Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Πλήκτρα

Hammer action, Weighted Hammer..

(1/1)

Gildor:
Καλησπέρα.

Απευθύνομαι στους πιανίστες/πληκτράδες (αν παρ'όλα αυτά γνωρίζει και κανείς άλλος ας πει :Ρ ) του forum για μια απορία που με απασχολεί.

Τι διαφορά έχουν μεταξύ τους οι όροι όταν αναφερόμαστε σε ηλεκτρικό πιάνο:


Hammer action

Semi weighted hammer

Full weighted hammer


Καταλαβαίνω πως τα ημιβαρυκεντρισμένα (semi) πλήκτρα δεν είναι όπως του ακουστικού πιάνου ενώ τα full μάλλον είναι. Tα hammer action τι διαφορά έχουν απο τα άλλα; Είναι ίδιας «βαρύτητας» με τα full height; Eίναι βαρύτερα απο τα semi weighted;

Μπορεί κάποιος με ηλεκτρικό πιάνο πλήκτρων hammer action να μάθει πιάνο;

Σας ευχαριστώ.

sfanfan:
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία, μιας και έγχορδος, αλλά έχω στην κατοχή μου κάποια πλήκτρα και καθώς το έψαξα όταν ήταν να τα πάρω θα σου πω τη γνώμη μου.
Τα πλήκτρα που έχω είναι ένα Kurzweil PC1X και ένα Nord Lead1, το ένα είναι electric piano/workstation και το άλλο synth. Το Kurzweil έχει βαρυκεντρισμένο κλαβιέ ενώ το nord semi hammered. Η αίσθηση του Kurzweil είναι πάρα πολύ κοντά σε πιάνο, το βάρος τους, η αίσθηση και η απόκριση στην ένταση του παιξίματος, όσα θα συναντήσεις σε ένα πραγματικό πιάνο έχουν αποτυπωθεί όσο πιο πιστά γίνεται, το Nord καθότι άλλη η δουλειά του, η αίσθησή του πάει σε δεύτερη μοίρα. Το site της Kurzweil δίνει το 88αρι κλαβιέ του PC1X ως weighted action.


Οι κατηγορίες που έγραψες έχουν να κάνουν με αυτό ακριβώς. Το Hammer action έχει να κάνει με την φυσική αίσθηση του πλήκτρου κατά το χτύπημα. Αν πατάς δυνατά παίρνεις full ένταση όσο πιο απαλά παίζεις, μεταφράζεται στον ήχο σου. Το weighted είναι ως προς την σχεδίαση του πλήκτρου, αν είναι ολόκληρο΄(full weighted) (άρα πιο βαρύ και με καλύτερη απόκριση) ή αν είναι μισό (semi weighted). Συνήθως workstations πλήκτρα και ηλεκτρικά πιάνα που είναι σχεδιασμένα γύρω από την όσο πιο δυνατή αίσθηση του πιάνου έχουν full weighted πλήκτρα, πιο compact, ελαφριές και ευκολομετακίνητες all around λύσεις έχουν semi weighted πλήκτρα, χωρίς να είναι απαραίτητο αυτό.


Όταν ξεκίνησα να το ψάχνω, γιατί η κοπέλα μου ήθελε να ξεκινήσει μαθήματα πιάνου, κατέληξα στο Kurzweil καθώς το βρήκα μεταχειρισμένο σε καλή τιμή και είχε την πιο κοντινή αίσθηση σε πραγματικό πιάνο, γενικά η Kurzweil είναι "μάνα" στα ηλεκτρικά πιάνα καθώς έχει τα καλύτερα Modelled πιάνα αλλά και αίσθηση εκπληκτική.


Στο ερώτημα σου, για το αν μπορεί να μάθει πιάνο κάποιος σε μη πραγματικό πιάνο, η δικιά μου γνώμη -του άσχετου- είναι πως ναι. Μπορείς να μάθεις τα βασικά αν είσαι εντελώς αρχάριος ακόμα και σε ένα αρμόνιο της πλάκας, βασική θεωρεία, θέση δαχτύλων, ασκήσεις κτλ μπορείς να ξεκινήσεις και εκεί. Κάποια στιγμή όμως εφόσον δεν μπορείς να αγοράσεις κανονικό πιάνο για διάφορους λόγους (χώρο, ηχομόνωση, οικονομικό κτλ) μπορείς να πάρεις ένα καλό 88αρι βαρυκεντρισμένο workstation (τα PC1/2X της Kurzweil τα βρίσκεις σε πολύ καλές τιμές μεταχειρισμένα) για να αρχίσεις να έχεις όσο πιο πραγματική αίσθηση και ήχο γίνεται.


Ξαναλέω δεν είμαι πληκτράς, παρόλα αυτά ρώτησα και έψαξα πολύ μέχρι να καταλήξω στο συγκεκριμένο workstation, και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.


Gildor:
Σε ευχαριστώ sfansfan.

Εγώ έχω αγοράσει το Casio CDP-130.

Τα πλήκτρα του οκ είναι κάπως «βαριά» αλλά δεν νομίζω πως είναι τόσο βαριά όπως είναι ενός ακουστικού πιάνου που καμιά φορά τυγχάνει να έχω μπροστά μου.

Tα χαρακτηριστικά του casio αναφέρουν το κλαβιέ του ως Hammer Action και όχι ως full weighted.

sfanfan:
Μια χαρά είναι για αρχή. Φυσικά και μπορείς να μάθεις να παίζεις σε αυτό, κάποια στιγμή στο μέλλον αν χρειαστεί επενδύεις σε κάτι με καλύτερη αίσθηση (κυρίως) αν όχι το original thing. Πάντως ακόμα και σε ακουστικά πιάνα, επειδή έχει τύχει να "παίξω" με κάποια, η αίσθηση από κλαβιέ σε κλαβιέ είναι διαφορετική.


Μια χαρά φαίνεται το Casio για την τιμή του, φυσικά θα κάνεις τις αντίστοιχες παραχωρήσεις, αλλά όπως είπα μια χαρά θα είναι για αρκετό καιρό ακόμα.


Το μόνο που είχα βρει σε τιμή έως 500 ευρώ με full weighted 88αρι κλαβιέ ήταν μία προσφορά του Musicstore.de σε κάποια μάρκα που ή ήταν δικιά του ή είχε αποκλειστική διανομή, γιατί απλά δεν την είχα ακούσει ποτέ, αλλά ούτε και κανένας άλλος που ασχολιόταν με πλήκτρα. Οπότε αποφάσισα να βάλω 100 ευρώ πάνω και να πάω σε μεταχειρισμένο Kurzweil.


Σου εύχομαι καλόπαιχτο το πλήκτρο!

Gildor:
Σ'ευχαριστώ ρε φίλε για τις απαντήσεις.  Να σαι 'καλά.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View