Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Εκμάθηση – Πρώτα βήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: maraki1308 στις 22/03/13, 21:31

Τίτλος: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: maraki1308 στις 22/03/13, 21:31
καλησπέρα!

ήθελα να κάνω μια ερώτηση. όταν ανεβοκατεβάσουμε π.χ στο πρώτο ταστο σε όλες της χορδές, μια κλίμακα, ο αντίχειρας μένει σταθερός ?
Τίτλος: Απ: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: Αυτάρεσκο Καθίκι Isnogood στις 22/03/13, 23:21
Yποθέρτω οτι μιλάς για κλασική κιθάρα. Μάλλον. Για ποιόν από τους 2 αντίχειρες μιλάς? Θέλεις να ξανακάνεις την ερώτηση πιο συγκεκριμένα?
Τίτλος: Απ: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: maraki1308 στις 22/03/13, 23:35
για το αριστερό χέρι μιλάω και για ακουστική κιθάρα ¨)
Τίτλος: Απ: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: noe13 στις 22/03/13, 23:48
πως γινεται να κατεβαινουμε στο πρωτο ταστο μια ολοκληρη κλιμακα!!! ???
Τίτλος: Απ: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: Lo.Lee.Ta στις 23/03/13, 00:07
Η Μαρία είναι δεξιόχειρας. Κρατάει λοιπόν την πένα με το δεξί χέρι και κτυπά τις χορδές κοντά στο ηχείο. Με το αριστερό λοιπόν χέρι, προσπαθεί να παίξει μία κλίμακα, ξεκινώντας με το πρώτο δάχτυλο στο πρώτο τάστο. Όσο αναλύει λοιπόν την κλίμακα και χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κι άλλα δάχτυλα, αλλά κυρίως να ανέβει και να κατέβει αντίστοιχα από την πρώτη στην έκτη χορδή και από την έκτη στην πρώτη χόρδη, αναρώτιεται αν ο αντίχειρας που ακουμπάει στο πίσω μέρος του μπράτσου της κιθάρας, πρέπει να μένει στη θέση του ή να ανεβοκατεβαίνει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα δάχτυλα. Γενικότερα ρωτά ποια είναι η σωστή θέση του και κίνησή του. Ασχέτως με το τι θα σε συμβουλεύσουνε Μαρία, έχει τόσα πολλά βίντεο στο youtube, από φοβερούς και τρομερούς δασκάλους - κιθαρίστες - σολίστες, που μπορείς να πάρεις μία πολύ καλή γεύση στο τι συμβαίνει σε ότι αφορά τον αντίχειρα. Η θέση του πάντως είναι αρκετά σταθερή και συγκεκριμένη.
Παράδειγμα : J.S. Bach: Chaconne BWV 1004 - Andreas Lindae (http://www.youtube.com/watch?v=eoSX-xhCjFg#ws)
Τίτλος: Απ: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: maraki1308 στις 23/03/13, 00:40
όταν παίζω και εγώ κάποιο τραγούδι τον μετακινώ .η ερώτηση μου έχει να κάνει σχέση με την ώρα που διαβάσω μια κλίμακα  :) 
Τίτλος: Απ: σχετικά με τον αντίχειρα
Αποστολή από: Αυτάρεσκο Καθίκι Isnogood στις 23/03/13, 01:03
Στην κλασική κιθάρα, ο κανόνας είναι οτι όπως βλέπει η κάμερα στο παραπάνω βίντεο, ΔΕΝ πρέπει να φαίνεται αντίχειρας.

Απο κει και πέρα, η ουσία δεν είναι να τηρηθεί κάποιο αρχαίο τελετουργικό στη γεωμετρία αντίχειρα-κιθάρας, αλλά να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή ευκινησία, ανοίγματα και ταχύτητες σε συνδιασμό με την ελάχιστη κόπωση, προστατεύοντας παράλληλα το χέρι σου απο τραυματισμούς. Απαξ και το διασφαλίσεις αυτό, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να ειπωθούν ιντερνετικά, από τη στιγμή που κανείς απο αυτούς που διαβάζουν το παρόν θέμα μπορούν να δούν τί κάνεις.

Αν σου προσφέρει κάποια βοήθεια, εγώ αυτή τη στιγμή που έχω την ηλεκτρική στα χέρια και δοκίμασα 2-3 κλίμακες, δε κουνάω τον αντίχειρα.