Ειδικά θέματα > Υγεία

Προστασία από πιθανή ηλεκτροπληξία κατά την χρήση ηλε

<< < (6/8) > >>

mixanobios:

--- Παράθεση από: vegos στις 23/08/16, 21:45 ---
--- Παράθεση από: mixanobios στις 23/08/16, 20:11 ---Λοιπόν ρώτησα και μου ειπε οτι ειναι σωστή αποψη του DC πυκνωτή σε εκεινο το σημείο και μου το εξήγησε οτι εαν "προσπαθήσουν" να περάσουν AC μέσω του πυκνωτή  θα τον κάψει και θα σταματήσει στην πορεία του κύκλου.

Πάντως το κόστος και εκτέλεση ειναι μηδαμινή γιατι δεν το κάνουν σε όλες τις κιθάρες αυτό; Υπάρχουν κρούσματα ηλεκτροπληξιας απο κιθάρα τα τελευταια χρόνια;

--- Τέλος παράθεσης ---

Αν δεν κάνω λάθος, θα περάσουν κανονικά από τον πυκνωτή σε AC μέχρι τις ανοχές του. Με 400V πυκνωτή, δε νομίζω να τον κάψει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να καεί θα έχει flow.

Προφανώς για να μην το κάνουν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται.
Αντίστοιχα μπορεί κάποιος να "ψηθεί" πιάνοντας το σταντ του μικροφώνου. Συζητάμε για την υποθετική περίπτωση ηλεκτρολογικού προβλήματος σε κάποιο σημείο του εξοπλισμού.

Γι' αυτό και πλέον είναι υποχρεωτικά τα ρελέ διαφυγής, η ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις γίνονται μόνο από αδειούχους ηλεκτρολόγους κ.ο.κ..

Συνεχίζω να θεωρώ τελείως λάθος την υλοποίηση με 400V πυκνωτή.

--- Τέλος παράθεσης ---


Πάρε εναν 220nf πυκνωτή  στα 400 βολτ και δωσε 220v AC να δουμε τι θα γίνει....   ;D


Ρωτησα και αλλου δεν ειχε πολυ χρονο να μου πει... Γενικα μου απαντησε οτι δεν προκειτε να κανει τιποτα ο DC πυκνωτης με AC volts θα περασουν κανονικα απο μεσα του σαν να μην τον βλέπει.panixgr:

--- Παράθεση από: vegos στις 23/08/16, 21:45 ---Συνεχίζω να θεωρώ τελείως λάθος την υλοποίηση με 400V πυκνωτή.

--- Τέλος παράθεσης ---


http://guitarnuts2.proboards.com/search/results?captcha_id=captcha_search&what_all=safety+cap&who_only_made_by=0&display_as=0&search=Search

μπορει στην πλειονότητα των μοντέρνων ενισχυτών η λύση του πυκνωτή να είναι μια περιττή αρχαιολογία, αλλά όταν κανείς παίζει με vintage amps '50s, '60s, etc... ίσως έχει θέση.

Μπορείς να ρίξεις μια ματια παραπάνω, και μάλιστα να γραφτείς στο εν λόγω forum, (το κατεξοχήν φόρουμ για εναλλακτικό wiring) και να ρωτήσεις, να πεις την άποψή σου, κτλ.
Για το ρέκορντ, το έβγαλα απο την κιθάρα που το είχα χρόνια πριν (όχι πάντως γιατί ήταν εντελώς λάθος η υλοποίηση)

adr1anos:

--- Παράθεση από: vegos στις 23/08/16, 21:45 ---Αν δεν κάνω λάθος, θα περάσουν κανονικά από τον πυκνωτή σε AC μέχρι τις ανοχές του. Με 400V πυκνωτή, δε νομίζω να τον κάψει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να καεί θα έχει flow.

Προφανώς για να μην το κάνουν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται.
Αντίστοιχα μπορεί κάποιος να "ψηθεί" πιάνοντας το σταντ του μικροφώνου. Συζητάμε για την υποθετική περίπτωση ηλεκτρολογικού προβλήματος σε κάποιο σημείο του εξοπλισμού.

Γι' αυτό και πλέον είναι υποχρεωτικά τα ρελέ διαφυγής, η ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις γίνονται μόνο από αδειούχους ηλεκτρολόγους κ.ο.κ..

Συνεχίζω να θεωρώ τελείως λάθος την υλοποίηση με 400V πυκνωτή.

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ απόλυτα, μόλις βρώ λίγο χρόνο θα γράψω σχετικά.

vegos:

--- Παράθεση από: mixanobios στις 23/08/16, 21:52 ---Πάρε εναν 220nf πυκνωτή  στα 400 βολτ και δωσε 220v AC να δουμε τι θα γίνει....   ;D

Ρωτησα και αλλου δεν ειχε πολυ χρονο να μου πει... Γενικα μου απαντησε οτι δεν προκειτε να κανει τιποτα ο DC πυκνωτης με AC volts θα περασουν κανονικα απο μεσα του σαν να μην τον βλέπει.

--- Τέλος παράθεσης ---

Να το πιάσουμε από την αρχή. Καταρχάς δεν υπάρχει DC πυκνωτής.
Ούτε AC. Σκέτοι πυκνωτές, οι οποίοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως DC είναι οι ηλεκτρολυτικοί, οι οποίοι έχουν πολικότητα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πυκνωτές σε DC, σε AC μόνο οι μη-polarized (πχ ηλεκτρολυτικοί).

Σας AC ίσως λένε τους high-frequency, αλλά πάλι είναι λάθος τεχνικά.

Ο πυκνωτής λειτουργεί πολύ χονδρικά σαν μια μπαταρία. Φορτίζεται από το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει και ξεφορτίζεται αντίστοιχα. Εκτός από την χωρητικότητα του, έχει και την τάση λειτουργίας.

Υπερβολικά χοντρικά, ο 400V / 1μF έχει την ίδια χωρητικότητα με τον 16V/1μF. Φυσικά αν βάλεις 16V στον 400V πυκνωτή θα λειτουργήσει κανονικά, αν βάλεις 400V στον 16V θα καεί. Η χωρητικότητα του παρόλα αυτά δεν εξαρτάται από το voltage. 1μF θα είναι.

Ο ίδιος πυκνωτής, σε ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται από DC ρεύμα, θα αφήσει να περάσει ρεύμα μέχρι να φορτιστεί και μετά θα διακόψει το κύκλωμα. Σε AC ρεύμα, ο ίδιος πυκνωτής θα φορτίζεται και θα ξεφορτίζεται συνέχεια, στέλνοντας πίσω το ρεύμα (στο AC η πολικότητα αλλάζει) και το ρεύμα θα περνάει κανονικά. Φυσικά ανάλογα της συνδεσμολογίας.

Για να πάμε λίγο στο audio κομμάτι, που μας ενδιαφέρει. Σχεδόν σε όλες τις υλοποιήσεις ενισχυτών, υπάρχει ένας πυκνωτής (σε σειρά) πριν την έξοδο. Αυτός είναι για να αφήσει το εναλλασσόμενο και να κόψει το συνεχές (συνήθως στατικός θόρυβος κλπ). 

Στην υλοποίηση αυτή που βλέπω με το σχεδιάγραμμα της κιθάρας, ο πυκνωτής θα κόψει το συνεχές, όταν φορτίσει και θα αφήσει να περάσει το εναλλασσόμενο. Δηλαδή, κατ' εμέ, και στις δύο περιπτώσεις θα ψηθείς. Στη μία για πάντα, στην άλλη για λίγο.

Γενικά οι πυκνωτές, επειδή φορτίζονται και ειδικά οι μεγάλοι, κουβαλάνε τρελά φορτία και είναι ο ορισμός της επικινδυνότητας στις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές κατασκευές.

Αυτά απ' ότι θυμάμαι από το σχολείο.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ΑΝ πραγματικά υπήρχε ακόμα και η 1% πιθανότητα να προσφέρει κάτι πάνω σε μία σχεδίαση ηλεκτρικών κιθάρας, σήμερα όλες θα είχαν (μιλάμε για κόστος 0,01€/κομμάτι λιανική) και θα διαφημίζονταν ως UNIQUE IMPLEMENTATION FOR SAFETY κλπ...

Αυτά τουλάχιστον πιστεύω εγώ με τις μηδαμινές μου γνώσεις περί ηλεκτρονικών, καθώς ούτε είμαι ούτε σκέφτομαι να γίνω :-) Δεν βρίσκω πάντως κάποιο λάθος στο συλλογισμό μου, γι' αυτό επιμένω ότι δεν μου κάθεται καλά. Εκτός αν είναι λάθος οι γνώσεις μου (πολύ πιθανό), οπότε περιμένω διορθώσεις!

panixgr:
Απο τον εκλειπόντα ChrisK :

http://guitarnuts2.proboards.com/thread/4187/blocking-capacitor

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View