Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - george80

Σελίδες: [1]
1
σορρυ που έβαλα τις φωτό σε λινκ αλλά δεν έβρισκα άλλο τρόπο να τις εμφανίσω μέσα στο κείμενο...

2
Λοιπόν παίδες, επειδή μου το ζητάτε αρκετοί, παρακάτω είναι μια λίστα του τι θα κάνετε για τη μετατροπή. Δεν έχω φωτογραφίες της μετατροπής εν εξελίξει, και επειδή μπορεί κάθε κιθάρα να είναι και διαφορετική θα πρέπει να βάλετε λίγο τη φαντασία και την εφευρετικότητά σας να δουλέψει. Αυτό που έκανα στη δική μου κιθάρα δεν πάει να πεί οτι θα πετύχει και στη δική σας.

 
πχ. δε μπορώ να φανταστώ πως κάνεις το ίδιο σε μια κλασική κιθάρα μιας και έχει διαφορετικο καράβολο και διαφορετικό κάτω καβαλάρη που ίσως δε σηκώνουν τόσο απλές μετατροπές.

 
Η μετατροπή λοιπόν αφορά ακουστική κιθάρα, η οποία έχει ανεξάρτητα μεταξύ τους κλειδιά, και κάτω χορδοδέτη με pins για τη στήριξη των χορδών.

 
Να τονίσω οτι ξεκίνησα το εγχείρημα αποδεχόμενος το ρίσκο να χαλάσω την κιθάρα. Μην το δοκιμάσετε λοιπόν σε κιθάρα που δεν είναι ακριβώς σαν αυτή και είναι και ακριβή. Αυτή την αγόρασα κάπου στα 100 ευρώ.

https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-S2F1RTAxWVBsaU0/edit?usp=sharing

Το πρωτο βήμα είναι να φροντίσουμε οι χορδές που θα επιλέξουμε να μην ξεπερνούν αθροιστικά σε τάση ένα απλό έτοιμο σετ χορδών πχ d'addario για ακουστική κιθάρα.

 
http://daddario.com/upload/tension_chart_13934.pdf

 
στο σύνδεσμο θα βρείτε έναν πίνακα με όλες τις χορδές της d'addario καθώς και τις τάσεις που παράγουν όταν τις κουρδίσετε στην επιθυμητή νότα. Δεν θυμάμαι να σας πώ ποια πάχη χορδών χρησιμοποίησα αλλά το πήγα ως εξής: 

 
Αγόρασα ένα σετ για ακουστική κιθάρα και βρίσκοντας στον πίνακα τις τάσεις τους τις άθροισα και έτσι έθεσα το όριο (περιπου 150 lbs) το οποίο δεν έπρεπε να ξεπεράσω. Αναφέρομαι στις χορδές με το βαρελάκι (round wound) και όχι με τη θηλιά. 

 
Βρίσκοντας και σετ χορδων για κρητικό λαούτο τα πάχη που προέκυψαν είναι:
Μι: 17-17
Λα: 28-15
Ρε: 48-22
Σολ: 32-16

 
Όπου σύμφωνα με τους πίνακες της d'addario η συνολική τάση ήταν περίπου 107 lbs οπότε είμαι οκ και δεν κινδυνεύω να σκεβρώσω το όργανο.
Τα νούμερα δεν είναι και πολύ αυστηρά. Μπορεί να μη βρείτε ακριβώς αυτές τις χορδές. Αλλά θα πρέπει να είστε κάπου εκεί κοντά. Προτιμήστε το επόμενο μεγαλύτερο νούμερο που θα βρείτε.

 
Δεύτερο βήμα το ζευγάρωμα των χορδών.

https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-d19vQV81enpLajg/edit?usp=sharing
 
Με ένα ψιλό τρυπανάκι έκανα προσεκτικά τις 4 τρύπες κάτω από τις αρχικές όπως φαίνονται στη φωτογραφία. Θα πρέπει να προσέξετε μη φάτε πολύ το ξύλο. Τρυπάτε, δοκιμάζετε και τρώτε σιγα σιγά μέχρι να φτάσετε στο σωστό μέγεθος. Χρειάζεται και λίγο φρεζάρισμα για να πατήσουν και τα σφαιρικά κεφάλια των pins.

https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-SFhpb0lhMGs1NHM/edit?usp=sharing

Αντίστοιχα προσθέτω και 4 επιπλέον λούκια, τα οποία έφτιαξα περνώντας ένα κολλητήρι πάνω από το πλαστικό προσεκτικά μη το στραβοφάω ή το κάνω πολύ βαθύ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα πολύ ψιλό πριονάκι. Η απόσταση μεταξύ των χορδών του ζευγαριού να είναι περίπου 2,5 χιλιοστα στον πάνω καβαλάρη. Και περίπου 4,5 στον κάτω.

 
Τελευταίο βήμα η προσθήκη των 2 επιπλέον κλειδιών:

https://docs.google.com/file/d/0B8ioSzqx8Jl-N2ZkVDhTMXFkMWc/edit?usp=sharing

Αυτά τα στραβοτρύπησα απο τη χαρά μου και την προσμονή μου οπότε αφήστε τον ενθουσιασμό για το τέλος. Εγώ χρειάστηκε να πάρω και έναν χαμηλότερο κάτω καβαλάρη γιατί ήθελα να μειώσω και το ύψος των χορδών.

 
Κουρδίστε και απολαύστε!!

3
Κάνω λοιπόν ένα μικρό feedback για να απαντήσω την ερώτησή μου.


Γίνεται και μάλιστα δε χρειάζεται 12χορδη αλλά μια μικρή μετατροπή στην 6χορδη. Το έκανα μιας και είπα το δε γ$%@#ται και να χαλάσει και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Έχουμε και λέμε:
1. Μελετάμε τις τάσεις τον χορδών που θα τοποθετήσουμε στον κατάλογο της d'addario ωστε να μην ξεπεράσουμε τις τάσεις για τις οποίες είναι φτιαγμένη η κιθάρα.
2. προσθέτουμε 2 κλειδιά για να δέσουμε τις 2 επιπλέον χορδές
3. Μια μικρή τροποποίηση στον κάτω καβαλάρη για να ζευγαρώσουν οι χορδές
4. Μια μικρή τροποποίηση στον άνω καβαλάρη για τον ίδιο λόγο
5. Κουρδίζουμε σε Μι-Λα-Ρε-Σολ
6. απολαμβάνουμε το νέο μας όργανο


βουαλά:
λαουτο

να σκεφτείτε οτι σχεδόν 7 μήνες μετά είμαι τόσο ευχαριστημένος που δεν έχω μπεί στον κόπο να αποκτήσω ένα κανονικό λαούτο

4
η ιδεα μου ηρθε απο τη λαουτοκιθάρα που είναι υπαρκτό όργανο. σημερα ομως δεν πολυχρησιμοποιείται. θα δουμε λοιπον. θα το ερευνήσω λίγο ακόμα...
ευχαριστω για τις απαντησεις

5
Σίγουρα είναι τραβηγμένο. επειδή έχω ψιλοψάξει τα μεγέθη και των 2 οργάνων, η τεράστια διαφορά τους είναι στην κλίμακα των χορδών (74εκ. στο λαουτο και 64 στην κιθάρα) και ίσως στο πλάτος της ταστιέρας (διαφορά 0,5-1 εκ.) Όπως είπα δεν ψάχνω να έχω ολόιδιο ήχο, αλλά αν μπορώ να παίξω στον ίδιο τόνο περίπου και στο ίδιο κούρδισμα ώστε για λόγους εξάσκησης να μπορώ να ακολουθήσω κάποια κομμάτια με μια σχετική ακρίβεια χωρίς να ξενερώνω τελείως. Απλά το να δώσω 300-500 για ένα κακό λαούτο (οπως μου λενε οι σχετικοι και πιο εμπειροι) θα είναι πιο πεταμένα λεφτά απο το να δώσω 200 για μια 12χορδη που ούτως η άλλως ψιλοξέρω να παίζω και είναι πιο εμπορεύσιμη (σχετικο ειναι αυτο). Χορδες υπάρχουν και στην τελική χρησιμοποιώ ενα σετ λαούτου. Επιπλέον δεν ξέρω αν αυτό που με τρώει με το λαουτο θα ξεθυμάνει και θα το κάνω έπιπλο (γιατι κακο οργανο δυσκολα πουλιεται).
Μαλλον μια βολτα και συγκριση στο νακα θα με πεισει...

6
κανεις; ε μα!  :o

7
Άλλα όργανα / Κιθάρα αντί λαούτου
« στις: 10/05/12, 21:05 »
Και τώρα ένα δύσκολο.


Λόγω οικονομικών, επειδή θέλω να μάθω λαούτο, σκέφτομαι να πάρω μια 12χορδη και να χρησιμοποιήσω τις 8 χορδές σε κούρδισμα λαούτου (Μι, Λα, Ρε, Σολ)


Το ερώτημα είναι αν μπορώ να κουρδίσω τις χορδές 1 οκτάβα πιο κάτω χωρίς να ταστίζει το όργανο. Αν πχ στη Μι χρησιμοποιήσω 17ρες χορδές αντί για 10ρες θα είμαι οκ μια οκτάβα κάτω;
Έχει κανείς καμιά ιδέα; Έχει κάνει κανείς κάτι παρόμοιο;
Υποθέτω οτι δε θα σκεβρώσω μιας και θα χρησιμοποιήσω λιγότερες χορδές.

Σελίδες: [1]