Το Στέκι των Κιθαρωδών
Μουσικά όργανα και εξοπλισμός => Εφέ => Μήνυμα ξεκίνησε από: DarkHorse στις 27/07/10, 17:14
-
Δεν ξερω κατα ποσο θα ηταν σκοπιμο να ανοιξουμε ενα thread σχετικα με πεταλια, pedal boards, πεταλια true bypass ή με buffer κτλ. Βασικα εχω μπερδευτει λιγο με τα καλα και ασχημα που προσφερουν true bypass πεταλια και πεταλια με καλο buffer. Γενικα θελω οσο το δυνατο λιγοτερα στο signal chain για να μην χανω απο την χροια του ενυσχιτη. Αρχιζω να αναθεωρω την αποψη μου για την χρηση αποκλιστηκα πεταλιων που ειναι true bypass. Απο αυτα που εχω διαβασει προσφατα μαλλον ενα μιξ και των δυο θα μου ταιριαζε καλυτερα. Εαν καποιος εμπειρος στο ζητημα προσεφερε την αποψη του νομιζω θα βοηθουσε αρκετους φιλους.
Το ερωτημα το δικο μου πιο συγκεκριμενα -το wah που εχω ειναι true bypass, θελω να προσθεσω reverb, chorus και delay. Πιστευω αρκετα απλο σεταπ. Αυτα σε εναν Diezel 100αρι.
-
Η συζήτηση στο θέμα αυτό είναι τεράστια.
Και όπως φαίνεται και από τα σχετικά άρθρα/posts σε όλα τα μέρη, δεν υπάρχει και μία απόλυτα σωστή λύση (εξ ού και η πολύ συζήτηση..)
Τα επόμενα άρθρα, λίγο πολύ θέτουν και τα δικά μου συμπεράσματα:
http://www.muzique.com/lab/truebypass.htm (http://www.muzique.com/lab/truebypass.htm)
http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2007/Dec/Should_You_Bypass_True_Bypass_Again.aspx (http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2007/Dec/Should_You_Bypass_True_Bypass_Again.aspx)
1. Πιστεύω ότι όπου έχουμε πάνω από 2 πετάλια true bypass στην σειρά, κάπου πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον buffer.
2. Πιστεύω ότι το buffer αυτό πρέπει να τοποθετείται στο πιο αδύναμο σημείο του σήματος, και αυτό είναι αναμφισβήτητα ακριβώς μετά την κιθάρα.
3. Τα εργοστασιακά πετάλια που έχουν μέσα buffers δεν έχουν απαραίτητα καλούς και διαυγείς buffers. Προτιμώ να έχω δικούς μου καλής ποιότητας, παρά να επαφίεμαι σε κάθε κατασκευαστή πεταλιού και με διαφορετική λύση κάθε φορά.
Για μένα η καλύτερη κατανομή είναι η ακόλουθη, όπως έχει προταθεί από τον Jack Orman και πολλούς άλλους:
(http://i527.photobucket.com/albums/cc359/adr1anos/SignalChain.jpg)
Τώρα πρακτικά, για buffer χρησιμοποιώ το πετάλι της MXR MC401 (http://www.dv247.com/studio-equipment/mxr-mc401-custom-audio-electronics-boost-pedal-guitar-effects-pedal--35039) το οποίο έχω δεί ότι είναι εξαιρετικά διαυγές και μη παρεμβατικό. Ενώ το πετάλι είναι στην πραγματικότητα Booster, εγώ το χρησιμοποιώ ως Buffer, με το volume στα 0dB.
Έχω φτιάξει και δικά μου buffers, κυρίως mosfet, όπως αυτόν που έχουμε βάλει για το DIY project (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=79577.msg626455#msg626455), τα οποία χρησιμοποιώ κατά περίσταση, κυρίως στο Effects Loop.
Για να απαντήσω και την δική σου ερώτηση, πρίν από το wah θα έβαζα ένα buffer και μετά το wah θα έβαζα το chorus.
Το Delay θα το έβαζα στο Effects Loop και μετά από αυτό, τελευταίο, το Reverb.
-
Ανδριανε ευχαριστω για την πολυ κατατοπιστικη απαντηση. Και εγω ετσι σκευτομουν να το κανω, απλα δεν ηξερα που να βαλω το buffer.
σ ευχαριστω φιλε μου.
Δημητρης.
-
Σε ολα αυτα που ειπε ο adr1anos, να προσθεσω εγω απλα οτι οταν εχουμε active οργανο, η υπαρξη buffer δεν ειναι απαραιτητη, αφου το χαμηλου impedance σημα που παιρνουμε ειναι αρκετα "ισχυρο" ωστε να επιζησει χωρις αλλοιωση σε μεγαλες διαδρομες καλωδιου.
Επισης, αν εχουμε καποιο πεταλι που ειναι μονιμως ανοιχτο (π.χ. εναν κομπρεσορα), μπορει να κανει αυτο τη δουλεια του buffer, ειδικα αν ειναι εφικτο να το εχουμε στην αρχη της αλυσιδας.
Τελος, καποια πεταλια (κυριως fuzzface-ο-ειδη κυκλωματα) ειναι ιδιαιτερα επιλεκτικα με το impedance που θελουν να βλεπουν, οποτε μπαινουν παντα πριν απο οποιοδηποτε buffer.
-
Η συζήτηση στο θέμα αυτό είναι τεράστια.
Και όπως φαίνεται και από τα σχετικά άρθρα/posts σε όλα τα μέρη, δεν υπάρχει και μία απόλυτα σωστή λύση (εξ ού και η πολύ συζήτηση..)
Τα επόμενα άρθρα, λίγο πολύ θέτουν και τα δικά μου συμπεράσματα:
[url]http://www.muzique.com/lab/truebypass.htm[/url] ([url]http://www.muzique.com/lab/truebypass.htm[/url])
[url]http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2007/Dec/Should_You_Bypass_True_Bypass_Again.aspx[/url] ([url]http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2007/Dec/Should_You_Bypass_True_Bypass_Again.aspx[/url])
Θα πρόσθετα στα παραπάνω δύο ακόμη άρθρα, τα οποία δίνουν και την αντίθετη άποψη κατά του true bypass (ειδικά το δεύτερο) :
What's the deal with True Bypass? (http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/articles/bypass.htm)
The case against True Bypass (http://www.petecornish.co.uk/case_against_true_bypass.html)
-
Και αυτό το video είναι πολύ ενδιαφέρον, όπου ο τύπος αποδεικνύει ότι το σήμα που περνάει από buffer είναι ακουστικά αρτιότερο από ένα απλό true bypass χωρίς καθόλου buffer:
Visual Sound: Myth Buster #1: True Bypass (http://www.youtube.com/watch?v=MOBn75-WN30)
-
Παιδια σορρυ αν δε βρισκομαι στο καταλληλοτερο θεμα απλα θελω να κανω μια ερωτηση σχετικη με το true bypass. Διαβασα σ ενα αρθρο οτι το πρωτο πεταλι στην αλυσιδα (απο του οποιου το input το καλωδιο συνδεεται στην κιθαρα) ειναι καλο να ειναι buffered πεταλι (οχι true bypass) για να ωθειται καλυτερα (μη χανεται) το σημα σε μεγαλα καλωδια. Εχω επισης διαβασει οτι ακριβως το ιδιο πεταλι (στην ιδια θεση) ειναι καλο να ειναι κουρδιστηρι (για ακριβεστερες ενδειξεις κλπ.). Θελω λοιπον να παρω ενα κουρδιστηρι με true bypass switching και σκεφτομουν μηπως πρεπει να ψαξω για καποιο που να μην ειναι true bypass η απλα να μην το εχω πρωτο στη σειρα. Μηπως επειδη ειναι κουρδιστηρι (δεν εχει καποιο εφε) δεν παιζει ρολο τελικα και να το εχω πρωτο; Εχει κανεις καμια ιδεα;
-
Θελω λοιπον να παρω ενα κουρδιστηρι με true bypass switching και σκεφτομουν μηπως πρεπει να ψαξω για καποιο που να μην ειναι true bypass η απλα να μην το εχω πρωτο στη σειρα. Μηπως επειδη ειναι κουρδιστηρι (δεν εχει καποιο εφε) δεν παιζει ρολο τελικα και να το εχω πρωτο; Εχει κανεις καμια ιδεα;
Τα buffers καλό είναι να είναι στην αρχή της αλυσίδας, αν είναι δυνατόν αμέσως μετά την κιθάρα.
Το κουρδιστήρι, και να είχε αυτή την δυνατότητα, δεν θα το χρησιμοποιούσα για buffer.. υπάρχουν πολύ καλύτερα πετάλια/κυκλώματα για αυτό.
Με την έννοια αυτή, το Pitchblack της Korg που έχω, το έχω τελείως εκτός αλυσίδας και το χρησιμοποιώ μόνο για να κουρδίσω.. εάν το είχα πάνω στο pedalboard κάπου στην αρχή, και θα το προτιμούσα να είναι bypassed μέχρι να το χρειαστώ.
-
Πολυ ενδιαφερον το θεμα και οπτικοποιω την απορια μας κανοντας την δικη μου ερωτηση ..... >:D ;D ;D ;D
Στην παρακατω εικονα ειναι η πεταλιερα μου ως εχει τωρα.... ξεκιναει με
dancomp(ressor) παει στο whah , chorus, overdrive(s) και στο μονο μη true paypass to JackHummer τελος το delay.
το τελευταιο ειναι volume pedal.
Πως θα τα εβαζες Ανδριανε με βαση οσα εχουν συζητηθει εδω και σε αλλα ποστς...???? Θα αλλαζες κατι ?
(http://i458.photobucket.com/albums/qq301/vagtanplan/IMG_0431.jpg)
-
Πως θα τα εβαζες Ανδριανε με βαση οσα εχουν συζητηθει εδω και σε αλλα ποστς... ??? ? Θα αλλαζες κατι ?
Ξεκίνησα αρκετές φορές Βαγγέλη να σου απαντήσω και κάθε φορά είχα θέμα πως τα το προσεγγίσω..
Νομίζω ότι χρειάζομαι να μου πεις κάποια ακόμα πράγματα για το τι προσπαθείς να πετύχεις με την σειρά αυτή για να σε βοηθήσω καλύτερα.. Πχ δεν καταλαβαίνω το Volume εκεί που είναι, πως το δουλεύεις στην πράξη..
BTW ακούστε όλοι που ενδιαφέρεστε για τα buffers αυτό το μικρό demo που είχα ποστάρει παλαιότερα στο DIY:
Όπως υποσχέθηκα, παραθέτω μία μικρή (και τυχαία) ηχογράφηση, για όσους έχουν ενδοιασμούς για το αν τα buffers έχουν αξία και κατά πόσον βελτιώνουν τον ήχο:
[url]http://www.box.net/shared/a3x7xxaqyn[/url] ([url]http://www.box.net/shared/a3x7xxaqyn[/url])
Το συγκεκριμένο είναι το MXR MC401 LineDriver/Booster ([url]http://www.dv247.com/studio-equipment/mxr-mc401-custom-audio-electronics-boost-pedal-guitar-effects-pedal--35039[/url]) και στην ηχογράφηση:
1. Είναι στο 0dB.
2. Είναι το μόνο ανοιχτό/κλειστό.
3. Όλα τα άλλα πετάλια (3 ακόμα στην αλυσίδα μπροστά από τον ενισχυτή μέχρι το input) είναι true bypass.