spiros:
to mikro daktilo to xrisimopoiume arketa apla oi neoi kitharistes den to poli xrisimopoiun
ikatsoun:
Το μικρό δάχτυλο θεωρητικά δεν χρησιμοποιείται οι σολίστες όμως της κλασσικής κιθάρας το χρησιμοποιούν ορισμένες φορές καταχρηστικά. Είναι εκ φύσεως αδύνατο δάχτυλο και όσο εξασκούνται τα άλλα τέσσερα, τόσο πιο αδύναμο φαίνεται. Ο κανόνας είναι πάντως ότι όλα επιτρέπονται, όταν είναι ανάγκη, προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν δύο βιβλία που θεωρώ εξαιρετικά για εξάσκηση στην κλασσική κιθάρα, και στο δεξί χέρι και στο αριστερό. Δεν γνωρίζω όμως αν θεωρείται διαφήμιση οπότε προτιμότερο να το τσεκάρω και να σου τα στείλω κάποια άλλη στιγμή είτε στο forum είτε στο e-mail σου εάν το έχω. Και τα δύο όμως προϋποθέτουν να γνωρίζεις νότες. Αλλιώς είναι δύσκολο. Τα βιβλία αυτά είναι για γενική εξάσκηση. Για αρπίσματα είναι πολύ καλό το βιβλίο που σου συνέστησε ο Anemos. Πάντως χονδρικά μπορώ να σου πω ότι καλό είναι να κάνεις μόνος σου αρπίσματα με συνδυασμούς των τεσσάρων δαχτύλων δηλαδή : p-i-m-a, p-a-m-i, p-a-i-m, p-a-i-a-m-a κ.ο.κ. όπου p ο αντίχειρας, i ο δείκτης, m ο μέσος και a ο παράμεσος.
ikatsoun:
Λοιπόν να ψάξεις να βρεις το βιβλίο του Κώστα Κοτσώλη "Ο ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΗΣ" και του Pujol "Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ". Το δεύτερο είναι σε σειρές, νομίζω η 2η έχει αρπίσματα. Του Κοτσώλη είναι πιο σοβαρό και με ενάμισι χρόνο καθημερινή εξάσκηση σου κάνει τα δάχτυλα κρέμα. Του Pujol το πήρα πριν δεκαπέντε χρόνια δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμη έτσι ή αν έχει αλλάξει. Αν θεωρηθεί διαφήμιση ας κρύψουν το μήνυμα οι συντονιστές.