Το Στέκι των Κιθαρωδών

Μουσικά όργανα και εξοπλισμός => Ενισχυτές => Μήνυμα ξεκίνησε από: adr1anos στις 27/04/11, 16:13

Τίτλος: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 27/04/11, 16:13
REVIEW: PREamp Tubes

Με αφορμή το παρόν ποστ με τις αλλαγές λυχνιών, σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να ποστάρω και εδώ ένα αναλυτικό Review που είχα ποστάρει πολύ καιρό πριν στο forum της Cornford, με αφορμή μία δική μου έρευνα, σχετικά με τις προενισχύτριες και τελικές λάμπες που είχα τότε στην διάθεση μου.
 
Στο πρώτο μέρος, θα γράψω λίγα λόγια για τις προενισχύτριες λάμπες που έχω δοκιμάσει, επεκτείνοντας λίγο ακόμα το πεδίο, καθώς ο καιρός που έχει μεσολαβήσει μου έχει επιτρέψει να δοκιμάσω ακόμα μερικές μάρκες/μοντέλα. Οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και υποκειμενικές, αν και σε γενικές γραμμές, οι δικές μου εντυπώσεις συνάδουν λίγο-πολύ με αρκετά από τα γραφόμενα σε έγκριτα Tube Reviews που έχω κατά καιρούς διαβάσει.
 
(http://i527.photobucket.com/albums/cc359/adr1anos/LH50_TubesPre_1.jpg)
 

Προενισχύτριες Λάμπες:


(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/so12ax7.jpg)
Sovtek 12AX7 / ECC83 WA (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p120_Sovtek-12AX7---ECC83-WA.html)
Η πιο κοινή «Κινέζικη» προενισχύτρια λάμπα που κυκλοφορεί. Εάν αγοράσατε οικονομικό ενισχυτή πρόσφατα, μάλλον έχει τέτοιες μέσα. Τίμιες για τα λεφτά τους, λίγο τραχείς στην χροιά.  Βγάλτε τις από τον ενισχυτή σας, και κρατήστε τις στο συρτάρι για δεύτερες (ή τρίτες..)
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/eh12ax7.jpg)(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/original_images/53_0.jpg)
EH 12AX7 / ECC83 V1 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p53_EH-12AX7---ECC83-V1.html)
ElectroHarmonics, επιλεγμένες με χαμηλά microphonics για την θέση V1. Kαλύτερες από τις Sovtek, λίγο πιο ραφιναρισμένες στην χροιά και κάπως λιγότερο τραχείς. Απλές και τίμιες. Από αυτές παίρνει και επιλέγει ο Tube Amp Doctor και βγάζει τις TAD.
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/52_0.jpg)
EH 12AX7 / ECC83 Gold (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p52_EH-12AX7---ECC83-Gold.html)
Κλασσικές ElectroHarmonics με επίχρυσα pins. Λίγο περισσότερο προσεγμένες από τις απλές EH, χωρίς πάντως σημαντικές διαφορές στην χροιά από τις επιλεγμένες V1 χωρίς επίχρυσα πόδια.
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/3911_0.jpg)
Tung-Sol 12AX7 / ECC83 Reissue V1 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p3911_Tung-Sol-12AX7---ECC83-Reissue-V1.html)
Ίσως οι καλύτερες non-NOS προενισχύτριες που κυκλοφορούν. Πολύ γεμάτος ήχος, δίνουν κάτι σαν “loudness” effect, γεμίζοντας τα μπάσα και καθαρίζοντας τα πρίμα. Εξαιρετικές για την V1 και για καθαρά κανάλια, χωρίς όμως να υστερούν σε distortion. Πολύ ισορροπημένες, χωρίς έμφαση στα μεσαία,  με όμως αποτέλεσμα να μην κόβουν στην μίξη τόσο καλά όσο οι JJ.
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/1414_0.jpg)
JJ 12AX7 / ECC83 Selected GOLD (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p1414_JJ-12AX7---ECC83-Selected-GOLD.html)
Πολύ καλή, rock προενισχύτρια λυχνία, με μεσαία που κάνουν θαύματα. Επιλεγμένες, προσεγμένες, με επίχρυσα pins. Καθαρότατος ήχος, πολύ ωραίο smooth distortion με ολοκληρωμένη χροιά, που κόβει στην μίξη και βγάζει μπροστά τα μεσαία χωρίς αγριάδες, με τρόπο λαμπερό και κρυστάλλινο. Κόβουν καλύτερα από τις TungSol αλλά δεν έχουν αυτό το “loudness” effect τους.
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/1411_0.jpg)
JJ ECC803 Selected GOLD (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p1411_JJ-ECC803-Selected-GOLD.html)
Μία έκδοση της ECC83 με μεγαλύτερο Plate. Την δοκίμασα στις θέσεις V1 και V2, αλλά μου άρεσε καλύτερα στην V2. Καλή για να ζωντανέψει λίγο περισσότερο ο ήχος. Εξαιρετική για να ανεβάσει λίγο το distortion σε καθαρά κανάλια και να προσδώσει λίγη λαμπερότητα. Δεν έχει παρόλα αυτά τις διαφορές με την ECC83 Selected GOLD που θα σε εντυπωσιάσουν.
 

Phase Inverter Λάμπες:
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/495_0.jpg)
JJ 12AX7 / ECC83S Balanced (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p495_JJ-12AX7---ECC83S-Balanced.html)
Η έκδοση της καλής JJ, με μετρημένα τα δύο στάδια ώστε να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ώστε να κάνει καλύτερη δουλειά στην θέση του Phase Inverter. Πολύ καλή επιλογή για PI, γενικά αξίζει μία Balanced λυχνία πριν τις τελικές. Από χροιά είναι το ίδιο με τις JJ 12AX7.
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/so12ax7.jpg)
Sovtek 12AX7 / ECC83 LPS (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p118_Sovtek-12AX7---ECC83-LPS.html)
Η κλασσική Sovtek με LPS (Long Plate Spiral Heater). Κάτι περίεργο συμβαίνει με αυτήν την λυχνία στην θέση Phase Inverter. Δίνει κάτι ξεχωριστό στον ήχο, είναι μία τραχύτητα σε όμως σωστή ποσότητα πριν τις τελικές, είναι κάτι που δεν περιγράφεται εύκολα, αλλά σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσει κανείς εκεί ειδικά. H Elmwood βάζει συγκεκριμένα αυτήν την λυχνία στον PI των Modenna για την ιδιαίτερη χροιά της και το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό.
 
Επόμενο ποστ: Review POWERamp Tubes με audio samples και μετά επιλέγουμε λυχνίες ειδικά για τον LH50 και συζητάμε το γιατί μπαίνει που η κάθε μία.

EDIT: Η συνέχεια που αφορά το πως επιλέγουμε τις λυχνίες που θα βάλουμε, έχει διαχωριστεί από το παρόν θέμα και θα το βρείτε εδώ:

Επιλογή Λυχνιών για τον LH50 (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=82254.msg653141#msg653141)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 04/05/11, 11:24
  REVIEW: POWERamp Tubes
 
Συνεχίζουμε την ανάλυση μερικών πολύ γνωστών λυχνιών τελικού σταδίου EL34 και μετά θα παραθέσω ένα ηχητικό συγκριτικό audio clip για να τις ακούσετε και μόνοι σας.

(http://i527.photobucket.com/albums/cc359/adr1anos/EL34Sets.jpg)

 
Τελικές Λάμπες EL34:
 
(http://ep.yimg.com/ca/I/thetubestore_2209_76688185)
Sovtek EL34 (http://thetubestore.com/sovtekel34wxt.html)
Η πιο κοινή τελική λάμπα που κυκλοφορεί. Ισχύουν τα ρηθέντα κατ’ αντιστοιχία με τις αντίστοιχες προενισχύτριες: αυτές οι λάμπες θα σας ικανοποιήσουν όταν πάρετε τον πρώτο σας λαμπάτο, και για λίγο καιρό. Όταν αρχίσετε να δοκιμάζετε άλλες, θα καταλάβετε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος πέρα από τις εργοστασιακές Sovtek EL34 που μπαίνουν μέσα στους ενισχυτές χαμηλού κόστους. Και αυτές, κάποια στιγμή βγάλτε τις από τον ενισχυτή σας, και κρατήστε τις στο συρτάρι για δεύτερες (ή τρίτες..)
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/5_0.jpg)
EH EL34 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p5_EH-EL34---TT-XMatching.html)
Και πάλι η ElectroHarmonics αποδεικνύεται καλύτερη από την Sovtek με λιγότερο τραχεία χροιά, καλύτερη διαύγεια και πιο απαλή παραμόρφωση που δεν ξύνει. Τίμια λάμπα, με τίμια απόδοση που θα ικανοποιήσει, χωρίς όμως να ξετρελάνει. Καλό σετ να έχετε ένα για backup, καθώς είναι και αρκετά οικονομικές.
 
(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/110_0.jpg)
JJ-EL34-Red-Label (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p110_JJ-EL34-Red-Label---TT-XMatching.html)
Οι κλασσικές JJ EL34 δεν με εντυπωσίασαν όσο με είχαν εντυπωσιάσει οι προενισχύτριες της εταιρείας, ίσως επειδή  τις δοκίμασα όταν είχα ήδη μεγάλη εμπειρία από άλλες, πολύ καλύτερες. Δεν μου φάνηκαν να έχουν τα γνώριμα μεσαία που κόβουν στην μίξη που έχουν οι προενισχύτριες JJ, αλλά αυτό είναι καλό γιατί είναι τελικά αρκετά ισορροπημένες με καλή, ομοιόμορφη παραμόρφωση που αναπτύσσεται ομαλά καθώς γκαζώνεις. Θα τις προτιμούσα από τις EH EL34, αλλά για παραπάνω δεν θα τις διάλεγα.

(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/1248_0.jpg)
JJ KT77 - Red Label (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p1248_JJ-KT77---Red-Label.html)
Ok, εδώ περνάμε σε άλλη κατηγορία από τις απλές JJ-EL34. Οι ΚΤ77 είναι η military version των EL34 και οι διαφορές είναι αρκετές. Μπαίνει στην θέση των EL34 και γίνεται bias με τις ίδιες τιμές. Η λάμπα έχει κάτι από τις καταπληκτικές KT88, μία έμφαση στις δυναμικές, πιο γεμάτα αλλά και σφιχτά μπάσα, πολύ καλή χροιά παραμόρφωσης και γενικά δίνει την αίσθηση της πληρότητας με εξαιρετική ανταπόκριση σε σκασίματα. Πολύ καλή γενικά, αξίζει μία δοκιμή, αλλά είναι αρκετά σπάνια και δεν βρίσκονται εύκολα ζευγάρια που είναι matched. 

συνεχίζεται..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 04/05/11, 11:25
..συνεχίζεται:

(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/info_images/485_0.jpg)
EH 6CA7 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p485_EH-6CA7.html)
Μία έκδοση τελικής λυχνίας, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει άλλη κωδικολογία (6CA7) είναι απόλυτα συμβατή με τις EL34. Αυτές οι τελικές της ElectroHarmonics έχουν κάτι από 6L6 χροιά, μία λαμπερότητα και κάπως πιο διαυγή πρίμα, που ταιριάζουν σε ενισχυτές με καλά καθαρά. Εάν έχετε EL34 αλλά έχετε ακούσει κάποιον Fender με 6L6 και ζηλέψατε τα διαυγή πρίμα του, ίσως καλό θα ήταν να τις δοκιμάσετε στον ενισχυτή σας. Είναι και πολύ όμορφες με το χρυσό logo τους.

(http://www.tube-town.net/ttstore/images/product_images/original_images/2283_0.jpg)
Tung-Sol EL34B-Reissue (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p2283_Tung-Sol-EL34---EL34B-Reissue.html)
Για μένα, η δεύτερη καλύτερη τελική χωρίς να είναι NOS, που έχει πράγματι ολοκληρωμένη διαυγή χροιά, με γεμάτα μπάσα, κρυστάλλινα πρίμα και πολύ καλή smooth παραμόρφωση. Στην αρχή όταν αρχίζει να παραμορφώνει μοιάζει με 6L6 με την έννοια της διαύγειας και της καθαρότητας, όμως όσο την σπρώχνεις περνάει στην British πλευρά της και παράγει εξαιρετικά ισορροπημένη και οργανική παραμόρφωση, με αρμονικές που χαίρεσαι να τις ακούς. Έχω κολλήσει με την συγκεκριμένη και οι πιο ακριβές κεφαλές μου αργά η γρήγορα καταλήγουν με αυτές.

   (http://grangeramp.com/shop/images/T-EL34-WC.GIF)
Winged C Svetlana (SED) EL34 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p1709_SED-EL34---TT-XMatching.html)
Οι καλύτερες (και δυστυχώς ακριβότερες) τελικές non-NOS που μπορεί κανένας να αγοράσει μαζικά. Είναι και αυτές που εάν ακούσετε τα clips κάνουν και την μεγαλύτερη διαφορά. Σημείο αναφοράς στην παραμόρφωση. Εάν θέλετε να έχετε άποψη τι σημαίνει βελούδινη, μεταξένια παραμόρφωση, ακούστε αυτές. ΔΕΝ είναι η χροιά τους για όλους, και μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ. Είναι κάπως σκούρες σχετικά με άλλες, ταιριάζουν σε ενισχυτές που έχουν δυνατότητα για γεμάτα πρίμα και σίγουρα θέλουν να έχεις Presence pot για να φτάσουν σε σημείο ισορροπίας. Αλλά εάν ταιριάξουν με την λαμπάτη κεφαλή σας (και τα γούστα σας), είναι ότι καλύτερο.

Επόμενο ποστ: Audio Clips από 5 τελικές λυχνίες.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 04/05/11, 13:47
Αudio Clips: 5 POWERamp Tubes
 
Συνεχίζουμε την ανάλυση μερικών πολύ γνωστών λυχνιών τελικού σταδίου EL34 και μετά θα παραθέσω ένα ηχητικό συγκριτικό audio clip για να τις ακούσετε και μόνοι σας.
 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ DEMO.

Πολλοί φίλοι ζητάνε να ακούσουν clips λες και μαγικά κάποια φορά θα ακούσουν τον θεϊκό ήχο του Παράδεισου και θα ανακαλύψουν το εξάρτημα που θα τους απογειώσει την χροιά. ΔΕΝ υπάρχει κάτι τέτοιο παιδιά.

Θέλει πολλά χρόνια εμπειρία και πολλά ακούσματα για να μπορέσεις να διακρίνεις διαφορές μεταξύ λυχνιών. Για να ακούσεις και να κρίνεις, πρέπει να έχεις φάει ώρες ολόκληρες, με ένα ενισχυτή, να τον ξέρεις μέσα έξω και πάνω κάτω, και μετά, όταν αλλάξεις λυχνίες να τον ζήσεις σε κάθε του έκφανση, σε διάφορες ρυθμίσεις, με διάφορες εντάσεις και δυναμικές, για να βγάλεις κάποιο σχετικά ασφαλές συμπέρασμα. 
 
Οι λυχνίες ηχογραφήθηκαν με την σειρά που εμφανίζονται στην παρακάτω φωτογραφία:
 
(http://i527.photobucket.com/albums/cc359/adr1anos/TubesReview_EL34.jpg)
 
Οι δοκιμές έγιναν πάνω στον Cornford Roadhouse 30 ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά καθαρός λαμπάτος με πολύ απλό και ξεκάθαρο σχεδιασμό, που ευνοεί την συγκεκριμένη δοκιμή. Όλα τα ρυθμιστικά είναι στην μέση, με το  boost ενεργοποιημένο.
 
Ο RH30 παίζει μέσα από ένα ENGL E112V Cab με Celestion Vintage 30.
 
Η ηχογράφηση έγινε με ένα SHURE Beta 58 A και ένα THE T.BONE MB85 Beta που ήταν διαθέσιμα, τοποθετημένα περίπου 30cm από την καμπίνα, λίγο off-axis σε stereo. Η ηχογράφηση είναι τελείως ξερή, χωρίς καθόλου processing πέρα από το cut/paste.
 
Παίζω πολύ απλά πραγματάκια χωρίς να με νοιάζει τι παίζω ή αν είναι μελωδικό, απλά να μπορώ να το ξανακάνω ίδιο πιο μετά 5 φορές. Παίζω σε μία PRS Custom 24 με μαγνήτες Vintage Bass και HFS (Hot Fat Screams) Treble, full on τα volume and tone, στην δεύτερη θέση (outside coils in parallel), που θυμίζει Strat με λίγο πιο γεμάτο ήχο, ενώ μετά αλλάζω στην τρίτη θέση, για πιο χαρακτηριστικό ήχο PRS humbuckers.
 
Το πρώτο μέρος έχει ένα μικρό riff, 5 σε σύνολο, ένα για κάθε λυχνία:
http://www.box.net/shared/chrupe9rek (http://www.box.net/shared/chrupe9rek)
 
Το δεύτερο μέρος έχει απλά ακόρντα, επίσης 5 σε σύνολο, ένα για κάθε λυχνία:
http://www.box.net/shared/gsyxnsre4k (http://www.box.net/shared/gsyxnsre4k)
 
Οι διαφορές μεταξύ των λυχνιών, πλην της SED που είναι καταφανής, είναι αρκετά διακριτικές. Μην περιμένετε να ακούσετε κάτι της προκοπής από τα μεγάφωνα του portable ή από πρόχειρα ακουστικά. Για να ακούσετε διαφορές και να κάνετε πραγματικές συγκρίσεις, θέλει πολύ καλά μεγάφωνα, ή ακουστικά studio monitors.

Καλή ακρόαση.

 
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 04/05/11, 14:28
όντως δεν κατάλαβα καμία διαφορά... :P
ευχαριστούμε για τον κόπο του άρθρου πάντως...
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zepfan στις 06/05/11, 13:43
Ανδριανέ,μια απορία που μπορεί να είναι χαζή,αλλά θα ηθελα προσωπικά εγώ μια εξηγηση...
Γιατί στις λάμπες προενίσχυσης,δεν χρειάζεται rebias όταν τις αλλάζουμε...? ???
Μηπως έχει σχέση, το ότι δεν τραβανε πολλά ρεύματα,οποτε είναι αμελητέα τα αποτελεσματα  στην αποδοσή τους απο την μικρορυθμιση του bias...?(αν θα μπορουσαμε υποθετικά να το ρυθμισουμε)Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 06/05/11, 15:33
Γιατί στις λάμπες προενίσχυσης,δεν χρειάζεται rebias όταν τις αλλάζουμε...? ???
Όλες οι λυχνίες χρειάζονται Bias current, αλλά το αν χρειάζονται ρύθμιση του Bias εξαρτάται από την τοπολογία της σχεδίασης του κυκλώματος όπου ανήκουν.

Υπάρχουν δύο κυρίαρχες τοπολογίες σχεδιασμού κυκλωμάτων που προμηθεύουν Bias current στις λυχνίες, το Fixed Bias και το Cathode Bias. 

Με το Fixed Bias, η λυχνία τροφοδοτείται με ένα σταθερό Bias current, το οποίο δεν μεταβάλεται σε συνάρτηση με το σήμα. Χρειάζεται ρύθμιση όταν αλλάξει η λυχνία, ή τα χαρακτηριστικά της (λόγω γήρανσης, κλπ). Η σχεδίαση αυτή δίνει αμεσότητα στα σκασίματα και καλή απόκριση σε δυναμικές. Παράδειγμα Fixed Biased ενισχυτή είναι ο Laney LH50 που κοιτάζουμε εδώ.

Με το Cathode Bias, η λυχνία αυτοτροφοδοτείται με κάποιο τρόπο, καθώς το κύκλωμα γύρω της ρυθμίζει συνεχώς το Bias current σε συνάρτηση και με το σήμα.  Η σχεδίαση αυτή δημιουργεί στην χροιά αυτό που λένε "sag" και "bloom", μία ελαστικότητα της απόκρισης, που πολλοί την επιθυμούν. Παράδειγμα Cathode Biased ενισχυτή είναι ο Cornford Roadhouse 30.

Για να έρθω και στην ερώτηση σου, όλες σχεδόν οι προενισχύτριες λυχνίες τοποθετούνται σε κυκλώματα Cathode Biased και δεν χρειάζονται ρύθμιση του  Bias current. Είναι έτσι διότι στο στάδιο της προενίσχυσης λειτουργούν με αυτό τον τρόπο πολύ ικανοποιητικά και επιπλέον έτσι αποφεύγεται η πολυπλοκότητα των κυκλωμάτων τροφοδοσίας και ρύθμισης του Bias σε κάθε μία.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zepfan στις 06/05/11, 17:10
Άλλη μια φορά πολυ κατατοπιστικος!(απο τις 1110 εμφανίσεις αυτού του ποστ,οι χίλιες είναι δικές μου!LOL) ;D
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: artzan στις 16/12/11, 01:05
Για να καταλαβουν και οι υπολοιποι την σηζητηση μας,μετα την αγορα λοιπον της κεφαλης laney tt100  μου εβγαλε προβλημα (σταματησε να λειτουργει το καναλι 3 ενω τα αλλα δυο λειτουργουσαν κανονικα)η μια απο τις 6 προενισχυτριες ecc83 TAD και τις αλλαξα ολες με τις  ματσαρισμενες 12at7wc nos general electric,πηρα μπορω να πω μεγαλη διαφορα στον ηχο ως προς το καλυτερο, μετα την αλλαγη τους και σκεφτηκα οτι θα ηταν καλο να γινει γρηγορα και η αλλαγη στις 4 τελικες οι οποιες ηταν  TAD EL34 και αλλαχθηκαν με τις  ματσαρισμενες EL34 RFT να πω την αληθεια η αλλαγη εγινε εχθες και δεν ειδα την τοση μεγαλη διαφορα στον ηχο οσο ηταν η διαφορα που πηρα με τις προενισχυτριες,η ερωτηση μου ηταν αν χρειαζεται ρυθμιση του bias μετα την αλλαγη των τελικων λυχνιων.προσεξα οτι μετα την αλλαγη οι τελικες λυχνιες δεν πυρακτωνονται και λειτουργουν  σε φυσιολογικα επιπεδα.μπορει να κανω ζημια  στον ενισχυτη η στις λυχνιες,αν δεν γινει ρυθμιση του bias???  δεν ηξερα αν πρεπει να στειλω το μην εδω η να ανοιξω καινουργιο post αν εχω κανει λαθος ας βοηθησει καποιος να τοποθετηθει καπου σωστα..ευχαριστω ΓΙΑΝΝΗΣΤίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 16/12/11, 09:46
Γειά σου και από εδώ Γιάννη και καλώς ήρθες στο forum,

Λοιπόν όπως σου έγραψα και στο μήνυμα, στο ποστ εδώ λίγο πιο πάνω (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=82254.msg651714#msg651714)
επιδείχθηκε στην πράξη και με σαφήνεια, ότι όταν αλλάζουμε λυχνίες, ακόμα και του ίδιου τύπου, το Bias μπορεί να αλλάξει δραστικά.

Δύο τινά μπορούν να συμβούν:

1. Το Bias να είναι χαμηλότερα από την βέλτιστη τιμή του. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των λυχνιών, αλλά από την άλλη μεριά, δεν παίρνουμε την καλύτερη χροιά από τις λυχνίες που αγοράσαμε. Με άλλα λόγια, ειδικά όταν έχουμε δώσει πολλά λεφτά για λυχνίες, και θέλουμε να χαρούμε ηχητικά αυτό που πληρώσαμε, καλό είναι να τις έχουμε καλά ρυθμισμένες.

2. Το Bias να είναι ψηλότερα από την βέλτιστη τιμή του. Στην περίπτωση αυτή, το ερώτημα είναι πόσο ψηλότερα θα είναι. Το ψηλό Bias, μπορεί να μας ακουστεί και καλύτερα στα αυτιά, καθώς οι πιο καυτές λυχνίες έχουν ένα ιδιαίτερο ύφος που σε πολλούς αρέσει. Όμως το πολύ υψηλό Bias θα καταπονήσει τις λυχνίες και θα μειώσει την διάρκεια ζωής τους, και σε ακραίες περιπτώσεις θα πυρακτώσει το εσωτερικό τους και θα τις κάψει. Με άλλα λόγια, ειδικά όταν έχουμε δώσει πολλά λεφτά για λυχνίες, και θέλουμε αυτό που πληρώσαμε να έχει μία διάρκεια, καλό είναι να τις έχουμε καλά ρυθμισμένες.

Άρα ειδικά εσύ που έδωσες λεφτά για NOS λυχνίες απαραίτητα κάνε μία καλή ρύθμιση, να είσαι στην βέλτιστη θέση μεταξύ ηχητικής απόλαυσης και διάρκειας ζωής. 

Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: artzan στις 18/12/11, 23:15
 Αγαπητέ Αδριανέ ο δικός μου ενισχυτής  βάσει του σχεδίου του έχει ένα bias και έχω τέσσερις λυχνίες εξόδου τελικές το σωστό θα ηταν να είχα 4.bias πως θα ρυθμίσω τις 4 λυχνίες να έχουν το ιδιο ρεύμα ηρεμιας???ετσι και αλλιώς τα υλικά που έχει κάτω από κάθε λάμπα ο ενισχυτής δεν είναι ματσαρισμενα είναι ότι εχει το εργοστασιο….οι δικες σου λυχνίες ήταν δυο και ματσαρισμένες αν δεν ήταν τι θα έκανες???
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 19/12/11, 10:15
Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το:
ετσι και αλλιώς τα υλικά που έχει κάτω από κάθε λάμπα ο ενισχυτής δεν είναι ματσαρισμενα είναι ότι εχει το εργοστασιο…
..αλλά γενικά ισχύουν τα εξής:

Οι λυχνίες ταιριάζονται σε περισσότερα του ενός χαρακτηριστικά, που καθορίζουν εν πολλοίς την λειτουργία τους. Δεν φτάνει μόνο το ίδιο bias για να ταιριάζουν ζευγάρια ή τετράδες λυχνιών που λειτουργούν στο ίδιο τελικό στάδιο.

Για τον λόγο αυτό, οι κατασκευαστές θεωρούν εκ προοιμίου ότι θα προμηθευτούμε ταιριασμένες λυχνίες και βασιζόμενοι στο αξίωμα αυτό, για λόγους κυρίως οικονομικούς εγκαθιστούν ένα μόνο ρυθμιστικό bias, ή σε λίγες περιπτώσεις τελικών με 4 λυχνίες δύο, ένα για κάθε τελικό ζευγάρι.

Δυστυχώς λοιπόν, πρέπει να είναι matched οι τελικές σε κάθε περίπτωση, διότι ακόμα και αν ήταν εφικτό να ρυθμίσουμε το bias για κάθε λυχνία, άλλα χαρακτηριστικά που δεν θα ήταν matched πιθανόν να ήταν αρκετά διαφορετικά ώστε να εμπόδιζαν την βέλτιστη λειτουργία τους.

Προσωπικά εάν δεν είχα matched τελικές θα προσπαθούσα να ρυθμίσω το γενικό bias πιο κοντά στο βέλτιστο, ελπίζοντας να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε κάθε λυχνία. Γενικά μία απόκλιση μικρότερη από 2-3mA ανά λυχνία δεν θα κάνει σημαντική διαφορά στον ήχο, και έτσι και αλλιώς η γήρανση των λυχνιών έχει την τάση να αποκλίνει τις λυχνίες από το ταίριασμα τους..

Η άλλη λύση θα ήταν να moddάρω το κύκλωμα και να προσθέσω επιπλέον ξεχωριστά biases αλλά μάλλον δεν θα έμπαινα στην διαδικασία αυτή, θα προτιμούσα να πάρω matched λυχνίες.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: artzan στις 19/12/11, 14:57
εννοω οτι καθε υλικο που υπαρχει κατω απο καθε λυχνια πχ καποιους πυκνωτες η οποιαδηποτε αλλο υλικο δεν ειναι ματσαρισμενα απο το εργοστασιο.και το εγραψες και στην απαντηση που μου εδωσες ( άλλα χαρακτηριστικά που δεν θα ήταν matched πιθανόν να ήταν αρκετά διαφορετικά ώστε να εμπόδιζαν την βέλτιστη λειτουργία τους.)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 19/12/11, 16:11
εννοω οτι καθε υλικο που υπαρχει κατω απο καθε λυχνια πχ καποιους πυκνωτες η οποιαδηποτε αλλο υλικο δεν ειναι ματσαρισμενα απο το εργοστασιο.και το εγραψες και στην απαντηση που μου εδωσες ( άλλα χαρακτηριστικά που δεν θα ήταν matched πιθανόν να ήταν αρκετά διαφορετικά ώστε να εμπόδιζαν την βέλτιστη λειτουργία τους.)

Δεν ξέρω πως το φαντάζεσαι, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τα παθητικά υλικά όπως αντιστάσεις και πυκνωτές έχουν συγκεκριμένες τιμές και έτσι δεν χρειάζεται να είναι ταιριασμένα, οι αποκλίσεις που τυχόν υπάρχουν είναι μηδαμινές..

Εγώ μίλησα για λειτουργικά χαρακτηριστικά των ιδίων των λυχνιών (Gm, lp κλπ), όχι των λοιπών παθητικών εξαρτημάτων που πλαισιώνουν το κύκλωμα..

Δες αυτή την φωτογραφία που είχα παραθέσει και νωρίτερα στο ποστ αυτό, όπου και τα 3 ζευγάρια είναι matched, στις 2 πιο σημαντικές ηλεκτρικές παραμέτρους που έχουν οι λυχνίες (Gm και lp) ΚΑΙ ΟΜΩΣ, κοίτα πόσο διαφορετικές τιμές μπορεί να έχουν, ΙΔΙΑ ΜΑΡΚΑ και ΙΔΙΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ λυχνίες:

(http://i527.photobucket.com/albums/cc359/adr1anos/LH50_TungSolEL34x3.jpg)

Πες λοιπόν ότι παίρνω μία από ένα σετ και μία από ένα άλλο, δηλαδή ανόμοιες για ένα τελικό στάδιο δύο λυχνιών..
Εάν είχα δύο ρυθμιστικά Bias θα μπορούσα να ρυθμίσω σε δύο ανόμοιες λυχνίες το ίδιο ακριβώς Bias.

Θα ήταν ταιριασμένες? Όχι!.
Επειδή θα είχαν άλλα διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα ήταν μεν στο ίδιο Bias, αλλά θα λειτουργούσαν με διαφορετική συμπεριφορά, οπότε δεν θα είχαμε τον βέλτιστο ήχο..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: artzan στις 19/12/11, 23:59
τα υλικα μπορει να λενε οτι εχουν τις ιδιες τιμες αλλα δεν ειναι ταιριασμενα απο το εργοστασιο και αυτο μπορει να αποδειχθει παιρνοντας 10 πυκνωτες με την ιδια τιμη με ανοχη 10% σημαινει 330pf πανω η 330pf κατω δεν ειναι μηδαμινη αποκλιση αυτο.μπορω να πω οτι  ειναι μεγαλη διαφορα αν υποθεσουμε οτι εχουμε τοσα πολλα  υλικα στην πλακετα του ενισχυτη μας...αρα και το bias ρυθμισουμε και ταιριασμενες να ειναι οι λυχνιες παλι δεν θα εχουμε βελτιστο ηχο γιατι δεν εχουμε ματσαρισμενα υλικα στα οποια το εργοστασιο οχι απλα δεν καθεται να τα ματσαρει αλλα τα βαζει με την αναγραφομενη τιμη χωρις να τα μετρησει.απωλεια ηχου λογω μαζικης παραγωγης θα μπορουσα να το πω ..και μιλαμε για μονοφωνικους ενισχυτες φαντασου να μιλαγαμε για στερεοφωνικους ενισχυτες ολη αυτη την ρυθμιση και το ματσαρισμα των υλικων και των λυχνιων να ερθουν ακριβως και με το αλλο καναλι....
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 20/12/11, 00:32
Η συζήτηση περί ανοχής των υλικών είναι πολύ μεγάλη και εν πολλοίς θεωρητική, καθώς οι επιλογές των υλικών καθορίζονται από τους κατασκευαστές και το πόσο προσοχή θέλουν να δώσουν στην ποιότητα των υλικών, πράγμα που έχει αντίκτυπο σαφώς και στην κατηγορία τιμής του μηχανήματος.

Συμβουλή μου είναι αντί να εστιάζεις σε επιλογές που έχουν ήδη γίνει για σένα από τον κατασκευαστή μιας και αγόρασες το μηχάνημα του, να εστιάσεις σε αυτά που μπορείς να επηρεάσεις για να καλυτερέψεισ τον ήχο σου, που είναι και το ζητούμενο.

Κάνε μία καλή ρύθμιση bias και απόλαυσε ότι καλύτερο μπορεί να σου δώσει το μηχάνημα σου και οι λυχνίες που επέλεξες, αυτό είναι και η ουσία του ποστ.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: GrinderX στις 31/12/11, 19:20
Καλησπέρα, χρόνια πολλά με υγεία και καλή χρονιά σε όλους. Τα κυκλώματα τύπου Bugera Infinium, Orange DIVO, Tubesync, κτλ λένε τίποτα;; Αξίζει κανείς να δώσει τα παραπάνω χρήματα γι' αυτές τις λύσεις;
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 02/01/12, 17:26
Είναι μεγάλη ανακούφιση να ξέρεις ότι κάθε στιγμή, οι τελικές λυχνίες σου είναι βέλτιστα ρυθμισμένες με το σωστό bias. Με την έννοια αυτή, αξίζει να υπάρχουν αυτά τα κυκλώματα.

Από την άλλη, πολλά demos από τέτοια κυκλώματα δείχνουν χρήστες να τοποθετούν ανόμοιες και ετερόκλητες λυχνίες θέλοντας να δείξουν ότι ο ενισχυτής δεν καταλαβαίνει τίποτα και λειτουργεί με τα πάντα.. 

Για λόγους που εξήγησα αναλυτικά πριν, με αυτά τα κυκλώματα δεν αίρεται η υποχρέωση μας να παίρνουμε ομοειδείς και ταιριασμένες λυχνίες. Αλλιώς, με αταίριαστες και ετερόκλητες λυχνίες δεν θα έχουμε ποτε τον καλύτερο ήχο που μπορεί να μας δώσει ο ενισχυτής μας.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: GrinderX στις 02/01/12, 19:00
Δε με ενδιαφέρει να τοποθετώ μαζί διαφορετικού τύπου ή μη ταιριασμένες λυχνίες. Προσωπικά θεωρώ ποιο σημαντικό ότι με αυτού του είδους τα κυκλώματα έχεις πάντα ένδειξη για την καλή κατάσταση των λυχνιών. Σίγουρα γι' αυτούς που δεν έχουν τις γνώσεις, θέλουν να πετύχουν διαφορετικά ηχοχρώματα έχοντας EL34 και 6L6 μαζί ή απλώς βαριούνται να ρυθμίζουν τις λυχνίες τους, κάποιο κύκλωμα τύπου Tubesync είναι ένα σημαντικό βοήθημα.

Τείνω να πιστεύω πως προσωπικά κάτι τέτοιο θα μου είναι αχρείαστο, οπότε μαζί με τα υλικά για το DIY attenuator που συζητάμε στο άλλο θέμα, λέω να παραγγείλω και ένα bias probe. Θα έχει και πιο πλάκα έτσι όταν έρθει η ώρα για αλλαγή των λυχνιών. Αν και computer geek θεωρώ πως κάποια πράγματα είναι ωραίο να μη χάνουν τη μαγεία τους τοποθετώντας ψηφιακά μπλιμπλίκια.

ΥΓ Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα αποκτήσω τον πρώτο μου λαμπάτο  :) :)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 02/01/12, 23:28
.. λέω να παραγγείλω και ένα bias probe..

Πάντα καλή ιδέα!..
http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p471_Kit-Bias-Probe-Octal.html
http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p3132_Bias-Probe-Octal--assembled.html
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 20/01/13, 20:40
Πολυ ωραιο θεμα, να προσθεσω και εγω απο μνημης το λιθαρακι μου.
Μπορει να θυμαμαι λαθος, αλλα στην αρχη του θεματος η Sovtek αναφερετε ως "κινεζικη" (μαλλον τα εισαγωγικα σημαινουν οτι δεν ειναι?). αλλα απ'οσο ξερω ηταν Σοβιετικες, και τωρα βγαινουν στο xpo-pul εργοστασιο στην Ρωσια. Το οποιο αν δεν κανω λαθος ανηκει στην New Sensor που εχει την Electro-Harmonix βασικα, οποτε βγαζουν εκει ολες τις λαμπες που εχουν δικαιωματα. (Tung-Sol, Mullard, Svetlana, Sovtek, Electro-Harmonix, Gold Lion κτλ). Αλλα υποτιθεται ειναι διαφορετικες μεταξυ τους (καθε μια ειναι προσπαθεια να αντιγραφει η αυθεντικη λαμπα, πραγμα τρομερα δυσκολο).
Στην πραγματικοτητα ολες οι λαμπες που χρησιμοποιουμε στους ενισχυτες κιθαρας βγαινουν απο 4-5 εργοστασια παγκοσμιως, 1 στην Τσεχια, 1-2 στη Ρωσια , και 2 στην Κινα που πλεων εχει γινει 1 νομιζω.
Εμενα μου αρεσανε οι Τσεχικες απ'οτι ειχα δοκιμασει παλια, παει πολυ καιρος ομως απο τοτε. Υπαρχουν και hi-fi λαμπες που βγαινουν σε μικρες ποσοτητες και κοστιζουν μια περιουσια, KR Audio για παραδειγμα. Κατι hi-fidelades ειχαν φτιαξει και μια πανακριβη 12ΑΧ7 χρησιμοποιωντας κρυονικη, αλλα δεν ξερω που ακριβως τις φτιαχνουν και με τι.
Γενικα σε μεγαλο βαθμο εκλεισαν τα εργοστασια, χαθηκε η τεχνογνωσια (γελιο εχει το παραδειγμα της Tesla που παρατησαν τις audio για να βγαζουν μονο μικροκυματικες, βγηκαν τα μικροκυματικα ολοκληρωμενα της motorola κτλ, εκλεισαν, αρχισε ο κοσμος να θελει παλι λαμπες ηχου, την αγορασε η JJ, απελυσαν εναν παπου που ειχε μεινει απο παλια, και μετα καταλαβαν οτι ο παπους ηξερε να φτιαχνει τις λαμπες με τον αυθεντικο τροπο και να χειριζετε να μηχανηματα), και τωρα προσπαθουν με reverse engineering να τα ξαναμαθουν ολα απο την αρχη...

 
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 20/01/13, 20:53
απελυσαν εναν παπου που ειχε μεινει απο παλια, και μετα καταλαβαν οτι ο παπους ηξερε να φτιαχνει τις λαμπες με τον αυθεντικο τροπο και να χειριζετε να μηχανηματα), και τωρα προσπαθουν με reverse engineering να τα ξαναμαθουν ολα απο την αρχη...

τραγικοί! ;D

Κατι hi-fidelades ειχαν φτιαξει και μια πανακριβη 12ΑΧ7 χρησιμοποιωντας κρυονικη, αλλα δεν ξερω που ακριβως τις φτιαχνουν και με τι.

αυτό εννοείς?
http://www.cryoset.com/catalog/product_info.php?products_id=43 (http://www.cryoset.com/catalog/product_info.php?products_id=43)
http://www.nitrofreeze.com/services/conventional-cryogenic-treatment/electricalelectronics/vacuum-tubes/ (http://www.nitrofreeze.com/services/conventional-cryogenic-treatment/electricalelectronics/vacuum-tubes/)
http://tubedepot.com/bsctfaq.html (http://tubedepot.com/bsctfaq.html)  (προς τα κάτω)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 20/01/13, 21:40
Nαι πολλες μαρκες βγαζουν λαμπες Κρυονικα επεξεργασμενες, με τις Psvane νομιζω τις πιο ακριβες, σαν αυτες που εβαλες, και λεει κανει θαυματα. Δεν εχω δοκιμασει προσωπικα για να πω. Αλλα ελεγα για μια συγκεκριμενη μαρκα που ελεγαν οτι βγαζουν μονοι τους, αν και για ειδικη γραμμη παραγωγης στην κινα το κοβω, αν βρω που το ειχα δει θα ποσταρω.

Απο προσωπικη εμπειρια να πω οτι οντως οι λαμπες στον τελικο δεν κανουν τοση διαφορα οσο αυτες της προενισχυσης, και ειδικα η V1 & PI/driver (αναλογα με τον ενισχυτη παντα).
Δηλαδη εχω δει καλωδιο ηχειων (κεφαλη-καμπινα) να κανει μεγαλη διαφορα, και αλλαγη σε λαμπες τελικου αμελητεα.
Αλλα σε λαμπες προενισχυσης παιζουν τρελες διαφορες. Π.χ. ενας φιλος ειχε παρει εναν Sunn Solarus παλιο απο ΗΠΑ. Ειχε καποιο μικροπροβλημα και το ειχε παει καπου για σερβις. Στο σερβις του αλλαξαν ολες τις παλιες (παλιας παραγωγης) λαμπες που ειχε με νεες (πιθανως οι λαμπες να ηταν και το προβλημα, δεν ξερω), κινεζικες. Ε τον ειχε φερει σπιτι μου, και εχω ενα κουτι γεματο με ΝΟS, μεταχειρισμενες παλιες και με νεες λαμπες. Τον βαζουμε παιζει λιγο οπως ηταν. Αλλαζουμε την V1 με μια νος, Raytheon αν θυμαμαι καλα, αλλος ηχος τελειως, καμια σχεση με τον thin ηχο που ειχε με την κινεζικη, ξαφνικα αποκτησε ογκο, αρμονικες, αλλος ενισχυτης! Δοκιμασαμε και αλλες νος 12ΑΧ7 και 12ΑΤ7, καθως βαλαμε ιδια λαμπα και στη ν2, οπου εκανε διαφορα, αλλα πολυ μικρη. Τελικα κρατησε εκεινη ο φιλος την πρωτη, ειχα παρει πολλες απο εκεινες.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 21/01/13, 13:19
Στην πραγματικοτητα ολες οι λαμπες που χρησιμοποιουμε στους ενισχυτες κιθαρας βγαινουν απο 4-5 εργοστασια παγκοσμιως, 1 στην Τσεχια, 1-2 στη Ρωσια , και 2 στην Κινα που πλεων εχει γινει 1 νομιζω.

Πράγματι, ενώ υπάρχουν πάνω από 17-18 εργοστάσια λυχνιών παγκοσμίως:
http://www.vacuumtube.com/mfg.htm (http://www.vacuumtube.com/mfg.htm)

.. οι λυχνίες που μας ενδιαφέρουν εμάς προέρχονται από 4 εργοστάσια:

JJ / Tesla στην Τσεχοσλοβακία
 
Το εργοστάσιο Τέσλα στην Τσεχοσλοβακία ήταν ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια στον κόσμο που παράγουν λυχνίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Είχε φτιάξει πάρα πολλές από τις καλύτερες OEM λυχνίες του παρελθόντος όπως Telefunken, Siemens, Amperex, Mullard, και Brimar.Το 1994, έγινε μετεγκατάσταση και εκμοντερνισμός του εξοπλισμού του εργοστασίου Tesla και πολλοί από τους έμπειρους μηχανικούς της Δημοκρατίας της Σλοβακίας ξεκίνησαν την ανάπτυξη και την παραγωγή των λυχνιών JJ Electronic.
 
Winged C - Svetlana, Αγία Πετρούπολη

Η JSC Svetlana είναι μια ρωσική εταιρεία η οποία κατέχει και λειτουργεί το εργοστάσιο Svetlana στην Αγία Πετρούπολη, όπου παρασκευάζονται λυχνίες για σχεδόν 100 χρόνια. Οι λυχνίες αυτού του εργοστασίου πωλούνται με τις εμπορικές ονομασίες Winged C (http://www.thetubestore.com/Tubes/SED-Winged-C) και SED (και όχι οι γνωστές Svetlana). Έχουν πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και το εργοστάσιο παράγει ίσως την υψηλότερη ποιότητα λυχνιών που παράγονται σήμερα.

Xpo-pul / Reflektor Saratov, Ρωσία

Το εργοστάσιο  Xpo-pul / Reflektor στο Saratov στην Ρωσία είναι ιδιοκτησία της αμερικανικής εταιρείας New Sensor Corp και παράγει τις λυχνίες Sovtek (http://www.thetubestore.com/Tubes/Sovtek), και Electro-Harmonix (http://www.thetubestore.com/Tubes/Electro-Harmonix). Παράλληλα όμως με τις λυχνίες αυτές, εδώ είναι που παράγονται οι λυχνίες Svetlana  (http://www.thetubestore.com/Tubes/Svetlana)που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και όλη η τρέχουσα παραγωγή των Tung-Sol (http://www.thetubestore.com/Tubes/Tung-Sol), Genalex Gold Lion (http://www.thetubestore.com/Tubes/Genalex-Gold-Lion) και Mullard (http://www.thetubestore.com/Mullard_2.jpg) την εμπορική επωνυμία της οποίας έχει αγοράσει η New Sensor.

Shuguang, Κίνα

Το εργοστάσιο στην Κίνα Shuguang (http://www.thetubestore.com/Shuguang_846.jpg) ανήκει επισήμως στην εταιρεία γνωστή ως Shuguang Electron Group Co, Ltd, μια πολύ  μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην Κίνα, που ιδρύθηκε το 1958. Οι λυχνίες αυτού του εργοστασίου πωλούνται με τις εμπορικές ονομασίες Valve Art (http://www.banzaimusic.com/Valve-Art/) και Golden Dragon (http://www.pmcomponents.co.uk/goldendragontubes.htm) καθώς και γενικά κινέζικες λυχνίες και οι λεγόμενες Sino (http://www.banzaimusic.com/Sino-China-Shuguang/) λυχνίες.
 
Οπότε που κατασκευάζονται όλες οι υπόλοιπες λυχνίες που ξέχουμε, πχ Groove Tubes, TAD κλπ?..

..σας αφήνω να μαντεύετε μέχρι να το πάρει το ποτάμι στο επόμενο ποστ..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 21/01/13, 13:24
Reserved
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 21/01/13, 15:57
Πολυ καλο το λινκ, αλλα επειδη ειναι λιγο παλιο να σημειωσω οτι το ΕΙ εχει χρεωκοπησει και κλεισει. Καπου το 2009 ειχαν βγαλει το ονομα/εργοστασιο/μηχανηματα σε δηποπρασια, αλλα δεν ξερω τι εγινε τελικα...
Η ΚΤ88 χρησιμοποιειτε πολυ και σε hi-fi ενισχυτες, οποτε βγαινει απο αρκετα εργοστασια, γιατι για τετοιες εφορμογες πληρωνετε ακριβα, παρα το οτι το 90% της παραγωγης audio tubes παγκοσμιως μπαινει σε ενισχυτες κιθαρας, εκει συνηθως βαζουν οτι πιο φθηνο υπαρχει, αρκει να αντεχει.
Το ονομα svetlana ανηκει πλεων στη New Sensor οπως ειπες, και πολλα απο εργοστασια που ανηκαν στην συνομοσπονδια svetlna πλεων ειναι ανεξαρτητα (οπως της SED/Winged-C που αναφερεις). Εχει γελιο παντως που η JSC Svetlana δεν μπορει να πουλησει λαμπες με αυτο το ονομα.
Καπου ειχα διαβασει (δεν ειμαι 100% σιγουρος οτι ισχυει) οτι συνολικα απο τα εργοστασια στη Ρωσια βγαινουν 6 τυποι 12ΑΧ7, 3 απο το Xpo-Pul, και τρεις απο τα υπολοιπα (SED,Voskhod κτλ). Οποτε ολες οι μαρκες ειναι λιγο πολυ παραλλαγες της ιδιας λαμπας, ή η ιδια λαμπα με αλλο ονομα.
Στην Κινα υπηρχε και το εργοστασιο της Guiguang, του οποιου ο ιλαμπες ειχαν πολυ καλη φημη, αλλα εχει κλεισει εδω και 2 χρονια περιπου.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Alex_Under στις 24/01/13, 13:44
Θέλω να αλλάξω τις 3 Sovtek 12AX7 που έχει ο Blues Junior και να βάλω LPS.
Να αλλάξω και τις 3 (V1,V2,V3) ή μόνο αυτήν που είναι ο Phase Inverter (V3)?
Αυτό που ρωτώ είναι "Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της LPS είναι χρήσιμα μόνο στην θέση του PI ή μπορεί να οφελήσει σε όλες τις θέσεις;".

Επίσης, τι είναι αυτή η διαφοροποίηση που ακούει στο όνομα "Balanced". Τι προταιρήματα έχει και σε ποια θέση μπορεί να φανεί αυτή η ιδιότητα χρήσιμη?
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zeoy στις 24/01/13, 13:55
Θέλω να αλλάξω τις 3 Sovtek 12AX7 που έχει ο Blues Junior και να βάλω LPS.
Να αλλάξω και τις 3 (V1,V2,V3) ή μόνο αυτήν που είναι ο Phase Inverter?
Αυτό που ρωτώ είναι "Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της LPS είναι χρήσιμα μόνο στην θέση του PI ή μπορεί να οφελήσει σε όλες τις θέσεις;".

Επίσης, τι είναι αυτή η διαφοροποίηση που ακούει στο όνομα "Balanced". Τι προταιρήματα έχει και σε ποια θέση μπορεί να φανεί αυτή η ιδιότητα χρήσιμη?
Ευχαριστώ.


Οι balanced προτείνονται για τη θέση του PI. Φαντάσου ότι εκεί το σήμα μοιράζεται στα δύο (με αντιστροφή φάσης στο ένα από τα δύο μισά) και τροφοδοτεί τις τελικές (οι μισές από αυτές ενισχύουν τη μια ημιπερίοδο και οι άλλες μισές την άλλη). Όσο πιο όμοια είναι τα δύο σήματα που φεύγουν από την PI τόσο πιο καλά γίνεται η όλη δουλειά και αποφεύγονται (ανεπιθύμητες*) παραμορφώσεις. Γι'αυτό θέλουμε τα δύο ενισχυτικά στάδια της 12Α*7 PI να είναι ισορροπημένα (balanced).


* υπάρχει σημαντική μερίδα ατόμων (όχι η πλειοψηφία όμως) που υποστηρίζουν ότι οι ενισχυτές τους ακούγονται καλύτερα με αυτές τις παραμορφώσεις οπότε δεν προτιμάνε balanced στην PI.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 24/01/13, 21:09

Οπότε που κατασκευάζονται όλες οι υπόλοιπες λυχνίες που ξέχουμε, πχ Groove Tubes, TAD κλπ?..

..σας αφήνω να μαντεύετε μέχρι να το πάρει το ποτάμι στο επόμενο ποστ..


Ηρθε η ωρα να το παρει το ποταμι!?  :)


Παντως NOS εμφανιζοντε που και που, με £14,000.00 (+ £120 περιπου μεταφορικα) μπορει κανεις να παρει χιλιες mullard cv4024
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=271139098957&ssPageName=ADME:B:FSEL:GB:1123 (http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=271139098957&ssPageName=ADME:B:FSEL:GB:1123)
και με £40,000 (!!!!!!!!! + £75 περιπου μεταφορικα) να παρει χιλιες mullard cv4003
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310567310974&ssPageName=ADME:B:FSEL:GB:1123 (http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310567310974&ssPageName=ADME:B:FSEL:GB:1123)

και μετα αν εχει μηχανημα να τις τεσταρει, να τις πουλησει μια-μια και να γινει πλουσιος!
 ;D (πλακα κανω, ε?)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Alex_Under στις 27/01/13, 17:35
Αδριανέ, βρήκα τι δώρο θα σου πάρω για το Hanuka  :)
Orange Debuts Revolutionary DIVO VT1000 Tube Tester at NAMM 2013 - Watch our Review (http://www.youtube.com/watch?v=i4tuYt1VeMU#ws)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 13/02/13, 20:41
βρηκα το ενα απο τα δυο μοντελα λαμπες που ελεγα καπου σε καποιο ποστ...

(http://www.euroaudioteam.com/c2/page-images/000009/000004-02.jpg)

EAT (euro audio team) ecc803s cool valve. Για χαιφιντελαδες κυριως. Τις εχω δει να πωλουντε γυρω στα 150 ευρω, αλλα το γεγονος οτι η εταιρεια ειναι καπου Σλοβακια/Τσεχια, με κανει να πιστευω οτι ειναι μια διαλεγμενη ή ειδικη JJ 12AX7 με μια ψυκτρα και τιμη που να ταιριαζει με τις τιμες των ενισχυτων των χαιφιντελαδων και να ειναι στο ιδιο επιπεδο τιμης με τις NOS telefunken που ψαχνουν ολοι για να υποσχεται παρομοιες επιδοσεις.
Βεβαια μπορει και να ειμαι λαθος, υποθεσεις κανω...
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Alex_Under στις 14/02/13, 22:34
Μου ήρθε σήμερα η παραγγελία με τις 3 προενισχύτριες απ'το Banzai. Ελπίζω αύριο να βρω λίγο χρόνο να τις περάσω.
Σκέφτομαι την TAD 7025 στην V1, την Ruby 7025SS στην V2 και την LPS που είναι και Balanced στην V3 (PI).
Any thoughts...?
(http://img546.imageshack.us/img546/528/20130214222339.jpg)Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 14/02/13, 23:03
Μεγειά και καλορίζικες!.. Γράψε εντυπώσεις!..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 17/02/13, 02:39
Κανε δοκιμές και κράτα ότι σου ακούγεται καλύτερα!  ;)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Alex_Under στις 17/02/13, 10:19
Έκατσα και έγραψα κάποια ριφάκια στο Looper για να κάνω Α-Β test αλλά ούτε η φωτογραφική μηχανή μου, στο mode της κάμερας, αλλά ούτε και η (so called) HD Logitech webcam κατάφεραν να αποτυπώσουν κάτι αξιόλογο. Πολύ "μπουμινγκ", ίσως να φταίει ο χώρος.
Οπότε το παράτησα το Α-Β-ing.
Τις έβαλα με την σειρά που έγραψα παραπάνω.
Τα πρώτα "καλά" συμπεράσματα που μπόρεσα να βγάλω, προσπαθώντας να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, είναι
α) Ο ενισχυτής έγινε πιο..."ευαίσθητος". Ακούγονται καλύτερα ακόμα και το άγγιγμα των δαχτύλων επάνω στις χορδές και ο ήχος έγινε πιο sparkly. Κάτι σαν να είχα πολυκαιρισμένες χορδές στην κιθάρα και τις άλλαξα με καινούργιες.
β) Πριν, όταν έβαζα το Volume (preamp) στο 12, δεν μ'άρεζε αυτό που άκουγα. Ήταν πολύ farty ο ήχος. Τώρα στο 12 και με το Fat switch έχω πολύ πιο "κρεμώδες" overdrive. Και με το Blues Driver σεταρισμένο τέρμα στο boost και κλειστό το gain...ώρε γλέντια...

Δεν ξέρω αν ο συνδυασμός είναι που τα κάνει όλα αυτά ή αν άλλαζα μόνο την V1 με TAD θα άκουγα τα ίδια πράγματα.
Δεν κάθομαι τώρα να ξαναξεβιδώνω για να δω...βαριέμαι :P
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 17/02/13, 11:41
Μπράβο, καλή περιγραφή έκανες και έχεις καλό αυτί.. πολλοί δεν μπορούν να ακούσουν τις διαφορές και τις φαντάζονται.. Περιμένουν κάτι σαν διαφορά στο EQ ενώ η μεγαλύτερες διαφορές είναι όπως είπες στα dynamics, την απόκριση και την χροιά της παραμόρφωσης.

Είναι προσθετικά τα αποτελέσματα, αν και το clarity συνήθως έρχεται από την V1 και το πιο κρεμώδες distortion από τις υπόλοιπες και σαφώς τον PI. Δεν έχει νόημα να αρχίσεις να μπαζο-βγάζεις, μια χαρά είσαι έχεις ήδη πάρα πολύ καλό σετ.

Καλόπαιχτος, enjoy!..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 22/02/13, 21:42
Έφτασε η ώρα αλλαγής των λυχνιών στον ενισχυτή (νομίζω ότι 2 ώρες λειτουργίας  ;D ήταν αρκετές  ;D ;D ;D ).

Σήμερα παρέλαβα έναν Fender Greta. Ωραιότατος ενισχυτής, τουλάχιστον γι' αυτά που ζήταγα. Μικρούλης, λαμπάτος (μία 12ΑΧ7 στην προενίσχυση και μία 12ΑΤ7 στην έξοδο) και όμορφος.

Αυτό που θέλω, είναι να καθαρίσει ένα τσακ ο ήχος. Ή για την ακρίβεια, να "βρωμίζει" λίγο πιο ψηλά. Η μία κιθάρα που (κάνω ότι) παίζω, είναι περισσότερο γκαζιάρικη απ' ότι θέλω να παίζω. Άλλωστε τον ενισχυτή αυτόν τον πήρα για τον χώρο μου (aka κελί απομόνωσης, 3Χ3Χ3 περίπου). Τα 2W του είναι υπεραρκετά για μένα.

Επειδή οι λάμπες του είναι υπερκινέζικες low-cost (by the way, εντύπωση μου έκανε που σε αυτή την κατηγορία τιμής έχει choke, κι όχι αντίσταση κλπ) λέω λοιπόν να τις αλλάξω με το καλημέρα για να τον βελτιώσω έτσι κι αλλιώς. Άλλωστε, είμαι της γνώμης ότι στους λαμπάτους πρέπει να αλλάζεις λάμπες μέχρι να βρεις τι θες.

Για ξεκίνημα λοιπόν, κατέληξα σ' αυτές τις δύο:
Μία 12AX7 Tungsol Reissue V1 (που απ' ότι διάβασα εδώ κάνει ότι ακριβώς θέλω, καθαρίζει λίγο τον ήχο) και
μία JJ 12AT7.

Τι προτείνετε ως ειδικοί;
Τέλος, ψωνίζουμε από τον tube-town ή κάπου αλλού;

Θενξ!
Αντώνης.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 22/02/13, 21:47
Καλορίζικος!

γιατί δεν αλλάζεις την 12AX7 της προενίσχυσης με μία 12ΑΥ7 που έχει σχεδόν το μισό Gain Factor?

( http://www.diyguitarist.com/GuitarAmps/SD-Convertible/patgf1.htm (http://www.diyguitarist.com/GuitarAmps/SD-Convertible/patgf1.htm) )
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 22/02/13, 21:48
Καλορίζικος!

γιατί δεν αλλάζεις την 12AX7 της προενίσχυσης με μία 12ΑΥ7 που έχει σχεδόν το μισό Gain Factor?

( [url]http://www.diyguitarist.com/GuitarAmps/SD-Convertible/patgf1.htm[/url] ([url]http://www.diyguitarist.com/GuitarAmps/SD-Convertible/patgf1.htm[/url]) )


Εμ, γι' αυτό ρωτάω, για να μάθω  :)
Θενξ!
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 22/02/13, 23:08
όσο μικρότερο Gain Factor θα βρωμίζει και δυσκολότερα....οπότε θα χεις μεγαλύτερο headroom....

αλλά αν είναι μονοκάναλος ο ενισχυτής πρέπει να κάνεις πειράματα να βρεις με ποια λάμπα βρωμίζει στην ένταση που χρειάζεσαι για το σπίτι....μπορεί με τη 12AU7 να βρωμίζει σε πολύ δυνατά επίπεδα (πχ) και να μην ταιριάζει στις ανάγκες σου!
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 23/02/13, 00:20
Aν βαλει 12ΑΥ7 θα χασει πολυ σε ενταση, που δεν εχει και πολυ αυτος ο ενισχυτης.
Επισης πολλες 12ΑU7 κτλ τραβανε περισσοτερο ρευμα απο τις 12ΑΧ7, με αποτελεσμα σε πολλους ενισχυτες, αναλογα που θα τοποθετηθουν, να εχουν το αντιθετο αποτελεσμα.
Τωρα ο συγκεκριμενος δεν γνωριζω πως λειτουργει, αλλα το καλυτερο που μπορεις να κανεις για να καθαρισει ειναι... να τον βαλεις σε μια καμπινα!  ;D
Το μεγαφωνο του ειναι υποθετω βασικος υπαιτιος που βρωμιζει και ακουγεται καπως...
Παντως φαινεται για πολυ γουστοζικος ενισχυτης, θα ηθελα να τον ακουσω, καλοριζικος!  ;)

Υ.Γ. αν μπορεις βρες μια  5751 & μια 7025, και μαζι με αυτες που εχεις δοκιμασε ολες τις πιθανες λυσεις να δεις πως σου αρεσει πιο πολυ.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 23/02/13, 00:26
Aν βαλει 12ΑΥ7 θα χασει πολυ σε ενταση, που δεν εχει και πολυ αυτος ο ενισχυτης.
ακόμα κι αν η αλλαγή γίνει στην προενίσχυση?
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 23/02/13, 00:46
Ναι νομιζω οτι θα μειωθει κατα πολυ η ενταση του ενισχυτη, γιατι μετα δεν θα οδηγει αρκετα την τελικη. Μπορει να κανω και λαθος βεβαια...

Μολις μου ηρθε μια ιδεα!
Βγαλε τις λαμπες που εχει ο ενισχυτης και βαλτες αναποδα! (12ΑΤ7 στην προενισχυση και 12ΑΧ7 ως τελικη). Πες μας τα συμπερασματα σου!  ;)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: hot_sauce (φλουτσ) στις 23/02/13, 01:00
Ναι νομιζω οτι θα μειωθει κατα πολυ η ενταση του ενισχυτη, γιατι μετα δεν θα οδηγει αρκετα την τελικη. Μπορει να κανω και λαθος βεβαια...
έχω την εντύπωση πως το gain factor έχει να κάνει με την ένταση που το σήμα αρχίζει να κομπρεσάρεται και να βρωμίζει....(όσο μικρότερο το GF τόσο μεγαλύτερη η ένταση που βρωμίζει)

Βγαλε τις λαμπες που εχει ο ενισχυτης και βαλτες αναποδα! (12ΑΤ7 στην προενισχυση και 12ΑΧ7 ως τελικη). Πες μας τα συμπερασματα σου!  ;)
+1
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 23/02/13, 01:04
Μολις μου ηρθε μια ιδεα!
Βγαλε τις λαμπες που εχει ο ενισχυτης και βαλτες αναποδα! (12ΑΤ7 στην προενισχυση και 12ΑΧ7 ως τελικη). Πες μας τα συμπερασματα σου!  ;)

Οκ! Θα το δοκιμάσω! (Αύριο όμως, γιατί αν το κάνω τώρα, το πιο πιθανό είναι να μην ξημερώσει το αύριο  ;D ;D ;D ;D )
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 23/02/13, 01:44
έχω την εντύπωση πως το gain factor έχει να κάνει με την ένταση που το σήμα αρχίζει να κομπρεσάρεται και να βρωμίζει....(όσο μικρότερο το GF τόσο μεγαλύτερη η ένταση που βρωμίζει)

Ναι περιπου.
Το gain factor μας δειχνει ποσα βολτ βγαζει στην εξοδο η τριοδος σε σχεση με την εισοδο.
Για παραδειγμα ενας hot μαγνητης βγαζει ας πουμε 0.8 βολτ (+/-0.4 βολτ).
Αν οδηγησουμε την πρωτη τριοδο στην V1 στην εξοδο θα εχουμε +/- 40 βολτ αν η πρωτη λυχνια ειναι 12ΑΧ7 που εχει gain factor 100. Αν ομως εχουμε μια 12ΑΥ7 που εχει 40, στην εξοδο θα εχουμε +/- 16 βολτ μονο. Και αντιστοιχα μετα την δευτερη τριοδο θα ειναι ακομα μεγαλυτρη αυτη η διαφορα. Σε εναν μεγαλο ενισχυτη με 4 λαμπες στην προενισχυση και 50 βατ εξοδο θα καθαρισει και θα εχουμε μεγαλυτερο headroom, στον συγκεκριμενο που εχει μονο 2 λυχνιες προενισχυσης φοβαμαι οτι δεν θα την οδηγει σωστα και θα εχει μειωση εντασης. Μπορει και να κανω λαθος.

Τις παραπανω λυχνιες τις προτεινα γιατι εχουν ελαφρως μικροτερο gain, και τραβανε ελαφρως παραπανω ρευμα, και δεν ξερω πως ειναι σχεδιασμενο το τροφοδοτικο του.
Εχω διαβασει π.χ. (μπορει και να ειναι μπουρδες βεβαια), οτι σε καποιους ενισχυτες η χρηση 12AU7 π.χ., στην θεση PI, εριχνε τα ρευματα, και μειωνοταν παρα πολυ το bias στις τελικες και παραμορφωναν οταν δεχοντουσαν δυνατο σημα. Δεν εχω κατσει να το μελετησω ακομα, ολα αυτα μπορει να ειναι και voodoo βεβαια, χαχα!
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 23/02/13, 02:05
στον συγκεκριμενο που εχει μονο 2 λυχνιες προενισχυσης φοβαμαι οτι δεν θα την οδηγει σωστα και θα εχει μειωση εντασης. Μπορει και να κανω λαθος.

Μία έχει στην προενίσχυση... Και μια στην έξοδο/ενίσχυση........
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 23/02/13, 11:02
Λοιπόν. αυτός ο ενισχυτής έχει δύο λυχνίες, η πρώτη είναι προενισχύτρια με τα δύο στάδια της και η δεύτερη είναι σε διάταξη τελικής για +1watt έξοδο. Αρα ότι κάνουμε πρέπει να είναι σε αναφορά με την λειτουργία της κάθε μίας.

Το ζητούμενο από ότι κατάλαβα είναι λιγότερη παραμόρφωση και περισσότερο headroom. Γενικά, οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες, ότι και να κάνουμε. Αλλά ας δούμε τι είναι εφικτό.

Πρώτον για την προενισχύτρια, έγιναν ήδη καλές προτάσεις. Αν θέλεις να κρατήσεις το επίπεδο της παραμόρφωσης, μία Tung-Sol 12AX7 / ECC83 Reissue V1 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p3911_Tung-Sol-12AX7---ECC83-Reissue-V1.html) είναι ότι καλύτερο μπορείς να βάλεις. Αν θέλεις να μειώσεις την παραμόρφωση προτείνω την Tung-Sol 12AT7W / 6201 Reissue (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p4832_Tung-Sol-12AT7W---6201-Reissue.html) που θα γλυκάνει την παραμόρφωση και θα δώσει ήχο πιο hifi. Δεδομένου ότι μιλάμε για προενίσχυση, η αλλαγή σε 12ΑΤ7 θα έχει λιγότερο κόστος σε volume από το να μειώσεις το gain της τελικής λυχνίας αλλάζοντας τύπο.

Για την τελική, προσωπικά δεν θα άλλαζα τύπο. Πιο χαμηλό gain θα σου δώσει λιγότερο headroom και χαμηλότερο volume, ενώ παράλληλα ο σχεδιασμός του κυκλώματος για να συμπεριφέρεται η λυχνία ως τελική θα μου έλεγε να την αφήσω ως έχει. ΟΜΩΣ μπορείς να βάλεις μία καλύτερη λυχνία (σαφώς όχι JJ που έχουν αρκετή παραμόρφωση και έμφαση στα μεσαία, που με το μεγαφωνάκι που έχει είναι το τελευταίο που θέλεις). Προτείνω πάλι την Tung-Sol 12AT7W / 6201 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p4832_Tung-Sol-12AT7W---6201-Reissue.html) ειδικά αν έχεις βάλει πρώτα την 12AX7 V1.

Μία ενδιαφέρουσα μετατροπή θα ήταν αντίθετα εδώ να βάλεις μία 12AX7 και να δεις πόσο θυσιάζεται το headroom για χάρη του αυξημένου volume. Μπορεί να δείς ότι ως τελική, δεν αυξάνει τόσο την παραμόρφωση όσο το volume και να σου αρέσει. Ή όχι. Εξαρτάται και από τον εσωτερικό σχεδιασμό του τελικού σταδίου. Αν το δοκίμαζες, πάρε μία απλή Tung-Sol 12AX7 / ECC83 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p868_Tung-Sol-12AX7---ECC83-Reissue.html) Reissue για αυτή την θέση. Με την έννοια αυτή είναι ευρηματική (και δεν κοστίζει τίποτα) η πρόταση του Jesus να τις βάλεις ανάποδα και να δείς τι διαφορές θα προκύψουν, το οποίο θα μας δείξει και πως είναι σχεδιασμένο να αποκρίνεται το κύκλωμα.

Καλόπαιχτος, και καλές μετατροπές!.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 23/02/13, 16:48
Αρχικά, θενξ για τις προτάσεις.

Τώρα, όσον αφορά το tube-swapping. Τις άλλαξα  (μεταξύ τους) και είδα τα εξής:
1. Έχασα περίπου το 50% την έντασης.
2. Είχα καθαρότερο ήχο με ένα τσακ πιο ψηλά το volume της κιθάρας.
3. Είχα πολύ περισσότερη (και πιο άσχημη, για τα αυτιά μου) παραμόρφωση.

Συνολικά, μπορεί μεν να καθάρισε (πολύ λίγο), αλλά έπεσε τόσο πολύ η ένταση, που δεν άξιζε. Επίσης προσπαθώντας μετά να πάρω πιο πολύ παραμόρφωση, αυτή ήταν πολύ άσχημη. Καλή η προσπάθεια πάντως.

(By the way, αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής. Χοντρά καλώδια, προσεγμένη καλωδίωση, για όποιον ενδιαφέρεται για τα εντόσθια, εδώ (https://picasaweb.google.com/104656736936976952947/Music#5848151905931010018) έχω 2-3 photos.)

Οπότε, επόμενη δοκιμή, αλλαγή των λυχνιών με άλλες. Μάλλον λέω να πάω στη λύση Tung-Sol 12AT7W / 6201 Reissue (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p4832_Tung-Sol-12AT7W---6201-Reissue.html) & Tung-Sol 12AX7 / ECC83 Reissue V1 (http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p3911_Tung-Sol-12AX7---ECC83-Reissue-V1.html) και στην πορεία, βλέπουμε πάλι... :)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 25/02/13, 00:48
στον συγκεκριμενο που εχει μονο 2 λυχνιες προενισχυσης φοβαμαι οτι δεν θα την οδηγει σωστα και θα εχει μειωση εντασης. Μπορει και να κανω λαθος.

Μία έχει στην προενίσχυση... Και μια στην έξοδο/ενίσχυση........

Ναι, δεν το διατυπωσα σωστα, εννοουσα οτι ολες κι' ολες εχει δυο λαμπες ο ενισχυτης που συνηθως χρησιμοποιουντε στην προενισχυση. Οποτε δεν εχει πολλα σταδια απολαβης, και απο τα λεγομενα σου μαλλον γινεται αυτο που φανταζομουν... μεγαλη μειωση εντασης οταν εβαλες την 12ΑΤ7 στην προενισχυση.
Ωραιες και οι φωτο σου, περιμενουμε εντυπωσεις μολις ερθουν οι λυχνιες!
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 25/02/13, 00:55
Οποτε δεν εχει πολλα σταδια απολαβης, και απο τα λεγομενα σου μαλλον γινεται αυτο που φανταζομουν... μεγαλη μειωση εντασης οταν εβαλες την 12ΑΤ7 στην προενισχυση.

Ακριβώς!

Παράθεση
Ωραιες και οι φωτο σου, περιμενουμε εντυπωσεις μολις ερθουν οι λυχνιες!

Θενξ! Προς το παρόν δεν έχω παραγγείλει ακόμα (άτιμη κρίση).
Πάντως, αυτό που παρατήρησα παίζοντας λίγο παραπάνω κιθάρα με τον ενισχυτάκο, είναι ότι ΔΕΝ είχα συνειδητοποιήσει στο 100% πόσο σημαντικά είναι τα volume/tone της κιθάρας.
Τέλος, κούμπωσα ένα πεταλάκι επάνω του (zoom g3, περισσότερο για chorus/hall/etc) και άλλαξε τελείως ο ήχος (άσε που καθάρισε κι όλας!  ;D ).
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Jezus στις 25/02/13, 23:55
και ενα πολυ ενδιαφερον βιντεο απο το (πρωην) εργοστασιο της Ei Yugoslavia, που διχνει πως κατασκευαζουν τις λυχνιες... ναι, ειναι πολυ πιο περιπλοκο απ'οτι φανταζομαστε...

EI-Factory-Tour-Part1 (3) (http://www.youtube.com/watch?v=hUSouYNvsMA#)

(δειτε ολες αυτες της μηχανες, που πρεπει να σεταριστουν διαφορετικα για καθε λαμπα!)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 04/03/13, 22:44
Update:

Παρελήφθησαν σήμερα οι Tung-Sol 12AX7 Reissue V1 & Tung-Sol 12AT7W.
Τις κούμπωσα επάνω.
Η 12AX7 που είναι στην προενίσχυση μου έδωσε ένα τσακ περισσότερο gain απ' ότι η κινέζικη που φόραγε.
Η 12AT7 στην έξοδο, ανάθεμα κι αν κατάλαβα διαφορά :) Πρέπει να έδωσε 1dB το πολύ περισσότερη ισχύ  ;D χωρίς να αλλάξει κάτι στην χροιά.
Να σημειωθεί βέβαια ότι συζητάμε για ένα αμφιβόλου ποιότητας ηχείο των 4".
Περιέργως, αν και κέρδισα σε παραμόρφωση και δεν το ήθελα αρχικά, μου αρέσει περισσότερο από την "μαμά" κινέζικη.

Γενικά, με το ηχείο που έχει, η αλλαγή στις λάμπες είχε μια σχεδόν ανεπαίσθητη διαφορά. Προς το καλύτερο πάντως, τουλάχιστον για τα δικά μου αυτιά. Όχι όμως τέτοια που να απαιτεί αλλαγή εδώ και τώρα.

Αυτό που είδα όμως όλες αυτές τις ημέρες που έχω τον ενισχυτάκο είναι ότι ο ήχος βελτιώθηκε κατά πολύ καθώς στρώθηκε το μεγάφωνο.

Last, but not least που λέμε κι οι Έλληνες, κούμπωσα τον ενισχυτή σε μια καμπίνα με 8" μεγάφωνο (στην πραγματικότητα, στην καμπίνα του combo ενισχυτή μου αφού προστέθηκε το αντίστοιχο jack). Εκεί πραγματικά ο ενισχυτής μεταμορφώθηκε. Και δεν λέει τίποτα ούτε κι αυτό το marshalοκινεζομεγάφωνο.
Μετά τον πέρασα και στο line-in του ενισχυτή όπου ο ήχος του φάνηκε ακόμα πιο γλυκός (απ' ότι κατάλαβα δεν πρέπει να περνάει καν από την τελική λάμπα αλλά μόνο από την προενισχύτρια).

Θενξ και πάλι για τις πληροφορίες!

Αντώνης.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 27/03/13, 16:33
Update #2:

Τελικά αυτή τη στιγμή καταστάλαξα σε μία Sylvania 12AT7 (πιο συγκεκριμένα, μια 12AT7W/JAN του '67, NOS) στην έξοδο και μια Tung-Sol 12AX7 Reissue V1 στην προενίσχυση.

Δεν άλλαξε κάτι στην ένταση, αλλά καθάρισε λίγο ακόμα και μεγάλωσε κάπως το headroom.
Με το stock ηχειάκι των 4" δεν φαίνεται καμία μα καμία διαφορά, αλλά όταν κουμπώσει σε καμπίνα, τότε τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

Το επόμενο βήμα: κάααααποια στιγμή, να φτιάξω μια μικρή καμπινούλα με κάνα μεγάφωνο της προκοπής...
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Panaoz στις 23/01/16, 02:03
Καλησπέρα.
Εχω τον ΑC30CC1 περιπου 5 χρόνια.Σήμερα που επαιζα μικροφώνιζε και μετα απο λίγο δεν έβγαζε καθόλου ήχο.Κατάλαβα οτι ήρθε ο καιρός να αλλάξω τις λάμπες για πρώτη φορά.
Θα πρέπει να τις αλλάξω όλες ή μόνο καποιες θα έχουν πρόβλημα; Πως καταλαβαίνω κάτι τέτοιο.
ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Panaoz στις 26/01/16, 17:36
κάποιος ,κάποια  βοήθεια;
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: modfori στις 26/01/16, 18:06
καλησπέρα και καλωσήρθες,

αν δεν έχεις ιδέα για το τι θα κάνεις καλύτερα θα'ναι να τον πας σε τεχνικό .
αν γνωρίζεις τους κινδύνους και είσαι σίγουρος για το τι πας να κάνεις τότε ..

αρχικά , και λόγω οτι έχει παίξει 5 χρόνια ο ενισχυτής,πιθανοτατα θα πρέπει να αλλαχθούν οι τελικές (EL-84) . χρειάζεται να πάρεις 4άδα ματσαρισμένες.
τσέκαρε το manual του ενισχυτή να δεις αν χρειάζεται μετά την αλλαγή των τελικών να γίνει biasing . αν δε χρειάζεται καλώς προχωράς . αν χρειάζεται ,και η λέξη biasing δε σου λέει κάτι πήγαινέ τον σε κάποιον τεχνικό να στο κάνει αυτός.

απο εκεί και πέρα θα δεις (εσύ ή ο τεχνικός) αν χρειάζεται να προχωρήσεις σε αλλαγή και άλων λυχνιών.

edit : ρίξε μια ματιά σ'αυτό http://www.voxshowroom.com/uk/amp/ccservice.html (http://www.voxshowroom.com/uk/amp/ccservice.html)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: Panaoz στις 28/01/16, 19:16
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Έχεις να προτείνεις κάποιον καλό τεχνικό στην αθήνα που να είναι αξιόπιστος και έμπιστος;
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 18/02/16, 08:39
Καλημέρα. Μηπως υπαρχει καποια προταση για τελικες EL84?
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 18/02/16, 13:49
Αν πάρεις TAD, πάρε τις STR είναι καλές: http://www.thomann.de/gr/tad_rt872_roehre_el84_str_paar.htm?ref=search_rslt_EL84_198429_2 (http://www.thomann.de/gr/tad_rt872_roehre_el84_str_paar.htm?ref=search_rslt_EL84_198429_2)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zeoy στις 18/02/16, 15:44
Αν πάρεις TAD, πάρε τις STR είναι καλές: [url]http://www.thomann.de/gr/tad_rt872_roehre_el84_str_paar.htm?ref=search_rslt_EL84_198429_2[/url] ([url]http://www.thomann.de/gr/tad_rt872_roehre_el84_str_paar.htm?ref=search_rslt_EL84_198429_2[/url])Αξίζουν τα παραπάνω (περίπου διπλά) λεφτά σε σχέση με τις κλασικές JJ;
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 18/02/16, 23:03
Αξίζουν τα παραπάνω (περίπου διπλά) λεφτά σε σχέση με τις κλασικές JJ;
Βάλε κάποιο link να δω τι έχεις στο μυαλό σου..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zeoy στις 19/02/16, 09:17
Αξίζουν τα παραπάνω (περίπου διπλά) λεφτά σε σχέση με τις κλασικές JJ;
Βάλε κάποιο link να δω τι έχεις στο μυαλό σου..http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/JJ-Electronic/JJ-EL84-6BQ5-Red-Label-TT-XMatching::113.html (http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/JJ-Electronic/JJ-EL84-6BQ5-Red-Label-TT-XMatching::113.html)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 19/02/16, 10:05
Όντως πολύ φθηνές, και το ΤΤ κάνει και καλό matching με παραμέτρους που αναγράφονται στο label.
Δεν ξέρω, είναι θέμα προσωπικής επιλογής, έχω πάρει και από το ΤΤ, έχω πάρει και TAD που είναι όντως selected αλλά απλά είναι rebranded, διαφορά για διπλάσια τιμή δεν νομίζω ότι ακούς. Κάποιοι μπορεί να τις προτιμήσουν για τον ψυχολογικό παράγοντα και μόνο, εν τω μεταξύ ο Thomann στις λυχνίες είναι φαρμακείο.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zeoy στις 19/02/16, 10:56
Όντως φαρμακείο ο Θωμάς. Για την κουβέντα απλώς, αναφέρω ότι σε EL84 δε νομίζω να έχω βάλει τίποτα άλλο πλην από JJ και δεν είχα κανένα πρόβλημα ποτέ. Ωραία ακούγονταν στον Bravo μου τον παλιό, ωραία και στο MOFO και 'σπάνε' και πολύ ωραία όταν τις ζορίσεις.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 19/02/16, 12:11
Και εγώ γενικά JJ και TungSol προτιμώ, σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές.
Οι Tubemeisters έρχονται με TADs, όταν βλέπω TAD προενισχύτρια την αλλάζω άμεσα, αλλά τις EL84 TAD τις τελικές των Tubemeisters  κάπως τις έχω συνηθήσει.
Ειδικά οι STR είναι πολύ καλές, τις πήρα από Θωμά για την ευκολία μαζί με πακέτο άλλα πράγματα και έτσι τις δοκίμασα.
Δεν θα έβαζα TAD τελικές EL34 πάντως με τίποτα, υπάρχουν πολύ καλύτερες για τα δικά μου γούστα.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: zeoy στις 19/02/16, 14:21
Κι εγώ με TAD 6L6 είχα πολύ κακή εμπειρία (και ως προς αξιοπιστία και ως προς ήχο). Μπορεί όμως και να είχαν πρόβλημα οι συγκεκριμένες.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 19/02/16, 19:17
εγω σκεφτομαι μια τετραδα πο αυτες τις 2:


http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Electro-Harmonix/EH-EL84-6BQ5::74.html?language=en (http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Electro-Harmonix/EH-EL84-6BQ5::74.html?language=en)

http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Sovtek/Sovtek-EL84-6BQ5::144.html?language=en (http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Sovtek/Sovtek-EL84-6BQ5::144.html?language=en)Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 19/02/16, 20:58
Εγώ δεν θα έπαιρνα ούτε EH ούτε Sovtek, θα προτιμούσα τις JJ που πρότεινε ο Νίκος.
Αν θέλεις πράγματι κάτι καλύτερο, ανέβα στις TungSol:
http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-EL84-6BQ5-TT-XMatching::6150.html (http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-EL84-6BQ5-TT-XMatching::6150.html)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 19/02/16, 23:09
Εγώ δεν θα έπαιρνα ούτε EH ούτε Sovtek, θα προτιμούσα τις JJ που πρότεινε ο Νίκος.
Αν θέλεις πράγματι κάτι καλύτερο, ανέβα στις TungSol:
[url]http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-EL84-6BQ5-TT-XMatching::6150.html[/url] ([url]http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-EL84-6BQ5-TT-XMatching::6150.html[/url])τις ειχα δει και αυτες αλλα η αληθεια ειναι οτι με μπερδεψε καπως η περιγραφη που εχουν απο κατω, που λέει για αμερικανικους ενισχυτες και για vox κτλ....
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 19/02/16, 23:28
+1 κι από μένα για Tungsol. Δεν ξέρω πως είναι οι ΕL84 (τελευταία EL84 που έπιασα ήταν <89) αλλά στις 12A*7, οι Tungsol σπέρνουν (thanks to Adrianos) :-) :-) :-)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 20/02/16, 12:16
τις ειχα δει και αυτες αλλα η αληθεια ειναι οτι με μπερδεψε καπως η περιγραφη που εχουν απο κατω, που λέει για αμερικανικους ενισχυτες και για vox κτλ....
Μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία, το TT προσπαθεί να τις προωθήσει για τους Mesa, δεν έχει "Αμερικάνικη" χροιά καμία τελική, απλά οι TungSol έχουν μία αίσθηση "HiFi" ή αλλιώς "Loudness" που ταιριάζει στις scooped καμπύλες των Mesa, αλλά και σε HiFi τελικούς ενισχυτές οικοιακών συστημάτων.

Γενικά οι TungSol είναι πολύ καλές λάμπες εγώ τις προτιμώ, είναι ότι καλύτερο πριν πας σε επίπεδα τιμών Svetlana ή λυχνίες τύπου NOS.

Επίσης μία ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν οι νέες EL844 που έβγαλε η JJ:
http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/JJ-Electronic/JJ-EL844::4601.html (http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/JJ-Electronic/JJ-EL844::4601.html)

Αναφέρονται ότι έχουν 25% λιγότερο headroom οπότε θα "σπάνε" σε πολύ χαμηλότερα volume. Θα ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω στο εγγύς μέλλον, απλά δεν είναι ότι καλύτερο οι Tubemeister, είναι πολύπλοκα κυκλώματα και η παραμόρφωση παράγεται από πολλά στάδια.

Καλύτερη πλατφόρμα δοκιμής τους θα ήταν ένας πιο "puristic" ενισχυτής, με απλό ξεκάθαρο κύκλωμα όπου θα καταλαβεις τις διαφορές πιο άμεσα.

Ίσως πάρω μία να την δοκιμάσω στον HighOctane Ax84, Class A, 5-20w (http://forum.kithara.gr/index.php?topic=77963.msg612925#msg612925) που είχα φτιάξει.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 23/02/16, 20:18
καλησπερα,


υπαρχει περιπτωση να γινει καποιο θεμα (απο αυτους που γνωριζουν φυσικα) το οποιο να αναλυει το τι κανει η καθε λυχνια προενισχυσης σε καθε θεση? και τι ακριβως ειναι η καθε θεση προενισχυσης?
πχ η V1 θεση ειναι για το καθαρο καναλι (παραδειγμα) προτεινονται λυχνιες του τυπου ταδε που δινουν καθαρο ηχο η του τυπου ταδε, που δινουν πιο "βρωμικο" ηχο. με κωδικο... και κατι αναλογο για την v2,v3,v4...


οπως λες για παραδειγμα σε αλλο ποστ για τον lh50 αδριανε οτι στην V1 που ειναι η πιο σημαντικη θεση θα βαλω ια πολυ ποιοτικη λαμπα που θα μου δωσει μια καλη ξεκαθαρη χροια για τα επομενα σταδια και προτεινεις μια tung-sol...
γιατι η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν πολλοι και διαφορετικοι κωδικοι (5751, ecc8803, ecc803) σε καθε λυχνια και ατομα που δεν γνωριζουν πολλα χανουν την μπαλα!!!


ειναι αφικτο κατι τετοιο? πιστευω ενα ποστ σαν και αυτο με μαζεμενες πληροφοριες θα λυσει πολλες αποριες σε πολλους και θα βοηθησει πιο ευκολα να επιλεξουν λυχνιες και να μη ρωτανε απο εδω και απο εκει ανοιγοντας καινουρια θεματα...
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: modfori στις 23/02/16, 20:29
το τι κάνει η κάθε λυχνία σε κάθε θέση εξαρτάται απο το πως είναι σχεδιασμένος ο εκάστοτε ενισχυτής.
για τον ενισχυτή σου κοίτα στο manual να δεις τι κάνει η κάθε μια λάμπα.

νομίζω αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι οτι η V1 και η phase inverter έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ήχο

Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 23/02/16, 20:37

το διαβασα το manual του ενισχυτη μου και σε ευχαριστω για την απαντηση σου!ξερεις ποιο ειναι το προβλημα ομως?

μπαινω πχ στο banzai
και λεει:
12ΑΧ7 ECC83
12AX7 ECC803
12X7 ECC803S
5751

εχει πολλους κωδικους και χανεσαι...
πχ στο ECC83S το S σημαίνει selected η κατι αλλο? σε ποια θεση θα απεδιδε καλυτερα αυτη η λαμπα? (παραδειγμα ειπα αυτη)


δεν ξερω αν γινομαι κατανοητός ετσι οπως τα γραφω...
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 23/02/16, 20:46

το διαβασα το manual του ενισχυτη μου και σε ευχαριστω για την απαντηση σου!ξερεις ποιο ειναι το προβλημα ομως?

μπαινω πχ στο banzai
και λεει:
12ΑΧ7 ECC83
12AX7 ECC803
12X7 ECC803S
5751


Οι 12ΑX7, 5751 είναι ίδιας τεχνολογίας λυχνίες (διπλή τρίοδος λυχνία). Έχουν όμως διαφορές μεταξύ τους. Γενικά έχουν διαφορές οι λυχνίες μεταξύ τους ακόμα και ίδιας μάρκας/μοντέλου.
Ποια είναι καλύτερη;
Επειδή επηρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα του ήχου, μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσεις κάποιες προκειμένου να επιλέξεις...
Αλλά επειδή σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι προτείνουν TungSol, χτύπα την  ;D

Υπάρχουν όμως και αρκετές ακόμα με την ίδια υλοποίηση (2πλή τρίοδος) αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά.
12AT7, 12AU7 οι πιο κλασσικές.

Η ουσιαστική τους διαφορά είναι ότι οι υπόλοιπες έχουν χαμηλότερο gain από τις 12AX7.

(http://www.lordriffenstein.com/images/eccgain.jpg)

Ακριβώς επειδή έχουν τα ίδια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά και pinout, μπορείς να τις αντικαταστήσεις μεταξύ τους και να φέρεις τον ήχο στα μέτρα σου.

Edit:

Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://users.sch.gr/jabatzo/files/circuits/lampatos_enisxyths_pushpull_taxisA_9W.pdf (http://users.sch.gr/jabatzo/files/circuits/lampatos_enisxyths_pushpull_taxisA_9W.pdf)
Νομίζω θα σου λυθούν αρκετές απορίες.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: modfori στις 23/02/16, 21:02
απ' ότι διαβάζω στην περιγραφή των εταιριών:
οι σειρές S πρέπει να 'χουν περισσότερο gain
οι 803 και 803s είναι long plated οπότε δεν κάνουν για combo ενισχυτές και για τις πρώτες θέσεις προενίσχυσης λογω ότι είναι επιρρεπέστερες στο μικροφωνισμό

η 5751 είναι η χαμηλότερου gain και προτείνεται για phase inverter
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 24/02/16, 21:15
εγω επελεξα αυτες για τον laney:
V1:
https://www.banzaimusic.com/12AX7-ECC83-Tungsol-Matched-and-Balanced.html (https://www.banzaimusic.com/12AX7-ECC83-Tungsol-Matched-and-Balanced.html)


V2:
https://www.banzaimusic.com/ECC803S-Gold-JJ.html (https://www.banzaimusic.com/ECC803S-Gold-JJ.html)


V3:
https://www.banzaimusic.com/ECC83S-12AX7-Gold-JJ.html (https://www.banzaimusic.com/ECC83S-12AX7-Gold-JJ.html)


V4:
https://www.banzaimusic.com/ECC83S-12AX7-JJ-Matched-and-Balanced.html (https://www.banzaimusic.com/ECC83S-12AX7-JJ-Matched-and-Balanced.html)


τωρα αν εκανα καλα που πηρα αυτες με S θα δειξει οταν ερθουν...


παντως στο συγκεκριμενο sait δεν λεει για long plated για την 803S, και λεει οτι ειναι καλη επιλογη κ για combo και για κεφαλη....
Εχω κ μια 5751 οποτε αν κάποια δεν μου αρέσει μπορεί να πειραματιστω με αυτήν στη V2 κ στην V3.
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: adr1anos στις 24/02/16, 22:49
Tungsol-Matched-and-Balanced.html (https://www.banzaimusic.com/12AX7-ECC83-Tungsol-Matched-and-Balanced.html) για την V1 θέση δεν έχει νόημα, καλύτερα μία μετρημένη για V1, ή Selected, μπήκα όμως και είδα ότι το Banzai δεν έχει πλέον ούτε V1 ούτε Selected..

Αυτή είναι καλή για V1:
http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-12AX7-ECC83-Reissue-V1::3911.html (http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-12AX7-ECC83-Reissue-V1::3911.html)
..αλλά ποιός κάνει δύο παραγγελίες και πληρώνει διπλά μεταφορικά..

Μήπως να πάρεις από το ΤΤ?..
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 24/02/16, 23:26
Tungsol-Matched-and-Balanced.html ([url]https://www.banzaimusic.com/12AX7-ECC83-Tungsol-Matched-and-Balanced.html[/url]) για την V1 θέση δεν έχει νόημα, καλύτερα μία μετρημένη για V1, ή Selected, μπήκα όμως και είδα ότι το Banzai δεν έχει πλέον ούτε V1 ούτε Selected..

Αυτή είναι καλή για V1:
[url]http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-12AX7-ECC83-Reissue-V1::3911.html[/url] ([url]http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/Tung-Sol/Tung-Sol-12AX7-ECC83-Reissue-V1::3911.html[/url])
..αλλά ποιός κάνει δύο παραγγελίες και πληρώνει διπλά μεταφορικά..

Μήπως να πάρεις από το ΤΤ?..αυτη που προτεινεις απο το ΤΤ ηθελα να παρω@adr1anos r και νομιζα συμφωνα με τις περιγραφες των 2 λυχνιων οτι ειναι οι ιδιες!!!!


αυτο γραφει στο banzai
Tungsol Tube, reissue from original design.This 12AX7 is the Ultimate 12AX7. Big, warm, and musical. High Gain, ultra-low microphonics, and superb linearity with a dynamic 3-D sound

και αυτο στο ΤΤ:

TT-Selection: V1. The Ultimate 12AX7. Big, warm, and musical. High Gain, ultra-low microphonics, and superb linearity with a dynamic 3-D sound.

τωρα την εκανα την παραγγελια και εχουν φυγει....


τουλαχιστον οι αλλες που πηρα θα κανουν δουλεια για τις αλλες θεσεις?
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 24/02/16, 23:41
Μην αγχώνεσαι.

Matched:
- Στις διπλές τρίοδες λυχνίες:
  Αφού είναι στην ουσία 2 λάμπες σε μία, είναι matched μεταξύ τους και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά/απόδοση.

Balanced:
- Στην ουσία δύο λυχνίες, οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ώστε να είναι ίδιες.
  Έχει αξία όταν συζητάμε για αγορά >1 λυχνίας.
  Όταν συζητάμε για μία λυχνία, ισχύει ότι στο matched.

Στην προενίσχυση, συνήθως δεν μας ενδιαφέρει καν, καθώς η υλοποίηση του ενισχυτή είναι τέτοια που δεν παίζει ρόλο.
Στο output, όταν έχεις πολλές ίδιες λυχνίες, τότε ναι, θες να είναι matched/balanced/whatever.

Edit:
Μπορεί να τα λέω ανάποδα και τα matched/balanced, αλλά η κεντρική ιδέα η ίδια είναι.
Θα με ξελασπώσει ο Αδριανός :P
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: modfori στις 24/02/16, 23:57


ανάποδα τα λες ;)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 24/02/16, 23:58
Εμ είδες;
Ευτυχώς την ψυλιάστηκα ότι είπα @@...  ;D
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 25/02/16, 00:03
Εμ είδες;
Ευτυχώς την ψυλιάστηκα ότι είπα @...  ;D


εσυ απλα την ειπες...


εγω την εκανα κιολας και παρεγγειλα λαθος πραγματα... πανε 70€  :'(
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 25/02/16, 00:05
Μην αγχώνεσαι.
Δεν είναι λάθος.

Έτσι κι αλλιώς, θα βαρεθείς να αλλάζεις λάμπες.
Όταν επιτέλους βρεις ποιες λάμπες σου αρέσουν κι έχεις ένα συρτάρι από αυτές, θα αλλάξεις ενισχυτή..  ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: modfori στις 25/02/16, 00:05
το νόημα ειναι αυτό που είπες : ότι στην προενίσχυση δεν υπάρχει λόγος ούτε για ταιριασμένες (matched) ουτε για ισορροπημένες (balanced) λάμπες .
στο phase inverter χρειάζεται balanced
και οι τελικές να'ναι matched
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 25/02/16, 00:10
το νόημα ειναι αυτό που είπες : ότι στην προενίσχυση δεν υπάρχει λόγος ούτε για ταιριασμένες (matched) ουτε για ισορροπημένες (balanced) λάμπες .
στο phase inverter χρειάζεται balanced
και οι τελικές να'ναι matched

Μεταξύ μας, είμαι 99,8% βέβαιος ότι οι εργοστασιακές λυχνίες δεν είναι matched/balanced πουθενά.
Απλά ανοίγουν το κουτί με τις λάμπες και διαλέγουν 2, 4, 6, κλπ...
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: modfori στις 25/02/16, 00:14
παπά πουλάνε οι μπαγάσηδες ;D   

... και εμείς αγοράζουμε :-[
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 27/03/16, 17:13
καλησπερα,
 οι λυχνιες που ειχα παραγγείλει ηρθαν... αλλα δεν ηταν αυτο που περιμενα....  :-\

ο ενισχυτης εχει γινει πολυ "τραχυς" στο καθαρο καναλι και δεν μου πολυ αρεσει αυτο...
οταν παιζω με την LP στην Bridge ειναι σαν να εχω drive πατημενο. και γενικα βρωμιζει πολυ γρηγορα...

εδω να θυμισω οτι αυτες που παρειγγειλα ηταν οι εξης:

V1. tung sol 12ax7/Ecc83 selected
V2. JJ Ecc803s Gold
V3. JJ Ecc83s /12Ax7 Gold
V4. JJ Ecc83s Selected


ετσι σκεφτομαι να καταφυγω στην λυση των 5751 για περισοτερσ "καθαρα"
και να βαλω αυτες:
V1. JJ 5751 Gold Selected
V2. JJ5751 Selected
V3. ??? ???
V4. εχω 2 λαμπες: JJ Ecc83s Gold Selected και την JJ Ecc83s Selected


Επισης εχω και την απλη JJ Ecc83s


εχετε καμια γνωμη για την V3 k V4?
η καποιος αλλος γενικοτερος συνδιασμος που να εδινε "καθαροτερα καθαρα" ;D
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 27/03/16, 17:22
Από δοκιμές που είχα κάνει στον δικό μου τρισάθλιο λαμπάτο, οι JJ μου έδιναν πολύ περισσότερο gain...
Είναι οι μόνες που δε θέλω ούτε να τις βλέπω :-)
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: apnea_xaos στις 27/03/16, 17:28
Από δοκιμές που είχα κάνει στον δικό μου τρισάθλιο λαμπάτο, οι JJ μου έδιναν πολύ περισσότερο gain...
Είναι οι μόνες που δε θέλω ούτε να τις βλέπω :-)


και σε ποιες εχεις καταλήξει?
Τίτλος: Απ: Λυχνίες preamp/poweramp: Παρουσίαση, ρυθμίσεις
Αποστολή από: vegos στις 27/03/16, 17:47
Ο δικός μου (Class A, οπότε βρωμίζει θεωρητικά και πιο εύκολα), εχει μία 12AX7 (V2) και μία 12ΑΤ7 (V1).
Με τη διαφορά ότι εμένα η V1 είναι η output και η V2 η προενισχύτρια.

Αυτή τη στιγμή έχω μία Tung-Sol 12AX7 Reissue (προενισχύση) και μία Sylvania 12AT7 NOS (έξοδος).

Αλλά αυτό που δουλεύει για μένα, δε σημαίνει ότι δουλεύει για σένα.
Στον ίδιο ενισχυτή, η κάθε κιθάρα "σπάει" σε άλλο σημείο.
Σκέψου σε άλλους ενισχυτές.

Άσε που ο καθένας μας θέλει και διαφορετικό ήχο και πάει λέγοντας...

Οπότε σίγουρη λύση δεν υπάρχει. Μέσες άκρες ναι, αλλά αν το ψυρίζεις λίγο παραπάνω (όπως εγώ πχ), θα βαρεθείς να αλλάζεις λάμπες μέχρι να βρεις αυτό που σου αρέσει :-)
Και αυτό είναι και η "μαγεία" αν θες. Μπορείς να έχεις πολλούς ενισχυτές, αλλάζοντας απλώς τις λάμπες  ;D