Αποστολέας Θέμα: Ψάχνοντας σε Reviews  (Αναγνώστηκε 7003 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kopaniamento

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 594
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Ψάχνοντας σε Reviews
« στις: 11/07/10, 23:01 »
    Έχοντας δει τον τελευταίο καιρό πολλές  ερωτήσεις για μοντέλα κιθαρών, οπου φαίνεται οτι ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να  το "ψάξει λιγο καλύτερα πρώτα" (το θέτω κομψά), σκέφτηκα να δημιουργήσω  έναν σύντομο οδηγό για αναζήτηση σε forums που περιέχουν reviews μουσικών  οργάνων.

Η πληροφορία που μπορούμε να βρούμε μέσω των reviews είναι  τόσο πλούσια, που πραγματικά θα έπρεπε όλοι μας να ξεκινάμε από εκεί την  αναζήτηση, πριν φτάσουμε σε ένα μαγαζί για να την δοκιμάσουμε, ή post-άρουμε  ερώτηση σε κάποιο forum. Κοιτώντας τέτοια reviews μπορούμε  να αποκτήσουμε μια γενικότερη εμπειρία πάνω στην διαδικασία επιλογής, αλλά και  να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, έχοντας φιλτράρει όργανα που δεν μας  κάνουν, ή ξέρουμε καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν κάποιο συγκεκριμένο  μοντέλο, και να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις.

Στην διάθεσή σας υπάρχουν άπειρες  πηγές από reviews (youtube,  άρθρα σε περιοδικά ειδικού τύπου), αλλά η περισσότερη πληροφορία βρίσκεται σε forums χρηστών  όπως:
http://reviews.harmony-central.com/reviews/Guitar
http://www.ultimate-guitar.com/reviews/electric_guitars

Το καλό με αυτά τα reviews είναι  οτι είναι ένα πολύ καλό στατιστικό δείγμα, από αμερόληπτους χρήστες.
Το κακό είναι οτι αφού μπορεί να  γράψει οποιοσδήποτε, θα δούμε και πολλά παραπλανητικά reviews  που θα μπερδέψουν τον άπειρο. Τα reviews στα sites που  ανέφερα ακολουθούν μια συγκεκριμένη δομή παρουσίασης και αξιολόγησης. Παρακάτω  εξηγώ αυτή την δομή, καθώς και τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να δούμε ή να  αποφύγουμε     
« Τελευταία τροποποίηση: 12/07/10, 19:50 από kopaniamento »

Αποσυνδεδεμένος kopaniamento

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 594
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #1 στις: 11/07/10, 23:03 »
Features : Τα χαρακτηριστικά της κιθάρας, π.χ ξύλα, μαγνήτες, controls, έτος κατασκευής, χώρα προέλευσης, τιμής
Αν κοιτάτε το σωστό μοντέλο, αυτό το μέρος δεν έχει να πει πολλά. Παρόλα αυτά κοιτάξτε το ώστε:
1 ) Να σιγουρευτείτε οτι κοιτάτε το σωστό όργανο. Να έχετε υπόψην οτι πολλά μοντέλα αλλάζουν τις προδιαγραφές τους κάθε χρόνο, όποτε σιγουτευτείτε είστε στο σωστό μέρος
2 ) Να δείτε κάποιο στοιχείο που δεν γνωρίζατε (π.χ δεν αναφερόταν στο επίσημο site ή στον κατάλογο κάποιου πωλητή).
Πολλοί reviewers σε αυτό το σημείο παρουσιάζουν και κάποια περίληψη ή στοίχεία που ίσως δεν ανήκουν εδώ. Κάποια αξίζουν προσοχής (π.χ οτι την αγόρασε μεταχειρισμένη με διαφορετικά Pickups, άλλες φορές είναι τελείως αχρείαστα ( π.χ του την πήρε δώρο η γυναίκα του για τα γενέθλιά του). Να έχετε υπόψην οτι ένα όργανο που αγοράστηκε από κατάστημα, και ενδεχομένς χρησιμοποιόταν για test, θα έχει πολύ καλύτερο setup από ένα που θα παραγγείλετε από e-shop.
Παρα πολύ σημαντική πληροφορία είναι ο χρόνος που κατέχει ο χρήστης το όργανο. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που γυρνάνε σπίτι με την καινούργια τους κιθάρα, πάιζουνε 2 μέρες, και μέσα στον ενθουσιασμό τους γράφουνε και ένα review. Όσο πιο πολύ καιρό έχει ένας reviewer ένα όργανο, τόσο καλύτερα  αφού θα έχει πιο ολοκληρωμένη γνώμη, και μάλλον είναι πιο συνειδητοποιημένος και αξιόπιστος

Sound : Απο τα σημαντικότερα  και συνήθως εκτενέστερα μέρη ενός καλού review. Εδώ παρουσιάζεται ο ακουστικός χαρακτήρας του όργανου. Θα δείτε σε ποια στυλ μουσικής ταιριάζει, σύγκριση με τον ήχο άλλων (ανταγωνιστικών συνήθως) οργάνων, τους περιορισμούς του. Απο εδώ μπορείτε να καταλάβετε πολλά για το αν αυτό το όργανο σας κάνει για τον σκοπό που το θέλετε, και να δείτε τι αλλαγές αξίζει ή πρέπει να γίνουν. (π.χ υπάρχουν φθηνότερα όργανα που με μια αλλαγή μαγνητών ή κλειδιών πετάνε )
Καλό είναι να αναφέρεται ο εξοπλισμός με τον οποίο δοκιμάστηκε το όργανο (ενισχυτής, εφέ κτλ). Επίσης είναι καλό o reviewer να αναγράφει τα ακούσματα του. Ιδανικά ο reviewer θα αναφέρει την συμπερίφορά σε διάφορα εφέ, και για διαφορετικούς συνδιασμούς των ρυθμίσεων της κιθάρας.
Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να τύχει είναι ένας reviewer που δεν έχει εμπειρία ή αντικειμενικότητα για να κρίνει, και βάζει ένα 10ρι με κλειστά τα μάτια χωρίς πολλά πολλά στοιχεία, εκτός απο ενθυσιώδεις κραυγές και διθυραμβικά σχόλια. Αν δείτε κάτι τέτοιο, απλά προσπεράστε στο επόμενο review. Προσωπικά όταν υπάρχουν πανω απο 5 διαθέσιμα reviews για ένα μοντέλο, ξεκινώ απο τα reviews με χαμηλή βαθμολογία και αποφεύγω τα 10ρια.
 
Action, fit, Finish : Εδώ παρουσιάζεται το πόσο βολικό και ευκολόπαιχτο είναι ένα όργανο, αλλά και η ποιότητα κατασκευής του. Σε αυτό το σημείο ίσως να μην βρείτε αρκετά στοιχεία ακόμα και σε καλά reviews. Π.χ ο λαιμός (που παίζει περισσότερο ρόλο απο κάθε άλλο στο playability) είναι υποκειμένικό θέμα. Έχουμε διαφορετικά χέρια, διαφορετική τεχνική, και όλοι έχουμε την υποκειμενική μας κρίση σε αυτό το θέμα.
Πολύ σημαντικές πληροφορίες που θα βρείτε εδώ είναι η ποιότητα του setup της κιθάρας, καθώς στα φθηνά όργανα γίνεται πανικός. Το να πρέπει π.χ. να ρυθμίσεις καβαλάρηδες και action, είναι ΟΚ, αλλά να πρεπει να κάνεις fret work δεν είναι καλό!

Reliability/durability : Εδώ βλέπουμε πόσο αξιόπιστο/ ανθέκτικό είναι ένα όργανο. Μην παραξενευτείτε αν δεν βρείτε πολλές πληροφορίες εδώ αφού τα καινούρια όργανα, ακόμα και made in China έχουν καλή αξιοπιστία. Να ανυσηχήσετε πολύ αν βρείτε κάποια παρατήρηση για κατασκευαστικό ελάττωμα, και αν βρείτε κάτι τέτοιο, ελέγξτε αν έχουν αναφέρει και άλλοι reviewers το ίδο θέμα, είτε για το ίδιο, είτε για συγγενικά μοντέλα.
« Τελευταία τροποποίηση: 11/07/10, 23:17 από kopaniamento »

Αποσυνδεδεμένος kopaniamento

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 594
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #2 στις: 11/07/10, 23:05 »
Impressions/overall: Η  περίληψη του reviewer είναι πολλές φορές όλα τα λεφτά, αφού βοηθάει  να καταλάβουμε κάποια πράγματα για το προφίλ του reviewer,  και να κρινουμε πολλά για το πόσο μπορούμε να τον εμπιστευτούμε.Ενα καλό review θα  αναφέρει τον σκοπό αγοράς του οργάνου, τις προδοκίες απο αυτό και πόσο τελικά  καλύφθηκαν. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε να αναφέρεται και τί εμπειρία έχει ο  χρήστης από μουσική, όπως πόσα χρόνια παίζει, τι άλλα όργανα έχει.Αν το όργανο είναι low-budget  αντιγραφή κάποιου θρυλικού μοντελου όπως Strat ή LesPaul, εδώ θα αναζητήσετε και μια σύγκριση με το αυθεντικό.  Συνήθως θα δείτε οτι ο λόγος τιμής/αξία είναι καλύτερος, αλλά παραμέναι ένα click παρακάτω  από το πραγματικό όργανό. Άλλες φορές είναι καλύτερο από όλλες τις απόψεις. Ακόμα πιο συχνό φαινόμενο είναι να είναι προκατειλημένος ή συναισθηματικά  δεμένος ο reviewer με την κιθάρα του και την κολακεύει.

Comments
:  σε κάποια site (π.χ ultimate-guitar) θα δείτε και απαντήσεις  άλλων χρηστών που δεν κάνουν ολόκληρο reviewάλλά σχολιάζουν γενικότερα.  Θα δείτε και πολλούς φανατισμένους που πρέπει να αγνοήσετε, η και κάποιους που  ψιλιάζονται βαλτό review. Κοιτάξτε κατα πόσο  συμφωνούνε οι απόψεις.
  Nα θυμάστε οτι σε ένα οργανο μπορεί να υπάρχουν  πολλές διακυμάνσεις απο κομμάτι σε κομμάτι, ειδικά στα lowbudget όργανα  μαζικής παραγωγής, επειδή ο ποιοτικός έλεγχος είναι κατώτερος. Επίσης υπάρχουν  καλοπροαίρετοι , βαλτοί, κακοπροαίρετοι, ενθουσιασμένοι ή απογοητευμένοι reviewers. Έτσι να περιμένετε και κάποια διακύμανση και στα reviews,  και να ξεχωρίζετε κάποια ακραία reviews από  τον μέσο όρο. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να μην βασίζεστε σε reviews μοντέλων με λίγους reviewers. Μετά  από λίγη εμπειρία, θα μπορείτε και να ψυχολογείτε και λίγο τον reviewer και να αποφασίζετε πολύ  εύκολα για την αξιοπιστία του.

Τέλος να αναφέρω πως μια καλή πηγή για τον ήχο μιας κιθάρας είναι πάντα και το ψάξιμο για reviews στο youTube.  Αν είστε τυχεροί, θα δείτε demosμε σωστή  ηχογράφηση, και παίξιμο που αναδυκνύει τον χαρακτήρα της. Τις περισσότερες φορές θα είστε  άτυχοι και θα πέσετε σε ποζεράδες που βάζουν το Gain στο 13,  πατάνε 2-3 εφε και βαράνε thrash-μεροκάματιάρικο. Εγώ  έχω βρει καλύτερη τύχη ψάχνοντας covers τραγουδιών (ο παίκτης  πάιζει καρμπον ενα γνωστό κομμάτι με backing track από πίσω).  Βάλτε στην αναζήτηση τον όρο “cover” και το μοντέλο που  θέλετε π.χ «michael kelly cover» Είναι πολύ πιο πιθανό ο χρήστης να ασχολήθηκε  σοβαρά με το setup του ήχου του, να παίζει με σωστές ρυθμίσεις,  και αν γνωρίζετε και το κομμάτι, θα έχετε και κάποιο σημείο αναφοράς

EDIT: Κατι που θα ήθελα να τονίσω είναι οτι το ψάξιμο στο internet γενικότερα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας αγοράς. Είναι περισσότερο χρήσιμο σαν ένα φίλτρο για να αποκλείσετε κάποια όργανα, και μια προετοιμασία για να ψάξετε προσεκτικότερα ένα συγκεκριμένο μοντέλο, αφού θα έχετε αποκλείσει κάποιες κακές εκπλήξεις
(δυστυχώς όχι όλες). Επιπλέον το θεωρώ μια καλή ευκαιρία για να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αγοράς και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας
« Τελευταία τροποποίηση: 13/07/10, 19:34 από kopaniamento »

Αποσυνδεδεμένος lordi13

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 247
 • Φύλο: Άντρας
 • the icon of dominance
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #3 στις: 12/07/10, 07:49 »
μπραβο πολυ καλες οι παρατηρησεις σου!
δεν εχει και reputation το kithara να σου δωσω!

Αποσυνδεδεμένος Γιωργάνας

 • Επισκέπτης
 • **
 • Μηνύματα: 88
 • Φύλο: Άντρας
 • Dead heart in a dead world
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #4 στις: 12/07/10, 14:08 »
μπραβο σου και απο μενα ρε συ ..Πολυ καλες οι παρατηρησεις σου
Ο χρόνος ειναι ο χειροτερος γιατρος
Σε καιει σε σκορπαει και σε παγώνει..

Αποσυνδεδεμένος kopaniamento

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 594
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #5 στις: 12/07/10, 19:49 »
ευχαριστώ. Ελπίζω να φανούνε χρήσιμες..

Αποσυνδεδεμένος Eagle Of Kamelot

 • Sworn Killer of Trolls
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 2506
 • Φύλο: Άντρας
 • Set the flag and carry on, carry on into unknown
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #6 στις: 12/07/10, 19:51 »
Το κακο με τα reviews απο το νετ ειναι οτι δν ξερουμε κατα ποσο ο τυπας που κανει το review κατεχει το αθλημα...

Αποσυνδεδεμένος kopaniamento

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 594
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #7 στις: 12/07/10, 20:39 »
Το κακο με τα reviews απο το νετ ειναι οτι δν ξερουμε κατα ποσο ο τυπας που κανει το review κατεχει το αθλημα...

Εννοείται ! Το διάβασμα ενώς review πάει μαζί με το "κόψιμο" του πόσο λάκης, ξερόλας, καμμένος, ψείρας, σνομπ κτλ κτλ είναι ο reviewer. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω  ;)
Αλλά αυτό που λές ισχύει και εκτός των sites που ανέφερα, για να μην πω και εκτός net. Έτσι δεν είναι ?

Και αφου χρειάζεται καλύτερη διευκρίνηση, υπενθυμίζω οτι απο τα reviews ξεκινάμε το ψάξιμο, αλλά ποτέ δεν τελειώνουμε εκεί. Στο τέλος πάντα πρέπει να εμπιστευτούμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας. Αλλιώς παίζει ρίσκο, το οποίο πάλι κάποιες φορές, και υπο συγκεκριμένες προυποθέσεις αξίζει να πάρουμε, αλλά αυτό ξεφεύγει από το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος groovymood

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1252
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #8 στις: 12/07/10, 20:40 »
Το κακο με τα reviews απο το νετ ειναι οτι δν ξερουμε κατα ποσο ο τυπας που κανει το review κατεχει το αθλημα...

Δυστυχώς εκεί είναι όλο το θέμα για μένα...

Ακόμα κι αν διαβάσεις στα notes οτι αυτός που γράφει το review ασχολείται με το αντικείμενο αρκετά χρόνια,  ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το άτομο του.
Μπορεί κάλλιστα να είναι κάποιος τελείως ατάλαντος...

Τέτοια φαινόμενα είναι λογικό να υπάρχουν στο διαδίκτυο, ακόμα κι εδω μέσα τα συναντάμε ουκ ολίγες φορές.

Έτσι είναι.... μπορεί να είσαι ο οποιοσδήποτε και να δίνεις συμβουλές στον οποιονδήποτε για ο,τιδήποτε...Βέβαια απο την άλλη θα μου πεις, είναι προτιμότερο τα πράγματα να ήταν όπως πχ στα eighties που μεγάλωνα οπου δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ενημέρωση πάνω σε τέτοια θέματα??

ΟΧΙ θα έλεγα....απλά να προσπαθούμε λίγο να φιλτράρουμε και να διασταυρώνουμε αυτά που διαβάζουμε για να βγάζουμε καλύτερα συμπεράσματα... ;)Μπράβο πάντως στον kopaniamento...(όχι μόνο για το θέμα αλλά και για το avatar... ;D )
Just play the damn thing!!

Αποσυνδεδεμένος Eagle Of Kamelot

 • Sworn Killer of Trolls
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 2506
 • Φύλο: Άντρας
 • Set the flag and carry on, carry on into unknown
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #9 στις: 12/07/10, 20:46 »
Το κακο με τα reviews απο το νετ ειναι οτι δν ξερουμε κατα ποσο ο τυπας που κανει το review κατεχει το αθλημα...


Μπράβο πάντως στον kopaniamento...(όχι μόνο για το θέμα αλλά και για το avatar... ;D )

+1000 και για τα δυο  ;D

Αποσυνδεδεμένος Nikoubis

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 339
 • Φύλο: Άντρας
 • Annoying the neighbors since 2002.
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #10 στις: 13/07/10, 17:04 »
Εννοείται ! Το διάβασμα ενώς review πάει μαζί με το "κόψιμο" του πόσο λάκης, ξερόλας, καμμένος, ψείρας, σνομπ κτλ κτλ είναι ο reviewer. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω  ;)
Αλλά αυτό που λές ισχύει και εκτός των sites που ανέφερα, για να μην πω και εκτός net. Έτσι δεν είναι ?


Ορθοτατο. Εγω παντα ψαχνω reviews που να παρουσιαζουν τις αδυναμιες του εξοπλισμου που με ενδιαφερει. Δε με νοιαζει τι εχουν να πουν οι 9 που εχουν να πουν μονο ποσο καταπληκτικη ειναι π.χ. η νεα κιθαρα τους 15 λεπτα αφου τη βαλαν στον ενισχυτη στο δωματιο τους, αλλα ο 1 που εχει περασει το μηνα του μελιτος και εχει ακουσει τον εξοπλισμο σε προβες, σε live, με μπαντα, σε μεγαλες εντασεις, σε διαφορετικους χωρους κλπ κλπ.
Questionable Content, LFG, Darths & Droids και Erfworld. Η εικονα ειναι απο το τελευταιο.

Αποσυνδεδεμένος Kosthrash

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1539
 • Φύλο: Άντρας
 • Guitarholic
  • Προφίλ
Απ: Ψάχνοντας σε Reviews
« Απάντηση #11 στις: 14/07/10, 12:35 »
Μπραβο και απο εμενα kopaniamento!

Εγω διασκεδαζω με οσα reviews εκθειαζουν τα οργανα υπο κριτικη και στο τελος αναφερουν οτι πχ (για κιθαρες) "βεβαια εχω αλλαξει τους stock μαγνητες με την ταδε super-duper μαρκα" ή (για ενισχυτες) "εχω αλλαξει το μεγαφωνο, τις λαμπες, το τροφοδοτικο ... με καλυτερα" αλλα κατα τ'αλλα τους δινουν 9αρια και 10αρια στο τελος  :D :D :D
Life is too short for bad tone

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
1769 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 04/02/06, 01:47
από Devil Driver
0 Απαντήσεις
1740 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19/07/08, 02:16
από Crossroad
0 Απαντήσεις
989 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28/05/10, 17:48
από blackmorefan
9 Απαντήσεις
39483 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27/02/11, 22:45
από YmiRLinG
0 Απαντήσεις
650 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 01/01/12, 12:35
από freemind
6 Απαντήσεις
11009 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28/04/14, 22:14
από Απόλλων
10 Απαντήσεις
4705 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25/05/16, 20:44
από animapura
0 Απαντήσεις
1135 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10/03/17, 01:20
από ΧΩΡΙΑΤΗΣ