Το Στέκι των Κιθαρωδών

Ειδικά θέματα => Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές => Μήνυμα ξεκίνησε από: chrisap στις 09/06/16, 10:12

Τίτλος: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: chrisap στις 09/06/16, 10:12
Καλημέρα


Είμαι νέο μέλος του forum. Αποφάσισα να κάνω τα πρώτα βήματα εκμάθησης ηλ.κιθάρας Αν και απο την αρχή σκεφτόμουν να τα αγοράσω καινούργια τελικά αποφάσισα να αγοράσω ενα μεταχειρισμένο σετ με λιγότερα χρήματα για να δω να θα τραβήξει κιολας και να κάνω αργότερα μια πιο καλή αγορά.


Βρήκα ενα σετ Squier Affinity HSS με Marshall MG15DFX. Δεν είχα κάποιον δικό μου άνθρωπο να τα τσεκάρει λίγο και φυσικά το να βρω κάποιον μέσο άλλου είναι λίγο θέμα όπως καταλαβαίνετε αν και ξέρω ότι σε αυτά χρειάζεται οπωσφήποτε κάποιος πιο έμπειρος.


Το σετ ήταν σε πολύ καλή κατάσταση οπτικά και ο πωλητής με καλά ratings από άλλες πωλήσεις και κατάλαβα ότι ασχολείται γενικά με αγοραπωλησίες οπότε τον ενδιέφερε και το καλό feedback.


Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει να κάνει με το buzzing που ακούγεται και απότι κατάλαβα μπορεί να φταίει και η εγκατάσταση του σπιτιού ή κάποιες παρεμβολές απο εξωτερικές πηγές.


Από διάφορες συζητήσεις με φίλους ηλεκτρονικούς αλλά και απο προσωπικές γνώσεις, μάλλον πρέπει να υπάρχει κάποιο θέμα με την γείωση ή και με κάποιους πυκνωτές.


Ανοίγοντας και κλείνοντας τον ενισχυτή ακούγεται ένα μπουυυυφ από το γούφερ. Χωρίς τίποτα συνδεδεμένο πάνω του δεν ακούγεται κάνενα buzzing. Με το που συνδέσω καλώδιο μόνο πάνω στον ενισχυτή ξεκινάει. Εχω 2 καλώδια αρκετά μεγάλα. Συνδέω και την κιθάρα. Με το ένα απο τα 2 όταν αγγίζω το μεταλλικό του περίβλημα παρατηρώ μείωση του θορύβου. Με το άλλο δεν βλέπω κάποια μείωση. Δοκίμασα να τσεκάρω αγωγιμότητα με πολύμετρο. Η βάση του βύσματος της κιθάρας φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με γέφυρα και χορδές, με τις βίδες του humbucker και με κάποιες άλλες βίδες. Μου κάνει εντύπωση όμως με βάσει και ότι έχω διαβάσει ότι ο H λόγω του noise cancelation δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη απο γείωση ενώ οι μονοί έχουν και οι μονοι φαίνεται να μην είναι συνδεδεμένοι. Επίσης μια άλλη παρατήρηση με το volume της κιθάρας. Πάω από το 0 στο 10, ξεκινάει σιγά σιγά το buzzing αλλά μετά το 8-9 μειώνεται πάρα πολύ, με τον H.


Του ενισχυτή το pot στο clean ch κάνει λίγο scratch. Ενώ αν δοκιμάσω το overdrive το αποτέλεσμα είναι τραγικό αλλά μάλλον λογικά λόγω και του θορύβου που υπάρχει μέσα στο σήμα.


Με βάσει τα λεγόμενα του πωλητή δεν είχε παίξει και πολύ το σετ, το οποίο μάλλον φαίνεται να ισχύει λόγω του οτι η κιθάρα ήταν σε άψογη κατάσταση.


Όλα αυτά σας φαίνονται φυσιολογικά από την άποψη ότι αν φταίει κάτι στην ηλεκτρολογική του σπιτιού μου ή από κάποιες παρεμβολές δημιουργούνται τέτοια προβλήματα? Αν γινόταν αγορά καινούργιων θα είχα πάλι τέτοια προβλήματα? Πιάνουν τα χέρια μου απο ηλεκτρονικά οπότε μπορώ να ψάξω λίγο παραπάνω τα κυκλώματα, αξίζει να το κάνω ή να επικοινωνήσω με τον πωλητή για πιθανή επιστροφή?
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 09/06/16, 10:33
Γειά σου και καλώς ήρθες,
Έκανες πολύ κόπο και να τσεκάρεις και να περιγράψεις, όμως το πρόβλημα μπορεί να είναι σε ένα μεγάλο εύρος πιθανοτήτων.
Το καλύτερο θα ήταν να έρθεις αε επαφή με άλλα παιδιά, να δοκιμάσεις τον ενισχυτή σου με άλλη/ες κιθάρες και αντίστοιχα την κιθάρα σου σε άλλους ενισχυτές. Μόνο έτσι θα απομονώσεις το πρόβλημα.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: panixgr στις 09/06/16, 12:07
Αν έχεις φορητό ενισχυτή, ή USB Audio interface, δοκίμασε και με αυτά, με ακουστικά. Γενικά δεν λέγεται "buzz" αυτό που ακούς αλλά "hum". Μερικές ώρες της ημέρας κοντά σε ρεύματα της ΔΕΗ με ηλ/μαγν πεδίο στα όρια ασφαλείας της ΕΕ, ακόμα και οι EMG μου λαμβάνουν και αναπαράγουν τον θόρυβο σε ενοχλητικό βαθμό (χωρίς NG) -χωρίς ενισχυτή συνδεδεμένο στο κύριο δίκτυο του σπιτιού-. Πόσω μάλλον κιθάρα με single coil.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: chrisap στις 09/06/16, 13:44
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας :)


Θα κάνω μερικές δοκιμές σήμερα με ακουστικά απευθείας πάνω στον ενισχυτή και αν βρω κατι καλώδια που είχα θα προσπαθήσω να τον συνδέσω με τον υπολογιστή. Μίλησα και με ένα παλικάρι που θα ξεκινήσω μαθήματα και θα τα δει και εκείνος διότι οπως ειπε και ο Ανδριανός θα πρέπει να ελεγχουν ανεξάρτητα ενισχυτής, καλώδιο, κιθάρα.


Απλά τώρα το μυαλό μου παει στα χειρότερα λόγω μεταχειρισμένων και θα ήθελα να αποφύγω τωρα επιπλέον έξοδα.


@panixgr: φορητό δεν έχω αλλά φαντάζομαι αν καταφέρω και το συνδέσω σε κάποιο cd-player ή ηχεία υπολογιστή με μπαταρίες όμως κατι θα μπορέσω να καταλάβω, σωστά;
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: panixgr στις 09/06/16, 17:31
@panixgr: φορητό δεν έχω αλλά φαντάζομαι αν καταφέρω και το συνδέσω σε κάποιο cd-player ή ηχεία υπολογιστή με μπαταρίες όμως κατι θα μπορέσω να καταλάβω, σωστά;

οκ, κάτι θα καταλάβεις έτσι, αλλά αν την συνέδεες στον υπολογιστή θα μπορούσες με κάποιο virtual amp να αρχίσεις να αυξάνεις gain, να δείς αν υπάρχει πρόβλημα εγγεννές με την κιθάρα. Συνδέοντας στα ηχεία του Η/Υ ίσως δεν καταλάβεις hum στο καθαρό σήμα.
Από την άλλη αν καθαρό σήμα στα ηχειάκια σου βγάλει πολύ μικρότερο θόρυβο απο ότι το καθαρό στον ενισχυτή σου, τότε αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει. O ενισχυτής απο μόνος του κάνει θόρυβο?
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: chrisap στις 10/06/16, 01:24
Το απογεύμα εκανα διάφορες δοκιμες οπότε κατέληξα στα εξής:


Η πρίζα που τον ειχα αρχικά συνδεδεμένο έχει πρόβλημα με την γείωση της ή περνάει για κάποιο λόγο θόρυβος από την φάση της. Δοκιμάζω πρίζα σε άλλο δωματιο και μετα την μέση της ισχύος άρχισε να ακούγεται λίγο ο ήχος του ρεύματος και καθόλου θόρυβος. Στο αρχικό δωμάτιο έφταιγε και άλλη μια πρίζα 2η.


Μετά τον αλλάζω θέση σε μια 3η πρίζα όπου στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την κιθάρα όμως λίγο μακριά και συνδεδεμένη πάντα. Σε κάποια φάση που πλησιάζω την κιθάρα στον ενισχυτή αρχίζει πάλι ο θόρυβος. Μετά από μερικές δοκιμές πάλι κατάλαβα οτι εφταιγε ένα πολυμηχανημα που ειχα δίπλα στον ενισχυτη...ελεος!!!


Απίστευτο πάντως πως μπορείς να έχεις παρεμβολές και αντε να καταλάβεις και τι φταίει. Οπότε έχω οριστικοποιήση πλεόν την θέση του ενισχυτή και σε ποια θέση πρέπει να βρίσκεται η κιθάρα. Την συνέδεσα και με τον υπολογιστή μεσω της εξόδου του ενισχυτή για ακουστικά διότι από το lineout δεν ακουγα τίποτα.


Για κανα 3ωρο το απόγευμα έκανα εξάσκηση πάνω σε εύκολα κομμάτια :)))


Ελπίζω όλα καλά θα είναι πλέον.


Έγινα και λίγο πιο περιγραφικός για να βοηθήσω και άλλους φίλους που μπορεί να έχουν παρόμοια προβληματα ως προς το που πρέπει να ψαχνουν για το πρόβλημα


Το πρόβλημα με την αρχική όμως πρίζα θα πρέπει να διορθωθεί


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 10/06/16, 01:39
Μπράβο που το βρήκες.
Γενικά μην πλησιάζεις την κιθάρα πολύ στον ενισχυτή, τα πεδία και ειδικά τα ισχυρά όπως αυτά των μεγαφώνων κάνουν κακό στους μαγνήτες.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 10/06/16, 08:00
Εδω μολις μου γενιθικε μια απορια.Τα μεγαφωνα κανουν κακο στους μαγνητες,η το αντιθετο;
Εχω ακουσει για καμπινες που χαλασαν απο το feedback επειδη αφιναν εκει διπλα την κιθαρα.Βασικα μια και τελειωνω σχεδον με μετακομηση και θα εχω λιγο πιο περιορισμενο χορο,ελεγα να τα στουμπωσω ολα σε μια γωνια (μπασα ενισχυτες κτλ) αλλα αν ειναι να εχω θεματα,πρεπει να σκεφτω μια λυση..
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 10/06/16, 13:48
Δεν είναι το feedback, είναι ότι το μαγνητικό πεδίο από τους φυσικούς μαγνήτες (magnets) στα μεγάφωνα, έχει επίδραση και αδυνατίζει τους φυσικούς μαγνήτες (magnets) που είναι μέρος των μαγνητών (pickups) της κιθάρας (παραθέτω και τις αγγλικές λέξεις γιατί εμείς μαγνήτη εννοούμε πολλά πράγματα)..

EDIT:
ΑΥΤΗ πχ η τοποθέτηση, αν και φωτογραφικά όμορφη, καταστρέφει τους μαγνήτες της κιθάρας..:
(http://previews.123rf.com/images/tein/tein0906/tein090600006/4974743-Electric-guitar-and-amplifier-isolated-on-a-white-Stock-Photo.jpg)
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: panixgr στις 10/06/16, 17:34
Χμμμ πριν απο κανα χρόνο μετρούσα ηλεκτρο/μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων στο σπίτι και είχα πάρει και σχετικό μετρητή :
http://tenmars.com/webls-en-us/TM-190_modshow_cid7_pidTM-190.html (http://tenmars.com/webls-en-us/TM-190_modshow_cid7_pidTM-190.html)

δεν παρατήρησα κάτι το φοβερά δραματικό προς τον ενισχυτή, αλλά θα πρέπει να ξανατσεκάρω. Επι τη ευκαιρία θα δοκιμάσω και ένα φύλο mu-metal το οποίο υποτίθεται προστατεύει απο την ηλ/μαγν ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων δηλ, μακρο-κυματικών πεδίων.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: jamesio στις 10/06/16, 18:08
ΑΥΤΗ πχ η τοποθέτηση, αν και φωτογραφικά όμορφη, καταστρέφει τους μαγνήτες της κιθάρας...


F@CK!... Είναι καρατσεκαρισμένο αυτό; Γιατί τους τελευταίους 5 μήνες έτσι παρατάω τη κιθάρα μου όταν δεν παίζω! :o ???
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 10/06/16, 18:38
Δηλαδη ας πουμε οτι οι μαγνητες της κιθαρας "τελειωνουν"?
Ερε και εχω αρκετα Oz νεοδιμιου διπλα στο μπασο..Και να φαντασειτε η markbass (κοριφαια εταιρια ενισχυτη μπασου) εχει σταντ που το βαζεις στα χερουλια της καμπινας και πιανει το νεκ και κραταει το μπασο..
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 10/06/16, 18:41
F@CK!... Είναι καρατσεκαρισμένο αυτό;
Ναι..
Αν παρατήρησες πτώση έντασης από τους μαγνήτες είναι αυτό.

Χμμμ πριν απο κανα χρόνο μετρούσα ηλεκτρο/μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων..
Τα πεδία αυτά είναι στατικά δεν είναι ηλεκτρομαγνητικά. Μέτρα τα με μία απλή πυξίδα.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: modfori στις 10/06/16, 19:49
να εκφράσω και εγώ μια απορία :
πως δεν επηρεάζει η κάθε ράβδος μαγνήτη του κάθε μαγνήτη (pickup) τη διπλανή της όντας μερικά χιλιοστά πιο πέρα και ο κάθε μαγνήτης (pickup) το διπλανό του και ειδικά όταν συσκευάζονται δίπλα ο ένας στον άλλο? έχει να κάνει με τη κατεύθυνση του κάθε μαγνήτη στο χώρο?
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 10/06/16, 20:30
Αν εννοείς στους hum, ναι είναι αντίστροφοι και ταιριάζουν μια χαρά.
Αν εννοείς μεταξύ πχ bridge και neck είναι πολύ χαμηλά τα πεδία τους.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: modfori στις 10/06/16, 20:59
αναφέρομαι κυρίως στα pole-pieces μεταξύ τους αλλά και σε bridge με middle κτλ.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 10/06/16, 21:48
Αυτο θα ρωτουσα και εγω modfori,καθως και τι γινετε με τις διπλες/τριπλες/τετραπλες κτλ καμπινες?εκει δεν επιρεαζει το ενα μεγαφωνο το αλλο?
Καθως βλεπω εδω οτι και τα τυλιγματα στους διπλους εχουν διαφορους συνδιασμους.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 10/06/16, 22:48
Tα pole pieces στους single coil τερματίζουν όλα στο base plate και τα πεδία είναι aligned. Στους humbuckers και τους P90 τα pole pieces δεν είναι μαγνήτες (λέγονται slugs), είναι απλά μεταλικές ράβδοι που καταλήγουν σε έναν μαγνήτη με τα πεδία επίσης aligned.

Τα μεγάφωνα μεταξύ τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα, έχουν όλα πολύ ισχυρά πεδία το καθένα και δεν χαμπαριάζουν.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 11/06/16, 00:08
Αδριανε,με ολο το σεβασμο,δεν σου παω κοντρα που ολο ρωταω,απλα προσπαθω να κερδισω γνωσεις απο οσους εχουν.Στην προκημενη περιπτωση,εσυ  ;D
Εαν σε ενα μαγνητη,τα pole pieces εχουν την  ιδια φορα,τοτε μπορουμε να βαλουμε base plate απο πανω και να καταργησουμε το string spacing και να κανουμε bar pickup;σε ειχα ρωτησει ξανα αυτο σε π.μ. και ειχες πει οχι,αλλα το βγαζω τωρα στην φορα αφου τσουλαει εδω το θεμα,μπας και πεταχτει και κανας αλλος,και το εμβαθυνουμε λιγο  ;)
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 11/06/16, 00:35
Αδριανε,με ολο το σεβασμο,δεν σου παω κοντρα που ολο ρωταω,απλα προσπαθω να κερδισω γνωσεις απο οσους εχουν.
Κανένα θέμα φίλε, είμαστε όλοι εδώ για να μοιραζόμαστε αυτό που ξέρουμε και να μαθαίνουμε αυτό που δεν ξέρουμε..

Εαν σε ενα μαγνητη,τα pole pieces εχουν την  ιδια φορα,τοτε μπορουμε να βαλουμε base plate απο πανω και να καταργησουμε το string spacing και να κανουμε bar pickup;σε ειχα ρωτησει ξανα αυτο σε π.μ. και ειχες πει οχι
Ναι, γίνεται αλλά δεν είναι βέλτιστο.. κάθε χορδή πρέπει να μεταβάλλει το δικό της πεδίο για να έχει καλύτερο πιο διακριτό σήμα, γιαυτό έχουμε pole pieces ή slugs..

http://entertainment.howstuffworks.com/electric-guitar1.htm (http://entertainment.howstuffworks.com/electric-guitar1.htm)

Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 11/06/16, 08:19
Να φανταστω ομως,οι μαγνητες απο τα μεγαφωνα,δεν επιρεαζουν τους piezo μαγνητες,αφου οι piezo δουλευουν με τους παλμους που λαμβανουν και οχι με μαγνητικο πεδιο..σωστα;
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: adr1anos στις 11/06/16, 09:59
Σωστά, τα piezo δεν έχουν μαγνήτες, είναι απλά κρύσταλοι.
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 11/06/16, 10:21
Πηρα χορδες ηλ.κοντραμπασου,και εβαλα στο μπασο..δεν παιζουν  ;D
ειναι μονο για πιεζο  >:(
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: bathan στις 13/06/16, 13:22
Tα pole pieces στους single coil τερματίζουν όλα στο base plate και τα πεδία είναι aligned. Στους humbuckers και τους P90 τα pole pieces δεν είναι μαγνήτες (λέγονται slugs), είναι απλά μεταλικές ράβδοι που καταλήγουν σε έναν μαγνήτη με τα πεδία επίσης aligned.

Τα μεγάφωνα μεταξύ τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα, έχουν όλα πολύ ισχυρά πεδία το καθένα και δεν χαμπαριάζουν.
Ανδριανέ το τερμάτησες  :)
Τίτλος: Απ: Buzzing Squier Affinity με Marshall MG15DFX
Αποστολή από: saved στις 13/06/16, 15:01
Βασικα ειναι και οι ΜΜ μαγνητες οπου ειναι 2 single coils σε ενα κουτι που ειναι μαγνητακια και οχι μεταλικα μερη.Αλλα οπως και να εχει,ο Αδριανος μου εμαθε πολλα μεσα απο αθτες τις σπαντησεις  :D