: vst@vros στις 06/09/06, 12:09
Παιδιά....

ακουστε κατι....

και την Αρχαια Αιγυπτο οι Ελληνες την ειχαν φτιαξει...

αφου η πυραμιδα εχει σχημα Λ....

....χαχα...χαχα....

σοβαρα μιλαω....
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 06/09/06, 12:11
Παιδιά....

ακουστε κατι....

και την Αρχαια Αιγυπτο οι Ελληνες την ειχαν φτιαξει...

αφου η πυραμιδα εχει σχημα Λ....

....χαχα...χαχα....

σοβαρα μιλαω....


 >:( >:( >:(
Σταυρούκο..., θα τις φας ασχημα εσυ...!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Symeon στις 06/09/06, 12:17
λιακοπουλος speaking...δικιο εχει ο αθρωπος...:D;D;D
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: vst@vros στις 06/09/06, 14:19
λιακοπουλος speaking...δικιο εχει ο αθρωπος...:D;D;D

xaxa και η Κλεοπατρα ηταν Ελληνιδα....

χαχα
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Joef - Über Alles στις 06/09/06, 20:17
εδω http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%91%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82θα μπορουσατε να δειτε καποια ενδιαφερον πραγματα για την αιγυπτο και
ενα πινακα με χρονολογιες και αναλογα επιτευματα!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 07/09/06, 09:56
http://users.forthnet.gr/ath/faiza/atelier/aigypt.htm

http://www.nea-acropoli.gr/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=47&Itemid=372

http://sfr.ee.teiath.gr/historia/historia/selida103.htm

από λινκ όσα θες...!!!

και ξενόγλωσσα:

http://www.touregypt.net/osiris.htm

http://touregypt.net/featurestories/amenhotep3.htm

μπορω να σου βρα χιλιαδες!!!
το θεμα ειναι θα τα διαβασει κανεις??? ;)

εγω εχω κανει ενα αρχειο απο ξενογλωσσες πηγες που θελω να μεταφρασω και ειναι γυρω στις 800 σελιδες (αρχειο word-φαντασου! :)) κοντα στα 15 ΜΒ ;D
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: vert στις 07/09/06, 20:31
   Μπράβο Ηρώ ! ωραία ιδέα... και γιατί να πάει κάδο? η Αρχαιολογία δεν είναι Επιστήμη ?
 Όχι ότι είμαι γνώστης η φαν της Αιγυπτιακής Ιστορίας, αλλά διαβάζοντάς τα μπορεί και να γίνω. Και καλό είναι ό,τιδήποτε γνωρίζει κανείς καλά, να το καταθέτει εδώ. Έστω κι ένας να ωφεληθεί, αξίζει τον κόπο.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Twix στις 07/09/06, 21:23
Ηρώ μου, πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξες και οι πληροφορίες που προσφέρεις....εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!   :-*



Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:39
ΧΑΙΡΟΜΑΙ!!! χαιρομαι που υπαρχουν καποια ατομα εδω μεσα που τους ενδιαφερει! :)

θα συνεχισω λοιπων ακαθεκτη..! ;)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:42
Οι θεοί της Αιγύπτου


ΜΕΜΦΙΔΑ

ΦΘΑ:

Δημιουργήθηκε από τη σκέψη. Από το στόμα του οι Θεοί, έρχονται σε ύπαρξη. Είναι ο παλιός θεός της φωτιάς και συσχετιζόταν με τα πρωταρχικά Μυστήρια του Ζωντανού Ήλιου, που δεν εκπέμπει όμως ορατό φως. Είναι ο Μυστικός Ήλιος του Μαύρου φωτός. Απεικονίζει το σκοτεινό πυρ, αυτό που γεννά στον κόλπο της γης και σφυρηλατεί τα μέταλλα.

Στη Μέμφιδα τον λάτρευαν σαν προστάτη των καλλιτεχνών και των τεχνιτών δηλαδή εκείνων που χρειάζονται ηλιακή έμπνευση, φως και ζέστη για να μπορούν να πλάσουν τον κόσμο.

Οι Έλληνες τον ταύτιζαν με τον Ήφαιστο. Ο μεγάλος ιερέας του στη Μέμφιδα, που ονομαζόταν Μεγάλος Αρχιτεχνίτης, κατήυθυνε τους αρχιτέκτονες και τους χτίστες, κατά την οικοδόμηση των ναών.

Στο ναό του λατρεύτηκε με τη σύζυγό του Σέκμετ και το γιο του Νεφερτούμ. Μετά την εξάλειψη των τελευταίων Ραμσή, όταν η πολιτική σημασία του Δέλτα ήταν μεγάλη, ο θεός της Μέμφιδας έγινε πολύ ισχυρός. Τρίτος από άποψη σημασίας και πλούτου μεταξύ των θεών της Αιγύπτου, μετά τον Άμμωνα και τον Ρα.

Αναπαράσταση: τον αναπαρίσταναν σαν έναν παραμορφωμένο νάνο που οι καμπύλες του σώματός του, αντιγράφουν τις γραμμές που έχουν οι φλόγες της φωτιάς. Το κεφάλι του είναι ξυρισμένο, έχοντας μόνο τη βασιλική πλεξίδα. Ο Φθα παρουσιαζόταν μουμιοποιημένος, γιατί για να εμψυχώσει τη δημιουργία δεν έχει ανάγκη την κίνηση. Το πνεύμα του διασχίζει τους χώρους με την ταχύτητα αστραπής.
 
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:44
ΣΕΚΜΕΤ.

Είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές της θεάς μητέρας Αθώρ. Αντιπροσωπεύει τη δύναμη της Μοίρας στην εκτελεστική της λειτουργία. Η ενέργειά της έφτανε στους πολεμιστές για τους οποίους ήταν προστάτιδα. Με τη λατρεία της συνδέεται και μια κατηγορία εμπειρικών γιατρών, οι οποίοι χάρη στην επέμβασή της θεράπευαν τα κατάγματα. Απεικονίζει τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής. Συμβολίζει το πεπρωμένο όντας ο κόσμος της αιτίας και του αποτελέσματος. Θα εκτελέσει στη γη τα θεϊκά σχέδια. Τα νύχια της είχαν τη φήμη ότι έφταναν κάθε άνθρωπο που ξέφευγε από το νόμο.

Αναπαράσταση: Απεικονίζεται συνήθως σαν λέαινα ή γυναίκα με κεφάλι λέαινας.



ΝΕΦΕΡΤΟΥΜ.

 Είναι το τρίτο πρόσωπο της τριάδας της Μέμφιδας. Ταυτίστηκε από τους Έλληνες με τον Προμηθέα, ίσως γιατί αποδιδόταν στον πατέρα του Φθα (Ήφαιστος) η ανακάλυψη της φωτιάς. Το όνομά του, που σημαίνει "Ατούμ ο νεώτερος", δείχνει ότι ο θεός αυτός ήταν αρχική ενσάρκωση του Ατούμ της Ηλιούπολης. Είναι αιώνια νέος και αυτή η αιώνια νεότητα είναι απλά η αθανασία της ψυχής. Αρα, άφθαρτος, είναι το "Έργο" των Αλχημιστών: είναι η ενέργεια που ξαναβρίσκει μέσα του ο εξαγνισμένος από τη φωτιά, άνθρωπος.

Αναπαράσταση: απεικονίζεται συνήθως σαν ένας άνδρας, οπλισμένος με το κυρτό ξίφος "χοπές" και φοράει στο κεφάλι ανοιχτό άνθος λωτού, από το οποίο βγαίνει κερατοειδής μίσχος. Απεικονίζεται επίσης σαν ένας άνδρας όρθιος σε ξαπλωμένο λιοντάρι και άλλοτε με κεφάλι λιονταριού, λόγω της καταγωγής του από τη θεά λέαινα Σέκμετ.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:45
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.

ΝΟΥΝ.

 Στην Εννεάδα της Ηλιούπολης, εμφανίζεται σαν το χάος ή Πρωταρχικός Ωκεανός. Είναι τα Γεννεσιουργά Νερά, που βρίσκουμε σε κάθε Αγία Γραφή κάθε θρησκείας, που περιέχει τους σπόρους όλων των πραγμάτων που θα εκδηλωθούν αργότερα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν προτεραιότητα στο νερό ως στοιχείο του κόσμου και στην προέλευση από αυτό όλων των υπολοίπων στοιχείων. Αυτή η θεότητα, δεν είχε ναό, ούτε ιερείς.

Αναπαράσταση: αναπαριστάνεται σαν ένα Μεγάλο ον με το μισό του σώμα βυθισμένο στα πρωταρχικά νερά. Με τα χέρια υψωμένα στηρίζει όλους τους θεούς που πηγάζουν από το χάος Νουν.

ΤΟΥΜ Ή ΑΤΟΥΜ.

Είναι ο "Γεννημένος από τον εαυτό του" που εμφανίζεται πάνω στον κόκκινο Λόφο ή οβελίσκο, που δείχνει την αρχή των χρόνων. Θεωρείται αυτογενής και δημιουργός θεών και ανθρώπων. Είναι το πνεύμα που πηγάζει από τα βάθη του Νουν. Ο Ατούμ μόλις βγήκε από το νερό, έβαλε σε τάξη τα στοιχεία του χάους και έτσι, στα κείμενα αναφέρονται οι θεοί που έχουν τοποθετηθεί στις κατάλληλες θέσεις.Ο μύθος του Ατούμ συγχωνεύτηκε με αυτόν του μεγάλου θεού Ήλιου - Ρα και τελικά επικράτησε η θεότητα Ατούμ - Ρα.

Αναπαράσταση: αναπαριστάνεται σαν ένας κόκκινος δίσκος πάνω σε κόκκινο λόφο και τότε ονομάζεται Ατούμ - Ρα και εκφράζει τον Ρα σαν Ήλιο δημιουργό. Στις περιπτώσεις που διακρινόταν από τον Ρα, ο Ατούμ, φαίνεται πως θεωρούνταν ως η πρώτη μορφή που πήρε ο θεός - Ήλιος, ζώντας μέσα στο Νου, την αρχέγονη άβυσσο, ως ένα άλλο πνεύμα, μέχρι τη στιγμή που με η δική του θέληση φανερώθηκε στη συγκεκριμένη μορφή του Ρα.

Σαν Ατούμ αναπαριστάνεται κρατώντας το σκήπτρο "Ουάς" που συμβολίζει την παντοδυναμία, το "Ανκ", το κλειδί της ζωής και το στέμμα του είναι το "Πσχέντ", το διπλό στέμμα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, σύμβολο ένωσης Βορρά και Νότου.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:48
ΡΑ.

Είναι ο Ήλιος δημιουργός. Τον ονομάζουν "Κάτοικο του κάστρου του πρίγκιπα". Η ονομασία αυτή αναφέρεται στην ουράνια κατοικία του. Με τη μορφή Ήλιου - Βάρκα ανατρέχει όλες τις περιοχές της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των 12 ωρών της ημέρας. Κατά τη μυθολογία, ταξίδευε στον ουρανό με το πλοίο του Ήλιου την ημέρα και τη νύχτα περνούσε με άλλο πλοίο στον κάτω κόσμο. Εκεί για να ξαναγεννηθεί την άλλη μέρα, έπρεπε να νικήσει τη θεότητα του κακού, "Απάπ" δηλαδή το σκότος των εκλείψεων. Ο Ρα είναι ο Ατούμ που εκδηλώνεται με τη συγκεκριμένη μορφή του Ήλιου.

Είναι ο Ήλιος της γέννησης, ο ορατός και ενεργητικός Ήλιος. Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αιγύπτου και δημιουργός του κόσμου και το κυριότερο ιερό του βρισκόταν στην Ηλιούπολη. Λέγεται πως οι άνθρωποι προήλθαν από τα δάκρυα του Ρα (στην αιγυπτιακή γλώσσα "δάκρυα" και "άνθρωποι" ηχούν το ίδιο). Από την 5η δυναστεία, ο Ρα έγινε επίσημη θεότητα των Φαραώ, έτσι που ο Φαραώ ήταν γιος του Ρα και ενσάρκωσή του. Στην 18η δυναστεία ο Ρα συνδυάστηκε με τον Άμμωνα και έγινε Άμμωνας - Ρα.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:49
ΔΕΝΔΕΡΑ.

ΑΘΩΡ.

Συμβολίζει την κοσμική αγελάδα, την ουράνια Μήτρα όπου συλλαμβάνεται η Ζωή. Σαν Μητέρα προσφέρει τα χαρακτηριστικά της, τα οποία έχουν μεταφερθεί στις περισσότερες θηλυκές θεότητες του Αιγυπτιακού πάνθεου. Η Αθώρ, διοικούσε τον κόσμο των νεκρών. Συνήθως αναφέρεται σαν κόρη του Ρα και σύζυγος του Ώρου. Άλλοτε θεωρείται μητέρα του. Το όνομά της ερμηνευόταν "Κατοικία του Ώρου", από το ότι ο ηλιακός θεός κοιμόταν κάθε βράδυ στους κόλπους της για να αναγεννηθεί την επόμενη. Προστάτιδα των γυναικών και του καλλωπισμού, η Αθώρ, απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα ως μια θεά της χαράς και του έρωτα.

Ταυτίστηκε από τους Έλληνες με την Αφροδίτη. Θεωρούνταν προστάτιδα των νεκρών επειδή ήταν έτοιμη να τους υποδεχτεί κατά την άφιξή τους στον άλλο κόσμο και να τους μεταφέρει επάνω στη ράχη της για να τους προφυλάξει από κάθε κίνδυνο. Αυτό γινόταν μόνο με αυτούς που ήξεραν να την επικαλούνται με καθιερωμένες φράσεις. Λαμπρές γιορτές τελούνταν στο ναό της, ιδίως την 1η κάθε χρόνου, επέτειο της γέννησης της Θεάς.

Αναπαράσταση: οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αναπαράστασής της είναι άλλοτε σαν γυναίκα, άλλοτε σαν αγελάδα και άλλοτε σαν γυναίκα με κεφάλι αγελάδας. Σε κάθε αναπαράσταση φέρει κέρατα σε σχήμα λύρας, μεταξύ των οποίων υπάρχει ο ηλιακός δίσκος που τονίζει την ουράνια υπόστασή της. Η αγελάδα είναι το ζώο που δίνει τροφή και ζωή και υποδηλώνει την ιδιότητά της ως Μητέρα Θεά.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:50
ΘΗΒΕΣ.

ΑΜΜΩΝΑΣ.

 Η λατρεία του ήταν βαθιά ριζωμένη στις Θήβες. Είναι το μυστικό, το απόκρυφο πνεύμα του Ήλιου. Είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης. Είναι το Μυστηριώδες και Μυστικό φως. Θεός του Μυστηρίου και της σιγής, προστάτης των απροστάτευτων ανθρώπων, βασιλιάς των Θεών. Ήταν επίσης θεός της γονιμότητας και μπροστά του εικονιζόταν ο Φαραώ να σπέρνει και να θερίζει τα πρώτα στάχυα.

Είναι η αόρατη πνοή που εμψυχώνει τη δημιουργία γιατί κυβερνά τους ανέμους. Λέγεται πως είχε τη δύναμη να θεραπεύει πολλούς ανθρώπους μαζί. Το ιερατείο του μια φορά το χρόνο, στη μεγάλη γιορτή του Άμμωνα, άνοιγε τις πύλες του Σεραπείου και έμπαιναν μέσα όλοι οι ασθενείς. Εκεί κάποια στιγμή εμφανιζόταν ένα φως πελώριο και όλοι θεραπεύονταν, ό,τι κι αν είχαν. Στη διάρκεια των βασιλικών γιορτών, που γίνονταν στο Λούξορ, προέδρευε των μυστηρίων της Θείας γέννησης.

Οι Έλληνες τον ταύτιζαν με το Δια. Σαν Άμμων - Ρα παίρνει τη μορφή ενός φτερωτού Αυγού ή φτερωτού Ήλιου και τότε ονομάζεται "Άρχοντας των Θηρών", σαν τον Ήλιο που διαπερνάει τις διάφορες πύλες του ουρανού, τις 7 πύλες. Η μυστικιστική του σύζυγος είναι η Μουτ, η "Μητέρα του Κόσμου". Γιος της είναι ο Κονσού, ο "Ουράνιος Ναύτης". Ιερά του ζώα είναι η χήνα και ο κριός. Από τον Άμμωνα προέρχονται η χάρη της προφητείας καθώς και κάθε παραψυχολογική δύναμη. Είναι σύμβολο της Βούλησης.

Αναπαράσταση: σαν Άμμων - Ρα παίρνει τη μορφή ενός φτερωτού Αυγού ή φτερωτού Ήλιου και τότε ονομάζεται "Άρχοντας των Θηρών", σαν τον Ήλιο που διαπερνάει τις διάφορες πύλες του ουρανού, τις 7 πύλες. Αναπαριστάνεται φορώντας στο στέμμα "Ατέφ" με φτερά στρουθοκάμηλου και κρατά το σκήπτρο "Ουάς" και το κλειδί "Ανκ". Άλλοτε εικονίζεται να κάθεται μεγαλοπρεπώς στο θρόνο του και άλλοτε όρθιος, κρατώντας ένα μαστίγιο υψωμένο πάνω από το κεφάλι του.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:52
ΜΟΥΤ:

 Το όνομά της σημαίνει η "Μητέρα". Σαν σύζυγος του Άμμωνα μερικές φορές παίρνει το όνομα Αμενέτ. Ταυτίζεται από τους Έλληνες με την Ήρα.

Αναπαράσταση: θηλυκή θεότητα που εικονίζεται με το διπλό στέμμα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, κάτω από το οποίο υπάρχει ένας γύπας που αποτελεί το ιδεόγραμμα του ονόματός της. Το στέμμα αυτό λέγεται στα αιγυπτιακά Πσχέντ.

ΚΟΝΣΟΥ.

 Αρχαίος Σεληνιακός θεός. Το όνομά του σημαίνει : Αυτός που διασχίζει", είναι ο Ουράνιος Ναύτης, ο Οδοιπόρος. Οι Έλληνες τον εξομοίωναν με τον Ηρακλή. Ήταν θεός εξορκιστής και θεραπευτής, στον οποίον πήγαιναν οι δαιμονισμένοι και οι ασθενείς από όλα τα μέρη της Αιγύπτου ακόμη και από όλες τις χώρες.

Αναπαράσταση: Τον αναπαριστάνουν με κεφάλι γερακιού στεμμένο με μισοφέγγαρο, με τον ηλιακό δίσκο επάνω. Μερικές φορές τον αναπαριστάνουν με ανθρώπινη μορφή φορώντας το ίδιο στέμμα. Τέλος, μερικές φορές αναπαριστάνεται με μορφή φασκιωμένου ανθρώπου, όπως ο Φθα, του οποίου κρατάει το σύνθετο σκήπτρο και στο κεφάλι του έχει το δίσκο με την ημισέληνο.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:52
ΑΒΥΔΟΣ.

ΟΣΙΡΙΣ.

 Είναι κατεξοχήν ουράνιος και ηλιακός θεός. Το συμβολικό του χρώμα είναι το μπλε σε σχέση με το ζωηρό κόκκινο ή κίτρινο. Οι ενδυμασίες του, είναι λευκοί επίδεσμοι σε ανάμνηση της δικής του μουμιοποίησης. Συμβολίζει τον ουράνιο άνθρωπο, που έχει ξεπεράσει τις δοκιμασίες της Ατραπού της Μύησης δηλαδή τις Δοκιμασίες των τεσσάρων στοιχείων. Η μουμιοποίησή του, συμβολίζει το χάσιμο όλων των ανθρώπινων στοιχείων και την απόκτηση θείων στοιχείων. Η συμβολική και πρόωρη εξαφάνισή του από τον κόσμο των ανθρώπων, τον κάνει να συσχετίζεται με τους θεούς των νεκρών και με τη δυνατότητα να βασιλεύει στους απόκρυφους κόσμους.

Είναι αρσενικός θεός της γονιμότητας και των σταχυών και φυλάει τη μυστική έννοια των τεχνικών της καλλιέργειας και των τελετουργικών λατρειών σε σχέση με το σιτάρι και το ψωμί, το κρασί και τη μπύρα. Προστατεύει την ανάπτυξη του φυσικού σταριού και κάποιου άλλου πιο συμβολικού που έχει 7 πήχεις ύψος και φυτρώνει στο Αμέντι, στη χώρα του Άμμωνα. Έδωσε στους ανθρώπους τους Νόμους για να μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα της ζωής και της ύπαρξής τους. Ο Όσιρις ανέλαβε τη φροντίδα των ιερών Ύμνων.

Αναπαράσταση: το συμβολικό του χρώμα είναι το μπλε σε σχέση με το ζωηρό κόκκινο ή κίτρινο. Οι ενδυμασίες του, είναι λευκοί επίδεσμοι σε ανάμνηση της δικής του μουμιοποίησης. Ενσαρκώνει την ενωτική δύναμη, κρατάει τη ράβδο και το μαστίγιο που θέτουν σε κίνηση τον τροχό που κόσμου. Σύμβολό του η στήλη "Τζέντ", όπου υπάρχουν τα τέσσερα στοιχεία ή αρχές της ύλης που έχει κυριαρχηθεί.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:54
ΙΣΙΔΑ.

Αδερφή και σύζυγος του Όσιρι. Είναι το δεύτερο πρόσωπο της τριάδας της Αβύδου. Είναι η Γη, η πρωταρχική ύλη, γονιμοποιημένη από το πνεύμα και θα γεννήσει τον Κόσμο. Η Ίσιδα είναι το σύμβολο των Νερών του διαστήματος. Ο Όσιρις είναι ο θεός του Πρωταρχικού Σκότους - φωτός και ο Ώρος συμβολίζει την ψυχή του Κόσμου. Εξομοιώθηκε από τους Έλληνες με τη Δήμητρα, την Ήρα, τη Σελήνη και ακόμη με την Αφροδίτη Δίδαξε τις Γυναίκες το άλεσμα του σιταριού, το γνέσιμο του λιναριού και την υφαντική. Δίδαξε επίσης στον άνθρωπο τον τρόπο θεραπείας των ασθενειών.

Επίσης καθιέρωσε το θεσμό του Γάμου. Την Άνοιξη και το Φθινόπωρο γίνονταν προς τιμή της μεγάλες γιορτές και λιτανείες.

Αναπαράσταση: Παρουσιάζεται με θηλυκή μορφή, συχνά καθισμένη και θηλάζοντας το θείο παιδί Ώρο. Έμβλημά της είναι το Άνκ ή κλειδί της Ζωής. Άλλο έμβλημα είναι ο κόμπος της Ίσιδας, που θυμίζει ότι η Ίσιδα μάζεψε τα κομμάτια του συζύγου της. Αυτός είναι ο δεσμός που κρατά όλα τα πράγματα ενωμένα. Την αναπαριστάνουν πάνω σε φόντο από ζεστά χρώματα, ιδίως το σκούρο κόκκινο που θύμιζε το αίμα που δίνει ζωή.


ΏΡΟΣ.

Είναι το τρίτο πρόσωπο της Τριάδας. Είναι το σύμβολο της Ανάστασης για όλους τους ανθρώπους, δηλαδή του εσωτερικού ανθρώπου που μπαίνει σε μάχη με τις δικές του εσωτερικές σκιές Προστατεύει την προσπάθεια της ανθρωπότητας που βαδίζει την πορεία της εξέλιξης. Στον άλλο κόσμο εισάγει τους νεκρούς κοντά στο "Καλό" και πολύ συχνά επιβλέπει κατά το ζύγισμα των ψυχών. Τα μάτια του ήταν ο Ήλιος και η Σελήνη.

Λέει ο μύθος ότι καθώς ο Ώρος μεγάλωνε, ο Όσιρις εμφανιζόταν και του δίδασκε την τέχνη του πολέμου, για να τον κάνει ικανό να επιτεθεί κατά του Σεθ, να διεκδικήσει την αρπαγμένη κληρονομιά και να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του, πράξεις που απέφεραν στον Ώρο δόξα και επωνυμία.

Αναπαράσταση: τον αναπαριστάνουν σαν το θείο παιδί που θηλάζει τη Μητέρα του. Επίσης τον αναπαριστάνουν με ανθρώπινη μορφή και κεφάλι γερακιού ή κατευθείαν σαν γεράκι με ή χωρίς στέμμα κι άλλα χαρακτηριστικά. Σε μερικές περιπτώσεις κρατάει τη ράβδο του Άνουβι για να οδηγεί τον εαυτό του και να μην χαθεί στο Σκοτάδι, και άλλες φορές κρατάει ένα ραβδί, σύμβολο εξουσίας, που αποκρούει τα φυσικά και ψυχολογικά τέρατα. Όταν τον αναπαριστάνουν σαν βαρκάρη, συμβολίζει την πορεία στον κόσμο, αποφεύγοντας τους χίλιους κινδύνους που απεικονίζονται με έναν κροκόδειλο, τον οποίον ο Ώρος σκοτώνει με ένα κοντάρι. Με τα πόδια διπλωμένα στο ηλιακό πλοίο, είναι το φωτεινό πνεύμα που καταστρέφει τα σκοτάδια. Βοηθιέται από το Άνκ, το κλειδί της Ζωής ή επίσης από το λεγόμενο "Σφυρί του Ώρου" που είναι ένα Ταύ κομμένο από την κάθετη μέση. Αυτό το σφυρί ανασταίνει τους πεθαμένους και ξυπνά τους κοιμισμένους.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:55
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ.

ΘΩΤ.

 Σεληνιακή θεότητα, πατέρας της Σοφίας, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού γενικά, δημιουργός όλων των Επιστημών. Είναι ο προστάτης των Μυητικών Ναών στις σχολαστικές λειτουργίες τους και ο άρχοντας της Σιγής και του Μυστικού, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις στις Μυητικές Γνώσεις. Είναι ο αγέννητος που υπάρχει μέσα στον κόσμο, η σοφία, το μέτρο όλων των πραγμάτων. Είναι ταυτόχρονα γραφέας και κρατά σημειώσεις για όλα τα πράγματα, το δεξί χέρι της δικαιοσύνης. Είναι αυτός που με τον τροχό του αγγειοπλάστη θα διαπλάσει ένα σώμα για τον άνθρωπο από την πρωταρχική ύλη και ένα πνεύμα από την πρωταρχική ψυχή.

Ο Θωτ που οι Έλληνες τον ονομάζουν Ερμή, είναι ο Θεός Σελήνη. Εμπνευστής της χρονολογίας, χωρίζει τα έτη, τους μήνες και τις ημέρες, τόσο του κόσμου, όσο και της ανθρωπότητας. Ορίζει τη διάρκεια της ύπαρξής του και κατευθύνει το πεπρωμένο. Ο Ερμής θα γίνει Τρισμέγιστος, δηλαδή τρεις φορές μέγιστος. Θεωρείται ιδρυτής των μυστηρίων. Είναι αρχειοφύλακας και αγγελειοφόρος των θεών. Αναπαράσταση: Τον αναπαριστάνουν σαν έναν άνθρωπο με κεφάλι ή πρόσωπο Ίβυκα και άλλες φορές με τη μορφή του ίδιου του πουλιού, που φορούσε στέμμα και Ουρέα ή μόνο Ουρέα. Το πτηνό Ίβυκας, είναι φυσικός εχθρός των κροκοδείλων και τρέφεται από τα αυγά τους. Η παρατήρηση αυτού του φαινομένου θύμισε στους Αιγύπτιους την αιώνια μάχη μεταξύ της Σοφίας και της Άγνοιας, του καλού και του κακού.

Άλλος τρόπος αναπαράστασης, είναι σαν Κυνοκέφαλος, δηλαδή πίθηκος με κεφάλι σκύλου. Με αυτόν τον τρόπο σχετίζεται με τη γνώση των περασμένων γεγονότων και ταυτόχρονα με την ανάγκη να ξεχαστεί κάτι πολύ τρομερό που θα είχε συμβεί στις αρχές της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Σαν θεός της ανάμνησης εμφανίζεται στην τελετή Ζυγίσματος της Καρδιάς του πεθαμένου, δείχνοντας όλα όσα πρέπει να δικαστούν και θάβοντας όλα όσα ήδη εξοφλήθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τον άνθρωπο.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 10:58
Άθωρ (λίγα ακομη πραγματακια για την Αθώρ)

 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Egypt.Hathor.jpg)

Άθωρ από το μουσείο Λούξορ

ιερογλυφική απόδοση του ονόματος της Άθωρ.
Με το όνομα Άθωρ ή Αθώρ εννοείται η θηλυκή αιγυπτιακή θεότητα, την οποία οι 'Ελληνες ταύτιζαν με την Αφροδίτη. Ουράνια θεά, αναφέρεται συνήθως ως κόρη του Ρα ή Ρε και σύζυγος του Ώρου. Ενίοτε, όμως, αποδίδεται ως μητέρα του και τότε το όνομά της ερμηνεύεται ως «κατοικία του Ώρου», επειδή ο ηλιακός θεός κατέβαινε κάθε βράδυ στους κόλπους της, για να αναγεννηθεί την επομένη.

Απεικονίσεις και ιδιότητες
Ο συνήθης απεικονιστικός τύπος για την θεά είναι η μορφή της αγελάδας, του ιερού ζώου της. Στα πλαίσια του αιγυπτιακού ανθρωπομορφισμού και θηριομορφισμού παρουσιάζεται ως θεά με κεφαλή αγελάδας, και συνηθέστερα ως θεά με μαλλιά χωρισμένα σε μακριές πλεξίδες, με κέρατα ή αυτιά αγελάδας.

Η θεά είχε ένα φετίχ, στο οποίο της άρεσε να ενσαρκώνεται, το σείστρο, μουσικό όργανο που αποδιώχνει τα κακά πνεύματα. προς τιμήν της ο αρχιτέκτονας της Ντεντερά σχεδίασε τους κίονες του ναού της ως ισάριθμα κολοσσιαία σείστρα.

Προστάτιδα των γυναικών και του καλλωπισμού, των οποίων θεωρείτο ότι προΐστατο, η Άθωρ απέκτησε τεράστια δημοτικότητα ως θεά της χαράς και του έρωτα. Την αποκαλούσαν βασίλισσα της ευθυμίας και του χορού ή βασίλισσα της μουσικής και του τραγουδιού, ενώ ο ναός της θεωρείτο τόπος μέθης και ευχάριστης διαβίωσης.

Αγαθοεργός θεότητα των ζωντανών, η Άθωρ τους έτρεφε με το γάλα της. Σε ό,τι αφορά στη σχέση της με την βασιλική οικογένεια, απεικονιζόταν να κρατά τον βασιλιά στην αγκαλιά της ή στα γόνατά της και να προσφέρει τον μαστό της για θηλασμό ή ως αγελάδα θηλαζόμενη από τον Φαραώ. Όμως η θεά δεν ήταν αγαθοεργή μόνο στο βασίλειο των ζώντων πλασμάτων. Θεωρείται ευμενής η παρουσία της και στο βασίλειο των νεκρών.




Το βασίλειο των νεκρών

Με την επωνυμία «Βασίλισσα της Δύσης», θεωρείτο προστάτις της θηβαϊκής νεκρόπολης. Ο απεικονιστικός της τύπος στη Βίβλο των νεκρών είναι η αγελάδα, με το μισό σώμα της έξω από το Λιβυκό Όρος, που θεωρείτο εσχατιά του κόσμου των ζωντανών, έτοιμη να υποδεχθεί τους νεκρούς κατά την άφιξή τους στον άλλο κόσμο και να τους μεταφέρει στη ράχη της. Προφύλασσε από κάθε κίνδυνο του μεταθανάτιου ταξιδιού, όλους όσους γνώριζαν πώς να την επικαλούνται με καθιερωμένους τύπους.

Την ονόμαζαν επίσης «Κυρία της συκομορέας» γιατί πίστευαν ότι κάποιες φορές κρύβονταν στο φύλλωμα μεγάλου δέντρου, κοντά στις παρυφές της ερήμου, και ανέμενε την άφιξη του νεκρού για να του προσφέρει μόλις αυτός εμφανίζονταν το νερό και το ψωμί του καλωσορίσματος. Τέλος έλεγαν ότι αυτή κρατούσε την μακριά σκάλα, από την οποία ανέβαιναν οι δίκαιοι στον ουρανό. Καθώς η ειδίκευση της Άθωρ στο ρόλο της χθόνιας θεότητας επεκτείνονταν όλο και πιο πολύ, οι γυναίκες που πέθαιναν δεν αποκαλούνταν πλέον «ο Όσιρις» κατά την προσφιλή συνήθεια της μετονομασίας του νεκρού, αλλά «η Άθωρ».

Ιερά
Το κυριότερο ιερό της θεάς βρισκόταν στην Ντεντερά (Denderah), όπου λατρευόταν μαζί με το σύζυγό της, τον Ώρο της Εντφού, κατέχοντας εδώ τη δεύτερη θέση, και τον γιο τους Ιχί (Ihi-Ehi=ο παίκτης του σείστρου), τον οποίο απεικόνιζαν με τη μορφή μικρού παιδιού που παίζει το σείστρο δίπλα στη μητέρα του. Λαμπρές εορτές τελούνταν στο ναό, ιδίως την πρώτη ημέρα του έτους, επέτειο της γέννησης της θεάς. Πριν ακόμη χαράξει, οι ιερείς ανέβαζαν στην στην σκεπή του ιερού την εικόνα της θεάς και την παρουσιάζαν στον ανατέλλοντα ήλιο (Κεφρί ή Κεπερά). Επακολουθούσαν δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες κατέληγαν σε αληθινό καρναβάλι και η ημέρα τελείωνε με τραγούδια και μεθύσια.

Η Άθωρ λατρευόταν επίσης στο Εντφού (Edfou), μαζί με τον Ώρο, ο οποίος όμως κατείχε εδώ την πρώτη θέση, και τον γιο του Χορ-σμα-τάουϊ (Hor-sma-taoui). Λατρευόταν επίσης στην Όμβο, όπου απεικονιζόταν και στις δύο τριάδες του ιερού. Στις ακτές της Σομαλίας (από όπου ίσως σε αρχαιότατους χρόνους είχε έλθει στην Αίγυπτο) ονομαζόταν «Κυρά της χώρας Πουντ». Στη χερσόνησο του Σινά αποκαλείτο «Δέσποινα της χώρας Μαφκάτ» και στη Φοινίκη (όπου διαδραματίζεται τμήμα του μύθου για τον Όσιρι) «Δέσποινα της Βίβλου».
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:06
Άνουβις
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Anubis%2C_Nordisk_familjebok.png)
Ο θεός Άνουβις.

Ο Άνουβις -όπως μεταγράφηκε στα ελληνικά η αιγυπτιακή λέξη Inpou (Anpou)- ταυτίστηκε με τον ψυχοπομπό Ερμή. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων άνοιγε το δρόμο του άλλου κόσμου για χάρη των νεκρών. Απεικονίζονταν ως μαύρος θως (τσακάλι) με χοντρή ουρά, ή ως μελαμψός άνδρας με κεφαλή τσακαλιού ή σκύλου, ιερού τοτεμικού ζώου του Άνουβι. Αυτός είναι άλλωσε και ο λόγος για τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώσει στη μητρόπολη της λατρείας του το όνομα Κυνόπολις.

Ο μύθος της γέννησης
 Ο θεός Άνουβις σε γλυπτό.Είναι η θεότητα που προΐστατο της ταρίχευσης και της νεκρώσιμης τελετουργίας. Στα κείμενα των Πυραμίδων, ο Άνουβις χαρακτηρίζεται τέταρτος γιος του Ρε και κατονομάζεται επίσης ως κόρη του Κεμπεχούτ (Qebehout) ή "θεά δρόσος". Αργότερα εισήλθε στην οικογένεια του Όσιρι, καθώς σύμφωνα με τον μύθο η Νέφθυς, που είχε μείνει άτεκνη από τον σύζυγό της Σετ, τον γέννησε διαπράττοντας μοιχεία με τον αδελφό της Όσιρι.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/a/ac/Anubis_sculpture.jpg)
ο θεος Άνουβης σε γλυπτό.

Εγκατελειμένος από τη μητέρα του, μόλις γεννήθηκε, τέθηκε υπό την προστασία της Ίσιδας, η οποία ανέλαβε την ανατροφή του. Όταν μεγάλωσε, έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Όσιρι για την κατάκτηση του κόσμου. Όταν εκείνος δολοφονήθηκε μετά την επιστροφή του κατόπιν διαταγής του Ρα (Ρε) βοήθησε την Ίσιδα και τη Νέφθυ να τον θάψουν. Ο Άνουβις διαμόρφωσε το τυπικό της επικήδειας τελετουργίας και εκτέλεσε της μουμιοποίηση του θεού, για να τον προφυλάξει από την επαφή με τον αέρα και να παρεμποδίσει τη σήψη του. Από τούτη τη διαδικασία κέρδισε και το προσωνύμιο «Κύριος των επιδέσμων».


Ο Κύριος των Νεκρών
 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/7/70/Anubishiero.png)
Iερογλυφική απόδοση του ονόματος

Από τότε ο Άνουβις συνδέθηκε με τις ταφικές τελετουργίες και απεικονίζονταν συνήθως ως ταριχευτής της μούμιας του νεκρού, την οποία υποδέχονταν στην πύλη του τάφου, για να της παραδώσει τις προσφορές που κατέθεταν οι κληρονόμοι της. Στη συνέχεια απεικονίζεται να κρατά τον νεκρό από το χέρι και με την ιδιότητα του φύλακα του ανακτόρου του Όσιρι να τον οδηγεί προς την Αίθουσα της Κρίσης, για το ζύγισμα της ψυχής του.

Η λατρεία του Άνουβι, χάρις στο ρόλο του ως θεού των νεκρών, έγινε καθολικά αποδεκτή, ενώ η είσοδός του στον κεντρικό μύθο του Όσιρι συνέτεινε στη μακρόχρονη διάρκεια της λατρείας του μέχρι τους νεότερους χρόνους, οπότε και ταυτίστηκε εντελώς με τον ψυχοπομπό Ερμή, επονομαζόμενος Ερμάνουβις. Στη μεγάλη, προς τιμήν της Ίσιδας λιτανεία, την οποία περιγράφει ο Απουλήιος, ο κυνοκέφαλος θεός φέρεται να βαδίζει προς τις εικόνες των θεών, κρατώντας στο χέρι το κηρυκείο και τους φοίνικες.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:08
Ατούμ


 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/9/9c/Atum.gif)
Η ιερογλυφική απόδοση του ονόματος Ατούμ

Ατούμ ή Τουμ Neb-er-djer, ο Κύριος των δύο χωρών, ήταν αρχέγονη θεότητα της αιγυπτιακής μυθολογίας.

Είμαι ο Ατούμ, ο δημιουργός των πρεσβύτερων θεών,
Είμαι εκείνος που γέννησε τον Σου,
Είμσι ο μεγάλος Εκείνος-Εκείνη,
Είμαι εκείνος που έπραξε ό,τι του φαινόταν καλό να πράξει,
Κατέλαβα το χώρο στον τόπο της θέλησής μου
Δικός μου είναι ο χώρος εκείνων που προχωρούν
Στους δρόμους των κύκλων των ερπετών.


Το όνομα Ατούμ, Τουμ, Ατούμου και Τούμου, (Neb-er-djer), σύμφωνα με τους θεολόγους της Ηλιόπολης σημαίνει «ο πλήρης». Πρόκειται για την πεποίθηση ότι ο Ατούμ δημιούργησε τον εαυτό του από τα αρχέγονα ύδατα του Νουν, είτε με τη δύναμη της θέλησής του ή προφέροντας το όνομά του, χρησιμοποιώντας δηλαδή τη μαγική δύναμη του λόγου. Αποκαλείτο επίσης «Κύριος των Ορίων» ή Συμπαντικός Θεός. Αυτός ήταν ο ιδρυτής της Ηλιοπολιτικής Εννεάδας και έφερε συχνά το προσωνύμιο Ταύρος της Εννεάδας, πιθανή αναφορά στη ζωική λατρεία του, τον ταύρο Μένβις. Ενίοτε ο Ατούμ θεωρείται όχι μόνον ότι προήλθε ως ερπετό από το Νουν αλλά και ότι πρόκειται να επιστρέψει εκεί στην ίδια μορφή. Όταν όμως το ιερατείο τον ταύτισε με τον Ρα (Ρε) το ερπετό μετατράπηκε σε αντίπαλό του και τούτο φαίνεται στη θηριομορφική του απεικόνιση με κεφάλι ιχνεύμονα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν του επιτέθηκε ένα ερπετό, μεταμορφώθηκε σε ιχνεύμονα για να το καταβροχθίσει.

Ο Νουν, από τον οποίο όλα προέρχονται, είναι η θεότητα του χάους, ο πρωταρχικός Ωκεανός, στον οποίο εμπεριέχονταν πριν από τη δημιουργία, τα σπέρματα όλων των πραγμάτων και όλων των όντων. Στα κείμενα των Πυραμίδων ονομάζεται «πατέρας των θεών», αν και παρέμεινε πάντα απλό πνευματικό δημιούργημα, που δεν απέκτησε ποτέ ναό ή κάποιου είδους λατρεία. Απεικονίζεται μισοβυθισμένος στο νερό, με τα χέρια υψωμένα στον αέρα, να κρατά τους θεούς που έχουν γεννηθεί από αυτόν.

Ή όψη του Ατούμ ως προερχόμενου από το πρωταρχικό χάος ως αρρενοθήλεια ύπαρξη και η δημιουργία των Σου και Τεφνούτ παραδίδεται σε δύο εκδοχές. Η πρωιμότερη, που ανήκει στην εποχή των Πυραμίδων, περιγράφει πώς ο Ατούμ παίρνει τον φαλλό του στα χέρια του και έρχεται σε οργασμό, δημιουργώντας το ζεύγος με το σπέρμα του.

Ένα απόσπασμα από τον πάπυρο Brehmer-Rhind αναφέρει:

«Όλες οι εκδηλώσεις ήλθαν σε ύπαρξη αφότου αναπτύχθηκα...ούτε ο ουρανός μήτε η γη υπήρχε...δημιουργήθηκα από την ίδια μου την ύπαρξη...η γροθιά μου έγινε η σύζυγός μου...και δημιούργησα ...τον Σου και την Τεφνούτ...κατόπιν ο Σου και η Τεφνούτ δημιούργησαν τον Γκεμπ και την Νουτ...ο Γκεμπ και η Νουτ δημιούργησαν τον Ουεσίρ (ελλ: Όσιρις)...τον Σετ, την Ασσέτ (ελλ. Ίσις) και την Νεμπ-Χετ (ελλ. Νέφθυς)...Αυτοί τελικά δημιούργησαν τον πληθυσμό αυτής της γης».
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Βραζίλης στις 08/09/06, 11:19
Ηρώ, το καλύτερο θα ήταν να μας δώσεις ένα link για την σελίδα από την οποία αντιγράφεις τα κείμενα και τις φωτογραφίες για να πάει όποιος ενδιαφέρεται να τα διαβάσει όμορφα και τακτοποιημένα, και να μη γεμίζεις το φόρουμ με πολλαπλά μακροσκελή μηνύματα.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:20
Ατούμ (συνέχεια)

Τα σύμβολα
 (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Pschent.svg)
Ψεντ

Το όνομα του Ατούμ φαίνεται πως προέρχεται από μία ρίζα, η οποία σημαίνει "δεν υπάρχω" και "είμαι πλήρης". Ο θεός αυτός, ως τοπική αρχικά θεότητα της Ηλιούπολης, είχε ως ιερό ζώο τον ταύρο Μένβι. Από τα αρχαία όμως χρόνια, οι ιερείς του τον εξομοίωσαν με τον Ρε, τον μεγάλο ηλιακό θεό, διδάσκοντας ότι μέσα στον Νουν, πριν από τη δημιουργία, ζούσε «ένα πνεύμα, αδιαμόρφωτο ακόμη, φέρον εγγενώς το σύνολο των υπάρξεων», ο Ατούμ. Μία ημέρα, το πνεύμα αυτό εκδηλώθηκε με το όνομα Ατούμ Ρε και δημιούργησε, από την ουσία του τους θεούς, τους ανθρώπους και όλα τα όντα.

Αργότερα, ο Ατούμ έγινε προσωποποίηση του ήλιου, την ώρα της δύσης και πριν από την ανατολή του (ως Νεφερτούμ, δηλαδή νεαρός Ατούμ), ενώ η λατρεία του σε συνδυασμό με εκείνη του Ρε ή Ρα, επεκτάθηκε σε όλη την αρχαία Αίγυπτο. Γενικά ο Ατούμ θεωρείτο γενάρχης του ανθρώπινου είδους και απεικονιζόταν πάντα με κεφαλή ανθρώπου εστεμμένη με το "ψεντ" (pschent), το διπλό στέμμα των Φαραώ. Θεός μοναχικός αρχικά, θεωρείτο γεννήτορας, δίχως τη συνδρομή κάποιας θηλυκής αρχής, του πρώτου θεϊκού ζεύγους, όπως είδαμε πιο πάνω. Αργότερα του έδωσαν μία σύζυγο και σε ορισμένες περιοχές δύο, γιατί στη Μέμφιδα τον ένωναν άλλοτε με την Ιιουσάς (Jousas) και άλλοτε με τη Νεμπέτ Χοτέπ, από την οποία απέκτησε δίδυμα παιδιά, τον Σου και την Τεφνέτ.

Η Ιουσάς, Ιουσαασέτ, αναφέρεται ως η σκιά του, (επίσης Αουσάας, στα Ελληνικά Σαόσις) και σημαίνει η μεγάλη, εκείνη που προβάλλει, θυμίζοντας παράξενα τις Αουσός, τις θεές της αυγής του πρωτο-ινδοευρωπαϊκού πάνθεου. Συνεπακόλουθα, η Ιουσαασέτ είναι η μητέρα και πρόγονη των θεών. Η δύναμη, η αντοχή και οι θεραπευτικές ιδιότητες της ακακίας έγιναν το σύμβολό της. Σε αυτόν τον θεογονικό μύθο η ακακία είναι το δέντρο της ζωής και η αρχαιότερη του είδους της, βόρεια της Ηλιόπολης, λέγεται πως ήταν ο γενέθλιος τόπος των θεών. Είναι φυσικό, λοιπόν, το γεγονός πως αποδόθηκε το δέντρο της ζωής στη σύντροφο του Ατούμ.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:21
Ηρώ, το καλύτερο θα ήταν να μας δώσεις ένα link για την σελίδα από την οποία αντιγράφεις τα κείμενα και τις φωτογραφίες για να πάει όποιος ενδιαφέρεται να τα διαβάσει όμορφα και τακτοποιημένα, και να μη γεμίζεις το φόρουμ με πολλαπλά μακροσκελή μηνύματα.

δεν ειναι απο ενα λινκ πρωτον και δευτερον προσπαθω να κανω ενα συμαζεμα όλων των θεοτητων...! αν ενοχλει για τα μνμτα ρίχτο καδο! δε με πειραζει! :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:26
Ατούμ (συνέχεια)

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Atum%2C_Nordisk_familjebok.png)
Κοσμογονικές αφηγήσεις
 
Ατούμ(Κείμενα των Πυραμίδων (ΚΠ) 600, Κείμενα των Σαρκοφάγων (ΚΣ) 335, Βίβλος των Νεκρών (ΒΝ) Επωδός 17)

Η ταφική λογοτεχνία διατηρεί δύο πολύ γνωστές ιστορίες της δημιουργίας του Ατούμ. Η μία προέρχεται από την Ηλιοπολιτική παράδοση και η άλλη από την Ερμόπολη. Και τα δύο κείμενα θεωρούν ότι η πρωταρχική γη πρόβαλε από τα ύδατα του αρχέγονου χάους, (Νουν). Στην Ηλιοπολιτική παράδοση (ΚΠ 600), ο ηλιακός θεός Ατούμ στάθηκε στον αρχέγονο λόφο του και έφερε σε ύπαρξη μια δεύτερη γενιά θεών, τον θεό του αέρα Σου, τη θεά της υγρασίας Τεφνούτ και κατόπιν συνέχισε με άλλες πράξεις δημιουργίας. Σε μια άλλη εκδοχή που εξετάσαμε πιο πάνω οι δύο θεοί είναι προϊόν αυνανισμού του Ατούμ2. Τούτος ο αρχέγονος λόφος στο οποίο έλαβαν χώρα αυτές οι δημιουργικές πράξεις, ήταν η μελλοντική τοποθεσία του ιερού της Ηλιούπολης και αναδεικνύει τη μοναδικότητα του θεού στο αιγυπτιακό πάνθεον. Ο μύθος συνεχίζει με την πρόσκληση του Ατούμ σε όλους τους θεούς της Αιγύπτου να προστατέψουν την πυραμίδα του φαραώ και να αποκαταστήσουν τη ζωή του σε μια μεταθανάτια εξύψωση. Εμφανώς εδώ η πυραμίδα συμβολίζει τον πρωταρχικό λόφο και με τη δημιουργική δύναμη του Ατούμ και του μύθου του γίνεται η κατάλληλη κατοικία για τη νέα ζωή που προβάλλει μετά τον θάνατο του φαραώ.

Η πρόσβασή μας στα Κείμενα των Σαρκοφάγων του Μέσου Βασιλείου [(ΚΣ) 335] και στην Βίβλο των Νεκρών" (Επωδός 17)3 δείχνει και την εξέλιξη του κοσμογονικού μύθου. Αν και στα κείμενα του Νέου Βασιλείου παρεισφρύουν μεταγενέστερα στοιχεία, τα συστατικά πρωτογενή σύμβολα των επωδών είναι ίδια σε όλα τα κείμενα. Στο Νέο Βασίλειο ο Ατούμ –εξισωμένος με τον θεό Ρα- φέρνει και πάλι τον εαυτό του σε ύπαρξη από το πρωταρχικό χάος (Νουν) και ξεκινά τη δημιουργία από τη θέση του, πάνω στο αρχέγονο κομμάτι γης, τον λόφο που συμβολίζουν οι πυραμίδες. Αντί να δημιουργήσει τον Σου και την Τεφνούτ όμως, όπως συμβαίνει στην Ηλιουπολιτική παράδοση, σε αυτό το κείμενο δημιουργεί την Εννεάδα (τους μεγάλους θεούς της Αιγύπτου) ονοματίζοντας τμήματα του σώματός του. Ο ένας, ο αρχέγονος, γίνονται πολλοί, τμήματα του ίδιου θεού. Όπως και στον πρώτο μύθο του Ατούμ, η χρήση ενός μύθου της δημιουργίας στην ιερατική τελετουργία αποκαλύπτει αν μη τι άλλο τη δύναμη του μύθου να αναδημιουργεί τη ζωή για τον νεκρό. Η διαφορά του κειμένου από την Ηλιοπολιτική παράδοση έγκειται στο γεγονός ότι αναφέρει ως τόπο του αρχέγονου λόφου όχι την Ηλιόπολη, αλλά τα άδυτα του ναού της Ερμόπολης. Τούτο είναι φυσικό καθώς υπάρχουν μαρτυρίες και για άλλα ιερά που διεκδίκησαν με τον ίδιο τρόπο τα πρωτεία, όπως η Μέμφις και οι Θήβες. Η θρησκευτική εξουσία φαίνεται πως ήταν πάντα αναμεμιγμένη με την πολιτική εξουσία.

Σε αυτό το σημείο είναι δυνατόν να γίνουν δύο συγκρίσεις της αιγυπτιακής και της βιβλικής αφήγησης για την κοσμογονία. Καταρχήν, οι μύθοι της αιγυπτιακής κοσμογονίας αναφέρονται σε μια γη που διαχωρίζεται από τα αρχέγονα ύδατα και τη δημιουργία μιας τάξης πραγμάτων ικανής να συντηρήσει τη ζωή. Αυτά τα θέματα σίγουρα υπενθυμίζουν τον μύθο της δημιουργίας της Γένεσης (κεφ. Α') αλλά η άμεση διασύνδεση που επιχειρούν οι περισσότεροι ερευνητές μεταξύ της Γένεσης και των μεσοποταμιακών και αιγυπτιακών παραδόσεων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, ελλείψει βασικών συγκριτικών στοιχείων4. Η δεύτερη σύγκριση, περισσότερο τεκμηριωμένη, είναι η τάση -και στις δύο κοσμογονικές αφηγήσεις- διασύνδεσης των ιερών ναών με σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως οι Αιγύπτιοι συνέδεαν τα ιερά τους με τη δημιουργία, έτσι και οι Ισραηλίτες συνέδεσαν τον ναό τους στην Ιερουσαλήμ με τη θυσία του Αβραάμ (βλ. Γεν. 22, Χρον. Β’, 3:1) και τη θυσία του Δαβίδ για την προστασία της Ιερουσαλήμ από την καταστροφή, (Σαμ. Β’, 24).

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:29
Ατούμ (συνέχεια)

Η Μεμφιτική θεολογία
Στον κοσμογονικό μύθο της Μέμφιδας η αρχαϊκή παράδοση που φέρει τον Ατούμ δημιουργό του κοσμου αμφισβητήθηκε. Η δημιουργία αποδόθηκε στον θεό προστάτη της Μέμφιδας, τον Πτα. Το κείμενο, γνωστό επίσης ως Λίθος Σαμπάκα5, από τον Νούβιο βασιλέα Σαμπάκα (716-702 Π.Κ.Ε.) που ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ένα αρχαίο αντίγραφο του κειμένου, απ’ όπου και το αντέγραψε. Αν και ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι τούτη η παράδοση είναι αρχαιότερη του Σαμπάκα κατά δύο χιλιετίες, οι περισσότεροι υποθέτουν πως η ανακάλυψη του κειμένου από τον Σαμπάκα κατά τον 8ο αιώνα ήταν απλά μια επινόηση, ένα τέχνασμα που είχε ως στόχο του τη νομιμοποίηση του Πτα ως αρχαιότερου θεού. Ούτως ή άλλως βέβαια στον ίδιο τον μύθο, αντίθετα από τον μύθο του Ατούμ, τα πρωταρχικά ύδατα και ο αρχέγονος λόφος δεν προηγούνται της εμφάνισης του Πτα, καθώς ο θεός εμφανίζεται ως συγχώνευση δύο άλλων θεοτήτων, του Τανενέν (θεού του αρχέγονου λόφου) και του Νουν (ως Πτα-Νουν πρωταρχικά ύδατα).

Οι πρώτες πράξεις δημιουργίας του Πτα περιλαμβάνουν τη δημιουργία του Ατούμ και των άλλων οκτώ μελών της Εννεάδας. Τούτο συνέβη όταν ο Πτα εξέφρασε τις σκέψεις του με λεκτικά σχήματα, εισάγοντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια της δημιουργικής δύναμης του λόγου, όπως και στην Γένεση. Φαίνεται μάλιστα πως εκείνοι που συνέθεσαν τον μύθο, γνώριζαν ότι προέβαιναν σε μια ριζοσπαστική θεολογική ανανέωση. Ενώ η Εννεάδα του Ατούμ ήλθε σε ύπαρξη από το σπέρμα και τα δάκτυλα του Ατούμ, η Εννεάδα του Πτα είναι αποτέλεσμα των χειλιών και των δοντιών του, με τα οποία πρόφερε το όνομα όλων των δημιουργημένων πλασμάτων. Σύμφωνα με τη θεολογία της Μέμφιδας6, ένα αποτέλεσμα της δημιουργικής διαδικασίας ήταν ότι ο Πτα συμμετείχε πλέον στα σώματα και στον λόγο των θεών. Βρισκόταν σε κάθε σώμα όλων των ζωντανών πλασμάτων επί της γης. Οι ελλείψεις, ωστόσο, που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος μύθος ως προς τις θεογονικές του λεπτομέρειες, όπως και οι ελλείψεις του ως προς την καταγωγή της ανθρωπότητας, υποδηλώνουν ότι είναι μια μεταγενέστερη κατασκευή, που είχε ως στόχο της απλά την έμφαση στα πρωτεία του Πτα στη σειρά διαδοχής των θεών.

Μη αρκούμενοι στην ερμηνεία των φαινομένων του εξωτερικού κόσμου, οι ιερείς των κυριότερων ναών επιδίδονταν στη σύνταξη διαφόρων κοσμογονικών συστημάτων περί της διαδοχικής εμφάνισης των θεών και της δημιουργίας του κόσμου. Από αυτά τα συστήματα πιο καλά γνωρίζουμε εκείνα που διδάσκονταν στα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα της Ερμούπολης, της Ηλιούπολης της Μέμφιδας και της πόλης της Βουσίριδος. Σε καθένα από αυτά τα ιερά, οι ιερείς απέδιδαν στον τοπικό θεό το έργο της δημιουργίας. Ο Ατούμ, ο Ατούμ-Ρα, ο Πτα αλλά και ο Όσιρις, καθένας στον ναό του, είχαν αναγορευθεί δημιουργοί του κόσμου με ίσους τίτλους αλλά όπως φαίνεται από τα παραπάνω όχι με ίδιους τρόπους δημιουργίας. Μπορεί στη Μέμφιδα να πίστευαν ότι οι άλλοι θεοί είχαν βγει από το στόμα του δημιουργού και ότι τα πάντα είχαν δημιουργηθεί από τη φωνή του, αλλά σε ένα άλλο ιερό, όπως η Ηλιόπολη, ότι τα θεία όντα γεννήθηκαν από ένα φτάρνισμα, το φτύσιμο του δημιουργού ή από τον αυνανισμό του. Οι άνθρωποι βέβαια σε όλους τους μύθους είναι πλασμένοι από τον ιδρώτα ή από τα δάκρυα του θεού, ή μαζί με τα άλλα ζώα από την αποξηρανθείσα λάσπη του Νείλου.


H προστασία των Φαραώ
Ο Ατούμ ως δημιουργός ολων των πραγμάτων και των υπάρξεων, προστατεύει τον νεκρό από όλους τους κινδύνους και τις αρνητικές δυνάμεις του Κάτω Κόσμου. Νικά το ερπετό Νεχέμπ-Κχαού, πιέζοντας το δάκτυλό του στη σπονδυλική του στήλη και εκμηδενίζει το ερπετό Απέπ. Στους τάφους της περιόδου του Νέου Βασιλείου, ο Ατούμ απεικονίζεται να τιμωρεί τους εχθρούς του ήλιου αποκεφαλίζοντάς τους. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κάποιος περισσότερο κατάλληλος για την προστασία των φαραώ. Ο Ατούμ θεωρείτο προστατευτική θεότητα των βασιλέων της Αιγύπτου και θεωρείτο πατέρας πολλών διαδοχικών φαραώ. Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Πυραμίδων ήταν ο Ατούμ που εξύψωνε τον νεκρό βασιλέα από την πυραμίδα του στον ουρανό, έτσι ώστε να γίνει θεός-αστέρας. Σε μεταγενέστερες εποχές,

ο Ατούμ προστατεύει τον νεκρό φαραώ κατά το ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο.

Ο Ατούμ, επίσης, συμμετείχε στην απόδοση του στέμματος κατά την ενθρόνιση του βασιλέα, αποδίδοντας έτσι ένα είδος θεϊκής νομιμοποίησης στην κυβερνώσα δυναστεία. Ανάγλυφα στον ναό του Αμούν απεικονίζουν τον Ατούμ να οδηγεί τον βασιλέα. Ως υπέρτατος δημιουργός ο Ατούμ μεταβιβάζει τις δημιουργικές του ικανότητες και δυνάμεις στον φαραώ, εκείνες που πηγάζουν από τα ουράνια δώματα των δικών του ανακτόρων, με τη μορφή του Ζωντανού Χερού, (ελλ: Ώρος).

«Ω Ατούμ-Κεπερά! Έγινες υψηλός, ανυψώθηκες ως λίθος του Μπενμπέν στο Ανάκτορο του Φοίνικα (Ηλιόπολη7)»
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:30
Ατούμ (συνέχεια)

Ιερά ζώα και το τέλος του κόσμου
Ο Ατούμ –εκτός από την κύρια ανθρωπομορφική του απεικόνιση, σε ύστερες περιόδους αναλαμβάνει τη μορφή του σκαραβαίου, του ταύρου και του λέοντα. Ανάμεσα στα ζώα που ανήκουν σε πρωτόγονες εποχής της γήινης εξέλιξης οι Αιγύπτιοι επέλεξαν τον Ιχνεύμονα για τον Ατούμ, μια σαύρα που υποδηλώνει την αρχέγονη ερπετική καταγωγή του. Ο συγκεκριμένος συμβολισμός παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον,καθώς αγγίζει μια μάλλον ασυνήθιστη και πολύ λίγο μελετημένη έννοια της αιγυπτιακής μυθολογίας, την ιδέα του τέλους του κόσμου.

Υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα στον Ατούν και τον Ουεσίρ στη Βίβλο της Εξόδου ανά Ημέρα, όπου ο Ατούμ αναφέρει ότι θα βυθίσει τον κόσμο και όλες τις θεότητες του, τους ανθρώπους και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα στα αρχέγονα ύδατα του Νουν και ότι μόνον εκείνος και ο Ουεσίρ θα επιβιώσουν με τη μορφή ερπετών. Μία άλλη ιστορία αναφέρει μια αρχέγονη καταστροφή που τελείωσε με ένα μόνο επιβιώσαντα, το φίδι κερχέτ, υπενθύμιση της ικανότητας του ερπετού να προβάλλει ανανεωμένο μετά την απόρριψη του δέρματός του. Υπάρχει μια κυκλική αντίληψη για την ροή της εξέλιξης προς την καταστροφή και την αναγέννηση, μια πρώιμη εκδοχή πιθανώς του κύκλου της εξελικτικής διαδικασίας.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 11:31
Θωθ

Υπήρξε ένας από τους πλέον δημοφιλείς θεούς της αιγυπτιακής παράδοσης, Στις αρχέγονες περιόδους του αιγυπτιακού πολιτισμού ήταν θεός της Σελήνης και από το σεληνιακό συσχετισμό του λέγεται ότι αντλεί την πολυμορφία του, καθώς εκφράζεται με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Όπως η Σελήνη αντλεί το φως της από τον Ήλιο, έτσι και ο Θωθ αντλούσε ένα μεγάλο μέρος της εξουσίας του από τον ηλιακό θεό Ρα, όντας γραφέας και σύμβουλός του. Στην πραγματικότητα, τόσο σημαντικές ήταν οι φάσεις της Σελήνης για τους ρυθμούς της αιγυπτιακής ζωής, ώστε ο Θωθ θεωρήθηκε αρχή της κοσμικής τάξης, καθώς και των θρησκευτικών και κοινωνικών ιδρυμάτων. 'Ηταν παρών σχεδόν σε κάθε όψη λατρείας στους ναούς, στην απονομή δικαιοσύνης και στις μαγικές τέχνες, με τις οποίες σχετιζόταν ιδιαιτέρως.

Επίσηςε, είναι ο θεϊκός γραφέας, εκείνος που επινόησε τη γραφή και κύριος της σοφίας. Το ιερατείο απέδιδε σ' εκείνον πολλές από τις ιερές γραφές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η Βίβλος των Αναπνοών και ένα τμήμα της Βίβλου των Νεκρών. Του αποδίδονταν τιμές ως Κύριου της Γνώσης όλων των Επιστημών, θεωρούμενος η προσωποποίηση της Κατανόησης και της Λογικής. Υπήρξε, επίσης, μεσολαβητής για να επέλθει ειρήνη ανάμεσα στον Ώρο και τον Σηθ. Ιδιαίτερο πεδίο δράσης του ήταν η εσωτερική σοφία και γι' αυτό αποκαλείτο «ο Μυστηριώδης» ή «ο Άγνωστος». Οι μαγικές του δυνάμεις τον συνέδεσαν, επίσης, με την ιατρική και, όταν το σώμα υπέκυπτε τελικώς στη θνητότητά του, εκείνος ήταν πάλι που οδηγούσε το νεκρό στο βασίλειο των θεών και ακολουθούσε η κρίση της ψυχής του.

Η πιο γνωστή απεικόνισή του είναι εκείνη με τη μορφή της ίβιδας, με το μακρύ και καμπυλοειδές ράμφος, στο οποίο κάποιοι ανακαλύπτουν σεληνιακό συμβολισμό. Προς τιμήν του είχαν ιδρυθεί στην Αίγυπτο πολλές πόλεις, με σπουδαιότερη την Οκτάπολη, τη Μεγάλη Ερμόπολη, σύμφωνα με τις ελληνικές αποδόσεις. Τούτη τελευταία είχε φτάσει να θεωρείται από τους Αιγύπτιους ως ο αρχαιότερος τόπος στη Γη, ενώ ο Θωθ είχε ταυτιστεί με τον ίδιο το δημιουργό, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα απλώς και μόνο με τον ήχο της φωνής του.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: zappas στις 08/09/06, 12:11
μαλιστα!!! σε  20 ημερες  με  πτυχιο!!!!! :o ;)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 12:23
μαλιστα!!! σε  20 ημερες  με  πτυχιο!!!!! :o ;)

ναι, σε 20 μερες περνω πτυχιο αλλα ειναι λιιιιγο ασχετο με το θεμα ε? ;D :-*
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 08/09/06, 12:40
Εορτασμός του Οπέτ

Ο εορτασμός του Οπέτ στην αρχαία Αίγυπτο, ή αλλιώς η «όμορφη γιορτή του Οπέτ» ήταν μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες γιορτές στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών. Η λέξη Οπέτ σημαίνει “μυστικός θάλαμος” και αναφέρεται στα ιδιωτικά και μυστικά δωμάτια που γειτονεύουν με το ιερό άδυτο του θεού Άμων του Λούξορ στον εσώτατο θάλαμο του ναού του Αμενχοτέπ Γ'. Αυτά τα δωμάτια είναι τοποθετημένα πάνω σε ένα χαμηλό ανάχωμα το οποίο αντιστοιχούσε στο πρωταρχικό βουνό της δημιουργίας, το οποίο σύμφωνα με τον μύθο, είχε αναδυθεί από τα αρχέγονα ύδατα.

Ο εορτασμός του Οπέτ ήταν ουσιαστικά ο εορτασμός των γενεθλίων του βασιλικού Κα και μέσω ειδικών τελετουργιών, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η θεία βασιλεία αναζωογονείται και το βασιλικό δικαίωμα στην εξουσία επαναβεβαιώνεται καθώς η δύναμη και η εξουσία του θεού Άμωνα (ο οποίος στο Νέο Βασίλειο ήταν ο επίσημος κρατικός θεός) μεταβιβάζεται στον ζωντανό γιο του επί της γης, τον Φαραώ. Στο Καρνάκ οι ιερείς εξάγνιζαν το ομοίωμα του θεού με νερό. Το έντυναν με πολύχρωμα λινά υφάσματα και το στόλιζαν με μεγαλοπρεπή περιδέραια, βραχιόλια, σκήπτρα, φυλαχτά και στολίδια από χρυσό και ασήμι επιστρωμένα με λαζούριο, σμάλτο, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Οι ιερείς περιέκλειαν τον θεό σε μια κιβωτό την οποία τοποθετούσαν πάνω σε μια τελετουργική λέμβο η οποία στηρίζονταν σε κοντάρια που χρησίμευαν στη μεταφορά της. Η λέμβος του θεού Άμωνα στο Καρνάκ, άφηνε το άδυτο του ναού με μια λαμπερή πομπή και το μετέφερε στο αντίστοιχο άδυτο του ναού του Λούξορ περίπου ένα μίλι νοτιότερα. Οι εορτασμοί αυτοί γίνονταν τον δεύτερο μήνα του Akhet, παράλληλα με τον ερχομό της πλημμύρας του Νείλου κατά τη διάρκεια της οποίας οι αγροτικές εργασίες αναστέλλονταν μέχρι την απόσυρση των νερών. Η αναζωογόνηση του μαύρου εδάφους που κάλυπτε την περιοχή εκατέρωθεν των όχθων του ποταμού Νείλου ήταν μεγάλο θέαμα. Έτσι τόσο η πλημμύρα όσο και η γονιμότητα της γης που ακολουθούσε την πλημμύρα συνδέονταν με την γιορτή αυτή.

Οι εορτασμοί κατά την εικοστή δυναστεία διαρκούσαν είκοσι εφτά μέρες. Πριν την δέκατη όγδοη δυναστεία όμως δεν γνωρίζουμε ουσιαστικά τίποτα για αυτούς. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας της βασίλισσας Hatsepsut, η λέμβος του θεού μεταφέρονταν στους ώμους απ’ τους ιερείς του ναού σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Για τον σκοπό αυτό είχε δημιουργήσει διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς. Παρόλα αυτά στην εποχή του ύστερου Νέου Βασιλείου το ταξίδι συχνά γίνονταν μέσω του ποταμού. Η πομπή συνοδεύονταν από ιερείς, αξιωματούχους, στρατιώτες, αηδούς, ακροβάτες χορευτές, τυμπανιστές, μουσικούς, άρματα του βασιλιά καθώς και από τον ίδιο τον βασιλιά. Πάγκοι με φαγητά, ποτά και προσφορές απλώνονταν στην οδό που οδηγούσε την πομπή από το ποτάμι στον ναό.

Μετά την άφιξή τους στο Luxor η εικόνα του θεού μεταφέρονταν μέσα στο εσωτερικό του ναού. Ανάμεσα στις άλλες θρησκευτικές ιεροτελεστίες που λάμβαναν χώρα στον ναό όπως η λατρεία μιας άλλης μορφής του θεού, του Άμων-Μιν που σύμφωνα με τον μύθο της δημιουργίας ευθύνονταν για την αναζωογόνηση της φύσης, σημαντικό χαρακτήρα είχαν και τα τελετουργικά για την επανάληψη της ενθρόνισης του βασιλιά κατά τα οποία ο τελευταίος έκανε προσφορές στον Άμων-Ρα. Ο Φαραώ εξερχόμενος από τον ναό είχε υποστεί κάθαρση για κάθε κακή πράξη που είχε διαπράξει τον προηγούμενο χρόνο και ήταν έτοιμος να διοικήσει και πάλι την Αίγυπτο.

Παράλληλα ο χώρος λειτουργούσε και ως μαντείο μόνο για εκείνες τις μέρες, αφού ο θεός απαντούσε στις ερωτήσεις των απλών ανθρώπων με ένα απλό ναι ή ένα όχι ανάλογα με το πού έγερνε η λέμβος. Πολλές από τις πληροφορίες που έχουμε για την γιορτή του Οπέτ προέρχονται από τις εγχάρακτες σκηνές στους τοίχους της μεγάλης κιονοστοιχίας του Αμενχοτέπ Γ' στον ναό του Λούξορ. Ο δυτικός τοίχος απεικονίζει την νοτίως κατευθυνόμενη πομπή από το Καρνάκ στο Λούξορ και ο ανατολικός το ταξίδι της επιστροφής.

Περισσότερο όμως απ’ όλους αυτοί που απολάμβαναν τον εορτασμό ήταν οι απλοί πολίτες. Είναι καταγεγραμμένο ότι σε έναν εορτασμό Οπέτ του δωδέκατου αιώνα π.Χ. αξιωματούχοι του ναού μοίρασαν στον λαό 11.341 καρβέλια ψωμιού και 385 βάζα με μπύρα. Η πομπή αυτή, παραδόξως, εξακολουθεί να γίνεται ακόμα και σήμερα, σε έναν διαφορετικό όμως θρησκευτικό φόντο. Κάθε χρόνο στη «γιορτή των Αγίων» μια λέμβος μεταφέρεται από το τέμενος του Αμπού ελ Χαγγάγκ (Abu-el-Haggag) μέσα από τους δρόμους του Λούξορ.

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: vert στις 09/09/06, 21:10
   αυτό...:

"Ελληνική Αλφάβητος
ΝΑ ΓΙΑΤΙ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΦΑΒΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ:


"Η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνηση τους δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μία πλήρης γραμματική, συντακτική
και νοηματική συνέχεια, ανωτέρας συλλήψεως. Σύμφωνα με αυτήν την γνωστή μας εκφώνηση, τα ελληνικά γράμματα (αφού προσθέσουμε και το εξαφανισμένο σήμερα έκτο γράμμα: Στίγμα ή Δίγαμμα) ακούγονται και γράφονται ως εξής:
ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ-ΓΑΜΑ-ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ-ΣΤΙΓΜΑ-ΖΗΤΑ-ΗΤΑ-ΘΗΤΑ-ΙΩΤΑ-
ΚΑΠΠΑ-ΛΑΜΒΔΑ-ΜΙ-ΝΙ-ΞΙ-
ΟΜΙΚΡΟΝ-ΠΙ-ΡΟ-ΣΙΓΜΑ-ΤΑΥ-ΥΨΙΛΟΝ-ΦΙ-ΧΙ-ΨΙ-ΩΜΕΓΑ.

Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ ΕΨ ΙΛΩΝ, ΣΤ(Η) ΙΓΜΑ, ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑ ΠΑΛΑΜ, ΔΑ, ΜΗ ΝΥΞ Η, Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΥ (Ε)Ψ ΙΛΩΝ, ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ.

Εν συνεχεία, αφού προσθέσουμε τα εννοούμενα συνδετικά και ρήματα που
παραλείπονται, έχουμε την ανάδυση μιας θαυμάσιας κοσμογονικής
προσευχής - επίκλησης προς την πηγή του φωτός.
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ!
ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ ΕΨΙΛΩΝ,
ΣΤΗ ΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΛΛΑΝ ΔΑ
(ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞΗ, Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ)
ΠΥΡΟΣ (ΔΕ)
ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΕΨΙΛΩΝ, ΦΥ(ΟΙ) ΨΥΧΗ,
Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ).

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ:

Αλ=Ο νοητός ήλιος
Φα-ος=Το φως
Βη=προστακτική του ρήματος βαίνω (βαδίζω, έρχομαι)
Τα=Δοτική άρθρου δωρικού τύπου τη, εις την
Γα=Γη (δωρικός τύπος)
Αμα=(επιρρ.) συγχρόνως
Έλ= ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος
Έψ=ρήμα έψομαι, εψ-ημένος, ψημένος.
Ιλών=Ιλύς (ουσιαστικό), λάσπη, πηλός
Στή=προστακτική ρήματος ίστημι.
Ίγμα=καταστάλαγμα, απόσταγμα.
Ζή=προστακτική ρήματος ζω.
Η=υποτακτική ρήματος ειμί, είμαι
Θη=προστακτική ρήματος θέτω.
Ιώτα=τα ίωγα, τα Εγώ.
Παλάν=Ρήμα πάλλω (δονούμαι, περιστρέφομαι) επίθετο
παλλάς-πάλλουσι,περιστρεφόμενη (πρβλ: Παλλας Αθηνά).
Δά=άλλος τύπος της Γα, Γης (πρβλ: Δαμήτηρ, Δημήτηρ,
Δήμητρα=Μητέρα γη).
Νύξ=νύκτα.
Ο=το οποί! ο, που
Φυ(οι)=ευκτική ρήματος φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι).
Κ.Ο.Κ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...(;)

ΑΛ, ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΦΩΣ, ΕΛΑ ΣΤΗ ΓΗ! ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΛ ΡΙΞΕ ΤΙΣ
ΑΚΤΙΝΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ
ΙΛΥ ΠΟΥ ΨΗΝΕΤΑΙ (που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού). ΑΣ ΓΙΝΕΙ
ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ (μία ξηρά) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΓΩ ΝΑ
ΖΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣ"


   ...πόσο μπορείς να το συσχετίσεις με την Αρχαία Αίγυπτο? για να καταλάβουμε την σχέση των δύο πολιτισμών...

(υ.γ. ίσως είναι χαζή η ερώτηση αλλά μου φάνηκε να μοιάζουν τα ονόματα και δεν μου είναι και τόσο ελκυστικός αυτός ο τρόπος παρουσίασης για να κάτσω να το ψάξω μόνος μου... έχω και κάποια ηλικία εε? 8)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 11/09/06, 11:30
χμμμ... δε ξερω κατα πόσο θα σε διαφωτισω! βρηκα όμως καποιο λινκ που ίσως το κανει!
ριξε ενα βλεφαρο κ πες μου!
πάντος θα το ψαξω λιγακι ακομα :)



http://www.krassanakis.gr/hieroglyphics.htm


http://www.krassanakis.gr/diethnis.htm

http://www.crete.bravehost.com/GREEK_GLOSSA.htm

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 14/09/06, 09:59
Μύθοι κοσμογονίας στην Αίγυπτο

Η Δημιουργία του κόσμου ήταν ένα θέμα που απασχολούσε όλους τους λαούς του γνωστού κόσμου και σε κάθε λαό θα δούμε κοσμογονίες που με αλληγορικό τρόπο, συνήθως μεταφέρουν μεταφυσικές αλήθειες. Τους Αιγυπτίους τους απασχολούσε διαρκώς το θέμα αυτό, και στην πάροδο των χρόνων διαμόρφωσαν τέσσερις σημαντικές κοσμογονίες, των αρχαίων πόλεων: της Ηλιούπολης, της Ερμούπολης, της Μέμφιδας και των Θηβών. Εδώ θα αναφερθούμε στην κοσμογονία της Ηλιούπολης, που θα λέγαμε ότι είναι και η πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα.

Πριν από την εμφάνιση του δομημένου κόσμου υπήρχε το σκοτάδι, ένας απέραντος ωκεανός αδρανούς ύδατος. Τον φαντάζονταν ως το αρχέγονο ον με το όνομα ΝΟΥ ή ΝΟΥΝ. Ποτέ δε χτίστηκαν ναοί προς τιμήν του, όμως η φύση του ΝΟΥΝ είναι παρούσα σε πολλά ιερά, ως η ιερή λίμνη που συμβολίζει την μη "ύπαρξη" πριν από τη δημιουργία. Στην πραγματικότητα αυτή η απέραντη έκφραση άψυχου ύδατος δε σταμάτησε ποτέ να υπάρχει ακόμη και κατόπιν της δημιουργίας και περιβάλλει το ουράνιο στερέωμα φυλάσσοντας τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τη Γη και τα σύνορα του κάτω κόσμου.

 

Ο ΑΤΟΥΜ
"άρχων της Ηλιούπολης", "άρχων μέχρι τα σύνορα του ουρανού" αποτελεί τον πλάστη και δημιουργό του κόσμου που υψώθηκε από τον ΝΟΥΝ, κατά την αρχή των χρόνων για να δημιουργήσει τα στοιχεία ολόκληρου του σύμπαντος. Ο Ατούμ είναι , η ολότητα, ο θεός Ήλιος , η Μονάδα, το Ανώτερο Ον, και η πεμπτουσία όλων των δυνάμεων και των στοιχείων της Φύσης. Έτσι περικλείει μέσα του κάθε ζωτική δύναμη και κάθε άλλη θεότητα που πρόκειται να εμφανιστεί.

Οι πρώτες θεότητες που δημιούργησε ο Ατούμ, είναι ο ΣΟΥ (Αέρας), τον οποίο τον βλέπουμε σε βινιέτες της Βίβλου των Νεκρών, να φοράει το φτερού στρουθοκαμήλου, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το ιερογλυφικό του ονόματός του.

Ο Σου είναι αυτός που στις παραστάσεις εμφανίζεται να σηκώνει τα χέρια και να υποστηρίζει το σώμα της θεάς του ουρανού ΝΟΥΤ που σκύβει πάνω από το σύζυγό της, θεό της Γης, ΓΚΕΜΠ. Ο ρόλος του Σου στην κοσμογονία της Ηλιούπολης φαίνεται περιορισμένος, καθώς η φύση του ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό ηλιακή και δεν ήταν δυνατό να του επιτραπεί να πλησιάσει τον κατ' εξοχήν θεό Ήλιο.

Η ΤΕΦΝΟΥΤ, είναι δύσκολο να ταξινομηθεί με βεβαιότητα. Συνδέεται με την υγρασία ή τη δροσιά. Στα κείμενα των πυραμίδων υπάρχει ένα απόσπασμα που υπαινίσσεται πως η ίδια αποτελεί και την ατμόσφαιρα του κάτω κόσμου. Ίσως η έμφαση εδώ θα έπρεπε να δοθεί στην άμεση πρόσβαση που είχε στο θεό Ήλιο αφού ως κόρη του εξομοιώνεται με τον παντοδύναμο ηλιακό οφθαλμό του. Ο Σου γίνεται πατέρας ενός καινούργιου κόσμου. Από τον κόσμο των δύο διαστάσεων ο Σου δημιουργεί τον Ουρανό και τη Γη. Ο Σου είναι λοιπόν ο Αέρας, Αρχή του Θεού, ιδέα που διαφοροποιεί και δίνει μια τρίτη διάσταση. Η Τεφνούτ γίνεται ΝΟΥΤ-έναστρος ουρανός (θόλος), και η άβυσσος γίνεται ΓΚΕΜΠ-Γη. Ανάμεσά τους ο Σου , το διάστημα όπου κινείται ο Ήλιος. Η Γη εδώ είναι αρσενική, και σαν πλανήτης και σαν σύνολο των ενεργητικών αρχών. Σύμβολό της είναι το τετράγωνο. Ο Ουρανός είναι θηλυκός και συμβολίζεται από μια σφαίρα.

Σε μια άλλη εκδοχή, με φυσικό αναπαραγωγικό τρόπο, ο Σου και η Τεφνούτ φέρνουν στον κόσμο τον Γκεμπ και τη Νουτ. Οι Αιγύπτιοι σε αντίθεση με τους Ινδοευρωπαϊκούς μύθους θεωρούσαν τη Γη αρσενική αρχή και τον ουρανό θηλυκή. Ο Γκεμπ, ο Θεός της Γης, προσωποποιούσε τη χώρα της Αιγύπτου και μέσω αυτού εγκαθιδρύεται ο σύνδεσμος με το θρόνο του βασιλεύοντος Φαραώ. Η θεά του Ουρανού Νουτ, εκτείνεται γύρω από τον Γκεμπ και αφού φέρει στον κόσμο τέσσερα παιδιά, ο Σου θα την χωρίσει από τον Γκεμπ, κατόπιν εντολής του Ατούμ.

Τα τέσσερα παιδιά της Νουτ και του Γκεμπ, είναι: ο ΟΣΙΡΙΣ, η ΙΣΙΔΑ, ο ΣΕΘ και η ΝΕΦΘΥΣ. Οι τέσσερις γόνοι του Γκεμπ και της Νουτ αντιπροσωπεύουν τον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου στο σύμπαν που ακολουθεί την πράξη της Δημιουργίας του Ατούμ.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 14/09/06, 10:00
Ο κύκλος του Όσιρη προσαρμόζεται στο δυϊσμό της κοσμικής τάξης που εγκαθιδρύθηκε από το Θεό-Ήλιο και επιτυγχάνεται ισορροπία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες αρχές της ολότητας Όσιρις-Σεθ. Ο Όσιρις είναι η πρώτη χρυσή εποχή των ανθρώπων, η διατήρηση της δικαιοσύνης, ο Νείλος. Ενσαρκώνει την ενωτική δύναμη, κρατά τη ράβδο και το μαστίγιο που θέτουν σε κίνηση τον τροχό του κόσμου. Σύμβολό του η στήλη DJED, κολώνα σταθερότητας, όπου τα τέσσερα στοιχεία ή αρχές της ύλης έχουν κυριαρχηθεί.

Η Ίσιδα, αδελφή και σύζυγος του Όσιρη, είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αιγυπτιακής Τριάδας. . Στεφανωμένη με έναν θρόνο σε σχήμα σκάλας είναι η Γη, η πρωταρχική ύλη γονιμοποιημένη από το πνεύμα και θα γεννήσει τον Κόσμο (ΩΡΟΣ). Έμβλημά της το ΑΝΚ ή Κλειδί της Ζωής που απεικονίζεται με τον κύκλο (Θείος Κόσμος), την γραμμή του ορίζοντα (Ύλη), και την κάθετη γραμμή (Καθετοποίηση) του πνευματικού δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος για να φτάσει στη θέωση. Άλλο έμβλημά της είναι ο Κόμπος- η Θηλιά της Ίσιδος. Συμβολίζει το δεσμό που κρατάει ενωμένα τα πράγματα. Ο άνθρωπος φτάνει στην ανώτερη κατανόηση και πνευματικότητα μέσα από μια πορεία ένωσης με την εσωτερική του ύπαρξη.

Ο ΣΕΘ και η ΝΕΦΘΥΣ, είναι ο αδερφός και η αδερφή του Όσιρη και της Ίσιδος. Ο ΣΕΘ ενσαρκώνει τη θερμότητα, τη βιαιότητα και τον πόλεμο. Όσιρις και Σεθ απεικονίζονται συμβολικά με το Φως και τη Σκιά. Είναι συμπληρωματικοί και αδιάσπαστοι. Η Νέφθυς συμβολίζει τη στειρότητα, την παρθενική όψη της θηλυκής φύσης. Νέφθυς και Ίσις ενσαρκώνουν τις δύο όψεις της Σελήνης, την αύξηση και τη μείωση.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 14/09/06, 10:13
http://www.grportal.com/gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=235

μπορειται να δειτε κ αυτο... :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 14/09/06, 10:23
Μύθος του Οσιρη

«Ο Οσιρις βρήκε φρικτό θάνατο από τον αδελφό του Σεθ. Μια νύχτα, ενώ έπιναν και διασκέδαζαν, ο Σεθ παρουσίασε ένα κιβώτιο από ξύλο και ελεφαντόδοντο με υπέροχες διακοσμήσεις και υποσχέθηκε ότι θα το χάριζε σε εκείνον που θα χωρούσε ακριβώς στο εσωτερικό του. Ενας - ένας όλοι οι συνδαιτυμόνες ξάπλωσαν στο θαυμάσιο κιβώτιο, αλλά αυτό δεν ταίριαζε σε κανέναν. Οταν ήρθε η σειρά του Οσιρη να δοκιμάσει, ο Σεθ και οι συνωμότες φίλοι του όρμησαν και κάρφωσαν το καπάκι του, το οποίο σφράγισαν στη συνέχεια με λιωμένο μολύβι. Ύστερα το πέταξαν στο Νείλο, με τον παγιδευμένο Οσιρη στο εσωτερικό του.

Αργότερα το πτώμα του Οσιρη βρέθηκε από τη γυναίκα του, τη φτερωτή Ισιδα, αλλά ο Σεθ της το πήρε και το διαμέλισε σε 14 κομμάτια, τα οποία διασκόρπισε σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου. Με τη βοήθεια των θεών, η Ισιδα ξαναβρήκε τα μέλη του συζύγου της, τα τύλιξε με καθαρούς επιδέσμους και άρχισε να κάνει ορισμένες τελετουργίες. Τελικά, καθώς έκανε αέρα με τα  φτερά της,το άψυχο πτώμα, ο Οσιρις αναστήθηκε και πήρε τη θέση του σαν κύριος της αιωνιότητας.»

Ομως το σεξουαλικό όργανο του Οσιρη δεν βρέθηκε (αυτή είναι η εξήγηση για μερικές ακρωτηριασμένες μούμιες) και είναι ο Ώρος ο Μεγάλος, το μεγάλο πουλί του Πνεύματος, που το βρίσκει και ενώ το φέρνει στα πόδια του, αγγίζει μ’ ένα φτερό του τον ώμο της παρθένου Ισιδας την οποία αφήνει έγκυο στον Ώρο τον Μικρό. Ο φαλλός του Οσιρη εξαφανίστηκε στο Νείλο (έτσι ταυτίστηκε με τον ποταμό). Ο Ώρος ο Μεγάλος επέστρεψε στην υπερκόσμια κατοικία του και η Ισιδα γέννησε γιο (όπως όλοι οι γιοι του Θεού γεννήθηκε και αυτός από μία παρθένο) με εξαιρετικές δυνάμεις για να ενώσει τη γη με τον Ουρανό, επαληθεύοντας έτσι και το νόημα του ονόματός της : Ισις = σκαλοπάτι - σκαλοπάτι δηλ. σκάλα.

Ο μικρός Ώρος πολεμάει τον δολοφόνο του πατέρα του Οσιρη, τον Σεθ. Τον κάνει να υποχωρήσει και να κρυφτεί στους βάλτους με τη μορφή του Σεβέκ του Θεού - Κροκόδειλου. Ο Ώρος στη μάχη χάνει το ένα μάτι αλλά το μάτι αυτό αποκτά δική του ζωή και γίνεται από τότε το Ουα- Τζετ, δηλ. το μάτι - προστάτης με το αιώνιο δάκρυ ελέους για τους ζωντανούς.

Αυτό το μυστηριακό τυπικό αναπαριστάνεται αργότερα στη γη με το λεγόμενο Οσιρικό δράμα.» ( θήβες, ΧΑΛ)

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: juliad στις 14/09/06, 16:37
xaxa και η Κλεοπατρα ηταν Ελληνιδα....

χαχα
Ε..χμ..δεν ξέρω αν αστειεύεσαι,μα η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα.
Απο την οικογένεια των Πτολεμαίων απο την Μακεδονία(διάδοχοι στην βασιλεία του μεγάλου Αλέξανδρου).
Δεν το λέω απο προγονολατρεία (μακριά απο μας φτου φτου φτου)
μα τι να κάνουμε τώρα,Ελληνίδα ήταν.
 :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: vst@vros στις 14/09/06, 17:24
xaxa και η Κλεοπατρα ηταν Ελληνιδα....

χαχα
Ε..χμ..δεν ξέρω αν αστειεύεσαι,μα η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα.
Απο την οικογένεια των Πτολεμαίων απο την Μακεδονία(διάδοχοι στην βασιλεία του μεγάλου Αλέξανδρου).
Δεν το λέω απο προγονολατρεία (μακριά απο μας φτου φτου φτου)
μα τι να κάνουμε τώρα,Ελληνίδα ήταν.
 :)

Μα ποιος σου ειπε οτι αστειευομαι...

απλως μου αρεσει να γελαω  ;D
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 14/09/06, 21:06
ποια απ' όλες τις Κλεοπατρες παιδες? ;D

λοιπων μιλατε για τη 6η Κλεοπατρα κ την ποιο γνωστη πρωφανος!!!

για δειτε αυτο:
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=702


δειτε κ αυτο:
http://www.sciencenews.gr/articles.asp?Article_id=604

μολις τελειωσω με τους θεους θα πιασω να γραψω τις δυναστειες και τους φαραω που περασαν...
νομιζω θα σας ενδιαφερει αρκετα!!!
αναφορικα να πω πως υπαρχουν τουλαχιστον 6 γνωστες κλεοπατρες! όμως η όλη ιστορια της Αιγυπτου παιδια ειναι πολακης χρονια πριν! λιγοι το γνωριζουν ίσως αλλα η Κλεοπατρα Ζ' ήταν η τελευταια βασιλισσα της Αιγυπτου κ η πετρα του σκανδαλου για τη μοιρα της Αιγυπτου απο τη βασιλεια της κ μετα!!!

θα τα πουμε όλα σιγα σιγα! ;)
Τίτλος: Αιγυπτιακό Ωροσκόπιο
Αποστολή από: Iroukos στις 22/09/06, 21:47
Αιγυπτιακό Ωροσκόπιο


Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, διδάχθηκαν τους ζωδιακούς αστερισμούς και τον ζωδιακό κύκλο των 12 ζωδίων από τους Βαβυλώνιους και τους Έλληνες -κατά την περίοδο των Πτολεμαίων-, και τους προσάρμοσαν στο δικός τους ημερολόγιο, κουλτούρα και θρησκεία, διαμορφώνοντάς το τελικά ως εξής: 

~ Θωθ ~
29 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου
Ο Άρχοντας της Σελήνης, ο Θεός της Μάθησης και της Διδασκαλίας, ο Δημιουργός της Μαγείας, ο Αγγελιοφόρος και Μεσάζων, ο Ψυχοπομπός και Ψυχοκριτής, ο Κράτορας των Αρχείων, ο Εφευρέτης της Γραφής και ο Σύμβουλος των Θεών, έχει σώμα ανθρώπου και κεφάλι ίβιδος. Κατά μια άποψη είναι γιός του Ρα ενώ κατά μια άλλη αυτοδημιουργήθηκε μέσα από τον Λόγο (ενσάρκωση του Λόγου).
Άλλες ονομασίες του Θεού : Τεχουτίς, Τζεχουτίς
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : είναι ακριβείς και ικανοί να λύνουν κάθε πρόβλημα. Είναι πολύ καλοί στην οργάνωση αλλά θα παρατήσουν τα πάντα αν έχουν μία καλύτερη προσφορά.
Προτερήματα : Αυθεντικοί και φιλόσοφοι.
Ελαττώματα : Σπάταλοι, ανυπόμονοι και κάνουν αυτοκριτική.
Επαγγέλματα : Δημοσιογράφος, ηθοποιός, δικηγόρος, δάσκαλος.
Έλκονται από : Ανούβις, Αθορ, Φοίνικας, άλλους Θωθ.
Ζώο Σύμβολο : ο μπαμπουίνος

~ Όρος ~
28 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου
Ο Θεός του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Προστάτης και Σύμβουλος των Αρχόντων, των νεαρών ανδρών και των δίκαιων, ο Κράτορας της Κρυφής Σοφίας και η ενσάρκωση του Φωτός, έχει σώμα ανθρώπου ή λιονταριού και κεφάλι γερακιού. Κάθε μέρα πολεμά τον σκοτεινό Θεό Σετ, για την ασφάλεια του κόσμου.
Άλλες ονομασίες του Θεού : Ερού, Ορ, Αρεδόντης
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : διακινδυνεύουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σπάνια αποτυγχάνουν. Επίσης είναι ξεροκέφαλοι και εκκεντρικοί.
Προτερήματα : Αισιόδοξοι, τέλειοι στην επικοινωνία, φτιαγμένοι για να παίρνουν το καλύτερο από την ζωή.
Ελαττώματα : Καθόλου ρεαλιστές, ξεροκέφαλοι, δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο τα προβλήματα
Επαγγέλματα : Πολιτικός ή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έλκονται από : Όσιρις, Βάτζετ, και Σφίγγα

~ Βατζέτ ~
28 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου
Η Θεά της Βασιλικής Κόμπρας και της Φωτιάς, το Μάτι του Ρα, Προστάτιδα των Φαραώ και Σύμβολο της Γνώσης, έχει σώμα κόμπρας ή λέαινας και κεφάλι γυναίκας.
Άλλες ονομασίες της Θεάς : Βαντζίτ, Ουτο, Ουτσέτ, Εντζο
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια της : είναι λογικοί, οργανωμένοι στην σκέψη, αφοσιωμένοι και ευσυνείδητοι, φιλόδοξοι και αδιαφορούν για την επιθετική κριτική των άλλων.
Προτερήματα : Έντονη αίσθηση της πίστης και των οικογενειακών παραδόσεων.
Ελαττώματα : Κυνικοί, αλαζόνες, που και που αντιπαθητικοί, και γκρινιάρηδες.
Επαγγέλματα : Επιχειρηματίας, διευθυντικό στέλεχος, αρχιτέκτονας, αγρότης, μηχανικός, εκδότης.
Έλκονται από : Άμμων, Όρος Σφίγγα και Ίσιδα
Ζώο Σύμβολο : η βασιλική κόμπρα και ο ιχνεύμων

~ Σεχμέτ ~
27 Νοεμβρίου έως 26 Δεκεμβρίου
Η Θεία Δίκη, Θεά του Πολέμου, της Ερήμου, των Ασθενειών αλλά και των Θεραπειών, Προστάτιδα των Θεών και των Κατακτήσεων, που το όνομά της σημαίνει «Η Παντοδύναμη» και εμφανίζεται με σώμα γυναίκας και κεφάλι λέαινας. 
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια της : είναι διανοητικοί, επιδέξιοι, και απεριόριστα αισιόδοξοι με φαντασία είναι εύγλωττοι και ικανοί να γονατίσουν έναν αντίπαλο.
Προτερήματα : Πολύπλευροι, γρήγοροι στην σκέψη, και τα βγάζουν πέρα στις δύσκολες στιγμές.
Ελαττώματα : Καβγατζήδες και παρορμητικοί.
Επαγγέλματα : Δάσκαλος, συγγραφέας, ακαδημαϊκός, εκφωνητής ή ερευνητής
Έλκονται από : Άμμων, Σφίγγα, Ίσιδα και άλλους Σεχμετ
 
Τίτλος: Αιγυπτιακό Ωροσκόπιο
Αποστολή από: Iroukos στις 22/09/06, 21:47
~ Σφίγγα ~
27 Δεκεμβρίου έως 25 Ιανουαρίου
Η Φύλακας των Θησαυρών και των Μυστηρίων, μπορεί να αλλάξει σε μορφή κάθε πλάσματος, αλλά συνήθως έχει σώμα λέαινας και κεφάλι γυναίκας.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια της : μπορούν να υιοθετήσουν άλλη συμπεριφορά από την δική τους, για να ταιριάζει πρακτικά σε κάθε κατάσταση, είναι ειλικρινής και καπάτσοι. Οι Σφίγγες έχουν ερευνητικά μυαλά, και αυτοπειθαρχία, έχουν δυνατή διαίσθηση,  και μπορούν να αναλύσουν κάθε πρόβλημα.
Προτερήματα : Εξωστρεφείς με χιούμορ, έχουν αντίληψη και αγαπούν τα αστεία, αλλά ενδόμυχα είναι πολύ σοβαροί και με κοφτερή ματιά.
Ελαττώματα : Η κρίση τους είναι ατελής, είναι αλαζόνες και μερικές φορές ματαιόδοξοι.
Επαγγέλματα : Ελεύθεροι επαγγελματίες, χτίστες.
Έλκονται από : Άμμων, Γουάτζετ, Σεχμετ και Όρος

~ Σου ~
26 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου
Ο Θεός του Φωτός και του Αέρα, που κρατά τον Ουρανό ψηλά, κρατώντας τον μακριά από την Γη.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : έχουν δημιουργικές προοπτικές και με το που θα συνειδητοποιήσουν τα ταλέντα τους η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Ίσως δίνουν πολλή μεγάλη σημασία στις αποτυχίες τους.
Προτερήματα : Χαρούμενοι, ευσυνείδητοι, με αρχές.
Ελαττώματα : Έχουν τάση να χάνουν ζωτικές ευκαιρίες από δισταγμό και αναποφασιστικότητα.
Επαγγέλματα : Κοινωνικές εργασίες, σύμβουλοι, αγροτικοί τομείς, ότι έχει σχέση με ζώα.
Έλκεται από : Όσιρις, Φοίνικα, άλλους Σου, και τον Ανούβις.

~ Ίσις ~
25 Φεβρουαρίου έως 26 Μαρτίου
Η Θεά της Τάξης, της Ιατρικής και της Μαγείας, Προστάτιδα των Γυναικών και των Παιδιών, είναι μια πανέμορφη γυναίκα που φορά τον Ήλιο πάνω της.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια της : είναι τίμιοι, δίκαιοι και ιδεαλιστές, έχουν διαίσθηση και λογική και μπορούν να δουν τα πράγματα σφαιρικά και κάνουν την κοινωνικότητα να δείχνει πολλή εύκολη.
Προτερήματα :  Φανταχτεροί, με αυτοπεποίθηση, οι ιδέες και το χιούμορ τους τούς κάνουν πολύ δημοφιλείς.
Ελαττώματα : Επίμονοι, παραιτούνται εύκολα και αποσύρονται όταν τα προβλήματα γίνουν σοβαρά.
Επαγγέλματα : Φωτογράφος, εμπορικός τομέας των τεχνών και διαφήμιση.

~ Όσιρις ~
27 Μαρτίου έως 25 Απριλίου
Ο Θεός του Κόσμου των Νεκρών, της Γεωργίας και της Γονιμότητας, έχει πράσινο δέρμα και φορά τα χαρακτηριστικά των Φαραώ. 
Άλλες ονομασίες του Θεού : Οσερ, Ασερ, Ασαρ, Ουσιρε.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : έχουν την τάση να γίνονται συναισθηματικά δύσκολοι και ακατανόητοι.
Προτερήματα : Εύστροφοι, ζωηροί, γρήγορα αρπάζουν τις πρωτοβουλίες, και διψούν για νέες εμπειρίες.
Ελαττώματα : Αποφεύγει τις ευθύνες.
Επαγγέλματα : Δάσκαλος, πωλητής
Έλκεται από : Σου, Ανούβις, Όρος και άλλοι Όσιρις
Τίτλος: Αιγυπτιακό Ωροσκόπιο
Αποστολή από: Iroukos στις 22/09/06, 21:48
~ Άμμων ~
26 Απριλίου έως 25 Μαΐου
Ο Θεός που δημιούργησε τον Κόσμο.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : είναι δυνατοί, και αποτελεσματικοί, και οι υπόλοιποι τους αναζητούν για καθοδήγηση.
Προτερήματα : Δυνατή θέληση, μεγάλο κουράγιο αξιόπιστοι, γίνονται τέλειοι αρχηγοί, όσο δεν απομυζούν τους ακολούθους τους.
Ελαττώματα : Δεσποτικοί, ισχυρογνώμονες, αδιάλλακτοι.
Επαγγέλματα : Οικονομικά
Έλκεται από : Σεχμετ, Σφίγγα, Γουάτζετ
Ζώο Σύμβολο : η χήνα, ο βάτραχος και ο κριός

~ Αθωρ ~
26 Μαΐου έως 24 Ιουνίου
Η Θεά της Γης και του Ουρανού, Προστάτιδα της Μουσικής, του Χορού και των Τεχνών, που το όνομά της σημαίνει «ο οίκος του Όρου», εμφανίζεται ως αγελάδα με τον ήλιο ανάμεσα στα κέρατά της ή ως βασίλισσα που φορά κέρατα και τον ήλιο στο κεφάλι της.
Άλλες ονομασίες της Θεάς : Εθερου
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια της : έχουν μεγάλη θέληση να αγαπήσουν, είναι εύγλωττοι και συναισθηματικοί, απολαμβάνουν την ζωή στην μείζονα, είναι ειδικοί στο να παίρνουν τα καλύτερα από τις περισσότερες συγκυρίες.
Προτερήματα : Γοητευτικοί και ρομαντικοί.
Ελαττώματα : Ευέξαπτοι, τα δυνατά τους πάθη (ότι αγαπούν ή μισούν) διεγείρονται εύκολα, ζηλόφθονοι και ζηλιάρηδες.
Επαγγέλματα : Εφαρμοσμένες τέχνες, ζωγραφική και καλές τέχνες, κοινωνικές εργασίες.
Έλκονται από : Θωθ, Φοίνικας, Ανούβις και Ίσιδα.
Ζώο Σύμβολο : η αγελάδα

~ Φοίνικας ~
25 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου
Το φλογοπούλι της Ζωής και της Αναγέννησης.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : μπορούν να δημιουργήσουν δυνατότητες από το ελάχιστο.
Προτερήματα : Προσαρμοστικοί, αισιόδοξοι, επιμελείς, με την δύναμη να εμπνέουν αυτοπεποίθηση .
Ελαττώματα : Επίμονα μοναχικοί και φευγάτα ονειροπόλοι.
Επαγγέλματα : Τους ταιριάζουν οι επικίνδυνες δουλειές, ελεύθεροι επαγγελματίες, χτίστες, μηχανικοί.
Έλκονται από : Σου, Ίσιδα, Θωθ και Αθορ

~ Ανούβις ~

25 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου
Ο Φύλακας του Κόσμου των Νεκρών, ο Ψυχοπομπός και Κριτής των Ψυχών, έχει σώμα άνδρα και κεφάλι τσακαλιού.
Άλλες ονομασίες του Θεού : Ανπου, Ινπου, Ιμεουτ.
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : είναι οι πιο αποφασιστικοί του ζωδιακού. Είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και η δυνατότητα τους να κρατούν τον έλεγχο τους προσφέρει τον σεβασμό τον άλλων.
Προτερήματα : Συμπαθητικοί, γενναιόδωροι, αλτρουιστές, υπομονετικοί μέχρι να αποδείξουν το τι εννοούν.
Ελαττώματα : Ισχυρογνώμονες και αόριστοι
Επαγγέλματα : Διαφήμιση και μόδα.
Έλκονται από : Θωθ, Αθορ, Σου και Όσιρις
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Unknown Artist στις 22/09/06, 23:03
Πολύ καλό το θέμα σου. Είναι κάτι με το οποίο θέλω καιρό τώρα να ασχοληθώ, και τα links που παραθέτεις εσύ και οι άλλοι θα με καλύψουν πλήρως, αν και το ίδιο το thread από μόνο του περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες, συγχαρητήρια!

Αλήθεια, γιατί δεν το κάνεις άρθρο να το καταθέσεις στον αντίστοιχο τομέα;  ;)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Ax_Wield στις 23/09/06, 20:21
Χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους με τέτοια ενδιαφέροντα...μη ξεχνάμε οτι η ιστορία και οι μυθολογίες των αρχαίων πολιτισμών είναι στην ουσία αυτά που έφτιαξαν το κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα...συγχαρητήρια για την ιδέα που είχες να παραθέσεις αυτά τα στοιχεία καθώς και τα links εδώ γιατί με αυτό το τρόπο διευκολύνεις όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό και δε ξέρουν απο που να αρχίσουν...να προσθέσω επίσης οτι εκτός από την Αιγυπτιακή μυθολογία και ιστορία, υπάρχουν και πολλές άλλες που αξίζει να τις μελετήσεις όπως π.χ. η Σκανδιναβική, η οποία μάλιστα έχει και πολλά κοινά στοιχεία με την Αιγυπτιακή...
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 24/09/06, 16:38
κ η παρεα μεγαλωνει........

πολυ πολυ ευχάριστο αυτο... :)

Πολύ καλό το θέμα σου. Είναι κάτι με το οποίο θέλω καιρό τώρα να ασχοληθώ, και τα links που παραθέτεις εσύ και οι άλλοι θα με καλύψουν πλήρως, αν και το ίδιο το thread από μόνο του περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες, συγχαρητήρια!

Αλήθεια, γιατί δεν το κάνεις άρθρο να το καταθέσεις στον αντίστοιχο τομέα; ;)


σ έυχαριστω πολυ Unknown Artist, δεν εχω ιδεα πως μπορω να το κανω άρθρο και να το καταθέσω στον αντίστοιχο τομέα! ::)
ακόμη μαθαινω κ γω, μη νομιζεις!!!

Χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους με τέτοια ενδιαφέροντα...μη ξεχνάμε οτι η ιστορία και οι μυθολογίες των αρχαίων πολιτισμών είναι στην ουσία αυτά που έφτιαξαν το κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα...συγχαρητήρια για την ιδέα που είχες να παραθέσεις αυτά τα στοιχεία καθώς και τα links εδώ γιατί με αυτό το τρόπο διευκολύνεις όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό και δε ξέρουν απο που να αρχίσουν...να προσθέσω επίσης οτι εκτός από την Αιγυπτιακή μυθολογία και ιστορία, υπάρχουν και πολλές άλλες που αξίζει να τις μελετήσεις όπως π.χ. η Σκανδιναβική, η οποία μάλιστα έχει και πολλά κοινά στοιχεία με την Αιγυπτιακή...

ευχαριστω κ σενα πολυ Ax_Wield   κ θα χαρω να βαλουν κ αλλοι εδω μεσα λινκς ή και να παραθεσουν στοιχεια που γνωριζουν!!!
εγω το μονο που κανω ειναι να "παραθέτω" το παθος μου για την Αίγυπτο εδω και απλα προσπαθω να τα βαλω σε μια σειρα...! :)

ΥΓ: για να ειμαι ειλικρινης εχω μεγαλη λατρεια με την Αιγυπτο, αλλα μονο με αυτη, για να καταλαβεις ποιο πολυ ιστορια γνωριζω για 5000 χρονια πριν στην αιγυπτο παρα για την ελληνικη (αν κ απο καποιο σημειο κ μετα οι λαοι μας μπερδευονται πολυ κ μαζι με τους ρωμαιους κ τους πτωλεμαους κανουμε μια πολυ ωραια αναμυκτη σαλατα ;D) σιγα σιγα θα τα δουμε όλα όμως... ;)
Τίτλος: Η εποχή των ζώων-Θεών...
Αποστολή από: Iroukos στις 24/09/06, 17:02
Ιεροί ταύροι    

Παντού στον αρχαίο κόσμο, η αγελάδα, το βόδι ή ο ταύρος επεμβαίνουν στις λογικές κατασκευές του κόσμου (κοσμογονίες)..

Η εποχή των ζώων-Θεών φθάνει με τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της αυτοκρατορίας των Φαραώ, η ενοποίηση των πόλεων του Νείλου συλλέγει τους αντίστοιχους Θεούς-προστάτες τους στο απέραντο Πάνθεον. Ένας από αυτούς είναι στη Μέμφιδα όπου οι ιερείς φροντίζουν έναν ιερό ταύρο.

Όταν πεθαίνει, ταριχεύεται και τοποθετείται σε μια σαρκοφάγο, ενώ κάποιος άλλος τον αντικαθιστά. Το όνομα αυτού του Θεού είναι Άπις, ταυτίζεται με το θεό Πτα, τη ζωντανή ψυχή του κόσμου, και απεικονίζεται σε μια άσπρη αγελάδα με μαύρα στίγματα. Όταν φέρει τον ηλιακό δίσκο μεταξύ των κεράτων της, ταυτίζεται με τον ηλιακό θεό Ρα, επειδή το ζώο αντιπροσωπεύει την ψυχή (ba) του θεού.

Ο μύθος του Άπιδος έχει περάσει από πολλές περιπέτειες. Σε μία από αυτές, εμφανίζεται ως η θεά Νουτ ή Αθόρ που αναπαριστάται από ένα σώμα γυναίκας κυκλωμένο από κέρατα που εσωκλείουν τον ηλιακό δίσκο, το μάτι του Ρα. Αλλά ο Ρα, που απογοητεύεται από τους ανθρώπους, στέλνει τη Νουτ για να προκαλέσει καταστροφές μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τα πράγματα τακτοποιούνται.

Έπειτα, η Νουτ σηκώνεται στον αέρα και γίνεται ο ουρανός και ο αστερισμός των αστεριών. Είναι λοιπόν η πηγή της αναγέννησης της ζωής. Οι Έλληνες και οι Λατίνοι μένουν έκπληκτοι από αυτές τις θεότητες με το ανθρώπινο σώμα και τα κεφάλια ζώων.



Επιπλέον, αυτό το κοινό πεπρωμένο πάει ακόμα πιο πίσω, μέχρι και 40 εκατομμύρια χρόνια, λόγω ενός λάθους που έγινε από ένα μεγάλο παλαιοντολόγο, τον Ζορζ Κυβιέ (George Cuvier). Στην αρχή του 19ου αιώνα, την εποχή όπου εντυπωσιάζονται όλοι για την αιγυπτιολογία που γεννιέται, ο Cuvier βρίσκει ένα απολίθωμα που ονομάζει parisienensis Adapis, επειδή σκέφτεται ότι είναι μακρινός πρόγονος των αγελάδων. Στην πραγματικότητα, ο Adapis είναι πρόγονος των πιθήκων και των ανθρώπων, και βρίσκει μερικούς από αυτούς σε Φαγιούμ (Fayoum), στο νότο του Καίρου, εκεί όπου οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν επίσης τον Άπις.



http://www.na-thes.gr/plugins/diaporama/diaporama.php?lng=gr&diapo_id=2

σε αυτο το link θα βρειτε ονομασιες κ εικόνες με μικρες αναφορες!!! προσπαθηνα να τις παραθεσω εδω αλλα το site μαλον τις εχει κλειδωμενες!!!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: penoktonos στις 24/09/06, 17:05
όταν μιλάμε για αρχαία αίγυπτο,αρχαία ελλάδα και ατλαντίδα μιλάμε για τεχνολογία και όχι απλά για αρχαιολογία.
αυτοί οι λαοί πιστεύεται από πολλούς πως είχαν τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία που δε μπορούμε να την καταλάβουμε εμείς οι "σύγχρονοι".  πολύ ωραίο το θέμα. όποτε βρω χρόνο θα δω αν μπορώ να προσθέσω κάτι ωφέλιμο.
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 24/09/06, 17:13
έτσι ειναι penoktonε, αν κ εχουν βρεθει οι τροποι που εχουν κατασκευαστει όλα αυτα τα πετρινα θαυματα... ωστοσω κανεις δε μπορει να αμφισβητισει ότι οι ανθρωποι ειχαν απιστευτα μυαλα... απιστευτη αντιληψη των πραγματων... ηξεραν να ζουνε απιστευτα όμορφα κ γενικοτερα ηταν σχετικα ειρηνικος λαος (πολεμουσαν για να προστατεψουν τα εδαφη τους κ όχι για να κατακτηουν αλλα)!!!

ο λόγος που ξεκινησα με τους θεους τους (που τελειωμω δεν εχουν) είναι γιατι επιρεαζονταν σε απιστευτο βαθμο απο αυτους!!! ίσως τελικα ήταν κ αυτος ο λογος που καποια στιγμη όλη αυτη η αυτοκρατορια 1000ετιων κατερευσε..!!! θα τα δουμε όλα αναλυτικα εν καιρω...!!! ;)


penoktonos : καλως ηρθες στη παρεα μας! :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 24/09/06, 23:00
http://www.na-thes.gr/agenda.php?lng=gr&pg=499&agv=1

κατι που ανακαλυψα μολις τωρα...! πολυ πιθανον αν τα καταφερω κ παρω αδεια απο τη δουλεια να παραβρεθω!
αν ενδιαφερει κ καποιον αλλο ας μου στελει πμ.!!!
Τίτλος: Απ: Αιγυπτιακό Ωροσκόπιο
Αποστολή από: monalizagreen στις 25/09/06, 23:37
~ Θωθ ~
29 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου
Ο Άρχοντας της Σελήνης, ο Θεός της Μάθησης και της Διδασκαλίας, ο Δημιουργός της Μαγείας, ο Αγγελιοφόρος και Μεσάζων, ο Ψυχοπομπός και Ψυχοκριτής, ο Κράτορας των Αρχείων, ο Εφευρέτης της Γραφής και ο Σύμβουλος των Θεών, έχει σώμα ανθρώπου και κεφάλι ίβιδος. Κατά μια άποψη είναι γιός του Ρα ενώ κατά μια άλλη αυτοδημιουργήθηκε μέσα από τον Λόγο (ενσάρκωση του Λόγου).
Άλλες ονομασίες του Θεού : Τεχουτίς, Τζεχουτίς
Όποιοι γεννήθηκαν υπό την επήρεια του : είναι ακριβείς και ικανοί να λύνουν κάθε πρόβλημα. Είναι πολύ καλοί στην οργάνωση αλλά θα παρατήσουν τα πάντα αν έχουν μία καλύτερη προσφορά.
Προτερήματα : Αυθεντικοί και φιλόσοφοι.
Ελαττώματα : Σπάταλοι, ανυπόμονοι και κάνουν αυτοκριτική.
Επαγγέλματα : Δημοσιογράφος, ηθοποιός, δικηγόρος, δάσκαλος.
Έλκονται από : Ανούβις, Αθορ, Φοίνικας, άλλους Θωθ.
Ζώο Σύμβολο : ο μπαμπουίνος

    ..... όλα καλά...αλλά το ''Ζώο Σύμβολο : ο μπαμπουίνος '' δεν παλεύεται! ωχ...
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Symeon στις 25/09/06, 23:51
εγω μια απορια γενικου ενδιαφεροντος....μιλαμε για αστερισμους δλδ;;;το ωροσκοπιο αποτελειται τπο τι;; αστερισμους; εγω γιατι κανεναν απο αυτους τους αστερισμους δεν τους ξερω ;;;μηπως ειναι λιγο...συγχρονη μουφα να πω;;σαν καζαμια ς εναπραγμα για τους απανταχου αιγυπτιοπληκτους; εκτος και αν ειναι επαγγελμα της αρχαιας αιγυπτου το Φωτογράφος, εμπορικός τομέας των τεχνών και διαφήμιση...
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Symeon στις 26/09/06, 00:37
καλα....γενικα να γραφεις ιστορικα επιστημονικα στοιχεια παει καλα..
να τα μπλεκεις ομως με αστρολογια...σορρυ κιολας..αλλα δικαιως περιμενεις αντιδρασεις....αν θες να ειναι εγκυρο επιστημονικα αυτο που γραφεις..καλυτερα να αποφευγεις τετοιου ειδους συσχετισμους...
φιλικα...
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 26/09/06, 00:44
μα η αρχαια αιγυπτος ηταν απολυτα συνδεδεμνη με την αστρολογια Σιμακο... δε γινεται αυτο που λες...! ;)

στο μονο που θα συμφωνισω μαζι σου ειναι πως το συγκεκριμενο λινκ απλα το βρηκα πολυ καλοστημενο και το εβαλα! γενικοτερα εχουν κανει καλη δουλεια γιατι κειταξα κ τις πηγες που αναφερει!!!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Symeon στις 26/09/06, 00:47
αστρονομια ναι....αστρολογια...δεν νομιζω...αλλο η κοσμογονια και αλλο η αστρολογια...αν ειναι οντως αστρολογια να αναθεωρησω την αποψη μου για τον αιγυπτιακο πολιτισμο...
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Symeon στις 26/09/06, 07:42
με συγχωρεις για την επιμονη..αλλα για να μην ασχοληθω παραπανω θα παραθεσω τα λογια ενος ανθρωπου του οποιου τα λογια πιστευω συνοψιζουν 100% αυτο που θελω να πω...
οση σχεση με το μελλον μου εχει μια σπασμενη καρεκλα πεταμενη στα σκουπιδα αλλο τοσο εχει και η θεση των αστρων...σορρυ κιολας αλλα οποιος πιστευει οτι τα αστρα γενικα εχουν σχεση με το μελλον μας ( ειδικα το αμεσο ) σε τετοιο βαθμ οπου να καθοριζουν την συμπεριφορα μας και τις πραξεις μας...ειναι πολύ επιεικως αφελης...
τα λινκ που παρεθεσες αν τα διαβασεις και εσυ θα το διαπιστωσεις μονη σου...απλα ανοιξε τα ματια και ξαναπαρτο απο την αρχη και θα το δεις...και μετα λετε φταιει ο μεσαιωνας και η καθολικη εκκλησια που μας κραταει στο σκοταδι της επιστημης...κουνια που σας κουναγε...
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Bάγια στις 26/09/06, 12:37
..... όλα καλά...αλλά το ''Ζώο Σύμβολο : ο μπαμπουίνος '' δεν παλεύεται! ωχ...

Γιατί??
Το "Ζώο Σύμβολο = Αγελάδα" παλεύεται νομίζεις??
Αμ δεν παλεύεται!!!
Μόνο στα προτερήματα έχουν πέσει μέσα…. ;D

Και κάτι άλλο βρε παιδιά  ::)
Υπάρχουν αλήθεια άνθρωποι (πέραν αυτών που το έχουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης)
που θυμούνται όλα αυτά τα ονόματα-έστω- απ' έξω??
Iroukos,
εσύ όλα αυτά τα έχεις μάθει? Τα κατέχεις?
Πες μου ναι, να αρχίσω τα Nootrop άμεσα... ;D

Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 26/09/06, 12:47
..... όλα καλά...αλλά το ''Ζώο Σύμβολο : ο μπαμπουίνος '' δεν παλεύεται! ωχ...

Γιατί??
Το "Ζώο Σύμβολο = Αγελάδα" παλεύεται νομίζεις??
Αμ δεν παλεύεται!!!
Μόνο στα προτερήματα έχουν πέσει μέσα…. ;D

Και κάτι άλλο βρε παιδιά ::)
Υπάρχουν αλήθεια άνθρωποι (πέραν αυτών που το έχουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης)
που θυμούνται όλα αυτά τα ονόματα-έστω- απ' έξω??
Iroukos,
εσύ όλα αυτά τα έχεις μάθει? Τα κατέχεις?
Πες μου ναι, να αρχίσω τα Nootrop άμεσα... ;D



ε, καλα όχι κ όλα!!! εχω κ γω κολληματα ωρες ωρες αλλα πολλα απο αυτα- κ ειδικα με οσα εχω
ασχολιθει εκτενεστρα- σαφως κ τα γνωριζω!!! το δυσκολο παντως δεν ειναι οι θεοι!!! αλλα τα ονοματα των βασιλεων και όλως των υπολοιπων που περιεβαλαν!!! παρε για παραδειγμα το γνωστοτατο φαραω όλως των εποχων:
Ραμσης Β'
πρωτη μεγαλη βασιλικη συζηγος: Νεφερτάρι
δευτερη μεγαλη βασιλικη συζηγος: Ιζετ
 απο τη δευτερη εχει 2 παιδια, 2 αγορια, το πρωτο πεθανε σε ηλικεια 50 ετων περιπου κ τον εθαψε ο Ραμσης (ο οποιος βασιλεψε για περιπου 65 χρονια) και ο δευτεροτοκος ηταν και ο Μερενφθα ο οποιος βασιλεψε, μετα τον Ραμση Β', μολις 7 χρόνια κ αυτο γιατι ανεβηκε στον θρονο στα 60 του κοντα!

με την Νεφερτάρι εκανε μονο μια κορη την οποια ονομαζουν Νερεφετ!

ενα πολυ μικρο δειγμα... αν τα καταφερουμε κ βρεθουμε ποτε μπορω να σου κανω αναλυση απο κοντα (αν το αντεξεις!!! ;D)

ΥΓ: για τον Ραμση ειδικα μπορω να σου μιλαω για ωρες.. ;) είναι η αδυναμια μου!
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Symeon στις 26/09/06, 19:00
ρε συ Σιμο, ελεος... ανεφερα εγω πουθενα οτι τα αστρα καθοριζουν το μελον μας? στο ξαναλεω την αναφορα της αστρολογιας την εβαλα γιατι μ'αρεσε η δουλεια που εχουν κανει! ο συσχετισμος με τη συγχρονη ζωη!!! κ ακριβως για αυτο σου παραθεσα τα λινκ ποιο πανω!!! ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ! μη τρελαθουμε κιολας!!!
και μη γραφουμε κ οτι θελουμε!!!
το οτι όμως η αστρολογια υπηρχε σε τελειως διαφορετικο τροπο στην αρχαιοτητα νομιζω παρα ειναι γνωστο!!!

κοιταξε καλη μου Ηρω...πρωτα απολα εχεςι διαβασει αυτα πουτ λενε τα λινκ που μου εδωσες;;δεν γραφω οτι θελω....γραφω οτι διαβαζω...για να παραθετεις την αιγυπτιακη αστρολογια και να συσχετιζεις με συγχρονα επαγγελματα ( ακομα και αν δεν ειναι δικο σου το αρχικο κειμενο) σημαινει οτι κατα καποιο τροπο το αποδεχεσαι.
Και για να ακριβολογουμε οταν λες οτι υπηρχε σε τελειως διαφορετικο τροπο τι εννοεις;και παρα ειναι και γνωστο! ετσι για να ξερουμε και τι γραφουμε....αλλο η κοσμογονια και αλλο η αστρολογια...αστρολογια εινια ο λογος των αστρων. αρα ;; εξηγα μου λοιπον αν εχεις την διαθεση γιατι μερικα απο αυτα που διαβασα στα σαιτ που τοσο υπερηφανα παρεπεμψες γραφουν πραγματα που σου σηκωνουν την τριχα κεραια τηλεορασης...αν πιστευεις οτι στα πλαισια της αστρολογιας εινια φτιαγμενες και οι πυραμιδες..τοτε η στραβα ιεναι ο γυαλος, η στραβα αρμενιζουμε...
Τίτλος: Ίσις...
Αποστολή από: Iroukos στις 27/09/06, 10:17
Θεά Ίσις

Ονομασία μιας από τις σημαντικότερες θεές της αρχαίας Αιγύπτου. Ως σύζυγος του Όσιρι πήρε πρωτεύοντα ρόλο μετά τον θάνατό του. Ανακάλυψε και ένωσε τα κομμάτια του σώματος του νεκρού συζύγου της, ήταν η κύρια θρηνωδός στην κηδεία του και με τη δύναμή της του ξανάδωσε ζωή.

Η Ίσις έκρυψε το γιό της Ωρο από τον Σηθ τον δολοφόνο του συζύγου της. Η λαϊκή πίστη θεωρούσε την Ίσιδα και τον Ώρο ως το τέλειο πρότυπο μητέρας και γιού και της προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό της θεάς-προστάτιδας. Θεωρείτο επίσης και μεγάλη μάγισσα, που και ο Άνουβις, ο θεός του θανάτου, υποτασσόταν στη θέλησή της. Προστάτευε δε τους νεκρούς μαζί με τις θεές Νέμφυς, Νηίθ και Σεχμέτ.

Απεικονιζόταν ως γυναίκα με το ιερογλυφικό σύμβολο του θρόνου στο κεφάλι της, είτε μόνη της καθισμένη σε θρόνο ή κρατώντας αγκαλιά το βρέφος της Ώρος, είτε γονατιστή μπροστά σε φέρετρο.

Στην Αλεξάνδρεια αφιερώθηκαν σ΄αυτήν πολλοί ναοί, όταν η θεά ανακηρύχθηκε προστάτις των ναυτικών. Από τους πιο γνωστούς είναι ο ναός της Ναναίας Ίσιδος, που συλλατρευόταν με τον Σάραπι και τον Αρποκράτη.

Σύντομα κατά την ελληνιστική εποχή η λατρεία της εξαπλώθηκε και στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προσέλαβε ελληνορωμαϊκά χαρακτηριστικά, ταυτίστηκε με τη Δήμητρα και συνδέθηκε με τον Δία-Σάραπι και οι τελετουργίες προς τιμή της έμοιαζαν με τα Ελευσίναι Μυστήρια.
Τίτλος: Αιγυπτιακές Δυναστειες...
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 08:36
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΣΤΕΙΩΝ


Η ιστορία της φαραωνικής Αιγύπτου καλύπτει συνολικά πάνω από τρεις χιλιετίες. Το τέλος αυτής της περιόδου τοποθετείται συμβατικά το φθινόπωρο του 332 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε τη χώρα του Νείλου. Οι ηγέτες ωστόσο της μακεδονικής δυναστείας των Πτολεμαίων αλλά και οι ρωμαίοι αυτοκράτορες διατήρησαν τον τίτλο του Φαραώ. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός έσβησε οριστικά τον 4ο αιώνα μ.Χ. με την ολοκληρωτική επικράτηση του Χριστιανισμού.

Ακολουθώντας το έργο του ιστορικού Μανέθωνα, το χρονικό αυτό διάστημα διακρίνεται σε 31 Δυναστείες. Οι Δυναστείες αυτές δεν είχαν την έννοια των ευρωπαϊκών δυναστικών οικογενειών αλλά είχαν κυρίως γεωγραφικό χαρακτήρα καθώς αποτελούνταν από ομάδες Φαραώ με κοινό κέντρο εξουσίας. Πρώτος αιγύπτιος Φαραώ κατά τη μανεθωνική παράδοση ήταν ο Μήνης, με τον οποίο ξεκίνησε η 1η Δυναστεία. Ο Μήνης σίγουρα δεν ήταν ο ιδρυτής του ενιαίου φαραωνικού κράτους. Σύμφωνα με πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα η ενοποίηση της Άνω και Κάτω Αιγύπτου υπήρξε μια μακρά ιστορική διαδικασία. Από αρχαιολογικές και επιγραφικές πηγές μπορούν να ταυτιστούν με ασφάλεια τέσσερις τουλάχιστον παναιγύπτιοι Φαραώ που κυβέρνησαν πριν από το Μήνη.

Οι αιγυπτιολόγοι διακρίνουν δίπλα στις Δυναστείες τέσσερις κύριες περιόδους του αιγυπτιακού πολιτισμού, το Αρχαίο, Μέσο, Νέο Βασίλειο και την Ύστερη Περίοδο. Οι τρεις εποχές παρακμής που μεσολάβησαν μεταξύ των τεσσάρων κύριων αυτών χρονικών διαστημάτων και χαρακτηρίστηκαν από κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές είναι γνωστές ως Πρώτη, Δεύτερη και Τρίτη Μεταβατική Περίοδος.
Τίτλος: Πινακες περιόδων...
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 08:51
1ος Πίνακας Περιόδων (συνοπτικά)


Αρχαική Περίοδος: 2.920 π.Χ.- 2.620 (ή 50) π.Χ.

Παλαιό Βασίλειο: 2.620 (ή 50) π.Χ. - 2.170 (ή 50)π.Χ.

1η Ενδιάμεση Περίοδος: 2.170 (ή 50) - 2.080 (ή 1.986) π.Χ. (7η - 11η Δυναστεία).

Μέσο Βασίλειο: 2.080 (ή 1.986) - 1.760 (ή 59) π.Χ.

2η Ενδιάμεση Περίοδος: 1.760 (ή 59) - 1.539 π.Χ.

Νέο Βασίλειο: 1.539 - 1.078 (ή 70) π.Χ.

3η Ενδιάμεση Περίοδος: 1.078 (ή 70) - 332 π.Χ.

Ελληνορωμαϊκή Εποχή: 332 - 30 π.Χ.





2ος Πίνακας Περιόδων (συνοπτικά)


Προδυναστική περίοδος: 4.500 - 3.000 π.Χ.

Πρωτοδυναστική περίοδος: 3.000 - 2686 π.Χ.

Παλαιό Βασίλειο: 2.686 - 2.181 π.Χ.

1η Ενδιάμεση περίοδος: 2.181 - 2.040 π.Χ.

Μέσο Βασίλειο: 1.991 - 1.786 π.Χ.

2η Ενδιάμεση περίοδος: 1.759 - 1.539 π.Χ.

Νέο Βασίλειο: 1.552 - 1.069 π.Χ.

3η Ενδιάμεση περίοδος: 1.069 - 664 π.Χ.

Τελευταία περίοδος: 664 - 332 π.Χ.

Ισλαμική περίοδος: 330 - 641 μ.Χ.
Τίτλος: πινακας περιόδων
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 09:07
3ος Πίνακας Περιόδων ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ.



Προϊστορική Εποχή:

Πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή:  250.000 - 90.000 Πριν από σήμερα.

Μέση Παλαιολιθική Εποχή:  90.000 - 30.000 Πριν από σήμερα.

Ύστερη Παλαιολιθική Εποχή:  30.000 Πρίν από σήμερα - 7000 π.Χ.

Νεολιθική Εποχή: 7000 - 4800 π.Χ.

Προδυναστική Περίοδος:  4800 - 3050 π.Χ.




Ανώτερη Αίγυπτος:

Μπανταριανός Πολιτισμός:  4800 - 4200 π.Χ.

Αμράτιος Πολιτισμός (=Nagada I):  4200 - 3700 π.Χ.

Γκέρζιος Πολιτισμός Α (=Nagada II):  3700 - 3250 π.Χ.

Γκέρζιος Πολιτισμός Β (=Nagada III):  3250 - 3050 π.Χ.




Χαμηλότερη Αίγυπτος:

Φαγιούμ Πολιτισμός Α:  4800 - 4250 π.Χ.

Μερίμδιος Πολιτισμός:  4500 - 3500 π.Χ.

Αρχαϊκή Περίοδος:  2.920 π.Χ.- 2.620 (ή 50) π.Χ.             



Ενωμένη Αίγυπτος:

Αρχαική Περίοδος: 2.920 π.Χ.- 2.620 (ή 50) π.Χ.

Παλαιό Βασίλειο: 2.620 (ή 50) π.Χ. - 2.170 (ή 50)π.Χ.

1η Ενδιάμεση Περίοδος (7η - 11η Δυναστεία):  2.170 (ή 50) - 2.080 (ή 1.986) π.Χ.

Μέσο Βασίλειο: 2.080 (ή 1.986) - 1.760 (ή 59) π.Χ.

2η Ενδιάμεση Περίοδος: 1.760 (ή 59) - 1.539 π.Χ.

Νέο Βασίλειο: 1.539 - 1.078 (ή 70) π.Χ.

3η Ενδιάμεση Περίοδος: 1.078 (ή 70) - 712 π.Χ.

Ύστερο Βασιλειο:   712 - 343 π.Χ.

2η Περσικη Περίοδος (31η Δυναστεία):  343 - 332 π.Χ.



Ελληνορωμαϊκή Εποχή:


Ελληνορωμαϊκή εποχή:  332 - 30 π.Χ.

Ρωμαϊκη Κυριαρχία: 30 π.Χ. - 305 μ.Χ.

Χριστιανο-Ρωμαϊκή Κυριαρχία: 323 - 565 μ.Χ.
Τίτλος: Πίνακες Δυναστειών
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 09:12
Πίνακες Δυναστειών (αναφορικά χρονολογίες)




ΠΡΩΙΜΗ ΔΥΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ:


1η Δυναστεία:                                       2.920 - 2.770 π.Χ.

2η Δυναστεία:                                       2.770 - 2.650 π.Χ.





ΠΑΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:


3η Δυναστεία:                                      2.650 - 2.575 π.Χ.

4η Δυναστεία:                                       2.575 - 2.467 π.Χ.

5η Δυναστεία:                                      2.465 - 2.323 π.Χ.

6η Δυναστεία:                                       2.323 - 2.152 π.Χ.





1η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ:


7η - 8η Δυναστεία:                                2.150 - 2.135 π.Χ.

9η - 10η Δυναστεία:                               2.135 - 1.986 π.Χ.

11η Δυναστεία:                                     2.074 - 1.986 π.Χ.






ΜΕΣΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:

11η Δυναστεία:                                    1.986 - 1.937 π.Χ.

12η Δυναστεία:                                     1.937 - 1.759 π.Χ.







2η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ:  


13η - 17η Δυναστεία:                             1.759 - 1.539 π.Χ.







ΝΕΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:


18η Δυναστεία:                                     1.539 - 1.295 π.Χ.

19η Δυναστεία:                                     1.295 - 1.186 π.Χ.

20η Δυναστεία:                                    1.186 - 1.069 π.Χ.







3η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ:


21η Δυναστεία:                                    1.070 - 945 π.Χ.

22η Δυναστεία:                                     945 - 712 π.Χ.

23η Δυναστεία:                                     828 - 725 π.Χ.

24η Δυναστεία:                                    725 - 715 π.Χ.





ΥΣΤΕΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:


25η Δυναστεία:                                     712 - 657 π.Χ.

26η Δυναστεία:                                     664 - 525 π.Χ.

27η Δυναστεία:                                    525 - 404 π.Χ.

28η Δυναστεία:                                     404 - 399 π.Χ.

29η Δυναστεία:                                     399 - 380 π.Χ.

30η Δυναστεία:                                    380 - 343 π.Χ.







2η ΠΕΡΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ:       343 - 332 π.Χ.


31η Δυναστεία:                                    343 - 332 π.Χ.







ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ:                  332 π.Χ. - 395 μ.Χ.


Αλέξανδρος ο Μακεδών:                         332 - 323 π.Χ.

Πτολεμαϊκή Δυναστεία:                           323 - 30 π.Χ.

Ρωμαϊκη Κυριαρχία:                               30 π.Χ. - 305 μ.Χ.

Χριστιανο-Ρωμαϊκή Κυριαρχία:                  323 - 565 μ.Χ.

Τίτλος: πινακες Φαραώ...
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 09:29
Πίνακες τών Φαραώ  (Ονομασιες κ χρονολογιές - όσες ειναι γνωστές)

Ύστερη Προδυναστική Περίοδος: 3100 π.Χ. περίπου.
(Πρωτεύουσα περιφερειακής δυναστείας: Θήβες)

Όνομα Φαραώ

Κα

Ρο

Νάρμερ





Πρώιμη Δυναστική Περίοδος: 2.950 - 2.650

1η Δυναστεία (2.950 - 2.770 π.Χ.)



Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Μήνης (Αχά)

Βάντι

Τζέρ

Τζέτ

Ντεν (Ουντιμού)

Ενεζίμπ

Σεμερκχέτ

Κάα





2η Δυναστεία (2.770 - 2.650 π.Χ.):



Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Xετεπσεχεμουί

Ρενέμπ

Νινούτερ

Περιπσέν

Σεχεμιέβ

Κα-Σεχεμουί





Παλαιό Βασίλειο: 2.650 - 2.150

3η Δυναστεία:


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Σανάχτ (Νεμπκά)                    2.650 - 2.630

Τζοσέρ (Νεττζεριχέτ)                2.630 - 2.611

Τζοσέρ Τετί (Σεκχεμχέτ)           2.611 - 2.603

Κχαμπα                                  2.603 - 2.599

Χουνί                                    2.599 - 2.575




4η Δυναστεία:


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας


Σνεφρού                                  2.575 - 2.551

Χέοψ (Κουφού)                         2.551 - 2.528

Ρετζεντέφ                                2.528 - 2.520

Χεφρήνος                                2.520 - 2.494

Νέμπκα Β΄                                2494 - 2490

Μενκαούρα (Μυκερίνος)              2.490 - 2.472

Σεψεσκάφ                                2.472 - 2.467




5η Δυναστεία:

Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας


Ουσερκάφ                               2.465 - 2.458

Σαχουρέ                                 2.458 - 2.446

Νεφεριρκαρέ Κακαϊ                   2.446 - 2.426

Σεψεσκαρέ Ισί (ή Ινί)                2.426 - 2.419

Νεφερεφρέ                             2.419 - 2.416

Νυουζερέ Ιζί                            2.416 - 2.392

Μενκαουχόρ                           2.396 - 2.388

Ακαουχόρ

Ζαντκαρέ Ιζεζί                        2.388 - 2.356

Ουνίς                                    2.356 - 2.323



6η Δυναστεία:

Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας


Τετί                                          2.323 - 2.291

Ουσερκαρα                                 2.291 - 2.289

Πεπί Α΄                                     2.289 - 2.255
 
Μερενρέ Α΄ Νεμτιεμζάφ               2.255 - 2.246                           

Πεπί Β΄ (Νεφερκάρε)                   2.246 - 2.152

Μερενρέ Β΄
                             



7η και 8η Δυναστεία: 2.150 - 2.135 π.Χ.


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας


Κακαρέ

Νεφερκαουρέ

Νεφερκαουχόρ

Νεφεριρκαρέ Β΄






1η Ενδιάμεση Περίοδος: 2.125 - 1.760


9η και 10η Δυναστεία: 2.135 - 1.986 π.Χ.
(Πρωτεύουσα: Ηρακλεόπολη)


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Μεργιμπρέ

Χέτι

Μερικαρέ

Ιτί



11η Δυναστεία:
(Πρωτεύουσα: Θήβες)


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Μεντουχοτέφ Α΄

Ινιοτέφ Α΄ (Σεχερταβί)                        2.074 - 2.064

Ινιοτέφ Β΄ (Βαχάνκχ)                          2.064 - 2.015

Ινιοτέφ Γ΄ (Νακχτνεμπτεπνεφέρ)           2.015 – 1.975
Τίτλος: Πίνακες τών Φαραώ
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 09:53
ΜΕΣΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:


Όνομα Φαραώ                                   Περίοδος Βασιλείας

Μεντουχοτέπ Β΄ (Νεβεπετρέ)              1.975 - 1.956

Μεντουχοτέπ Γ΄ (Σανκχκαρέ)             1.956 - 1.944

Μεντουχοτέπ Δ΄ (Νεμπταουιρέ)           1.944 - 1.937



12η Δυναστεία:


Όνομα Φαραώ                                   Περίοδος Βασιλείας


Αμενεμχέτ Α΄ (Σεχετεπιμπρέ)                    1.937 - 1.908

Σέσοστρις Α΄ (Κχεπερκαρέ)                       1.917 - 1.872

Αμενεμχέτ Β΄ (Νουμπκαουρέ)                    1.875 - 1.840

Σέσοστρις Β΄ (Κχακχεπερρέ)                     1.842 - 1.836

Σέσοστρις Γ΄ (Κχακαουρέ)                        1.836 - 1.817

Αμενεμχέτ Γ΄ (Νιμαατρέ)                          1.817 - 1.772

Αμενεμχέτ Δ΄ (Μαακχερουρέ)                   1.772 - 1.763

Σεμπεκνεφρού (Σομπεκκαρέ) (Βασίλισσα)    1.763 - 1.759

Γκουίν




2η Ενδιάμεση Περίοδος: 1.759 - 1.539


13η Δυναστεία:


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Βεγκάφ

Αμενεμχέτ Ε΄

Χαρνεζεριοτέφ

Αμενικεμαού

Σεμπεχοτέφ Α΄

Ιντέφ Δ΄

Χόρ


(Ακολουθούν 21 βασιλιάδες για περίπου 63 χρόνια)


Αμενεμχέτ Ζ΄

Σεμπεχοτέφ Β΄

Κεντζέρ

Σεμπεχοτέφ Γ΄

Νεφερχοτέπ Α΄                       1.696 - 1.686

Σιχαθόρ                                   1.685 - 1.685

Σομπεχοτέφ Δ΄                        1.685 - 1.678

Σομπεχοτέφ Ε΄                        1.678 - 1.674

Ιαϊμπ                                        1.674 - 1.664

Άϊ                                            1.664 - 1.641

Νεφερχοτέφ Β΄                       

Ακολουθούν 9 βασιλιάδες για περίπου 20 χρόνια.

Μεντουεμζάφ

Δεδούμοσης Β΄

Νεφερχοτέπ Γ΄

 

14η Δυναστεία:

Όνομα Φαραώ

Νεχεσί



15η Δυναστεία:
Υξώς (Κατακτητες της Αιγυπτου, Ασιατικής καταγωγής)


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Σέσι

Γιακουμπχέρ

Σαλιτις

Μπνον

Καγιάνγκ (Απασχνάν)

΄Αποφις (Αουσέρρ Απέπι Α΄)

Απέπι Β΄

Χαμουντί




16η Δυναστεία:


Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας


Αναθερ

Γιακομπαάμ




17η Δυναστεία:
(Πρωτεύουσα: Θήβες)

Όνομα Φαραώ                       Περίοδος Βασιλείας

Ινιοτέφ Ε΄

Σεμπεκεμζάφ Α΄

Νεμπιρεγερό

Σεμπεκεμζάφ Β΄

Ινιοτέφ Ζ΄

Τιουάο Α΄ (Σενακχτενρέ)

Τιουάο Β΄ (Σεκενενρέ)

Κάμοσις (Βανττζκχεπερρέ)

Τίτλος: Πίνακες τών Φαραώ...
Αποστολή από: Iroukos στις 28/09/06, 10:07
Νέο Βασίλειο: 1.539 - 1.070



18η Δυναστεία:

Όνομα Φαραώ                                                   Περίοδος Βασιλείας                          Τάφος


Άμωσις (Νεμππεχτυρέ)                            1.539 - 1.514 π.Χ.

Αμένοφις Α΄ (Ντζεσερκαρέ)                     1.514 - 1.493 π.Χ.                             KV 39

Τούθμωσις Α΄ (Ακχεπερκαρέ)                   1.493 - 1.483 (ή 81) π.Χ.                   KV 20

                                                                                                               KV 38

Τούθμωσις Β΄ (Ακχεπερενρέ)                   1.483 (ή 81) - 1.479 π.Χ.

Χατσεψούτ (Μαατκαρέ) (Βασίλισσα)           1.479 (ή 73) - 1.458 π.Χ.                   KV 20

Τούθμωσις Γ΄ (Μενκχεπερρέ)                   1.479 - 1.426 (ή 25) π.Χ.                   KV 34

Αμένωφις Β΄ (Ακχεπερουρέ)                    1.426 (ή 27) - 1.400 (ή 1.392) π.Χ.      KV 35

Τούθμωσις Δ΄ (Μενκχεπερουρέ)               1.400 (ή 1.392) - 1.390 (ή 1.382) π.Χ./ KV 43

Αμένωφις Γ΄ (Νεμπμαατρέ)                      1.390 (ή 1.382) - 1.353 (ή 1.344) π.Χ.

Αμένωφις Δ΄ ή Ακενατών                        1.353 (ή 52) - 1.336 π.Χ.                   KV 55

(Νεφερνεφερουατέν)                             (1.341 - 1.337 π.Χ.)

Σμενκαρέ (Ανκχκχεπερουρέ) (βασίλισσα)     1.334 (ή 37) - 1.333 (ή 36) π.Χ.

Τουταγχαμών (Νεμπκχεπερουρέ)               1.333 (ή 36) - 1.323 (ή 27) π.Χ.         KV 62

Αι (Κχεπερκχεπερουρέ)                            1.323 (ή 27) - 1.319 (ή 23) π.Χ.

Χορεμχέμπ (Νττζεσερκχεπερουρέ)              1.319 (ή 23) - 1.292 (ή 95) π.Χ.         KV 57




19η Δυναστεία:



Όνομα Φαραώ                                                  Περίοδος Βασιλείας                                     Τάφος


Ραμσής Α΄ (Μενπεχτυρέ)                      1.292 (ή 95) - 1.290 (ή 94) π.Χ.                      KV 16

Σέθος Α΄ (Μενμααρέ)                           1.290 (ή 94) - 1.279 π.Χ.                              KV 17

Ραμσής Β΄ (Ουσερμαατρεσετεπεντρέ)      1.279 - 1.213 π.Χ.                                        KV 7

Μερνεφθά (Μπαενρεχοτεπχιρμαάτ)         1.213 - 1.204 (ή 3) π.Χ.                                KV 8

[Αμενμεσσέ (Μενμιρέ)]                         (1.203 - 1.200 π.Χ.)

Σέθος Β΄ (Ουσερκχεπερουρεσετεπενρέ)   1.204 (ή 200) - 1.198 (ή 94) π.Χ.                   KV 15

Αμωνμές                                            1.203 - 1.200 π.Χ.                                       KV 10

Σιπτάχ (Ακχενρεσετεπενρέ)                   1.198 (ή 94) - 1.193 (ή 88) π.Χ.                     KV 47

Ταουζέρτ (Σιτρεμεριταμούν)(Βασίλισσα)   1.193 (ή 88) - 1.190 (ή 86) π.Χ.                     KV 14





20η Δυναστεία:


Όνομα Φαραώ                                                    Περίοδος Βασιλείας                                        Τάφος


Σετνάχτ    (Ουσερκχαουρεμερυαμούν)         1.190 (ή 86) - 1.187 (ή 84) π.Χ.                      KV 14

Ραμσής Γ΄ (Ουσερμαατρεμερυαμούν)           1.187 (ή 84) - 1.156 (ή 53) π.Χ.                      KV 11

Ραμσής Δ΄ (Χεκαμαατρεσετεπεναμούν)        1.156 (ή 53) - 1.150 (ή 47) π.Χ.                      KV 2

Ραμσής Ε΄ (Ουσερμαατρεσεκχεπερενρέ)       1.150 (ή 47) - 1.145 (ή 43) π.Χ.                      KV 9

Ραμσής ΣΤ΄ (Νεμπμαατρεμερυαμούν)          1.145 (ή 43) - 1.137 (36) π.Χ.                         KV 9

Ραμσής Ζ΄ (Ουσερμαατρεσετεπενρέ)           1.137 (ή 36) - 1.129 π.Χ.                                KV 1

Ραμσής Η΄ (Ουσερμαατρεακχεναμούν)         1.129 - 1.128 (ή 26) π.Χ.

Ραμσής Θ΄ (Νεφερκαρεσετεπενρέ)              1.128 (ή 26) - 1.110 (ή 08) π.Χ.                      KV 6

Ραμσής Ι΄ (Κχεπερμαατρεσετεπενρέ)           1.110 (ή 08) - 1.106 (ή 1.099) π.Χ.                 KV 18

Ραμσής ΙΑ΄ (Μενμαατρεσετεπενπτάχ)          1.106 (1.099) - 1.078 (ή 69) π.Χ.                    KV 4


Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Bάγια στις 29/09/06, 18:09
... αν τα καταφερουμε κ βρεθουμε ποτε μπορω να σου κανω αναλυση απο κοντα (αν το αντεξεις!!! ;D)
ΥΓ: για τον Ραμση ειδικα μπορω να σου μιλαω για ωρες.. ;) είναι η αδυναμια μου!

Δεν ξέρω εαν θα το αντέξω!
Αν όμως εσυ καταφέρεις να προφέρεις αυτά τα ονόματα με τη μία: "Ουσερκχαουρεμερυαμούν - Νεμπμαατρεμερυαμούν - Κχεπερμαατρεσετεπενρέ",
τότε σου υπόσχομαι πως θα κάτσω να μου μιλάς για τον Ραμσή τον 4ο, τον Χεκαμαατρεσετεπεναμούν για όσες ώρες θέλεις.... ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: Iroukos στις 29/09/06, 21:45
Bάγια : έγεινε!!!  ;)


παντος ετσι για να ξες δεν ηταν η πραγματικη τους προφορα αυτη αλλα το πρωτο βαπτισικο τους όνομα!!! για παραδειγμα ο Ουσερκχαουρεμερυαμούν: είναι 3 ονοματα μαζι: Ουσερκχεμ - ουρεμα - ρεμερυαμουν το καθενα σημαινει κατι και όλο μαζι συνεθεται τον Φαραω... ;D (μπάχαλο , ξερω)

το "Ραμσής" το υοθετισαν μετα τη μεγαλη κ τρανη πορεια του Ραμση Β', ηταν ειναι κ θα παραμηνει πρωτοπορος ανα τη παγκοσμια ιστορια κ για τα καταρθωματα κ για τη πολιτικη του! :)
Τίτλος: Απ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ!!!
Αποστολή από: stavros75 στις 29/09/06, 21:53
Εφόσον σας αρέσει τόσο η Αίγυπτος σας προτείνω την ταινία "Stargate"... επιστημονικής φαντασίας...