Βλέπω αυτό το Θέμα, δεν έχει πάρει απαντήσεις για 120 μέρες! Καλώς ήλθα λοιπόν και εγώ! Ώστε παππού, γι αυτό μου πρότεινες αυτό το θέμα ? επειδή είναι ΛΗΓΜΕΝΟ ?? Για να έρθω εδώ και να ομιλώ μοναχός μου ? και τούτο αφού διάβασα 7 σελίδες με ένα κάρο απαντήσεις!
Πάλι ασχολείστε με τον μακαρίτη κονιούχο Σωκράτη και τους μαθητές του ?
Πάντως, όλοι σας εδώ, τα είπατε ωραία. Όλοι σας είχατε μια μερίδα δίκιο, πραγματικά. Όμως, στη βράση κολάει το σίδερο. Δεν λέω πως απλά λέτε όμορφα λόγια, αν και συμφωνώ με τον Freemind εν μέρη. Απλά λέω πως για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ. Ο ήλιος δεν είναι μία ολόκληρη φιλοσοφική θεωρία, αλλά ένα από τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες κομματάκια που μπορεί να ολοκληρώνουν μία φιλοσοφική θεωρία όπως αυτή του κρυφού σχολείου.
Ποιος από εσάς, μπορεί να αλλάξει ένα από αυτά τα πραγματάκια σε ολόκληρο το σύστημα της παιδείας?
Όσο για το ότι το ψάρι βρωμάει από τι κεφαλή, βρωμάει και από εκεί, αλλά και εκεί υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθήσανε να τα αλλάξουνε όλα αυτά, μιας και ήτανε η δουλειά για την οποία πληρώνονταν και εργάστηκαν πάρα πολύ γι αυτό, αλλά οι μελέτες τους έχουν πιάσει σκόνη και από αγανάκτηση στην αδιαφορία, συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, κακήν κακώς.
Το ψάρι βρωμάει όμως παντού, ακόμη και στα χαμηλά.
Στην θεωρία του παππού, αυτό το οποίο εγώ βρίσκω σαν νόημα, είναι αντί να προσπαθούμε να γιατρέψουμε το κολοκύθι που έχει εν μέρη σαπίσει, να φυτέψουμε καινούριους σπόρους, να τους καλλιεργήσουμε με δικό μας τρόπο και που ξέρεις, μπορεί να φτιάξουμε καινούρια κολοκύθια, που με το καιρό θα γίνονται όλο και πιο φαγώσιμα. Βεβαίως άσε και το σάπιο κολοκύθι να εξελίσσεται παράλληλα και που ξέρεις, μπορεί κάποιοι από αυτούς που υποστηρίζουνε ότι έχει δυναμικό βελτίωσης, να δώσουνε ένα φοβερό και τρομερό αγώνα και να ανατρέψουνε τα πράγματα. Άλλωστε και από το σάπιο, κάτι έχει να μάθει ένα παιδί και πλην τούτου είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Βεβαίως παππού, συμφωνώ και γω με αυτή τη λογική. Τι καλά που θα ήταν να είχα μία μαμά και έναν μπαμπά διαβασμένο και έναν παιδαγωγό παραδίπλα πέραν της σχολικής μου εκπαίδευσης, ώστε να μπορώ να συζητάω διάφορα θέματα μαζί τους αλλά και 5-6 άλλα παιδάκια , να τα συζητάμε όλοι μάζι και να πηγαίνουμε να διαβάζουμε κάνα καλό βιβλίο να ξεστραβωθούμε από πολύ πιο νωρίς για κάποια πράγματα, μιας και τώρα έφτασα σχεδόν 30 και ξεστραβώνομαι "βίαια" αλλά δεν έχω και την άνεση να ξεστραβωθώ όσο θέλω, μιας και έχω επιλέξει έστω και στραβός, να μην γίνω "ο μοναχός Μελέτιος στο Άγιον Όρος" αλλά να βρίσκομαι με την οικογένειά μου.
Είναι πολύ τυχεροί, όσοι είχαν δίπλα τους διαβασμένους ανθρώπους, σωστούς. Από αυτούς που δεν ξέρουνε μόνο πως να φτιάξουνε πυρηνική ενέργεια αλλά τη χρησιμοποιούνε για να φυτρώνουνε λουλούδια και όχι όπλα.
Απλά παππού αυτά που συζητάς, είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα. Χαίρομαι που το έχεις καταφέρει εσύ με τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Σίγουρα κάτι μπορεί να καταφέρω και εγώ αύριο με τα δικά μου ίσως και με του διπλανού μου, αλλά ξέρεις την άποψή μου για τους ανθρώπους. Δύσκολο να βρεις καλή πάστα ανθρώπων. Ακόμη και όταν έχεις να δώσεις τσάμπα, με τον καλύτερο τρόπο, σπάνια υπάρχουν ανθρώποι που θα πάρουν. Σε εμένα μέχρι τώρα πάντως, δεν βρέθηκε να δώσει κανένας. Ευτυχώς υπάρχουν και τα Free βιβλία τώρα με το διαδίκτυο και όλο και κάτι μπορεί να διαβάσω έαν διαθέσω χρόνο. Παρόλα αυτά όταν πρόκειται να βοηθήσω κάποιον άλλο πάντα διαθέτω το χρόνο μου. Ένα παραπάνω γιατί σχεδόν ποτέ δεν είχα κάποια τέτοια ευκαιρία από κάποιον άλλο.
Έαν ξέφυγα κάπως από το θέμα ρίξε κάποια πιο συγκεκριμένη ερώτηση, μήπως πάρουνε μπρος τα μηχανάκια.
Πάντως το κρυφό σχολείο μια χαρά είναι. Απλά ζητάς, να ευαισθητοποιηθούνε περισσότερο οι γονείς, να γίνουν κάπως πιο δωρεάν και ευαισθητοποιημένοι οι δασκάλοι και εν τη συνέχεια να ακολουθήσουνε το ίδιο τα παιδιά, σαν καρποί του όλου εγχειρήματος. Τώρα το κρυφό, είναι μόνο και μόνο για να το διαφυλάξεις. Είναι ένα όνειρο ας πούμε, να χαίρει ασφάλειας.
Όσο για τις ηθικές και τις αξίες που λες, ντάξει το μπερδεύεις το πράγμα πολύ. Κάποια πραγματάκια μπορούν να εξηγηθούν. Εκτός και αν έχεις εσύ υπόψη σου, ότι γίνεται αυτό με κάποιο τρόπο αυτόματα. Αν και δεν το νομίζω αυτό.