Αποστολέας Θέμα: Περί δημιουργίας μιας κοινότητας φίλων της κλασικής μουσικής  (Αναγνώστηκε 2304 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος linet

 • Περαστικός
 • *
 • Μηνύματα: 13
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Προφίλ
Αγαπητοί φίλοι,

Πριν μερικές μέρες, μέσα από το forum του classicalmusic.gr ξεκινήσαμε μία αυθόρμητη πρωτοβουλία συναντήσεων και συζητήσεων για τη συσπείρωση και τη γνωριμία των φίλων της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα. Η πρώτη επικοινωνία μέσω του διαδικτύου έδωσε σύντομα τη θέση της σε δύο πολύωρες συναντήσεις μιας μικρής ομάδας ενδιαφερομένων στην Αθήνα. Αποτέλεσμα αυτής της επαφής ήταν η απόφαση για τη δημιουργία μιας κοινότητας φίλων της κλασικής μουσικής. Σ’ αυτήν θα μπορούν να μετέχουν όσοι αγαπούν την κλασική μουσική (με την ευρεία έννοια, συμπεριλαμβανομένης της παλιάς μουσικής αλλά και της σύγχρονης λόγιας δημιουργίας) και ασχολούνται συστηματικά μ’ αυτήν, είτε ενεργά (ως μουσικοί) είτε εκπαιδευτικά (ως καθηγητές μουσικής) είτε ερευνητικά (ως μουσικολόγοι) είτε ως απλοί ακροατές δίσκων και συναυλιών, ανεξάρτητα από την παιδεία ή τις δεξιότητές τους στη μουσική.

Αρχικά, και μέχρι να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ενδιαφερομένων μελών, η κοινότητα θα συναντιέται άτυπα αλλά τακτικά, ώστε να συζητά και να οργανώνεται με στόχο αργότερα να συσταθεί ως νομικό πρόσωπο (σωματείο μη-κερδοσκοπικό) και με ονομασία που θα αρμόζει στην ταυτότητα και τους στόχους της. Επιπλέον, κάθε νέο ενδιαφερόμενο μέλος θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας στην ειδική ενότητα «Συναντήσεις φίλων κλασικής μουσικής» που ανοίξαμε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό στο forum του classicalmusic.gr.

Ως πρώτα – κατά κάποιον τρόπο ιδρυτικά – μέλη αυτής της κοινότητας προτείνουμε ενδεικτικά ως κεντρικούς στόχους της τους εξής:

* τη γνωριμία και την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, γνώσης, τεχνογνωσίας και υλικού μεταξύ των μελών της κοινότητας

* τη διάδοση της αγάπης για την κλασική μουσική σε ευρύτερο κοινό

* την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας και ιδιαίτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημιουργίας

* την εκπαίδευση και την επιμόρφωση παιδιών, νέων και ενηλίκων σε θέματα κλασικής μουσικής και μουσικής παιδείας γενικότερα

* τη διατήρηση της κοινότητας και των δραστηριοτήτων της μακριά από κάθε πατρονάρισμα ιδιωτικής ή δημόσιας λογικής

Τρόποι για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

* η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου (forum, blog, newsletter για την κοινότητα)

* η διοργάνωση συναυλιών, παραστάσεων, διαγωνισμών και φεστιβάλ

* η διοργάνωση συναντήσεων, ακροάσεων, ημερίδων, σεμιναρίων και εργαστηρίων

* η δημιουργία των κατάλληλων θεσμών για την ανάδειξη και προώθηση των Ελλήνων δημιουργών, ερμηνευτών, δασκάλων και μελετητών της κλασικής μουσικής

* η κατασκευή υποδομών (μακροπρόθεσμα…), όπως εντευκτηρίων, βιβλιοθηκών, δισκοθηκών, συναυλιακών χώρων και εντύπων ή ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας

* η συνεργασία με φορείς ανάλογων επιδιώξεων, διαφυλάττοντας πάντα την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία της κοινότητας

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν παρά ένα αρχικό σχεδιάγραμμα των πεποιθήσεων και φιλοδοξιών μας, προκειμένου να προσελκύσουμε μέλη με τις ίδιες ή παραπλήσιες ανησυχίες. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε φρέσκια και δημιουργική ιδέα που συμπορεύεται με τα παραπάνω. Μπορείτε να καταθέσετε τις σκέψεις σας και να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής στις συζητήσεις μας για την κοινότητα στη σελίδα http://forums.classicalmusic.gr/index.php?catid=17. Εκεί θα δημοσιεύονται και οι ανακοινώσεις για τις επερχόμενες τακτικές συναντήσεις. Κι επειδή ο κόσμος της κλασικής μουσικής βρίσκεται κατά ένα μεγάλο μέρος του εκτός διαδικτύου, σας προτρέπουμε να ενημερώστε για την πρωτοβουλία μας τους φίλους και γνωστούς σας που δεν έχουν πρόσβαση. Για καθαρά πρακτικούς λόγους, θα ξεκινήσουμε δυστυχώς με έναν αθηνοκεντρικό πυρήνα, έχοντας όμως εξαρχής στο μυαλό μας σκέψεις αποκέντρωσης.

Αρωγός επικοινωνίας στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειάς μας θα είναι o ιστοχώρος classicalmusic.gr (http://www.classicalmusic.gr), ο οποίος ήδη μας διέθεσε ειδική ενότητα στο forum του για το συντονισμό των προσπαθειών μας και θα δημοσιεύει στο εξής κάθε ανακοίνωση και δραστηριότητα της κοινότητας.

Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι για τη λόγια δυτικοευρωπαϊκή μουσική παράδοση προτιμούμε τον αδόκιμο αλλά διεθνώς καθιερωμένο όρο «κλασική μουσική» από τον ασαφή όρο «έντεχνη μουσική» και τον όρο «σοβαρή μουσική», που δείχνει σαφώς υποτιμητικός προς τα υπόλοιπα μουσικά ρεύματα, πολλά από τα οποία αγαπάμε εξίσου.

Η εναρκτήρια ομάδα εργασίας για την κοινότητα φίλων της κλασικής μουσικής:

Ζήνων Ζορζοβίλης [zinon]
Λινέτ Κόσσυβα [linet]
Νικόλας Μπογιατζής [nicon]

Αποσυνδεδεμένος dorry_sings

 • Επισκέπτης
 • **
 • Μηνύματα: 83
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Αυθεντική Γεύση... Μηδέν Ζάχαρη...!!!
  • Προφίλ
Στο site "classicalmusic.gr" θα ήταν καλό να γραφτούν όσοι αγαπούν την κλασσική μουσική, μουσικοί ή ακροατές. ενημερώνεσαι για παραστάσεις κ συανυλίες κ έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις ενδιαφέροντα άρθρα. καλό κάνει να ανοίγουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες, και να επισκεπτόμαστε τέτοιου περιεχομένου site.

(ζήτω ο nicon!!!  ;D )

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
49 Απαντήσεις
12135 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12/02/07, 12:31
από zinon
5 Απαντήσεις
2283 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 07/02/08, 04:02
από Spell@lchemist!
0 Απαντήσεις
972 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 08/07/09, 12:58
από schizm
11 Απαντήσεις
3799 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 07/03/10, 16:21
από blackmorefan
6 Απαντήσεις
2049 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29/01/12, 09:39
από songless_bird
0 Απαντήσεις
1386 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17/08/12, 08:46
από Βραζίλης
11 Απαντήσεις
6899 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10/12/12, 16:22
από Gildor
0 Απαντήσεις
1653 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 09/04/13, 05:10
από ΚΕΠΕΜ
1 Απαντήσεις
2952 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26/06/14, 03:52
από guitalele
0 Απαντήσεις
1242 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20/10/17, 20:16
από Ιππαρχος